2019-05-07 833 views
前兩日同老公去土瓜灣買貓貓用具,經過一品雞煲竟然冇人排隊,即刻衝入去食!之前去親旺角或者黃埔都要等差唔多一個鐘!土瓜灣呢間應該係新,系地庫,好大,就算食飯時間都不是很多人,可能因交通冇甘方便。。。我同老公都係大食之人,叫咗一隻雞煲,少辣雞煲小小辣好惹味,我就鍾意配飯食!洋蔥索晒啲汁,真系好好味!大碟安格斯手切牛,二百幾蚊真係好抵食!有牛味又有口感,又大碟!之後仲有帶咗啲黑豚肉,墨魚滑,竹笙。普普通通冇乜特別。
我同老公都係大食之人,叫咗一隻雞煲,少辣

之後仲有帶咗啲黑豚肉,墨魚滑,竹笙。普普通通冇乜特別。
2018-12-19 1572 views
這裡的雞煲很出名,今晚朋友請吃宵夜,所以大約十二點後來到。這個餐廳地方很大有幾千呎,可能由於差不多收市,我們被安排於一旁。當時有幾枱客人在座,而整體食物質素都不錯,只是有兩點餐廳應該改善一下。1. 我們點的雞煲上檯時,由年輕的男侍應負責幫我們主理,過了一會兒,他就説可以吃,不過我了一塊很少的雞腿,發現不熟,要由年長的女侍應幫忙處理先可以吃。餐廳應該嚴格監管員工的服務態度和質素。2. 當時有枱客人不停在旁邊抽煙,影響我們的進食,而當時餐廳內的員工視而不見,這個我覺得非常遺憾。
這裡的雞煲很出名,今晚朋友請吃宵夜,所以大約十二點後來到。

2018-12-16 898 views
侍應態度差,串嘴,座位很迫,卡位勁窄,不知所謂,九流服務! 劣! 劣!劣!我地6人,佢比卡位我,話加兩張椅,同佢講,姐姐點坐呀!叫我返出門口再排過圓枱,有位再來。以後不雖再幫襯。冇得book位,要walk in!
冇得book位,要walk in!
2018-12-14
Type of Meal
Dinner
2018-12-15 745 views
兩年冇再來, 情況不一樣。 服務態度差劣, 魚頭新鮮到雪咗起碼一個月, 瘀黑到連隻眼都冇埋, 牛肉多根, 手打丸死死實實, 唯一可取韭菜餃和魚餃, 以後不會再來。 咁嘅價錢自助火鍋仲好味過佢,抵食過佢. 個魚頭肯同我退 ,但埋單仲要計多咗我兩杯飲嘢, 你話幾奸呢. 食咗一粒鐘啲嘢都唔想食轉去第二度食

2018-12-08
2018-12-11 502 views
男朋友生日,一品雞煲基本上年年都黎一次,哈哈!一黎就即刻叫半隻微辣雞煲,加兩大杯凍檸茶,仲有叫男友至愛嘅響鈴同我至愛芋絲!雞肉嫩滑,醬汁惹味,醬汁係雞煲嘅靈魂,就算微辣都超級好味,配埋娃娃菜索汁真係一流,本人唔太喜歡加豬骨湯溝到太淡,所以只會加到半煲湯左右。食到超滿足都係$400以下埋單,抵食!不過呢,衛生就一般般,可能係土瓜灣多啲舊樓,店舖位置係地牢,所以未上菜見到細細隻小強喺枱面行過~

2018-10-17
$200 (Dinner)
Celebration
Birthday
2018-12-05 537 views
人地揀食無限時任食火鍋,任飲任食!但我一定係單點既一品鍋底可選惹味雞煲,食完換湯底打邊爐,平時食開有間每位更送牛頸脊、海鮮拼盤、刺身、鮑魚和水餃,還有50多款火鍋料、汽水、啤酒可無限﹏不過好野都係貴點但質素高來呢到叫小spicy 就夠了想講係佢講汁佢嘅雞煲惹味👍🏻👍🏻食完雞煲最好保留汁先加湯打邊爐呢個係我嘅小技巧
人地揀食無限時任食火鍋,任飲任食!
但我一定係單點既一品
鍋底可選惹味雞煲,食完換湯底打邊爐,

不過好野都係貴點
食完雞煲最好保留汁
先加湯打邊爐呢個係我嘅小技巧
  • 雞煲
2018-10-12 754 views
冬天將至,最適而就係打個邊爐,朋友推介一品雞煲,佢話好好食,叫我同佢一齊去食,咁就一齊去試下~因為我唔食得太辣,所以叫左少辣,佢可以點一隻雞or半隻雞,我地點左一隻雞個雞煲來了,見到有d芫茜,紫洋蔥,再加埋秘制雞汁,好香好期待食個下,唔知咩味呢,只聞到好香大約等左20分鐘,終於食得嗱好好味呀,d汁好入味,雞肉都嫩,好香芫茜味,少少辣,正呀,冬天去食雞煲真係一流,朋友果然好推介總結,好食,會再次光顧~

雞煲來了,見到有d芫茜,紫洋蔥,再加埋秘制雞汁,好香

好期待食個下,唔知咩味呢,只聞到好香

大約等左20分鐘,終於食得嗱

好好味呀,d汁好入味,雞肉都嫩,好香芫茜味,少少辣,正呀
,冬天去食雞煲真係一流,朋友果然好推介

總結,好食
,會再次光顧~
2018-10-04 798 views
有日朋友突然心血來潮想食雞煲。我在之前聽朋友介紹土瓜灣有間食雞煲不錯的鋪頭(一品雞煲),於是我和兩個朋友一行三人去試一試。該鋪頭位於地牢的,可能租比較平,所以鋪頭地方比較大。坐定定後,我地睇睇餐牌之後便點了一個中辣雞煲(全隻),雞煲份量都好足,雞煲味道夠濃,但又唔算太辣,相當“野”味。食完雞煲就落湯打邊爐,我哋叫左一碟大嘅A5肥牛(份量少,都好有牛肉)、墨魚滑、蝦滑、響令、娃娃菜、全蛋麵……兩個滑都相當好味和爽口,分別係由墨魚同蝦做。響鈴就不過不失,娃娃菜都新鮮很有菜味。但不可不提就係果個全蛋麵,事關一向我對全蛋麵的印象都唔係咁好,但今次食過之後令我對全蛋麵完全改觀,因為麵質爽口彈牙,好有麵味 ! 最後講埋佢地嘅環境同服務,地方相當大,燈光夠光猛,清潔程度滿意。至於服務質素方面,員工都不時為人客加湯,落單後,食物都大概3,4分鐘就會送到。另外佢哋設有幾部大電視俾客人收看,如果有球賽賽事佢哋仲有得播,令客人多一樣娛樂選擇,整體黎講依間鋪頭都幾好嘅。

2018-10-02
2018-09-24 555 views
雞煲嚟講呢,覺得最好味都喺呢間架啦~點心小姐已經幫襯過好多次啦🤤兩個人少少,叫咗半隻雞煲,後加料打邊爐~佢啲配料喺好新鮮㗎,仲有成個紫洋蔥、芫茜,味道好甜㗎~香料亦夠香辣同埋夠哂麻~雞肉算喺幾滑嘅,講明先呀,喺好重口味㗎~食完啲雞就加湯,通常唔會加好多,因為想keep返個濃度😬今次叫咗好多素,有鮮淮山、綠色嘅荀、某牌子豆腐、粉絲、菜、墨魚滑、炸魚皮..啲料全部都好新鮮、食完喺飽到上心口㗎!!幾欣賞佢杯巨檸檬茶,用咗原個檸檬架,又夠凍喎~
兩個人少少,叫咗半隻雞煲,後加料打邊爐~
雞煲
佢啲配料喺好新鮮㗎,仲有成個紫洋蔥、芫茜,味道好甜㗎~
香料亦夠香辣同埋夠哂麻~
雞肉算喺幾滑嘅,講明先呀,喺好重口味㗎~
食完啲雞就加湯,通常唔會加好多,因為想keep返個濃度😬
啲料全部都好新鮮、食完喺飽到上心口㗎!!
幾欣賞佢杯巨檸檬茶,用咗原個檸檬架,又夠凍喎~
2018-05-08
$280 (Dinner)
雞煲
2018-08-25 503 views
服務差勁,又話兩小時,未夠鐘,一個多小時已經埋黎叫你埋單,之後續各侍應埋黎收嘢,仲要係大大力,杯踫杯,碟踫碟嗰隻,除左我隻杯仲有啤酒佢無收之外,格面幫我清晒!我同亞姐理論,亞姐仲好話出面好多人等!嗰陣仲有起碼over 30 分鐘以上!咁嘅服務.....幾好食都無用啦!*溫馨提示:如果各位食完,想傾下偈,有人埋黎話老細仲有無order? 如果無不如埋左張單先.......遷其唔好受佢昆......免自己勞氣!🤬
2018-08-18 462 views
琴晚無啦啦想食雞煲,就同契家姐姐夫去左就近既一品食雞煲。之前就算食一品都無諗過要叫刺身,但今次我地竟然主動望個刺身menu,而且仲order左個蟹柳刺身,哈哈~諗住做得刺身既蟹柳,一定唔會太差既,縱使一品係專賣雞煲。而且呢個蟹柳刺身$48,個蟹柳$42,咁不如貴幾蚊試下個刺身~個蟹柳刺身係ok既放得落口,比預期中好少少(因為一品唔係主打刺身,而係雞煲XD)反而係個雞煲真係太太太咸,所以扣左分。所以下次食一品我應該都會出番荃灣或旺角,雖然要等好耐位,但個煲無咁咁咁咸!而且香d!而我應該唔會再係一品order刺身架啦,食刺身應該去番專賣刺身既日本餐廳
琴晚無啦啦想食雞煲,就同契家姐姐夫去左就近既一品食雞煲

反而係個雞煲真係太太太咸,所以扣左分。

蟹柳刺身
2018-08-13 402 views
中同聚會,最適合吃雞煲!點了一隻雞,小辣。煮了差不多十五分鐘雞肉還未熟透,咬開肉質還是透明,要再煮久一點。本地手切肥牛價錢不菲,一分錢 一分貨,牛味很濃,肉質很實在。另外一隻雪花肥牛有一半以上都是肥膏,價錢比手切肥牛便宜一半,味道當然也差得遠。手打丸很彈牙,最愛墨魚丸。火鍋必吃凍豆腐,吸盡湯汁的精華,不用點醬料亦夠味。墨魚滑及鯪魚滑也是必吃,不會很膠,吃得出真材實料。友人最愛鯇魚腩,肉質彈牙加上滿滿的魚油,齒頰留香。響鈴及魚皮味道還好,不算很脆。
中同聚會,最適合吃雞煲

手打丸很彈牙,最愛墨魚丸。

火鍋必吃凍豆腐,吸盡湯汁的精華,不用點醬料亦夠味。

墨魚滑及鯪魚滑也是必吃,不會很膠,吃得出真材實料。

友人最愛鯇魚腩,肉質彈牙加上滿滿的魚油,齒頰留香。

響鈴及魚皮味道還好,不算很脆。
2018-08-07 312 views
夏天食雞煲好鬼怕熱氣,但係都忍唔到口想試吓~ 於是揀咗一定有位嘅土瓜灣一品雞煲,呢度咁大就算要等都唔使等好耐~牛雜雞煲第一次試咋真係咩都有啲,叫咗一隻雞,大大隻,4個人都食咗好耐先至食得哂試過好都間雞煲,呢間嘅口味都算幾啱我,好足香料,麻麻辣辣咁,香味足~ 因為有人唔辣得,可以另配個醬,又幾好喎~ 自家制響鈴大大條,點一點即食~ 吸哂雞煲嘅汁,超濃味加拿大肥牛淥一淥就食得,入口即溶,有牛油香味~ 糖心皮蛋有酸薑係底,夾埋皮蛋食皮蛋係流心架~酸薑唔算辣,偏甜,好開胃,我鐘意呀~

牛雜雞煲

第一次試咋

因為有人唔辣得,可以另配個醬,又幾好喎~

自家制響鈴

大大條,點一點即食~ 吸哂雞煲嘅汁,超濃味

加拿大肥牛

淥一淥就食得,入口即溶,有牛油香味~

糖心皮蛋

有酸薑係底,夾埋皮蛋食
皮蛋係流心架~酸薑唔算辣,偏甜,好開胃,我鐘意呀~
2018-07-09 476 views
一路其實都有間中幫襯開,長期都多人用餐既呢間雞煲。食左都好幾年,味道質素一直都keep到,不過最近又加左少少價😢不過好食還是會再幫襯的。講返個雞煲~通常都係叫原味*麻辣秘製雞煲*(中辣),辣度剛剛好,夠辣又唔係死辣個隻,雞煲醬汁惹味香濃,乾身雞煲做得真心唔錯。雞煲上枱稍滾一陣,再兜一兜就可以食喇。雞肉好嫩滑👍🏻半隻兩個人食岩岩好的。*本地手切牛*$150都係必叫牛肉唔係薄切切,淥一淥好香牛味又滑。*韮菜餃*$38無咩肉多韮菜既韮菜餃,但餡多新鮮又香,煮熟餃子皮少少煙un有口感。*牛筋丸*牛味重,爽口彈牙,唯獨本人嫌牛丸好易痴牙😂*雲耳*大大片,幾新鮮的~今日兩丁友食,叫野唔多,下次再食,希望質素依然保持💪🏼💪🏼

麻辣秘製雞煲(半隻)

本地手切牛+韮菜餃

*本地手切牛*$150
都係必叫
牛肉唔係薄切切,淥一淥好香牛味又滑。

*韮菜餃*$38
雲耳+牛筋丸

*牛筋丸*
牛味重,爽口彈牙,唯獨本人嫌牛丸好易痴牙😂

*雲耳*
大大片,幾新鮮的~

今日兩丁友食,叫野唔多,下次再食,希望質素依然保持💪🏼💪🏼
2018-07-08
Type of Meal
Dinner
麻辣秘製雞煲(半隻)
本地手切牛+韮菜餃
2018-06-24 440 views
由只有荃灣店時已經好鍾情一品雞煲,不經不覺已開到旺角、紅磡同土瓜灣都有分店。由於一品一直是雞煲的名牌,所以老媽子生日再同全家8口再享受「全港最好食的雞煲」!今次是第一次來土瓜灣店!無他,只他分店星期五六日都只接受10人以上訂枱,唯獨土瓜灣地方大而且人流相對較少。這裏的雞煲一直是都這麼香口惹味,由一行落樓梯已重拾這份一品獨有香味。一直以來,除了雞本身夠吸引外,一品的手切牛肉、響鈴、手打丸類都值得大力推介,今次都沒有例外。土瓜灣店比其他幾間出色的,肯定是位置寬敞,枱與枱之間有足夠空間,坐得很舒服。適逢世界盃舉行,這裏亦有足球比賽直播,食物美味之餘亦有不錯的娛樂節目。不過唯一要負評的是,今晚全場爆滿,似乎店內在周末要增加人手,才能應付客人的服務需求!

Other Info. : 這裏沒有升降機,行上行落兩層對行動不便及有嬰兒車較不方便。
2018-06-23
$200 (Dinner)
Celebration
Birthday
  • 當然是招牌雞煲、手切牛肉、響鈴、手打丸類、珍寶青檸水