2018-07-27 234 views
澄清我不是打手寫真實嘅感受,昨天26/7/2018中午我和兩位朋友去了尖沙咀the one分店慶祝生日,吃了兩小時的時間全程侍應服務態度真的感覺他們好像沒有靈魂,嘢食更令失望酸辣湯只得個極酸沒有辣侍加茶同攞餐具都係叫先做,最終埋單三位$800如果以這價錢配合食物及質素我覺得超級不值得唔會再有下一次超級失望,最後我們也叫了三款甜品酒釀小丸子同埋兩款糕點感覺是沒有味道如果以這價錢的話可以食緊高級嘅食物同埋受更高級嘅服務唔知其他分店是否都是一樣呢
2018-07-26
$270 (Lunch)
2018-07-16 450 views
由於本人實在太愛尖沙咀 ga 關係,所以今日同幾個朋友仔又係去左 The One 食飯 。唔想等,見到邊間唔使等位就入去啦!一坐低就係咁 tick,可能大家都好肚餓 ga 關係,一 tick 就 tick 左10 個,4 個女仔食 10 碟餸呀 四喜烤夫,好有咬口,我鍾意 糖醋排骨一定會點,酸酸甜甜我至愛 雞絲粉皮,就麻麻地。黑松露素鴨有 d 淡,冇咩味。上海菜肉餛飩湯都係淡左少少。鮮肉帶子小籠包,唔算好多汁,但夠就 ok la,好味 金網生煎窩貼,煎得岩岩好 薺菜炒年糕:年糕又係我 ga 至愛 蔥油開洋拌麵 老皇慶擔擔麵,好辣呀(其實我唔係好食得辣)最終大家食到飽飽,大滿足啦

唔想等,見到邊間唔使等位就入去啦!

四喜烤夫

四喜烤夫,好有咬口,我鍾意

糖醋排骨

糖醋排骨一定會點,酸酸甜甜我至愛

雞絲粉皮

雞絲粉皮,就麻麻地。

黑松露素鴨

黑松露素鴨有 d 淡,冇咩味。

上海菜肉餛飩湯

上海菜肉餛飩湯都係淡左少少。

鮮肉帶子小籠包

鮮肉帶子小籠包,唔算好多汁,但夠就 ok la,好味

金網生煎窩貼

金網生煎窩貼,煎得岩岩好

薺菜炒年糕

薺菜炒年糕:年糕又係我 ga 至愛

老皇慶擔擔麵

老皇慶擔擔麵,好辣呀(其實我唔係好食得辣)

最終大家食到飽飽,大滿足啦

四喜烤夫
糖醋排骨
鮮肉帶子小籠包
金網生煎窩貼
薺菜炒年糕
蔥油開洋拌麵
今午约左姑仔同一個女徒弟去左尖沙咀食午餐,去到The One5楼一間叫南X館,姑仔已經到左,但她被安排坐在近門口及右手邊厨房出菜位置,煙霧油煙在出菜位冒出!我去到時見倒後面有半場空置,只有一枱六人客,於是我要求女侍應調倒後面空置座,点知女待應黑面咁答:後邊吾開便行左!由於我見到有一枱六人客,於是我再找另一個男待應問,点知都答:後邊吾開,只做晚市!於是我答侍應: 吾開的話点解後面又会有枱客呢?侍應吾啋我又系行開就算!(我心知一定系自已人或熟客就有特別優待)由於姑仔們已經坐低又飲左杯茶,所以我勉強留低,無奈選左張店外近口位置坐下!叫左食物,侍應拿到枱來不出一聲放在枱角處就走,一個系咁,第二個又系咁……要我們自已拿回中間處!後來叫了三杯豆漿,看見水吧已放在窗口處很久,都冇侍應拿比我們,於是徒弟叫侍應拿來,侍應又答一句:等陣啦!幾分鐘後才拿過來,我們坐四人位但她只將三杯豆浆平排而放在枱角就算!薑蓉雞全雞胸,豆漿又冇味,乳鸽又冇味,海哲又冇味!食物又普通,服務態度奇差,仲要收服務費,想問究竟有乜服務比客人呢?吾使旨意再去😠😠😠
(我心知一定系自已人或熟客就有特別優待)
薑蓉雞全雞胸,豆漿又冇味,乳鸽又冇味,海哲又冇味!
2018-06-05 636 views
本來想食dazzling,但基於要排隊,又肚餓,所以搵一間唔想排都想試的,所以就試南小館。前菜還可以,青瓜都幾爽脆。小籠湯包係失望,皮唔夠薄,有點厚,入面都有湯,如果皮薄點,應該都不錯,不及鼎泰豐。呢個葱油餅係驚喜,鬆化,唔算好油,正!雞絲粉皮失望,個醬太濃稠,整體唔夾。個葱油拌麵不錯,味道唔太鹹,啱我。酸辣湯,因為我唔食得辣,但又鐘意飲,所以自己喜歡偏酸的,呢度幾啱我口味,但喜歡辣的朋友,就應該覺得不夠。
前菜還可以,青瓜都幾爽脆。
呢個葱油餅係驚喜,鬆化,唔算好油,正!
2018-05-27 444 views
星期六去食lunch,想坐窗邊檯但遭拒絕。當時窗邊檯係成排冇人坐,店員只係話嗰邊未開,然後帶我地去近廚房出菜位附近嘅檯。之後見到有好幾班客都被拒絕坐窗邊檯,有啲客都因為未能坐窗邊而離開。感覺staff 只為方便自己而妄顧食客需要,但其實當時眼見staff 人手充足的。食物不過不失。
食物不過不失。
2018-05-26 385 views
同屋企人就最鍾意去一啲偏向中式嘅餐館,週日行完街街就上OpenRice 搵下有咩好食,屋企人突然想食上海野所以就揀咗呢間啦,餐廳裏面嘅環境都好乾淨企理,所以呢一間都係屋企人幾滿意嘅餐廳,可以一齊坐低飲杯茶傾吓計再慢慢食。我自己就最鍾意食呢間既小籠包,食上海野點可以錯過小籠包嘅汁同鹹肉呢。叫咗個涼拌小菜冇乜驚喜不過酸酸美味咁都幾開胃。然後叫咗個圓形炸春卷,但有少少油膩,不過夠脆夠鹹味幾好味。跟住叫咗個小菜點心拼盤,勝在樣樣都有啲叫埋碗白飯就岩岩好~
,屋企人突然想食上海野所以就揀咗呢間啦,
。叫咗個涼拌小菜冇乜驚喜不過酸酸美味咁都幾開胃。
然後叫咗個圓形炸春卷,但有少少油膩,不過夠脆夠鹹味幾好味
。跟住叫咗個小菜點心拼盤,勝在樣樣都有啲
叫埋碗白飯就岩岩好~
2018-05-19 281 views
叫左個椒香下飯炒蛋,出嚟同餐牌完全兩回事!叫個藍衫同事一問,答案係「圖片只供參考」,經理埋嚟,問佢到底呢個煮法係咪慣常,佢淨係一味話換返比我,連一啲歉意都無,想草草了事。食多幾片紅椒青椒根本唔係問題,我亦唔會因為咁浪費食物,最大問題係呢種只要追數(未食完就執野,知唔知阻住傾計?),漠視質素既管理,實在無法認同,祝好運!
椒香下飯炒蛋
2018-05-17 242 views
Very nice environment.Hot tea free of charge.Dumpling was juicy and hot, crispy. Soup inside .Rice cake - fired with soya sauce, taste good.Chicken - must try. The ginger on top was too tasty.
2018-02-25
$200 (Dinner)
2018-04-27 391 views
香港生活壓力好大,放咗工成個人攰奶奶,覺得要食番啲好野補番平時最鍾意去尖沙咀,又多野食,夜景又靚今次同朋友走咗去THE ONE搵野食,THE ONE多選擇,揀咗好耐,我同朋友都想食上海菜,南小館啲野食不嬲都唔錯,就入去食啦雞絲粉皮 最鐘意就係啲麻醬,呢個既麻醬好食!咸肉菜粒炒飯最鐘意啲飯炒到粒粒分明,咸肉好香,普通既炒飯即刻升呢!小籠包小籠包就一般般喇,皮好厚,不過湯汁同肉係好食既川椒辣子雞香口惹味,雞肉炸得香脆
香港生活壓力好大,放咗工成個人攰奶奶,覺得要食番啲好野補番
平時最鍾意去尖沙咀,又多野食,夜景又靚

雞絲粉皮
最鐘意就係啲麻醬,呢個既麻醬好食!

咸肉菜粒炒飯
最鐘意啲飯炒到粒粒分明,咸肉好香,普通既炒飯即刻升呢!

小籠包
小籠包就一般般喇,皮好厚,不過湯汁同肉係好食既

川椒辣子雞
香口惹味,雞肉炸得香脆
2018-03-04 775 views
星期二的晚上在尖沙咀想找個相對人少一點的餐廳吃便飯也不算容易,畢竟尖沙咀現在是被遊客攻佔了的地方,想了想有次和上海朋友去了這家在the one的南小館,上海朋友也說水準不錯豬排令她有回家的感覺,便再次相約朋友再次光顧。還好是平日的晚上,加上下班時間較晚,店內只是坐了半滿,不用等候馬上有位。南小館的菜式選擇很多,我們二人都餓壞了所以一下子點了六道菜,還好份量適中所以最後沒有浪費食物。先來的是上海豬排,新鮮炸好味道不會太濃,不錯。然後再來是小籠包和在上海餐廳較少見的菜苗蒸餃,小籠包內有滿滿的湯汁,菜苗餃用上豆苗和蝦肉,是比較像廣東點心的豆苗餃,皮不會過厚,看來這裡的點心也做得有水準。怕太乾所以也點了菜肉餛飩,這道上海餛飩的皮做的非常薄,煮好的餛飩內裡仍充滿肉汁。最後以豆漿煮聖瓜和蔥油撈麵作結,撈麵不算突出,值得一提豆漿聖瓜非常鮮甜,甜味來自聖瓜,豆漿味道較淡,吃罷聖瓜之餘記得不要浪費豆漿呢。
先來的是上海豬排,新鮮炸好味道不會太濃,不錯。

Other Info. : 之後再次星期五晚打算再來碰連氣,但見到人龍也嚇怕,看來都是平日光顧好了。
2018-01-23
$150 (Dinner)
  • 豆漿煮聖瓜
  • 菜肉餛飩
  • 上海豬排
2018-02-24 483 views
情人節老婆要出街食,帶住bb 去商場方便d,但西餐下下過千真係吾掂,好彩老婆錫住我,去左食中菜,環境吾錯之餘,重要情人節無加價,不過就限時個半鐘,都無問題先黎前菜$78有秋葵,花雕雞,口水雞,甜酸肉口水雞用雞胸肉,我吾太岩花雕有脾滑好多秋葵一般小籠包$45皮薄肉汁多,好正炸次飯,好硬,食到口痛,又油,差擔擔麵夠辣,用美極麻辣做調味老婆最愛甜品綠茶布甸,芒果布甸,好滑,綠茶味芒果味香綠茶水晶,椰汁紅早糕好好味今次情人節2個人先係$327 ,真係皆大歡喜

環境吾錯之餘,重要情人節無加價,不過就限時個半鐘,都無問題

先黎前菜$78
有秋葵,花雕雞,口水雞,甜酸肉
口水雞用雞胸肉,我吾太岩
花雕有脾滑好多
秋葵一般

小籠包$45
皮薄肉汁多,好正

炸次飯,好硬,食到口痛,又油,差

擔擔麵夠辣,用美極麻辣做調味

老婆最愛甜品
綠茶布甸,芒果布甸,好滑,綠茶味芒果味香
綠茶水晶,椰汁紅早糕好好味

今次情人節2個人先係$327 ,真係皆大歡喜
2018-02-05 429 views
和三個朋友第一次來這間食晚餐,來之前看了openrice嘅comment, 普遍好評, 所以我們帶著期望來到。(*^ワ^*)星期一晚唔使等位。首先嗌了個前菜,南小館四小拼,味道不錯,跟在上海吃的差不多。 無錫小籠包味道不過不失,一上枱我們便吃但不會很熱。蝦肉麻醬抄手皮滑肉嫩。因為太肚餓了,大家吃完才想起忘記拍照﹋o﹋上海餐點少得酸辣湯,可惜我哋四個一致認為呢度個酸辣湯味道怪異,好似唔夠酸又唔夠辣,唔係好講得出欠缺啲乜(反正我唔識煮)~_~最好食就係個特色松子魚,條魚夠肥美,炸粉同個酸辣汁都恰到好處。其他炒年糕,清炒白菜,炸銀絲卷都唔錯。最後叫咗個椰香紅棗糕,精緻又好食,可惜真係好細件一啖食曬。最後值得一提嘅係服務態度,啲餸嚟得好快。但得一兩個waiter負責點餐斟茶收碟。餸菜嗰啲侍應生有個放低碟餸喺枱角就算。。。有待改善。
其他炒年糕,清炒白菜,炸銀絲卷都唔錯。
最後叫咗個椰香紅棗糕,精緻又好食,可惜真係好細件一啖食曬。
齊菜肉絲炒年糕
松子魚
酸辣湯
2018-02-05
$160 (Dinner)
松子魚
  • 特色松子魚
2018-02-02 309 views
晚上九点到The One吃晚餐,这家门口排队人相对少,所以选了这家,不得不说排队人少是有原因的。首先,菜品平平无奇,相对而言性价比很低。红油抄手完全没有辣味,可能是用了假的红油。菜饭油略多。炒蛋就是非常普通的炒蛋而且说实话并不下饭。小笼包尚可,然而完全比不过江浙沪网红店。服务真的很糟心。点的餐迟迟不上,最后一道甜点,问过服务生三次,都是答应之后再无回信,就算刚开始店内人多人手不足,也不至于要等一个小时快闭店才有得吃吧?更何况甜点本身就是早就做好的。很生气了,不会再来。

2018-01-22 448 views
環境舒服,侍應服務殷勤,可能是平日,也沒有限時交枱。食物賣相不錯,上枱的外觀和餐牌的賣相大緻相同。但整體味道非常一般。大部份菜式味道都非常淡味,沒有味精感,確是非常健康,但連基本調味也沒有。豆漿勝瓜 ~ 特別的構思,健康配搭之選,非常清淡, 連鹽都冇落的味道,只能說豆漿有豆漿味,勝瓜有勝瓜味生煎飽~ 中伏,像公仔點心feel,在超市買回家自己煎的效果。原味小籠包 ~ 不過不失。只能用剛剛合格來表達。黑松露素鴨 ~ 味道也是超淡,除了食材本身的味道腐皮,雜菜絲…卻沒有黑松素的味道。南小館四小併 ~ 選了 花雕白雞 , 秋葵木耳, 糖醋排骨, 四喜烤麩。全靠這道菜,我才知道我有味蕾的。

原味小籠包 ~ 不過不失。只能用剛剛合格來表達。

南小館四小併

原味小籠包

豆漿勝瓜

生煎包

黑松露素鴨

南瓜 糕點

2018-01-16
$210 (Dinner)
2018-01-15 7000 views
今日收工同女友去the one 地庫買完野啦,咁就見肚餓啦,佢話想食小籠包,咁咁岩樓上就有間南小館,我地都未食過,咁就去試下啦!由於兩位關係,店員好快就能夠安排到座位啦,而餐廳嘅環境都好靚,光線非常充足,樓底都好高,所以餐廳都擺放左好多裝飾,格調係非常好呀!之後店員就放上小食及飲品,飲品係簥麥茶,蕎麥茶非常清香,而且好濃,一黎我就飲左兩杯啦,真係麻煩晒店員幫我加水啦!好,跟住就睇下食咩先!餐牌就真係非常精美,圖文並茂,d相都影得非常靚,你更加會見到一隻南小館吉祥物,有隻小籠包仔都幾得意,見到咁靚嘅美食相真係會令人食指大動呀!首先黎嘅係蝦肉紅油抄手,四川著名小吃,用一些辣椒油再加上蝦肉雲吞,湯汁微辣濃香,咁今次食e個抄手,味道感覺上一d都唔辣,而食落隻雲吞都感覺上無咩蝦味,差左少少。好,跟住到生煎包啦,上海人又叫它做「 生煎饅頭 」,已有百幾年歷史。早期是上海茶館中的佐茶小吃,後來逐漸走出茶 館,成了街頭小吃。咁食落e個個皮都非常脆,但係就唔係好夠熱,無果一種辣嘴嘅感覺,而裡面嘅肉料就應該係豬肉,豬肉都好香,再配搭埋面層果d蔥花同埋芝麻都好香口,都算唔錯,唔係話特別好食,都算係好穩定嘅出

蝦肉紅油抄手

招牌生煎包

好,跟住到生煎包啦,上海人又叫它做「 生煎饅頭 」,已有百幾年歷史。早期是上海茶館中的佐茶小吃,後來逐漸走出茶 館,成了街頭小吃。咁食落e個個皮都非常脆,但係就唔係好夠熱,無果一種辣嘴嘅感覺,而裡面嘅肉料就應該係豬肉,豬肉都好香,再配搭埋面層果d蔥花同埋芝麻都好香口,都算唔錯,唔係話特別好食,都算係好穩定嘅出品。

可以清楚見到生煎包裏面都好足料,而且都見到好多肉汁。
無錫小籠包

好啦,跟住到主角出場啦,無錫小籠包,其實你係佢個餐牌連吉祥物都出埋就知道間餐廳其實都係好重視小籠包e樣產品,咁就屋企人教落,食小籠包時,一放低果下就千其唔好即刻食,如果唔係就會辣到個嘴叫救命,要等個小籠包面開始變白色果下就食得啦,咁我當然就照做啦,嘩!食落口果下就真係爆晒d湯出黎,而且重好濃味,而食落去係帶有少少甜味,而且都好香肉味,根本就唔需要點其他調味都已經好好味!所以d醋我都係無點過!

清楚見到裏面非常多肉汁,多到就爆出黎,但係記得小心熱呀!

大白菜肉絲炒年糕

好,跟住最後就係白菜肉絲炒年糕啦,佢係用左上海津白,肉絲再加上海年糕炒呀,食落去都好香口,但係就稍為濕左少少,整體黎講e款菜式都好味。
總結,環境非常優美,食品就算係過得去,除左小籠包外其他款式都有待改善。
無錫小籠包
  • 蝦肉紅油抄手