Restaurant: The Jungle
Info:

2023-10-15 73 views
第一次光顧,有意外驚喜!非一般的fish fillet!本身對魚柳冇乜好感,但想食不同的肉類,所以點了fish fillet, beef steak and pork dal bhat!魚柳稔身、有獨特的香料、美味好吃!牛肉恰到好處!我本身不吃太生,還叫他們幫忙well done都沒問題!服務不錯!午餐經濟實惠,假日照常,唯一美中不足就是熱飲太細杯太細杯!如能改善這方面就完美了!空間雖不是很大,但三兩知己聚舊午餐聊天的好地方!
第一次光顧,有意外驚喜!
魚柳稔身、有獨特的香料、美味好吃!
空間雖不是很大,但三兩知己聚舊午餐聊天的好地方!
2023-10-13 108 views
The Jungle價錢💲: $88/ +$38 steak/ +$28-38 dessert好味程度😋: 3.7/5服務🍴: 3.4/5環境🗾: 3.7/5性價比🥢: 4/5回頭率😚: 3.4/5-一路而來都無食過泥泊爾菜,係佐敦呢條好多餐廳的街到就有間有得食泥泊爾+西式的菜。最想食當然係餃子momo啦!餐廳唔係好大,但森林裝修都幾特別。星期六日都有lunch set,價錢非常合理。-🆗Daily soup.一般雜菜湯,水水的,唔濃味,只係淡淡的番茄蔬菜味道+有d肉粒係入面。-✅✅Fried & steamed Momo. 成餐最好食當然係期待最耐的MOMO! 佢根本就係我地中式的餃子,但包到小籠包形狀咁。8粒可以選擇蒸+煎,2款都好食。全部餡料都係洋葱豬肉,夠味惹味,餡料都係滿滿。蒸的比較濕潤juicy,煎炸的就香口d,外皮好脆,特顯入面餡的細嫩。沾小小酸辣汁味道更開胃刺激。-🆗Grilled beef steak.牛扒望落去煎到剛好,裏面保持到牛肉的紅嫩。但食落去有d乾,肉質有d靭。有d位置比較難咬開。味道上都係淡,沾d肉汁食有味d。薯條係幼薯,加d味粉都ok。-✅Tiramis
The Jungle
好味程度😋: 3.7/5
服務🍴: 3.4/5
環境🗾: 3.7/5
性價比🥢: 4/5
回頭率😚: 3.4/5

✅Tiramisu.Tiramisu唔係想像一般的tiramisu,而係一舊有d咖啡味的蛋糕。總共有4層,咖啡cream、朱古力海綿蛋糕、cream、原味海綿蛋糕。成舊的感覺都幾鬆軟,甜度可接受

🆗Chocolate lava cake.Chocolate lava cake同港式心太軟唔同,呢個蛋糕比較硬實,好似成舊朱古力磚咁。甜度好高,朱古力味可以更濃厚。加埋雪糕真係超甜,好彩叫左Americano中和下

呢個價錢都算滿意。一定要選擇餃子,一定係最好!其他就一般般啦。如果出餐速度可以快d就好了,店員都係比較chill的一類

#piggyfoodiein佐敦
2023-10-09 70 views
Welcome to the JungleElderflower Paloma 叫左兩杯特色既雞尾酒🍹酸酸甜甜幾易入口👍🏻一路食一路飲減低左成餐飯既油膩感------------------------------Momo 尼泊爾菜必定要叫既菜式有幾款餡料可以俾大家揀而且仲可以order一半煎一半蒸兩種製法一次過試晒外皮夠脆👍🏻肉汁亦都唔少------------------------------The Jungle Tacos揀左牛肉餡口味大大塊餅皮入面包左大量牛油果醬同淡忌廉配搭清新而且食落滿足又無咁油膩------------------------------Pepperonis🍕切得細細塊非常方便食👍🏻每塊都有起碼一整片辣肉腸整體唔會太咸餅皮唔會太薄又夠脆☺️------------------------------Tiramus🍰食咩菜式都好應該叫番個甜品作結佢地哩款蛋糕🍰同平時我地食開既感覺唔係好似佢食落喺比較似芝士蛋糕咁有興趣既朋友可以去試下
Elderflower Paloma

佢地哩款蛋糕🍰
同平時我地食開既感覺唔係好似

佢食落喺比較似芝士蛋糕咁
有興趣既朋友可以去試下
The Jungle香港少有的尼泊爾燒肉酒吧,充滿森林氣息的燈光與氣氛,現場環境位置不多,勝在熱情款待,亦有戶外少量區域可以坐,配合特色食品飲品,吸引不少人前來打卡食晚飯,當日與朋友二人7時晚飯,人流不算很多,但係越夜越多人。我哋分別點咗一啲特色嘅尼泊爾食物享用,非常飽肚滿足,份量足夠,而且特色飲品非常適合打卡,絕對推介大家前往品嚐。森林國際拼盤這道拼盤真的是物超所值。裡面有香辣雞肉、米片、炸王豆、玉米餅、尼泊爾餃子、番茄醬雞翅和醃蘿蔔,每一樣食材都獨具特色。香辣雞肉帶著微微的辣味,口感鮮嫩多汁。米片酥脆可口,搭配其他配料一起食用更加美味。炸王豆和玉米餅則增添了一種獨特的口感和風味。尼泊爾餃子外皮薄脆,內裡餡料香氣四溢。番茄醬雞翅帶有微微的甜味,搭配醃蘿蔔一起食用更加開胃。霹靂雞翼雞翼非常香脆可口,炸得金黃酥脆,咬下去時發出脆響,肉質保持著嫩滑多汁。配上酒吧特製的霹靂醬,增添微辣風味。墨西哥卷-煎蝦軟綿綿的墨西哥粟米薄餅包裹著鮮脆的煎蝦、混合蔬菜、芝士絲和番茄莎莎醬。每一口都能感受到粟米薄餅的柔軟口感和香甜味道,而煎蝦的鮮嫩和蔬菜的清爽與番茄莎莎醬和牛油果醬的配搭更是完美,濃郁的墨西哥
The Jungle

森林國際拼盤

霹靂雞翼

墨西哥卷-煎蝦
軟綿綿的墨西哥粟米薄餅包裹著鮮脆的煎蝦、混合蔬菜、芝士絲和番茄莎莎醬。每一口都能感受到粟米薄餅的柔軟口感和香甜味道,而煎蝦的鮮嫩和蔬菜的清爽與番茄莎莎醬和牛油果醬的配搭更是完美,濃郁的墨西哥風味🤭💕🥰

尼泊爾米布丁
店員推薦下,米布丁口感綿密細膩,入口即化。甜度剛剛好,灑滿了香氣四溢的椰子粉,絕對是一個完美的結尾

咖喱雞
這道雞肉配小辣咖喱非常美味。雞肉鮮嫩多汁,咖喱的香氣濃郁而不過太辣。配埋夾餅帶嚟無限歡樂!

Welcome to the Jungle
非常適合打卡嘅特色雞尾酒,除咗送出嚟嘅時候特登點着咗煙,營造咗濃厚嘅氣氛,酒味與果味相得益彰,配小食真係好正。

Elderflower Paloma
店員話呢款啱晒打卡,粉紅色嘅特飲酸酸地,啱晒咁熱嘅時候開胃飲,冰涼開胃舒適!
2023-09-28
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$800 (Dinner)
  • 尼泊爾餃子
#chuchu食在佐敦📍 The Jungle成日食嚟食去都係西餐日本野,所以想食啲特別啲嘅菜!搵左間尼泊爾加墨西哥菜🙈 一去到門口就已經好似入咗叢林咁,好有渡假feel,燈光暗暗地💡Staff 主要都係講英文,不過餐牌都有簡單中文嘅~—————————————————————❣️ BAR SNACK PLATTER $268有3色粟米片、炸魷魚圈、炸雞翼、炸魚手指、墨西哥芝士卷!全部都好好食!熱辣辣,炸到脆卜卜!仲配左3種醬,番茄莎莎醬、他他醬和香辣蛋黃醬,🐷最鐘意香辣蛋黃醬,辣辣哋好惹味!.❣️Chili Clams Spaghetti $138雖然都係蒜香白酒蜆肉意粉,不過同平時嘅有啲唔一樣!顔色係偏紅嘅,望落好似好辣咁,不過唔算話好辣的,好惹味!仲好多蜆肉添!.❣️THE JUNGLE TACOS- Cajun Chicken $128一份有三個taco,有豬牛雞,🐷就揀左雞肉,餡有牛油果醬、酸忌廉、燒牛肉、椰菜等等,一路食啲汁多到漏,好正!個酸忌廉超重奶味!餅皮口感煙煙韌韌,好豐富!.❣️ Coco $48 嗌Mocktail,用左椰子水、斑斕汁、檸檬汁、薑啤(冇酒精的🤣)成杯綠綠哋
#chuchu食在佐敦
📍 The Jungle

💡Staff 主要都係講英文,不過餐牌都有簡單中文嘅~
❣️ BAR SNACK PLATTER $268

❣️Chili Clams Spaghetti $138

❣️ Coco $48
嗌Mocktail,用左椰子水、斑斕汁、檸檬汁、薑啤(冇酒精的🤣)成杯綠綠哋,好似好伏咁,不過係好好飲的!好有tropical嘅感覺!

❣️ Healthy Yak $48
都係mocktail,用左益力多、藍莓、檸檬汁同Dry Ginger Ale!酸酸甜甜,好開胃!

❣️Kheer $68
尼泊爾招牌甜品,米布甸!緊係要食下特色野!上枱嘅時侯暖暖哋,口感似食緊甜嘅糊,有少少椰香味幾得意!面頭有啲石榴粒,酸酸甜甜中和左個米布甸!#chuchu食甜品

💬第一次食好有驚喜!嘢食好食,飲品好飲!#chuchu推介 一定會回頭想試埋佢個MOMO🙈

不專業評分
👅好味指數: 8.5/10
💰性價比: 8/10
👍🏻推薦: 8.5/10
—————————————————————
🏡地址: The Jungle (佐敦)
佐敦廟街273-275號寶發大廈地下3號舖
🐷💬每一篇食評都好認真打架
2023-10-04
Type of Meal
Dinner
🙂 又有朋友要離開香港好一段時間,依晚約埋一齊食pre-farewell飯,揀咗平時少食啲嘅🇳🇵尼泊爾菜 😌🍽 香料醬酥炸球 😋😋😋😋炸球細細粒,有8件,內裡有香料,倒入清涼湯汁,方便入口,微酸開胃。☺️🫔 墨西哥辣椒奶酪卷 😋😋😋😋卷物外表好似中式小春卷,大細如一隻食指 ☝🏻內裡主要係芝士,口感軟糯,有7條。辣椒🌶️醬汁都係唔辣,微微帶有刺激感,酸酸地咁~🍽 墨西哥粟米脆片 😋😋😋😋依碟nachos份量符合價錢,屬於係大碟,係雙色粟米脆片,配料有芝士🧀、🍅蕃茄莎莎醬、牛油果醬🥑、酸奶油、墨西哥辣椒🌶️ & 橄欖🫒。味道好豐富,但唔會衝突~🥘 “The Jungle” Curry - 咖哩雞 😋😋😋😋 咖哩嘅香料味濃、唔會好辣~ 雞件部位各有一啲,肉質算嫩而唔會乾柴,仲有雜菜同薯仔。另附有四塊軟墨西哥粟米薄餅配咖哩食,唔使額外叫,幾好 😙晚餐 💵💵💵 約港幣$130/人💁🏻‍♀️ 餐廳地方唔大,夜晚嚟講店內環境較黑 😆 小編同朋友各自都揀咗cocktail🍸同啤酒🍻,埋單每人大約$200~🙆🏻‍♀️ 最後,喜歡嘅話,歡迎follow @foodirectory.hk !

🍽 香料醬酥炸球 😋😋😋😋

🫔 墨西哥辣椒奶酪卷 😋😋😋😋

🍽 墨西哥粟米脆片 😋😋😋😋

晚餐 💵💵💵 約港幣$130/人

2023-07-28
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
雖然去旅行係好開心,但係不得不承認香港真係一個多國美食雲集嘅地方👍🏻 就連比較冷門嘅尼泊爾菜、印度菜其實都有好多選擇,就好似今次嚟到佐敦嘅「𝘛𝘩𝘦 𝘑𝘶𝘯𝘨𝘭𝘦」有齊尼泊爾同墨西哥菜,仲有特式雞尾酒🍹 成功吸引唔少捧場客😎《 𝘔𝘰𝘮𝘰 》 $88 4.5 / 5食尼泊爾菜點少得𝘔𝘰𝘮𝘰😎 多款餡料可以選擇,例如雞、豬同芝士🧀 最貼心係蒸同炸可以一半半咁叫法,兩種製法一次過試晒~ 炸嘅脆卜卜內裡肉汁飽滿;蒸嘅雞肉味更突出,配搭秘製醬汁更惹味😋《 𝘉𝘉𝘘 𝘊𝘩𝘪𝘤𝘬𝘦𝘯𝘴 》 $88 4 / 5烤到好香口嘅外皮,逼晒油份出黎食落都無咁膩👍🏻《 𝘛𝘩𝘦 𝘑𝘶𝘯𝘨𝘭𝘦 𝘛𝘢𝘤𝘰𝘴 》 $148 4 / 5揀左牛肉口味,淡忌廉、牛油果醬等中和肉嘅肥膩,整體配搭好清新👍🏻 《 𝘉𝘉𝘘 𝘗𝘰𝘳𝘬 》 $108 4.5 / 5肥膏同肉係55比例😍 用鐵板上仲有少少吱吱聲好開胃🤤 調味上偏鹹香,亦有好濃香草味👍🏻 不過就咁食會有啲漏,建議配飯食更佳🤪《 𝘞𝘦𝘭𝘤𝘰𝘮𝘦 𝘵𝘰 𝘵𝘩𝘦 𝘑𝘶𝘯𝘨𝘭𝘦 》 $90 4 / 5再黎兩杯特色雞尾酒,酒味唔會好勁,反而果味好重,甜絲絲適合女仔飲🍹《 𝘌𝘭𝘥

《 𝘔𝘰𝘮𝘰 》 $88 4.5 / 5

《 𝘉𝘉𝘘 𝘊𝘩𝘪𝘤𝘬𝘦𝘯𝘴 》 $88 4 / 5
烤到好香口嘅外皮,逼晒油份出黎食落都無咁膩👍🏻

《 𝘉𝘉𝘘 𝘗𝘰𝘳𝘬 》 $108 4.5 / 5

《 𝘌𝘭𝘥𝘦𝘳𝘧𝘭𝘰𝘸𝘦𝘳 𝘗𝘢𝘭𝘰𝘮𝘢 》 $90 4 / 5
哩杯酸咪咪嘅特飲😍同風味濃郁嘅異國菜式味道好夾,飯前開胃飯後消滯😆

———————————————
🏠環境舒適度:💛💛💛💛
👅舔脷回頭度:💛💛💛💛
📸打卡able度:💛💛💛💛
🙇🏻‍♀️服務滿意度 :💛💛💛💛💛
———————————————
$250 (Dinner)
平時聽就聽得多尼泊爾菜🇳🇵但今次就真係第一次食,估唔到係咁好食,唔單止食物質素,連餐廳既環境都好有特色,因為餐廳用左森林做主題🌳加埋啲燈,成個感覺氣氛無論係朝早定夜晚都好好🎑今日Lunch Time去到,以為outlook咁唔錯既餐廳價錢都有翻咁上下,點知都係有Set Lunch,而且價錢都好抵,怪唔得我地around 2點到都依然滿座啦🪑。🐒Set Lunch💰$88👉🏻Set Soup(Mushroom and cream)👉🏻Chicken MOMO(Steamed) (8pcs)👉🏻Chocolate Lava Cake+$38👉🏻Iced Americano佢MOMO原來係同我地既餃子好相似,而fillings方面除左雞肉🍗仲可以揀豬肉同芝士🧀️煮法都可以揀蒸或者炸。🐒Set Lunch💰$88👉🏻Set Salad(Cheese and Tomato Salad)👉🏻Seared Sole Fish Fillet✅Creamy Potato Mash, Lemon & Capers Butter Sauce👉🏻Iced Americano呢個魚真係好值得推薦,因為佢個煮法同味

🐒Set Lunch💰$88

👉🏻Chocolate Lava Cake+$38

👉🏻Iced Americano

🐒Set Lunch💰$88

👉🏻Seared Sole Fish Fillet

👉🏻Iced Americano
呢個魚真係好值得推薦,因為佢個煮法同味道都係我第一次試,食落好香牛油味🧈
而個炸衣係好無負擔感,好薄但同時好脆🐟
2023-09-27 41 views
️第一次食尼泊爾菜😂餐廳除左有尼泊爾🇳🇵菜式之外,仲有啲比較西式既菜式,就算吾太想試新野,都可以離呢間餐廳😎假日下晝都仲有lunch set 提供,價錢都幾親民,環境以叢林為主題,配上紫色既燈牌,幾有feel .👁‍🗨Momo(7.5/10)💲88.➰momo 即係尼泊爾既餃子🥟佢有雞肉,豬肉同埋牛肉選擇,煮法亦都可以揀蒸或者煎或者一半煎一半蒸🤫呢日我揀左豬肉,貪心啲要一半煎一半蒸,一次過試哂兩種款式🫣餃子每隻既大細都差吾多,煎餃既賣相好吸睛,呈金黃色,邊位咬落脆卜卜好香口,夠juicy🤫同時地又吾會覺得油膩😇蒸餃味道就相對低調啲,更易食得出入面滿滿豬肉餡料既味道🙂沾上中間既辣醬汁,面有尼泊爾風味.👁‍🗨Nepali Daal Bhaat (7.5/10) 💲98. ➰係一個相當有尼泊爾特色既飯🙂一個幾格既鐵碟,上面放左扁豆糊,醃菜炒肉,菜配薯仔同埋飯🌝扁豆糊除左可以就咁食,都可以用離撈飯,有陣陣豆香味,醃菜配肉同樣可以揀雞牛豬,整體辣辣地,好惹味🤓.👁‍🗨朱古力心太軟(7.5/10) 💲+38. ➰心太軟個擺盤幾靚,暖暖地,入面係有流心效果😉蛋糕質地幾挺實有口感,朱古力味都濃,仲有球

👁‍🗨Momo(7.5/10)💲88

👁‍🗨朱古力心太軟(7.5/10) 💲+38

➰心太軟個擺盤幾靚,暖暖地,入面係有流心效果😉蛋糕質地幾挺實有口感,朱古力味都濃,仲有球雲呢拿雪糕🍦
👁‍🗨Healthy Yak (7/10) 💲48

➰藍莓,益力多,檸檬,dry ginger ale整成既mocktail ,味道以益力多同藍莓為主,感覺都幾fresh
🔛 整體評分(7.5/10)
2023-09-19 47 views
朋友想吃一些比較有特色的菜,剛好我也從來沒有吃過尼泊爾菜,所以就帶她一齊去試試看。餐廳環境雖小,但裝修得很特別,好像置身叢林之中。尼泊爾餃子(芝士味)一直聽人講momo很出名,所以一定要試試。我們選了煎的,但其實還有蒸,可以2溝。餃子包得像花一樣,很飽滿,皮是煎炸過的,超脆。這個配辣椒醬一起吃很好吃,可以減低油膩感,整體很不錯。泰式雞肉pizza 他們的pizza是長方形的,餅底比較薄亦比較脆。泰式雞肉味少辣,但他加了花生碎和酸奶油,吃起來意外的夾,不過一個人吃真的很多,2個人分享比較好。咖喱魚 朋友挺喜歡咖喱,我覺得他們的咖喱香料味比較重,好像沒有加椰汁,所以更濃味。這個本身是配餅的,餅皮是很薄的那一種,跟naan不同。Tropical smoothie 這個超好喝,一定要點!跟mango lassi 有點像,芒果味很重,但這個加了菠蘿和熱情果,味道更清新,亦不會很酸。當日我們點了超多,差點吃不完,吃得超飽,尤其是MOMO真的很飽肚,很推薦。

尼泊爾餃子(芝士味)

泰式雞肉pizza

咖喱魚

Tropical smoothie

🥟 𝙼𝙾𝙼𝙾 (𝙷𝚊𝚕𝚏 𝙵𝚛𝚒𝚎𝚍 + 𝚂𝚝𝚎𝚊𝚖𝚎𝚍) $𝟾𝟾正宗嘅尼泊爾餃子🤩🙌🏻蒸籠嘅造型幾吸精😍可以自由揀蒸同炸餃嘅比例🤪仲有雞、豬同芝士餡揀😆今次揀咗一半蒸一半炸同豬肉餡😚豬肉鮮味十足🐷咬落去嘅時候肉汁泌哂出嚟🤤建議一啖食哂一隻餃子😋配上辣椒醬幾惹味🌶️炸餃子表皮金黃酥脆 餃皮較厚🤏🏻蒸餃子口感少少似小籠包🤣 皮薄餡多🥰個人覺得蒸餃比較出色👍🏻-🇳🇵𝙽𝚎𝚙𝚊𝚕𝚒 𝙳𝚊𝚊𝚕 𝙱𝚑𝚊𝚊𝚝 $𝟿𝟾好有尼泊爾嘅傳統風味🥳扁豆茸豆味十足 撈飯一流🤩雞肉醃製過幾入味🍗略嫌太多細骨 同埋肉質唔算鮮嫩🥹薯仔同菜香料味比較重🥔 炆煮得好淋🙈但整體而言唔冇太大驚喜🧐建議可以試下其他菜色 例如雞肉pizza🍕-🐷小小總結Set lunch $88包埋沙律飲品都算抵💵雖然舖位細座位都比較少🙈不過有sofa坐得都幾舒服😎可以book定位先🥰夜晚係環境幾好嘅酒吧🍻 cocktails聽講唔錯的🍹 經過廟街想感受下氣氛嘅可以夜晚去🥳會係另一番幾好嘅體驗🫶🏻-好味程度:🐽🐽🐽🐽餐廳環境:🐽🐽🐽🐽回頭度:🐽🐽🐽價錢:🐽🐽🐽🐽💰人均消費:$100-$200
正宗嘅尼泊爾餃子🤩🙌🏻
蒸籠嘅造型幾吸精😍
可以自由揀蒸同炸餃嘅比例🤪
仲有雞、豬同芝士餡揀😆
今次揀咗一半蒸一半炸同豬肉餡😚
價錢:🐽🐽🐽🐽
💰人均消費:$100-$200
🇳🇵𝙽𝚎𝚙𝚊𝚕𝚒 𝙳𝚊𝚊𝚕 𝙱𝚑𝚊𝚊𝚝
  • Momo
以熱帶叢林為主題既一間尼泊爾 x 墨西哥餐廳—The Jungle,鬧市中一片綠色森林風餐廳,整個氛圍充滿異國風情🌴 餐牌上有各色名樣經典西式食物、亦有地道尼泊爾菜式;推介Momo餃子,半煎餃半蒸餃,兩款餡料都肉汁豐富,配上辣椒醬,別有一番風味!而另一款經典牛扒薯條,味道同樣出色高質,肉質多汁鮮嫩,薯條屬於幼細款,炸到金黃香脆~ Set lunch包埋前菜、甜品、餐飲,整體而言所有食物都別具特色,值得推介🌿
Type of Meal
Dinner
趁著家人生日,打算選些特別一點的菜式,左揀右揀後選了連我自己也沒試過的尼泊爾菜!位處佐敦的The Jungle,地點位置方便,店名叫做The Jungle,裝潢就像叢林一樣。來吃尼泊爾菜餐廳,第一樣要點的當然是尼泊爾餃子MOMO!可選煎餃或蒸餃,餡料是豬肉、雞肉或Paneer芝士。我們點了豬肉餡蒸餃,一籠有9隻大大隻的餃子,餃子皮厚薄適中,肉餡飽滿,肉汁豐沛,有點像吃巨大版的小籠包一樣。蘸辣椒醬來吃,更為惹味!!尼泊爾炒米通 (Chat-Pate),可選辣或不辣,這款我們選不辣的。Chat-Pate是尼泊爾的街頭小食,主要是脆米通加入香草及香料而成,還有青瓜粒及媽咪麵類的即食麵脆脆。雖然選了不辣,但調味粉是帶微微的辣,並加入青檸汁,集酸、辣、脆於一身!傳統尼泊爾米飯拼盤 (Kirat Traditional Set),碟中央的是孜然黃薑飯,每樣配菜一小份的,有醃豬肉配青菜、發酵黃豆、血腸、水牛肉乾、青瓜及紅蘿蔔,尼泊爾醬及葵瓜子醬。比較合口味的是醃豬肉配青菜,味道略略鹹香,青菜帶點油香,配飯吃剛剛好!血腸也是味道不錯的配菜。水牛肉乾比較硬身,要用點牙力。啡色的粉末味道比較辣,拌飯一起吃

尼泊爾餃子MOMO
尼泊爾炒米通 (Chat-Pate)
傳統尼泊爾米飯拼盤 (Kirat Traditional Set),碟中央的是孜然黃薑飯,每樣配菜一小份的,有醃豬肉配青菜、發酵黃豆、血腸、水牛肉乾、青瓜及紅蘿蔔,尼泊爾醬及葵瓜子醬。比較合口味的是醃豬肉配青菜,味道略略鹹香,青菜帶點油香,配飯吃剛剛好!血腸也是味道不錯的配菜。水牛肉乾比較硬身,要用點牙力。啡色的粉末味道比較辣,拌飯一起吃變得香香辣辣的!惟尼泊爾米飯不是太適合我們的口味,覺得普通。
墨西哥卷 (Tacos)
The Jungle另供應墨西哥菜,點了份墨西哥卷 (Tacos),配料選擇有三款,美國西南風味雞、烤牛肉及煎蝦,我們選烤牛肉為餡料。Taco是將粟米薄餅餅皮捲成U型的兜樣,脆殼餅皮,餡料有主角烤牛肉、紫椰菜、菜苗、蕃茄莎莎醬、牛油果醬、及酸忌廉。配料雖然簡單,但烤牛肉的BBQ醬味香濃,牛肉軟嫩有肉汁,容易咬開,吃起來也不會太過遴迍。烤牛肉的味道與三款開胃醬汁一起吃,香濃得來帶點微酸,不會有膩滯感!

全家人一人一杯飲品,尼泊爾啤酒Mustang ($58/樽),味道清淡,偏向是Light的啤酒。

Coco
Coco,椰青水、斑蘭汁、檸檬汁與薑啤混合而成,椰青及斑蘭味道較為突出,味道有趣又清新!
Mixed Berries Smoothie
Mixed Berries Smoothie,雜莓、杏仁、乳酪與煉奶mix成的smoothie,帶莓味的酸酸甜甜。由於有煉奶,所以飲品稍稍偏甜,但整體幾好飲!
Tropical Smoothie
Tropical Smoothie,菠蘿、芒果、熱情果配呍呢嗱雪糕打成的smoothie,熱帶水果那份酸甜,味道較莓味清新,也沒那麼甜膩,很好喝!!

甜品是朱古力心太軟 (Chocolate Lava Cake) ($68),心太軟的朱古力漿夠流心,朱古力味香濃又不會過甜,好吃!

除了Kirat是我們吃不慣之外,其他食物及飲品都好吃啊!對於第一次試尼泊爾菜,留下一份好印象~~
2023-06-10
$190 (Dinner)
尼泊爾餃子MOMO
尼泊爾炒米通 (Chat-Pate)
墨西哥卷 (Tacos)
Tropical Smoothie
本人一直都喜歡食民族風嘅食物,但呢間尼泊爾餐廳可能真係太地道,香料味甚重,同行嘅朋友都唔太接受到,所以試嘅時候要有心理準備。📍總結:📌朋友最能接受嘅尼泊爾菜式係momo,但注意都係重香料味的~好欣賞佢煎同蒸可以一半一半,兩隻口味都可以試吓。但個人覺得煎係好味過蒸嘅😂📌而最受大家喜歡係墨西哥燒雞,因為係鐵板上所以好香,其次係啲醬各有特色,點薄餅食都有唔同嘅口味。📌比較失望係香料醬酥炸球,食過堅尼地城嗰間同深水埗嗰間,佢哋嘅酥炸球都比較足料,而且個sauce都比較容易入口😬📌而警世嘅菜式係尼泊爾炒米通,有啲米通,媽咪麵,洋蔥同青瓜,配料較簡單都唔緊要,但味道係Wasabi味🫠食落唔太夾…📌飲品方面都唔太推介,試咗包括多推介嘅welcome to the Jungle,酒精味太濃,唔太啱我哋飲。其他Cocktail都同樣比較酒精味重, 價錢就唔太值啦🥲Smoothies 就正常發揮。
📍總結:
PANIPURI
momo
美國西南風味雞
尼泊爾炒米通
Elderflower  Paloma
2023-08-24
$200 (Dinner)
momo
美國西南風味雞
2023-09-02 41 views
✨Jungle international flatter森林國際拼盤 拼盤有: 香辣雞肉、米片、炸王豆、玉米餅、尼泊爾餃子、番茄醬雞翅、醃蘿蔔淨係唔太識食醃蘿蔔同米片之外,其他食落都好有新鮮感,幾特別,有啲汁呀味呀 真係未食過唔識形容🙈😂香辣雞肉係咖啡汁嚟嘅,帶有麻辣感,雞肉質地偏硬身,都幾香嘅🐔玉米餅係少少少少脆口,裏面夾住沙律菜、辣肉碎、汁醬,其中有個綠色醬幾正!!!少少似千島醬嘅味,但又唔係完全似。雞翅其實係2隻完隻,只係切開一半炸,嘩 呢個一樣都係好香辣,好鬼脆 唔點個醬真係會熱氣死🙈以上嗰啲全部都係辣嘢嚟,得尼泊爾餃子先係唔辣🥲🥟我比較喜歡個餃子皮多過肉餡,餡少少乾,可能係餃子皮吸曬肉汁,搞到個皮好香^*^✨卡邦尼意粉Spaghetti Carbonara 平時喺cafe冇叫過卡邦尼意粉,覺得好普通~不過自己又想試下尼泊爾卡邦尼係點樣!😳😙係勁creamy,勁油,好多芝士😂肉嘅味就係似Bacon mix ham🐷雖然好heavy 不過食得好滿足💗💗✨Healthy Yak (健康益?😂💙Yakult, blueberries, lemon, dry ginger ale.💙

✨卡邦尼意粉Spaghetti Carbonara

✨Healthy Yak (健康益?😂
鍾意呢杯多啲😙😙係酸酸甜甜嘅汽水,一定就唔係healthy😂汽水(ale.) 係有嘅,甜甜地,不過飲唔出乾姜味。同時發現益力多同檸檬嘅味出奇地夾~🍋🍋味係最搶味。

✨Mixed berries smoothie
💜fresh mixed berries, yoghurt, almonds, condensed milk💜
呢杯Smoothie好解暑,由頭飲到走都係冰嘅~🧊雙莓同乳酪酸酸地,再加甜嘅鍊奶,味道中和到🫐🍓唔知係咪落咗杏仁 搞到成杯飲品聞落好似藥水味😵‍💫有得走杏仁嘅話 真係要走杏仁。
2023-08-31
$250 (Dinner)