2018-05-15 1749 views
一品雞煲從荃灣地鋪吃到現在,開到現在咁多間,自然有很大的吸引力,尤其是好辣份子的我,時不時亦想起這味道,突然就很想食,有點像吸毒一樣,要食左才能解除毒引一樣,喜歡吃辣的人就會知道🤣,一品我個人愛好是點中辣,越吃越滾越辣,直至吃到咀有點腫為止,正,但有時候要就不太吃得辣的朋友會點小辣,小辣帶甜味多D ,都是一樣好味的😋😋今日和一位志同道合女仔的朋友🤓點了金蠔中辣半隻🐔🐔🐔(即內有半隻雞加6隻金蠔中辣) $240再額外加兩隻鮑魚每隻 $28😋😋😋😋😋打邊盧食物就點左幾樣炸魚皮 $38😋😋😋好味但不夠脆白鳝片 $88😋😋😋😋😋新鮮爽脆蘿蔔片 $28😋😋😋😋😋好甜蝦滑拼墨魚滑 $98 😋😋😋😋😋超級彈牙大啤兩枝 $58😋😋😋😋兩個由7:30吃到10:30,今日好彩人不多冇比人趕走,因人多只限食兩個鐘🤣🤣
今日和一位志同道合女仔的朋友🤓點了金蠔中辣半隻🐔🐔🐔
打邊盧食物就點左幾樣
炸魚皮 $38😋😋😋好味但不夠脆
白鳝片 $88😋😋😋😋😋新鮮爽脆
蘿蔔片 $28😋😋😋😋😋好甜
蝦滑拼墨魚滑 $98 😋😋😋😋😋超級彈牙
大啤兩枝 $58😋😋😋😋
2018-05-15
$330 (Dinner)
  • 金𧐢雞煲
2018-04-12 1522 views
一品雞煲火鍋喺荃灣特別多分店,銅鑼灣分店都係第一次試。一行人六個女仔睇完rugby 7,貪佢開到凌晨三點夠夜,就食呢間!位置近銅鑼灣C出口,大大個招牌跟住上樓梯就係啦。11點幾去食都仲有幾台人喺度食緊,嗌咗一個唔辣雞煲同一個小辣嘅。雞煲嘅醬汁好濃味好正,小辣個辣到適中,唔會流鼻水。調味夠濃,趁未加湯之前落粉絲就啱啦,啲粉絲吸晒啲醬汁,超入味超正!❤️ 不過可能會有朋友嫌鹹得滯加湯之後即刻淡味左好多,如果要再加醬汁要加錢,最好就唔使加錢啦🤔 個湯淡味左,咁樣打火鍋唔夠盡興😟朋友話一定要嗌蟹柳,就好似吉野家火鍋咁,啲蟹柳吸晒啲湯手切肥牛好正好夠入味,每舊脂肪均勻,唔係薄切唔會慳料,輕輕一淥放入口,成陣油香出晒嚟,煮短啲時間就冇咁韌呢度嘅凍檸茶大杯到嚇親人,分量足足等於平時嘅三倍三文魚刺身都好新鮮肥美,每一塊都大大片最後同朋友食咗一點幾先走,可能因為夜晚小人食,所以服務員都少啲,有時都難啲搵到佢哋嗌嘢食

粉絲

朋友話一定要嗌蟹柳,就好似吉野家火鍋咁,啲蟹柳吸晒啲湯

呢度嘅凍檸茶大杯到嚇親人,分量足足等於平時嘅三倍

檸檬茶

三文魚刺身都好新鮮肥美,每一塊都大大片

2018-04-06
Type of Meal
Last Night Supper
粉絲
檸檬茶
  • 手切肥牛
2018-01-09 2094 views
半夜一點,食乜宵夜好呢?銀龍翠華食到悶,忽然想起以前扒王之王個位做咗雞煲。半隻雞中麻中辣,一碟手切肥牛,一個伊麵。邊食雞邊放牛肉落去醬爆,嫩滑到呢⋯⋯$140 有大片牛肉,但超級嫩滑。跟著落半杯湯,衹係半杯湯去煨個伊麵。嘩
半夜一點,食乜宵夜好呢?

銀龍翠華食到悶,忽然想起以前扒王之王個位做咗雞煲

半隻雞中麻中辣,一碟手切肥牛,一個伊麵。

邊食雞邊放牛肉落去醬爆,嫩滑到呢⋯⋯

$140 有大片牛肉,但超級嫩滑。

跟著落半杯湯,衹係半杯湯去煨個伊麵。嘩
1966 views
細手切肥牛
2018-01-07
$189 (Last Night Supper)
細手切肥牛
  • 手切肥牛
2017-12-16 1615 views
我們一行八位,雞煲要加湯叫左4次都無人服務。倒灑水之後希望有人可以清潔地面。都完全無人理會。經過所有服務員都話"唔得閒"。 雞煲是ok, 但這樣的服務。再好食都唔會食的開心
2017-08-29 3023 views
朋友仔話未食過雞煲,我即時上網搵吓,睇到一品雞煲有幾間分店,並且有間新開於銅鑼灣,剛好收工可直接行過去,得3人食,叫咗1隻雞,1份皮蛋,1份響鈴,無再打邊爐。小麻小辣1隻雞,聞到個汁好濃郁,元茜洋蔥圈為配菜,初時小火煮幾分鐘,之後有職員過嚟開蓋攪拌,再焗多1分鐘就開動,每塊雞外都俾醬汁包裹住,入口後味道好濃味,帶有辣麻味,少少甜味,洋蔥好甜,比較容易粘底,要不停攪拌,到最後比較咸,要不停加湯。響鈴都幾大條,放入湯內2秒起,吸收左湯,好味道。

響鈴都幾大條,放入湯內2秒起,吸收左湯,好味道。
2017-07-27 2672 views
有兩個朋友時常說要約食雞煲,我從來未食過,以為是冬天的食品,誰知原來大熱天時,食雞煲的人也不少。朋友知道這店終於在港島區有分店,就打電話來訂位,後來才發現原來三人枱不設訂位。幸好放工後7:30 walk in 還有卡位。先吃小辣的雞煲,原來是超好味的,雞的調味很好味,其實淨吃雞已很開心!  但由於我們三人都愛打邊邊, 當然不會放過此機會,眼闊肚窄的我們叫了很  多  東  西! 掛住食,一些菜類及丸類已忘記影相。提提大家要求要加辣汁收$15,但這$15絕對不能慳,因為湯底會越食越淡味,加了汁就所有食物都加分。朋友叫了大檸茶,用大大的啤酒杯上的,差不多有一個檸檬的分量,很抵飲🤣但有些不喜歡的是,我要求要一杯冰(因為點了的酸梅湯很濃及甜,想加冰來溝淡,結果付多五大元😔
麻辣雞煲(半隻)
大檸茶
魚皮餃韮菜餃雙併
花膠仔、午餐肉
竹笙、豬肉、珊瑚玤
炸響鈴
2017-07-26
$300 (Dinner)
麻辣雞煲(半隻)
大檸茶
魚皮餃韮菜餃雙併
花膠仔、午餐肉
2017-05-26 1722 views
同一大班朋友GATHERING諗都唔洗諗 一致通過食雞煲 最近銅鑼灣開左間新既一品 啱哂啦唔洗特登過海就有得食之前都去過紅磡同土瓜灣分店一行8人一坐低就狂寫紙落單 好似幾年冇食過野咁 以下只係一部份 有D掛住食都唔記得左影相 好啦去相!!!其實雞煲真係冇得輸 雞好入味好惹味 有麻有辣 我本身唔食辣 但哩個真係會食上癮肥瘦&厚薄適中不過牛味唔太重  牛味重 有咬口 ENCORE左兩次索哂雞煲D汁超好味有驚喜 唔識形容隻味 值得一試好少有地方有得食 我就中意淥到最林 索哂D汁入哂味 正彈牙 有墨魚粒 有咬口 外表好靚 地方算乾淨 服務都唔錯 係有個侍應好似遊緊魂咁
同一大班朋友GATHERING諗都唔洗諗 一致通過食雞煲
最近銅鑼灣開左間新既一品 啱哂啦唔洗特登過海就有得食
之前都去過紅磡同土瓜灣分店
有D掛住食都唔記得左影相 好啦去相!!!

秘制麻辣雞煲(小辣)

肥瘦&厚薄適中不過牛味唔太重

地方算乾淨 服務都唔錯 係有個侍應好似遊緊魂咁
2017-05-25
Type of Meal
Dinner
秘制麻辣雞煲(小辣)
2017-05-03 7735 views
由荃灣第一店到而家周圍分店,期待已久嘅一餐,因為無耐性等位所以遲遲未試,銅鑼灣店唔洗等位直接入座叫左半隻雞試,分量都可以配料充足嗅落好香,味道唔會太咸,食完唔會狂飲水,花椒唔夠香唔夠麻,雞肉滑肉質算結實唔錯,但講真味道唔之於一試難忘,價錢又貴人一倍手切肥牛-得幾片肉夠油香,但唔夠滑肉味唔夠,厚簿切得適中皇帝菜-分量都ok但可能唔係大路菜所以唔新鮮四寶丸-鯪魚丸果皮好多但唔香,另有香口硬硬地似立腸嘅物體,但都係唔香口,都夠彈牙蝦丸-爽口彈牙鮮味十足,入面有粒粒蝦肉真材實料牛丸-牛肉足料溝左好小粉,加埋牛根打成彈牙軟滑,但味道甜甜地有點奇怪感覺,我唔鐘意食墨魚丸-爽口彈牙有粒粒墨魚夠咬口有鮮味,都唔錯炸嚮鈴-雖然話即炸但唔夠脆,但比起其他一般貨好,藍底冇油淨返,夠鬆同索汁都唔錯仲叫左雲吞併水餃唔記得影相而且冇需要,賣相同味道都差,餡2隻一樣只係黃皮同白皮,包到好實肉又唔新鮮總結:可能幻想太多年想像得太一試難忘,雖然唔難食但覺得湯底都係差不多,但價錢就貴人好多,唔會再試啦
一品招牌雞煲

叫左半隻雞試,分量都可以
雞煲

手切肥牛

手切肥牛-得幾片肉夠油香,但唔夠滑肉味唔夠,厚簿切得適中
皇帝菜

皇帝菜-分量都ok但可能唔係大路菜所以唔新鮮

手打四寶丸

蝦丸-爽口彈牙鮮味十足,入面有粒粒蝦肉真材實料

墨魚丸-爽口彈牙有粒粒墨魚夠咬口有鮮味,都唔錯
炸嚮玲

2017-04-11
$250 (Dinner)
手打四寶丸
炸嚮玲
2017-03-20 2132 views
相約朋友飯聚,由K小姐話事,揀了銅鑼灣新開一品雞煲。星期五關係,食客頗多,我地3人叫了半隻雞煲,再點火煱料,食了兩小時,被叫埋單還檯。雞煲的確好吃,但續火煱就真係麻麻,配料感覺不太新鮮,叫了木耳、手打牛丸、豬紅、響玲、手打鴛鴦丸、菜、芉絲、魚肚等...最重要是無醬料提供!火煱除了食物要新鮮,醬料絕不可少,一品雞煲就是欠奉! 雖則雞煲有味,但不能令全部火煱配料沾上味道!環境:剛開業尚算新淨,近窗位置最好,可以望到街景。服務:職員態度尚不錯食物:一般自己不會再去光顧
相約朋友飯聚,由K小姐話事,揀了銅鑼灣新開一品雞煲

雖則雞煲有味,但不能令全部火煱配料沾上味道!

環境:剛開業尚算新淨,近窗位置最好,可以望到街景。

服務:職員態度尚不錯

芉絲
魚肚
手打丸
2017-03-10
$190 (Dinner)
半隻雞煲
2017-02-07 2612 views
一家新开的鸡煲,店面比较大,远远的就能看见,于是约了朋友来这里尝试一下。5:40到店,门口只有个取号机,并没有迎宾领位,于是自行上到2楼,晚餐已经开始,不过服务人员人力像是不足,虽然晚餐已开,但仍在不紧不慢的做着餐厅卫生。餐厅空位很多,靠窗的沙发座感觉应该蛮舒服。落座后开始点餐,要了一个麻辣鸡煲,担心半只鸡肉不够多,就要了一只鸡,辣度选择了中辣,涮菜只点了一份枝竹。毕竟第一次来,对菜量大小并不是很了解。点餐后不一会鸡煲就上桌了,感觉份量还不少,上桌后要继续煲上十多分钟。不过服务员一直忙着在餐厅做清洁拖地,以至于我们的鸡煲稍有些结底烧焦了。翻炒后再焖制约3分钟就可以使用了。饮料要了大杯冻柠茶,没想到真是硕大一杯,这一大杯要是喝完,估计鸡煲就吃不下去了。下次一定要点小杯。这种比较干锅的鸡煲味道还不错,煲内汤汁浓稠,要经常翻动,不然很容易糊锅,中辣的辣度微有些辣,但因为鸡煲加了不少糖,所以也不会过辣。鸡肉味道浓郁,里面的香菜煮熟后也十分好吃。先吃鸡肉,鸡肉吃的差不多时再加入高汤继续涮煮涮菜。鸡煲加汤后下入枝竹,吸收饱饱汤汁的枝竹也十分好吃,用来送白饭更是不错。这里的鸡煲味道还不错,就是就餐环

餐厅空位很多,靠窗的沙发座感觉应该蛮舒服。

这里的鸡煲味道还不错,就是就餐环境十分一般,整个用餐过程中,后厨都传来巨大的刷锅以及锅嗑在地面而发出的金属撞击噪音,有些头疼。
$170 (Dinner)
2017-01-11 2430 views
見一品雞煲新開張 咁就去試下八點半收工 就行過去未行到門口就已經見到一地都係花牌都唔知點解散到一地都無人執下上到去唔洗等位 好快入座咁上到去叫左個麻辣雞煲一隻雞嗌左個中辣黎左個小辣個雞煲同食物都黎得算快既不過啤酒同飲品就黎得好慢 嗌左個青檸水個杯好大 好大杯 入面有兩片青檸做點綴個雞煲就都幾咸下 不過問題唔大既 嗌多幾支酒就解決到一品個老闆係咪史提芬周?啲食物有幾咸整幾咸 啲冰有幾大舊得幾大舊 青檸落一兩片點綴下就夠食完啲雞就打邊爐 叫左加水好耐 呀姐俾左壺凍既水 叫我自己黎就係咁 我同朋友一行三個人等左差唔多二十分鐘等水滾三個人叫左五份配料左右 好快都食哂食物質素都唔錯既 食得都幾飽然後頭先嗌極都唔見人既待應終於見到人啦好盡責地問我地食物到齊未同幫我地埋單都好熱心地解釋因為有人等位希望我地食完盡早離開咁岩坐係卡位 望落街無人等位 同時眼見仲有幾枱吉位當時我地仲有一支酒未飲 不過既然都出到聲請我地離開 我地都諗住飲埋就走係飲完支酒期間 員工都表現積極 落力地清走枱面餐具好讓我地專心飲完一支酒 呢一個時刻一品既員工充份表現出佢地既效率酒都未飲完 銅鑼灣一品既員工已經set好張枱俾下一手
見一品雞煲新開張 咁就去試下
係飲完支酒期間 員工都表現積極 落力地清走枱面餐具
好讓我地專心飲完一支酒
呢一個時刻一品既員工充份表現出佢地既效率
酒都未飲完 銅鑼灣一品既員工已經set好張枱俾下一手
對銅鑼灣一品既評語 剛好可以引用方東昇金句:一試無妨,再試投降
最後總用餐時間係大概兩小時 埋單六百幾
兩小時上菜用餐執枱set枱 超高效率
如果想同朋友慢慢傾下計食下野 我建議都係去翻啲放題
因為放題都有兩個半鐘。俾多半個鐘俾你飲埋啖酒。
2017-01-11
$200 (Dinner)
  • 啤酒