2021-09-04 78 views
今晚到了将军澳中心逛街,于是顺便在附近找间餐厅吃晚饭,见到The point正推广龙虾餐,于是我同朋友毫不犹豫就入咗餐厅。龙虾汤龙虾汤香味浓郁,汤内的虾肉都好弹牙,口感顺滑,味道唔错!鲜虾芒果沙律呢个Starter好清新,鲜虾够爽口,整体味道甜甜酸酸,开胃十足。原只新鲜波士顿龙虾海鲜配扁意粉龙虾劲大只,食落啖啖肉,虾肉新鲜弹牙。除了龙虾之外,还有青口、鱿鱼、蚬肉,材料丰富。每一啖扁意粉都沾上了龙虾汁,建议扁意粉一定要趁热食先好味,否则放凉了会影响味道。呢个龙虾餐仲可以加钱食Pizza同埋食甜品,但由于套餐嘅食物已经令我俩好饱足,所以今次同甜品佢哋无缘了😆。

龙虾汤
龙虾汤香味浓郁,汤内的虾肉都好弹牙,口感顺滑,味道唔错!

鲜虾芒果沙律

原只新鲜波士顿龙虾海鲜配扁意粉

• 原复波士顿龍蝦海鮮扁意粉
  • 龍蝦湯
2021-09-01 46 views
週末與朋友聚會,大家都想吃西餐意粉,上網見到THE POINT的龍蝦餐品非常吸引,就決定試試它。      到餐廳,我們擇左個精選龍蝦二人餐,套餐已包前菜沙律、湯、主菜及飲品,份量對我們兩個女仔來說足夠有餘。但若是能吃的人,就可以跟套餐加配個帶子鮮蝦Pizza試試。【SOUP:LOBSTER BISQUE】是顏色吸引並味道濃郁的一款餐湯,帶有很濃的海鮮味,還能吃到龍蝦肉,真材實料【STARTER: SHRIMP COCKTAIL】沙律內的大蝦味道一般,但配著的牛油果、蕃茄沙沙的味道卻令人很滿意,清爽帶有點點辣味,很開胃【MAIN COURSE: LOBSTER FRA DIAVOLO】是最令人期待的海鮮煲配意粉,滿滿的海鮮,原隻新鮮波士頓龍蝦、藍青口、大蜆、魷魚,多到幾乎讓人看不到底下的扁意粉。波士頓龍蝦肉厚還帶有膏,味道超棒,意粉完全吸收海鮮的精華,非常入味好吃,沒有讓人失望的主菜。【DRINK: GREEN APPLE SODA】套餐附上的蘋果梳打就沒有什麼特別。

2021-08-24
$300 (Dinner)
2021-08-30 45 views
好朋友搬咗新屋,我去探佢之餘,同佢一齊食大家都喜歡嘅龍蝦大餐。Loster Set🦞 Bisque龍蝦味好新鮮濃郁,食落好回味,仲有好多隻小龍蝦。🦐 Cocktail成杯上枱的時候,杯身晶瑩通透,擺盤令人好有食慾,裏面嘅水果切成碎粒,口感好好,隻蝦又甜又爽!🦞 Bowl嘩!一上枱,紅卜卜的,好靚😍好重龍蝦味,意大利麵沾滿了龍蝦汁,啱晒我哋😬龍蝦肉肥美,頭部仲有好多膏,一人一半,大滿足!🍏🥤 Soda青蘋果嘅味好適合中和龍蝦,飲完後覺得好清新。

Loster Set

🦞 Bisque
龍蝦味好新鮮濃郁,食落好回味,仲有好多隻小龍蝦。

🦐 Cocktail

🦞 Bowl

🍏🥤 Soda
青蘋果嘅味好適合中和龍蝦,飲完後覺得好清新。
2021-08-29 61 views
Dinner Set for Two ! $588原隻新鮮波士頓龍蝦扁意粉+Pizza $98+Brownie $48原隻龍蝦🦞呢個價錢都可以接受!Pizza係薄批,識食一定係要薄批,上面有鮮蝦、帶子,芝士份量唔會太多,食落去唔溜!同埋岩岩焗起超級脆,$98絕對抵食!呢餐重點係原隻龍蝦意粉,隻龍蝦真係好大隻,真材實料,有硯同青口,海鮮好多,所以成本都幾高,變相套餐價錢較貴。+$48要埋個甜品,一般出去成Brownie 都可能要$70/$80蚊,見呢到加$48就食到當然要試埋啦!
Dinner Set for Two ! $588
原隻新鮮波士頓龍蝦扁意粉
+Pizza $98
+Brownie $48

原隻龍蝦🦞呢個價錢都可以接受!

2021-08-26
Type of Meal
Dinner
2021-08-20 89 views
今日好開心,有值得慶賀嘅事,放工🦌話要同我慶祝一下🥳好開心連間餐廳都覺得好好味,定係因為我心情好?🤣2個pizza都好好味,2人set $348,包2杯飲品我哋仲加咗$18轉龍蝦湯,覺得好好飲!好rich呢!仲俾埋$500 入會😅快到咁入會送6張$100 cash coupon, 仲有全年9折優惠,生日仲有一次85折添啊~仲有仲有,仲送一個龍蝦pizza啊~下次試完再話俾大家知😋2款pizza 都好好味,好驚喜,不知不覺間食咗好多Set dinner 可揀意粉、飯,但我哋想食pizza,所以2款都係叫咗pizza 龍蝦湯好濃郁 好好飲,好香~Fruit punch 好味,嗰杯幾靚,但如果可以大杯啲就好啦~~
今日好開心,有值得慶賀嘅事,放工🦌話要同我慶祝一下🥳

好開心連間餐廳都覺得好好味,定係因為我心情好?🤣

2個pizza都好好味,2人set $348,包2杯飲品
我哋仲加咗$18轉龍蝦湯,覺得好好飲!好rich呢!
仲俾埋$500 入會😅快到咁
仲有仲有,仲送一個龍蝦pizza啊~下次試完再話俾大家知😋

2款pizza 都好好味,好驚喜,不知不覺間食咗好多

龍蝦湯好濃郁 好好飲,好香~

Pizza
四式芝士pizza
Fruit  punch
龍蝦湯
$211 (Dinner)
Pizza
四式芝士pizza
Fruit  punch
2021-08-03 79 views
今日放假同媽媽食個午餐好耐無試過同媽媽兩個人食飯,今日放假陪下佢佢好鐘意食西餐,我地就揀左屋企樓下一個西餐廳「the point」午市有lunch menu,環境舒服人流唔多,我地就好chill咁食個飯!我地先叫龍蝦湯,咸香濃郁的龍蝦湯,加上爽口龍蝦肉,的確不錯媽媽鐘意食沙律,我地單點一個沙律!好fresh的啤梨,加上芝士,味道層次豐富!主菜我地叫左一個海鮮pizza和烤雞!pizza好香口,芝士拉絲度高,餅底好鬆香,麵粉味突出烤雞好juicy!
今日放假同媽媽食個午餐
好耐無試過同媽媽兩個人食飯,今日放假陪下佢
烤雞好juicy!
2021-08-03 62 views
今日陪阿媽去左屋企樓下食飯,佢想食西餐,我地就去左the point食個午餐!午市有lunch menu,價錢唔算貴,選擇又多。我地加錢轉左龍蝦湯,入口好濃好香,仲有幾舊龍蝦肉,味道咸香爽甜!我地main course叫左一個海鮮pizza,再叫左一個烤雞pizza即叫即焗,熱辣辣超惹味!醬汁香濃,海鮮份量又多!芝士仲拉絲架烤雞香滑,仲好juicy!阿媽想食沙律,我地單點一個啤梨和芝士沙律,好fresh好開胃!午餐仲有甜品阿媽好滿意
阿媽好滿意
2021-08-02 75 views
今日剛出了 消費券, 梗係去消費下啦...因今天要和我小皇子去買書, 所以沖出荃灣, 去了 將軍澳中心, 選了他們喜歡吃的 Pizza, 試下這間, 原來荃灣都有分店, 我後來先看到. 因我們去到都差不多 15:15 了, 冇人, 不用等位, 就錯抵了.我們看看那  TEA SET 沒大好吃, 那我們說了 LunchSet $148/p, 算啦有消費券, 吃好D吧. (我們窮等人家, 請睇開 D.)我大太子是不吃菜的, 竟然上了 凱撒沙律, 他主動吃了, 咩事, 我禾小皇子都突眼望住他, 他說因有炸麵包粒&凱撒沙律汁, 他說 OK 禾, 真攪笑.餐湯是 野菌忌廉湯, 這個湯有點驚喜, 很足料, 很多菇菇, 忌廉都濃濃的. 我小皇子叫了 西蘭花忌廉雞肉意粉, 他這個意粉很大碟, 如不是我 少肥皇子, 真是吃不完的. 味道 OK 好味,不知如何形容, 跟別的忌廉汁有些不同.這個巴拿馬辣肉腸就好一般了, 有點硬,像焗了很久, 味道也是一般.這個黑松露忌廉意大利飯上碟是平平的, 像很少份量, 但吃下去真是夠的. 黑松露味道OK ,不是大濃 (我本人喜歡濃些的), 飯質地 OK 諗身, 我不喜歡
凱撒沙律前菜

野菌忌廉湯

忌廉西蘭花雞肉意粉.

巴拿馬芝士辣肉腸Pizza

這個黑松露忌廉意大利飯上碟是平平的, 像很少份量, 但吃下去真是夠的. 黑松露味道OK ,不是大濃 (我本人喜歡濃些的), 飯質地 OK 諗身, 我不喜歡吃硬身那種的.
黑松露忌廉意大利飯

嘩...我未吃過這麼'久而冇味' 的黑松露芝士薯條,真係差, 像炸了很久不在說,芝士也不是鮮焗,已經硬了,說明是黑松露薯條,即黑松露味粉+薯條啦, 一點 黑松露味都沒有, 黑點 就有, 不知是濃了, 還是什麼, 這次是吃了那麼多次 黑松露薯條 最難吃的一次. 可能我們是 TEA (落場時間, 全部都不是新鮮整的, 當然飯&意粉都是淋汁上去啦.
黑松露芝士薯條

甜品有驚喜禾, 我以為他只有一粒, 點知有三粒及有擺盤的呀, 這個值得讚一下的.

最後, 吃完埋單時, 才知沒能八達通找數 (消費券在八達通內), 真是笨死.
Other Info. : 服務員態度 OK . 沒有因趕落場而趕你走的.
2021-08-01
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$179 (Tea)
野菌忌廉湯
忌廉西蘭花雞肉意粉.
2021-07-28 73 views
每個月總有一日會同男朋友食好少少於是就去咗食pizza地點都好方便一出地鐵站行幾步就到試咗佢個龍蝦湯飯但係就覺得個湯唔係好夠濃唔係好夠龍蝦味Pizza就中規中矩嘅邊邊位幾脆
每個月總有一日會同男朋友食好少少
唔係好夠龍蝦味
Pizza就中規中矩嘅
邊邊位幾脆
2021-07-21 50 views
🥲😬下雨天沒有什麼地方可以去,但又不想無聊地過,於是便外出吃個晚飯。😍朋友跟我都很喜歡食海鮮,剛巧The point 做緊龍蝦推廣,所以我們便去試試。單看餐牌都覺得食物好豐富。🥣龍蝦湯龍蝦味芳香撲鼻,入口香滑,蝦肉都幾多,建議加入黑椒味道更佳。🥭芒果鮮蝦沙律其實除咗芒果同鮮蝦,仲有牛油果同蕃茄,味道好清新,淡淡都充滿我最喜愛的芒果味。原隻新鮮波士頓龍蝦海鮮配扁意粉🦐隻波士頓龍蝦真的超級大隻,分分鐘我隻手掌都唔夠佢咁大!龍蝦彈牙,其餘的海鮮,例如:蜆肉、魷魚、青口都款款新鮮,每一啖扁意粉都有香濃的龍蝦汁,好好味!🍹飲品:Mango Tango 芒果味清新,味道唔會好甜,值得一試。The Point - Pizza & Pasta (將軍澳中心) (將軍澳)將軍澳唐德街9號將軍澳中心地下G01及G02號舖

🥣龍蝦湯

🥭芒果鮮蝦沙律

原隻新鮮波士頓龍蝦海鮮配扁意粉

🍹飲品:Mango Tango
芒果味清新,味道唔會好甜,值得一試。

將軍澳唐德街9號將軍澳中心地下G01及G02號舖
2021-07-21 53 views
今晚和朋友到將軍澳中心The point吃晚飯,順便聊聊天。晚餐的食物選擇有很多,但我們就被龍蝦餐深深吸引,可能因為我們二人都是海鮮控。龍蝦湯龍蝦味氣味香濃,令人垂涎三尺🤤。湯內的蝦肉都好彈牙,整體唔錯。鮮蝦芒果沙律Starter沙律好fresh,味道令人很開胃。鮮蝦爽口,除咗芒果,其餘嘅配料都令到整個沙律口感好有層次,超級好吃😋原隻新鮮波士頓龍蝦海鮮配扁意粉龍蝦大大隻,海鮮材料豐富,一上碟已經覺得好吸睛,打卡一流!龍蝦新鮮又彈牙,扁意粉都沾滿了香濃的龍蝦汁,一定要趁熱食!朱古力布朗尼配香蕉、合桃及雲呢拿雪糕呢個甜品的配搭是perfect match! 雲呢拿雪糕與朱古力布朗尼融為一體,再加入合桃一同進食便大大提升口感的層次。

鮮蝦芒果沙律Starter

原隻新鮮波士頓龍蝦海鮮配扁意粉

朱古力布朗尼配香蕉、合桃及雲呢拿雪糕
  • Brownie in a pan
  • 原隻新鮮波士頓龍蝦海鮮配扁意粉
2021-06-25 74 views
經過去將軍澳 就去試下呢一間 的西冷牛扒食牛扒的質素還可以 肉質算係ok叫咗五成熟, 烹調得算係唔錯.但係呢一塊西冷 本身都係偏硬 所以切落去都幾用力.肉質算係幾唔錯 係嚿骨大舊D.
經過去將軍澳 就去試下呢一間 的西冷牛扒
食牛扒的質素還可以 肉質算係ok
叫咗五成熟, 烹調得算係唔錯.

但係呢一塊西冷 本身都係偏硬 所以切落去都幾用力.
肉質算係幾唔錯 係嚿骨大舊D.

Dining Offer
Tasting Event
2021-06-24 118 views
每次經過 將軍澳中心嘅 The Point ,都被佢裝修吸引,尤其舖外大型酒木櫃設計。唔想諗,叫二人餐最好😂。🎃南瓜忌廉餐湯,香甜,幼滑得黎保留少少口感。🍄 芝士焗釀大啡菇配香草蕃茄汁,鐵煎pan上枱,熱辣辣,溶咗嘅芝士好大塊,特別香噴噴&吸引,大啡菇菇味香濃又多汁,配埋蕃茄汁,少少酸,平衡芝士嘅飽濟油膩感。🍝 香煎虎蝦牛油果意大利香草醬意粉:意大利香草醬清香,加上牛油果嘅醬仲增加滑溜感,意粉彈牙,淨係食意粉都滿足,加埋兩隻香煎虎蝦,香噴噴嘅蝦2隻唔夠喉。🍕BBQ Chicken Pizza ,烤雞肉+野菌+焦糖洋蔥+燒烤醬披薩,我最鐘意薄批,脆卜卜批底先好食!估唔到烤雞肉都可以保持嫩滑,焦糖洋蔥好特別,甜甜脆脆,加埋惹味燒烤醬,所有材料都perfect match 😀 !最後嘆埋🍹White Sangria ,真正飲飽食醉😂!

唔想諗,叫二人餐最好😂。

🎃南瓜忌廉餐湯,香甜,幼滑得黎保留少少口感。

最後嘆埋🍹White Sangria ,真正飲飽食醉😂!
2021-06-17 100 views
基本上每間餐廳如果有薯條我都必定會叫,因為我係一個超鍾意食薯條嘅人,再加上有黑松露同芝士嘅配搭簡直係無敵,熱辣辣香脆嘅薯條上面再配上半溶嘅芝士同好香嘅黑松露醬,簡直係大滿足,pizza係即叫即做,個底厚薄適中,我最欣賞佢嗰邊位焗得夠,食落夠香脆,配合埋用咗嘅芝士茄醬十分夾,意粉既醬汁都算濃厚,因為我好怕食好乾冇醬既意粉,而且佢嘅菇落得好多,值得一讚,整體來說我覺得這間餐廳嘅食物質素都很好,下次會再來
2021-06-16 77 views
位於將軍澳中心的一角,其實位置方便,但由於偏左一旁,所以人流不算多,經常也不用等位!今次叫了二人餐加多一個cold cut 冷盤,三個人食到好飽呀!首先二人餐頭盤有兩個選擇,我選了蕃茄醬炆肉丸和芝士焗釀大啡菇,兩個的味道也不錯,味道濃厚,而且選擇比沙律和湯叫多個選擇,沒有咁悶!之後,意粉我選了煙三文魚蘆筍忌廉汁天使麵。蘆筍的份量少不太覺眼😜但煙三文魚的份量很多,一點也不吝嗇,配上忌廉汁,鹹鹹的,味道很出!Pizza方面,選了酥炸軟殼蟹蝦肉櫻花蝦明太子醬pizza。軟殼蟹有一隻在pizza上,算大隻唔錯!但櫻花蝦和明太子醬就不太顯眼,否則Pizza會更出色!至於cold cut, 擺盤像花一樣,蠻漂亮的🌹

至於cold cut, 擺盤像花一樣,蠻漂亮的🌹
2021-06-13
$200 (Dinner)