而家成日講keto diet對我呢啲重度carbs愛好者其實極難( -᷄֊-᷅ )仲要計數咁 想試都覺得好無從入手@theengine.hk 呢間專為keto人士而開既外賣店完全明我諗咩啊佢地用keto方法製造burger同bowl等大家感受下唔食carb都有野取代仲計好哂營養成分 每樣列到一清二楚.ᐟ‪‪‬店員仲好熱心介紹 有咩都唔怕唔明我地試左兩款burger金文畢芝士漢堡同土匪雞扒漢堡第一款用左完整既金文畢芝士去取代漢堡包第二款就用黃豆天貝咁老實講麵包既感覺就真係無既但作為載體又幾稱職 夾住厚厚既材料味道又融入到ჱ̒⸝⸝•̀֊•́⸝⸝)‪土匪雞扒調味覺得幾出色喎漢堡扒份量十足又有肉汁我地兩個包都跟左餐小食試左天貝薯條同炸牛腩呢款天貝薯條口感同個「包」又唔同呢個真係脆卜卜 好香口.ᐟ.ᐟ.ᐟ個「包」就會有啲軟糯既感覺炸牛腩仲配埋合核同火箭菜比平時食既牛腩乾身同焦香啲野飲試埋lemonade同keto忌廉湯Lemonade岩哂我男朋友 佢不嬲都唔飲有糖既飲品忌廉湯係椰菜花湯走忌廉佢整到無草青味 我幾中意( ˃ ᵕ ˂ )✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿Follow @lastbitematters fo
而家成日講keto diet
對我呢啲重度carbs愛好者其實極難( -᷄֊-᷅ )
仲要計數咁 想試都覺得好無從入手

比平時食既牛腩乾身同焦香啲

野飲試埋lemonade同keto忌廉湯
Lemonade岩哂我男朋友 佢不嬲都唔飲有糖既飲品
忌廉湯係椰菜花湯走忌廉
佢整到無草青味 我幾中意( ˃ ᵕ ˂ )

✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
Follow @lastbitematters for more
2022-12-10 19 views
第一次食,外賣一個揀左黑豆天貝包,一個鷹嘴豆天貝包,兩個包都煎到燶哂,極苦,個苦感係完全食唔到,入唔到口,淨係食到舊肉。想打電話落去問下係咪咁,定係我食唔慣,又冇電話。
想打電話落去問下係咪咁,定係我食唔慣,又冇電話。

2022-12-06 23 views
呢一間餐廳主打生酮飲食🤣所以食材主要係肉🥩同蔬菜🥦唔會有碳水化合物金文畢芝士牛肉漢堡 $118 漢堡包用兩塊芝士夾住代替左麵包食落好特別😝而且芝士味都好濃郁牛肉都好Juicy😙而且好重牛肉味牛肉size都唔會好薄有一折手指咁厚🥰配搭上青瓜,生菜,紫洋蔥同蕃茄中和返牛肉同芝士嘅油膩感令到成個包味道好平衡😝鷹嘴豆天貝薯條 (+32套餐價)大家平時應該食得多薯條但天貝薯條應該大家都好少食🧐天貝味道好特別有少少黃豆味而口感同薯條差唔多大家未食過一定要試吓!😆生酮忌廉湯忌廉湯味道比較清淡入邊有啲西蘭花蓉所以口感幾好飲落都幾健康!😊整體食物質素都唔錯就算唔係食開生酮飲食嘅朋友都可以試吓😉

呢一間餐廳主打生酮飲食🤣

牛肉都好Juicy😙
而且好重牛肉味
牛肉size都唔會好薄
有一折手指咁厚🥰

配搭上青瓜,生菜,紫洋蔥同蕃茄
中和返牛肉同芝士嘅油膩感
令到成個包味道好平衡😝

鷹嘴豆天貝薯條 (+32套餐價)

大家平時應該食得多薯條

飲落都幾健康!😊

整體食物質素都唔錯
就算唔係食開生酮飲食嘅朋友都可以試吓😉
2022-12-05 19 views
大角嘴有一間超正的打卡餐廳,叫the engine, 未食已經被太空式裝潢吸引左,誓要點都要試下。呢間類似西餐為主的the engine, 裏面的食物和飲品都主打生酮飲食,健康為本,好有心思。我們幾個朋友小食點了出名的天貝薯條,係一種生酮飲食的薯條款式,好特別的。主食就點了紅酒燴牛肋條配野菜花扒,慢煮燒豬腩肉配青蘋果青瓜莎莎配椰菜花扒同埋任你點pizza, 兩款肉類都大大分,下面仲有新鮮的椰菜花大大分墊底,行成一塊椰菜花扒,好特別。另外仲點了碗生酮紀廉湯,也是健康之選,點了咁多野食,豐富得來又不覺得太heavy, 而且仲好健康,大家真係要來試下。
2022-10-12
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
生酮美食餐廳~The Engine👽👽🛰️🛰️今日嚟到大角咀利奧坊發現有好多唔同嘅餐廳🥰我就揀咗呢一間生酮餐廳試下🎉🍽️一入到嚟發現店舖係用太空科幻作為主題~真係好有特色🫣🫣好岩打卡XD 👽🛰️🎉🎉🎉呢度嘅嘢食都有唔同嘅種類~就算生酮都可以好多選擇❤️見到例如有漢堡包 薄餅 沙律等等~🤩同埋飲品都會有生酮drinks~忌廉湯,梳打水都有🥰一定有款岩~😃😃🍔生菜包牛肉法式軟芝士漢堡係一個用生菜包住蕃茄芝士漢堡扒~好足料之餘仲好大個、好多汁!🥹🥹~加咗$32升級套餐🍟有半份天貝薯條食落好似真嘅薯條一樣,好趣好香口!最值得一題嘅就係佢嘅特製keto蕃茄汁~好鮮味!我哋仲加$10黑松露蛋黃醬~☺️☺️好襯薯條,大家食薯條一定要叫埋呢一個!!🥩燒慢煮美國自然豬柳配椰菜花🥦豬柳肉質鮮嫩多汁,仲有好多雜菜、茄子、青瓜~🧆香辣腰果芝麻醬牛肉丸肉丸十分juicy香口,仲有啖啖嘅肉香好正!🧸🧸🍲忌廉湯個湯好濃郁之餘仲好滑,好重忌廉味!🥹🥹🥤蜜桃烏龍梳打梳打正常發揮,唔會死甜🥤
生酮美食餐廳~The Engine👽👽🛰️🛰️

🍔生菜包牛肉法式軟芝士漢堡

~加咗$32升級套餐
🍟有半份天貝薯條
食落好似真嘅薯條一樣,好趣好香口!

🥩燒慢煮美國自然豬柳配椰菜花🥦
豬柳肉質鮮嫩多汁,仲有好多雜菜、茄子、青瓜~

🧆香辣腰果芝麻醬牛肉丸
肉丸十分juicy香口,仲有啖啖嘅肉香好正!🧸🧸

🍲忌廉湯
個湯好濃郁之餘仲好滑,好重忌廉味!🥹🥹

🥤蜜桃烏龍梳打
梳打正常發揮,唔會死甜🥤
以前以為生酮期間好難出去食嘢,就算出去食都會盡量揀一啲健康嘅餐廳,不過碳水、澱粉類、糖類、隱形碳水真係好難避免,倒不如直接去一間以生酮為主打嘅餐廳啦🥰 就好似呢間位於大角咀嘅生酮餐廳the Engine,店內提供唔少快餐,所以話生酮又駛乜對自己咁苛刻😆例如低碳漢堡、PIZZA、沙律、椰菜花飯、小食等,Menu仲要好貼心咁寫曬每樣食物嘅營養資料,包括卡路里、蛋白質、脂肪、碳水化合物含量,真係生酮嘅福音,食都食得特別放心呢✨餐廳主要係做外賣,用咗太空科技嚟做主題,店內有大量cyber元素,仲有大大個飛機嘅引擎可以打卡😚煙三文魚煙肉牛油果沙律大大片三文魚舖喺沙律上面,毫不手軟💥吸引之處在於每款食材獨特嘅味道都好出,牛油果醬嘅味道打開味蕾同食慾,同煙三文魚嘅咸香好夾,再淋上酸酸甜甜嘅黑醋好開胃,沙律面仲有條狀嘅天貝,令沙律風味更加獨特,整個沙律含有好豐富嘅蛋白質同優質脂肪,當作生酮日常主食十分適合😎金文畢芝士牛肉漢堡麵包底嘅漢堡食得多,無麵包嘅漢堡都係第一次試,原來係用咗大大片嘅金文畢芝士當做漢堡包嘅皮同底🧀經過烤香嘅金文畢芝士熔熔哋,夾住漢堡肉、青瓜、番茄同生菜,味道十分清新。值得一提係漢堡
煙三文魚煙肉牛油果沙律
金文畢芝士牛肉漢堡
麵包底嘅漢堡食得多,無麵包嘅漢堡都係第一次試,原來係用咗大大片嘅金文畢芝士當做漢堡包嘅皮同底🧀經過烤香嘅金文畢芝士熔熔哋,夾住漢堡肉、青瓜、番茄同生菜,味道十分清新。值得一提係漢堡肉帶有焦香及肉汁,啲肉汁同芝士互相融合,配合埋蔬菜一齊食仲可以解膩,一啲都唔乾㗎🤲
炸牛腩配合桃及意大利黑醋
其實要炸牛腩都真係幾高難度,因為牛腩本身好易韌,如果火候掌握都唔好會破壞一切🥺而呢款炸牛腩真心做得好好,酥炸後嘅牛腩牛味濃郁,軟腍得嚟有咬口,而黑醋嘅酸味正好中和炸牛腩嘅油膩感,配埋健康補腦嘅合桃,惹味十足💕
香辣腰果芝麻醬牛肉丸
一啖一粒嘅牛肉丸口感紮實,感覺真材實料🤭牛肉丸外層焦香加上牛肉丸嘅肉香,就咁食都已經好好味,經過腰果芝麻醬嘅加持,味道得以昇華,濃郁嘅腰果芝麻醬令人欲罷不能,香而不膩!
低糖蜜桃烏龍梳打
茶飲中加入碳酸元素幾特別,烏龍嘅茶香好有存在感,入口首先係烏龍茶嘅清香然後有蜜桃嘅甜香走出嚟🍑一次過可以品嘗到兩種唔同層次嘅感覺。另外我鍾意梳打嘅氣泡比較柔和,唔似平時碳酸飲品嘅氣泡咁刺激,口感清爽解渴一流。
  • 炸牛腩配合桃及意大利黑醋
🔸The Engine🔸大角咀🔸生酮餐廳🔸經朋友介紹,我發現左呢間大角嘴嘅餐廳係專門做生酮飲食外賣!同唔少長期低碳飲食、減肥健身嘅上班族黎一樣,我都好注重食物嘅卡路里同種類,盡量唔好超過一日所需~呢間餐廳主要用天貝取代碳水,每100克天貝只有8克碳水化合物,亦係好強嘅蛋白質來源,健康之餘,亦係可以試試新野!首先推介「Major Tom 慢煮雞扒漢堡」,我仲特登揀左有美白功能嘅黑豆天貝包,一食落去有黃豆味道,質感似薯餅,好配合到漢堡嘅餡料。個慢煮雞扒非常juicy,姜片調味,食完係醬料漏出黎,雞扒就有慢煮嘅鮮嫩同肉汁~ 我食左一半已經飽左,另一半再放微波爐加熱都無問題,好味!另外我亦叫左慢煮燒豬腩肉配青蘋果青瓜莎莎及椰菜花扒什菜~ 超豐富!我覺得我dinner一人份都食唔晒~份豬腩肉其實油脂都幾多,配青蘋果青瓜(我覺得仲有啲洋蔥?)真係好夾,會解膩~椰菜花扒我都第一次食,原來烤香左係有烤焦味,加上菜芯會硬卜卜,都幾有趣!什菜係茄子,索晒啲汁,好正我亦另外叫左天貝薯條,配黑松露生酮蛋黃醬~係睇世界盃食!放入氣炸鍋再翻熱都OKAY! 仲有一份炸牛腩配合桃同意大利黑醋!牛腩炸過之後肉味更加出色
🔸The Engine🔸大角咀🔸生酮餐廳🔸

仲有一份炸牛腩配合桃同意大利黑醋!牛腩炸過之後肉味更加出色,有啲位似牛肉乾,配上生酮favourite snack合桃,正正

我覺得食生酮又好,減肥又好,最緊要係飽~飽先至可以持之以恆~ 所以搵啱餐廳同取代食物真係好緊要!餐廳仲會計埋卡路里俾你,如果嚴格減肥嘅人都可以計埋數先叫!

餐廳只做外賣,設計似太空站feel,好似係個mission要對自己好啲、食好啲、認真啲計數!既然係外賣,亦叫多左分拆幾日食~所以就開心左幾日😂

the Engine

網址: https://s.openrice.com/QrbS0w5uB00~uZ5MGAA
地址: 大角咀嘉善街18號利奧坊地下G702號舖
=====================
#hkfoodie #hkig #ketofriendly #hkketo #hkgirl #生酮 #生酮飲食 #低碳 #低碳飲食 #kazyyketo #大角嘴美食 #大角嘴餐廳 #大角嘴外賣 #健身 #健身飲食 #世界盃 #足球比賽小食
  • 天貝薯條
  • 日式燒豬腩肉配紫薑
2022-11-28 700 views
去staycation 一定要買啲外賣係酒店度嘆下啦!近排食太多碳水化合物、澱粉質,都想轉下口味!呢間以太空cyber科技為主題的外賣🥡低碳餐廳🍴,可以站在太空艙櫃台同職員點餐,亦可以去旁邊的售賣機點餐。餐廳有好多唔同種類的食物,有蓋飯、漢堡、pizza、沙律🥗、薯條🍟等等。係呀!無聽錯!薯條都有😂!我點了:🥗生酮漢堡扒椰菜花炒蛋蓋飯呢個係自選低碳生酮飯盒,可以隨自己喜好選擇不同款式和種類的食物,首先我選了椰菜花飯做底,再加自家制牛肉漢堡扒,再選自家制黃豆天貝,topping 加一個水煮蛋🥚,然後飲品選擇了檸檬🍋梳打,全部都有寫出protein, fat, carbs, cal有幾多,真係非常適合減肥人士!唔洗自己計卡路里!非常方便!🥗生酮忌廉湯用菜打成的忌廉湯,非常濃郁🥗金文畢芝士牛肉漢堡🍔唔好比佢個名嚇親,雖然佢係漢堡,但係低碳生酮唔可以食澱粉質,所以呢個漢堡係無包既!佢以芝士取代漢堡既包!內層亦有漢堡扒、生菜、洋蔥、蕃茄、青瓜等。同一般漢堡無分別!而且非常有營養,仲好juicy! 生酮期間都可以食漢堡過下癮了🥳🥗日式燒豬腩肉配紫薯呢個真係推薦👍🏻,豬腩肉入口即溶🤤,食完仲想再食🤤

我點了:

🥗生酮漢堡扒椰菜花炒蛋蓋飯

🥗生酮忌廉湯
用菜打成的忌廉湯,非常濃郁

🥗金文畢芝士牛肉漢堡🍔

🥗日式燒豬腩肉配紫薯
呢個真係推薦👍🏻,豬腩肉入口即溶🤤,食完仲想再食🤤🤤

🥗低碳檸檬🍋梳打(低糖)
低糖配方,卡路里只係得7.1!飲完都覺得唔會肥😂

🥗黑豆天貝薯條🍟+咖哩粉
(好特別嘅薯條🍟,脆脆地仲幾好食😋,加埋餐廳🍴特別配上的生酮茄汁同試埋佢既咖哩粉,味道up!)
2022-11-28 16 views
係大角咀雲雲美食之中,就試左尼間the engine,主打健康生酮飲食的外賣專門店👍🏻入到去好似置身於太空艙既感覺👍🏻👍🏻除左外賣之外,亦有提供少量座位作為堂食,有Burgers, pizza, salad,都係即叫即整,每款食物有埋營養資料,係可以食得健康之餘又可以有選擇既地方✔ 金文畢芝士牛肉漢堡 👍🏻👍🏻〔真心推介😋〕$118THE MOON👍🏻 外層由厚芝士組成👍🏻 多蔬菜,唔油膩👍🏻 牛肉漢堡厚 & juicy 👍🏻 有層次✔️ 慢煮燒豬腩肉漢堡〔推介😋 〕 $78STARMAN👍🏻 多蔬菜👍🏻 配黑豆天貝包,有豆香味👍🏻 口感豐富✔️ 煙三文魚牛油果漢堡〔推介😋 〕 $98GALAXY GUARDIAN👍🏻 感覺清新👍🏻 蔬菜爽口👍🏻 自家製生酮貝果👍🏻 煙三文魚同牛油果好夾可選擇跟餐 + $32 配半份小食和價值 $22飲料✔️ 黑豆天貝薯條 + 低糖蜜桃烏龍梳打〔推介😋 〕black groot fingers + peach oolong👍🏻 薯條香,微脆👍🏻 配生酮醬汁,味道酸甜👍🏻 飲料有淡淡蜜桃味👍🏻 內有蜜桃烏龍冰粒

✔ 金文畢芝士牛肉漢堡 👍🏻👍🏻〔真心推介😋〕$118
THE MOON
👍🏻 外層由厚芝士組成
👍🏻 多蔬菜,唔油膩
👍🏻 牛肉漢堡厚 & juicy
👍🏻 有層次

✔️ 慢煮燒豬腩肉漢堡〔推介😋 〕 $78
STARMAN
👍🏻 多蔬菜
👍🏻 配黑豆天貝包,有豆香味
👍🏻 口感豐富

👍🏻 自家製生酮貝果
👍🏻 煙三文魚同牛油果好夾

可選擇跟餐 + $32 配半份小食和價值 $22飲料
👍🏻 薯條香,微脆
👍🏻 配生酮醬汁,味道酸甜

👍🏻 飲料有淡淡蜜桃味
👍🏻 內有蜜桃烏龍冰粒
  • The Moon
1K
2022-11-26 18 views
朋友分享自己最近開始咗生酮飲食,話大角咀有間專門做keto diet嘅食物~ 款式多之餘價錢都算親民化,值得一去🧐 餐廳以太空科幻為主題,雖然有幾張枱但主要做外賣🥡!另外值得一讚嘅係menu上竟然有齊每種食物嘅營養成分,店員仲會一一介紹佢哋嘅菜式,超級貼心呀😌 Yondu土匪雞漢堡搭配自家製生酮貝果🥯 雞胸嫩滑多汁,完全唔嚡口,搭配新鮮蔬菜一齊食,健康又好味🤤 生酮bagel都係第一次食,以蔾麥、杏仁粉、雞蛋等材料混合而成,比起普通bagel更加鬆軟,整體口感豐富,層次分明,值得一試😛升級套餐可以揀多份小食同嘢飲~ 店員推介香辣腰果芝麻醬牛肉丸,一口一粒,帶點果仁嘅香氣,甜甜鹹鹹咁好特別💗 柚子薑味雞尾酒呢個搭配超級創新,以蔗糖釀成,卡路里極低而且酒精成份都合理,以後想飲酒就唔使怕肥啦yeah!

2022-11-23 24 views
🍽️the Engine📍地址: 大角咀嘉善街18號利奧坊地下G702號舖😋難得走進大角咀 經過看見一間不平凡的餐廳 像在太空中 便走進去試試👉🏻Galaxy Guardian 煙三文魚牛油果生酮漢堡黑豆天貝包 $98包類有3種選擇 一開始還不知什麼是天貝 上網一找才知道是素食界的天菜🤯又是生酮飲食的重要元素 (天貝是一種發源於印尼爪哇的大豆發酵食品,又名天培、丹貝、黃豆餅等)配上3文魚牛油果 還不錯喔 想不到生酮飲食也可以這麼飽👉🏻The Moon金文畢芝士牛肉漢堡 $118推介‼️🫶🏻 沒有轉包 芝士做包皮及包底 簡單令人振奮 作為一名芝士控 實在藏不住笑容🤭 一咬 出色 芝士濃郁 配上牛肉 是絕配 有驚豔到我(+$32) 升級套餐👉🏻(半份)黑豆天貝薯條有別一般薯條🍟 比較厚實 幾健康👉🏻蜜桃烏龍梳打(低糖)有趣 原來入面的冰也是有味道的 十分聰明的做法🤣(+$32)升級套餐👉🏻(半份)鷹嘴豆天貝薯條👉🏻檸檬梳打(低糖)👉🏻Shake shake粉(食物加配$5)好味指數: 3.5/5 性價比: 3.5/5 環境: 3.5/5
🍽️the Engine
📍地址: 大角咀嘉善街18號利奧坊地下G702號舖
😋
👉🏻The Moon金文畢芝士牛肉漢堡 $118
(+$32) 升級套餐
👉🏻(半份)黑豆天貝薯條
有別一般薯條🍟 比較厚實 幾健康
👉🏻蜜桃烏龍梳打(低糖)
有趣 原來入面的冰也是有味道的 十分聰明的做法🤣
(+$32)升級套餐
👉🏻(半份)鷹嘴豆天貝薯條
👉🏻檸檬梳打(低糖)
👉🏻Shake shake粉(食物加配$5)
好味指數: 3.5/5
性價比: 3.5/5
環境: 3.5/5

#joyfood_大角咀the Engine 📍大角咀嘉善街18號利奧坊地下G702號舖━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━生酮嘅人應該經常搵唔到合適嘅餐廳 不過呢間就啱啦 餐牌上有標記嘅菜式都係keto friendly 可以放心試試🤩 好貼心嘅店家 仲會將營養資料寫埋係餐牌上面 非常一目了然🫶🏻━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🍔 煙三文魚牛油果生酮漢堡 $98 +$32跟餐▶︎ 見到個漢堡嘅形狀就覺得好神奇 其實似三明治多啲🥪 黃豆天貝包包住煙三文魚 牛油果生菜 番茄 培根 同洋蔥 ▶︎ 漢堡皮係黃豆壓成 質感係食到豆嘅顆粒感但又有少少軟糯 會有特別嘅豆香▶︎ 整體食落都幾清爽 尤其係入面嘅生菜非常之脆身 火腿香味都好出🤤好味指數:●●●◐○━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🥘 紅酒繪牛肋條配椰菜花扒 $98 +$32跟餐▶︎ 料好足嘅健康嘅菜式 入面除咗頓牛腩之外 有煎過嘅椰菜花扒 天貝餅 茄子🍆同節瓜🥒 仲有燉嘅洋蔥同胡蘿蔔🥕▶︎ 調味係比較溫和嘅 唔會好鹹同好罪惡 牛腩都算入味▶︎鐘意佢椰菜花扒係大大塊同有焦香味😲好味指數
#joyfood_大角咀

▶︎ 調味係比較溫和嘅 唔會好鹹同好罪惡 牛腩都算入味
▶︎鐘意佢椰菜花扒係大大塊同有焦香味😲
紅酒繪牛肋條配椰菜花扒

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
🥩 炸牛腩配核桃及意大利黑醋(半份 跟餐)
▶︎ 炸牛腩好大舊 比起頭先嘅燉牛肋條更加乾身同緊實 配嘅醬酸酸鹹鹹幾夾🙌🏻
好味指數:●●●◐○
炸牛腩配核桃及意大利黑醋

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
🧆 香辣腰果芝麻醬牛肉丸 (半份 跟餐)
▶︎ 以為係辣辣地嘅牛肉丸 不過入口係腰果醬嘅甜味 不過甜得都幾好味
▶︎ 牛肉丸質地軟嫩 好重牛味🐮
好味指數:●●●●◐

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
🍟 天貝薯條 $38
▶︎ 加咗一份小食 係天貝薯條 同頭先菜入面嘅天貝餅唔同 呢個係炸到乾身少少嘅 我會覺得有陣烘烤嘅香味
▶︎ 雖然唔太似薯條 不過味道都可以👌🏻

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
🍵 伯爵茶 (跟餐)
▶︎ 店員同我講除咗梳打同湯仲可以揀茶 咁就要咗個伯爵茶
🫕 生酮忌廉湯 (跟餐)
▶︎ 入口係好重嘅椰菜花味 係冇咁罪惡嘅忌廉湯😉
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
到訪日期: 11月尾 (晚餐)
快樂指數😋: ⑧⑦/①⓪⓪
性價比: 🌕🌕🌗🌑🌑
環境: 🟦🟦🟦🟦⬜️
服務分: 🔆🔆🔆🔆🔆
再訪意願: ❤️❤️❤️❤️🤍
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
#香港美食 #香港餐廳 #香港 #大角咀美食 #大角咀餐廳 #大角咀 #theengine
#foodiehk #foodie #hkfoodie #hkfood
#生酮 #keto #ketofriendly #低碳飲食 #外賣 #漢堡包 #生酮burger #牛油果 #煙三文魚 #天貝 #牛肋條 #椰菜花 #牛肉丸 #忌廉湯 #薯條
煙三文魚牛油果生酮漢堡
紅酒繪牛肋條配椰菜花扒
炸牛腩配核桃及意大利黑醋
天貝薯條
人均$100生酮飲食外賣專門店!生酮人士外食有得揀💥原來生酮貝果係咁香口🥯😍🐟煙三文魚牛油果生酮貝果$98生酮貝果口感真係好特別,有著普通貝果嘅紮實口感,又食到nuts嘅香味!貝果夾著大量煙三文魚,生菜,番茄食落咸香得黎又好fresh😍勁大一個食半個已經飽曬🐮生菜包牛肉法式軟芝士漢堡$98烤到融化嘅金畢文芝士與多汁牛肉餅被生菜包裹🥹超邪惡嘅組合,一吃就愛上💥天貝薯條一直好好奇發酵嘅黃豆整嘅superfood會係點樣嘅口感,想試超耐😂炸過嘅天貝!好香脆!the Engine (大角咀)大角咀嘉善街18號利奧坊地下G702號舖

🐟煙三文魚牛油果生酮貝果$98

🐮生菜包牛肉法式軟芝士漢堡$98

天貝薯條

the Engine (大角咀)
大角咀嘉善街18號利奧坊地下G702號舖
2022-11-20 57 views
慢煮燒豬腩肉配青蘋果青瓜莎莎及椰菜花扒$128煙三文魚牛油果漢堡$98轉生酮貝果$16自家製高蛋白能量飲品$46好味指數:😋😋😋😋😋抵食指數:💲💲💲💲環境舒適:😌😌😌😌環境衛生:🧹🧹🧹🧹🧹服務質素:💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️推介原因:早前去了中東風、摩洛哥🇲🇦風、日本風、韓國風的cafe,暫且止一止旅行🧳癮,但還差了飛機✈️一環。發現了大角咀這間外賣店有大引擎裝飾,如同飛機的引擎一樣,剛好又是賣一些低卡生酮食品,正正適合我這個在減肥的人去打咭。好欣賞餐牌有清楚列明每款食物飲品的蛋白質、脂肪、碳水化合物含量、卡路里含量,對於要計著卡路里用餐的減肥人士來說,確是福音!亦好驚訝原來低卡生酮食物也可以做到那麼多款式。單是漢堡,已有約10款!很多人認為低卡食物不好吃,或許這間外賣店可改變你的想法。點了2款食物,等候的時候已聞到陣陣烤味,搞得我好肚餓。食物味道亦不錯。慢煮燒豬腩肉超腍!有用類似燒烤醬汁醃過,好好味。每片薄薄的,切成一口大小,方便食用。其他配菜有烤青瓜、烤茄子🍆、烤椰菜花扒。每樣都烤得好香。這款碳水化合物含量不足20g的食物,真的一流👍🏻。另一款食物煙三文魚牛油果漢堡(轉貝果)也
轉生酮貝果
好味指數:😋😋😋😋😋
抵食指數:💲💲💲💲
環境舒適:😌😌😌😌
環境衛生:🧹🧹🧹🧹🧹
服務質素:💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️
推介原因:
另一款食物煙三文魚牛油果漢堡(轉貝果)也要推介。我因為減肥,從前很愛吃貝果,一星期1-2個,但為了減澱粉質量,也要狠狠地戒掉。當我見到這款只有37Cal的貝果🥯,就馬上選了!原來不是用普通麵粉造,而是用almond flour,再加奇亞籽、蛋及mozzarella 芝士,才能造成這個生酮貝果。雖然口感不似一般的bagel,但加了奇亞籽,咬落爽口,好特別。吃了這個生酮貝果,零罪惡感又滿足☺️。
以為低卡生酮食物會不飽肚?我吃了一個貝果,再飲了那罐由藍莓🫐、核桃、杏仁奶溝成的高蛋白能量飲品,就超飽,飽得差點不能把整罐喝完。
好喜歡這次零罪惡感的外賣,好健康好滿足。如果我在大角嘴一帶工作,應該會常常光顧。
慢煮燒豬腩肉配青蘋果青瓜莎莎及椰菜花扒
生酮飲食專賣店,想不到生酮飲食的人士外吃也不用擔心了!環境餐廳以外賣店的形式,配以太空艙主題,有一邊座位有飛機發動機扇葉作裝飾,還不停播着音效,很有感覺!餐牌有兩份餐廳,一份是主食,一份是生酮Burger,餐牌很有誠意,都寫上了蛋白質、脂肪、碳水化合物等的含量!既然來到生酮專賣店,當然吃他們的Burger! 煙三文魚牛油果漢堡 $98麵包用上黃豆天貝(印尼獨特的傳統天然發酵黃豆食品),蛋白質豐富之外,口感真的超好!一顆顆有點像米通,煎至微焦,帶少許脆口和焦香,加上煙三文魚和牛油果,這份有42.2g的高蛋白質漢堡,有誠意又好吃! 金文畢芝士牛肉漢堡 $118 另外點了這一個也好特別,用芝士作漢堡包的外層,軟糯口感,融融的金文畢芝士咸香配牛肉漢堡,很香,牛肉軟身,很夾,想不到生酮漢堡可以這麼好吃! 鷹嘴豆天貝薯條 $48 這個必點!吃下去脆脆帶點軟的口感,配上生酮茄汁,誰說惹味脆口的小吃不能有益(*¯︶¯*)? 自家製高蛋白能量飲品 $46 含11.1g的蛋白質,還加了藍莓、核桃增加口感,沒有那種難喝的雲呢拿味道,反而好好喝!

生酮飲食專賣店,想不到生酮飲食的人士外吃也不用擔心了!

餐牌

煙三文魚牛油果漢堡 $98