2023-03-25 86 views
週末運動過後,想在附近食個簡餐。教堂外一間cafe光猛企理,原來是間社企,決定一試支持。侍應有學習障礙,但對答有禮溝通沒有難道。先吃bagel,麵包略烘外脆內軟,煙三文魚香而不鹹,難得青瓜,甘藍菜等保持爽脆,加上蛋黃醬完美配搭。素食wrap配料豐富,烘後甘藍菜和青瓜保持爽脆,蕃茄不會水汪汪,軟稔口感的牛油果和鷹嘴豆泥,健康味美。Apple crumble 微甜足料,蘋果粒和蓉,加上脆粒口感豐富。小小cafe隱藏驚喜。最後來杯甘醇綿密flat white完美作結。

侍應有學習障礙,但對答有禮溝通沒有難道。

最後來杯甘醇綿密flat white完美作結。

2023-03-11
Type of Meal
Lunch
2023-03-24 66 views
成日經過彌敦道見到這裡有間cafe,望真啲發現是一間社企cafe,今日下午就和女神一齊試吓。店員其實和普通店員分別不大,一樣勝任工作!欣賞!尊重!店舖坐位較少,和女神並排坐著望向繁忙的彌敦道,幾捨意。【牛奶咖啡】咖啡果香味道濃濃的,沒有多餘的酸味,烘焙咖啡豆功夫做得好。【朱古力咖啡】朱古力和咖啡味道同樣香濃!可可味道好香!【煙三文魚貝包】店員幫忙加熱後,begal有點結實。中間夾著羽衣甘藍、芝士醬和煙三文魚,好清新,而且大份飽肚。【朱古力鬆餅】夠鬆軟,但是朱古力味道不夠突出,如果多點朱古力粒增加調味更佳。【朱古力蛋糕】甜度適中,作為下午茶輕食一流。

牛奶咖啡

【朱古力咖啡】朱古力和咖啡味道同樣香濃!可可味道好香!
朱古力咖啡

煙三文魚貝包
煙三文魚貝包

朱古力鬆餅

【朱古力蛋糕】甜度適中,作為下午茶輕食一流。
朱古力蛋糕
2023-03-05
$100 (Tea)
牛奶咖啡
朱古力咖啡
2023-03-21 34 views
呢間coffee shop係社企嚟㗎!經過嘅要支持下每次由佐敦行去尖沙咀,都一定會經過,今日終於有時間嚟飲杯熱朱古力🍫🧁Afternoon Tea Set勁抵$5️⃣5️⃣就有cake + coffee啲ᴄᴏғғᴇᴇ非常高質我唔飲咖啡都覺得呢度嘅咖啡好掂咖啡香非常香濃,ᴄᴀᴘᴘᴜᴄᴄɪɴᴏ:奶&咖啡整到好有層次75% Belgium Chocolate:可可味道特濃而不過甜Brew Coffee呢度嘅蛋糕全部都係ʜᴏᴍᴇᴍᴀᴅᴇ🍰🥧Toffee Banoffee: 批皮夠酥脆,一層拖肥+一層香蕉+一層cream,係多層次嘅口感,有雪糕交融嘅滋味🍋Lemon Tart: 檸檬味好突出,檸檬嘅酸甜味令人越食越開胃🎂Red Velvet Cake呢間嘅☕️+🍰都好有質素
呢間coffee shop係社企嚟㗎!
經過嘅要支持下

每次由佐敦行去尖沙咀,都一定會經過,
今日終於有時間嚟飲杯熱朱古力🍫

2023-03-18
Type of Meal
Tea
2023-03-04 73 views
成日都經過尖沙咀呢間coffee shop,coffee shop最特别嘅地方係佢有半間餐廳都有落地玻璃窗,好吸引💗可以坐係店內望住街景食嘢,感覺好開陽,而今日仲要係陽光燦爛,坐喺窗邊食個tea,真係好悠閒同舒服🤗。而且餐廳裹面地方亦都算寬倘,空間感幾大,就算人流多,都吾覺得擠擁!👍佢哋有afternoon tea set提供,用餐時間係2pm 至6pm,餐包左1件🍰+1杯☕️都係$55我同朋友就order左兩個tea set:🍰無質芝士蛋糕+Latte🍰摩卡蛋糕+Black Coffee☕️同🍰味道都吾錯,芝士蛋糕芝士味好濃,如果有時間,可以約朋友嚟呢度tea下,都係一個吾錯選擇❤️

我同朋友就order左兩個tea set:
🍰無質芝士蛋糕+Latte
🍰摩卡蛋糕+Black Coffee
☕️同🍰味道都吾錯,芝士蛋糕芝士味好濃
2023-03-04
$55 (Tea)
成日經過哩間cafe門外但最近都係第一次嚟食嘢The Nest Coffee Shop係一間社企cafe有一大片落地玻璃 坐係吧枱度嘆咖啡感覺寫意☺️.店內大約有10個座位以吧枱為主簡約清新🍀我哋叫咗一份芝士火腿牛角包、一份煙三文魚羽衣甘藍貝果、香蕉批、Flat White、Latte焗熱咗嘅貝果同牛角酥都好好食!😋😋😋😋😋煙三文魚又多又新鮮配埋羽衣甘藍 好食又健康!牛角酥入面芝士半溶狀邪惡又好食呀!咖啡好好飲又濃又香 厚奶質感👍🏻
成日經過哩間cafe門外
感覺寫意☺️

店內大約有10個座位
以吧枱為主
簡約清新🍀

我哋叫咗一份芝士火腿牛角包、
一份煙三文魚羽衣甘藍貝果、
香蕉批、Flat White、Latte
焗熱咗嘅貝果同牛角酥都好好食!
😋😋😋😋😋
煙三文魚又多又新鮮
配埋羽衣甘藍 好食又健康!
牛角酥入面芝士半溶狀
邪惡又好食呀!

咖啡好好飲
又濃又香 厚奶質感👍🏻
2023-02-07 468 views
下午茶時間去尖沙咀經過聖安德烈堂,很漂亮的古典建築物,入去逛下放空放鬆,地下有一間社企 coffee shop,裝修簡約,嘆番杯咖啡☕️再行街!The Nest Coffee Shop 係一間社企,非牟利機構,對員工多一份包容。Afternoon Tea Set $55蛋糕加咖啡,CP值很高!蘋果金寶Apple Crumble蘋果金寶散發香甜蘋果味,見到其他食客都讚,所餘無幾,甜點多蘋果粒粒同香甜蘋果蓉,配上香脆可口的批底,好喜愛!奥利奥芝士蛋糕Oreo Cheese Cake芝士蛋糕質感十分幼滑,食落啖啖芝士香氣,散發出 Oreo味道。英式鬆餅Scone鬆餅超級鬆化,還有果 jam, 滋味無窮!Macchiato 瑪奇朵咖啡選擇有好多選擇,朋友好鍾意細細杯的 Macchiato,濃郁芬芳。Cappuccino 泡沫咖啡Cappuccino 拉花好看,不錯的奶泡比例,苦澀適中,甘香餘韻。Mocha 朱古力咖啡Mocha ☕️ 心心 拉花好sweet🫶 飲落入口香滑,細味朱古力奶味,很突出!蛋糕🍰美味,再配搭香濃咖啡,價錢好優惠,社企又有意義,值得多一點來幫襯!

Afternoon Tea Set $55
蛋糕加咖啡,CP值很高!

蘋果金寶
Apple Crumble

奥利奥芝士蛋糕
Oreo Cheese Cake

英式鬆餅
Scone
鬆餅超級鬆化,還有果 jam, 滋味無窮!

Macchiato 瑪奇朵

Cappuccino 泡沫咖啡

Mocha 朱古力咖啡

$55 (Tea)
  • 芝士蛋糕
  • Cappuccino
2023-02-05 99 views
前兩天經過尖沙咀彌敦道,在九龍公園對面的行人路旁,看到一間精緻的咖啡店,門前海報介紹是幫助弱勢青年的社企,我和朋友於是二話不說就入內光顧了。咖啡店雖然不大,但整潔雅緻,給人一種舒適、寧靜的的感覺。櫃台前面有多種包點、三文治、飲品可供選擇,外賣堂食均可。另有各款手工即製咖啡和特色飲品。“綠茶芝士蛋糕”,濃厚的芝士奶油,滲透出綠茶香。“蘋果金寶”,蘋果餡料豐富,批底酥脆。“比高包配忌廉芝士”,店員先把麵包烤得香脆,吃的時候塗上忌廉芝士,滋味無窮。“朱古力咖啡”,味道濃郁,朱古力和咖啡配搭得相當好,上面還有拉花。“粉紅朱古力”,帶士多啤梨香味的朱古力,很有特色。在彌敦道百年大榕樹下,享用了頓精緻的下午茶,而且還能夠助人,非常滿足。

咖啡店雖然不大,但整潔雅緻,給人一種舒適、寧靜的的感覺。

“綠茶芝士蛋糕”,濃厚的芝士奶油,滲透出綠茶香。

“蘋果金寶”,蘋果餡料豐富,批底酥脆。

“粉紅朱古力”,帶士多啤梨香味的朱古力,很有特色。
2023-01-29 109 views
2023.01.28尖沙咀跑完步🏃🏻‍♀️當然要去補給🍽️而聖安德烈堂⛪️地下就有呢間社會非牟利機構Café ☕️雖然餐廳座位不多,但係勝在十分企理!而且陽光照射下☀️係座位享受美食時望住人來人往既街景又係另一番享受😎熱Mocha ☕️店員拉花拉左個🤍好sweet🥰而飲落香滑,細味下帶有朱古力味🍫奶味較出🥛熱自家製檸檬🍋鮮薑蜂蜜🍯天氣凍❄️飲呢杯暖身就最好不過👍🏻又甜又辣仲可以抗氧美白✌🏻凍黑粉紅朱古力🍫72%黑朱古力🍫加上天然粉紅朱古力💕朱古力味超濃郁🤎煙三文魚比高包🥯外脆內軟既比高包夾住新鮮煙三文魚、爽口羽衣甘藍同青瓜🥒同香濃忌廉芝士🧀成件事係好夾🫶🏻雞肉🍗牛油果🥑墨西哥卷🫔補充蛋白質既最佳選擇!香軟既外層加上內層有鮮嫩既雞肉加上綿綿牛油果🥑香濃芝士🧀新鮮蕃茄🍅爽脆羽衣甘藍🫶🏻蘋果金寶🍎見到好多食客都會揀既甜點🍮超多蘋果片同蘋果蓉🍎批底好香脆可口😍
2023.01.28

煙三文魚比高包🥯

雞肉🍗牛油果🥑墨西哥卷🫔

蘋果金寶🍎
2022-09-04 427 views
尖沙咀: TheNest社企經營既cafe經過好多次,但今次係第一次幫襯,堂食因為太少位,所以次次都係無緣幫襯。終於今次好好彩有一個位。點左bagel 加latte. 變成套餐。套餐就係飲品加$25可選任何細杯,或$30選大杯或凍飲。Latte: 咖啡香濃,苦味適中,奶泡打得好綿滑,溫度剛好所以奶既甜味明顯。我見其他人既latte有拉花,但我心急飲左無留意大啡菇bagel:濃濃菇味配上烤焗後既貝果包,雖然是素食,但好香好好味,幾好岩酷熱日子吾想食咁多肉呢度既職員非常友善☺️可以享受到美食,又幫助到有需要既人,又可以望住個幾舒服既街景,心情都靚啲。下次有機會想試下scone同蛋糕
尖沙咀: TheNest
社企經營既cafe

下次有機會想試下scone同蛋糕
2022-02-15 805 views
🔙回頭率:10/10🌈性價比:9.5/10🐻‍❄️ 希望出咗呢個post,下次再去食個陣,吾會需要排隊啦🤣本身想私有化呢間,不過又真係好想開心share!希望大家多多支持 #非牟利機構 。呢間餐廳係幫助有學習障礙人士融入社會,用心感受一下既時候,佢地甚至比其他餐廳更有禮貌☺️💯*・*:.。..。.:*・*:.。. .。.:*・・*:.。..。.:*・———————————————🍴: 煙三文魚比高包 $50Smoked Salmon Bagel😋呢個係小編覺得呢間最好食既其中之一。外脆內軟,吾會太硬。配埋煙三文魚的確咸度剛好。🈵 9 /10🍴: 雞肉牛油果墨西哥卷 $ 40Avocado Chicken Wrap😋呢個墨西哥卷比較適合淡口味嘅人,因為雞肉偏淡無咸味,配埋牛油果,大大增強飽腹感。如果食量比較細又想配埋嘢飲嘅朋友,其實仲可以叫半份,都只係$20!🈵 7.5 /10🍴: 火腿芝士牛角包 $ 33Ham & Cheese Croissant 😋牛角包完全唔脆,小編去食嘅時候,牛角包只係微暖,不過勝在包夠大份。🈵 6 /10🍴: 70%Dark Chocolate比

🔙回頭率:10/10

🈵 7.5 /10

🍴: 火腿芝士牛角包 $ 33
Ham & Cheese Croissant
🈵 6 /10

🍴: 70%Dark Chocolate比利時黑朱古力 $ 44
(跟餐大杯+$30小杯就+$25)
😋超濃郁嘅朱古力飲品,飲得出應該係用可可去沖而唔係普通粉狀,或者朱古力醬沖出嚟。小編覺得凍飲熱飲一樣出色。
🈵 8/10

🍴: Mocha 朱古力咖啡 $ 44
(跟餐大杯+$30小杯就+$25)
😋 朱古力味略微,反正奶味重左。不過咖啡濃度適中
🈵 7/10

🍴: Pink Chocolate 天然粉紅可可 $ 46
(跟餐大杯+$30小杯就+$25)
😋 絕對吾係Barbie pink既伏,吾會有粉紅藥水味。感覺好似係吾會over sweet既白朱古力咁,粉紅色的確俘虜左小編既心。
🈵 7/10

🍽: The Nest Coffee Shop (尖沙咀)
📍尖沙咀彌敦道138號聖安德烈堂地下

#hkfoodie #hkcafe #hkfoodblogger #hkfood #foodie #foodiehk #jordan #美食 #香港好去處 #香港美食 #香港加油 #佐敦美食 #佐敦 #異國料理 #異國風情 #印度 #印度菜 #印尼 #異國美食 #npo #非牟利機構 #支持非牟利機構 #非牟利房社企 #尖沙咀美食 #尖沙咀cafe #尖沙咀好去處 #尖沙咀餐廳 #尖沙咀甜品
2022-02-08
$80 (Lunch)
2022-02-03 428 views
The Nest Coffee 佢係一間社會非牟利機構位於尖沙咀教會裏面嘅咖啡室裏面大部分嘅員工都係少數民族,智障人士或者係社會上地位較為低嘅人士咖啡選擇有好多有一個我好鍾意嘅就係蜜糖americano小食亦都有我本身好喜愛的美式蘋果批亦都有牛角包三文治芝士蛋糕等等嘅價錢方面亦都好優惠兩個人食都係一百蚊左右坐嘅地方唔係咁多大部分都係high table佢嗰個境都ok, 對住彌敦道裏面裝修仲有每個員工嘅profile講佢哋自己個人嘅故事好佩服佢哋係香港都可以自力更新對社會有貢獻下次經過一定會再嚟幫襯
咖啡選擇有好多有一個我好鍾意嘅就係蜜糖americano
小食亦都有我本身好喜愛的美式蘋果批
亦都有牛角包三文治芝士蛋糕等等嘅
價錢方面亦都好優惠兩個人食都係一百蚊左右

坐嘅地方唔係咁多
大部分都係high table
佢嗰個境都ok, 對住彌敦道

裏面裝修仲有每個員工嘅profile講佢哋自己個人嘅故事
好佩服佢哋係香港都可以自力更新對社會有貢獻
下次經過一定會再嚟幫襯
大仙Cafe推介| 🍴Lunch 📍佐敦 Good good! The staff are nice.So convenient 🤍love the relaxing feeling. Good healthy food
2021-11-13 331 views
員工及店長都非常殷勤有禮!原本以為社企經營,食物質素未必有保證,點知完全相反,食物款式同質素好過好多咖啡店,絕對值得去試一試,歇一歇!環境舒適,沿窗設計嘅bar枱,唔會坐得唔舒服,仲同窗外煩囂嘅街道形成強烈對比,好有隱世嘅感覺!推介佢嘅朱古力鬆餅,唔使問,店員會自動波幫你加熱,一砌開,係朱古力心太軟鬆餅!好多單點都可以套餐價加杯咖啡,仲要大細同價,我叫左杯Americano,酸度同苦澀度適中,溫度適中,唔係大型咖啡連鎖店嗰啲熱水淥死人嘅苦茶!下次黎會想試下黑芝麻bagel配cream cheese,仲有其他熱食!
員工及店長都非常殷勤有禮!
  • 朱古力鬆餅
2021-10-30 251 views
The Nest是一家社會企業咖啡店,由思拔中心負責營運。思拔中心是一個慈善機構,專為有學習障礙的英語使用者提供培訓,而且提供臨時職位給學員。有部分學員就會在咖啡店就業,由一位健全的店長指導。The Nest在香港有兩間分店,一間在中環聖約翰座堂旁邊,我今日去的是The Nest在尖沙咀聖安德烈堂旁邊的分店。第一次光顧未知咖啡店的背景,用了粵語點餐,不過店員很有禮貌的向我確認我點了蜂蜜咖啡。蜂蜜咖啡其實是加了蜜糖的美式咖啡,苦澀味比原本的Americano更少。我喜歡坐在窗前的高凳上,望著彌敦道車如流水,馬如游龍的樣子,玻璃窗仿佛隔開了兩個時空。蜂蜜咖啡 $37
蜂蜜咖啡

蜂蜜咖啡 $37
蜂蜜咖啡
2021-09-30 196 views
喺佐敦同埋尖沙咀中間,喺山林道隔離,有間聖安德烈堂,地下位置有間咖啡店,裝修簡約,係一間社企。估唔到彌敦道隔離,都有間細細間嘅咖啡店可以一路食嘢一路望住出面,座位唔算多,不過係一個好好嘅休息地方❤️👅 法式麵包三文治配飲品 套餐配埋飲品,有唔同既咖啡,朱古力同埋茶,我揀咗粉紅朱古力💗。呢個三文治入面有啲雞蛋沙律,再有塊煙三文魚,三文魚份量都唔細,個包軟硬適中,仲保持到脆邊,仲係暖暖地❤️至於粉紅朱古力,黎到有少少粉紅色,飲落去奶味香濃,如果唔太鍾意甜嘅朋友,可以揀粉紅黑朱古力🤤

👅 法式麵包三文治配飲品
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$80 (Breakfast)