2019-07-20 307 views
早前去完上海,好似愛上左上海菜咁,一有時間就想試。星期五晚尖沙咀人超多,要搵位都唔易。呢間算係多位,地方闊落。食物味道唔錯,款式都多。特別推薦$88四款小菜,好抵食。雞絲粉皮都幾爽甜👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻好味指數:7.5/10
早前去完上海,好似愛上左上海菜咁,一有時間就想試。
星期五晚尖沙咀人超多,要搵位都唔易。
呢間算係多位,地方闊落。
食物味道唔錯,款式都多。
特別推薦$88四款小菜,好抵食。
雞絲粉皮都幾爽甜👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

好味指數:7.5/10
2019-07-02 564 views
第一次食都唔算係好好感覺,第二次食嘅經驗,同我啲朋友上嚟食晚餐,樓面服務員服務真的一般,食物一般,唔似一個正常上海菜,應該辣嘅就唔怕,豬腩蛋唔入味雖然肉質可以,入座嘅時候帶咗我哋坐,冇比Menu仲要自己舉手問樓面攞都唔緊要,搵到樓面的時候只指着枱上的一張點心紙嘅Menu,仲要只得一張,我哋一行五個人一張點心紙唔夠比其他人睇!服務差都唔緊要,食物亦都唔好食下次唔會再去!🤨😠
2019-05-25 1145 views
我太太的好朋友從外國回來,他們在外國吃得太多漢堡包、pizza 及西餐,所以他們都好掛住中國菜,所以我太太為好朋友選擇了中式上海菜。其實已經好耐冇去南小館了,今次再去真的好有驚喜,發現原來多左好多新菜式。我們叫左「無錫小籠包」-皮薄又多湯在內,很好味。另一款是加了帶子的「帶子鮮肉小籠包」,同樣好味。「上海粗炒」就反而普通D、「花雕白雞」很入味而且雞肉鮮嫩、「陳醋青瓜海蜇頭」,青瓜好香脆,海蜇頭很有咬口、「老味道蔥油餅」好煙韌、「秘製黑豚肉配滷蛋」是我最欣賞的一味菜,那些好味的汁,完全可以用來送好多碗飯,那些黑豚肉非常入味,冇得頂。「乾煸四季豆」同樣好入味,但送飯會好D,不會太咸。「青炒菜心」也好新鮮美味、非常軟熟的「花菇素菜包」,真係好正。「雞絲粉皮」很彈牙、「招牌生煎包」很香很美味,這次美味的上海菜真的令人回味無窮。最後一提是這間店舖佈置得很靚。
招牌生煎包
帶子鮮肉小籠包
花菇素菜包
秘製黑豚肉配滷蛋
2019-05-16 770 views
母親節黎左南小館食晏,12點令鐘唔洗排隊直接入到,餐廳比我想像中大,環境闊落,以為晏啲會多人🤣又唔係喎~直至埋單都係坐滿一半姐~🌸花雕白雞:花雕酒只停留係好外層🤣🤣🤣第一啖好似好濃,其實完全唔入味,食食下似食緊白切雞😌🌸雞絲粉皮:落左好多醬,我滿心期待~但食落好失望!有麻醬味既😕但完全係完全無花生香味!!!我本人多數食得清淡,連我都覺得淡囉,算係我人生裡面最清淡既雞絲粉皮🙈🙈🙈🌸蝦肉紅油炒手:食開辣既,應該覺得唔辣,好少食辣既我就覺得少少辣岩架啦🤣🤣加上啲炒蒜一齊食,都幾好味🤤會想再食第二粒🌸海蜇頭:海蜇頭爽口有口感,都幾好味😂好快食晒,淨低晒啲青瓜🤪🌸菜肉餛飩湯麵:正常既餛飩,麵都幾多份量,清清淡淡都幾好😌🌸蒜蓉炒菜心:落左好多好多蒜蓉,好香蒜味😚😚菜心又稔,幾好食架!!🌸黑松露炒飯:親戚食過覺得好好味,炒飯炒得乾身唔覺油膩😌每啖飯食落都有好香既黑松露包圍住,我覺得未至於係好好食,但唔知叫咩的話係可以考慮既🤣🤣🌸小籠包:黎得呢到緊係要食小籠包啦😍襯佢仲熱拿拿聲食,唔錯喎😋裡面有好多汁,皮又唔厚👍🏻🌸外婆紅燒肉燒賣:叫呢個燒賣純粹係比個名吸引左😂😂不過好彩有試到,裡面既餡似係生炒糯米飯

🌸菜肉餛飩湯麵:正常既餛飩,麵都幾多份量,清清淡淡都幾好😌

🌸外婆紅燒肉燒賣:叫呢個燒賣純粹係比個名吸引左😂😂不過好彩有試到,裡面既餡似係生炒糯米飯既料,食落惹味煙韌,但唔會覺得咸😋我覺得幾好食!

🌸招牌生煎包:呢個生煎包真係無得頂😍😍好好食呀~又熱辣辣,底又脆卜卜,裡面又係有啲湯汁😚好味道!食完都仲要叫多次😂😂

🌸母親節放左兩碟黑糖糯米滋:糯米滋表面全部係黑糖,裡面係紅豆蓉,仲有粒粒既紅豆粒,增加返口感,煙煙韌韌都唔錯😌最重要係唔算好甜😂😂

總括野食中規中矩,覺得生煎包係最好味既😌😌😌另外服務方面都想提及返,果日某兩三位女侍應,黑口黑面🌚目無表情!完全唔知咩事🙈就算放低兩碟糯米滋都真係淨係放低就走,唔會交代係送既或者係咩黎,呢方面好似無咩禮貌唔太好😅
衛生方面都一般,見到有職員徒手拎起秋葵就上碟😅帶返對手套,或者用夾好似衛生啲啵🙈
  • 招牌生煎包
2019-04-22 1042 views
朋友生日飯局一行5人,看過食評發現最近期的評價服務態度很差😏本想叫朋友考慮一下是否需要轉場🤔但既然朋友想食,不便掃興吧🧹😁幸好當晚不覺侍應服務很差,吃得也很愉快啊🥰(下面照片在忽然記得的情況下補拍,所以有些已吃了,加了一些貼圖,希望不太難看吧🤪)7款中選4款,我們選了四喜烤麩🥠糖醋排骨🐷花雕白雞🐥蝦米海藻沙律🥗四喜烤麩味道一般、糖醋排骨有點過甜、蝦米海藻沙律很像日式中華沙律,小拼中三樣都很一般,第四樣的花雕白雞我也不試了😅我不是30年代的人,不知道30年代的燻魚是否這個味道🤣但和以前傳統的上海食肆吃到的味道也很相近,只是魚的肉質差遠了🤦🏻‍♀️這個的味道沒有玩,是原本的咕嚕肉味道,但外型真的很玩,傳統的咕嚕肉都是球狀的,這個卻是一片片的,說是咕嚕肉片正確些✅蝦肉紅油炒手味道不錯👌,也不覺油膩,整餐飯中這個算是好吃😋菜肉麻醬炒手是遷就不吃辣的朋友,我沒有試😜得2星就知可吃可不吃😆不過食上海菜喎!真的不點!?🧐不過不失的生煎飽,飽底煎得香脆,但肉餡偏少,飽的外皮也很一般,是香港典型的外皮,黐牙無彈性🤨這個菜正是🍳以蛋餃命名,主角當然是蛋餃,可惜這個菜最難食的就是蛋餃🤮反觀津白和粉絲吸了湯底的

南小館四小拼

30年代燻魚🐟

玩味咕嚕肉🐷

這個[玩味咕嚕肉]的味道沒有玩,是原本的咕嚕肉味道,但外型真的很玩,傳統的咕嚕肉都是球狀的,這個卻是一片片的,說是咕嚕肉片正確些✅

蝦肉紅油炒手🌶/  菜肉麻醬炒手🥟

蝦肉紅油炒手味道不錯👌,也不覺油膩,整餐飯中這個算是好吃😋
菜肉麻醬炒手是遷就不吃辣的朋友,我沒有試😜

得2星就知可吃可不吃😆不過食上海菜喎!真的不點!?🧐

招牌生煎飽

雞湯燴手工蛋餃🍳
這個菜正是[成也蛋餃、敗也蛋餃]🍳以蛋餃命名,主角當然是蛋餃,可惜這個菜最難食的就是蛋餃🤮反觀津白和粉絲吸了湯底的鮮味,由配角升格為主角🤩
薺菜肉絲炒年糕🥬
年糕炒得軟軟的,薺菜的獨特香味也加了分,還值得一讚的是炒得不太油膩,這正是現今香港人講究的健康吧💪

乾煸四季豆

加了欖菜和乾筍,用上甜豉油,我們單吃有點鹹,送飯一流👍

豆漿勝瓜🥒

本來是一個清新素菜,但真的太清新、太淡了,變得毫無味道🙁

2019-04-15
$150 (Dinner)
Celebration
Birthday
Dining Offer
Credit Card Offers
2019-04-06 842 views
分前後廳的話理應兩處都有侍應,但他們總是站在前廳,後廳的客要找人是異常困難的 再加上他們都垂下頭來,不會張望有無顧客需要幫忙桌上的前菜如果不吃是可以叫侍應收走並免去價錢,但侍應當然會黑面蝦肉餛飩湯麵味道清淡,性價比一段砂鍋餛飩雞湯(位),以為漏單,追了三次都說需要多點時間製作。大約半小時後終於上桌,味道可以然後發現附近有一檯比我們遲入座的,都已經吃完同一道餸走了。好明顯他們上菜並非跟先後次序問題來了,到埋完單時才發現餛飩雞落錯做例牌,我們本是要一位份量第一次叫這味餸,怎會知道哪個份量才是正確呢於是找來女侍應協助,她只說了一句叫我給她找數時用的信用卡,一句抱歉也沒再說過數年前在葵芳分店幫襯過,侍應們都醒目有禮,印象非常好。無論食物與服務都比這分店的質素相距甚巨。結論:無下次
再加上他們都垂下頭來,不會張望有無顧客需要幫忙

蝦肉餛飩湯麵味道清淡,性價比一段

砂鍋餛飩雞湯(例)

第一次叫這味餸,怎會知道哪個份量才是正確呢

結論:無下次
蝦肉餛飩湯麵
2019-04-06
$65 (Lunch)
2019-03-28 584 views
成日食西餐食厭了😕所以今日食下上海菜,雖然我未去過上海,但有機會既話,我都想試試當地美食,暫時係香港食住南小館先。蔥油開洋拌麵 $52美味指數 : ⭐️⭐️⭐️眼看色澤不錯,蔥油麵會比較油潤,但個人唔太鍾意咁油,蝦乾同蔥都炒過下,令味道更岀更美味,蔥可以多小小會更好,蝦乾大約有七隻,蝦身唔算太硬,但就無乜味蝦味,麵既軟硬度都適中,不過不失。鮮肉小籠包(5隻) $52美味指數 : ⭐️⭐️⭐️⭐️每籠有五隻小籠包,重有配醋比你點小籠包食,我數過有二十二摺左右,睇得岀係經人手製作,皮薄餡靚,每隻都滿滿肉汁,成隻放落口食,真係爆開了,非常美味。環境 : (外送)服務 : (外送)價錢 : ⭐️⭐️⭐️⭐️美味 : ⭐️⭐️⭐️⭐️南小館 (尖沙咀)尖沙咀彌敦道100號The ONE 5樓501號舖

蔥油開洋拌麵 $52
美味指數 : ⭐️⭐️⭐️

鮮肉小籠包(5隻) $52
美味指數 : ⭐️⭐️⭐️⭐️

環境 : (外送)
服務 : (外送)
價錢 : ⭐️⭐️⭐️⭐️
美味 : ⭐️⭐️⭐️⭐️
南小館 (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道100號The ONE 5樓501號舖

蔥油開洋拌麵
Delivery
2019-03-11 551 views
完全唔明白星期日八點半入座點解唔可以坐係窗邊嘅位置!明明入面一個人都冇!然後只係因為話入邊嘅位置已經唔開放而唔俾我地坐!重點係入邊嘅位置係包括所有窗邊嘅枱!我係因為佢嘅食物質素幾好而且可以坐窗邊先選擇呢間餐廳!但佢係無人嘅情況之下都拒絕我坐窗邊嘅枱實在太令人憤怒!原本滿心歡喜帶着台灣朋友去呢間餐廳望住九龍公園食飯,連台灣朋友都感到十分失望!而且入座嘅時候那個帶位職員仲要十分黑面,是否認為我們太夜入座阻住佢收工?!我哋本身仲要五個人去,一開始佢竟然比四人枱我哋!?究竟係何等嘅邏輯先會做出咁樣嘅決定?!雖然餐廳嘅食物質素保持水準,但係所有服務員嘅態度都非常差,每一次都要不停揮手,換來嘅只係沒精打采嘅服務態度!好處應該係呢餐食完飯手臂簡直粗咗兩吋,手握力都大左!大集團嘅管理真係係時候要檢討下!有咩理由唔將自己餐廳最大嘅優勢發揮到極致?不可理喻!
2019-03-10
$250 (Dinner)
  • 南小館四小拼
2019-03-09 527 views
本身book左枱,準時到達並有禮貌地提供姓名及電話比職員,但個supervisor 極度黑面,感覺是我們來用餐是比麻煩佢咁,然後極度晦氣,態度超差地話:等等啦,然後走開,結果我們站在門口傻等了5分鐘,然後有另一個職員走來問我有冇攞飛,我話同你同事講左我係book左枱,但佢又走左去,佢就話佢安排緊,咁係個supervisor 淨係叫人等,又唔講聲話安排緊,我們5個人,但竟然安排張4人枱比我們,叫我地親密d,唔係親唔親密既問題,而係5個人為何會安排4人枱?合邏輯嗎?第5個要坐其他人大脾嗎?然後又要再等,其他walk in 客都已經入座,反而我們訂了枱的就呆等,咁訂枱有甚麼意義?食物味道只是普通,應該是要熱的食物卻只是暖,中途曾經請求職員加茶,座上有一位小孩,他竟然在小孩面前倒熱茶,稍有安全意識的都會盡量不在小孩面前倒啦由職員接待開始那刻的態度,已經肯定不會有下一次的幫襯,亦不會建議朋友去

2019-03-03 408 views
同朋友睇完戲行過,見唔洗等位,就入左南小館食晚餐。我地都麻麻地前茶啲花生($15),所以一開始叫佢唔洗上~陳醋木耳同蒜蓉青瓜都唔錯,但口水雞同醉雞都唔夠辣/酒味,啲雞肉又有啲’鞋’。蟹粉小籠包個皮夠薄,蟹粉都算足料😋上海粗炒麻麻地,個樣睇落唔錯,但食落無乜味,啲麵無乜口感。😥😥雞湯唔錯👍🏻夠哂清,唔會好多油浮係面。餛飩就普普通通。薏米水唔算太甜,足料👌🏻兩個人埋單$300幾,係尖沙咀商場食嘅價錢算係咁上下。

同朋友睇完戲行過,見唔洗等位,就入左南小館食晚餐。
我地都麻麻地前茶啲花生($15),所以一開始叫佢唔洗上~
南小館四小拼

生拆蟹粉小籠包

蟹粉小籠包個皮夠薄,蟹粉都算足料😋

上海粗炒

原盅餛飩雞湯

雞湯唔錯👍🏻夠哂清,唔會好多油浮係面。餛飩就普普通通。

五穀薏米水

薏米水唔算太甜,足料👌🏻
兩個人埋單$300幾,係尖沙咀商場食嘅價錢算係咁上下。
Type of Meal
Dinner
原盅餛飩雞湯
五穀薏米水
2019-02-13 557 views
幾個人中午在 The One 南小館吃午餐。店員個個板起口臉,好像來幫襯的客人得罪了他們一般。中午時份,整個餐廳只坐了三成客人。叫了幾個冷盤、小籠包、鍋貼、酸辣湯、炒年糕等等。冷盤「花雕白雞」的雞肉似在雪櫃放了很久的,亦沒有任何花雕或酒的口味道。名為「老上海酸辣湯」湯內加有大量金菇,是我第一次喝這種做法的酸辣湯,真是大開眼界!喝完之後還很口乾。小籠包包皮還可以,但餡肉有腥味。鍋貼皮極厚,餡肉亦是有腥味的。不會有下次,亦不會提議朋友們到此吃飯。
叫了幾個冷盤、小籠包、鍋貼、酸辣湯、炒年糕等等。
不會有下次,亦不會提議朋友們到此吃飯。
2019-02-13
2019-02-11 457 views
唔係第一次黎食, 主要貪佢環境空間大, 坐得都舒服, 印象中食物同服務都中規中矩, 今次再食果然都係冇驚喜。先會有前菜, 雖然有D野濕下口都好, 但前菜同茶位兩個人就已經三十幾, 唔太抵。呢個認真麻麻, 味道都ok, 但D肉好鞋好韌, 食左兩舊已經唔想再食整體份量比想像中少, 個鍋其實好細。味道正常但又唔係特別好味。餛飩都幾大隻, 但雞係冇乜雞味。小籠包皮算薄, 但肉汁唔算多, 都唔算好好食。年糕既口感係幾煙韌, 但好似得個咸字。

糖醋排骨
砂鍋餛飩雞湯
鮮肉小籠包
小籠包皮算薄, 但肉汁唔算多, 都唔算好好食。
大白菜肉絲炒年糕
年糕既口感係幾煙韌, 但好似得個咸字。
2019-02-01
2019-02-08 335 views
今日同朋友約係尖沙咀食飯朋友話想食上海菜喺尖沙咀上海菜嘅選擇唔多雖然我哋今日就去咗呢度一坐低佢就俾咗兩小碟我地個榨菜好好味之後我哋叫咗個醉雞醉雞係熱嘅肉質唔滑上海炒年糕味道都幾好小籠包好好食個皮好薄服務好好
今日同朋友約係尖沙咀食飯

小碟
上海炒年糕
小籠湯包
2019-02-05 268 views
臨近新年.....很多人都回鄉了........人流還好.....不用等位.......茶不錯....香濃.........👍🏻👍🏻 點小得小籠包.......! 皮有一點點偏厚..木耳......有一點點酸酸的......挺開胃......!糖醋排骨....甜酸適中.............雲呑雞........例牌賣哂....只好每人一個了....味道不錯.....材料也不缺..... 放得滿滿的......!

茶不錯....香濃.........👍🏻👍🏻
點小得小籠包.......! 皮有一點點偏厚..

糖醋排骨....甜酸適中.............

在the one 樓上5樓,朋友想食上海野,去了這間,環境好寬闊又靚又特色!以新年設計裝飾裝潢設計都幾好、可惜服務麻麻地,好年青的服務生,不斷傾計又唔勤力有小食,是熟花生及辣菜圃(鮮肉小籠包)皮薄但要小心夾,好易破就無哂湯汁;鮮肉香又腍;都好多摺(金網煎蝦餃子)煎皮好脆口,餃子皮都香軟,蝦餃子好多餡(生煎包)包子皮好硬唔脆,無乜汁、肉都多,麻麻地(香蔥拌麵)麵痴埋一起,味道唔差,但同個相片差好遠,蝦好乾身,咸了點;另外點了上海粗炒,好油膩又有膿味!好失望(蛋餃子)這個唔錯,有湯有菜配上,蛋皮好薄又香,餡中有肉,幾好味

有小食,是熟花生及辣菜圃
(鮮肉小籠包)
鮮肉小籠包

皮薄但要小心夾,好易破就無哂湯汁;鮮肉香又腍;都好多摺

(金網煎蝦餃子)
金網煎鍋貼

煎皮好脆口,餃子皮都香軟,蝦餃子好多餡

(生煎包)
生煎包

包子皮好硬唔脆,無乜汁、肉都多,麻麻地

(香蔥拌麵)
香蔥拌麵

(蛋餃子)
蛋餃子

這個唔錯,有湯有菜配上,蛋皮好薄又香,餡中有肉,幾好味
2019-01-25
$160 (Tea)
金網煎鍋貼
蛋餃子