2017-08-08 1312 views
嗰日同朋友喺觀塘玩完,咪搵地方食嘢囉,我朋友突然之間話想食生蠔。行吓行吓搵到一間食生蠔嘅,就入去坐低左啦我哋叫咗0號生蠔,奧瑪越細隻好越大,所以真係好真係好大隻架。擺好仲可以加錢換海膽,海膽雖然細細隻但係都非常新鮮,鍾意食海膽嘅人一定不能錯過。如果鍾意食牛扒嘅,可以叫牛扒都好大份架。雖然我哋冇叫到但係見人哋都食得好開心。嗰度仲可以配紅酒添。餐廳人數唔會太多因為都算係高檔嘅地方,價錢真係唔係太平,所以一入去就即刻有位,如果係啲慶祝嘅日子都可以去架。
行吓行吓搵到一間食生蠔嘅,就入去坐低左啦

如果鍾意食牛扒嘅,可以叫牛扒都好大份架。
雖然我哋冇叫到但係見人哋都食得好開心。

嗰度仲可以配紅酒添。

2017-06-25 1285 views
第一次同朋友黎官塘工廈覓食,就由呢棟工廈頂樓巡落黎,因為蠔嘅萬有引力比我入左黎呢間。首先吸引嘅係價錢,吓?!十蚊隻都有?老闆娘人靚熱情耐心講解,每隻蠔又唔似得第度D又話開蠔費,當日去呢度仲有幾種蠔有優惠,叫一打送半打,真係好邪惡同火都黎,點解我唔早D黎?!由於出黎揾食講個信字,我地信任老闆娘嘅介紹點左幾種蠔,仲有介紹嘅白酒。老闆娘每黎一種蠔都會講講產地,口感。我好欣賞當日佢由味濃慢慢一碟碟上到淡嘅蠔,係有層次,食落去陣淡淡海水味,就好似去左各種蠔產地嘅海洋咁,根本唔鮮係冇呢種感覺,講起佢介紹枝酒,同D蠔真係夾過好似孖仔咁,各不搶味,各有千秋,我地食嘅幾打都係貴少少嘅蠔(其實都仲係好抵❩當朋友各自都有飽飽地嘅感覺,忽然想試埋佢款十蚊蠔❨横惦都係吖嘛❩一黎到一望,殼身靚仔,係好有食欲個種,當擺落口....同上面幾種嘅肉質口感比,居然係可以各據山頭嘅美味!埋單個陣我睇睇張單抵到!絕對唔肉赤,仲笑住同朋友爭埋單,真係好滿足嘅一餐!香港如果多D呢種良心食肆你話幾好呢?簡直係好似王杰首歌咁今生無悔。@原曲王杰【今生無悔】對 蠔我喜愛每一啖爽生 平都主菜逢蠔就配去 蠔吧各地我都直講官

@原曲王杰【今生無悔】

靚蠔你不需去英聯邦
官 塘呢間冇後悔
抵 成咁邊會後悔
2017-04-15 1561 views
門口大大個特價套餐牌, 入到去話過左時無叫左18隻生蠔, 6隻XL大蝦, 同一板日本海胆, 都五六百蚊, 見有一口牛, 鵝肝想叫, 一叫話$35鵝肝唔包煎, 要煎$60, 最少2件$120, 我介意係全部牌只寫$35, 原來要$120海胆上連一小碟一小包外賣豉油及一小包外賣芥辣食完成板海胆, 豉油都點剩無幾上18隻生𧐢同6大隻剌身蝦, 我就問有無醬或豉油, 女老闆就話醬要收$6, ok我俾, 茄汁, 我話豉油呢, 佢竟然指住我同老婆共用食完海胆的剩餘幾滴豉油, 大姐, 仲有$500生蠔同蝦, 豉油都要乞, 仲乞唔到....其實食物㸃都好, 我同太太花近$600竟然要為豉油而勞氣, 沖沖食完就走, 以後不會再去真係好奇怪, 生蠔店姑寒成咁好少見可能因為姑寒, 所以不收信用咭!!
門口大大個特價套餐牌, 入到去話過左時無

海胆上連一小碟一小包外賣豉油及一小包外賣芥辣

食完成板海胆, 豉油都點剩無幾

真係好奇怪, 生蠔店姑寒成咁好少見

可能因為姑寒, 所以不收信用咭!!
2017-04-14
原本唸住同朋友仔是但搵個地方食吓蠔飲吓酒聯誼吓,但去到竟然有驚喜,食品質素出奇地好,亦有好多元化嘅選擇!生蠔好新鮮仲要七點半前係叫一打送半打非常抵食,同埋亦可加錢以優惠價換購其他食品,我就加$58蚊叫咗板韓國海膽試試,味道比日本嘅海膽無咁鮮甜,但都唔差可以一試!另外我再揀咗塊牛扒$248(加咗$50加工費),煮得恰到好處配菜亦都好美味尤其係個焗蒜頭真係好回味,而且店內嘅酒都唔算好貴我揀咗支大約百幾蚊嘅白酒質素都唔差!最後就係講吓阿老闆娘,初時以為佢串串地但係後來傾多幾句發現佢都只係對食物有啲執着,而且每款食品都解釋得好清楚,即刻對佢嘅印象改觀,而且仲越傾越開心!
$1080 (Dinner)
2017-02-24 1308 views
尋日有買一打送半打生蠔,同朋友3個人去食,認真無失望,好正。鵝肝有少少overcook,不過都算好味,如果有埋小小Salad會更加好。甜蝦就差小小,雖然大隻,不過,甜味唔夠,鮮味都麻麻。。。其他嘅,都好好味,生蠔仲會旭㗎 🤗🤗🤗😍😍😍啲海膽好鮮,其實我不嬲都唔食㗎,不過,呢間海膽一啲都唔腥,不過一定要馬糞嗰隻。最後,服務,好有家的感覺,樣樣嘢都自己攪掂,反而唔係太啱我。。。老闆娘唔知係未覺得我個樣Baby face, 誤意為我細佬女啦, 對我有小小呼呼喝喝的感覺。佢先生就好好多,不過,要講英文。希望下次去會服務同語氣會溫柔啲。(不過,我又唔算得上係大客,應該機會唔大😅)

甜蝦就差小小,雖然大隻,不過,甜味唔夠,鮮味都麻麻。。。

2017-02-22
Type of Meal
Dinner
  • 鵝肝
  • 生蠔
其實已經唔係第一次係呢間餐廳食野!但每一次都會有驚喜👍🏽第一次係無意中經過覺得d生蠔好便所以入左去,老闆娘介紹左我地食pacific rock,真係又平又抵食!有左第一次既經驗,就開始帶朋友同屋企人去食,個個都讚不絕口☺️後尾發現原來呢間野唔係淨係得蠔食,仲可以叫老闆整意粉。當然意粉種類唔太多,只有紅白汁揀。由於我唔鍾意食蕃茄,所以叫左個卡邦尼,個意粉真係好好食!因為個意粉既原因又做就左我第三次返去,今次老闆娘推介左我唔知大蝦定帶子意粉,上菜先知係蕃茄汁,個時心諗大獲😭抱住視死如歸既生態試左一啖!咦,又幾好味喎衰鬼!最起碼我一d都唔抗拒,仲食左好多添😍如是者去親都係食一打生蠔加意粉,就同老闆娘變熟左,佢真係好熱情❤️今日情人節,諗唔到食乜,所以又過左黎!今日好多客,所以等上菜都等左好耐下,無辦法啦,得老闆同老闆娘加一個伙記,佢地做到踢曬腳。今次本身想食返之前個意粉,點知因爲太多人所為無意粉食,唯有揀塊牛扒食。最後叫左半打white pearl 同半打Gillardeau,象拔蚌刺生,鵝肝,牛扒,同一支細酒。其他唔洗講啦,品質好,一向架啦!最最最令我驚喜既係牛扒,第一次係到嗌扒食,因為佢地係
其實已經唔係第一次係呢間餐廳食野!但每一次都會有驚喜👍🏽
其他唔洗講啦,品質好,一向架啦!最最最令我驚喜既係牛扒,第一次係到嗌扒食,因為佢地係自己揀扒再叫佢地煮,所以作為一名窮學生,平時真係唔捨得食咁貴,但今日係情人節死就死啦,洗大d啦!唔食太生牛扒既我,所以叫左7成,最後見到都係覺的有d生,因為中間係血淋淋😖但因為之前幾次既驚喜我又一鼓作氣既食佢落口!咦,真係唔錯!同我平時食個d差好遠❤️
佢d野食真係無得頂,有高級餐廳既水準但價錢又平過佢地多多聲!雖然服務一定無d高級餐廳咁好,但只要你唔係大時大節去,我諗老闆娘一定會熱情招呼你😁
希望呢間餐廳長做長有💪🏼💪🏼💪🏼
咁應該要開始請人😂😂😂
2017-02-14
$300 (Dinner)
Celebration
Valentine's Day
2016-12-11 1062 views
今日真係超滿足,直得一讚原本未正式開工,但見我地真係好想食就比我地入店落單店員好好人,我地今次叫了$188蠔餐(6隻蠔2隻蝦2隻特大凡立貝),$88半打蠔,海膽,韓國赤背,全部好滿意,好味,蠔有重海水味和蠔味,之前店員還介紹我們下次打來講定都可以做意分,更可以自選牛扒另加$50即煮埋,下次一定再去!
2016-12-10
$150 (Tea)
  • $88/6隻蠔
2016-11-30 1031 views
搬咗公司去觀塘,見平時咁多廣告介紹食蠔終於去到一次!朋友介紹,唔多熟,交晒比佢哋發版先食$10平蠔 好抵,夠新鮮 不過較咸唔算好甜,但$10隻算係咁。之後再食$12隻,有手掌咁大,都係偏咸之後就聽老闆娘介紹,食左大約6-7 款蠔。都忘記影低咩名。只係知之後老闆娘介紹食嘅味道鮮甜好多,海水味淡少少,食落有少少層次,鮮甜好多。始終$10隻同$30-$40 隻係有分別。之後見隔離枱食蝦又想食,一人要咗一隻大蝦$48,雖則急涷但都唔錯,好好食!老闆娘仲走過嚟,見我哋咁浪費食淨啲蝦頭,教我哋食埋邊個位。果然蝦頭都好好食!順帶一提,之前見有人話熱食等成個幾兩個鐘,有啲驚,都無打算食。一去到老闆娘就問我哋要唔要食扒或者意粉,要就去冰櫃揀,因為解涷要時間,最好一去到就揀咗先,再一邊食蠔一邊等。不過我哋本來都預左轉場就無叫。 但見隔離枱一早訂咗枱,訂咗扒,羊架果啲 其實上菜唔算好慢,可能真係解涷要時間,之前先有人等咁耐。。。但全晚老闆娘都不時過嚟問下食成點,鍾唔鍾意等,似乎唔係大家講咁差。。。可以繼續去 最後食咗差不多十多隻蠔加白酒每人三百幾。雖則唔係特別平,但咁嘅價錢唔可能喺餐廳食到。滿足一下生蠔愛好
搬咗公司去觀塘,見平時咁多廣告介紹食蠔終於去到一次!
朋友介紹,唔多熟,交晒比佢哋發版
之後再食$12隻,有手掌咁大,都係偏咸

最後食咗差不多十多隻蠔加白酒每人三百幾。雖則唔係特別平,但咁嘅價錢唔可能喺餐廳食到。滿足一下生蠔愛好者!
2016-11-29
$340 (Dinner)
I dined at Fat Oyster around two months ago, and I caught a small fever for a week, I didn't realize what was going on with me until I went to see a doctor. The doctor admitted me to the hospital after a day of medications as from the blood sample he saw that I had internal inflammation. Long story short, after a whole week in the hospital I was diagnosed with hepatitis E, a very rare case in Hong Kong and only labs in the states could identify the virus. Hep E is found in dirty water, so it was quite obvious it was from the oysters. So whoever decides to dine here, good luck.
2016-10-31 739 views
星期六同屋企人黎駱駝漆大廈行街,行過見到呢間有得坐,d蠔又幾抵,其實本身我都中意食蠔,不過無乜研究,通常最平果隻只要夠新鮮我已經覺得好食,今次一行3人就叫左12隻$10蚊既fine de claire。入去已經見到有2,3枱,有3個侍應,6點9入去個陣已經無招呼,咁我又係工廈都無咩期待,自助都無所謂啦,坐底左成5分鐘,都無人招呼,咁我米行去搵個女老細啦,佢一句:你坐底要啦,我收完錢黎落單。態度唔係好好,不過我都算啦,又等多5分鐘,個女人就揮手叫我去蠔吧果邊,點果陣又用好唔想做嘅態度去叫我點多$80野囉咁咪送個海膽囉或者赤貝囉,不過見佢好似對個個客都係咁,所以就不以為然。等完之後就坐低啦,跟住等咗足足45分鐘,先至來啲生蠔,隔離枱嗰啲遲過我哋入嚟,都已經上晒嘢食食完走咁滯,我嘅理解就係因為我哋嗌得平,唔似人哋嗌咁多野,所以將我哋將單放到最後先做。等咗咁耐,以為乜嘢放落口都好好食啦,啲蠔使得唔係好乾淨,幾乎每一隻都會見到大片嘅蠔殼,食起上嚟好麻煩,啲蠔得個咸字,冇乜海水味,又唔係幾甜,係米隻蠔本身唔係好靚既品種我唔知(但我去其他地方食$9嗰啲都冇乜咁嘅感覺),而且唔知係咪放得耐唔係好夠凍,

等咗咁耐,以為乜嘢放落口都好好食啦,啲蠔使得唔係好乾淨,幾乎每一隻都會見到大片嘅蠔殼,食起上嚟好麻煩,啲蠔得個咸字,冇乜海水味,又唔係幾甜,係米隻蠔本身唔係好靚既品種我唔知(但我去其他地方食$9嗰啲都冇乜咁嘅感覺),而且唔知係咪放得耐唔係好夠凍,本來都冇乜野食完諗住快啲走,但係佢俾個兩片檸檬原來有一件係壞咗嘅,最尾嗰隻用咗壞咗嘅檸檬,吱落去有陣怪怪地嘅檸檬溢味。

入咗間鋪頭成個鐘頭,只係得5分鐘係用嚟食嘢嘅,又唔係啲好出名好有gimmick嘅鋪頭,咁樣等真係唔係好抵,不過都叫做有位坐啦。
2016-10-29
$40 (Tea)
2016-10-09 659 views
最近既季節, 食法國蠔就實無錯啦!所以fat oyster 都係以法國蠔為主打. 先黎2 隻法國果香味既生蠔, 口感十足, 比較爽脆. 而法國芬大奇蠔No.2 就爽滑, 海水味濃. 豬仔對蠔絕對喜愛無比, fat oyster 既生蠔中規中矩. 唯老闆娘熱情無比, 介紹得很好.
法國生蠔
2016-10-02 473 views
滿心期待,聽朋友講話呢間食蠔平,所以咪來試下囉。點知係中伏😨😫仲要一早來到,點知遲我好多來的人竟然上先!開幾隻開左半個鐘。D蠔又不是太鮮。得勁咸的海水味😭完全食唔creamy.一啖咬落去係watery not creamy as the shop owner described 仲要無掃乾淨d蠔殼,食落去有蠔殼碎片!要好小心咁整走佢。都係去翻些正常鋪頭😭😭😭😭完全中伏
😭😭😭完全中伏

2016-10-02
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
2016-09-09 545 views
之前行過見到開左間新舖 , 但係當時已經食飽野....所以冇入去試今次約左朋友食野 , 朋友話諗唔到食乜 , 咁我就提議去呢間試下我自己到左先 , 諗住入去坐住等個朋友啦....點知入到去見到有3個職員 , 佢地都望到我...咁我咪諗住開聲話2位唔該 正想開聲之際...佢地竟然繼續各自玩手機同吹水...我心諗唔怪得一枱客都冇啦!!雖然唔期望工廠大廈食肆會有酒店式服務態度 , 但至少都問聲幾位隨便坐掛...唔知真係以為唔洗畀錢任食!!

我自己到左先 , 諗住入去坐住等個朋友啦....點知

唔知真係以為唔洗畀錢任食!!
2016-09-08
Six persons go in, four have diarrhea after  同埋訂位時超不愉快,食過咁多間平與貴既餐廳,訂位最受氣今次,訂位人串串貢都算,仲要我地pre-paid所有熟食,原因是要預備等等等。。類似既解釋,最神奇係,即日要加多位,要加多個牛,竟然又立即加到,但牛既質素。。算吧。一定唔會有下次,反正食蠔既地方大把,佢既蠔係未最正?我唔係好見得,隻隻都喊到癲,都唔知佢開完蠔有無過水,仲有好多細節,我都唔想提啦。呢度既唯一好處,就係價錢平。但一定唔會再幫襯。
2016-08-27
$700 (Dinner)
  • No
2016-08-10 649 views
今次已經第二次黎...第一次唔識叫..所以係咁睇隔離枱叫啲咩,等我下次黎可以知道點叫...第二次同朋友仔去終於識叫喇...非常滿足嘅一餐!We Order: - 加拿大海膽 😍- 白酒煮活青口 😍- 韓國海膽 😍- 生蠔 😍- 牛仔骨...大廚煎得塊牛仔骨好香口, 油脂邊食落脆脆地, 食到脂肪位牛油味滿瀉, 唯獨是我覺得煎得太熟, 有少少過火, 食嘅時候咀嚼多幾次- 煎鵝肝...表面個層煎得金香, 但如果裡面再熱少少應該會更加正- 活赤貝Recommend:- 加拿大海膽...新鮮到不得了,  一啖食落口全被海膽包圍我口腔, 海膽肥美厚身, 海膽痴的我推介- 白酒煮活青口...青口嘅尺寸少少,但非常鮮甜, 主要都係用黑椒白酒調味, 白酒汁非常濃郁白酒味道, 青口痴嘅我去到每間餐廳有青口嘅話, 一定係我必叫菜式, 呢個白酒汁甜中帶濃但又唔太鹹, 朋友仔連啲白酒湯都唔放過想飲埋佢...- 生蠔...話明食 Oyster...梗係要推介啦, 新鮮唔駛講就一定, 款式都算多, 大概都有十零二十種過你揀, 價錢合理, Iris Moster 超大只, Creamy, 帶子位爽甜..下次再返卓之選
We Order:
- 加拿大海膽 😍

- 白酒煮活青口 😍

- 韓國海膽 😍

- 生蠔 😍

- 活赤貝

Recommend:

Price: $1200 for two person (including wine)

Atmosphere: 長枱設計, 一張枱估計應該可以坐20人, 另外有一張兩人枱丶一張四人同一張6-8人, 應覺好隨便, 輕鬆

Overall comments: 有好好味嘢食, 靚靚嘅老闆娘得閒過黎吹下水, 型仔嘅大廚老闆見佢煮嘢食非常用心, 雖然有時佢地因為多人會好忙, 但我去親都唔趕時間, 飲杯酒 hea住食我反而勁鐘意...呢度將會成為我成日去嘅餐廳名單之一了...
$600 (Dinner)
  • 白酒煮活青口
  • 生蠔