2018-10-10 127 views
就咁睇相好吸引,仲期待晚餐嘅來臨。1)板燒芝士菜盤 - 個鐵板好細,每次只能燒3件, 仲要棵菜都厚,但鐵板又細,真係燒到燶都未食得。 而火只能維持10分鐘左右,換第二次火已經冇心機燒。 而配嘅芝士係冇香濃芝士味。2)羽衣甘藍煎餅 - 冇味嘅😓3)柚子蜜炸韓蔘 - 都有少少蔘味,但炸得唔夠脆,配嘅柚子蜜好杰。4)韓國水梨卷 - 冇味5)烤牛肉 - 好碎,完全唔係一塊塊。係碎濕濕。6)素紫菜飯 - 較為好少少7)嘢飲唔記得全名.....紅醋(2人), 即沖飲品嘅味道,加了較多水比較淡。服務: 差,帶位不停睇電話,侍應目無表情。另外我哋有張BB櫈,當時朋友帶小朋友離開餐廳一陣,但有位侍應好細聲自言自語講‘e....點解有張BB櫈係到架’ ,但又冇問我哋要唔要就攞走咗。 我哋見差唔多食完就冇特別出聲。
就咁睇相好吸引,仲期待晚餐嘅來臨。

2)羽衣甘藍煎餅 - 冇味嘅😓

4)韓國水梨卷 - 冇味

5)烤牛肉 - 好碎,完全唔係一塊塊。係碎濕濕。

6)素紫菜飯 - 較為好少少

服務: 差,帶位不停睇電話,侍應目無表情。

來到這間推崇健康及提供韓式素菜的海景餐廳💕店員貼心的為我們安排了看到海景的窗邊位置~~~.韓烤牛肉冷麵 ($108)點了這款店員推介說是新的出品!冷麵標榜是4度的冷麵條🍝奉上的時候還會噴著煙感覺很有「仙氣」~~在兩款冷麵汁選了感覺較清新的薑柚豉油汁吃起來麵條很有彈性 配著酸酸甜甜的冷麵汁特別開胃!.青檸牛油果麻藥炸雞 ($168)在大約半年前前來的時候吃過一次 不得不說炸雞比上次的油膩 多虧牛油果醬加上青檸乾可以用作去卻油膩感。不過肉質是挺嫩滑的。.吞拿魚卷 ($98)以前也有吃過韓國的飯卷 卻未曾吃過吞拿魚這個配搭沒想到吃起來很好吃 配上其他蔬菜咬起來很爽口吞拿魚帶微微鮮香 而且一份還挺大份的!.荔枝爆谷韓Shake ($128)奉上店員還會即席表演調酒(?) 可以選擇加入酒精與否~喝起來根本就是我的菜!荔枝香甜絕不死甜感覺是天然的果香 很順口!本來以為添加上的幾粒爆谷只作裝飾用途 但喝得出有微微燒香的焦糖味 超級特別~~~
來到這間推崇健康及提供韓式素菜的海景餐廳💕
店員貼心的為我們安排了看到海景的窗邊位置~~~
韓烤牛肉冷麵 ($108)
點了這款店員推介說是新的出品!
冷麵標榜是4度的冷麵條🍝
奉上的時候還會噴著煙感覺很有「仙氣」~~

在兩款冷麵汁選了感覺較清新的薑柚豉油汁
吃起來麵條很有彈性 配著酸酸甜甜的冷麵汁特別開胃!

青檸牛油果麻藥炸雞 ($168)
在大約半年前前來的時候吃過一次 不得不說炸雞比上次的油膩
多虧牛油果醬加上青檸乾可以用作去卻油膩感。
不過肉質是挺嫩滑的。

吞拿魚卷 ($98)
以前也有吃過韓國的飯卷 卻未曾吃過吞拿魚這個配搭
沒想到吃起來很好吃 配上其他蔬菜咬起來很爽口
吞拿魚帶微微鮮香 而且一份還挺大份的!

荔枝爆谷韓Shake ($128)
奉上店員還會即席表演調酒(?) 可以選擇加入酒精與否~

喝起來根本就是我的菜!荔枝香甜絕不死甜
感覺是天然的果香 很順口!
2018-10-08 72 views
第一次黎係食任食炸雞,第一盤件件都甘juicy同多肉,第二盤吾係件件都甘多肉,俾左多骨既,多骨既仲要炸醬都好厚;不過食到第9件我已經投降,一盤有6件左右。最抵係加3x任飲鮮搾橙汁或西柚汁。個經理又好搞笑,拿左盤點炸雞既醬過黎,問佢係邊種醬打邊種醬,佢話佢剛黎返工,吾知道。所以我地拿左4個碗求其裝左4種醬,因為佢話會收走。第二次再去係因為見到隔離枱個水冷麵出煙,好夢幻,好想自己都拍返個vid。食左兩次,夠啦。
2018-10-07 122 views
朋友同我補祝生日,叫我揀餐廳,我就揀左呢間有素食menu既韓國菜,見佢好似好味得黎幾健康咁,我地叫左羽衣甘藍煎餅加左芝士同蝦,都吾錯另外叫左個混醬炸雞,炸雞吾鞋,但無特別調味既,靠個啲醬,但啲醬既味都係一般,所以就覺得普通啲,kfc會好食啲。。。另外呢個素菜卷都係正正常常咁,無幾特別呢個沙拉就有啲呃錢,好似要百幾蚊,又話有羽衣甘藍,但我地食吾到。。。沙律汁都係好普通。。。朋友叫左杯類似5青汁既野,我就接受吾到,因為太青,我叫左個蘋果茶,都係普通,限時個半鐘交枱,食得真係有啲急,野食又未係好好食,所以無下次了
另外叫左個混醬炸雞炸雞吾鞋,但無特別調味既,靠個啲醬,但啲醬既味都係一般,所以就覺得普通啲,kfc會好食啲。。。
另外呢個素菜卷都係正正常常咁,無幾特別
2018-10-01 144 views
補回評語~~之前同朋友相聚~突然想食韓國菜,揀來揀去就揀到呢間新式韓菜,話主打韓式素食,但見晚餐都有肉食。用app book 左晚上7點,去到其中朋友要遲D先黎,因餐廳有限時,所以就算見到餐廳閒日人唔多,我地都同餐廳即時改時間到7:30。入去我地想點芝士炸雞🍗點知賣晒改點黑蒜炸雞,👌🏼但黑蒜味不重,可以一食。打卡必點~~有仙氣😂韓式冷麵,枱抬都點就不用多說其味道如何,純粹用來打卡厄Like 一流。羽衣甘藍煎餅🥞味不濃🤣色就出晒,係唔辣ge👌🏼最後加點雜菜芝士鍋附上2碟仔不同芝士醬,但要乾煎蔬菜。剛煎的時候,侍應就遞上賬單,話90分限時到要埋單........就我地先埋單。P.s:搞笑係接待入黎時職員話今日人唔多唔會限時喎~所以再乾煎蔬菜會太耐,就叫侍應比水落去。快快煎完就算
補回評語~~
餐廳閒日人唔多,
我地都同餐廳即時改時間到7:30。

入去我地想點
芝士炸雞🍗點知賣晒改點
黑蒜炸雞,👌🏼但黑蒜味不重,可以一食。

打卡必點~~有仙氣😂
韓式冷麵

羽衣甘藍煎餅🥞味不濃🤣色就出晒,係唔辣ge👌🏼

最後加點雜菜芝士鍋附上2碟仔不同芝士醬,
........就我地先埋單。

P.s:搞笑係接待入黎時職員話今日人唔多唔會限時喎~
所以再乾煎蔬菜會太耐,就叫侍應比水落去。快快煎完就算

黑蒜烤雞
今日相約朋友到些聚餐,原本都以為很不錯,因為有門口reception 都幾有禮貌,又安排了我們坐海景位置。感覺都可以。我們點餐亦尚算順利,上菜亦都很快。但可惜沒有提供餐具碗。我們叫 waiter/ waitress ,不是裝盲就扮曬野,好辛苦叫了三次先有人提供碗比我地。我地特登叫了一個比較貴少少的混醬混配料炸雞。一開始只來了炸雞,什麼醬料都沒有,我們也是追了三次才能提供。再問為何沒有配料,原因是因為我們沒有問。我們立刻O曬咀,其實係咪違反商品說明條例?原來餐牌說明有嘅嘢都要問先會比。幾經辛苦終於可以正常食下野。但都差唔多用咗大半個鐘先至可以正式食嘢。都食到一個鐘左右嘅時候,waitress 遞上賬單,我見都沒有野加。咁就先埋單,殊不知原來埋左單就當我地走。每隔一陣就有個之前叫佢扮盲既waitress 走過黎話出面有人等緊,問我地走得未。我同佢講,我地應該未夠時間,事實我地仲有一半野未食完(其實我地都叫左不少食物,有些沒影相)。再隔左一陣,又另一個走過黎問,我再重申講一次,我地仲未食完。到了大約75-80分左右,第三次,走過來問我地可否離開,因為外面的人等了很久了。我攞起賬單問,請看一下
幾經辛苦終於可以正常食下野。但都差唔多用咗大半個鐘先至可以正式食嘢。都食到一個鐘左右嘅時候,waitress 遞上賬單,我見都沒有野加。咁就先埋單,殊不知原來埋左單就當我地走。每隔一陣就有個之前叫佢扮盲既waitress 走過黎話出面有人等緊,問我地走得未。我同佢講,我地應該未夠時間,事實我地仲有一半野未食完(其實我地都叫左不少食物,有些沒影相)。再隔左一陣,又另一個走過黎問,我再重申講一次,我地仲未食完。到了大約75-80分左右,第三次,走過來問我地可否離開,因為外面的人等了很久了。我攞起賬單問,請看一下我地既入坐時間,夠90分了嗎?佢都有拎起手錶,細心睇我地既入坐時間,只係不斷說不好意思,但都係繼續問我們可否離開。
最後我們未食完所有食物就走了。
簡直不知所謂。說好的90分鐘其實由你埋單一刻就當完了。
如果想貼錢買難受的話,我十分建議大家可以到呢餐廳。講完。
2018-09-29 104 views
都有好一段時間無食過韓國野lu,尖沙咀出名多韓國野,最後簡左海運大廈既The Joomak。入到去被安排坐靠窗位置坐,望住無敵海景真係未食先興奮丫。🥢烤牛肉冷麵 $108上枱時乾冰既輕煙飄飄,仙氣十足,除左主角冷麵外仲有蘿蔔絲、青瓜絲、泡菜、流心蛋、烤牛肉。烤牛肉味道不錯,冷麵口感爽滑,配上有有酸味既醬汁,好醒胃。🥢青檸牛油果麻藥炸雞  $168牛油果整成醬汁,但max左d 西檸汁,所以帶有點酸,醬汁中有果仁, 炸雞份量幾多,雞肉有點厚,食幾件都好飽。🥢羽衣甘藍煎餅 $88煎餅口感QQ,味道同口感個人都幾鐘意,食既時候可以沾上紫紅色的微酸醬汁, 解油膩。

入到去被安排坐靠窗位置坐,望住無敵海景真係未食先興奮丫。

🥢烤牛肉冷麵 $108

🥢青檸牛油果麻藥炸雞  $168

🥢羽衣甘藍煎餅 $88
2018-09-05
Type of Meal
Dinner
2018-09-26 147 views
原本訂咗位,點知都要等30分點。因為有朋友食素,所以特別揀Joomak,知道menu有比較多健康素食。今日有兩個壽星公,所以大家都不嗇惜地去叫菜。其中4°C 手拉冷麵雖然味道平平,但賣相贏晒,乾冰令冷麵煙霧彌漫,適宜映相呃nice!另外紫菜芝士溶岩包賣相亦同樣特出,整個烘焙方包挖空裝滿熔咗嘅芝士,配上串串炸物,但芝士䊢都幾快被方包,要點炸物就要快手。我哋亦叫咗混醬炸雞,因為有6種醬汁任點,我就覺得菠蘿椰香醬同黑糖梅子醬。素食中我咃點咗柚子蜜炸韓蔘、素芝士紫薯粟米同羽衣甘籃煎餅,都算幾特別。另外吉列韓式牛肋骨非常脆口,都幾好味。整體上味道OK,但菜式設計及賣相有心思,比較一般韓國菜突出。
2018-09-21
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
Celebration
Birthday
2018-09-25 84 views
We’ve also been here once before and the food was great. This was back in 2017. Too bad we’re living in 2018 and I’m typing this review on my iPhone XS Max. This time the food was and the service was even worse. The fact that there were no lines outside on a public holiday is already suspect (this is a Korean restaurant in Harbour City). We ordered a grape rice wine that never arrived (we followed up with the manager at least once) - that would probably have been the best dish if it did arrive.
and the service was even worse. The fact that there were no lines outside on a public holiday is already suspect (this is a Korean restaurant in Harbour City). We ordered a grape rice wine that never arrived (we followed up with the manager at least once) - that would probably have been the best dish if it did arrive. What did arrived unexpectedly after 59 minutes without us asking was the bill (which included the nonexistent rice wine item of course). We looked around and there were 10 empty tables. The manager never apologized for the rice wine, as expected. Anyway good luck to management and we’ll try again in 2019 if this establishment is still around.
2018-09-25
2018-09-25 110 views
9月21日下午3點幾,在海港城搵食,我一行三人被The Joomak的廣告吸引,走入去食下午茶,餐廳客人不多,有很多空枱,服務員帶我們到一張燈光昏暗及靠著士多房的枱坐下,我隨即問能否坐進裏面靠窗光線較好的座位,服務員帶點不禮貌回答「裏面要清潔,你坐呢度啦」。由於貼著士多房,所以進餐一小時期間,員工多次在我身旁進出拿東西。坐下點餐,朋友問經理韓國辛辣面套餐能否少辣?即是不要把整包調味粉用晒。這位經理態度粗聲回答「就算我同廚房講少辣,佢哋都會把整包調味品落晒,一樣無分別,無得少辣」朋友都係問下啫,無得少辣,就點別的東西。最後結賬,個經理行埋嚟咩都無講,單手就咁把張單隊俾我,示意我簽名,我簽完遞番張單俾佢,我講「唔該」,但經理全無反應,然後把我張信用卡和單據掉低在枱面,轉身就走了,態度非常粗劣。我們經理的態度非常愕然,我簽卡前和簽卡後,他都是一言不發,態度奇差地隊俾我,而非遞俾我,今時今日這麼差的服務態度真的少見。2份韓式燒牛肉拌飯 一般般 1份韓式牛肋骨撈四色手拉面 還好

2份韓式燒牛肉拌飯 一般般
1份韓式牛肋骨撈四色手拉面 還好
2018-09-21
$125 (Tea)
晚飯時間餐廳似乎滿座,還好只有兩人,所以安排坐到窗邊的位置。可以一面望著景觀開揚的維港燈飾,一面享受韓式美食。MENU選擇都很多,而且似乎根據季節會有不同的主題菜推出。韓式牛肉手拉冷麵($108)擺盤十分精緻,放上了手拉冷麵外,還有配菜的泡菜﹑紅蘿蔔絲﹑青瓜絲和流心蛋,當然少不了主角的韓式牛肉。店員送上麵後看到盤下面的乾冰不停在發出冰涼的白煙,像仙景的美食一樣。手拉冷麵可選擇麻香豬骨汁或是薑柚豉油汁,我們就選擇了前者。麻香豬骨汁不會太重辣味,反而是有濃郁的豬骨香味,加上令人咀唇稍稍發麻的麻香再帶起其香味。個人很喜歡這個醬汁。將手拉冷麵和配料放到汁內拌好,不同的配料和冷麵造出多層次的口感,很值得一試。燻青蘋果炸雞的份量很大,滿滿的大件炸雞上淋上了青蘋果味的醬汁,加上鮮的青蘋果條和提子乾,清新的味道平衡了炸雞的油膩感。炸雞外層很薄身,食落帶點脆口。但雞肉稍為有點乾身,不夠滑。因為用上煙燻,所以連雞肉都帶有清香的青蘋果味。魚餅湯是去韓國時必食的街邊小食,這個魚餅湯除了有軟淋的魚餅外,還有大蔥﹑磨菇和青菜苗等,湯頭味道很清甜。魚餅厚身,食落質感不俗。素紫菜拌飯($88)簡單的紫菜拌飯,本身飯已

MENU選擇都很多,而且似乎根據季節會有不同的主題菜推出。

手拉冷麵可選擇麻香豬骨汁或是薑柚豉油汁,我們就選擇了前者。

炸雞外層很薄身,食落帶點脆口。但雞肉稍為有點乾身,不夠滑。

因為用上煙燻,所以連雞肉都帶有清香的青蘋果味。

魚餅厚身,食落質感不俗。

素紫菜拌飯($88)

簡單的紫菜拌飯,本身飯已經很香麻油香味,加上紫菜的和吞拿魚蓉的香味,拌起來十分開胃。
2018-09-22 105 views
Happy Friday加上朋友生日飯😌 大家都想試下The Joomak😀 我覺得服務都幾好,員工感覺好似比較細心😌強烈推介栗米😍 好好食。有d似牛油蜜糖粟米,但仲好食過佢炸雞🍗大大件,我覺得一般,但另叫沙律醬黎點仲好食冷麵同飲品賣相靚🙈另外我個人覺得個飯幾好食牛肉賣相同味道好普通😌最後我地點做個雲呢嗱雪糕🍦作為甜品🍮。呢個雪糕都係極力推介,好滑同出面嘅雲呢拿雪糕好唔同。食到停吾到口👍🏻👍🏻👍🏻
強烈推介栗米😍 好好食。有d似牛油蜜糖粟米,但仲好食過佢
炸雞🍗大大件,我覺得一般,但另叫沙律醬黎點仲好食
冷麵同飲品賣相靚🙈
另外我個人覺得個飯幾好食
牛肉賣相同味道好普通😌
最後我地點做個雲呢嗱雪糕🍦作為甜品🍮。
哩個天完全唔似係打風喎?藍天白雲,有冇靚成咁先?今日約咗朋友去街街,去尖沙咀朋友就提議黎呢度食lunch,佢話之前食過一次,覺得哩度嗰景好靚,所以就話黎食多次啦🤩🤩🤩🤩入到黎簡直好似世外桃源,完全冇介紹錯,你睇吓個景靚到😍😍😍😍不停掛住影相,我真係好鍾意藍天白雲🤪🤪🤪🤪然後就再望吓個Menu有咩食,原來呢度係間韓國餐廳嚟嘅,有好多新穎嘅韓國嘢食,同埋呢度逢星期三係有放題食,下次試吓先我同朋友嗌咗個蕎麥冷麵配牛肉,要咗豬軟骨醬汁,再叫咗個水梨韓式手卷同埋卡邦尼牙炒年糕😋😋😋😋😋首先個蕎麥冷麵到咗先,簡直好似成幅畫咁,因為佢有啲乾冰喺面,啲乾冰既煙不停咁飄下飄下,呢個時候仲唔係相機食先影左一輪相就開始食嘢,原來有三舊蕎麥面,然後有啲燒牛肉,泡菜,蘿蔔絲,青瓜絲,自己自由組合,然後在撈埋啲醬汁食,對於今日打颱風好焗嘅天氣真係好啱食然後嗰水梨韓式手卷上抬,即刻急不及待試一舊先,不過我覺得有啲乾身,麻麻地既!然後個炒年糕都到埋,個醬汁就好似普通卡邦尼亞意粉個醬汁撈埋年糕,都幾好味嘅,仲有啲椰菜呢度仲可以任座,唔限時唔知係咪因為已經過咗食晏嗰段時間呢?

呢度仲可以任座,唔限時唔知係咪因為已經過咗食晏嗰段時間呢?
2018-09-10 94 views
夏日炎炎 冇咩胃口食啲咩好呢?!今日就去左食冷麵😋賣相相當的精緻上枱時輕煙飄飄 未食就感覺透心涼有冷麵 羅卜絲 青瓜絲 腐皮 流心蛋 韓式冷麵中不能缺少的雪梨這應該算是dry 吧 沒有肉的🤔冷麵不是平常的水冷麵般彈牙 是爽滑的口感雪梨相當清甜一看中間那個流心蛋 未食就覺得好味😋它配的汁有酸味的 醒胃度upupup可以看到實物vs餐牌 非常符合商品說明條例🤭同樣都是仙氣滿滿的再來就是.....泡菜餅的朋友!!羽衣甘藍餅!!!羽衣甘藍係健康食品含有豐富維他命A、維他命C、維他命K、葉酸、鈣質、鐵質及纖維。雖然賣相麻麻有點像雞屎藤 但味道都不錯的
夏日炎炎 冇咩胃口食啲咩好呢?!
今日就去左食冷麵😋

一看中間那個流心蛋 未食就覺得好味😋
它配的汁有酸味的 醒胃度upupup

可以看到實物vs餐牌 非常符合商品說明條例🤭
同樣都是仙氣滿滿的

再來就是.....泡菜餅的朋友!!羽衣甘藍餅!!!
羽衣甘藍係健康食品
雖然賣相麻麻有點像雞屎藤 但味道都不錯的
2018-08-15
Type of Meal
Dinner
2018-09-08 8121 views
韓國菜再唔係炸雞既世界,韓式小菜多以醃製為主,冷麵與小菜也是韓國在夏天常吃的食物,吃完也不覺得膩韓式煙霧4度冷麵上檯時很夢幻,由底噴出一陣陣煙霧,共三款口味,肉類及素菜冷麵, 冷麵汁可選麻香豬骨或薑柚豉油汁,想特別的當然要試後者,感覺清新進食冷麵都有步驟教學韓式辣豬肉份量多,還有泡菜/ 甘荀絲/ 青瓜及糖心蛋,呢到既泡菜都幾辣,先取麵加醬汁後再加配料,涼爽清新麻醬雪耳沙律(本地雪耳/ 羽衣甘藍/ 冰菜/ 沙律菜/ 韓國水梨/ 松子仁/ 麻醬),平時食雪耳多數是中式糖水,今次fusion加入沙律菜及麻醬,味道又可以喎,羽衣甘藍口感硬硬皺皺的,第一次食感覺不錯再黎一份羽衣甘藍煎餅,可以另外自選配料1-4款,店員告知配料越多,煎餅的時間久了,口感會點乾身,最後加入泡菜,洋蔥及蝦,三種配料都有口感,外層煎得香脆可口韓式辣牛肉炒粉絲,韓國粉絲彈性又煙靭,粉絲吸收了牛肉汁好入味牛肉juicy份量都好多

韓式煙霧4度冷麵上檯時很夢幻,由底噴出一陣陣煙霧

進食冷麵都有步驟教學

牛肉juicy份量都好多

$200 (Dinner)