2018-05-16 111 views
泡菜煎餅($88):粉漿不算太厚,但對愛好泡菜既k姐黎講,如果泡菜份量可以再多少少,就更好 。牛肉辣炒粉絲($108):粉絲煙韌,配以牛肉,冬菇片,洋蔥,非常惹味,亦不算太辣 。三文魚紫菜拌飯($78):一上枱,滿滿紫菜,三文魚碎則拌入飯中,驚喜位:飯中有黃蘿蔔蓉,附上手套,讓客人自己拌飯,玩得又食得,係紫菜包飯另一選擇 。紫薯芝士脆片($68):兩塊厚厚紫薯夾住份量十足既芝士,以炸天婦羅方式處理,口感比想像中稔,唔似脆片,同埋食落較油膩 。 。牛油青口馬格利配炸蕃薯條($268):牛油味不算濃,甜甜馬格利酒配以洋蔥粒黑胡椒等等煮成湯底,湯底不錯,好好飲,而且青口肥美 。黑蒜拿鐵($68):杏仁奶味較出,黑蒜要回甘才發現 .紅棗草莓雪沙($58)另外,原來依家逢星期一、二都有任食青口煲😆加錢仲可以任食埋蕃薯條😝。

黑蒜拿鐵($68):杏仁奶味較出,黑蒜要回甘才發現 .

紅棗草莓雪沙($58)

2018-05-16 113 views
<新派韓式菜 青口好鬼正>😁呢間喺 海港城入面LCX既joomak平日都好多人排隊 今日得閒d終於有機會試下 , 因為6野幾就到左 所以就唔洗等位 😂入面環境帶d西餐類幽暗既燈光 坐位尚算舒服 不過當係比較熱鬧d既餐廳 因為都幾多位幾多人 . 但可以接受 食既係新式既韓菜 炸雞 🐤 煎餅 各式特飲等等 最正係每星期有某日就有得任食一種菜式 好似 逢星期一二有得任食青口煲 鍾意青口既朋友唔好錯過😈🍴泡菜蕃茄青口 伴炸蕃薯條 268 蚊🌶🥔平時就268蚊 如果每逢星期一二有得任食😍 青口煲 青口都有10 幾件 底層既蕃茄醬汁好鮮甜 🍅帶少少辣既爽口泡菜 令到青口好入味 而且青口又十分新鮮彈牙 最邪惡係入面充滿住半溶既芝士🧀 再將另上既炸薯條放入去點醬一齊食 冇得輸😈🍴素芝士紫薯粟米 78 蚊🌽🧀顏色好靚既大大條粟米 粟米夠香甜上面搽左好多素芝士醬汁 都幾香滑 但就冇非素芝士甘濃味 加上甜紫薯粉 夠靚味道又match 😄🍴羽衣甘藍煎餅 88 蚊🥦🍕用左近排好興既菜羽衣甘藍整成既煎餅 成塊餅都綠色 好特別 咬開煎餅既麵粉 就有層層有口感既甘藍 落足料 仲有d紀子做配搭 十分唔錯
<新派韓式菜 青口好鬼正>😁

🍴泡菜蕃茄青口 伴炸蕃薯條 268 蚊🌶🥔

🍴素芝士紫薯粟米 78 蚊🌽🧀

🍴羽衣甘藍煎餅 88 蚊🥦🍕
用左近排好興既菜羽衣甘藍整成既煎餅 成塊餅都綠色 好特別 咬開煎餅既麵粉 就有層層有口感既甘藍 落足料 仲有d紀子做配搭 十分唔錯又夠飽肚👍🏻😄

🍴青檸牛油果麻藥炸雞 168 蚊🥑🐤
韓式炸雞食得多 但就少機會食呢款醬汁 醬汁因為有牛油果 所以密度好高 牛油果味香濃 食時好有青檸嗰d酸味 夠哂開胃 剛好 中和番炸雞既肥膩🔥而雞肉切得好大件好有口感 啱哂鍾意啖啖肉既食客 炸得皮脆肉嫩 而麻藥就係芝士粉 🧀令炸雞食落更香口 推介 好味👍🏻

🥑顛峰狀態
Energetic green 68 蚊
韓國特色凍飲
用左羽衣甘藍 🥦牛油果🥑 芒果 香蕉🍌整成
個人覺得 牛油果同甘藍既味十分出 飲到最盡隱約帶點 香舊同芒果香 jph4度高好飽肚 😍

🥤人蔘蜜糖雪沙 78 蚊🍯
人蔘味香濃既沙冰 都幾落足料 但佢既蔘味又唔會話好濃 因為帶左好香甜既蜜糖味 好飲😍

Score 平均分 <8/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
The #Joomak
尖沙咀廣東道3 至27 號 海港城海運大廈3 樓LCX 34 鋪
~~~~~~~~~~~~
2018-05-16
$250 (Dinner)
2018-05-16 111 views
LCX入面呢間人氣餐廳,peak hour真係長期好爆,好彩今次早食飯唔洗等呢個噱頭十足嘅飲品係二人份,杯邊沾滿爆炸糖,飲嘅時候變得更加酸酸甜甜,視覺同味覺都一次過滿足哂見佢定呢個價,自然會有少少期望。嚟到只得三串魚糕同埋菜,係會覺得有啲太貴,但勝在同喺韓國食嘅差唔多,高湯亦清甜原棵生菜上嘅沙律真係第一次見。芝士粒同埋濃濃蜜糖麻油味嘅dressing同韓牛好夾,用菜包住一啖食落口,口感倍增我個人好鐘意羽衣甘藍呢個superfood,用嚟做韓式煎餅都幾有創意包咗松子仁嘅飯卷比較少見,口感好豐富。雖然材料都係蔬菜為主,但味道亦好足,可以一口氣食幾件除咗泡菜同蕃茄,面頭仲有呢幾年韓國人好鐘意食嘅芝士,整體感覺好西式。味道酸甜香辣,青口都好新鮮好大隻,不錯馬格利係韓國米酒,用佢嚟煮青口同西式嘅白酒煮居然有異曲同工嘅效果。蒜蓉同牛油配上淡淡酒味,顯得青口更鮮甜蕃薯條喺我哋差唔多清哂成枱嘢先到,而且淋哂,不過蕃薯本身好香甜,都算ok最近做緊$298任食呢兩款青口,我覺得可以一戰
[仙人掌果酒,$158]

[泡菜蕃茄青口伴炸蕃薯條,$268]

[牛油馬格利青口伴炸蕃薯條,$268]

最近做緊$298任食呢兩款青口,我覺得可以一戰
2018-05-16 1172 views
星期三晚同朋友行LCX行到攰想搵個位坐低食晚飯,經過JOOMAK朋友想話試,有位即刻唔使再諗。餐牌啲相好吸引,選擇又多,選擇困難症會好頭痛。最後我地㨂左新出既牛油馬格利青口煲、韓式烤牛肉、韓式松子仁吞拿魚飯卷。本來仲叫左酥炸芝士魷魚桶,但賣晒,下次要早啲去先得。韓式烤牛肉配生菜 $158韓式烤牛肉超好味!牛肉配菜有洋蔥同冬菇,好入味但唔會太冧。仲有兩種菜包住食,罪惡感大減。份量對兩個女仔黎講,岩岩好。韓式松子仁吞拿魚飯卷 $98味道比起一般既韓食稍微偏淡,但松子仁豐富左成個口感。個人黎講幾鍾意淡淡的味道,吞拿魚配青瓜同蘿蔔絲,大啖大啖食都無問題,健康之選。牛油馬格利青口煲 配 香脆炸蕃薯條 $268馬格利原來係韓國朝鮮半島特產濁米酒,非常清甜,用黎整cocktail既,但今次加入好香既蒜蓉牛油煮成個紐西蘭青口煲,個酒完全可以迫出青口的濃濃鮮味,青口超大隻,肥嘟嘟咁,效果清甜香滑,很新鮮既配搭,令人驚喜!再驚喜既係個炸蕃薯條,開頭冇睇清楚以為跟薯條冇咩特別,連賣相都有小小似薯條,但食落去就知係蕃薯,仲要超甜超好味,又夠熱,熱烈推介!原來餐廳今個月逢星期一,二有任食青口煲優惠,90分鐘任食

韓式烤牛肉配生菜
韓式烤牛肉配生菜 $158

韓式松子仁呑拿魚飯卷
韓式松子仁吞拿魚飯卷 $98

牛油馬格利青口煲
牛油馬格利青口煲 配 香脆炸蕃薯條 $268
原來餐廳今個月逢星期一,二有任食青口煲優惠,90分鐘任食佢新出既兩款青口,仲送埋好好味既炸蕃薯條。可能要搵日再黎試埋個泡茶蕃茄青口。

顛峰狀態
薑黃拿鐵
飲品我地叫左口感好新清既顛峰狀態同好濃薑味既薑黃拿鐵。前者個名好特別,其實係羽衣咁藍,牛油果,芒果同埋香蕉既結合,全部生果都好健康仲有埋羽衣咁藍口感相當清新,甜度適中;後者熱飲,薑味好濃但仍然飲到蜂蜜味。兩杯都好好飲!

韓國雲呢拿雪糕
最後我地仲叫左個甜品:韓國雲呢拿雪糕
佢有一杯木糠係隔離,可以隨自己鍾意加份量,雲呢拿雪糕球配脆餅,真係無得彈!事後係OPENRICE見到原來個雪糕焦糖爆谷係大熱,下次要試埋啦!
$400 (Dinner)
韓式松子仁呑拿魚飯卷
牛油馬格利青口煲
顛峰狀態
韓國雲呢拿雪糕
朋友約食齋,他們目標一致,放下酒肉不殺生。到達餐廳門外才知道這家是韓式菜館,侍應把我引進到餐桌位置,沿途的食客喝酒吃肉,是否朋友弄錯地點?這裡何來齋菜可言?餐廳以新派佈局為主,簡潔的木製枱櫈再配上柔和燈光,靠向玻璃位置還看到夜景,景色怡人。翻開餐牌,韓式年糕、韓式炸雞、Pizza、酒精飲品應有盡有。再看另一個餐牌全是韓式素菜,頓時恍然大悟了,雖然素菜選擇不多,但是各具特色。各人揀選着自己喜愛的飲品,我的是雞尾酒系列“冰馬格利”,主要用菠蘿汁調配而成,雞尾酒飲品可以不加酒精,價錢會平一點。由於今晚飯聚目的是放下酒肉,因此我的飲品無酒精啊!餐前小吃,這道菜名為“麻藥薯條”,最初覺得名字怪怪,上枱後有驚喜,薯條是採用甜番薯製成,甜甜的不用配番茄醬。他們的韓式紫菜包飯,名為“韓國水梨卷”,用水晶梨取代肉類。韓國炸雞大家吃得多,而這裡售買的“韓式甜辣素炸雞”值得一試,外皮脆口,適合熱騰騰時立即食用。令我記憶深刻的素甜品,名為“士多啤梨奶凍”,甜品成份沒有奶類及動物性明膠等。各大超級市場買到的魚膠粉就是動物性明膠,它主要是用動物皮提煉而成。有一些吃素的重點是為了不殺生,不吸取任何跟動物有關的食物,
朋友約食齋,他們目標一致,放下酒肉不殺生。

冰馬格利

他們的韓式紫菜包飯,名為“韓國水梨卷”,用水晶梨取代肉類。
麻藥薯條

韓式酥炸雞

令我記憶深刻的素甜品,名為“士多啤梨奶凍”,甜品成份沒有奶類及動物性明膠等。各大超級市場買到的魚膠粉就是動物性明膠,它主要是用動物皮提煉而成。有一些吃素的重點是為了不殺生,不吸取任何跟動物有關的食物,而這道甜品確實是一道別出心裁的素菜。
素  士多啤梨奶凍

不知不覺已經來到飯局尾聲,難得朋友相聚,話也說個不停。幸好今晚餐廳不太繁忙,不然用餐便會限時制90分鐘啊!

離開餐廳時,發現這裡有限時素菜放題,用餐90分鐘,收費$198-
2018-05-14
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
冰馬格利
韓式酥炸雞
  • 韓式甜辣素炸雞
2018-05-14 814 views
之前同爸爸食過幾次呢間韓國餐廳,見佢出左新野,又同爸爸去試下啦~都好耐無黎食啦,入面既裝修好似有D唔同左,六點幾黎到都未有好多人住,坐窗口位可以睇埋夜景都幾浪漫丫~點左呢個二人份既仙人掌果酒,唔知係咩味呢?黎到都幾大陣仗。。。原來要將D爆炸糖痴喺杯邊。。。然後仲有D好迷幻既煙。。。味道呢,酒味唔重,有D果味橙味咁,一瓶都每人可以飲到四至五杯~去食韓國野,Si就會點最鐘意既飯卷啦~呢個韓式松子仁吞拿魚飯卷都幾好味,有D松子仁增加口感,幾爽口幾岩夏天食~聽D店員講,逢星期一同二都有青口任食~$298/位包任食青口、1杯飲品同炸蕃薯條,可惜Si去果日係星期四啦~但都點左個牛油馬格利青口,可以揀伴蕃薯條或薯條,Si就揀左肥薯條~平時既青口煲可能有好多青口,但D青口都係細細隻,雖然呢個青口煲望落去唔係好多青口,但隻隻都係超級大隻!同平時食既好唔同呀!!薯條熱辣辣好好味~如果想食甜既可以揀蕃薯條~ 呢個泡菜煎餅都好香口~如果泡菜味濃D就更好啦~仲點左呢個雜錦芝士菜盤,有菇、豆腐、露筍、茄子同菜~呢個係自己燒既,仲有一小碟芝士同芝士醬,燒到咁上下就可以加芝士一齊燒,然後就做到拉絲既效果架啦~都唔錯呀
之前同爸爸食過幾次呢間韓國餐廳,
見佢出左新野,
又同爸爸去試下啦~

都好耐無黎食啦,
入面既裝修好似有D唔同左,
六點幾黎到都未有好多人住,
坐窗口位可以睇埋夜景都幾浪漫丫~

點左呢個二人份既仙人掌果酒,
唔知係咩味呢?
黎到都幾大陣仗。。。

原來要將D爆炸糖痴喺杯邊。。。

然後仲有D好迷幻既煙。。。
味道呢,
酒味唔重,
有D果味橙味咁,
一瓶都每人可以飲到四至五杯~

去食韓國野,
Si就會點最鐘意既飯卷啦~

呢個韓式松子仁吞拿魚飯卷都幾好味,
有D松子仁增加口感,
幾爽口幾岩夏天食~

聽D店員講,
逢星期一同二都有青口任食~
$298/位包任食青口、1杯飲品同炸蕃薯條,
可惜Si去果日係星期四啦~
但都點左個牛油馬格利青口,
可以揀伴蕃薯條或薯條,
Si就揀左肥薯條~

平時既青口煲可能有好多青口,
但D青口都係細細隻,
雖然呢個青口煲望落去唔係好多青口,
但隻隻都係超級大隻!
同平時食既好唔同呀!!

薯條熱辣辣好好味~
如果想食甜既可以揀蕃薯條~

呢個泡菜煎餅都好香口~
如果泡菜味濃D就更好啦~

仲點左呢個雜錦芝士菜盤,
有菇、豆腐、露筍、茄子同菜~

呢個係自己燒既,
仲有一小碟芝士同芝士醬,
燒到咁上下就可以加芝士一齊燒,
然後就做到拉絲既效果架啦~
都唔錯呀~

下次要黎試下佢個任食青口先得!!
2018-05-10
$300 (Dinner)
2018-05-13 659 views
好不容易過了一星期,心情好像平伏咗 d。雖然從來沒打算去改變已發生的事,但路仍然是要走,所以這次我主動提議食韓國菜。其實呢日好多人,响外面等了一會,不過職員很親切的招待我們。炸紫薯芝士脆片沒想過紫薯係可以拎來炸的,炸粉唔會好多,加上紫薯本身的甜味同埋芝士的香滑,感覺很開胃。土耳其蘋果茶一邊食著脆片,一邊歎著蘋果茶,味道本身是淡淡的清香,帶著啖啖蘋果肉。另外是可以自行加上蜜糖,調較合適的甜度,真係好貼心。薑黃拿鐵而他今次點的是非一般的拿鐵,薑味很重但不會很重奶味。韓式烤牛肉這一盤有兩種食法,一是直接食牛肉,味道很像以前媽媽煮牛肉的味道,肉汁索哂响牛肉入面,很軟很香口。另一種是以菜包住牛肉去食,味道較清新食落少 d 油。素紫菜拌飯一大碟紫菜加芝麻,先帶上手套把所有配料撈勻然後進食,很香口食完一碗又一碗。黑蒜.雞大大舊炸雞非常香脆啖啖肉,加埋淋响面的黑蒜汁,蒜味不太濃,不會搶走炸雞原本的味道。
好不容易過了一星期,心情好像平伏咗 d。

其實呢日好多人,响外面等了一會,不過職員很親切的招待我們。

炸紫薯芝士脆片

土耳其蘋果茶
另外是可以自行加上蜜糖,調較合適的甜度,真係好貼心。

薑黃拿鐵
而他今次點的是非一般的拿鐵,薑味很重但不會很重奶味。

素紫菜拌飯

黑蒜.雞
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$254 (Dinner)
2018-05-11 804 views
有朋自遠方來~但朋友係素食者,於是問下公司素食朋友,有咩好推介!今次真係要多謝同事T,因為餐廳係正海港城入面,地點方便,而價錢亦都唔錯👍🏻好!去相先~同事叫我地記得星期三去,因為星期三係素食放題日$198就有得食~小妹好少食素,所以覺得好新奇🤩韓國水梨卷,食落好清甜,水梨又爽口👍🏻炒辣年糕~ 個醬酸酸辣辣,都ok,不過小妹覺得年糕可以淋D外表睇佢都普通芝士粉薯條無分別~但其實佢係麻藥薯條~ 好甜~仲有淡淡蕃薯味~👍🏻👍🏻仲叫左個粟米~代替飯🙈 (從而令小妹心理上減左肥😂😂😂)減左肥🙈就可以食甜品啦~ 叫左個tiramisu share~一人一個雪糕球唔洗爭~重點係有杯咖啡俾客人自己加落去食,讚!!!同場加影飲品兩杯,勁大杯😆😆😆朋友叫左紅棗草莓雪沙,味道偏甜~小妹叫左藍莓梳打冷,超清甜~~~~ 小妹自己就歡喜藍莓多d🙈🙈最尾要多謝朋友T推介,因為餐廳係睇到8點「幻彩泳香江」,我朋友勁開心😂

小妹好少食素,所以覺得好新奇🤩
韓國水梨卷,食落好清甜,水梨又爽口👍🏻

炒辣年糕~ 個醬酸酸辣辣,都ok,不過小妹覺得年糕可以淋D

外表睇佢都普通芝士粉薯條無分別~

但其實佢係麻藥薯條~ 好甜~仲有淡淡蕃薯味~👍🏻👍🏻

仲叫左個粟米~代替飯🙈 (從而令小妹心理上減左肥😂😂😂)

同場加影飲品兩杯,勁大杯😆😆😆
朋友叫左紅棗草莓雪沙,味道偏甜~

2018-05-10 107 views
今日中午同朋友黎食飯。店內10多人左右,叫左待應姐姐落單,待應經已吾休做感企係到,吾理我地,之後再叫他地先話應我地。 之後叫左兩個石頭飯加五香肉等左大概20分鐘,黎到飯係凍既。之後五香肉一直末上,等多30分鐘,我地忍吾住問,吾該欠個五香肉,依個時候,侍應一句話,五香肉?要加錢加wo,你仲要吾要?係咪吾要?依個時候我地心入面反左100個白眼,但我地叫左,係末黎。之後他話感等等,之後一直再等多二十分鐘,我地已經食曬所有野,再同佢講先黎到黎到既肉係好咸。吾會再黎
之後叫左兩個石頭飯加五香肉
等左大概20分鐘,黎到飯係凍既。
黎到既肉係好咸。吾會再黎
石頭飯
2018-05-04 207 views
Happy Friday 當然要食好啲啦行完一輪lcx 係時候搵地方醫肚 決定再戰joomak今次佢地轉左新menu 有青口煲食 好似幾正咁有兩款 一款係泡菜蕃茄 另一款係牛油馬格利我地㨂左泡菜青口 重配埋蕃薯條啲青口都幾大隻 一鍋大約15隻左右 都幾嫩口泡菜蕃茄好惹味 帶少少辣 越食越正蕃薯條熱辣辣 帶有少少甜味 好正芝士泡菜煎餅 加左芝士 好味啲呢個韓式烤牛肉 堅好食 調味一流 入口又嫩配上生菜食 味道岩岩好 可以唔洗點醬最後叫左水果飲品 二人份量
Happy Friday 當然要食好啲啦

最後叫左水果飲品 二人份量

泡菜蕃茄青口伴炸蕃薯條
芝士泡菜煎餅
2018-05-03 210 views
位於尖沙咀海港城海運大廈3樓LCX - 34號舖的The Joomak,主打韓國菜。餐廳的位置約有六十至七十個,而且餐廳較入的位置較強勁,女士可以先預備一件小外套。餐廳近窗邊的位置可以看到維港的景色,晚上有機會看到幻彩詠香江。餐廳提供不少素食的菜色,種類頗多元化,菜色編號以 “V”字為首的也是素菜。首先來到的為素芝士南瓜甘荀熔岩包 (Vegan cheese dipping cube and seaweed)。食物來到的賣相頗震撼,約有五款天婦羅炸物:素炸雞、雞脾菇、翠玉瓜、炸豆腐和炸蔬菜。各款炸物的size也頗大件,可以用剪刀剪成小塊。炸蔬菜下的便是南瓜甘荀熔岩包了,廚師先把麵包的內部掏空,再倒入南瓜甘荀醬和芝士。南瓜甘荀醬的質感幼滑而惹味,和炸物頗為搭配。個人最喜愛的為翠玉瓜片。翠玉瓜不會切得太厚,味道清新。豆腐的質感彈彈的,頗有嚼勁。 😍韓式甜辣素炸雞(Korean style spicy and sweet vegan chicken)來到了。其實上一味菜式也有素雞,不過這款是配頗香口的甜辣醬。素雞其實是大豆製品,質感和雞肉十分相似。甜品則點了一客奇異籽素奶凍 - 韓蔘蜂蜜

😍

甜品則點了一客奇異籽素奶凍 - 韓蔘蜂蜜 (Chia seed vegetarian milk pudding - korean ginseng and honey flavour)。

這款甜品不含動物性明膠 (gelatin free),是真真正正的「素甜品」。奶凍的味道比想像中濃郁,而且蜂蜜的份量也足夠。奇異籽對人體也有不少的益處。

飲品則點了熱飲冷飲各一。熱飲為土耳其蘋果茶,賣相精緻。茶的配料包括蘋果粒和紅莓乾,味道酸酸的,可以按需要加少許蜂蜜吊味。

另一款飲品為紅棗草莓雪沙,雪沙的賣相十分精緻,而且味道不會太酸。

餐廳在6月30日前逢星期三,提供90分鐘素食放題,任食素食前菜和主菜,並加送每人⼀份甜品和一杯甜品,詳請可致電詢一下。

2018-04-30
$250 (Dinner)
2018-05-03 179 views
放假約好朋友食晏唔洗趕,可以慢慢嘆,所以我地揀左間可以望住海景又有set lunch 既韓國餐廳😍😍😍set lunch都幾多選擇,我地要左個A既牛油果大蝦沙律$88同C既炸雞拌飯$88,之後諗諗下又驚唔夠食,所以另外加多份板燒安格斯肉眼扒$246跟餐要左沙律,朋友就要左海帶湯~個板燒牛首先黎到,有原塊牛扒之外,仲有啲菇同菜,另外亦有一碟水牛芝士,份量唔少肉眼扒厚切,牛味好重,仲要無乜筋位,好好味而午餐A個沙律都好大份,大蝦肉爽,但嗰日有其中一款菜都幾苦下....估唔到連個午餐C都咁大份,至少有碗半至兩碗既飯量,仲要有四大件肉嫰皮脆既炸雞同流黃荷包蛋,飽肚抵食兼好食wooo放假要放肆是常識吧,我地見到set lunch 加30蚊就可以有個素食奶凍,我地見平平地就每人要左個我要左個士多啤梨味,朋友就要左芝麻,個奶凍又幾特別woo~佢係類近大菜糕既質感,仲食得出有豆香,甜度適中都唔錯朋友個甜胃食開有條路,問我食多個甜品好無,見係月頭加上放假心情靚,就陪佢癲下啦,所以我地最後仲要左碟焦糖爆谷雪糕$78,原來係用M字頭雪糕,有兩大球,加埋脆爆谷,又真係幾正既不過呢度冷氣都幾凍,所以都係飲熱野好

跟餐要左沙律,朋友就要左海帶湯~

肉眼扒厚切,牛味好重,仲要無乜筋位,好好味

不過呢度冷氣都幾凍,所以都係飲熱野好,跟餐飲埋杯熱咖啡真係超滿足,放假真好

臨走我地仲見到呢度逢星期一同二都有個青口鍋任食90分鐘既推廣,好似都幾正幾抵,下次可以一戰試下woooo

食物質素:🤤🤤🤤🤤(5🤤最優)
價格水平:💰💰💰(5💰最貴)
環境裝修:✨✨✨✨(5✨最好)
服務態度:🌟🌟🌟🌟🌟(5🌟最佳)
整體評分:❤❤❤❤❤❤❤❤(10❤滿分)
是次評論及分數視乎進餐當天的品質而訂,亦同為個人觀感:)
Type of Meal
Lunch
位於海港城的The Joomak一向主打新派韓國菜,最近他們更推出了韓國素食放題,90分鐘內任吃,包括人氣的黑糖麻藥粟米、素芝士南瓜甘筍熔岩包、韓式甜辣素炸雞等等,加$88還可以任飲最愛的韓國米酒,好滿足! The Joomak位處LCX,面對著無敵維港景,單是吃景已感滿足。 給大家看看放題餐牌,食物選擇真的不少,不過記得,熔岩包和甜品都必須要在訂座時預留,否則不保證可以吃到啦。 素芝士南瓜甘筍熔岩包 (須預訂) 為了配合這次放題,餐廳的人氣熔岩包都改頭換面,例如是換上了素芝士 (用木薯澱粉加椰油製造),純素人士都可以吃。魷魚、海鮮、非素包、含有魚露的泡菜等等,統統無得留低,素菜版換上了雞脾菇、冰菜、豆卜素雞等等,一樣香口美味。 韓國水梨卷 水梨卷很好吃,爽口而清甜,感覺十分清新,裡面還加入了日本醃蘿蔔、青瓜、紅蘿蔔等,全部都是爽口的蔬菜,好吃。 韓式甜辣素炸雞 羽衣甘藍煎餅素炸雞和煎餅都是我的必食推介。素炸雞是用豆卜包著素雞去炸,面頭再淋上韓式辣醬,脆卜卜帶微辣,怕熱氣都忍不住吃了幾粒;羽衣甘藍是super food,用了煎泡菜餅的方法來炮製,餅邊很脆口,裡

素芝士南瓜甘筍熔岩包 (須預訂)

韓國水梨卷

韓式甜辣素炸雞

羽衣甘藍煎餅

炸雞和煎餅都是我的必食推介。素炸雞是用豆卜包著素雞去炸,面頭再淋上韓式辣醬,脆卜卜帶微辣,怕熱氣都忍不住吃了幾粒;羽衣甘藍是super food,用了煎泡菜餅的方法來炮製,餅邊很脆口,裡面還有健康杞子,不可錯過。

麻醬雪耳沙律

採用了新鮮雪耳、冰菜和羽衣甘藍,尤其喜愛冰菜,咬下去卜一聲,十分爽脆,亦很juicy,整碟配搭清新健康。

黑糖麻藥粟米

素芝士紫薯粟米

兩款都是超甜粟米,我更喜愛黑糖麻藥,麻藥不真的是甚麼藥,而是「好吃得令人上癮」的調味,粟米好甜美,叫人吃得開心。

甜品 (須預訂)

甜品是用杏仁奶做的奶凍,有芝麻、士多啤梨和韓參三種口味,沒有奶羶味,更像杏仁豆腐的質感,美觀又美味。

士多啤梨馬格利酒

飲品方面,我加了$88元任飲酒精類飲品,因為我可是韓國米酒的super fans!來一瓶士多啤梨馬格利酒,分量大得驚人,甜美又易入口,今天不醉無歸!

The Joomak素食放題
日期:即日至6月30日,逢星期三(公眾假期除外)
用餐時限:90分鐘
供應時段:全日

2018-05-02
很多年前去過一次首爾,印象就是找不到東西吃,不吃肉又不吃辣的話選擇實在不多。近年韓風襲地球,大家都搶著吃韓式炸雞、人參雞、韓式燒烤......反正全部都不關我事,今天第一次在Joomak吃到韓式素食餐,實在覺得大開眼界!其實韓國也有很多適合煮素食的食材啊!Joomak 的餐牌上一直有多項素食餐點,今次就以「90分鐘任食放題」方式益街坊,每位只收港幣$198,點幾個菜就回本。如果你還沒來這邊吃過的話,正好襯藉此機會試試看它們家的韓式素菜。放題推廣詳情供應日期:即日至6月30日逢星期三 (公眾假期除外)用餐時限:90分鐘供應時段:全日每位價錢:HK$198 (另收加一服務費)另加任飲類別I飲品 +HK$38另加任飲類別I及類別II飲品 +HK$88位於海港城LCX三樓的Joomak景觀一流,風和日麗的藍天白雲或是香港夜景都非常棒。每樣給我來一客,唔該。(記得不要浪費食物,想吃多幾款的話不仿多約幾個朋友)麻醬雪耳沙律 原價HK$128 / 羽衣甘藍煎餅 原價HK$88 / 韓式甜辣素炸雞 原價HK$118前菜我最喜歡雪耳沙律和羽衣甘藍煎餅,雪耳沙律除了有養顏的雪耳,還有我覺得很古怪的冰菜,原

放題推廣詳情
供應日期:即日至6月30日逢星期三 (公眾假期除外)
用餐時限:90分鐘
供應時段:全日
每位價錢:HK$198 (另收加一服務費)
另加任飲類別I飲品 +HK$38
另加任飲類別I及類別II飲品 +HK$88

每樣給我來一客,唔該。
(記得不要浪費食物,想吃多幾款的話不仿多約幾個朋友)

前菜我最喜歡雪耳沙律羽衣甘藍煎餅,雪耳沙律除了有養顏的雪耳,還有我覺得很古怪的冰菜,原來它吃起來是爽脆的!好吧,我接受你可以吃。至於羽衣甘藍煎餅雖然有點奇貌不揚又很難拍照,但非常好食,我諗我一個人可以消滅半個。它口感像中式薄罉,底部煎得香脆,中間Q彈Q彈,羽衣甘藍這樣煮也不會吃到草青味或粗糙纖維。沾酸酸紅菜頭汁更開胃。

平常聽到朋友說約去吃韓式炸雞,我通常扮聽唔到,這裡就有素食版我可以食。這個「雞」更特別用豆腐卜包住素肉,吃起來有皮有肉更像雞的效果,加上韓式辣醬很惹味。不過我覺得它真的好像琵琶豆腐,哈哈哈哈哈。

黑糖麻藥粟米 原價HK$78

我一直以為「麻藥」是一種韓式藥材,大長今會拿來醫人那種,原來只是一個形容詞。大概像薯片那些味粉,加上點糖有甜有鹹蠻有趣。

素芝士南瓜甘筍熔岩包 原價HK$268
(二至四人用,每日限量10份,須於訂座時預留)

這個很澎湃的叫芝士熔岩包,大方包中間其實有南瓜蓉和素芝士,那個素芝士用杏仁奶做,吃起來真的有芝士味,但就不能做到牽絲效果。麵包旁邊是各種素菜天婦羅,杏鮑菇超級大隻!櫛瓜又勁厚肉!韓國蔬菜品質也頗佳。炸漿不算裹得厚,但入面的食材沒有刻意再調味,可能是為了讓大家配芝士食。

勁大隻杏鮑菇 / 雞脾菇!

韓國水梨卷 原價HK$98

這個韓國卷特別加了水梨,吃起來更爽口。

奇異籽素奶凍 (韓蔘蜂蜜、士多啤梨、芝麻)
(每人限選一責,須於訂座時預留)

平日在街上吃到的奶凍,通常都會加入魚膠粉令它凝固,這次 Joomak 特別用無動物性明膠代替,並且使用植物奶,純素人士或對牛奶敏感都可以放心食用。三種口味都很有特色,我自己就喜歡韓蔘,條人蔘乾好好食,像吃某種蔬菜乾零食。奶凍下層是椰汁和奇異籽,整體都非常健康。不過我覺得這個奶凍質地有點太結實,我比較喜歡幼滑口感那種。
  • 羽衣甘藍煎餅
  • 麻醬雪耳沙律
2018-05-01 145 views
夾好假期去左澳門玩,五一當晚回港。同行朋友知我係海鮮迷,提議一齊去The Joomak食青口煲放題。專登由中港城行過嚟,等位等左大半個鐘,有個靚景。但原來青口放題限星期一、二供應(公眾假期除外),oh NO!放題係$298 喺90 分鐘內任食泡菜番茄同牛油馬格利青口,一心諗住食青口嘛,嚟到唔食未免有啲失望,原來可以單點,牛油馬格利青口伴炸蕃薯條一客$268,OK 咁單點啦,再搭其他嘢食囉。一煲大大煲,有十幾隻巨型青口,配搭牛油馬格利汁,酒味同牛油味唔會太濃,互相平衡,帶出青口鮮味。青口肉都幾甜幾厚肉,好想叫多煲,但都係點到即止算,下次一定要嚟食個放題食盡啲,順便試埋個泡菜番茄汁。另外個蕃薯條係即炸,香甜又好脆口。第一次嚟The Joomak,叫左幾多嘢食。朋友點左冰馬格利(菠蘿) 有酒精$68,一大個鐵桶上枱,其實只係裝飾嚟,中間支玻璃樽先係裝住野飲。朋友話酒味唔嗆喉,又唔太甜,好易入口。我叫左土耳其蘋果茶(熱)$68,蘋果乾粒有啲酸,自己可以用蜜糖調較返個甜度,飲完覺得好清潤。卡邦尼年糕$68,個汁好濃,好飽肚。板燒安格斯肉眼扒$248,有菇、菜、水牛芝士,水牛芝士放喺差唔多熟既牛扒

專登由中港城行過嚟,等位等左大半個鐘,有個靚景。
但原來青口放題限星期一、二供應
(公眾假期除外)
,oh NO!

咁單點啦,再搭其他嘢食囉。

另外個蕃薯條係即炸,香甜又好脆口。

卡邦尼年糕$68,個汁好濃,好飽肚。

板燒安格斯肉眼扒$248,有菇、菜、水牛芝士,水牛芝士放喺差唔多熟既牛扒上面燒,好快就會變稠,做成拉絲效果。雖然睇相牛扒唔算多,但事實係佢有兩層,同埋厚切,夠腍又好有牛肉味,個人覺得幾抵食。加上燒喺嚟吱吱聲仲超香,真係色香味俱全。

最後叫左個雪糕 提拉米蘇$78,因為無晒Tiramisu味,轉左雲尼拿味。啲餅同雪糕索晒成杯espresso,變成微苦中帶點甜,我覺得比就咁食雪糕正好多。

澳門贏左千幾蚊,呢餐變相係免費,Happy Holiday!