呢間咖啡室真係有驚喜呀🤩!首先嗌咗個俄羅斯沙律出黎,酸酸甜甜,透心涼,簡直係正!跟住黎咗個海鹽炒小青椒,勁!青椒嗰種微辣勁好夾,食落有層次,唔錯!再黎,蕃茄麵包就真係得喎,麵包香脆得嚟唔乾,與番茄拌埋一齊,清新得嚟唔失味道,口感層次豐富。講真,我最鐘意嗰個吞拿魚他他牛油果!🥑 吞拿魚新鮮無話可說,同牛油果夾埋,滑溜溜嘅,咬落去超滿足!西班牙白毛豬火腿肉炸丸,啖啖肉味,脆卜卜氣勢如虹,每一啖都充滿驚喜。至於八爪魚腳,軟嫩得好,配上自家製醬汁呢,開胃得嚟提味極佳!墨魚汁海鮮飯,係晚宴亮點之一,每一粒飯都吸滿咗海鮮同墨魚嘅精華,爽滑啖啖肉,仲要色香味俱全,簡直一絕!最後,點咗個甜品Churro來完美收官,外層酥脆、內裏軟綿,甜而不膩,配上朱古力醬真係咩都冇得頂🍫!整體來說,呢度嘅西班牙料理賣相精美、味道出色、份量適中,仲要唔使飛過去西班牙,都可以喺屋企享受到地道嘅西班牙味道,大推!👍👍👍

2023-12-03 33 views
一早已經想黎食因為好鍾意西班牙嘅小食,細細份可以食好多唔同菜式因為佢地址真係比較難搵,同埋去到會喺第二條街,不過老闆人好好特登出嚟接我🙏🏻細細間舖頭,但係充滿愛心嘅裝修非常之舒適加上老闆詳細嘅解釋,終於我哋點咗都非常之適合自己嘅餐點不過真心戥佢唔抵星期六加埋我嗰枱只有三台客⋯然後佢有兩個樓面夥計一直喺度傾偈嗌喺張凳度根本冇主動招呼我哋食物嘅質素係唔錯嘅唔可以叫做好平,但係唔貴不過夥計嘅質素真係好差,好差!完全零招呼咁樣真係令我唔會再想去第二次
一早已經想黎食
因為好鍾意西班牙嘅小食,細細份可以食好多唔同菜式

細細間舖頭,但係充滿愛心嘅裝修非常之舒適
加上老闆詳細嘅解釋,終於我哋點咗都非常之適合自己嘅餐點

不過真心戥佢唔抵
星期六加埋我嗰枱只有三台客⋯

食物嘅質素係唔錯嘅
唔可以叫做好平,但係唔貴
不過夥計嘅質素真係好差,好差!完全零招呼

咁樣真係令我唔會再想去第二次
2023-12-03 17 views
星期日2:30出街揾嘢做,俾小店外表吸引咗入去,叫午餐,6款有2款已賣完。午餐不算平,$98-$148。最搞笑話包可樂或七喜,但兩樣都賣晒!可樂都無?!加$30飲杯玫瑰蝶豆花汽泡茶,有啲期望,但來到見到普通玻璃杯裝,紫色一杯嘢,太無誠意了吧.... 完全無打卡杯,所以連相都無影😞😞其他咖啡又要加$30-$40,那奈不是要成$168食個午餐?大蝦蒜片意粉OK,除咗有幾條仲未煮淋嘅意粉。個炸魚薯條個樣OK, 但完全無味!啲魚柳係淋bed bed 魚柳,外面無加脆醬,個sauce唔知咩味,最後問店員攞茄汁食。兩個人埋單$397!好貴.....當包場費啦🤪🤪
午餐不算平,$98-$148。

兩個人埋單$397!好貴.....當包場費啦🤪🤪
大蝦蒜片意粉
炸魚薯條
大蝦蒜片意粉
2023-12-03 31 views
星期日同老婆想找間有水準的西餐,見這間裝修幾特別,又係寵物友善餐廳,又幾多人,就試一試啦.老婆叫咗西班牙飯,飯薄薄一片,食落有陣陣燶味,飯上面有兩隻蜆,同一隻手指尾咁大喺蝦. 我就叫咗西班牙辣肉腸寬條麵,麵的味道難以容易,一啲都唔辣,冇西班牙特色.腸都係一啲都唔辣.午餐唔駛加錢有汽水,可加錢叫果茶和咖啡.食咗唔夠十分鐘就走,即刻去找另一間. 回想有一種比人呃咗的感覺,但都唔知呃咗啲嘜.因為食咗兩啖就唔想食.
2023-12-03
$180 (Lunch)
好朋友生日🎂我哋揀左呢間新開好有特色嘅西班牙+日式風情餐廳一齊去慶祝。當我哋3位女仔黎到餐廳,門口嘅牆壁就見到西班牙手繪,餐廳正門屋頂上面仲有牛角,入到餐廳望到左邊彩色嘅玻璃窗好有歐洲教堂風情。感覺我哋恍似去咗一轉西班牙😆😆😆右邊日式風情木系設計,聽住柔和嘅音樂,仲有聞到陣陣由新鮮百合花綻放嘅花香味,感覺成個人都好放鬆。餐廳老闆非常友善,為我哋預留咗一張靚枱,細心咁樣介紹餐廳嘅設計同埋菜式。簡直有賓至如歸嘅感覺。離開餐廳之前我哋發現餐廳有戶外座位同室內坐位可以打卡,老闆非常之配合,開埋個日式窗俾我哋打卡超開心。今餐飯可以講係盡興而歸🥳🥳我哋都好滿意,下次要帶埋另一半過嚟幫襯❤️
好朋友生日🎂
我哋揀左呢間新開好有特色嘅西班牙+日式風情餐廳一齊去慶祝。

簡直有賓至如歸嘅感覺。

今餐飯可以講係盡興而歸🥳🥳
我哋都好滿意,下次要帶埋另一半
過嚟幫襯❤️

巴斯克芝士蛋糕🍰
鮮蝦闊條麵
Fish & Chips
西班牙海鮮焗飯
Churros 西班牙油條
2023-11-11
$200 (Lunch)
Celebration
西班牙海鮮焗飯
Churros 西班牙油條
  • 西班牙海鮮飯
  • Churros
話說, 有個九龍城街坊提到九龍城開左間角落頭既西班牙菜, 本人都幾鐘意西班牙風味,即管一試……結果難食到…..難食到有啲過份! 我個人係唔會相機食先, 所以真係無事先影相,但佢難食到一個點我要之後影番張相…我食西班牙海鮮炒飯, 賣相好, 食落口完全另一感受, 佢份古怪的難食味道! 令人說不出來的感覺, 個和牛漢堡, 基本上個醬係攪死左果塊和牛, 本身塊牛質素都尚可,但…煮衰左再加個醬, 衰多兩錢! 仲有個包,係硬過你條命既! 講到呢度我無力氣再講其他餸! 相體驗下, 真係去試吓啦

2023-10-23
$163 (Lunch)
2023-10-14 22 views
留意咗呢間店好耐,終於今晚嚟試。侍應服務周到,有禮貌。 食物有質素,但略嫌上菜有點慢。蜆肉新鮮,但有點鹹。八爪魚比想像中大條,亦喜歡它的homemade source. 朋友非常喜歡甜品 churros.Rusa SaladClams with Chorizo, Spanish White WineThe Whole Leg Octopus With Homemade SauceSeafood PaellaSpanish Churros

Rusa Salad

Seafood Paella

Spanish Churros

2023-10-14
$500 (Dinner)
住九龍城的朋友約食生日飯他說發現最近新開左一間西班牙餐廳位於聯合道與衙前圍道交界天黑來到這裡你就會發現呢間小店好有特色有西班牙風的牛角裝飾同特式西班牙畫牆手繪畫做裝飾裡裡外外都係木色系裝修 環境優雅舒適一看便知店主在裝修上花了不少心機 //大阪燒味西班牙蛋餅 $68//由薯仔,洋蔥及蛋整成蛋餅因為夾著多汁的洋蔥令整個口感變得鮮甜加上有點蛋汁令蛋餅不覺乾身口感外脆內軟上面灑了大阪燒的燒汁醬汁同大量柴魚片西班牙crossover日本呢個配搭估唔到甘夾又係另一番風味 //西班牙海鮮飯 $278//通常西班牙海鮮飯都係大大鑊呢度份量比較輕巧些兩個人食就剛剛好新鮮的海鮮配上真正嘅西班牙米蝦同青口等海鮮都好新鮮飯味道夠濃 飯同醬汁融合吸收晒海鮮味的飯仍然可以乾身入口唔會覺得膩 //紅酒醬汁燉豬面頰配薯蓉 $168//豬面頰是慢煮 肉質軟淋紅酒醬汁好入味薯蓉軟滑有質感豬面頰連埋薯蓉一齊食紅酒味在味蕾上散發 //西班牙油條配自家製醬汁 $68//西班牙油條炸至酥脆 咬落外脆內軟加了大量玉桂粉的churros好香配上了這個朱古力mousse完全打破了我對西班牙油條味道的概念有點似朱古力味芝士奶蓋入口竟然
住九龍城的朋友約食生日飯

同特式西班牙畫牆手繪畫做裝飾
裡裡外外都係木色系裝修 環境優雅舒適
一看便知店主在裝修上花了不少心機

//大阪燒味西班牙蛋餅 $68//
由薯仔,洋蔥及蛋整成
蛋餅因為夾著多汁的洋蔥令整個口感變得鮮甜

有點似朱古力味芝士奶蓋
入口竟然係有微微的咸味
口感相當驚喜
既不太甜也不苦
又不會滿口油的感覺。
同一般食開超甜超膩的西班牙油條
感覺完全不同 是一個全新的體驗

//雲呢拿朱古力鮮奶咖啡 $75//
甜度比想像中低亦唔會太膩
而且入口順滑 飲落好舒服

//Colourful Mocktail $70//
Mix左紅莓汁,橙汁,青檸汁,
檸檬汁同martini酒的mocktail
無酒精口感清甜
入口好似fruit punch不錯
  • 雲呢拿朱古力鮮奶咖啡
  • 西班牙油條配自家製醬汁
  • 西班牙海鮮飯
2023-10-07 43 views
今日到訪位於九龍城聯合道新開業的西班牙餐廳「The Junction HK」內在裝潢混合西班牙及日本風,餐廳外牆找來幾位年青藝術家花了數天時間用心繪畫,設有木系室外座位;小店提供酒精飲品,適合跟好友小酌-兩人優惠套餐 $788▶前菜:俄羅斯沙律4個小球狀的吞拿魚薯仔沙律,加入胡蘿蔔粒,配以脆條及灑上配菜,夠誠意-▶小菜✨西班牙海鹽炒小青椒:輕微煎香,新鮮爽甜✨西班牙欖油蕃茄麵包:蕃茄清新,麵包酥脆✨吞拿魚他他牛油果一口酥:牛油果軟滑,配上芝士、吞拿魚及一口酥,層次豐富✨西班牙白毛豬火腿肉炸丸:炸得乾身,外層香脆,內裡細滑滋味✨西班牙蛋餅:蛋香撲鼻而來,加入大量香口洋蔥及蒜片,蛋汁豐富✨西班牙辣肉腸煮蜆配白酒醬汁:蜆肉鮮甜厚肉,配合辣肉腸、車厘茄及蒜片,美味!-▶主菜:原條八爪魚腳配自家製醬汁 +$68賣相吸引得體,色澤鮮明以慢煮方式處理,質感軟嫩彈牙有嚼頭,以牛油及適量香草調味,鮮甜可口-▶主菜:西班牙墨魚汁海鮮飯 +$28海鮮有大蝦、帶子、魷魚及青口等墨魚汁飯濕潤帶粘性,吸收了海鮮汁後份外鮮甜-▶甜品:朱古力油條配以朱古力奶油油條外脆內軟,可可味恰到好處而甜度不高,蘸上軟滑奶油更能提
兩人優惠套餐 $788

▶前菜:俄羅斯沙律
▶小菜
✨西班牙海鹽炒小青椒:輕微煎香,新鮮爽甜
✨西班牙欖油蕃茄麵包:蕃茄清新,麵包酥脆
✨西班牙白毛豬火腿肉炸丸:炸得乾身,外層香脆,內裡細滑滋味
▶主菜:原條八爪魚腳配自家製醬汁 +$68
賣相吸引得體,色澤鮮明
▶主菜:西班牙墨魚汁海鮮飯 +$28
海鮮有大蝦、帶子、魷魚及青口等
墨魚汁飯濕潤帶粘性,吸收了海鮮汁後份外鮮甜
甜品:朱古力油條
配以朱古力奶油
油條外脆內軟,可可味恰到好處而甜度不高,蘸上軟滑奶油更能提升層次感
伯爵鮮奶咖啡 (熱) $48
簡單而美觀的拉花
淡淡伯爵茶香,鮮奶及咖啡比例平衡
泡沫咖啡 (凍) $53
咖啡香濃郁,泡沫幼滑
2023-10-06
Type of Meal
Dinner
最近喺九龍城發掘到一間特色西班牙餐廳🇪🇸店舖嘅木系裝潢俾人一種舒適感覺,彩繪玻璃窗更增添西班牙特色~喺傳統嘅西班牙菜式中,融入日本料理元素,兩個國家嘅食物嚟個fusion非常創新!✨🐙八爪魚腳 ($48)老闆極力推薦🌟八爪魚好有鮮味,果然冇介紹錯!口感爽口彈牙,火候控制得不錯,搭配甜甜嘅燒汁,好正🥰🐖白毛豬火腿蘆筍燒 ($48)充滿鹹香味嘅白毛豬火腿配上蘆筍,味道幾夾,完美平衡膩感,好有西班牙風格😍🐖西班牙白毛豬火腿肉炸丸 ($58)白毛豬火腿太吸引🤩所以叫多款唔同做法嘅小食~熱辣辣岀爐🔥炸丸有啲似可樂餅,外層炸得鬆脆可口,入面薯蓉餡料綿滑且帶點鹹香,好惹味😍🥑烤麵包配吞拿魚他他牛油果醬 ($108)吞拿魚同牛油果整成蓉,非常creamy,一啖擺落口好豐富,成個組合幾健康💚麵包底烘得好脆,加上蛋黃醬同青檸汁,味道清爽,擺落口慢慢感受好幸福🥰🥚大阪燒味西班牙蛋餅 ($68)西班牙蛋餅就食得多啦,但大阪燒味嘅就真係未試過🤣食落有傳統蛋餅嘅濃郁蛋香,再搭配大阪燒醬汁、木魚等配料,真係特別有關西風味🎌呢款西日合壁嘅蛋餅幾新穎,值得一試!🐖乳豬配西班牙皮奎洛紅辣椒汁 ($368)招牌菜式,作為主

🐙八爪魚腳 ($48)
老闆極力推薦🌟

🐖白毛豬火腿蘆筍燒 ($48)

🐖西班牙白毛豬火腿肉炸丸 ($58)
白毛豬火腿太吸引🤩所以叫多款唔同做法嘅小食~

🥑烤麵包配吞拿魚他他牛油果醬 ($108)
西班牙蛋餅

🥚大阪燒味西班牙蛋餅 ($68)
西班牙蛋餅就食得多啦,但大阪燒味嘅就真係未試過🤣

🐖乳豬配西班牙皮奎洛紅辣椒汁 ($368)
招牌菜式,作為主菜夠哂份量😍
兩個人食就算只點細份,再加埋其他小食,其實都已經好足夠~呢隻乳豬都有返咁上下斤兩🤣乳豬外皮燒得火紅,火候控制得恰到好處,一切落去已經feel到外層好香脆,而且仲爆發大量肉汁🤩鎖住嘅肉汁同酒香喺口腔徘徊👍🏻不過略嫌豬仔肥膏太多,如果多返啲肉就更完美~

🌈Colourful Life ($70)
吸睛又充滿少女心,拎嚟打卡一流🥰
外型同佢個名一樣都係咁colourful,飲落帶微甜,充滿果汁香氣~

🍷Sangria Red Wine ($88)
好fruity易入口,食西班牙菜必點!

🍮Crème Brûlée ($68)
蛋香味好重,而且好細滑!😍表面嘅焦糖燒得好好,陣陣焦糖香氣,一啲苦味都無~加上藍莓🫐同士多啤梨🍓係幾好嘅配搭🥰

總結:第一次體驗西班牙日本fusion菜,呢個做法係唔錯嘅嘗試👍🏻老闆非常親切好客,介紹菜式之餘仲會同客人傾下偈,度過咗個歡樂西班牙之夜~
2023-09-19 40 views
今日跟朋友去搵食,來得九龍城吾一定係食泰菜,今日去咗食西班牙菜junction 🥘🥘🥘今次第一次來,試咗佢哋嘅二人套餐,而且飲酒嘅朋友free flow 亦都好抵🤩🤩🤩俄羅斯沙律酸酸甜甜嘅口感同埋新鮮嘅蔬菜,令人食得好開胃。🥗🥗🥗海鹽炒小青椒青椒炒得剛剛好,帶有微微嘅辣味同埋鹹香西班牙欖油蕃茄麵包酥脆香濃,真係令人回味無窮。吞拿魚他他牛油果一口酥有少少似日本嘅元素,吞拿魚亦都好新鮮。🤩🤩🤩西班牙白毛豬火腿肉炸丸豬肉嘅鮮味喺口腔爆發,umami !!!!👍🏻👍🏻西班牙蛋餅非常傳統的一道菜🍳🍳🍳西班牙辣肉腸煮蜆配白酒醬汁每一口都帶來濃郁嘅西班牙風味。🦑🦑八爪魚腳配自家製醬汁八爪魚腳煮得剛好,肉質嫩滑,配上自家製嘅醬汁更加提升咗味道。西班牙墨魚汁海鮮飯飯粒入口帶有墨魚嘅香氣,海鮮鮮嫩多汁,而且上菜之前,飯粒又係鍋度炒過,令到佢更加香。🥘🥘🥘Churro 炸得香脆,朱古力醬濃郁,好好食!

俄羅斯沙律

酸酸甜甜嘅口感同埋新鮮嘅蔬菜,令人食得好開胃。🥗🥗🥗

海鹽炒小青椒
青椒炒得剛剛好,帶有微微嘅辣味同埋鹹香

西班牙欖油蕃茄麵包
酥脆香濃,真係令人回味無窮。

吞拿魚他他牛油果一口酥
有少少似日本嘅元素,吞拿魚亦都好新鮮。🤩🤩🤩

西班牙白毛豬火腿肉炸丸
豬肉嘅鮮味喺口腔爆發,umami !!!!👍🏻👍🏻

非常傳統的一道菜🍳🍳🍳

西班牙辣肉腸煮蜆配白酒醬汁
每一口都帶來濃郁嘅西班牙風味。🦑🦑

八爪魚腳配自家製醬汁

Churro

炸得香脆,朱古力醬濃郁,好好食!
2023-09-17 28 views
踏入生日月,洋媽最近要嘆吓獎勵自己😌知道九龍城最近新開咗間西班牙餐廳,就訂枱去試一下🆕喺門口就俾佢特式西班牙畫牆吸引🖼️裡裡外外都係木色系裝修,感覺好𝒄𝒉𝒊𝒍𝒍 彩繪玻璃牆🌈更添西班牙風情我地點咗二人𝓓𝓲𝓷𝓷𝓮𝓻 𝓼𝓮𝓽𝓼前菜🥗 俄羅斯沙律 小食西班牙海鹽炒小青椒🫑🔹 𝑀𝑖𝑛𝑖 𝑠𝑖𝑧𝑒一口一隻🔹唔會太辣,有少少清新嘅草青味西班牙欖油蕃茄麵包🍅🔹酸酸甜甜嘅蕃茄好開胃吞拿魚他他牛油果一口酥🥑🔹 𝑐𝑟𝑒𝑎𝑚𝑦牛油果配吞拿魚,口感豐富西班牙白毛豬火腿肉炸丸🧆🔹新鮮熱辣出爐脆卜卜,口感外脆內軟西班牙蛋餅🍳🔹雞蛋🥚配薯仔🥔加上洋蔥嘅甜🧅西班牙辣肉腸煮蜆配白酒醬汁🍶🔹微辣鹹鹹地嘅辣肉腸 配上新鮮𝘫𝘶𝘪𝘤𝘦嘅蜆𝓶𝓪𝓲𝓷 𝓬𝓸𝓾𝓻𝓼𝓮 我地揀咗紅酒醬汁燉豬面頰配薯蓉🐷🔹肉質好淋好入味,薯蓉混合醬汁食,好好味西班牙海鮮飯🥘🔹青口鮮甜,蜆夠𝘫𝘶𝘪𝘤𝘦,原隻剝殼大蝦🦐𝓭𝓮𝓼𝓼𝓮𝓻𝓽 🍮 必試呢個ℂ𝕙𝕠𝕔𝕠𝕝𝕒𝕥𝕖 ℂ𝕙𝕦𝕣𝕣𝕠𝕤🔹西班牙油條淋上玉桂粉,沾上特製嘅朱古力𝘤𝘳𝘦𝘢𝘮🔹食完𝘤𝘩𝘶𝘳𝘳𝘰𝘴之後,嗰醬好味到我當朱古力雪糕咁樣食晒🤤紅白酒,我地選擇90分鐘暢飲🍷🥂🔴 ʀᴇᴅ ᴡɪɴᴇ 好重ғʀᴜɪᴛʏ味🍇

踏入生日月,洋媽最近要嘆吓獎勵自己😌
知道九龍城最近新開咗間西班牙餐廳,就訂枱去試一下🆕

喺門口就俾佢特式西班牙畫牆吸引🖼️
裡裡外外都係木色系裝修,感覺好𝒄𝒉𝒊𝒍𝒍
彩繪玻璃牆🌈更添西班牙風情
我地點咗二人𝓓𝓲𝓷𝓷𝓮𝓻 𝓼𝓮𝓽𝓼

前菜🥗 俄羅斯沙律
小食
西班牙海鹽炒小青椒🫑
🔹 𝑀𝑖𝑛𝑖 𝑠𝑖𝑧𝑒一口一隻
🔹唔會太辣,有少少清新嘅草青味

西班牙欖油蕃茄麵包🍅
🔹酸酸甜甜嘅蕃茄好開胃

吞拿魚他他牛油果一口酥🥑
🔹 𝑐𝑟𝑒𝑎𝑚𝑦牛油果配吞拿魚,口感豐富
西班牙白毛豬火腿肉炸丸🧆
🔹新鮮熱辣出爐脆卜卜,口感外脆內軟
西班牙蛋餅🍳
🔹雞蛋🥚配薯仔🥔加上洋蔥嘅甜🧅
西班牙辣肉腸煮蜆配白酒醬汁🍶
🔹微辣鹹鹹地嘅辣肉腸 配上新鮮𝘫𝘶𝘪𝘤𝘦嘅蜆

𝓶𝓪𝓲𝓷 𝓬𝓸𝓾𝓻𝓼𝓮 我地揀咗
紅酒醬汁燉豬面頰配薯蓉🐷
🔹肉質好淋好入味,薯蓉混合醬汁食,好好味西班牙海鮮飯🥘
🔹青口鮮甜,蜆夠𝘫𝘶𝘪𝘤𝘦,原隻剝殼大蝦🦐

🔹西班牙油條淋上玉桂粉,
沾上特製嘅朱古力𝘤𝘳𝘦𝘢𝘮

紅白酒,我地選擇90分鐘暢飲🍷🥂
🔴 ʀᴇᴅ ᴡɪɴᴇ 好重ғʀᴜɪᴛʏ味🍇感覺濃郁
⚪️ ᴡʜɪᴛᴇ ᴡɪɴᴇ有橙香酸味🍊感覺清爽

慢慢嘆足兩小時先肯返屋企😂估唔到初嚐西班牙餐就愛上💜
下次去九龍城除咗食泰國菜,都可以試吓呢個咁特別嘅西班牙餐廳啦🍽️

✨ T͟h͟e͟ ͟J͟u͟n͟c͟t͟i͟o͟n͟ ͟H͟K͟ ✨
📍九龍城聯合道40-46號萬基大廈地下1號舖
港鐵宋王臺站B3出口🚇步行5分鐘👣
☎️ 6628 1913

#西班牙餐廳 #九龍城美食 #dinnersets #Chocolate #Churros #dessert
#香港餐廳 #週末嘆返餐
The Junction HK是九龍城新開的西班牙x日本串燒餐廳。老闆介紹餐廳大廚有多年烹調西班牙菜經驗,大部分食材亦從西班牙進口,再fusion左d日本元素,希望係西班牙菜中,做到d創新驚喜!餐廳老闆非常好客熱情,如果你welcome,佢一定會好好介紹每道菜;佢都好想餐廳比到食客一個舒服環境,傾吓偈、飲下酒、放鬆下😌🌇裝修:店舖裝修同料理一樣,走fusion路線!主調簡約木系設計,左邊牆身走西班牙風,有彩色幾何圖案;右邊牆身走日本風,簡單利落直木條設計。店不算大,有20個座位左右,另有室內和室外的bar檯位,如果天氣涼d,我諗坐出面都幾舒服!仲有,店外有一幅由幾位年輕藝術家畫的打卡牆,畫上西班牙版的「上河圖」,有古代民間面貌,幾得意😗 兩人優惠Dinner Set $788Appetizer:🫶俄羅斯沙律🇪🇸淨係聽個名以為是俄羅斯前菜,其實是西班牙tapas bar最common的tapas。不過因為它起源俄羅斯,因而命名!🇪🇸沙律主要用薯仔、胡蘿蔔、豌豆、吞拿魚、蛋黃醬等混成🇪🇸沙律上面有細餅乾條,配合一齊食無咁寡👍Tapas:🫶西班牙海鹽炒小青椒🇪🇸小青椒是西班牙非常常見的pa

兩人優惠Dinner Set $788
Appetizer:
🫶俄羅斯沙律
🇪🇸沙律主要用薯仔、胡蘿蔔、豌豆、吞拿魚、蛋黃醬等混成
🇪🇸沙律上面有細餅乾條,配合一齊食無咁寡👍

Tapas:
🫶西班牙海鹽炒小青椒
🇪🇸小青椒是西班牙非常常見的padrón pepper,餐廳都從西班牙入口
🇪🇸小青椒用粗海鹽調味,淡淡鹹味,吊出青椒的草青味、輕微苦味和辣味
🇪🇸依款青椒唔算好辣,不過總有幾條特別辣,聽老闆講呢種辣到對於西班牙人嚟講係唔辣嘅🙈不過可能華人未必食得慣,所以吃的時候要小心😂

🫶西班牙欖油蕃茄麵包
🇪🇸底部是脆脆的多士,上面是滿滿新鮮的蕃茄醬和蕃茄
🇪🇸第一啖驚艷到,因為真係水感爆滿,食得出番茄鮮甜清新

🫶吞拿魚他他牛油果一口酥
🇪🇸吞拿魚刺身加上creamy 牛油果蓉和底部的香脆酥餅,一口有多重口感☺️

🫶西班牙白毛豬火腿肉炸丸-
🇪🇸薯蓉炸丸,炸到剛剛好,鬆脆內軟,又一d都唔油
🇪🇸入面加了西班牙白毛豬火腿,鹹香味爆滿(但絕對唔會過鹹)

🫶西班牙蛋餅
🇪🇸蛋餅混合薯仔、焦糖洋葱和蛋
🇪🇸食材簡單,但煎到金黃色剛剛好,好食!
🇪🇸仲有個大阪燒version,不過今次無試到!

🫶西班牙辣肉腸煮蜆配白酒醬汁
🇪🇸依個tapas最好食,d蜆係老闆每日新鮮由九龍城街市買返嚟,好鮮甜好肥美,新鮮到令我諗起摸蜆即摸即食個d!
🇪🇸入面仲有好多鮮甜蕃茄仔和蒜,同蜆一齊食,好正!
🇪🇸白酒味剛剛好,無蓋過蜆的鮮味

Mains:
🫶原條八爪魚腳配自家製醬汁(+$68)
🇪🇸原條直上,賣相吸引
🇪🇸口感在腍身同煙靭中間攞左個balance!

🫶西班牙海鮮飯
🇪🇸份量都幾大,二人分,每人都食到起碼兩碗飯😂材料都非常豐富,有大蝦、青口、蜆等
🇪🇸熱辣辣上檯好香,飯偏硬、粒粒分明,蕃茄味偏重,不過如果有埋燶底就好lu
🇪🇸另可加$28轉墨魚汁版

Dessert
🫶 朱古力油條
🇪🇸餐廳的churros好好食😍
🇪🇸Churros是店鋪自家製的;開頭見到油條深啡色以為燶咗,但完全唔係!
🇪🇸炸到十分酥脆,外層灑上肉桂粉,再點埋自家製鹹甜朱古力醬,好好食!推薦!

Drink
🫶90分鐘任飲指定酒精類飲料 $ 108(1人)/$188(2人)
🫶Cava Brut Imperial
🫶Sangria (Red Wine / White Wine )
🇪🇸$100左右任飲90分鐘好抵,好適合同朋友和同事聚會!
🇪🇸試左Cava同Sangria
🇪🇸Cava:medium dry, slightly acidic and slightly bold
🇪🇸Sangria:red wine version比white wine甜,果香濃d;white wine version偏acidic with critrus notes!

🎆整體:推介👍食得出食材新鮮、食物配搭同烹調有花心思,餐廳係傳統的西班牙菜上面做咗好多改良同創新的嘗試,質素對得住價錢👍👍👍另外餐單的安排亦值得一讚,份量多,但係幾味比較濃郁的菜式中間加入清新的食物,令客人滿飽而歸至於,唔會有食到滯的感覺!
👅味道⭐️⭐️⭐️️⭐️⭐️
📸打卡⭐️⭐️⭐️️⭐️
🌃環境⭐️⭐️⭐️️⭐️
💁‍♂️服務⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
💸性價比⭐️⭐️⭐️️⭐️️
💰人均:$500
😎Encore指數:80%
$500 (Dinner)
九龍城搵食之旅 + 生日飯 當日夜晚時段full house氣氛熱鬧💃🏻笑聲笑聲~滿載溫馨!老闆仲好好客,會同大家傾吓偈,一邊飲酒一邊介紹菜式,唔知以為去咗食私房菜Tim😆食得出廚師用心研究煮法,對食材亦好有要求👨🏻‍🍳小店誠意十足,而且每款菜式先後有序,等你食完再上菜,時間仲夾到岩岩好👍🏻好耐冇試過被service得咁窩心感覺🤗真係好難得🩵【十道.盛宴】二人同行優惠套餐 $788 Appetizer前菜1️⃣ 俄羅斯沙律 Rusa SaladTapas 小菜2️⃣ 西班牙海鹽炒小青椒 Fried Sea Salt Padron Pepper⭐️爽脆清甜,有3種椒,海鹽炒簡單又好味3️⃣ 西班牙欖油蕃茄麵包 Spanish Extra Virgin Oil Tomato Bread⭐️首先麵包係脆卜卜嘅,已經加分👍🏻欖油蕃茄好新鮮,個種天然嘅蔬果甜味令成個包都好refresh🥗4️⃣ 呑拿魚他他牛油果一口酥 Tuna Guacamole Bouchee⭐️老闆誠意推介👍🏻 吞拿魚同牛油果🥑原來咁夾~廚師特意加薄脆做Top,同一口酥相映成趣,而且個酥係真係超脆鬆化!驚喜❣️5️⃣ 西班牙白毛豬火腿肉炸丸 Spani

九龍城搵食之旅 + 生日飯

Tuna Guacamole Bouchee
呑拿魚他他牛油果一口酥

5️⃣ 西班牙白毛豬火腿肉炸丸
Spanish Croquetas Serrano Ham
⭐️外脆內軟,意想不到咁creamy嘅質地😍

6️⃣ 西班牙蛋餅 Spanish Tortilla
⭐️本人極愛食蛋🍳依個蛋餅餡好豐富,由其喜歡啖啖有洋蔥🧅

7️⃣ 西班牙辣肉腸煮蜆配雪利酒醋醬汁
Clams with Chorizo Sherry Vinegar Sauce
⭐️呢個不得了❣️蜆肉鮮嫩鮮甜,隻隻脹卜卜😍用辣肉腸煮配埋個醬汁勁鮮味!呢個小食簡直一流👍🏻👍🏻👍🏻must try!

Main 主菜
8️⃣ 原條八爪魚腳配自家製醬汁 +$68
⭐️淨係望個樣都已經贏晒🐙呢個主菜係我同朋友一望到就已經揀定要試,果然冇失望❣️八爪魚係新鮮嫩滑,出面唔係咁易食到!醬汁直情可以飲埋😋好滿足🫶🏻

9️⃣西班牙海鮮飯 Seafood Paella
⭐️味道夠濃,飯同醬汁融合,質感軟淋,齒頰留香😋😋😋
西班牙海鮮飯

Dessert 甜品
🔟朱古力油條 Spanish Churros
⭐️自問第一次食呢種甜品,油條外脆內軟,係我喜歡嘅質地,朱古力特別打成慕絲,加咗少許海鹽,帶出另一種風味🍫

Drinks 飲品
🍷 桑格利亞水果酒Sangria Red & White
食得西班牙菜🇪🇸點少得飲埋Sangria丫?!不過我就真係未試過白酒版本,所以買咗一紅一白,紅酒真係好fruity,而白酒就酸度偏高,口感清爽,好啱配咁多海鮮菜式嘅menu🥂high recommend⭐️⭐️⭐️

2023-09-11
$400 (Dinner)
Celebration
Birthday
呑拿魚他他牛油果一口酥
西班牙海鮮飯
兩人優惠套餐$788西班牙墨魚汁海鮮飯+$2090分鐘任飲酒精類飲料$108梨青檸玉桂茶$49好味指數:😋😋😋😋😋抵食指數:💲💲💲💲環境舒適:😌😌😌😌環境衛生:🧹🧹🧹🧹🧹服務質素:💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️推介原因:九龍城給我的印象都是小泰國,以往去九龍城,通常都是吃泰菜。但經朋友推薦,去了試這間西班牙🇪🇸餐廳。選擇困難症發作,不想慢慢點餐,就要了2人餐。2人餐有1碟沙律、6款tapas、2款主菜及甜品。混入薯蓉的俄羅斯沙律好creamy。加了少許酸瓜,令整體沒那麼膩。西班牙海鹽炒小青椒不辣,送酒不錯。西班牙欖油蕃茄麵包好fresh,有蒜香🧄味,又有basil 香味。多士脆口。是一個開胃前菜。吞拿魚他他牛油果🥑一口酥做法感覺有點似日本x西班牙菜,有驚喜。西班牙白毛豬火腿肉炸丸外層又脆又香口,餡料creamy,火腿肉有類似金華火腿的咸香味。西班牙蛋餅夾有不少鮮甜的洋蔥🧅絲。因為夾著多汁的洋蔥,再加上有點蛋汁,所以蛋餅不覺乾身。西班牙辣肉腸煮蜆配白酒醬汁,每隻蜆都大大隻。老闆說是他去附近街市挑選的,口感會較好,較鮮味。蜆肉清洗得乾淨,沒有沙,吸盡湯汁。如果有麵包,我會用麵包沾
兩人優惠套餐
環境舒適:😌😌😌😌
環境衛生:🧹🧹🧹🧹🧹
推介原因:

俄羅斯沙律

西班牙海鹽炒小青椒不辣,送酒不錯。

西班牙蛋餅

西班牙辣肉腸煮蜆配白酒醬汁,每隻蜆都大大隻。老闆說是他去附近街市挑選的,口感會較好,較鮮味。蜆肉清洗得乾淨,沒有沙,吸盡湯汁。如果有麵包,我會用麵包沾盡湯汁吃。
西班牙辣肉腸煮蜆配白酒醬汁

一向覺得豬肉鞋口,不太喜歡豬肉的我,竟然覺得紅酒醬汁燉豬面頰配薯蓉好好吃🤤。原來豬面頰是慢煮,所以肉質較腍。用了紅酒醬汁,亦可去除豬腥味。
紅酒醬汁燉豬面頰配薯蓉

西班牙墨魚汁海鮮飯的米吸盡墨汁及橄欖油,但又沒有煮到糊爛。大蝦蝦膏香。帶子彈牙鮮甜。
西班牙墨魚汁海鮮飯

甜品好出色!加了大量玉桂粉的churros好香,咬落外脆內軟,又不會滿口油的感覺。老闆說是因為有用心選過麵粉。另外,由豐富製作甜品經驗的廚師調製的朱古力🍫醬有驚喜。朱古力醬有點似朱古力味芝士奶蓋,有微微的咸味,不太甜也不苦。跟一般的超甜超膩朱古力醬很不同,這個醬飯後吃得飽飽再吃仍然覺得好好味😋或許有天我會因為churros再來,也想試試老闆推介的cheesecake。
Churros

老闆服務非常好!我比原定訂檯時間早到,但因為老公沒帶雨傘☔️,我要返回宋皇臺站接他,老闆讓我坐著等,等到老公差不多到才去接老公。我又留意到老闆會跟每位客人聊聊天,那麼親切的老闆,真的好少見!感到老闆很用心打理這間店👍🏻
紅酒醬汁燉豬面頰配薯蓉
Churros