A cozy little coffee shop with good vibes – you feel comfortable and relaxing out there. It is a nice place to chill in between errands. You could also visit the church upstairs after your break. Order at the counter, staff are friendly and nice, and they are capable in their job.They have combo set, but I have only ordered a veggie wrap, fresh, simple and healthy. The taste and the portion are great.It is run by a NGO, do show them love and support!

2024-01-03 340 views
2024第一餐本身約咗朋友係附近連鎖店飲咖啡經過見到係社企環境光猛闊落就試下佢咖啡同朱古力選擇唔算多 但基本都齊全反而食物種類多有齊Bagel🥯同牛角包🥐仲有墨西哥卷我就order 左煙三文魚bagel + GreenTea Latte🍵抹茶鮮奶 $30 (⭐️4/5)購買任何小食都可以優惠價錢加購飲品同連鎖咖啡點水準相約煙三文魚🥯 $55 (⭐️3/5)價錢偏貴但係水準一般 麵包偏乾 亦冇bagel應有的嚼口食物水準一般但係環境舒服 如果行街覺得攰可以買杯飲品坐下 望下街景店員同事好有禮貌 分工合作得好好👍🏻 值得鼓勵🌝回頭指數:4/5🫃🏻飽肚指數:4/5💰抵食指數:3.5/5
2024第一餐
本身約咗朋友係附近連鎖店飲咖啡
經過見到係社企
環境光猛闊落就試下佢

咖啡同朱古力選擇唔算多 但基本都齊全
反而食物種類多
有齊Bagel🥯同牛角包🥐
仲有墨西哥卷

🍵抹茶鮮奶 $30 (⭐️4/5)
購買任何小食都可以優惠價錢加購飲品
同連鎖咖啡點水準相約

煙三文魚🥯 $55 (⭐️3/5)
價錢偏貴但係水準一般

🌝回頭指數:4/5
🫃🏻飽肚指數:4/5
💰抵食指數:3.5/5
2024-01-01
$85 (Tea)
抹茶鮮奶+煙三文魚bagel
2023-09-05 290 views
小妹係附近返工,每次返工落車都會經過呢間cafe,但每次都匆匆忙忙咁淨係經過,無時間停低腳步入去坐下。今次放假終於再次經,亦有空閒時間入去試下💪🏻入到去環境清靜,員工服務很好,而且蛋糕同咖啡都不差🥰🥰🥰店內環境令到我可以寧靜咁過一個下午🕒🕒🕒,離開煩擾嘅聲音。👀雖然鋪頭細細,但值得支持🥰🥰🥰
2023-06-18 575 views
朋友好想支持一下這間社企cafe,所以今日一返完教會就帶我來tea一tea,邊食邊傾。呢間cafe 環境都唔錯,簡約舒適,有對住街景的一張長單人吧枱和一張二人圓枱,座位唔多,但好好坐,感覺好悠閒寫意,好岩傾計。下午茶時段蛋糕加飲品$55起,好抵!亦可叫其他食品再以優惠價配飲品。蛋糕外,仲有包點、三文治、鹹批、墨西哥卷等。飲品亦有咖啡、茶、朱古力、果汁等。單叫咗嗰牛肉批,都幾巨型。批皮厚度適中,裏面有好多饀,全是酸咪咪的牛肉碎,好有份量。朋友點了奧利奧芝士蛋糕配大杯自家製檸檬鮮薑蜂蜜。奧利奧芝士蛋糕好香滑,混入香甜的Oreo 餅,餅底就鬆脆,整體幾好味。朋友話自家製檸檬鮮薑蜂蜜真材實料,入口熱辣辣,酸酸甜甜,仲有不少薑碎,微微辛辣,味道岩岩好。我就叫咗摩卡蛋糕配大杯抹茶燕麥奶。摩卡蛋糕共有六層,忌廉和蛋糕相間,蛋糕硬在,濃濃朱古力香,味道唔會太甜。抹茶燕麥奶暖笠笠,入口都幾香滑,有抹茶的甘香,都有燕麥奶的香甜,甜度適中,岩我口味。
牛肉批
抹茶燕麥奶
2023-06-18
奧利奧芝士蛋糕
抹茶燕麥奶
近日天氣急升,在街上閒逛了一會,就已經汗流浹背,唯有到附近的cafe坐坐休息。The Nest Coffee Shop 位於尖沙咀聖安德烈堂地下,全店用上落地玻璃設計,每次經過都可以看到堂內食客所點的精緻蛋糕及美食。而這家咖啡店是一家社會企業餐廳,「The Nest」的意思是雀巢,希望幫助受訓者能學會與人相處及工作技巧,盡快離巢,展翅高飛。下午茶時段有套餐供應,HK$55就已經包了一件蛋糕及咖啡。由於雪櫃內的蛋糕實在太吸引,最後我們兩位女生點了三個afternoon set分著吃。藍莓芝士蛋糕及Latte芝士蛋糕口感鬆軟順滑,味香濃滑濕潤,上層的藍莓醬酸酸甜甜,能中和cream cheese 的膩滯感,做到香而不膩;Latte 口感順喉,奶泡綿滑,奶味重,但又不失咖啡香。香蕉太妃批及Matcha Latte私心推介香蕉太妃批!牛油餅底入口微脆,不易鬆散,而上面放了香蕉片及鮮忌廉,口感軟滑細緻,味道香甜,每一口都散發著香蕉的甜香;Matcha Latte的抹茶及牛奶比例拿懾得剛剛好,入口不但奶味香濃,還有抹茶的回甘味道,最重要是甜度適中。Mocha Cake及玫瑰烏龍茶Mocha 蛋糕分
下午茶時段有套餐供應,HK$55就已經包了一件蛋糕及咖啡。

藍莓芝士蛋糕及Latte
香蕉太妃批及Matcha Latte
Mocha Cake及玫瑰烏龍茶
Mocha 蛋糕分了多層,就是一層忌廉,一層莫卡蛋糕片,入口既有朱古力味,又有咖啡香,配上口感香滑的忌廉,味道不錯;吃了多款蛋糕,就來一口玫瑰烏龍茶,烏龍茶味道不會過濃,而出現苦澀味,相反,入口有淡淡的玫瑰花香。
2023-06-14 114 views
The Nest Coffee shop☕️🍫 喺天氣炎熱嘅星期六下午,小妹咁啱路過呢間社企咖啡店,被店內悠閒嘅氛圍所吸引,再加上自己覺得有啲肚餓,於是決定入去試試 The Nest Coffee Shop位於人流絡繹不絕嘅彌敦道,坐喺裡面飲杯嘢、聽住自己鍾意嘅歌,再透過落地玻璃窗望著一整列嘅榕樹及人來人往嘅途人,感覺的確係幾寫意㗎😎 我覺得店員嘅服務態度殷勤有禮,而且仲好有工作熱誠㖭吖👍🏻---------------------------- 三文魚比高三文治🥪 + 72% Dark Chocolate  $82(套餐價) 外面Begal經過店員加熱後,質地變得結實中間夾著煙燻三文魚片、口感清新爽脆嘅青瓜、羽衣甘藍以及軟滑嘅芝士醬配搭健康有營養之餘又夠飽肚🥪👍🏻 Dark Chocolate🍫入口濃郁,飲得到唔係用普通朱古力飲品沖劑或可可粉沖出嚟嘅嗰種甜味-----‐------------------- The Nest Coffee Shop呢間社企係由思拔中心負責營運,主要為有學習障礙嘅英語使用者提供實習機會;除此之外,更會提供部份臨時職位給學員,並由店長負責指導 如果大家行開
The Nest Coffee shop☕️🍫

我覺得店員嘅服務態度殷勤有禮,而且仲好有工作熱誠㖭吖👍🏻
----------------------------

三文魚比高三文治🥪 +
72% Dark Chocolate  $82(套餐價)

外面Begal經過店員加熱後,質地變得結實
配搭健康有營養之餘又夠飽肚🥪👍🏻

Dark Chocolate🍫
-----‐-------------------

如果大家行開尖沙咀,又想喘息一下嘅話,不妨考慮嚟幫襯呢間社企Cafe,支持吓呢班有特殊學習需要嘅朋友啦~
--------------------------
📌:尖沙咀彌敦道 138號聖安德烈治堂地下
每一次經過都好想入去試下,但好多時都滿座,今日終於試到因為佢下午茶2點至6點做緊cake set優惠,任何蛋糕加咖啡,只係$55唔怪得平時咁多人幫襯。我都叫左兩個cake set, 除左甜食之外,cafe 仲有其他咸嘅輕食,主要以包類為主,我都叫咗個墨西哥卷。雞肉牛油果墨西哥卷$42/全份除咗可以單點,哩度任何食物都可以跟套餐,而墨西哥卷仲可以選擇要半份$27。肉眼見呢份墨西哥卷好大條,好似想迫出嚟咁,落完單之後職員會幫你加熱及切開,切開左之後就會見到裡邊真係材料滿滿,雞肉、牛油果、芝士、番茄、羽衣甘藍。睇到都覺得好飽滿,咬落去,溶透嘅芝士已經滲入雞肉與其他材料之間,除咗雞肉及羽衣甘藍稍作簡單烹調外,羽衣甘藍煮得透熟,好似菠菜咁,而且一啲草青味都無牛油果及蕃茄都係新鮮即食,基本上整份墨西哥卷口味好清新,雞肉及雨衣甘難沒有太多調味,吃的原汁原味,低卡路里低鹽低油,清爽清新零負擔,好適合做完運動或者減肥人士嚟一邊食一邊飲咖啡。香橙朱古力蛋糕蛋糕layer層次分明, 外面被軟朱古力包圍,中間就是香橙蛋糕及柚子醬交替,香橙蛋糕口感比較實在、質地綿密,不是乾蛋糕的鬆軟口感,因為柚子醬大大為蛋糕增

每一次經過都好想入去試下,但好多時都滿座,今日終於試到

雞肉牛油果墨西哥卷$42/全份
一邊食一邊飲咖啡。

香橙朱古力蛋糕
蛋糕layer層次分明, 外面被軟朱古力包圍,中間就是香橙蛋糕及柚子醬交替,香橙蛋糕口感比較實在、質地綿密,不是乾蛋糕的鬆軟口感,因為柚子醬大大為蛋糕增加了濕潤及黏口感,酸酸甜甜為蛋糕中和了甜道,喜歡香橙朱古力的,不妨一試這個甜酸組合。

蘋果金寶
散發著超級香的肉桂蘋果味,頂層凹凸的帶著酥餅或軟曲奇餅般的口感,與下層玉桂蘋果泥,有著強烈的軟硬對比。肉桂蘋果泥超級香甜,一面有蘋果粒,真係會食到蘋果,而且蘋果粒已經烘培得軟淋,不需費勁就已經很容易咀嚼,甜得來散發著果酸。這個蘋果金寶,先以嗅覺肉桂香味刺激鼻腔,再以濃郁的肉桂蘋果甜酸味刺激你味蕾,那種香味相信如果新鮮出爐熱辣辣,會更香噴噴更加衝擊。

蛋糕套餐的兩杯咖啡,分別點了凍鮮奶咖啡(左)及凍朱古力咖啡(右 )。見到咖啡鮮奶比例層次分明,鮮奶咖啡的奶啡比例恰到好處,唔會出現有鮮奶味無咖啡味嘅情況;凍朱古力咖啡,由於加朱古力漿,3層層次更加分明,朱古力的甜味與咖啡比例勢均力敵,不會喧賓奪主,飲到朱古力味嘅同時都飲到咖啡嘅香濃。

冇諗過社企出品都咁有水準
,喺有啲驚喜
而且望住出便熙來人往嘅人群及車輛,慢慢嘆住杯咖啡,其實都幾治癒。
2023-06-10
$55 (Tea)
蘋果金寶
最近來美麗華商場來的特別多,發現商場旁邊有一家特別開陽的咖啡店。我們是中午的時候過來點了一杯冰拿鐵再加一個牛角包。牛角包裏面有芝士和火腿肉,性價比也很高。另外還點了一杯抹茶拿鐵以及一個蘑菇漢堡包。蘑菇漢堡包裏中間是一大塊的蘑菇,如果你是蘑菇的愛好者,這款漢堡不能錯過。另外,他家有很多早餐的套餐,低至30多十分之劃算,大家如果在附近可以試試,這裏的位置非常好找。The Nest Coffee Shop (尖沙咀)尖沙咀彌敦道138號聖安德烈堂地下

The Nest Coffee Shop (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道138號聖安德烈堂地下
2023-06-03 73 views
彌敦道人來人往、車水馬龍,跟店內的寧靜悠閒形成很大對比。逛街倦了,坐下來嘗嘗超值的蛋咖啡甜品,休息一下。下午茶餐 $55,一件蛋糕加飲品,可選咖啡或檸檬薑蜜,供應時間為下午2時至6時。蛋糕款式多,我們三人共點了三款蛋糕,另加一個牛角包,全部都好好味,不會太甜。藍梅芝士蛋糕朱古力香橙蛋糕香蕉太妃批牛角包:落店員將牛角包烘熱才上枱,外皮又脆又香口。Latte:咖啡味香濃,性價比高。凍檸檬薑蜜:味道天然,沒有加糖,感覺健康。

藍梅芝士蛋糕

朱古力香橙蛋糕

香蕉太妃批
牛角包:落店員將牛角包烘熱才上枱,外皮又脆又香口。
Latte:咖啡味香濃,性價比高。
凍檸檬薑蜜:味道天然,沒有加糖,感覺健康。
2023-05-20
2023-05-23 58 views
好多次經過依間小小嘅Cafe,都想嚟試吓放假同朋友喺尖沙咀行街,熱辣辣,就決定一試,飲杯嘢休息吓,費事中暑😂😂小店環境乾淨整潔座位唔算多,但可以坐喺玻璃窗,望住出面人來人往😎😎Tea Set 係非常非常抵!一杯飲品, +1件蛋糕,都只係$45!尤其是夏日炎炎,飲番杯凍飲,真係好爽!Ice honey americano 凍蜂蜜咖啡飲到咖啡原味道,用蜜糖又唔會太過甜,冰涼,爽!Orange marmalade cake 好classic, 蛋糕濕潤,有橙皮加埋外面一層朱古力配咖啡真係一流☺️☺️雞肉牛油果墨西哥卷如果肚餓,都有其他食物選擇我就俾個墨西哥卷吸引到☺️☺️餡料非常豐富,好厚既牛油果肉,同埋好多雞肉,仲有蕃茄、芝士、羽衣甘藍,清新開胃👍🏼😎Beef pie牛肉批都幾巨型,翻熱之後,外皮酥脆,牛肉餡料就好似肉醬意粉嘅牛肉碎咁,但唔會太鹹,幾好食👍🏼雖然蛋糕甜品選擇唔算多少少一間社企,價錢平,質素又OK,值得支持!

好多次經過依間小小嘅Cafe,都想嚟試吓

小店環境乾淨整潔
座位唔算多,但可以坐喺玻璃窗,望住出面人來人往😎😎

Tea Set 係非常非常抵!
一杯飲品, +1件蛋糕,都只係$45!
尤其是夏日炎炎,
飲番杯凍飲,真係好爽!

Ice honey americano 凍蜂蜜咖啡
飲到咖啡原味道,用蜜糖又唔會太過甜,冰涼,爽!
Orange marmalade cake
好classic, 蛋糕濕潤,有橙皮
加埋外面一層朱古力
配咖啡真係一流☺️☺️

雞肉牛油果墨西哥卷
如果肚餓,都有其他食物選擇
我就俾個墨西哥卷吸引到☺️☺️
Beef pie牛肉批

雖然蛋糕甜品選擇唔算多
少少一間社企,價錢平,質素又OK,值得支持!
成日行過尖沙咀都見呢間cafe,終於今次走入嚟試吓Carrot cake ($35)自家製蛋糕口感濕潤,平時食嗰啲carrot cake入面有好多cream,不過呢個只係頂層有,下面成件都係好實淨嘅蛋糕,而且有好多紅蘿蔔絲,非常鍾意!Toffee banoffee ($35)比想像中冇咁甜,低層嘅香蕉好香濃自家製檸檬鮮薑蜂蜜 (+$25)叫咗杯熱嘅試試,就咁飲好似冇乜特別,但原來只係我未搞勻咋!原來成個杯底都係薑粒,係超級超級多,非常有驚喜。最後加熱水再飲,辣得嚟好正!一路enjoy呢個下午茶,一路望住彌敦道人來人往,加上窗外嘅大榕樹景色,渡過咗個好relaxing嘅下晝
成日行過尖沙咀都見呢間cafe,終於今次走入嚟試吓

Carrot cake ($35)

Toffee banoffee ($35)
比想像中冇咁甜,低層嘅香蕉好香濃

自家製檸檬鮮薑蜂蜜 (+$25)

Toffee banoffee
Carrot cake
$70 (Tea)
Toffee banoffee
Carrot cake
2023-05-11 271 views
約咗朋友嚟尖沙咀行街睇戲,由於時間尚早,決定先搵間咖啡店 Hea 下。路經彌敦道,醒起聖安德烈堂地下有間 Coffee Shop,雖然係非牟利社企,但質素一點也不馬虎,一於坐低吃點輕食,支持下小店。餐廳主打本地烘焙咖啡,另外亦有包點、三文治、法式咸批及自家製蛋糕等供應。煙三文魚比高包、凍朱古力咖啡:Bagel 烘得好脆,咬落去有「卡嚓」一聲,底個塊搽咗忌廉芝士,加上鹹香油潤嘅煙三文魚,跟羽衣甘藍同青瓜好夾。凍朱古力咖啡味道不錯,帶濃郁咖啡和朱古力香,消暑又提神。雞肉牛油果墨西哥卷、凍桃茶:墨西哥卷好 fresh 好清新,雞肉十分嫰滑,牛油果熟度啱啱好,加上芝士、蕃茄同海量羽衣甘藍,有營又健康。桃茶甜度剛好,冰涼順喉,解渴一流!摩卡蛋糕、凍拿鐵:Mocha Cake 賣相很精美,忌廉和蛋糕相間,共有 6 層,忌廉挺甜滑,蛋糕質感鬆軟,入口啖啖摩卡香。凍拿鐵香濃綿滑,不會過於甜膩,朋友十分喜歡。
凍朱古力咖啡味道不錯,帶濃郁咖啡和朱古力香,消暑又提神。
2023-05-06 202 views
這間位於尖沙咀及佐敦交界的咖啡店,是由社企開立,專為特殊需要人士提供在職培訓,非常值得支持。店內有多款包點、三文治、法式咸批及自家製蛋糕等等。即叫即沖的飲品有咖啡、茶、比利時朱古力及不含咖啡因飲品,選擇豐富。下午茶時段有Afternoon Tea Set,蛋糕加咖啡$55起,性價比超高!西班牙火腿長法包 外脆內軟的法包空氣感十足,口感煙煙韌韌,一片片西班牙風乾火腿肉質較瘦帶有嚼勁,味道濃郁,更有一粒粒非常柔軟的布里芝士,奶油味濃厚溫和,加上清甜的蕃茄增添濕潤感。雞肉牛油果墨西哥卷 煙煙韌韌的墨西哥玉米卷充滿彈性,包裹著飽滿的肉餡,嫩滑多汁的雞肉、綿密的牛油果,還有芝士、蕃茄和羽衣甘藍非常清新。Oreo Cheese Cake堅硬挺身芝士蛋糕,濃郁的芝士綿密細滑,酥脆的餅底添加層次,同時減低膩感。Mocha朱古力咖啡用上優質的72%比利時黑朱古力,有著濃厚的可可豆香,與醇厚的咖啡及幼滑的鮮奶好配搭。自家製檸檬鮮薑蜂蜜清新的鮮薑味帶微辛,酸甜的檸檬和香甜的蜂蜜互相平衡,好滋潤。Detoxify排毒美膚茶立體三角茶包,茶底是芳香的南非博士茶,加上紅花花瓣、辣木、蜜樹茶,味道甘醇夾雜一絲薄荷氣

西班牙火腿長法包

西班牙火腿長法包

Oreo Cheese Cake

Oreo Cheese Cake
Mocha朱古力咖啡

Mocha朱古力咖啡

Detoxify排毒美膚茶

Detoxify排毒美膚茶
立體三角茶包,茶底是芳香的南非博士茶,加上紅花花瓣、辣木、蜜樹茶,味道甘醇夾雜一絲薄荷氣息,芒果乾增強回甘餘韻。
2023-05-06
Tea
春天天氣令人納悶,潮濕又間中毛毛雨,提不起勁,好想在cafe發呆一下。這間The Nest 一直想試,今次就來飲杯咖啡、吃個下午茶。The Nest 是社企餐廳,以輕食為主。有麵包、蛋糕、三文治、咸批、墨西哥卷、比高包等,種類也不少。除咖啡,有朱古力、茶類、花茶等火腿芝士牛角包配Flat White,咖啡是大size牛角包焗熱上檯香噴噴,鬆脆,配拉絲芝士、火腿好正!而Flat White 奶泡幼滑。Americano 啡味好濃郁,屬於深度,配香蕉拖肥批,忌廉好豐盈,底層是香蕉餅底,配咖啡幾好。Cappuccino 與檸檬撻咖啡有心心拉花,奶泡幼滑,呷一口咖啡幾舒服,而檸檬撻味道微酸幾清新。

The Nest 是社企餐廳,以輕食為主。

除咖啡,有朱古力、茶類、花茶等

火腿芝士牛角包配Flat White,咖啡是大size

Cappuccino 與檸檬撻
2023-04-01 107 views
今日下午,我們去了一間社企的coffee shop , 眼前一件件無麩質芝士蛋糕,我已經著了迷,這是我最愛又健康芝士蛋糕,顏色呈金黃色,簡單卻優雅,沒有滿嘴濃重的奶味,甜膩中帶點芝士獨有的味道,望上去很厚實,入口沒有化為一縷奶味,質感不是creamy ,而是有蛋糕實在的質感,反而我喜歡這個home made 芝士蛋糕,沒有大路品牌的味道,而是自家配方,因為每一家風味迥異,令人更會記得它。另外,我也叫了一杯Cappuccino。我坐在一旁,其間,見到不少人來人往,好多人都捧場,大家都是叫了這$55 的下午茶套餐(蛋糕+ coffee ) 仔細品評這蛋糕,一路chill 住享受這下午的休閑!

2023-04-01