2024-07-27 126 views
好耐冇去,今晚一心上去再試。但等時已覺不對。因店址已轉了另一間店舖。很可惜,希望只是搬移了並非結業。可再嘗試小店食物,服務態度是很難的一環。如果有店舖資料請分享,只希望香港小店能經營順利,有支持先有小店。
2022-08-12 1438 views
撐同路人小店一間用心好食推介南蠻雞飯、鹽酥雞、和風牛肉烏冬飲品都正:凍特濃朱古力、凍桂花蘆薈水由於小店漏單,等咗半小時先有嘢食佢哋好好態度,道歉之餘,再請食佢哋新品:嘉義雞飯小碗x2 ,希望我哋包涵及俾意見十分好嘅態度及味道#黃色經濟圈#雞蛋屋#旺角#撐
撐同路人
小店一間
用心好食
推介南蠻雞飯、鹽酥雞、和風牛肉烏冬
飲品都正:凍特濃朱古力、凍桂花蘆薈水
由於小店漏單,等咗半小時先有嘢食
十分好嘅態度及味道

#黃色經濟圈
#雞蛋屋
#旺角
#撐
2022-08-12
$110 (Dinner)
  • 和風牛肉湯烏冬
  • 南蠻炸雞飯
  • 鹽酥雞
2021-12-28 1528 views
難得與一群幾年不見好友共聚,就決定包場暢談一番。Book 左這間由老闆one man band 主理的餐廳。老闆二話不說,例假也願意接order服務我們。食物由廚師發板,當然一眾朋友全無異。上到餐廳,仲以為老闆預備好standard飲品,原來係自由選擇,剩係杯朱古力已經無得輸,好飲又靚,點知主菜更有heart,款款食物都好精緻美味,仲要越出越精彩,連一碟牛都有四款,這晚簡直是盛宴,超高水準,正👍🏼👍🏼👍🏼😋😋😋#前菜:玉子燒、夾餅、麻辣木耳#蟹肉餅+熱情果芥末醬#雞巻#忌廉海鮮龍蝦湯#一夜乾#牛排#特色伴飯#豆腐花

#前菜:玉子燒、夾餅、麻辣木耳
#蟹肉餅+熱情果芥末醬
#豆腐花
Type of Meal
Dinner
2021-10-21 1843 views
雞蛋來說,我頗為喜歡吃烚蛋🐥,因為相比其他煮法,烚蛋最能保留雞蛋的營養價值,適量進食,有益健康;雞蛋更有另一個意思,代表弱勢:人們常說「雞蛋與高牆,人們必然會站於雞蛋一方」,就像今次分享的Cafe一樣🙌Cafe背後的理念在此不贅,今次分享的是用餐的經歷😊😆不論是食物和環境也很理想,令人滿意🌝環境🏞Cafe內放滿不同的裝飾物品,特別是Mirror和Error大大小小的海報及應援物,好吸引🔥🔥🔥而且不停播放Mirror和組合試當真的歌(不過如果音樂聲浪小一點會更好🤭)另外,因為中秋節關係,週圍均掛上色彩鮮艷的紙燈籠🏮座位不算多,主要是梳化座位🛋。邊吃邊聊聊天,感覺很好😌食物☕️Cafe的食物不算特別,基本上都是牛肉飯、滷肉飯和吐司、小食之類的日式和台式大眾化食品,但味道很有水準👍🏼👍🏼1. 溫泉蛋和風牛肉飯🍛($51)🔸飯面灑上芝麻及紫菜碎,令芝麻及紫菜香於牛肉飯的周圍飄逸;牛肉份量充足,而且切得夠薄,容易入口🥩;飯粒也很香軟,拌勻溫泉蛋,令飯粒充滿蛋香🍳2. 鹽酥雞滷肉飯🍱($59)🔸鹽酥雞炸得香脆,散發陣陣雞香🍗滷肉飯份量適中,而且味道不會太鹹🍖3. 阿薩姆紅茶(凍)🧋($29)🔸味道中

環境🏞

座位不算多,主要是梳化座位🛋。邊吃邊聊聊天,感覺很好😌

食物☕️

1. 溫泉蛋和風牛肉飯🍛($51)
溫泉蛋和風牛肉飯

2. 鹽酥雞滷肉飯🍱($59)
鹽酥雞滷肉飯

3. 阿薩姆紅茶(凍)🧋($29)
🔸味道中規中矩的阿薩姆:茶味香濃,不會很甜和很冷😋
阿薩姆紅茶(凍)

4. 卵子(小芋圓雞蛋特飲)🍸($46)
🔸頗少見的特飲:上層是白色的雞蛋蛋花和蛋花汁,底層是色彩鮮艷的芋圓,暖暖的蛋花汁,配合Q彈的小芋圓,慢慢啜,感覺很好玩😝😝
卵子(小芋圓雞蛋特飲)

5. 朱古力棉花糖厚吐司🥪($40)
🔸餐廳提供少量鹹味及甜味吐司🍞朱古力棉花糖就是屬於後者:棉花糖面頭灑上朱古力醬,散發出陣陣朱古力香;棉花糖呈拉絲狀,應該有稍為烤過。吐司的感覺很甜,味道屬一般😶
朱古力棉花糖厚吐司

服務👨🏼‍⚖️
用餐當日為中秋節翌日假期,Cafe雖然只得一人服務客人,但其速度之快,與有四至五個員工服侍客人無異,非常快手🏃🏽‍♂️💨

Cafe是行會員制,只有會員才可以去用膳,不過登記成為會員的手續簡單,第一次去的客人在現場完成相關程序即可📝

總結
以小店來講,Cafe的空間感大,環境舒適。雖然食物只是普通的日式丼飯和台式料理、小食,但Cafe整體而言算是高質,加上背後的意義,更是令大家繼續支持的原因💪🏻💪🏻

小雞在雞蛋中孵化,雞蛋就是一個堅硬的外殼,為小雞提供保護,免受風吹雨打🥚但願Cafe能繼續堅持其理念和初心💪🏻💪🏻😄

———————————————————————
餐廳評分(5分為最高)
美味:🐤🐤🐤
環境:🐤🐤🐤🐤
服務:🐤🐤🐤
性價比:🐤🐤🐤🐤
回頭率:🐤🐤🐤🐤
店舖可達度:🐤🐤🐤🐤
2021-09-22
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$112 (Lunch)
溫泉蛋和風牛肉飯
鹽酥雞滷肉飯
阿薩姆紅茶(凍)
卵子(小芋圓雞蛋特飲)
  • 和風牛肉飯
  • 台式魯肉飯
2021-09-19 1019 views
呢度係樓上鋪台式CAFE食下麵包多士同小食為主 輕食類拉絲芝士玉子燒,溫泉蛋芝士多士,鹽酥雞玉子燒賣相平平無奇,一拎起你知喇!滿滿既拉絲芝士~好食又好睇芝士溫泉蛋多士仲有片火腿 焗得香脆,加埋蛋汁食味道好豐富!鹽酥雞一口SIZE 加左椒鹽幾惹味酥脆彌敦道577號高氏大廈2樓A室消費$100
呢度係樓上鋪台式CAFE
食下麵包多士同小食為主 輕食類
拉絲芝士玉子燒,溫泉蛋芝士多士,鹽酥雞
芝士溫泉蛋多士仲有片火腿 焗得香脆,加埋蛋汁食味道好豐富!
鹽酥雞一口SIZE 加左椒鹽幾惹味酥脆

彌敦道577號高氏大廈2樓A室
消費$100
出黎旺角拎月餅,所以plan 左黎試雞蛋屋呢~之前疫情(比較嚴重)嘅關係,試過告急,所以前排都有留意呢間店😢原來佢就係登打士街附近😅 高氏大廈有好多樓上食店,佢就係其中一間~店員好好,入座前會用消毒噴霧同你全身消毒,感覺好好👍比想像中多選擇~溫泉蛋魯肉飯,份量都足,味道合格溫泉蛋魚餅湯烏冬,材料豐富,湯底色清濃味,烏冬彈牙,幾正🥰佢地d 小食,好高質,好彩有叫~特別係炸花枝蝦餅,香脆彈牙,即叫即炸😍😍😍鹽酥雞都好正宗,好夠味🤤一場黎到, 當然叫多d, 支持佢地~ 叫左兩款飲品, 下圖嘅凍朱古力, 唔會稀(唔會落好少粉), 夠晒濃味,好抵讚😘😘😘另外, 因為食到好飽, 叫左另一杯鳳梨愛玉都飲唔晒,拎左回家,唔記得影😅 不過, 同樣都好好味,唔算太甜, 又多愛玉🤤整體黎講, 以樓上cafe 黎計, 絕對係中上級別,可以再幫襯呢👍👍👍💪

店員好好,入座前會用消毒噴霧同你全身消毒,感覺好好👍

比想像中多選擇~

溫泉蛋魯肉飯,份量都足,味道合格

溫泉蛋魚餅湯烏冬,材料豐富,湯底色清濃味,烏冬彈牙,幾正🥰

炸花枝蝦餅

鹽酥雞都好正宗,好夠味🤤

凍朱古力

$120 (Lunch)
炸花枝蝦餅
凍朱古力
2021-04-13 2473 views
在旺角鬧市要找間餐廳不是易事,這間雞蛋屋位於樓上單位,比較少人流,所以不用排隊,餐廳門外列明只接待會員,所以要入內進食,需要先成為會員,填寫簡單個人資料便可以。店內裝飾佈局不像一般的餐廳,沒有放滿座位和餐桌,空間感較大。點餐之後可以聽到廚房煎煮食物的聲音,很有在家的感覺。另外,店內亦有貼有不少海報,關心動物被虐待事宜,可以看出餐廳東主很有愛心。店內主要提供日式台式食品,而我點了牛肉丼飯,配有溫泉蛋和紫菜,比起連鎖丼飯好吃多了,份量十足。另外點了鰻魚玉子燒,上面加上甜醬和紫菜,非常香口,可惜的是份量太少了。之後經過旺角的話,都會繼續來支持

溫泉蛋牛肉飯

之後經過旺角的話,都會繼續來支持
2021-03-13
$60 (Lunch)
溫泉蛋牛肉飯
2021-04-02 1562 views
只做真香港人生意嘅🥚雞蛋屋係樓上cafe,武肺期間人流咁少,樓上舖生意就更加慘淡。知道告急梗係黎幫一幫拖,再做埋金魔法師幫手埋單💸,d錢想點洗由我話事!🌗豬仔吐司 $39吐司舖滿芝士,眼晴👀、豬鼻🐽同耳朵都係由火腿整成,最可愛係由鳴門卷🍥整成嘅面珠。材料簡單其實自己係屋企都做得出,不過要有入廚嘅閒情逸致。🌗日式魚餅湯烏冬 $49湯底唔會太鹹,用魚餅、竹輪、烏冬呢d現成材料都唔會點伏但又唔會有咩特別。🌗卵子(芋圓雞蛋特飲) $46我唔會話佢難飲,但又講唔上好飲,只可以用🉐意黎形容。芋圓份量超級多,呢餐飽肚真係靠曬佢;雞蛋嘅部份就好似平時食糖水d蛋花咁,有少少似腐竹。好難諗到中式糖水放入飲品度,呢個創意吸引到我黎order,不過真係試一次就夠。同埋甜度真係好高,勇士們要試都記得要減甜呀!🌖仙草鮮奶茶$36漸變色嘅鮮奶茶配上仙草。味道正常但價錢偏貴,建議做套餐應該會多d人order 飲品。味道一般,card game 又無乜🤔,黃店唔係大曬架,餐廳始終要好食,要有selling point,無特色嘅話好易被淘汰,真係同路人都撐你唔住架🙈!要努力improve 、磨練下廚藝同比多d諗頭呀💪🏻💪

豬仔吐司

豬仔吐司

🌗豬仔吐司 $39

🌗日式魚餅湯烏冬 $49
卵子(芋圓雞蛋特飲)

🌗卵子(芋圓雞蛋特飲) $46
仙草鮮奶茶

🌖仙草鮮奶茶$36

味道一般,card game 又無乜🤔,黃店唔係大曬架,餐廳始終要好食,要有selling point,無特色嘅話好易被淘汰,真係同路人都撐你唔住架🙈!要努力improve 、磨練下廚藝同比多d諗頭呀💪🏻💪🏻💪🏻!
$85 (Lunch)
仙草鮮奶茶
2021-01-05 2101 views
雞蛋屋 The Egg House🤩🤩🤩野好食就不再講啦,我最鐘意佢地係同路之外,仲有佢地有禮貌同平靚正😋魯肉飯同牛肉飯都好食大佬,一個飯都係4-50蚊,大大盒,真係抵爆👍🏻炸一口池魚仔好得意,幾好食,我諗呢個小食做嚟送酒就一流啦😂其他小食都唔錯😋今次因為係團購,飲品無得叫我至愛既綠茶多多,其實係好事嚟,咁我就會試其他飲品😂😂😂試咗🥤蜂蜜檸檬愛玉,咦😳原來又幾好飲㗎喎😂😂😂阿女話好鐘意食入面果舊jelly,我諗果舊就係愛玉啦😅仲有杯冬瓜茶,其實我覺得佢地杯冬瓜茶好特別,飲果時會好有「戲院」既味道,我都唔知點講好😅😅我都唔知呀,總之就係戲院既味道啦😂😂😂雖然我講得好奇怪,但杯茶係好飲既,我都鐘意飲,查實我係第二次飲㗎啦😋
雞蛋屋 The Egg House🤩🤩🤩

魯肉飯同牛肉飯都好食
大佬,一個飯都係4-50蚊,大大盒,真係抵爆👍🏻
炸一口池魚仔好得意,幾好食,我諗呢個小食做嚟送酒就一流啦😂
其他小食都唔錯😋

我都唔知呀,總之就係戲院既味道啦😂😂😂

TakeAway
$100 (Dinner)
2021-01-04 1445 views
忽然好想食蛋既野,所以就去咗雞蛋屋食嘢🥚叫咗個台式滷肉飯,日式魚餅湯烏冬同埋芝士厚燒玉子😋 個滷肉飯再加上面嘅溫泉蛋係非常之夾嘅配搭😏 將隻溫泉蛋整爛佢再撈飯完全係一流嘅食法😍 而個魚餅湯烏冬係有兩種食法嘅。第一種就係就咁食,第二種就係整爛隻溫泉蛋再將啲烏冬撈落去🥚 兩種食法都非常美味,而個湯烏冬嘅湯底都非常好飲👌🏾 至於個厚燒玉子,食嘅時候會有芝士拉到出嚟🧀 如果鍾意食芝士嘅就一定要叫啦~ 飲品我就叫咗一個檸檬冬瓜愛玉,因為本身非常鍾意食愛玉所以就叫咗呢個。杯嘢飲真係冇令到我失望,啖啖既愛玉再加檸檬溝埋冬瓜真係非常解渴😎 見到雞蛋屋其實都有好多唔同嘅甜食,但係食完實在太飽啦唯有下次再試啦😂 .

忽然好想食蛋既野,所以就去咗雞蛋屋食嘢🥚

叫咗個台式滷肉飯,日式魚餅湯烏冬同埋芝士厚燒玉子😋

2020-05-03
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2020-12-22 945 views
高氏大廈呢間有幾間Cafe,我覺得雞蛋屋價錢最實惠,疫情下冇之前咁多人,大家多d黎支持下。✨蒲燒鰻魚飯我呢碗好似係鰻魚尾,尚算大舊😆廚師有心機,切左好多雞蛋絲拌飯,令個飯冇咁單調。睇個碗唔係好滿,其實個碗又闊又深,底下超多飯,食完飽到上心口🙈✨日式魚餅湯烏冬湯底清清地,幾好味。有兩塊魚餅、獅子狗,半熟溫泉蛋恰到岩岩好,有少少流心效果。旁邊有些少彩色"蔬菜粒"?? 顏色幾清新。✨燒一口甜薯仔最尾加個燒甜蕃薯做甜品😬可惜食飽左,唔係就叫芋圓或仙草,應該都好食。

✨蒲燒鰻魚飯
我呢碗好似係鰻魚尾,尚算大舊😆

✨日式魚餅湯烏冬

✨燒一口甜薯仔
最尾加個燒甜蕃薯做甜品😬
可惜食飽左,唔係就叫芋圓或仙草,應該都好食。
蒲燒鰻魚飯
燒一口甜薯仔
蒲燒鰻魚飯
燒一口甜薯仔
2020-11-30 755 views
星期日晚經過旺角突然間想起呢間餐廳,一於去醫下肚先。可能由於疫情關係,得三枱客,坐得好舒服。座位已梳化為主,枱唔會放得好迫所以適合同朋友嚟傾偈,有三張大枱可以望到街景。啲職員好有禮貌,響門口幫客人用消毒劑消毒衣服。我叫咗個和風牛肉湯烏冬,味道唔錯,溫泉蛋處理得好好,湯底唔會太鹹啱曬我,分量好大,勁多牛肉,一個男仔絕對食得飽。雖然有其他食物但係因為我只得一個人所以未有機會試,下次會再嚟試,特別係鹽酥雞同埋各式各樣嘅多士。
2020-11-25 612 views
雞蛋屋 The Egg House顧名思義係保護雞蛋嘅地方,一個聘請雞蛋嘅地方。開業大半年,睇到佢地由咩都唔識,慢慢變到以家有一定嘅水準,除咗雞蛋們努力外,真係要多謝當日為咗班雞蛋而開店嘅老闆。💛試過外賣,亦試過堂食,主食種類唔算多,但真係好食同抵食。推介溫泉蛋芝士火腿吐司&綠茶多多😋其實鹽酥雞同其他炸物都好好食,飯類都唔錯😂😂😂服務態度亦都好好,好有禮貌#旺角彌敦道高氏大厦2樓A室#進入店內要入會#皆因佢地係會所牌#只係需要好簡單既資料#希望大家諒解入會呢個規矩
雞蛋屋 The Egg House
顧名思義係保護雞蛋嘅地方,一個聘請雞蛋嘅地方。

試過外賣,亦試過堂食,主食種類唔算多,但真係好食同抵食。
推介溫泉蛋芝士火腿吐司&綠茶多多😋
其實鹽酥雞同其他炸物都好好食,飯類都唔錯😂😂😂
服務態度亦都好好,好有禮貌

#旺角彌敦道高氏大厦2樓A室
#進入店內要入會
#皆因佢地係會所牌
#只係需要好簡單既資料
#希望大家諒解入會呢個規矩
$80 (Dinner)
2020-11-24 396 views
雞蛋屋呢個名真係改得好🍳💛呢間黃店淨係招待會員~你第一次去就可以做會員架啦 好好消毒完就揀個靚位坐 可能係樓上舖既關係 晚市都比較靜 當日係有幾pair情侶 都幾適合靜靜地又坐得舒服咁撐下枱腳!叫左野菜牛肉飯$59同和風牛肉飯$49 呢個價錢真係好抵!一黎罷食好耐冇食牛肉飯啦 二黎呢度既牛肉飯真係好足料 好多肥牛 仲好好味😋😋仲有隻溫泉蛋都好正!所以當你好想食牛肉飯既時候 點可以唔黎試下呢?當日比較飽冇嗌到野飲 我見佢飲品仲有好多選擇 如果主食都有多啲款就好啦!
雞蛋屋呢個名真係改得好🍳💛
呢間黃店淨係招待會員~
你第一次去就可以做會員架啦
2020-11-07 589 views
「在雞蛋與高牆之間,我永遠站在雞蛋那邊。」朋友介紹下,我去咗呢間樓上黃店,唔使預約唔使排隊,雖然係好事,但見到餐廳坐唔滿又覺得可惜。事關真係又好食又平,坐得又舒服!我朋友跟我食同一款烏冬我地一致認為好好食,但略嫌份量唔太夠。雖然烏冬份量唔夠,但可以叫個小食,反正唔貴!嘩呢個真係超級邪惡店員整得好比心機兩個飲料都係正常發揮,好味又大杯!抵!我地食到不停加點食物,真係又平又好味,最後埋單覺得好抵,好彩店員都冇嫌我地煩哈哈!
「在雞蛋與高牆之間,我永遠站在雞蛋那邊。」

事關真係又好食又平,坐得又舒服!

我朋友跟我食同一款烏冬
我地一致認為好好食,但略嫌份量唔太夠。

鹽酥雞

雖然烏冬份量唔夠,但可以叫個小食,反正唔貴!

朱古力綿花糖厚吐司

嘩呢個真係超級邪惡
店員整得好比心機

百香果愛玉

綿綿朱古力

兩個飲料都係正常發揮,好味又大杯!抵!

2020-11-06
$130.5 (Dinner)
朱古力綿花糖厚吐司
綿綿朱古力