酸菜魚嘅餐廳開到成行成市,但講到我經常會食嘅一間就必定係北角匯—漁舍🥢你可以叫佢哋嘅酸菜魚套餐,或者散嗌自己鍾意嘅嘢食,價錢合理份量足夠,約埋三五知己一齊食就最Perfect🧚🏼‍♀️🔥🔥食得辣嘅一定要食 川味辣子雞 ,炸過嘅雞肉酥脆有口感,乾辣椒足料到遮住哂啲雞肉,好辣嘅人必定會喜歡依個味道💥😋😋啖啖肉嘅 老乾媽鴨胸 有微微嘅煙熏味,老乾媽辣醬香而不辣,呢碟餸用嚟撈飯或面都一定好食😋❤️❤️果然係我最鍾意嘅 招牌酸菜魚 ,魚肉肉質結實,鮮甜味突出,配菜好似蓮藕、豆皮、寬粉等等吸收晒酸菜湯嘅精華,酸酸甜甜辣辣每一啖都係好滋味✨唔好睇小呢碟 涼拌土豆絲 ,清脆嘅士豆絲煮得剛好,雖然用料簡單,但我每次嚟都一定會叫,越簡單嘅食物越見餐廳嘅實力💪🏼

2022-09-14 46 views
終於有機會同屋企人試吓呢間喺北角匯商場入邊嘅「漁舍」💖餐廳位置就腳外,而且大部份座位都係卡位,環境新淨又寬闊,可以舒舒服服同屋企人坐低食飯👨‍👩‍👧‍👦先叫啲開胃涼拌小食,「川式涼皮」好煙韌,每條涼皮都索滿晒麻辣汁,好出色👍🏻 「涼拌土豆絲」唔算太辣,醬汁調配得幾好,薯絲夠清脆,認真開胃🤟🏼爸爸特別指明要食「川味辣子雞」,雞肉唔會嚡,辣椒同香料切到好細,所以更易入味,當堂叫咗碗飯配嚟食🤤🤤🌟🌟必食嘅「椰香BB鴿」都冇令我哋失望,即叫即炸嘅乳鴿炸到金黃色,一咬落去乳鴿嘅肉汁流晒出嚟,連骨都啜得乾乾淨淨坐得舒服,食物又有水準,爸爸媽媽都好滿足,仲講定下次嚟要食酸菜魚添😁
2022-09-14 33 views
喺北角匯staycation完,拿拿林食午餐醫肚先😙行咗幾個圈之後,對依間✨漁舍✨嘅嘢食最有興趣,等咗一陣位之後,好快就可以入去啦😉🥇招牌酸菜魚:見到每枱都嗌,所以我哋都唔放過😆魚肉無骨鮮滑,每片魚肉都大大塊,食極都食唔完,十分之抵食🤑🥇椰香BB鴿:店員好貼心俾咗對手套我哋食乳鴿,椰子同乳鴿原來都幾match,多咗一份清香嘅甜味🤤🥇涼拌土豆絲:夏日熱辣辣食涼拌菜就最適合不過☺️土豆絲切得幼細,爽脆酸辣好開胃😋以上幾樣嘢食水準都幾高,重點係價錢非常親民,怪唔得知keep住都人來人往啦😎

食晏時間,同事話想有啲新意,提議不如去公司附近嘅北角匯漁舍食四川麻辣菜,我哋當然舉腳支持啦🤟🏼🤟🏼▶️嗌[川味辣子雞]就一定冇錯,超有鑊氣嘅味道,食得出廚師用咗大量嘅乾辣椒同埋香料快炒而成,花生絕對係畫龍點睛,升華咗成碟辣子雞嘅香氣💨▶️想濕濕個口,所以叫咗碗[水煮牛肉],麻辣嘅水煮湯刺激味蕾,食到流晒鼻涕都仲想繼續食,欲罷不能🥲▶️同事話[椰香BB鴿]係一定要叫,仲要每人一隻先夠喉,因為呢隻炸乳鴿先用椰青水醃過,所以隱約會食到淡淡的椰味,味道零舍豐富👍🏻雖然已經好飽,但都想食埋[川式涼皮],清涼解膩嘅涼皮可以中和辣子雞同水煮牛肉嘅濃味,作為一餐之結實在係唔錯,食飽又繼續有能量工作lu~~
上網見到呢間川菜館好受歡迎,食過嘅人都稱讚嘢食味道好,款式又夠多元化,等我都嚟試吓係咪真係咁高質先😎我哋總共叫咗4️⃣樣食物,上菜速度都幾快,心急為食嘅我對此非常滿意😆《火焰級🔥麻辣🌶小龍蝦🦞鍋》賣相超有霸氣,一鍋有好多好多隻小龍蝦,小龍蝦沾滿麻辣湯汁,龍蝦肉鮮甜彈牙,真係食到停唔到手🤩《水煮🌶牛肉🐮》一向都好鍾意食水煮牛肉,呢度嘅牛肉肥瘦適中,而且份量重好多,食肉獸一定滿意😝《川式🌶涼皮🥢》呢度嘅涼皮同出邊食到嘅特別唔同,厚身又夠滑😋《川味🌶辣子雞🐔》辣子雞先炸然後再連埋辣椒一齊爆炒,辣味剛烈突出,非常之正宗😍

《火焰級🔥麻辣🌶小龍蝦🦞鍋》
《水煮🌶牛肉🐮》
《川式🌶涼皮🥢》
呢度嘅涼皮同出邊食到嘅特別唔同,厚身又夠滑😋
《川味🌶辣子雞🐔》
2022-09-13 38 views
想食辣嘅心癮每隔一陣就會起,咁就一於擇日不如撞日,今晚約埋班老友一齊開個麻辣party❤️‍🔥呢間川菜餐廳走年輕活力路線,全店用咗好多木系嘅設計同裝修,門口正中間仲有一個大紅燈籠高高掛,好有feel🏮想食辣點少得水煮牛肉~先要讚一讚👍嘅係水煮牛肉唔會有一層油喺湯面上,啲湯飲落都唔會好油膩,係清爽嘅辣✨試埋川味辣子雞先~雞肉預先走油,食落夠脆身,花椒味夠椒麻而不苦,可以送幾碗飯食🍚食咗咁多辣嘢,整隻椰香BB鴿食吓先~乳鴿非常有驚喜,估唔到喺川菜餐廳都食到咁高質嘅炸乳鴿,不得了!😍😍😍

我哋一班朋友都好沉迷食重口味同川辣食物,所以久不久就會約埋一齊周圍去食好嘢👭🏻👭🏻今次去到北角,試吓呢間專食湘川菜嘅舖頭,睇吓佢哋嘅嘢食可唔可以滿足到我同埋朋友們先🙈|椰香BB鴿|好神奇!呢隻乳鴿真係有椰香味,所以鴿肉份外香甜,鴿皮鬆化,食一隻絕對唔夠喉🙊|川味辣子雞|選用雞髀肉特別滑身,大量嘅辣椒、香蔥、花生同芝麻炒埋一齊好香,夾雞肉食一流🔥|水煮牛肉|一見到紅噹噹嘅水煮湯就知正宗,湯底濃郁香麻,浸住肥牛食好夠味🔥|招牌酸菜魚|壓軸嘅係呢度嘅招牌酸菜魚,魚肉分量超多,酸菜甜甜酸酸好爽脆,我哋連湯都唔放過,全清!見到呢度仲有麥蘆卡蜜糖同紅白酒賣,食完飯仲可以shopping 一翻添✌🏼

|椰香BB鴿|

|川味辣子雞|

|水煮牛肉|

|招牌酸菜魚|

2022-09-12 65 views
朋友約食中秋飯,就返身處北角,網上搵到呢間餐廳,就決定一試。公眾假期晚上要等位,大約等咗半個鐘就入得,誰知只係中伏第一步。5個人坐4人枱,體諒、明白,算。落單時間係20:05,總共有1盤烤魚、5杯特飲、4份小食等咗大約20分鐘,出咗2杯特飲,加上1份冇蒜泥嘅蒜泥白肉,同一份未熟、熱、辣同雞味完全分開嘅口水雞。已經心知不妙,但求2百幾蚊嘅烤魚,正常過關就算20:40,枱面未有任何動靜,仍爭緊3杯特飲、2份小食、1份烤魚。身邊其他食客比我哋遲入座,盤魚已經上咗枱。20:50,唔知第幾多次嘅催單,特飲到齊。$28嘅價錢,貴唔貴見仁見智,但肯定可以有其他更好嘅選擇。20:55,盤魚終於上釣,質素一個字: 劣!以為慢功可以出細貨,實際上係未食過賣呢個價錢,但湯、魚、料比譚仔三哥仲要差嘅出品質素。止蝕,叫停咗未出嘅2碟小食,所以冇任何評語。埋單$620,貼錢買難受!知道網上世界嘅力量,呢類真實食評係容易被淹沒,希望有緣睇到呢段字嘅你,可以臨崖勒馬,回頭是岸。

5個人坐4人枱,體諒、明白,算。

落單時間係20:05,總共有1盤烤魚、5杯特飲、4份小食

20:55,盤魚終於上釣,質素一個字: 劣!

止蝕,叫停咗未出嘅2碟小食,所以冇任何評語。

埋單$620,貼錢買難受!

2022-09-11
Waiting Time
90 Minutes (Dine In)
$120 (Dinner)
想食火辣辣嘅川菜,可以去北角匯嘅《漁舍》,地鐵站一出過對面就到,好方便就食得到😋餐廳環境光猛,坐位闊落乾淨,裝修新潮,同一般川菜館嘅感覺好唔同🤩食物方便,椰香BB鴿炸到脆卜卜,鴿肉多汁香口,加少少嘅胡椒鹽食落更有風味😚川味辣子雞嘅乾辣椒炒得好香同乾身,食雞肉時連埋啲乾辣椒食絕對可以提升辣度🔥水煮牛肉嘅份量頗多,有需要嘅話仲可以加粉皮、蓮藕、萵筍等配料,飽哂☺️《漁舍》仲有好多特色川菜同鍋物可以揀,實可以滿足到你想食川菜嘅心😍

今日同朋友嚟到北角匯漁舍The fish house食飯,一聽餐廳名就知道呢度係食魚嘅好地方,所以我哋都即刻嗌嘢食,齊齊開餐!嚟得呢度食飯,點可以唔叫🐟招牌酸菜魚!魚片好嫩滑,一啲都唔腥,酸菜湯調味適中,飲完唔會好口渴,好難得👍🏻要食嘅仲有🐓川味辣子雞,爆炒過嘅雞肉同辣椒好惹味,一粒一粒嘅辣雞肉食到停唔到口👅👅叫咗兩碟涼菜,川式涼皮滑嘟嘟,撈勻蒜蓉辣椒醬食好過癮,食完涼浸浸好爽🌀涼拌土豆絲上碟時已經撈勻好醬料,土豆絲爽口入味,好正~今日叫嘅嘢食都好合心意,特別係酸菜魚,又大盤又抵食,同朋友share啱啱好🥰🥰
涼拌土豆絲上碟時已經撈勻好醬料,土豆絲爽口入味,好正~

2022-09-08 37 views
近排天氣熱都無咩胃口食嘢,男朋友搵左間係北角叫做漁舍酸菜魚去食川菜開下胃!結果唔單止開胃,仲非常好食😋😋😋我地叫左過招牌酸菜魚🐠😋!份量非常多,夠晒我同男朋友食!而魚肉完全無骨,可以非常放心放入口,而魚亦非常滑,麻酸辣味亦好適中,我哋食得好過癮! 🤤🤤我地再食左過川味辣子雞🐓😋!雞肉充常辣,雖然食到出汗,但非常值得,因非常好食!雞肉嫩滑juicy,辣味濃郁!好味!我地之後食啲清新野,食左涼拌土豆絲🥔😋,土豆絲唔會太辣易入口,每條爽脆香辣!最後我地食埋個川式涼皮🍜😋,涼皮晶瑩通透,入口滑嘟嘟,再配合埋啲辣椒醬撈埋一齊食,勁好味🤩

2022-09-08 37 views
朋友上網睇到北角既漁舍酸菜魚有好多好評,話食辣野超級無敵正!於是我就同佢今日一齊去拜訪一下, 睇吓點正法!我order左以下嘅菜式:「水煮牛肉」,牛肉非常煙韌嫩滑,完全唔老身!啲牛肉吸收晒香濃既辣椒精華,入口非常惹味香辣🌶!正🤤🔥「老乾媽鴨胸」亦非常好味😋鴨胸充滿光澤,外皮濃厚既鴨脂係嘴入口完全融化晒,唔會油膩之餘反而仲好香嫩,食到我哋流晒口水!🤤「涼拌土豆絲」亦非常好食!土豆絲軟硬適中,醃得惹咪,香濃辣味滲透土豆絲每一個角落,亦都非常爽口!而「招牌酸菜魚」絕對一定要食‼️‼️魚肉嫩滑鮮甜,配合咩啲酸菜一齊食非常開胃!☺️

我order左以下嘅菜式:

2022-09-07 35 views
北角既漁舍酸菜魚我已經同朋友係第N次黎!因為佢實在非常好食😋無輪酸,麻,辣各方面都做得非常出色!招牌酸菜魚🥰呢個招牌酸菜魚係必食之選!佢呢個酸菜魚唔似其他地方食食吓個酸味會愈黎愈淡,反而佢愈食酸味愈出,仲令啖啖既嫩滑魚肉變得非常惹味!正😄川味辣子雞🥰雞肉大大件啖啖肉,辣味均勻散佈係雞肉既每一個角落!而且仲鋪滿香脆可口既花生,口感非常豐富!涼拌土豆絲🥰同樣係必食之選!土豆絲充滿辣味,咬落去清新爽甜,亦好開胃,岩晒而家夏天食!川式涼皮🥰涼皮煮得彈牙煙韌滑嘟嘟,Sir一聲就吞左咀落肚!當然亦是辣得出色!臨走時,見到餐牌有新品,仲有個有原條魚上,非常吸精🤩,下次一定要再嚟試!

招牌酸菜魚🥰

川味辣子雞🥰

涼拌土豆絲🥰

川式涼皮🥰

2022-09-07 26 views
北角既漁舍酸菜魚一向出名同好食就係人都知,但每次都好多人食唔到!今日我難得同老公放假,於是就趁機去食!🤤我同老公非常鍾意食辣,可謂無辣不歡🌶🌶🌶!於是我哋即黎叫左過火焰級麻辣小龍蝦鍋🦞!果然係火焰級,小龍蝦夠晒辣夠晒入味,而且大大隻同蝦肉非常彈牙,非常好味!而呢個小龍蝦係期間限定,真係手快有,手慢無,大家要快啲黎食!🥰挑戰完小龍蝦既我哋再點左椰香BB鴿🕊!BB鴿炸得非常外脆內軟,咬落去非常熱辣辣同多汁,充滿陣陣椰香,好味😋最後我哋叫左個川味辣子雞🐥為我地今餐劃上完美句號!雞香嫩滑多汁,充滿濃濃辣椒🌶香,非常開胃惹味,送飯一流!🍚

今日同朋友搵食搵到黎北角,見到有間叫漁舍酸菜魚啲野食睇落既吸引,加上價錢唔太貴,於是我地入去食啦!😊😊坐低見到好多人叫水煮牛肉🐂,我地於是都叫左份!果然無叫錯!牛肉煮得好入味,辣味好濃郁,咬落去牛肉亦非常煙韌彈牙,非常好食!🥰椰香BB鴿🕊:亦係我同朋友既美味推介!乳鴿炸得好香,咬落去外皮脆卜卜,而肉質亦好嫩滑多汁,好好味呀!🤤川味辣子雞🐓:亦同樣好食!雞肉嫩滑多汁不在話下,而且非常入味,完全夠晒辣!🤩🤩最後我地食埋呢度招牌菜—招牌酸菜魚🐠亦果然係招牌菜!酸麻得過癮,鹹香開胃,令人食指大動!而咬落去魚肉啖啖鮮甜,啖啖嫩滑,我我朋友仲飲晒啲湯!😝