2017-05-01 1600 views
同朋友心血來潮,想食三層下午茶。簡 lee間酒店諗住會少人d,食評都不過不失啦!!原本lee個tea係有禮物送架(一盒朱古力?)但我地book 位果時已經話無啦喎!一位17×,包一杯野飲,係可以添飲嘅!我叫左杯 cappuccino ,都幾好樣!等左15分鐘上甜品啦,有咸有甜,味道不過不失但未至於好好味囉!食到最上層橙色果杯橙布丁認真麻麻地!!整體黎講食品味道都ok,但環境吾ok.同坐係酒店lobby食無分別,完全吾係餐廳or bar feel. 輸晒!如果美少女要去影下相就吾建意了!
一位17×,包一杯野飲,係可以添飲嘅!
我叫左杯 cappuccino ,都幾好樣!

cappuccino
希臘風情
2017-04-30
$178 (Tea)
Celebration
Birthday
2017-03-04 1277 views
最近的假日節目,都是去了high tea,上網看到介紹北角海逸酒店 X APIVITA「味遊希臘地中海」下午茶,食tea之餘又有禮物送,當然被吸引了,相約好姊妹一同來享受。 high tea的位置,就是在海逸酒店2樓的大堂酒吧,小小的面積,空間感較窄,但位子不多,梳化椅寬闊,尚算坐得舒適。 「味遊希臘地中海」下午茶。 熱咖啡,香濃好提神,這裡的咖啡或茶都是無限量供應,感覺很好。 「味遊希臘地中海」下午茶,有10款精美茶點。 先試了鹹點: 希臘芝士卷,賣相像春卷,外皮香脆,內餡是希臘芝士,芝士味不太濃郁,略帶酸奶味,少許鹽味,味道不俗。 橄欖露絲瑪莉雞,賣相是橙、綠及黃的雞丸,色彩繽紛,口感外脆內軟,配上橄欖伴食,中和了油膩感,幾好味呀。 杏桃鬆餅,迷你的鬆餅,味道普通。 青瓜松葉蟹沙律,蟹肉鮮甜,味道清爽又開胃。 碎蛋沙律牛角包,牛角包口感有點硬,碎蛋沙律味道香甜。 希臘烤肉卷,烤肉惹味濃郁,味道不俗。 甜點: 冧酒黑朱古力希臘乳酪蛋糕,面層有金箔作點綴,感覺貴氣,蛋糕口感濕潤細滑,有濃郁的黑朱古力味,淡淡的酒味,幾好味呀。 番石榴芝士慕絲餅,半圓形的賣相十分可愛

「味遊希臘地中海」下午茶。

「味遊希臘地中海」下午茶,有10款精美茶點。

先試了鹹點:

杏桃鬆餅,迷你的鬆餅,味道普通。

青瓜松葉蟹沙律,蟹肉鮮甜,味道清爽又開胃。

碎蛋沙律牛角包,牛角包口感有點硬,碎蛋沙律味道香甜。

希臘烤肉卷,烤肉惹味濃郁,味道不俗。

甜點:

番石榴芝士慕絲餅,半圓形的賣相十分可愛,芝士慕絲口感軟滑,番石榴味清香,不俗的甜品

藍莓蛋白撻,蛋白軟綿,撻餅鬆脆,配上藍莓及吉士醬,味道香甜又清新。

香橙杏桃奶凍,上層是粒粒的杏桃,奶凍軟滑,香橙味濃,酸酸甜甜的味道。

整體來說,食物不算太有特色但味道不俗,無限量供應飲品加分,加上有禮物送感覺一舉兩得,尚算抵食,服務態度幾好,有禮貌又快手,環境可以,下次有其他主題有機再去。

凡惠顧「味遊希臘地中海」下午茶,每位可獲得APIVITA全方位面部護理套裝一份,返到家即折來看了。
Other Info. : eShop獨家折扣:75折
忙碌過後,賞心樂事莫過於同好姊妹享受一個精美 High Tea。 近期,不少酒店均與不同品牌合作,推出不同主題的聯乘特色下午精,而今次,BeautySearch 就與好姊妹來到北角海逸酒店。 The Point 位於酒店的 2樓,地方寬敞,設計雅致又別具氣派,在這裡進餐,相當舒服。 而今次的主角,是北角海逸酒店與來自希臘天然護膚品牌 APIVITA 聯手最新推出的《味遊希臘地中海》下午茶,當中,有十款精美又富活膚元素的咸甜美點。 下午茶分三層,最底層是鹹點,包括:橄欖露絲瑪莉雞、焗希臘芝士卷及鬆餅。 中層是冷盤,包括:青瓜松葉蟹沙律、迷你牛角包碎蛋沙律三文治及希臘烤肉卷。 最上層是四款精美甜點,包括:冧酒黑朱古力希臘乳酪蛋糕、番石榴芝士慕絲餅、香橙杏桃奶凍及藍莓蛋白撻。 上桌時,店員建議我們先品嚐中層的冷盤。而我就揀選了先來一小杯「青瓜松葉蟹沙律」,簡簡單單,青瓜、蟹肉,搭配蟹籽,還有新鮮的沙律菜,伴上香口的麻醬,口感很 FRESH,健康又味美。 再來是「迷你牛角包碎蛋沙律三文治」,此牛角屬迷你版,非常的骰,兩口便可吞下。牛角包質感相當柔軟,還帶有牛油香氣。而中間的餡料更是相當

牛角包質感相當柔軟,還帶有牛油香氣。而中間的餡料更是相當豐富,蛋白雞蛋碎,搭配香酥牛角包,真的十分滋味。

中層中,「希臘烤肉卷」最叫我驚喜,雖然外皮看似卷得厚厚的,不過,內餡調味香氣撲鼻,肉味濃郁,加上外皮經過輕烤處理,份外香口。

來到下層,這串燒三兄弟就最為吸睛,小小的竹籤串上「橄欖露絲瑪莉雞」,猶如魚蛋的雞粒炸得外脆內軟,香口之餘還保留了鮮味的肉汁,口感不俗。碟上還伴有數粒橄欖,有助減膩,配搭得宜。

這道「焗希臘芝士卷」,芝味濃郁,有別於傳統的芝味製品,外皮煎得有點像餃子,外皮香脆可口,而內裡釀有酸酸的芝士醬,口感香軟又別具希臘風味,相當開胃。

「香橙杏桃奶凍」,橙味濃郁,中間又混入不少杏桃肉,奶凍細滑,配搭出酸酸甜甜的味道,醒胃又味美。

造型可愛的「藍莓蛋白撻」,上層蛋白富彈性又有黏度;除了蛋白上那顆藍莓外,撻餅內還藏有藍莓,搭配甜美的吉士醬,相當不俗,唯撻皮不夠鬆化,有點失色。

朱古力是 BeautySearch 的最愛,而這「冧酒黑朱古力希臘乳酪蛋糕」朱古力味濃郁醇厚,搭配冧酒,酒味雖不算突出,卻令朱古力更添層次,添加了希臘的乳酪後,令蛋糕帶點濕潤,口感更細滑。而蛋糕頂部,添加了點點金箔,令蛋糕更顯奢華矜貴。

「番石榴芝士慕絲餅」橙紅色的半球體,簡單又可愛,邊邊位置還沾上了點點椰絲,盡顯心思。切開後,內裡是芝士慕絲餅,淡淡芝味透出番石榴的香氣,十分特別,口感滑嫩。

《味遊希臘地中海》下午茶,每位只需 HK$178,更送價值 HK$350 APIVITA 全方位面部護理套裝,真的非常超值!

APIVITA 全方位面部護理套裝包括:

● 速效修護面膜 8ml (共8片)

● 綠茶萃取潔面產品20ml (2支)

● APIVITA $50購物禮遇
與姊妹在北角海逸酒店high tea,品嚐酒店與來自希臘天然護膚品牌 APIVITA 聯手最新推出「味遊希臘地中海」下午茶,臨走時還可以帶走 一套APIVITA護理套裝,真是嘆住美食來護膚!參考護膚品牌APIVITA的地中海食療理念,北角海逸酒店精選多款天然、無添加的優質食物入饌,如藍莓、杏桃、番石榴等,設計出十款精美又富活膚元素的咸甜點-「味遊希臘地中海」下午茶:先吃中間冷盤,再吃下層的咸點,最後品嚐四款甜點。鹹點: 青瓜松葉蟹沙律先來沙律開胃口,所以第一件品嚐的是以蟹籽作點綴的沙律,絲絲的蟹肉多汁又鮮美,底下更鋪有青瓜條,口感清新自然。沙律內更有粒粒鮮甜多汁蕃茄,拌混沙律中搶味蕾的麻醬更美味和健康。鹹點: 迷你牛角包碎蛋沙律三文治與一般的牛角包比較,呢個迷你 size 的牛角包沒有用油膩的製法,牛角包好柔軟,質感又酥又軟,帶牛油香的味道使人想一咬再咬。在中間的餡料更是多得幾乎滿溢,全都是蛋白雞蛋碎,真是一口酥一口滋味。酒店大廚更添上花瓣,使牛角包更顯新鮮和嬌豔,賣相十分吸引。鹹點: 希臘烤肉卷將希臘經典的傳統美食帶到香港,肉卷香味撲鼻,中間更有沙律突出烤肉的鮮味。鹹點: 焗希臘芝士
鹹點: 青瓜松葉蟹沙律
先來沙律開胃口,所以第一件品嚐的是以蟹籽作點綴的沙律,
絲絲的蟹肉多汁又鮮美,底下更鋪有青瓜條,口感清新自然。

鹹點: 迷你牛角包碎蛋沙律三文治

牛角包好柔軟,質感又酥又軟,帶牛油香的味道使人想一咬再咬。

酒店大廚更添上花瓣,使牛角包更顯新鮮和嬌豔,賣相十分吸引。
鹹點: 希臘烤肉卷
將希臘經典的傳統美食帶到香港,肉卷香味撲鼻,

中間更有沙律突出烤肉的鮮味。
鹹點: 焗希臘芝士卷-滿有希臘風味風餐前小食!

煎到好似春卷般香脆可口,內釀有酸酸地又好開胃的芝士醬,
鹹點: 橄欖露絲瑪莉雞
賣相好似炸雞,外層有脆漿粒粒,炸至脆身,吃落不會乾身,

好嫩口軟腍的雞件,細味下會嚐到陣陣香草味的。
炸得幾輕盈,將肉汁緊緊鎖住,營造出外脆內軟的口感;

碟上更伴有數粒橄欖,用來中和煎炸食物的油膩感!
鬆餅配蜜糖及杏桃果醬
鬆餅帶有陣陣花香,咬落口感鬆軟的,並採用特別的薰衣草杏桃口味,

果然是將天然的元素融入在美味的食物之中。
兩款果醬各有千秋,想增添口感可塗又滑又厚的忌廉和杏桃果醬是最好味,

但喜歡平實的可以純粹配甜甜的蜜糖,充滿辛福甜蜜的感覺。
甜點: 冧酒黑朱古力希臘乳酪蛋糕
在蛋糕加上金箔,更顯非凡奢華,

黑朱古力的味道濃郁強烈又醇厚,

配上冧酒,突出其又香又滑的口感。
將蛋糕往嘴裡放,那陣朱古力溶在口中味久久不散,

蛋糕又帶點濕潤,添加了希臘乳酪後,口感幼滑細膩。
甜點: 番石榴芝士慕絲餅
圓拱外形設計好吸晴,一切開會見到內芯分了幾層,外層沾上椰絲,

最近圓心的是芝士慕絲餅,但其番石榴的香味出眾,食落口感幼滑濃厚。
甜點: 香橙杏桃奶凍
橙味濃郁,中間又配很多杏桃肉,酸酸甜甜好開胃,
初嚐可能會覺得有點酸,但與底層的奶凍一併食,

奶凍好軟滑,口感新鮮又易入口。
甜點: 藍莓蛋白撻
藍莓從來都是我最愛的莓果,因為有豐富的營養又好吃,

配上鬆化蛋白撻;更是使女生陷入這個希臘地中海下午茶!
下午茶除了包括十款主題美饌和無限量供應咖啡或茶外,還可帶走禮物!
 體驗了這個希臘地中海下午茶後,我與同行友人還可以一人帶走一份APIVITA全方位面部護理套裝 (價值港幣$350),袋內全是希臘天然護膚品牌APIVITA的人氣產品,如八片速效修護面膜、兩支綠茶萃取潔面產唔和APIVITA $50購物禮遇。真是好滿足!
留意到酒店的宣傳,原來已經推出了情人節的甜「蜜」情人節晚餐,

想在佳節與另一半共度快樂時光,就一定唔會錯過!
2017-01-20 702 views
北角海逸酒店最近同希臘天然品牌apivita出咗個味遊希臘地中海下午茶😉依家凡點一set就送價值$350嘅全方位面部護理套裝而每位只需要港幣$178 都幾抵先講最底嘅鹹點粟米脆片炸雞非常可口谷希臘芝士卷混合左三種唔同嘅芝士味道亦都非常滋味至於鬆餅亦都香鬆可口青瓜松葉蟹沙律非常清新健康而迷你牛角包水蛋沙律三文治都好好味至於個希臘烤肉卷就有少少失色肉比較乾個人最鍾意嘅係番石榴芝士慕絲餅甜度適中而且口感非常滑藍莓蛋白撻亦都係非常唔錯冧酒黑朱古力希臘乳酪蛋糕酸甜夾雜都非常特別
北角海逸酒店最近同希臘天然品牌apivita
藍莓蛋白撻亦都係非常唔錯
冧酒黑朱古力希臘乳酪蛋糕酸甜夾雜
都非常特別
2016-08-20 1070 views
又係陪女朋友大人嘅時間,佢話今日要去high tea,咁就捉咗我間酒店度食。望個餐牌嘅時候我都驚驚地會貴,原來168每人兼且飲品任飲,咁我覺得還ok。tea set有三層,我覺得有幾樣都幾好食 ,第一層既炸魚好味,肝醬多士唔錯,第二層既乾無花果沙律幾得意,第三層既焦糖布丁我同女朋友都覺得幾正。 但玫瑰奶凍就麻麻地我覺得玫瑰味有少少香料,感覺唔係太鍾意。咁飲品檸檬茶咖啡呢都幾好,咖啡真係用咖啡豆即磨現製,依度環境又唔錯都好安靜好舒服。
北角[海逸酒店]★The Point哈哈哈~夏日炎炎唔想出街曬,又係嘆下午茶既好機會啦!今日千里迢迢搭去鰂魚涌尋找「清新果香」下午茶~係酒店既大堂酒吧坐梳化,環境舒適又夠晒寧靜,談心一流。登登登,等左一陣就迎接色彩繽紛既3層high tea set,見到都流晒口水lol扮有策略咁由下層開始食….(下)英式牛油鬆餅配忌廉、迷你黑蒜蘋果安格斯牛肉漢堡&牛肝菌香梨千層酥(中)香芒大蝦米紙卷、煙火雞芝士三文治&香芒三文魚撻(上)北海道3.6牛奶抹茶奶凍、朱古力荔枝脆脆、紅莓芝士餅&夏日鮮果啫喱杯超級驚喜!基本上每一樣都好好味,真係估唔到咁有質素XP最鐘意佢唔似平時既tea set咁勁多都係dessert食到濟晒。不過d咸點其實都好飽肚(esp好似洪瑞珍果個三文治,但太好味又忍唔到口XP),食完下&中層已經飽左8成,搞到唔可以盡情咁品嚐下d甜品添*0*……哈哈,為左食去到好盡,又好殘忍咁撐大左個胃仔,得番個甜左d既啫喱同椰絲味重左少少既芝士餅無食晒…飲品可以叫左熱奶茶,有個茶壺同一杯奶比你自已mix重點係,飲品係無限添飲!講到咁吸引,其實都只係$158/person!(之前買左團購所以再平d,$
北角[海逸酒店]★The Point

「清新果香」下午茶
熱奶茶
講到咁吸引,其實都只係$158/person!(之前買左團購所以再平d,$98+$15.8!但今日再上yahoo deal已經搵佢唔番喇…)百幾蚊有咁舒適既環境+咁有質素既食物真係無得輸^3^highly recommend~~唔知係咪因為新野所以咁抵食,希望佢唔會咁快加價啦。
2015-08-05
$114 (Tea)
Dining Offer
Group-buy
「清新果香」下午茶
熱奶茶
2014-07-03 1057 views
買了YAHOO! 團購的COUPON---$88食原價$148的中西薈萃下午茶(要加一)整體我覺得麻麻! 因為我覺得我最期待的最上層甜點味道一般.最好食的是最底那層的 “香麻叉燒酥”, 真的很鬆脆!接着是中間那層的 “煙三文魚三文治” & “黑松露蛋黃三文治”!接着再說一說其他, 最底一層基本上都很香口, 但 “水牛芝士串” & “英式鬆餅” 我就不太懂得欣賞…中間那層的 “帕爾瑪火腿” 很鹹!最上一層是甜點, “香芒果撻” 雖然小, 但卻有滿滿又多汁的芒果, 所以good!!! 不過那個 “香芒牛奶布甸” 雖然賣相是相當不錯, 但我覺得沒什麼味道, 所以就吃剩了一半.飲品方面, 他們說可以任添, 但我們只添了兩次 (因為有點飽). 可能因為是酒店, 我們叫飲品要用英語…我竟一時慌了…
整體我覺得麻麻! 因為我覺得我最期待的最上層甜點味道一般.

最好食的是最底那層的 “香麻叉燒酥”, 真的很鬆脆!
中間那層的 “帕爾瑪火腿” 很鹹!

2014-06-22
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$103 (Tea)
Dining Offer
Group-buy
  • 香麻叉燒酥
  • 煙三文魚三文治
  • 黑松露蛋黃三文治
2014-02-17 1970 views
從來不是好酒之人,只係無聊打發時間,久不久飲兩杯今次行去呢度HEA番幾粒鐘呢度都有HIGH TEA,$198 FOR2,夠哂大眾化5點至8點買一送一,我5點前都走左,失敗7點仲有LIVE BAND$75 WHISKEY SOUR下了很多檸汁,中和苦味,O岩哂我口味,同時亦帶點回甘很多LOUNGE都係食花生,但係呢度原來係食POPCORN,有部小型POPCORN機新鮮熱辣正,如果有多種口味仲好最後飲杯JAPANESE SLIPPER$75,用MIDORI(蜜瓜味)加檸汁和cointreau做成少少酸,好強勁既蜜瓜香氣,亦帶點甜,酒味不明顯,相信係女仕會幾BUY就係咁飲完有點暈暈地
從來不是好酒之人,只係無聊打發時間,久不久飲兩杯

今次行去呢度HEA番幾粒鐘
呢度都有HIGH TEA,$198 FOR2,夠哂大眾化
5點至8點買一送一,我5點前都走左,失敗

7點仲有LIVE BAND
$75 WHISKEY SOUR

下了很多檸汁,中和苦味,O岩哂我口味,同時亦帶點回甘

新鮮熱辣正,如果有多種口味仲好

就係咁飲完有點暈暈地
2014-01-03
$180 (Tea)
2011-07-24 396 views
22.7.2011今日放工後, CEO邀請我們全公司同事去這間位於公司附近的lounge飲野. 其實這間lounge好細, 我們十二個人就可以自成一角的圍在一起坐. 那時6pm, 是happy hour時段, 所有飲品買一送一. 有同事飲酒, 但我對某些酒類有敏感, 所以都是飲果汁吧. 我揀了菠蘿汁.這是鮮榨的, 味道是酸中帶少少甜, 而這些甜味是菠蘿應有的甜, 因此, 這杯果汁似乎並沒有加入任何人工的糖份. 而果汁內還殘留著的零零星星的菠蘿肉就令到這杯果汁更有質感.枱上也放著一些爆谷和nuts給我們享用. nuts又香又脆, 不過我怕熱氣, 沒有吃太多.侍應們態度良好, 收杯快, 見我們的nuts吃完都會立即換一碟新的來. 不過, 當我飲完第一杯果汁後, 想飲另一款同等價錢的果汁時, 侍應卻說買一送一優惠只限同款飲品, 實在有點失望哩.這個lounge的環境的確不錯, 很舒服, 也算清靜, 是一個傾計的好地方, 有機會一定再來.
22.7.2011

2011-07-22