超大的落地大玻璃,樓底又高,營造出開揚感覺。室內裝修和佈置走復古英倫風,放滿了小小的動物同花草擺設,每個角落都花盡心思。菜式方面主打西泰fusion,同時又加入了日式食材,真的是驚喜滿滿!炸物拼盤(半份)半份份量都非常豐富!每樣食物都有兩件:冬陰功飯波、吉列蝦、魷魚圈、蟹餅、粟米墨魚餅、豬肉春捲。以吉列手法香炸小食,每一樣都好香脆惹味!小食當中冬陰功飯波的味道和口感比較少見和特別。黃咖喱軟殼蟹比薩選用薄餅底香脆可口,又配上惹味甜裏帶少少辣味的濃郁泰式黃咖喱和薯蓉。加上酥脆軟殼蟹和酸甜蕃茄和三色椒,口感豐富,味道也是意想不到的驚喜。蜜味酸辣豬肋骨豬肋骨經過慢煮,肉質十分鬆軟,不用刀子也能輕易把肉和骨分離。而且燒製過的豬肋骨,醬汁全部滲入當中,帶有酸酸甜甜的泰式風味。

炸物拼盤(半份)

黃咖喱軟殼蟹比薩

蜜味酸辣豬肋骨

呢間餐廳嘅全名真係有!夠!長!➡️The Old Book Store by the So Lonely Club😂由落地玻璃望入去已經目不暇給,每一個corner都放滿唔同嘅裝飾品、臨近聖誕仲有聖誕佈置🧑🏼‍🎄⛄️🎄食店主打泰國特色菜同各式飲品,我哋覺得呢度嘅pizza最值得一試😋 ⏩️黃咖喱軟殼蟹Pizza🍕Pizza底非常脆薄,食完唔會滯住滯住。第一片拎起果陣有芝士拉絲😍幾乎每一片pizza都有一隻軟殼蟹腳,⏩️豬軟骨京蔥脆脆卷脆脆卷有創意,墨西哥卷外面有一片厚燒海苔包住,內有豬軟骨同京蔥,中西fusion。🛎️必試指數:8/10🔆

⏩️黃咖喱軟殼蟹Pizza🍕

⏩️豬軟骨京蔥脆脆卷

🛎️必試指數:8/10🔆
2023-12-11
Dinner
2023-12-11 34 views
有次係銅鑼灣周圍行下,見到呢間個裝修擺設好有心思好有氣氛,見到個店名,好特別叫The Old Book Store by The So Lonely Club,就打算下次幫趁下。今日醒起,就同個朋友去試下。一入到去,由於聖誕節就到,成個佈置都好有聖歡樂氣氛,好多打卡位。由於我地係lunch去,有lunch set可以叫,圍埋都係百零蚊一位,有餐湯/沙律,一個main course,同一杯餐飲。我地叫左燒牛肉柚子沙律配烤麵包片同芝麻花生手撕雞比薩,另外用左優惠價加多個薯條。個餐湯係忌廉蘑菇蓉湯:飲落有粒粒蘑菇蓉,增添左個口感,好好飲另外,燒牛肉柚子沙律:牛肉燒烤嫩滑,柚子清爽酸甜。食落口感層次豐富,清新開胃。而芝麻花生手撕雞比薩:比薩餅底薄脆香口,手撕雞肉嫩滑,芝麻花生香脆。食落風味獨特,有驚喜!最後,兩杯餐飲叫左pandan iced tea同Americano。pandan iced tea飲落有種透心涼感,另外有香蘭葉的獨特香氣。望下餐廳裝飾,食左個悠閒好味lunch,感覺到聖誕節好似已經到左咁。
2023-12-07
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Lunch
🇭🇰 #一粒波食好西經過不仔細看都不知道是餐廳😂真的有種舊書店的感覺餐牌也是跟隨餐廳主題分不同chapter,很有心思-🍝 黃金鹹蛋黃虎蝦野菌墨汁意大利麵 $148很~~~濃鹹蛋黃味,意粉彈牙😮👍🏻⭐️⭐️⭐️⭐️-🍕 黃咖喱軟殼蟹比蕯 $168每片都有軟殼蟹,黃咖喱挺香,餅底很脆⭐️⭐️⭐️⭐️-💬 餐廳現在還有聖誕裝飾,坐在大長桌一起吃晚飯真的很有氣氛🕯️🥰-📚 The Old Book Store by The So Lonely Club銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地下1號舖12:00 - 22:00-#一粒波ARollingBall #一粒波碌去銅鑼灣 #hongkongfood #hongkong #香港美食 #銅鑼灣美食
🇭🇰 #一粒波食好西
經過不仔細看都不知道是餐廳😂
真的有種舊書店的感覺
餐牌也是跟隨餐廳主題分不同chapter,很有心思
🍝 黃金鹹蛋黃虎蝦野菌墨汁意大利麵 $148
很~~~濃鹹蛋黃味,意粉彈牙😮👍🏻
⭐️⭐️⭐️⭐️

🍕 黃咖喱軟殼蟹比蕯 $168
每片都有軟殼蟹,黃咖喱挺香,餅底很脆
⭐️⭐️⭐️⭐️

銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地下1號舖
12:00 - 22:00
2023-12-02 38 views
今日dinner去咗銅鑼灣呢間Cafe食飯,係No Money so Lonely嘅姊妹店,主打泰式fusion菜,但佢哋入面嘅裝修好有英倫風,而且放咗好多聖誕裝飾,超有氣氛🥹好啱同朋友過嚟打卡食飯🥰黃金咸蛋黃虎蝦野菌墨汁意大利麵🍝$148面頭係煎得香脆大大隻嘅虎蝦,意粉加咗大量鹹蛋黃醬,食落超級濃,而且墨汁意粉都煮得啱啱好又掛汁,再加埋蒜蓉夠晒惹味😛鹹蛋黃愛好者必叫!沙嗲雞肉串擔擔飯🍛$138擔擔麵就食得多,擔擔飯真係第一次見,但佢真係用咗擔擔麵嘅汁去煮飯🫢加入咗花生麻醬,而且仲辣辣地,食落真係好特別同埋都幾重口味😆沙嗲雞肉串每串都好大,雞肉嫩滑,配埋沙嗲醬食一流🤤

黃金咸蛋黃虎蝦野菌墨汁意大利麵🍝$148

沙嗲雞肉串擔擔飯🍛$138
Dinner
  • 黃金咸蛋黃虎蝦野菌墨汁意大利麵
  • 沙嗲雞肉串擔擔飯
今日嚟到銅鑼灣食午飯想chill d, 決定黎返呢間幾個月前都試過嘅so rich so Lonely呢間餐廳上次嚟已經覺得好impressive,因為佢喺銅鑼灣鬧市嘅地舖,但價錢非常合理,而佢嘅環境都令我感覺好似自身係花都入邊,望住出邊嘅街景,好有置身外國嘅感覺☘️平日嘅午市套餐好抵食已經包基本飲品同埋前菜,我哋叫咗以下食品:🥢Daily Soup and salad -應該係南瓜忌廉湯好Creamy🥢烤大蝦海鮮椰香喇沙飯- 呢個係encore上次食嘅餐,因為佢嘅喇沙Risotto 做得好好好有椰香味,但又唔會太辣喎!飯粒仲有趙口,而入邊亦都有唔少種類嘅海鮮,面頭嘅大蝦煎得好好食🤤🥢黑松露大啡菇意大利面- 我就揀咗呢個黑松露意粉意粉係比較清新之選,雖然係素食但係食落去唔會寡口,因為意粉伴住入邊好多秀珍菇,配合黑松露味同埋煮得非常之creamy 嘅醬汁,非常matcha!面頭啡大姑配芝士焗,意粉加埋黑椒個層次更上一層樓❤️🥢班蘭龍眼茶(凍)- 呢個唔使加錢已經有嘅龍眼冰!朋友讚賞唔會好甜亦好清新,感覺上同個risotto 嘅味都好配合🥢開心果奶蓋咖啡- 我就試咗呢個特別咖啡,個奶蓋係用開

🥢開心果奶蓋咖啡- 我就試咗呢個特別咖啡,個奶蓋係用開心果打成嘅好Rich但又唔膩
Lunch
  • 烤大蝦海鮮椰香喇沙飯
寂寞書店一直都係其中一間我最喜愛的打卡玩味餐廳。近聖誕再訪 成間餐廳佈置更有心思 充滿住濃厚聖誕氣氛🎄 📚烤大蝦海鮮椰香喇沙飯 $128好有特色❤ 完美演繹將喇沙融入risotto 連豆卜 海鮮嘅元素都加埋入去。食落微辣 椰香味濃 大蝦好新鮮 青口飽滿帶有少少酒味😋 📚黑松露大啡菇意大利麵 $98足料之作 truffle非常香。意粉掛汁好creamy 仲有隻juicy芝士焗大啡菇~ 📚開心果奶蓋咖啡 $56 (lunch set 減$20)開心果奶蓋超濃厚實!飲左幾啖都飲唔到咖啡要拎枝飲管🤣 咖啡帶微酸 奶蓋可選擇唔同奶。我揀左椰奶 好中意😋🥥 📚仲夏野莓沙冰 $56都有cheese foam! Mixed berries frappe 好rich 同足料 會飽肚🤣

📚烤大蝦海鮮椰香喇沙飯 $128

📚黑松露大啡菇意大利麵 $98

📚開心果奶蓋咖啡 $56 (lunch set 減$20)

📚仲夏野莓沙冰 $56
今日就去到一間非常有特色的餐廳,The Old Book Store by The So Lonely Club😂🤓 只是聽名字都已經夠特別了,落地玻璃的設計顯得很高尚,餐廳主打新派泰式菜式,推出一系列結合多國文化及創新創意的食物🤪🍽️⭐️椰椰麻麻燒牛扒 $228Grilled Steak with Coconutty Numbing Dressing最喜歡就是沒有根沒有肥肉的牛柳,餐廳用了慢煮的形式去烹調牛柳,所有牛柳都是五成熟為主,配上他們秘製的醬汁,吃上去帶有香濃椰香及辣味🤪好特別,配菜有經典的薯蓉及蔬菜🥒⭐️牛油果楓糖奶昔 $58Creamy Honey Avocado Milkshake賣相超好看的,除了牛油果及楓糖,我還吃到了粟米片脆脆,是一杯加入了牛奶的沙冰,不會太甜,有淡淡的牛油果味。

⭐️椰椰麻麻燒牛扒 $228

⭐️牛油果楓糖奶昔 $58
  • 椰椰麻麻燒牛扒
2023-11-26 34 views
//21 11 23 晴天🌞14:30 銅鑼灣 謝斐道 Tower@thesolonelyclub人生的意義 ☺︎有時我份人好貪心,掛住出街影相,影到唔願食飯,搞到成日都要餓住個肚。之不過,識咗肥仔咁耐,又點會唔知佢嘅脾性,分分秒秒都要食字行頭。喺呢啲時候,就係發揮我精銳嘅探索能力,搜尋周邊具有潛力嘅高質餐廳。結果一搵,𝘛𝘏𝘌 𝘚𝘖-𝘓𝘖𝘕𝘌𝘓𝘠 𝘊𝘓𝘜𝘉 合哂我哋心意!可以𝘊𝘩𝘪𝘭𝘭下,嘆杯咖啡,打個卡,吹下水,又有好嘢食!仲唔簡直係人生一大樂事!𖤐ˊ會有加一服務費🔻𝐒𝐞𝐭 𝐋𝐮𝐧𝐜𝐡 HKD$118ꕀ🔻𝐃𝐚𝐢𝐥𝐲 𝐒𝐨𝐮𝐩|白汁忌廉煙肉湯綿密濃稠 飲完好飽滿應該有打溶薯仔 增加湯嘅口感🔻西京燒三文魚扒配泰式酸辣汁以西京燒嘅做法配上泰式甜酸汁 味道碰撞得恰到好處 非常之開胃三文魚入口唔老 反而外皮脆、內裏嫩每一啖都保持到三文魚嘅鮮味 絕對唔會比調味蓋過薯蓉份量多 食晒之後包你一定飽🔻蜂蜜紅茶 (凍)🔻𝐒𝐞𝐭 𝐋𝐮𝐧𝐜𝐡 HKD$118ꕀ🔻𝐃𝐚𝐢𝐥𝐲 𝐒𝐨𝐮𝐩|白汁忌廉煙肉湯綿密濃稠 飲完好飽滿應該有打溶薯仔 增加湯嘅口感🔻青咖喱慢煮鴨胸配自家褩手打薯蓉青咖喱汁偏濃稠、忌廉狀 可以容易

21 11 23 晴天🌞

應該有打溶薯仔 增加湯嘅口感

🔻西京燒三文魚扒配泰式酸辣汁

以西京燒嘅做法配上泰式甜酸汁
味道碰撞得恰到好處 非常之開胃
三文魚入口唔老 反而外皮脆、內裏嫩
每一啖都保持到三文魚嘅鮮味 絕對唔會比調味蓋過

薯蓉份量多 食晒之後包你一定飽

🔻蜂蜜紅茶 (凍)

🔻𝐒𝐞𝐭 𝐋𝐮𝐧𝐜𝐡 HKD$118

🔻𝐃𝐚𝐢𝐥𝐲 𝐒𝐨𝐮𝐩|白汁忌廉煙肉湯

綿密濃稠 飲完好飽滿
應該有打溶薯仔 增加湯嘅口感

🔻青咖喱慢煮鴨胸配自家褩手打薯蓉

青咖喱汁偏濃稠、忌廉狀 可以容易掛喺鴨胸面上
另外青咖喱味道唔會過濃
等食客可以品嘗到鴨胸嘅原有味道
鴨胸外皮油香 啖啖肉好滿足

薯蓉質感相當綿密
除咗好重薯仔味 仲會帶有陣陣牛油香氣

🔻美式咖啡 (熱)

醇厚嘅堅果風味 回甘悠長

🔻巴斯克芝士蛋糕 HKD$58

芝士味濃郁 質感軟滑
外層食起嚟唔乾 烘焙得啱啱好

2023-11-21
$170 (Lunch)
2023-11-24 31 views
The Old Book Store by The So Lonely Club (銅鑼灣)喺銅鑼灣發現咗呢間充滿住味嘅cafe,周圍嘅佈置都好有復古嘅感覺,好似喺一間書店入面,食物方面都好高質!黃金鹹蛋黃野菌虎蝦墨汁意大利麵面頭嘅虎蝦有煎過,鹹蛋黃味都幾突出,仲會食到鹹蛋黃沙沙嘅口感,而且好掛汁。意粉係墨魚汁,仲會食到啲野菌同魷魚粒,整體好出色!平時都比較少見鹹蛋黃味嘅意粉!黃咖喱軟殼蟹比薩Pizza係薄批,所以兩個人食都可以輕鬆食完,唔會膩😆!本身都已經切開六等份,每份都有一隻軟殼蟹腳,軟殼蟹炸得都幾脆,餅底方面咬落都有少少味蕾衝擊,黃咖喱味味道好濃!再加埋蕃茄仔,都係幾新奇嘅配搭!鍾意重口味嘅朋友可以一試!📍銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地下1號舖

黃金鹹蛋黃野菌虎蝦墨汁意大利麵

黃咖喱軟殼蟹比薩

📍銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地下1號舖
  • 黃金咸蛋黃虎蝦野菌墨汁意大利麵
🎀 ᴛʜᴇ ᴏʟᴅ ʙᴏᴏᴋ sᴛᴏʀᴇ ʙʏ ᴛʜᴇ sᴏ ʟᴏɴᴇʟʏ ᴄʟᴜʙ這間餐廳一直在bookmark list 裡每次經過都能看到餐廳的用心佈置散發出森林復古的氣息今天下午終於都可抽空來品嚐他們的餐品✩‧₊ 西京燒三文魚扒配泰式酸辣汁(午市套餐)ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟾/𝟷𝟶午市套餐包含餐湯或沙拉以及指定飲品這次選擇了簡單清新的沙拉搭配了芒果醬酸酸甜甜蠻開胃主菜是燒三文魚扒這塊三文魚扒比平常吃的大塊許多外皮香脆肉質剛好燒熟搭配泰式酸辣醬讓味道更加提升伴隨著豐富的薯蓉和蔬菜既能飽肚又有益健康✩‧₊黑糖寶貝奇諾ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟾/𝟷𝟶這是午市套餐以外的飲品點選享有八折優惠飲品的黑糖味道濃郁甜度控制得很好奶泡十分豐厚很有質感✩‧₊日式豬軟骨配失傳已久的自家製豬油炒飯ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟾/𝟷𝟶豬軟骨煮得入味軟骨部份彷彿像啫喱一般軟淋豬油炒飯稍微有些濕潤但味道非常美味中間夾雜著青紅椒旁邊還有一些沙拉菜為整道菜式增添了完美的平衡ᴏᴠᴇʀᴀʟʟ味道ᴛᴀsᴛᴇ:💕💕💕 💕 𝟾 / 𝟷𝟶 價錢ᴘʀɪᴄᴇ : ~$𝟹𝟶𝟶

這間餐廳一直在bookmark list 裡
每次經過都能看到餐廳的用心佈置
散發出森林復古的氣息
今天下午終於都可抽空來品嚐他們的餐品

✩‧₊ 西京燒三文魚扒配泰式酸辣汁(午市套餐)

午市套餐包含餐湯或沙拉

ᴏᴠᴇʀᴀʟʟ
味道ᴛᴀsᴛᴇ:💕💕💕 💕 𝟾 / 𝟷𝟶
價錢ᴘʀɪᴄᴇ : ~$𝟹𝟶𝟶
2023-11-23 107 views
銅鑼灣呢間餐廳裝修幾靚,係復古風,對於鍾意文青風格嘅人嚟講,係一個幾好嘅地方~我地叫左明太子蟹肉野菌意粉~呢碟意粉有好多明太子,新鮮嘅蟹肉同埋菇粒每一啖都有好多層次嘅味道同口感😍如果你鍾意雞翼,咁就要試下呢間餐廳嘅避風塘雞翼。佢啲雞翼炸到金黃酥脆,外皮有啲辣辣嘅味道同埋微微嘅麻感,入面嘅肉好嫩多汁😋野飲方面我地叫左抹茶士多啤梨乳酪梳打,呢杯飲品真係好特別。佢有抹茶嘅香氣,新鮮士多啤梨嘅酸甜仲有乳酪味,味道好豐富,清新又好滿足🥰另一杯係凍宇治抹茶拿鐵,呢杯飲品以宇治抹茶為基底,配上凍凍嘅牛奶,味道濃郁但唔會太甜膩。抹茶嘅苦甜同埋牛奶嘅香濃好完美嘅結合!總括嚟講,呢間餐廳以佢嘅復古風裝修吸引咗我嘅目光,座位舒適,又有籃放袋! 可以同朋友黎坐底吹下水食下野~

我地叫左明太子蟹肉野菌意粉~
呢碟意粉有好多明太子,新鮮嘅蟹肉同埋菇粒

每一啖都有好多層次嘅味道同口感😍
明太子蟹肉野菌意大利麵

避風塘雞翼

野飲方面我地叫左抹茶士多啤梨乳酪梳打,呢杯飲品真係好特別。
抹茶士多啤梨乳酪梳打

宇治抹茶拿鐵

2023-11-23
$150 (Dinner)
明太子蟹肉野菌意大利麵
避風塘雞翼
抹茶士多啤梨乳酪梳打
宇治抹茶拿鐵
2023-11-21 1330 views
今日到銅鑼灣上堂,Lunch時間揀左the so lonely club食Lunch餐廳主打泰國、西式菜,樓底極高加上落地玻璃 光線十足裝修擺設極具心思,環境闊落,坐得好舒適,仲有好多打卡位添餐廳職員有善,食物質素高,Lunch set價錢合理,值得推介午市套餐 包括餐湯或沙律,主菜及餐飲Daily Soup or Salad雜菜湯香濃的雜菜湯 粒粒蔬菜富有口感 好味道Saikyo Miso Yaki Salmon Fillet with Thai Dipping Sauce西京燒三文魚扒配泰式酸辣汁 $118西京燒三文魚扒夠鮮嫩厚肉 好入味 忌廉薯蓉夠綿 份量都多 好夠飽 配泰式酸辣汁 酸酸甜甜 好醒胃Set DrinkOrganic Applericano 蘋果咖啡好有特色的蘋果咖啡 清新可口又解渴 有驚喜
餐廳主打泰國、西式菜,樓底極高加上落地玻璃 光線十足
裝修擺設極具心思,環境闊落,坐得好舒適,仲有好多打卡位添

午市套餐 包括餐湯或沙律,主菜及餐飲

Daily Soup or Salad
雜菜湯
香濃的雜菜湯 粒粒蔬菜富有口感 好味道

西京燒三文魚扒配泰式酸辣汁 $118

Set Drink
Organic Applericano 蘋果咖啡
好有特色的蘋果咖啡 清新可口又解渴 有驚喜

2023-11-14
$150 (Lunch)
之前試過佢嘅pizza,即刻登上我最喜歡pizza 餅底no.1,薄、脆,而且充滿麵粉香味,搞到每次想食pizza就諗起佢😂今次叫左個辣肉碎豬頸肉pizza,餅底依然係超好味👍🏻平時食pizza多數都係番茄味,估唔到泰式辣肉碎同pizza又幾夾😳豬頸肉好juicy👍🏻椰椰麻麻燒牛扒,牛扒🥩熟度剛剛好,好稔,醬汁加左椰奶好香椰味,亦有啲似冬蔭公,特別得黎幾好味😋配埋超滑薯蓉,好滿足👍🏻

2023-11-13
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$220 (Dinner)
  • Pizza
2023-11-18 35 views
係銅鑼灣街邊經過嘅餐廳1️⃣黃金鹹蛋黃虎蝦野菌墨汁意大利麵賣相都幾吸引,份量多,虎蝦肉質淋,面上加左魷魚,都幾彈牙.鹹蛋黃個汁岩岩好,唔會過份濃味,太鹹.💰HKD$1482️⃣日式豬軟骨配失傳已久自家製豬油炒飯依個豬油炒飯確實出色,好夠味好香,偏濕,但濕度可接受.豬軟骨好淋,好入味.推介呀💰HKD$128餐廳裝修有心機,又有D搞笑金句,播歌有品味.揀門口位好岩影相,又可以望住外面銅鑼灣街道嘅繁忙.
係銅鑼灣街邊經過嘅餐廳
1️⃣黃金鹹蛋黃虎蝦野菌墨汁意大利麵