在香港傳統素食, 因為沒有肉類的脂肪, 故炒的時候往往會使用很多油,才能把菜式煮得色, 香, 味全.後來, 發展至利用豆類做出與真肉類形相近似的素食,但卻又被指-- 戒口不戒心!就在月前一個偶然之下同朋友逛街,經開海港城LCX在--The Joomak前看見他們的廣告牌很特別, 是來自韓國有素食供應的餐廳, 而且, 發現接待處貼有幾項窩心標誌,如有: 母乳餵哺場所; 有手語服務; 有杏仁奶供應及我最喜愛入圍食肆.....於是便決定入內食晚餐了.他們這裡地方廣闊, 還有維港海景大玻璃, 看見素食餐牌頗吸引, 便決定今次全素宴.先來個--韓 仙人果酒 $158第一次飲這麼特別的果酒, 材料有士多啤梨, 橙, 菠蘿, 青檸, 檸檬葉和 ROSEMARY,利用盛品載入了乾冰, 放在果酒入面, 當侍應拿過來時,有如進入仙境之中.....跟隨侍應會在我們臉前, 用檸檬抹一抹杯邊,再把爆炸糖沾上, 倒入果酒,味道非常清新, 酸酸甜甜, 但酒精濃度不高,很適合女士們. ( 有馬格利米酒, 伏特加和蜜桃燒酒 )柚子蜜炸韓蔘--$78由鮮白人蔘切成幼條, 再掛上天婦羅脆槳炸成,食的時候可以點上柚子蜜,淡淡
在香港傳統素食, 因為沒有肉類的脂肪,
故炒的時候往往會使用很多油,
才能把菜式煮得色, 香, 味全.
後來, 發展至利用豆類做出與真肉類形相近似的素食,
但卻又被指-- 戒口不戒心!

就在月前一個偶然之下同朋友逛街,
很特別, 是來自韓國有素食供應的餐廳,
而且, 發現接待處貼有幾項窩心標誌,

如有: 母乳餵哺場所; 有手語服務; 有杏仁奶供應
及我最喜愛入圍食肆.....
於是便決定入內食晚餐了.

他們這裡地方廣闊, 還有維港海景大玻璃,
看見素食餐牌頗吸引, 便決定今次全素宴.

韓 仙人果酒

先來個--韓 仙人果酒 $158
第一次飲這麼特別的果酒,
利用盛品載入了乾冰, 放在果酒入面, 當侍應拿過來時,
有如進入仙境之中.....
跟隨侍應會在我們臉前, 用檸檬抹一抹杯邊,
再把爆炸糖沾上, 倒入果酒,
味道非常清新, 酸酸甜甜, 但酒精濃度不高,
很適合女士們.
( 有馬格利米酒, 伏特加和蜜桃燒酒 )

柚子蜜炸韓蔘

柚子蜜炸韓蔘--$78
由鮮白人蔘切成幼條, 再掛上天婦羅脆槳炸成,
食的時候可以點上柚子蜜,
淡淡甘香人蔘味,
素食得來, 又頗補健啊!
素芝士紫薯粟米

素芝士紫薯粟米--$78
一向最喜歡粟米的我, 又愛紫色,
見到心中已經失控了,
粟米上的是紫薯粉, 原來有香濃芝士槳墊了底.
味道比牛油粟米更好味, 而且都很飽肚.
素芝士南瓜甘筍熔岩包

主菜出場了,素芝士南瓜甘荀熔岩包--$268
沒有想過原來實物是如此重量級, 一個焗得香脆的方包中,
放入了南瓜與甘荀的醬, 上面有芝士絲.
利用他們提供的大較剪, 把麵包剪開沾上熔岩醬,
口感有如多士般香脆, 芝士味濃郁.
另外, 周邊的炸物是翠玉瓜, 雞肶菇,麵根和韓式年糕,
掛上天婦羅脆槳炸熟.
年糕煙韌, 翠玉瓜多汁, 麵根外形甚似炸雞.
自己很喜歡大大件的雞肶菇, 炸好後是有點點像雞肶,
食落多汁, 咬了一口, 竟然看見真的好像雞肶肉一樣.

呀! 無想像過原來素食也可以有另一番新煮義!
臨離開時,才發現原來The Joomak 每逢星期三,
有韓素放題, 每位$198 加10%,
包90分鐘任食前, 主菜, 每人一位甜品, 一杯飲品.

真的要再找其他朋友來試試放題了!!!
2018-06-04
韓 仙人果酒
柚子蜜炸韓蔘
素芝士紫薯粟米
素芝士南瓜甘筍熔岩包
2018-06-16 2464 views
我是名副其實的吃肉獸,每頓飯要是沒有肉食,就會覺得吃不飽。今晚這位朋友是素食主義者,於是揀選了這家餐廳。餐廳至6月30日逢星期三推出韓•素食放題,90分鐘任食$198前菜和主菜,再送每人一份甜品和飲品。7點多已經有不少顧客等候,我們等候了10分鐘才入座。餐廳走黑色時尚風,環境幽暗,座位清一色是雙人座,環境熱鬧,適合朋友聚會。⭐️水果覆盆子紅醋$128這壺飲品很吸睛,店員端上後,把乾冰放進瓶內,隨即冒出煙霧。水果的種類很多,有紅桑子、士多啤梨、橙、青檸和菠蘿等,顏色呈暗紅色,看下去非常吸引呢!喝一口,味道不死甜,但醋味不算濃烈,淡淡的。⭐️素紫菜拌飯$68一大碗白飯上面灑滿了紫菜絲。自己動手搓飯糰,紫菜很脆略帶鹹味,包著白飯,吃起來煙煙韌韌的,很好吃呢!⭐️韓國水梨卷$98配料有青瓜、日本醃蘿蔔、紅蘿蔔和水梨等,口感爽脆清新。⭐️羽衣甘藍煎餅$88 可再加配料,每款$8,我們加了芝士、洋蔥和韓國迷你雞脾菇。羽衣甘藍一向是我喜歡的菜,不過這款煎餅還是第一次吃,簡直一試難忘!煎餅煎得脆卜卜,配上芝士等配料,味道清淡,不失滋味。想不到素食竟能帶給我滿足!⭐️黑糖麻藥粟米$78平平無奇的粟米灑上黑糖和芝士

7點多已經有不少顧客等候,我們等候了10分鐘才入座。

水果覆盆子紅醋

⭐️水果覆盆子紅醋$128
水果覆盆子紅醋

⭐️素紫菜拌飯$68
素紫菜拌飯

⭐️韓國水梨卷$98
韓國水梨卷

配料有青瓜、日本醃蘿蔔、紅蘿蔔和水梨等,口感爽脆清新。

⭐️羽衣甘藍煎餅$88
羽衣甘藍煎餅

可再加配料,每款$8,我們加了芝士、洋蔥和韓國迷你雞脾菇。

黑糖麻藥粟米

⭐️黑糖麻藥粟米$78
平平無奇的粟米灑上黑糖和芝士粉,吃起來甜甜的,有微微的芝士調味,很好吃呢!

雪糕•提拉米蘇

⭐️雪糕•提拉米蘇$78
餐廳用的是movenpick雪糕,這客tiramisu雪糕香醇可口,奶味夠濃,很好吃呢!配上咖啡,滋味更上一層樓!

▪️這裡的素食有新意,菜式有驚喜,特別是煎餅,偶爾吃吃素食也不錯,既健康又美味!
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$250 (Dinner)
黑糖麻藥粟米
雪糕•提拉米蘇
2018-06-13 1975 views
三月份曾上傳一食評 -  幸福是一隻雞又是一隻龍蝦。雖說不上完美但對The Joomak抱著一定的好感,時正炎夏的六月我再度光顧。卷土重來,我爛泥路上開汽車、席包泥巴作被蓋,這次坐終於坐到窗台位置。皇天不負有心人。餐廳更開發新素菜色。作為90後的我,美容食療、養生,身體健康都是我這兩年特別重視的。對於韓式餐廳推出素菜色特感溫馨...素紫菜拌飯,提供手套讓你拌個過癮。我沒用手套,直接光溜溜的用筷子。還是拌得米飯跟紫菜都奄奄一息。本來打算全叫素,男友卻被水天一色的海景蠱惑了心神,叫來了板燒安格斯肉眼扒和牛肉海帶湯。牛肉湯清新不油膩。裡頭滿滿的海帶又不腥。肉眼扒早已幫你切成條形,方便在細小的板燒。肉眼扒脂肪比例適中,肉質細嫩,可惜沒能做到入口即化的地步。板燒的夾子短不好用,男友一直被油彈到。浮世三千,吾愛有三,飯、肉、湯都齊了。只欠東風 - 甜點。The Joomak讓人另眼相看的絕對是甜點。使用無動物性明膠的奇異籽素奶凍。(明膠是常見的食物添加劑,使用動物的肉削成薄片、拆皮,接著,便以牠們的骨膠原、韌帶、等地方,提煉成明膠。)味道更真實更健康....這就是我所追逐的真甜點。非常推薦大家一試
三月份曾上傳一食評 -  幸福是一隻雞又是一隻龍蝦。

皇天不負有心人。餐廳更開發新素菜色。

對於韓式餐廳推出素菜色特感溫馨...
Vegan seaweed bibimbap 素紫菜拌飯
還是拌得米飯跟紫菜都奄奄一息。
板燒安格斯肉眼扒
牛肉海帶湯
牛肉湯清新不油膩。裡頭滿滿的海帶又不腥。

肉眼扒早已幫你切成條形,方便在細小的板燒。
肉眼扒脂肪比例適中,肉質細嫩,可惜沒能做到入口即化的地步。
板燒的夾子短不好用,男友一直被油彈到。

浮世三千,吾愛有三,飯、肉、湯都齊了。只欠東風 - 甜點。
士多啤梨奶凍
味道更真實更健康....這就是我所追逐的真甜點。
非常推薦大家一試。

期待下次可以再看到這位吃素菜的韓先生。
2018-06-05
板燒安格斯肉眼扒
牛肉海帶湯
士多啤梨奶凍
2018-06-13 1079 views
有個FD係食素,成日搵餐廳食飯都會好困難, 我唔係第一次食JOOMAK, 咁岩佢呢期又有出素食食物,好順利成章就去左試。頭盤係香棘年素糕@HKD 88呢個好食! 大大碟2個人好夠食! 雖然話係素年糕,但其實同平時D韓式年糕無太大分別! 咬落好煙UN,唔會好棘,食完好開胃!跟住, 去韓式餐廳無可能唔食炸雞,一見到原來呢度原來都有炸雞食,仲要係我最中意既甜棘口味,就忍唔住要Order, 好才都無令我失望! 呢個“炸雞"外面係用豆卜包住拎去炸,食落既口感同平時好唔同,味道相對較清淡,而且少了一份油膩感,岩哂我地呢D 成日都話要減肥要瘦既女仔!韓式甜棘素炸雞@HKD118第3樣係韓國水梨卷@HKD 98估唔到我個FD對水梨卷讚口不絕,因為佢自從戒左肉之後就已經好內無食Sushi, 而水梨卷令佢諗返起sushi 既味道! 我自己呢就覺得食落好清新同特別 如果未食過既真係可以不坊一試!唔知係咪因為食完韓式年糕,胃口大開,3碟食物清哂都仲唔滿足!決定再叫多一個小食試下! 我係紫薯控,見到menu 有3樣食物都有紫薯配撘就即刻心心眼左,諗左好內,決定order 炸紫薯素芝士脆片@HKD 68, 上菜時

頭盤係香棘年素糕@HKD 88

韓式甜棘素炸雞@HKD118

第3樣係韓國水梨卷@HKD 98

唔知係咪因為食完韓式年糕,胃口大開,3碟食物清哂都仲唔滿足!決定再叫多一個小食試下! 我係紫薯控,見到menu 有3樣食物都有紫薯配撘就即刻心心眼左,諗左好內,決定order 炸紫薯素芝士脆片@HKD 68, 上菜時有少少失望,因為有D 細碟,一碟得3件,但食落就覺得值得!! 一舊舊既紫薯被脆片同芝士包住拎去炸,食落既口感係諗都無咁夾! 3樣野加埋係好match ! 哈哈,因為好朋友太飽,呢3件都係比我食哂! 不過如果比我再選,我會選同一價錢既紫薯素芝士薯條,都係一樣HKD 68, 但就大碟得多!

我地2個女仔已經約好左下星期再去,已經諗好左下次一定要試素甜品系列!
2018-06-13 73 views
Avocado & Lime Korean Fried Chicken:1. Huge portion, not recommended for solo foodie2. Cheese powder tastes a little bit sweet3. Sufficient avocado mash/sauce to dip the chicken with4. Even though the pieces of lime are dried, lime juice could be tasted in the avocado mash/sauce5. Crispy chicken skin and juicy meatTuna Korean Rice Roll:1. Ordinary2. A bit overpriced ($98 for this, and also 10% service charge)3. Nuts on the side are good though4. Bite size5. Thin rolls

Tuna Korean Rice Roll:
Tuna Korean Rice Roll
1. Ordinary
4. Bite size
5. Thin rolls
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
2018-06-11 102 views
來到今天, 吃素, 已經不是信仰的問題, 反而是因為大家看得見吃素的好處. 那韓式素菜, 您又吃過沒有? 這天晚上, 就來The Joomak吃韓.素. 上次來是數月前, 那次CEO沒有同來, 這晚他才是首訪呢.馬格利 (菠蘿) $68 / 馬格利 (士多啤梨) $68 這裡有不少cocktail, 價位跟mocktail比只差$10, 或許這樣子說, 酒精部份應該不太多吧, 女生喝, 起碼不會喝醉把. 我跟CEO也選來馬格利, 我的是菠蘿, 他的是士多啤梨, 是挺甜美的雞尾酒, 只是冰溶得有點尷尬.韓.仙人掌果酒 $158 爸爸媽媽也喝酒, 他們的韓.仙人掌果酒, 是冷霧鮮果特飲, 那個冷霧, 自然是拍照的好時光.麻醬雪耳沙律 $128 由沙律開始. 麻醬雪耳沙律, 內容有雪耳, 羽衣甘藍, 冰菜, 沙律菜, 黃金梨, 杞子, 跟松子仁, 拌上我最愛的麻醬, 其實這樣子去吃沙律, 是永遠無得輸的. 當然, 選料也特別, 雪耳不是糖水, 而是沙律, 真的很特別.黑糖麻藥粟米 $78 粟米本身已有甜味, 再加上黑糖, 及麻藥粉, 成品就更像甜品. 而且麻藥粉也是健康的食材, 給小朋友吃也
馬格利 (菠蘿) $68 / 馬格利 (士多啤梨) $68
韓.仙人掌果酒 $158
麻醬雪耳沙律 $128
黑糖麻藥粟米 $78
粟米本身已有甜味, 再加上黑糖, 及麻藥粉, 成品就更像甜品. 而且麻藥粉也是健康的食材, 給小朋友吃也不錯.
柚子蜜炸韓蔘 $78
來客炸物, 也是素菜來的, 說的是柚子蜜炸韓蔘. 未算太熱辣辣, 但總算香脆, 炸韓蔘, 自然有點甘甘的味道, 怕苦澀? 沾上柚子蜜吧, 那酸甜味, 就把韓蔘的甘蓋過了.
原味煎餅 $88
韓式煎餅, 常吃, 也是我們倆很喜歡的一個項目. 不過這客原味煎餅, 就是素菜, 一樣挺美味的.
韓國水梨卷 $98
接下來的, 是韓國水梨卷, 總要有些飽肚一點的菜式. 飯卷配上黃金梨, 青瓜, 跟生菜, 是幾清新, 甜美的組合.
板燒芝士菜盤 $88
CEO點選了板燒芝士菜盤, 就讓我忙了大半晚, 不停的在燒菜, 其實, 如果真的想跟另一半慢慢吃, 慢慢享受, 這客板燒芝士菜盤, 就會是個選擇, 特別是把菜燒過後, 再加上芝士, 是惹味的.
素紫菜伴飯 $58
您或許說, 這客素紫菜伴飯, 沒有甚麼特別, 就是紫菜, 加白飯, 但看見那麼多的紫菜, 跟白飯同吃, 甚至乎是紫菜比白飯更多, 成品還是令人滿意.
士多啤梨奇異籽素奶凍 $68
最後, 一樣有素甜品. 士多啤梨奇異籽素奶凍, 那奶凍, 是無動物性明膠, 加上士多啤梨, 跟奇異籽, 層次分明.
The Joomak的韓式素菜, 選擇不少, 這個晚上, 怎說, 也是個健康的晚上.
2018-06-09 1110 views
吃素, 是越來越多人會做的一件事. 或許是來個Green Monday. 始終是對自己身體健康有幫助的, 間中吃一頓素, 就是為身體來個平衡. 是晚, 我們一家就在The Joomak吃素.店子在LCX, 旺場的地點, 平日的晚上, 一樣全場爆滿. 坐在窗邊, 還有維港夜景看, 只是這晚打風, 景致相比之下就沒有那麼漂亮了.馬格利 (士多啤梨) $68: 7.5分, 先來客馬格利 (士多啤梨), 味道清甜, 酒精濃度輕宜, 易入口, 不過到了一半, 冰還未溶掉, 很難喝下去, 只有等, 這部份, 不太方便.馬格利 (菠蘿) $68: 文迪的是菠蘿味.韓.仙人掌果酒 $158: 爸爸媽媽揀選的是二人份量的冷霧鮮果特飲, 韓.仙人掌果酒, 一時間煙霧彌漫, 視覺效果很好.柚子蜜炸韓蔘 $78: 8分, 正式開始吃素. 柚子蜜炸韓蔘, 炸得香脆, 入口帶點回甘, 點上柚子蜜同吃, 正好在回甘中添上酸甜的味道.黑糖麻藥粟米 $78: 8.5分, 想不到這客黑糖麻藥粟米是那麼甜美的, 粟米伴上黑糖, 再加上麻藥粉, 是小晴晴也愛吃的前菜.麻醬雪耳沙律 $128: 8.5分, 吃素, 怎少得沙律,
馬格利 (菠蘿) $68: 文迪的是菠蘿味.
麻醬雪耳沙律 $128: 8.5分, 吃素, 怎少得沙律, 這客麻醬雪耳沙律, 大堆頭, 混合了雪耳, 羽衣甘藍, 冰菜, 沙律菜, 黃金梨, 杞子, 以及松子仁, 再拌上麻醬, 質感清爽, 帶點微甜, 用雪耳做沙律的主角, 是有趣的組合.
原味煎餅 $88: 8分, 是晚不少菜式也適合小晴晴吃, 如原味煎餅就是一例, 煎餅的餅皮夠薄身, 也幾香口, 其實還有一款羽衣甘藍煎餅, 不過還是原味來得合意吧.
板燒芝士菜盤 $88: 8分, 這個就是麻煩文迪了, 因為板燒芝士菜盤就是要慢慢地用板去燒菜蔬, 燒好後再拌上芝士同吃. 整個過程需時不少, 但熱暖的菜蔬, 搭配芝士, 也算是不錯的配搭.
韓國水梨卷 $98: 8分, 至於韓國水梨卷, 餡料是黃金梨, 配上青瓜, 以及生菜. 黃金梨味道清甜, 為這客飯卷添上一份甜味.
素紫菜伴飯 $58: 8.5分, 小晴晴愛吃白飯, 也愛吃紫菜, 這客素紫菜伴飯就是特別為她選的, 就是簡單的在白飯上面鋪滿紫菜. 爽脆的紫菜, 跟白飯同吃, 已經很美味了.
士多啤梨奇異籽素奶凍 $68: 8分, 最後的甜品, 是士多啤梨奇異籽素奶凍, 用上無動物性明膠, 跟平日吃開的奶凍有甚麼大分別? 其實又不太吃得到, 也算香滑的, 但連甜品也是素菜, 店方亦算細心, 希望愛甜的, 亦不會失望.
間中吃一頓素菜, 始終是健康的選擇. The Joomak的韓素系列, 款式不少, 如柚子蜜炸韓蔘, 黑糖麻藥粟米, 麻醬雪耳沙律, 以及素紫菜伴飯皆值得一試, 甜品還有士多啤梨奇異籽素奶凍呢.
比The Joomak既裝修同氛圍吸引左入去門面係木系同金屬系雕花, 雕左店名同”SEOUL”韓味十足🇰🇷未到八點已經有唔少人排隊..最後等左20分鐘入到去一入去已經覺得氣氛好好 播住流行既k-pop...有d仲幾rock feel🎶見到而家有做緊一個全素菜Menu! 什至有週三素食放題!!🥒🥑🥕🌽見到好多枱都食緊..食物賣相吸引不過小妹今日心情靚,, 想食肉🤤🤤先叫左個牛油馬格利青口伴炸蕃薯條$268..其實青口煲佢仲有另一口味:: 泡菜蕃茄味呢🍅但因為我係食唔到辣既廢jj...所以都係揀返前者穩陣d🤣有薯條同蕃薯條可以揀🍟揀左個特別d既蕃薯條🍠係好天然既蕃薯味.. 無添加感覺,,食到淡淡既香甜鐘意佢無加過多調味/鹽..而且食落口感係實在而濃密大膽提議如果可以配d醬食可能味道會更豐富!主角青口煲都隨即送上呢!~無聊數過...都大約有18-20隻青口架最搶味既一定係蒜頭味仲有洋蔥粒!!兩樣都係惹味之選馬格利既酒味唔算濃,, 可接受!🥂青口Size幾大同飽滿..食落鮮甜~~ 都幾香牛油味架但係食完既青口餐廳無特別比多個器皿盛載...有少少狼狽🙇🏼‍♂️懶健康之點都叫個沙律先😆健營藜麥沙律$
比The Joomak既裝修同氛圍吸引左入去
未到八點已經有唔少人排隊..最後等左20分鐘入到去
見到好多枱都食緊..食物賣相吸引
不過小妹今日心情靚,, 想食肉🤤🤤
牛油馬格利青口伴炸蕃薯條
先叫左個牛油馬格利青口伴炸蕃薯條$268..
有薯條同蕃薯條可以揀🍟揀左個特別d既蕃薯條🍠
係好天然既蕃薯味.. 無添加感覺,,食到淡淡既香甜
鐘意佢無加過多調味/鹽..而且食落口感係實在而濃密
大膽提議如果可以配d醬食可能味道會更豐富!
牛油馬格利青口伴炸蕃薯條
主角青口煲都隨即送上呢!~
無聊數過...都大約有18-20隻青口
最搶味既一定係蒜頭味仲有洋蔥粒!!兩樣都係惹味之選
馬格利既酒味唔算濃,, 可接受!🥂
青口Size幾大同飽滿..食落鮮甜~~ 都幾香牛油味架
健營藜麥沙律
懶健康之點都叫個沙律先😆
健營藜麥沙律$128... 收得呢個價 份量都相應地大!!🥗
而且有2種superfood:: 牛油果同kale~~
牛油果有三大件,,,擁有熟度剛好的甜味同軟淋🥑
醬汁似有芝麻+蜂蜜香味..感覺係日式路線
最後一讚芒果唔係平時食開既品種...呢隻零舍鮮甜💛
食完健康野先有Quota叫邪惡炸物架嘛😂😂
黑蒜雞$168 賣相超吸引見到純黑色的黑蒜醬😍🖤
炸雞大約有10件...件件都超大件!! 而且很貼心地去左骨 啖啖肉~
食入口竟然完全無油膩感覺 外皮脆脆的
肉質嫩滑😋
黑蒜味幾濃烈但係唔過火..千其唔好遺忘拌碟既洋蔥同炸蒜片! 好香口~
2個人食呢個都會幾飽下
韓式魚糕湯
韓式魚糕湯
男朋友想試韓式魚糕湯$128
鐘意佢用火爐係底慶住保持溫度
有三大串魚糕~ 湯底清清地又帶d胡椒香
要黎暖下肚好正😍
魚糕超淋身 仲索晒湯底香味~ 合香港人口味
湯入面仲有少量蘿蔔片,菜同菇都好香甜
唔錯呢
水果柚子茶
呢度既飲品係會令你樣樣都想叫🙈
我地最後揀左水果柚子茶$128 (2人用)
飲落味道似柚子蜜加橙汁🧡記得畢埋個底既水果食呀
有士多啤梨🍓菠蘿🍍青檸💚橙
我試左頭兩樣都甜呢~
呢度價錢的確唔算平 但食物有返一定份量 唔使驚貴夾唔飽
而且食物同飲品款式都唔少... 環境固之然係好熱鬧又(有機會)有海景睇啦~~
同一大班朋友黎開餐又或者同屋企人一齊黎享受下family time都會幾開心☺️☺️
2018-05-30
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$451 (Dinner)
水果柚子茶
好朋友生日,朋友想在生日想食得健康些,我們特別選了位於尖沙咀廣東道海港城海運3樓的The Joomak,這是一間相當特別的餐廳,是以韓式健康食材為主題的餐廳。這裡環境非常得體,可以看到維多利亞港海景,我們對環境相當滿意,可以看到這樣靚的海景食晚餐。我們點了原味煎餅,雖然表面沒有太多的材料鋪面,但其實有原始的韓式煎餅香味,口感煙韌。韓國水梨卷,味道相當清新,清甜可口。紫薯素芝士薯條,好香脆,比炸薯條更健康。韓式甜辣素炸雞,外皮炸得香脆,感覺好滿足。素紫菜伴飯,食了素炸雞,配合這紫菜伴飯,中和炸品的油膩感。冰STORM菠蘿梳打,顏色好靚,在這炎炎夏日,配這冰凍特飲,消暑一流。柚子可可雪沙,消暑特飲,不能錯過板燒芝士菜盤,疏菜配芝士,天使與魔鬼的誘惑原來他們還有個韓素放題,每位$198,食90分鐘,食品也好吸引,下次一定要去試下。總結:The Joomak是一間環境非常好,提供健康菜色的餐廳,我們都食得好愉快和盡興。

韓國水梨卷,味道相當清新,清甜可口。

紫薯素芝士薯條,好香脆,比炸薯條更健康。

韓式甜辣素炸雞,外皮炸得香脆,感覺好滿足。

素紫菜伴飯,食了素炸雞,配合這紫菜伴飯,中和炸品的油膩感。

柚子可可雪沙,消暑特飲,不能錯過

板燒芝士菜盤,疏菜配芝士,天使與魔鬼的誘惑

2018-06-04 134 views
若大家講起韓國菜,即時應該會聯想到泡菜或者炸雞,但係喺香港真係可以試到唔同地方唔同款式嘅食物,今日喺海港城呢一間主打韓式素食新意嘅餐廳就令我大開眼界。一入到去環境紛紛暗暗,不過就好熱鬧。見到好多成雙成對嘅朋友互相談天,好不愉快。我朋友太口喝了,連忙叫了一杯好喝的菠蘿特飲叫做冰馬格列,先不要評論它的味道,只是看外觀已經值回票價。它是用藍色的冰,鎮着一個玻璃樽,玻璃樽裏含有酒精成份的菠蘿果汁特飲。喝下去時,菠蘿味濃郁,還有少少果肉在內配上一點點的就酒精成份,味道更為深刻。可惜天氣太熱了,冰溶得太快,弄得整張枱紙上濕透,真有趣。前菜部份我們叫了麻章雪耳沙律,由於我的朋友是女孩子,特別注重自己的儀容,所以保健美容是很重要的。店員還跟我們說,可以特意為我們加多一些雪耳呢,真是天大的喜訊。雪耳涼涼的,配上香濃的麻醬,感覺有點似雞絲粉皮。另外還帶有一些酸且涼的感覺,會令你生津開胃。叫了一個韓式松子仁吞拿魚飯卷,還沒有想過這個味道原來會挺夾的!吞拿魚頗新鮮,配上香脆的紫菜,包着外圍粒粒分明的壽司飯,可以說是開胃之選。

2018-05-24
$200 (Dinner)
First, let me get this straight. Joomak was never my first choice for dinner tonight, nor was it my second or third choice but with Harbour City getting a little more crowded than usual, we didn't have much choice tonight.It's been a while since I last visited this Korean Bistro who is known for its modern take on Korean cuisine. Some of their quick hits include their carbonara rice cake which is still on the menu but other signature dishes I've grown to enjoy over the last few years were no lon

It's been a while since I last visited this Korean Bistro who is known for its modern take on Korean cuisine. Some of their quick hits include their carbonara rice cake which is still on the menu but other signature dishes I've grown to enjoy over the last few years were no longer there.
Black garlic fried chicken ($168) - The fact that we just came back from Seoul didn't stop us from ordering some Korean fried chicken to start the meal. I thought the black garlic sauce was really nice but unfortunately, the fried chicken wasn't able to match it. Every time I put a bite on one, the thick batter seemed to fall off instantly leaving a plain slice of chicken fillet behind. That wasn't very good.
Black garlic fried chicken
Korean pear kimbap ($98) - Next was some kimbap, which I often call the Korean sushi. This was quite decent. The combination of pear and tuna in the middle of the sushi felt a little funny at first but the flavors worked together just fine (though the texture did not).
Korean pear kimbap
Original Jeon ($88) - Slightly disappointing due to the lack of toppings (especially the absence of green onion). It just didn't taste (and look) the same without the green onion.
Original Jeon
Korean beef bibimbap ($98) - Very average. Let's just leave it at that.
Korean beef bibimbap
Ginseng and honey slush ($78) - Nice bit of ginseng flavor backed up by a hint of honey. Actually I found this quite thirst quenching.
Ginseng and honey slush
2018-06-02 138 views
第一次寫食評,好耐無試過咁難食的食店,食完都話埋比朋友知(我都係第一次咁),真係唔好去,我都係睇完這裡評語後中伏,希望大家小心,間野仲要唔平,真係試過的人一定支持我,其實除左位置外都真係無野可以讚,服務,食物質素全部都⋯⋯咁彈一間食店真係唔好意思,不過佢地值得這些評價..............................

2018-05-01
Celebration
Anniversary
2018-06-01 130 views
即使唔係Green Monday,都可以食素菜,地點仲要係尖沙咀LCX內。The Joomak帶點trendy,有海景嘅裝修~ 對了,呢間係韓國餐廳黎架,有韓式素菜,亦有肉類menu...不過為了健康,今晚都食多少少素菜類:黑糖麻藥粟米 ($78)老婆大人超鍾意食粟米,呢味仲要有甜甜嘅養生黑糖、沙律醬,仲有灑上大量麻藥粉(味道類似芝士粉mix墨西哥辣粉),香甜惹味。韓國水梨卷 ($98) Kimbap食得多,素食Kimbap就第一次食。韓國梨清甜爽脆,搭配青瓜、蘿蔔同杞子等清新蔬菜,一人食一條都唔會嫌多~素紫菜拌飯 ($68)簡單就是美,紫菜+麻油+飯,冇肉都好味!黑蒜雞 ($168)每檯必點嘅黑蒜雞,份量好大,味道唔會太濃,可以配合拌飯一齊食。紅組草莓雪沙($58)好大杯! 超級消暑!土耳其蘋果茶 ($68)原瓶蜜糖+一壺熱蘋果茶! 好寫意!坐低order完至發現原來呢度逢星期三有個90分鐘限時素食放題,每人$198(+10%)可以任食素食,前菜同主菜,仲有每人一份甜品同一杯飲品。好抵呀? 唔係Green Monday都可以食素菜呢!!

不過為了健康,今晚都食多少少素菜類:

黑糖麻藥粟米 ($78)

韓國水梨卷 ($98)

素紫菜拌飯 ($68)

簡單就是美,紫菜+麻油+飯,冇肉都好味!

黑蒜雞 ($168)

紅組草莓雪沙($58)

好大杯! 超級消暑!

土耳其蘋果茶 ($68)

原瓶蜜糖+一壺熱蘋果茶! 好寫意!

• 黑糖麻藥粟米
2018-06-01 121 views
總結: 又貴又難食我地一行三人食晚飯,由於其中一位係素食者,所以我地大部份都係素餐單,包括:1. 韓國水梨卷 - 一啲味都無,淡到水咁2. 麻藥薯條 - 一開頭唔知係咩,睇英文menu寫住french fries with cheese powder, 一心以為係potato fries, 點知上菜原來係番薯薯條(sweet potato fries),仲要唔脆,啲cheese powder 係無咩cheese味,亦唔夾個番薯甜味。其實係相當令人唔高興,因為本meun入面有番薯薯條嘅菜式都寫明係sweet potato fries,呢個麻藥薯條寫明係French fries 但竟然上菜係sweet potato fries ,真係好黯然3. 甘荀南瓜醬包配炸物 - 麵包無麵包應有嘅甜同香,醬料味道普通,炸物樣樣都大大件,有白靈菇百頁豆腐脆肉瓜素炸雞等等,除左脆肉瓜仲保持到juicy, 其他炸物都係無味,而且例如百頁豆腐其實同個炸粉一啲都唔配合,食落外層脆但豆腐咬落膠膠地.....4. 黎麥牛油果芒果沙律- 就係所有配料放喺同一隻碟度,有個source 要自己加,但個source 係無咩
總結: 又貴又難食

1. 韓國水梨卷 - 一啲味都無,淡到水咁

4. 黎麥牛油果芒果沙律- 就係所有配料放喺同一隻碟度,有個source 要自己加,但個source 係無咩味,撈入啲沙律度係無”攪拌”或者係”融和”嘅作用,所以其實係分別食牛油果、黎麥、芒果、同沙律菜,根本唔可能稱之為一碟dish

5. 泡菜煎餅- 脆,但泡菜味很淡,只食到麵粉味,完全發揮唔到泡菜嗰種惹味

埋單$856(連兩杯飲料),呢種食物質素竟然要呢個價錢,真係一啲都唔值。

有朋友話肉食菜單其實不差,但經過今次主素菜單,一定不會再食。

希望大家食之前真係諗清楚
2018-05-31 527 views
韓國菜一直是我跟朋友們的最愛今次飯局只有3個女生,所以我們決定來點新鮮感那就是食素食...同樣是韓國菜卻又不是一貫的風格~餐廳內有少量望海的窗邊座位~景色很棒,之前經過時已經想跟朋友試~但奈何門口大排長龍,所以只好作罷......現今都市人大多都主張食得健康,但又不想過於死板!為迎合市場,餐廳除了有一貫的非素食菜單之外,還推出了「韓·素」的菜單,也就是韓國素食!既可以食得健康又可以滿足大家的口味,而且還充滿新鮮感!·首先說到韓國料理一定少不了紫菜飯卷對吧?!素食則有 韓國水梨卷($98)同樣的外觀,餡料則換成青瓜、紅蘿蔔絲等等替代賣相既吸引、食落也很清新~紫薯素芝士薯條 $68比較常見的薯條,但這裡用的是紫薯紫薯原有的味道很出,即使沒有芝士醬來調味,也足夠讓人停不了口~可以說是聊天必備的小食喔!韓式甜辣素炸雞 $118素炸雞是用豆卜來模仿,將豆卜炸至金黃色,配上甜辣醬看上去真的滿像炸雞的~而味道則比較像臭豆腐的感覺(個人覺得啦~)所以滿符合香港人口味的^^素紫菜抹飯 $68這個絕對是五粒星★★★★★的必食推介先帶上餐廳提供的即棄膠手套,將紫菜和白飯抹勻就可以了!當然也可以隨個人喜好捏成

韓國菜一直是我跟朋友們的最愛
今次飯局只有3個女生,所以我們決定來點新鮮感
那就是食素食...同樣是韓國菜卻又不是一貫的風格~

餐廳內有少量望海的窗邊座位~
景色很棒,之前經過時已經想跟朋友試~
但奈何門口大排長龍,所以只好作罷......

現今都市人大多都主張食得健康,但又不想過於死板!
首先說到韓國料理一定少不了紫菜飯卷對吧?!
素食則有 韓國水梨卷($98)
同樣的外觀,餡料則換成青瓜、紅蘿蔔絲等等替代
賣相既吸引、食落也很清新~

紫薯素芝士薯條 $68
比較常見的薯條,但這裡用的是紫薯
紫薯素芝士薯條

韓式甜辣素炸雞 $118
而味道則比較像臭豆腐的感覺(個人覺得啦~)
所以滿符合香港人口味的^^
韓式甜辣素炸雞

素紫菜抹飯 $68

這個絕對是五粒星★★★★★的必食推介
素紫菜抹飯

先帶上餐廳提供的即棄膠手套,將紫菜和白飯抹勻就可以了!
當然也可以隨個人喜好捏成球狀啦~

原味煎餅 $88
看似簡簡單單的料理,味道卻超乎我的預期
所以說食物也不可以貌相...
野菌的原味很香,味道很不錯

原味煎餅

板燒芝士菜盤 $98
菜盤包括:南瓜、茄子、野菌、豆腐等...
芝士調味由自己決定~
板燒芝士菜盤

飲品同樣是影得又睇得~
左:冰Storm梳打(菠蘿) $58
右:柚子可可雪沙 $58

另外,離開時在門口看到,原來餐廳逢星期三都會推出限時90分鐘的「韓素放題」,每位只需$198,喜歡素食的朋友真的不仿一試

總結:
餐廳CP值高,又可同時滿足素食與非素食者的需要,而且價錢也不算貴!
無論是賣相還是味道也都值得一試~
當然剛好遇上窗邊座位的話,景色更是加分呢!
2018-05-30
Type of Meal