2024-09-08 74 views
☀️天氣成日熱辣辣🔥行兩步就會好口渴好想飲杯野🌈同班friend一人一杯消下暑先🍉🍓🍇呢間超多款式🧋我哋四個人都叫唔同試吓❤️🍉西瓜檸檬茶:好消暑呀💯西瓜味道清甜🍉加埋酸酸甜甜嘅檸檬茶🍋唔錯✅🍋手打鴨屎香檸檬茶:鴨屎香檸檸檬茶入口有種好獨特嘅花香味道👅銀花香單叢入口甘甜醇滑👍滋味無窮喔🥳🍑水蜜桃輕乳茶:原來水蜜桃嘅清新果香同鮮奶加埋一齊會係咁滑咁香架❤️🍊鮮橙輕乳茶:呢杯將橙汁再加香椰乳都不得了😍解渴又清甜🎉好推介呀🥳

2024-08-11 90 views
我今日難得收早,路過路德圍諗住飲番杯檸檬茶,點知好淡味好似少咗好多料咁,都算啦,我喺度等嘢飲嘅時候,裏便有個員工講普通話長頭髮戴眼鏡嘅員工,喺度鬧緊啲細嘅員工,都唔知係咪因為鬧完之後搞到杯嘢飲咁難飲,真心咁講,你咁樣鬧員工,攞啲客嘅嘢飲嚟出氣咩?我唔清楚嗰個係咪經理啦,但係希望下次培訓員工都唔使咁惡掛,唔係培訓啲員工去攞啲客嘢飲出氣掛!希望下次杯嘢飲可以變返以前咁好飲!其實咁大聲咁樣鬧,我係個客人都覺得啲員工好辛苦,加油啦!咁樣嘅氣氛,杯嘢飲都唔會好飲
2024-08-10
2024-06-10 96 views
之前行過這條街見有兩位女孩捧著一大盆放了小杯的檸檬茶給路人試飲,那次喝過覺得不錯。今時今日手調飲品的店多的是,自已試過那一間味道好的就惠顧。今天天氣有點熱又口渴,想起這店就過來買了一杯手打鴨屎香檸檬茶。34元一大杯,份量足。杯內的檸檬有很多片,放了冰塊,入口夠凍,檸茶的茶味十分濃郁,一啜不能停,真是解渴妙品。店鋪裝飾用綠色為主調,配上鮮艷的黃,令人感覺年輕活潑,店內放了一些優閒椅子,坐下來慢慢飲看看街景也不錯。

手打鴨屎香檸檬茶
2024-05-26
$34 (Tea)
手打鴨屎香檸檬茶
2024-05-23 107 views
啊一檸檬茶 @theonelemontea_official 主打全手工手搖檸檬茶~都會清新茶飲品牌 百忙中品嚐大自然清新甜🌿好喜歡香水檸檬獨特香味~飲落清新配搭上不同果肉/茶底👏🏻多款口味任君選擇😋楊梅檸檬茶🩷必飲新品🆕用上新鮮的楊梅肉~配上香水檸檬和清香綠茶飲落酸甜帶點檸檬清香~醒神開胃鮮橙檸檬茶🧡橙味十足~酸甜交織好飲解膩店員每製作一杯茶飲,皆會先將大量足料果肉配合適量檸檬與冰塊,再用人手捶碎~每款都係心機之作~把握機會快啲嚟飲💗#hkig #hkiger #hkfoodie #hkkol #foodiehk#hkfoodblogger #photooftheday #foodporn#foodstagram #香港好去處 #hkfoodguide#likeforlikes #香港美食 #相機食先 #香港美食指南#香港美食地圖#香港美食日記#銅鑼灣美食

主打全手工手搖檸檬茶~都會清新茶飲品牌

用上新鮮的楊梅肉~配上香水檸檬和清香綠茶
飲落酸甜帶點檸檬清香~醒神開胃

鮮橙檸檬茶🧡

橙味十足~酸甜交織好飲解膩

店員每製作一杯茶飲,皆會先將大量足料果肉
配合適量檸檬與冰塊,再用人手捶碎~
每款都係心機之作~把握機會快啲嚟飲💗

香港美食地圖#香港美食日記#銅鑼灣美食
TakeAway
啊一檸檬茶🍋🍋都會清新茶飲品牌💗忙碌工作過後,最啱飲返杯清新茶飲,舒爽一番😎😎創立於 2015 年嘅新晉潮流茶飲👉🏻啊一檸檬茶(THE ONE Lemon Tea)🍋全國累計達 400 多家門店,以健康新鮮為品牌理念🌿堅持不使用任何添加劑茶飲及茶粉,並專注於健康綠色水果茶研究與開發💡主打全手工手搖檸檬茶😍提供多元化茶飲選擇,香水檸檬茶更是招牌茶飲🏅採用與眾不同香水檸檬,以獨特香氣和清甜果皮味道贏得廣大粉絲喜愛💋啊一檸檬茶更堅持自建原生生態香水檸檬果園🌱園內陽光充足🌞雨量充配💧種植出高質量香水檸檬🍋店內堅持用即切新鮮檸檬即製成檸檬茶,並規定鮮切檸檬使用時間為半小時,以確保檸檬新鮮度及香氣🌟今日黎到啊一檸檬茶首間位於📍新界荃灣新店,用上活潑鮮豔色調🌈店內更設有座位,方便顧客等候💁🏻‍♀️開放式廚房可以望住店員製作茶飲,先放入大量足料果肉、適量檸檬、冰塊🧊再用人手捶碎💪🏻每日店內新鮮製作拉茶,造就每杯茶飲茶香十足,口感細滑👅🔹手打渣男檸檬茶特別選用來自泰國清萊茶園之優質綠茶茶葉🍵 口感清新豐盈,解渴生津🥤搭配獨特泰式香草口味及廣東香水檸檬,味道相互碰撞,帶來不一樣的異國風情🫦飲落味道酸甜清新,
啊一檸檬茶🍋🍋都會清新茶飲品牌💗

忙碌工作過後,最啱飲返杯清新茶飲,舒爽一番😎😎

🔹手打渣男檸檬茶
特別選用來自泰國清萊茶園之優質綠茶茶葉🍵 口感清新豐盈,解渴生津🥤搭配獨特泰式香草口味及廣東香水檸檬,味道相互碰撞,帶來不一樣的異國風情🫦飲落味道酸甜清新,冰凍透心涼🧊

🔹黃皮甘露
酸中帶甜、甘中帶甘嘅黃皮又稱正氣果🥭呢杯黃皮甘露大大杯超多果肉😋滿滿黃皮果肉超足料,肉質厚實濃醇,風味十足‼️

🔹楊枝甘露
精選當季芒果🥭果肉細滑纖維少,口感順滑,用料充足💯搭配 Q 彈寒天晶球、香滑椰奶、西柚粒,滋味酸甜相間,完美平衡甜與酸✅

同場加映💁🏻‍♀️觀塘夜繽紛Pop up Store仲夏夜市🌈有興趣記得Mark低以下時間🫦
活動日期: 由5 月 9 日至 5 月 29 日
活動時間: 星期一至四下午 4:00pm 至晚上 10:30pm 星期五六日及公眾假期中午 12:00noon 至晚上 10:30pm

啊一檸檬茶✨
📍荃灣荃興徑 2-4 號昌泰大廈地下 7A 號舖
2024-05-15
最近好興手打檸檬茶,每次經過茶飲店,檸檬味真係清香,加上天氣愈來愈熱,有時都需要杯凍飲降溫! 呢間喺全國有400多間門店的《啊一檸檬茶》,在荃灣已經開到第八間! 親眼見到店員每製作一杯茶飲,用咗好多果肉、配合檸檬,再用人手捶碎,隨後再加 入冰塊與拉好咗嘅茶! 店員仲話每日都會新鮮拉茶,而每桶 3000 mL 的拉茶可以做到約 20 杯,果然嚴謹!我點的啊菠蘿苦瓜檸檬茶,果味香甜檸檬清新芳香,有粒粒果肉,口感十足而且好消暑! 另外楊枝甘露,口感順滑,用料充足,搭配 Q 彈寒天晶球,加上香滑椰奶及西柚粒,完美平衡甜與酸!

-啊一檸檬茶 🍋近排天氣愈黎愈熱 都想試下飲D清涼D既茶飲估唔到而家茶飲店都會有以健康新鮮為理念啊一檸檬茶 主打全手工手搖檸檬茶自建原生生態香水檸檬果園 係台灣同中國香水檸檬既混種所以都特別香氣濃郁 果皮清甜 冇苦澀味另外堅持使用新鮮茶底 唔用任何添加劑既茶粉 因應各種茶葉既特性 配合相對的溫度進行沖泡亦都專注於健康綠色水果茶的研究與開發佢地對茶葉既質量 拉茶既步驟需要手打既既次數同力量都非常講究務求確保每一口茶都帶來平衡既口感 茶香十足🍋士多啤梨檸檬綠茶 ($36)滿滿既士多啤梨果肉 配搭白毫茉莉花茶口感香氣清逸 嗌左微甜 更加食到果肉既香甜!🍋黃皮甘露 ($36) 用左廣東雞心黃皮果肉同黃皮初榨 散發出微微酸同甘甜 味道幾清爽🍋手打海鹽鹹檸檬茶 ($34)配合喜馬拉雅海鹽 除左有香水檸檬香之外仲散發出淡淡咸香 入喉是柔順爽甜 而且止渴回甘
啊一檸檬茶 🍋

亦都專注於健康綠色水果茶的研究與開發
佢地對茶葉既質量 拉茶既步驟
需要手打既既次數同力量都非常講究
務求確保每一口茶都帶來平衡既口感 茶香十足

🍋士多啤梨檸檬綠茶 ($36)
滿滿既士多啤梨果肉 配搭白毫茉莉花茶
口感香氣清逸 嗌左微甜 更加食到果肉既香甜!

🍋黃皮甘露 ($36)
用左廣東雞心黃皮果肉同黃皮初榨
散發出微微酸同甘甜 味道幾清爽

🍋手打海鹽鹹檸檬茶 ($34)
配合喜馬拉雅海鹽 除左有香水檸檬香之外
仲散發出淡淡咸香 入喉是柔順爽甜 而且止渴回甘
2024-05-14
Type of Meal
Tea
2024-05-11 142 views
近來手搖飲品最火紅莫過於檸檬茶!從來喜歡的我已經將坊間大部分茶飲店試上,而暫時我最喜歡的是阿一檸檬茶。這天於荃灣路經這間新開的阿一檸檬茶我當然不會錯過!原來已經有9間分店真的擴展神速。以這類型的茶飲店來說這間阿一檸檬茶真的甚有規模,等待飲品的位置有座位還設置了不少打卡裝置,很適合我們這些機不離手的人拍照。品牌以健康新鮮作理念堅決不會使用任何添加劑這一點非常吸引我。啊一檸檬茶用自己果園的高質香水檸檬來沖泡,見到店員將每顆檸檬用刷刷檸檬皮,那份檸檬清香即時湧現出來。而每一杯茶飲也是即叫即製保證新鮮!將檸檬、冰塊加入杯內用人手打碎然後再加入拉好的靚茶,便打造出一杯即製的手打的檸檬茶飲這數十元非常值得付出。我選上了店家的招牌茶飲手打鴨屎香檸檬茶$34,茶底是鳳凰單叢鴨屎香這茶中香水,茶色橙黃明亮香氣有點像蘭花然而口感醇厚濃郁山韻獨特悠長,加入了新鮮的香水檸檬帶出清新氣息香而不澀真的超好喝。太好味的關係我更外帶了兩杯回家跟車爸爸一起品嚐。啊菠蘿苦瓜檸檬茶$38用上金鑽鳳梨、檸檬、清香四季春綠茶加上苦瓜結合,打造出這杯清新芳香的檸檬茶,入口沒帶上一絲苦味連不喜半生瓜的車爸爸也認老愛上了它果真味力非

太好味的關係我更外帶了兩杯回家跟車爸爸一起品嚐。
啊菠蘿苦瓜檸檬茶$38用上金鑽鳳梨、檸檬、清香四季春綠茶加上苦瓜結合,打造出這杯清新芳香的檸檬茶,入口沒帶上一絲苦味連不喜半生瓜的車爸爸也認老愛上了它果真味力非凡。
楊枝甘露$35味道也非常不俗!椰奶跟芒果完美融合弄出甜而不膩味道,加上柚子肉和寒天波波口感十足,一杯喝下除了美味還很飽肚呢。
2024-05-06
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
Type of Meal
Other
2024-05-10 18 views
🤪今日去左荃灣分店買返杯手打檸檬茶飲下😻除咗有得飲,佢哋仲可以儲鱷魚仔🐊 集鱷魚仔送檸檬茶🤩每次買一杯會跟一隻鱷魚仔😍集齊8隻就可以免費換一杯檸檬茶🍋炎炎夏日,好快儲到👌🏻🐊🍋手打鴨屎香檸檬茶濃厚茶香,加入新鮮切片香水檸檬,唔會過澀,反而係清新🍃飲落好有層次,類似係蘭花,蜂蜜及水果融合埋一齊嘅味道,簡單又唔平凡💖建議半糖半冰🐊🥭楊枝甘露即切芒果果肉細滑清甜,Q彈寒天晶球,加上香滑椰奶🥥仲有西柚粒,好豐富😋飲得嘅甜品🤩真係超正🤪
🤪今日去左荃灣分店買返杯手打檸檬茶飲下😻
除咗有得飲,佢哋仲可以儲鱷魚仔🐊 集鱷魚仔送檸檬茶🤩

🐊🍋手打鴨屎香檸檬茶

🐊🥭楊枝甘露
2024-05-07
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$35 (Tea)
2024-05-10 27 views
由佢地新店開張試飲後, 我已經放棄咗同區既茶飲店!佢地既飲品多樣化, 又推出好多唔同既新款, 絕對唔會飲到悶!成班店員好 Nice , 又熟悉啲飲品 😉有時唔知飲咩好既時候, 問佢哋就會推介飲咩加咩配料, 出嚟個真係好好飲!鋪位好大而且夠光猛, 啲野整齊企理, 仲有幾張櫈放係度俾人坐等拎野飲!依家我每星期都會買最少三次 😂 每次買一杯送一隻鱷魚仔, 已經儲左幾包鱷魚仔!只要儲夠 8 隻鱷魚仔拎返去就可以免費換到一杯手打檸檬茶 😋 真心推介!
由佢地新店開張試飲後, 我已經放棄咗同區既茶飲

店!佢地既飲品多樣化, 又推出好多唔同既新款, 絕

對唔會飲到悶!成班店員好 Nice , 又熟悉啲飲品 😉

有時唔知飲咩好既時候, 問佢哋就會推介飲咩加咩配

料, 出嚟個真係好好飲!

鋪位好大而且夠光猛, 啲野整齊企理, 仲有幾張櫈放

係度俾人坐等拎野飲!

依家我每星期都會買最少三次 😂 每次買一杯送一隻

鱷魚仔, 已經儲左幾包鱷魚仔!只要儲夠 8 隻鱷魚仔

拎返去就可以免費換到一杯手打檸檬茶 😋

真心推介!

2024-05-09
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$31 (Last Night Supper)
  • 渣男檸檬茶
  • 手打四季春檸檬茶  (加寒天)
  • 番石榴蜜桃檸檬茶
  • 黃皮甘露
2024-05-09 18 views
身為「啊一檸檬茶」渣男鐵粉梗係要荼毒一下好友~NO.1 🐊手打渣男檸檬茶🍋 $36好友話係成杯「芫荽汁」,但試完一啖之後就迅速入坑 💖由小鮮肉爆打檸正👍🏽未飲已經聞到咁好香,選用泰國綠茶 + 香水檸檬🍋飲落有層次,有檸檬草、香茅,至少放咗大半個香水檸檬先有咁綠 ,建議半糖~-吃得苦中苦 方為人上人 🐊苦瓜香水檸檬茶🍋 $34苦瓜竟然同香水檸檬茶,可以咁夾🥹OMG! 用咗綠茶做底茶,配上岩岩輕熟嘅苦瓜+香水檸檬,非常之醒神!利申係好特別嘅甘甜味~聽講仲有排毒勁美顏功效✨-🐊楊枝甘露🥭 $35中杯Size啱啱好!海量芒果粒,粒粒都咗甜!仲有西柚粒、寒天晶球,加上香滑椰奶!簡直係飲得嘅甜品,難怪咁受姐仔愛戴💖-大家又最中意邊款口味?睇me草晒咁多隻🐊鱷魚仔就知鐵粉啦!📣記得試埋全新推出楊梅檸檬茶系列
身為「啊一檸檬茶」渣男鐵粉
楊枝甘露
梗係要荼毒一下好友~

NO.1 🐊手打渣男檸檬茶🍋 $36
好友話係成杯「芫荽汁」,但試完一啖之後就迅速入坑 💖

苦瓜香水檸檬茶
吃得苦中苦 方為人上人
🐊苦瓜香水檸檬茶🍋 $34

🐊楊枝甘露🥭 $35
中杯Size啱啱好!

大家又最中意邊款口味?
手打渣男檸檬茶
睇me草晒咁多隻🐊鱷魚仔就知鐵粉啦!
📣記得試埋全新推出楊梅檸檬茶系列
2024-05-07
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$36 (Other)
苦瓜香水檸檬茶
2024-05-07 24 views
啊一檸檬茶喺荃灣開咗新分店主打全手工手搖檸檬茶 但除左檸檬茶 另外仲有水果茶 同奶茶系列供選擇選擇都幾多元化 茶底都有五款 包括綠茶 紅茶 鴨屎香 四季春同泰國綠茶 每款各有特色 聽店員介紹佢地為確保有高質量 全部會使用新鮮茶底由茶葉 份量 溫度同時間 配合拉茶做法 製作茶底 每一步都會有嚴格要求每桶拉茶只可製作大約20杯茶飲香水檸檬都會堅持用即切新鮮檸檬加冰 用人手捶碎 再加入拉茶 製作出每一杯高質手打檸檬茶今次就點左兩款試試重點係仲會送鱷魚公仔真係幾盞鬼😂😂✨啊菠蘿苦瓜檸檬茶用咗四季春茶底 配上菠蘿 苦瓜同檸檬茶味清香突出 菠蘿酸甜 苦瓜清爽帶甘 檸檬清新 仲會食到粒粒菠蘿同苦瓜粒味道口感都好豐富 配搭有特色✨手打四季春檸檬茶四季春茶底清香帶甘甜檸檬清新微酸 冇澀味 飲落好清爽總結:飲品選擇多 份量十足 超大杯荃灣新店環境唔錯 有少量座位供等候茶飲都可以選擇唔同配料同甜度少甜對我嚟講啱啱好 朋友就飲無糖服務唔錯 價錢可以 可以一試
啊一檸檬茶喺荃灣開咗新分店
主打全手工手搖檸檬茶 但除左檸檬茶