Restaurant: The Point - Pizza & Pasta (The ONE)
Terms & Details:
2021-12-09 85 views
由於超鍾意食海鮮,而朋友喺網上發現咗呢間有龍蝦盛宴嘅餐廳,所以就三五成群去試喇。真係食親嘅嘢都有用龍蝦整嘅。前菜係一個炸波波,超級脆,略帶點鹹味。唔會太飽肚,影響試其他嘢嘅食慾。另外更鍾意嘅係佢真材嘅龍蝦湯、真材實料用龍蝦肉熬,唔需要用調味料都可以帶出佢啲鮮味。同時真係會食到啖啖蟹肉。反而個薄餅邊緣唔算香脆,芝士、蟹肉嘅味道都唔太出。至於pizza上面嘅食落唔算爽 / 新鮮。蟹肉都唔多。另外有個海鮮炒飯,有一隻已剪開一半嘅龍蝦同4粒帶子(大大粒架!!)不過不論係個飯定喺餸菜都比較乾,應該唔會再試😩

2021-12-02 170 views
吃蟹的季節快完,我和朋友也忍不住作最後衝刺,在網上找到這家新派特式蟹套餐,剛好今天有工作到尖沙咀,就選擇提早預訂這家餐廳。蟹肉南瓜湯:濃濃的南瓜味,加上鮮甜的蟹肉,立即打開了我們的胃口 意大利炸飯團配蟹粉沙沙:日式飯團吃得多,第一次吃意大利式的炸飯團,想不到出奇地好吃及特色,作為一個半前菜,鮮嫩的沙律菜也令我們更開胃期待主菜快一點來臨蟹粉牛油汁意大利小雲吞:牛油汁的香味配上蟹粉的鮮味,深深地滲透到小雲吞中,鮮香撲鼻,我們也忍不住要續粒續粒慢慢品嘗蟹王三重奏pizza:pizza吃得多,第一次吃到由蟹為主題之pizza,pizza鬆脆香口,配上軟殼蟹更加重了蟹的感覺由於這餐牌是季節限定的,如果有機會一定要品賞一下此另類風味

由於這餐牌是季節限定的,如果有機會一定要品賞一下此另類風味
2021-12-02 228 views
朋友想吃pizza,聽說the point的西餐高質,開了很多分店,就來在附近的尖沙咀店吃晚餐。龍蝦芝士焗通粉 $158一看到menu就見到它,果然沒選錯,芝士通粉焗至金黃色,意粉充滿龍蝦湯味道。明太子軟殼蟹pizza $184份量比想像中多,軟殼多外脆內軟,蝦口感Q彈,配紫菜更惹味。朱古力布朗尼 $68晚餐當然少不得有甜品,熱熱的brownie帶鬆軟口感,配冰冰的冰淇淋,帶來味覺衝擊,朱古力味道亦很突出。

龍蝦芝士焗通粉 $158

明太子軟殼蟹pizza $184
份量比想像中多,軟殼多外脆內軟,蝦口感Q彈,配紫菜更惹味。

朱古力布朗尼 $68

2021-10-16
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$250 (Dinner)
2021-11-26 165 views
好幾年前來過這裡食飯,幾年後裝潢依舊,味道也沒變,都keep到水準!試左幾道菜, 賣相很吸引,味道也很不錯。香蒜辣椒白酒煮大蜆份量不算多,但勝在夠入味,濃濃白酒香甜新鮮,很不錯。明太子軟殼蟹櫻花蝦扁意粉個人好鍾意食明太子,軟殼蟹一隻上炸得很香口,賣相超靚,意粉creamy,好食!意大利香草醬海鮮披薩我覺得有點偏咸,可能是香草醬的調味,但在意大利食過都是這種味道,可能是想保留丁點原味而同時調味了香港人口味。芝士濃度夠,每啖都好入味👍🏻

試左幾道菜, 賣相很吸引,味道也很不錯。

香蒜辣椒白酒煮大蜆
份量不算多,但勝在夠入味,濃濃白酒香甜新鮮,很不錯。

明太子軟殼蟹櫻花蝦扁意粉

意大利香草醬海鮮披薩

2021-11-25
$200 (Dinner)
  • 香蒜辣椒白酒煮大蜆
  • 明太子軟殼蟹扁意粉
2021-11-25 161 views
2021年11月9日 星期二今日因為老婆要去尖沙咀產檢嘅關係,決定產檢完之後喺尖沙咀食埋飯先返屋企,所以又黎左the one既呢間餐廳食其實之前都已經黎過幾次,貪佢既性價比幾高,而且價錢又唔算太貴,每次我哋都叫$398既二人套餐,有齊頭盤、意粉同Pizza,不過今次我哋就點左未試過嘅菜式首先嚟到嘅係我點嘅頭盤龍蝦湯,個湯十分濃郁,有好強烈嘅龍蝦味,而且唔算太稀,仲見到裏面有龍蝦肉添飲品我就要咗Rose Peach,玫瑰花同桃嘅味道好平衡,飲完之後幾醒神,而且可以解膩至於另一款頭盤就要咗香蒜橄欖油炒野菌,冇諗過頭盤都幾大份,兩個人先剛剛好食得晒,每條野菌都充滿香蒜同橄欖油嘅香味,但係食完之後又唔會覺得太油膩另外我哋仲加咗小食炸雞槌,點上惹味嘅醬汁,係甜辣醬,同雞肉幾配合,而且咬落去外皮香脆之餘,雞肉仍然保持嫩滑意粉方面我哋要咗龍蝦芝士焗通粉,嚟到嘅時候已經聞到好香嘅芝士味,每一粒通粉都沾滿醬汁,食到停唔到口,加上龍蝦肉已經拆開左,方便進食,啖啖肉好滋味最後當然有餐廳嘅招牌pizza,係BBQ chicken pizza,個批唔算太厚身,所以食完都唔會覺得好飽,而且焗得幾脆,上面既配料都有
2021年11月9日 星期二

最後當然有餐廳嘅招牌pizza,係BBQ chicken pizza,個批唔算太厚身,所以食完都唔會覺得好飽,而且焗得幾脆,上面既配料都有好多,用左BBQ醬令到食落去更惹味

最後埋單$600蚊左右,已經食到勁飽!!
2021-11-09
$300 (Dinner)
2021-11-25 130 views
之前同好朋友去了The One 睇「梅艷芳電影」,看電影之前我們都去食lunch,今次我們選擇很想去的 The Point,餐廳環境非常舒適,而且很有人氣,糅合了意大利和日式的風格。Set Lunch:🦞龍蝦湯一上枱就已經聞到好香的龍蝦湯香味!而且啖啖還有龍蝦肉,味道非香濃及creamy,真係好好味😋!🥗柚子味噌南瓜羽衣甘藍沙律有大量的羽衣甘藍、茄子、南瓜、及黎麥,茄子及南瓜軟都很淋,又香甜,令人好開胃又健康。🥩石燒美國牛肩扒喜歡可以在石燒上的牛肩扒著熱吃,牛肩扒仍然保持著鮮嫩,還有原粒蒜頭,勁香勁惹味!🍕Green Neptune PizzaPizza 食材很多,有蜆肉、醃安鯷魚、蝦肉半、魷魚、水牛芝士、檸檬、番茜、意大利香草醬,拉絲出來的芝士啖啖食落去很有口感,而且pizza 邊位,烤很香脆。🍮Brownie in a pan永遠覺得朱古力陳香蕉係最好味,而這個Brownie 就做得好出色,薄脆的焦糖包著香幼滑的香蕉再配上雪糕,味到不得了。Set Lunch 很豐富,環境都很舒服,下次有機會可以去試吓!

Set Lunch:
🦞龍蝦湯

🥗柚子味噌南瓜羽衣甘藍沙律

🥩石燒美國牛肩扒

🍕Green Neptune Pizza

🍮Brownie in a pan

2021-11-25 88 views
放假同朋友相約去尖沙咀行街,行到差唔多到夜晚啦,又係醫肚既時間。朋友推薦去The Point食野,之前已經聽聞過,今日終於可以嚐嚐啦!餐廳環境舒適,空間感強,位置唔會太逼,而且職員好有耐性咁介紹餐牌中熱門既食物給我們。最後我地都是沒有叫套餐只單叫食物,因為兩個女生太細食了。我地order左意大利風乾火腿夏威夷pizza,pizza脆邊香口,餡料份量多。有意大利風乾火腿、芝士、菠蘿片等,pizza上面有好多火箭菜,食落特別有風味。軟殼蟹蜜糖芥末沙律,有大大隻既軟殼蟹、蟹下面有隻溫泉蛋,蟹同蛋撈埋一齊食又滑又香。軟殼蟹外脆內嫩,配埋蜜糖芥末汁,十分美味。四色芝士焗通粉值得一試,芝士味道濃,通粉粒粒都有佈滿芝士,啱晒鍾意食芝士既朋友仔。

Type of Meal
Dinner
2021-11-25 53 views
放工後約左朋友一齊食飯,就揀左The Point既尖沙咀分店去食,呢排見到D廣告都是關於蟹宴,見到餐牌有推出2人蟹宴套餐,都幾低食。湯同前菜都有蟹肉,蟹肉南瓜湯味道好濃好滑,內裡加左好多蟹肉,每一啖都有蟹肉。前菜是炸飯團,飯糰有一層好厚、好脆既外殼,入面既米飯軟Q香甜,一口咬落去外脆內軟既感覺,令我發現原來炸飯糰都可以咁好吃👍主菜是蟹王Pizza同麵包蟹飯+和牛西冷,蟹王Pizza餡料豐富,有好多芝士係入面,仲有大大隻既軟殼蟹係pizza上面,啱晒鍾意食芝士既朋友仔。麵包蟹飯+和牛西冷,麵包蟹飯食落去煙韌,有少許蟹肉,唔會太濕既感覺。和牛西冷肉質嫩滑,肉汁比想像中多,啖啖牛香既味道。最後,甜品揀左雲呢拿泡芙同朱古力布朗尼。冰凍既泡芙甜而不漏,皮蓬鬆酥脆,內餡入口即化,配埋草莓同cream美味無窮。朱古力布朗尼有朱古力既濃郁香氣,加埋雪糕係上面,簡直是人間美食😋

2021-11-22 86 views
Today I go for lunch at The Point as I missed their pizza but finally I ordered hamdmade tomato pork spaghetti which is very tasty. I changed my soup to pama ham melon salad which is so fresh and make me feel to have a great appetite. finally I did order Americano for the end of my today lunch.

2021-11-21 107 views
耐唔耐都會同女朋友去搵D未食過既餐廳試下 今次就揀咗呢間The Point Pizza & Pasta一試我哋叫咗一個蟹盛宴 包咗餐湯 前菜 Pizza 主菜同甜品 適合我哋呢啲完全唔想煩食咩嘅人 不過如果想要買嘢飲就要另外收費首先嚟咗個蟹肉南瓜湯 飲得出係南瓜蓉打碎 甜甜地 好濃沃南瓜味之後前菜叫咗個意大利炸飯糰蟹肉沙沙 裏面有啲飯粒芝士同蟹肉炸成波波 幾特別蟹黃三重奏Pizza(蟹肉 蟹粉 軟殼蟹) Pizza邊烤到好香脆 芝士夠多 可以拉絲 加埋脆卜卜嘅軟殼蟹同一梳梳嘅蟹肉 好好味主食我哋揀咗香煎三文魚配蟹粉沙沙鮮露筍汁 食呢啲油份重嘅魚配鮮露筍汁甜甜地個味都幾夾 而且生熟程度控制得宜 帶點焦香又唔會過熟 伴碟上面仲有一條炸到脆卜卜嘅魚皮添最後甜品就係雲呢拿泡芙 如果泡芙換做雪糕會更加開心
最後甜品就係雲呢拿泡芙 如果泡芙換做雪糕會更加開心
2021-11-21 66 views
今日同男朋友去咗尖沙咀the one呢間經過咗好多次嘅the point 度食晚飯 見佢最近做緊用蟹做主題嘅套餐 我同男朋友都鍾意食蟹 就叫咗黎試試蟹肉南瓜湯 - 我不嬲都鍾意飲呢啲甜甜地又帶有新鮮果蓉既湯 味道唔錯意大利炸飯糰蟹肉沙沙 - 蟹肉炸飯糰加埋底下一啲沙律菜同埋沙律醋 可以當小食 開下胃香煎三文魚 - 三文魚煎得香脆又充滿油脂好嫩滑 滿滿肉汁 面頭仲有露筍 底下亦有炸薯仔 好圓滿嘅一道主食蟹黃三重奏薄餅 - 面頭有一大隻啱啱炸起好juicy嘅軟殼蟹 加埋pizza底有滿滿嘅芝士同蟹粉蟹肉 好味又唔會感覺油膩 雲呢拿泡芙 - 每人有三粒 上面加咗啲朱古力醬 仲有士多啤梨伴碟 味道正常

2021-11-19 99 views
食過好幾次今晚又再來, 二人餐真的很抵食,而且前菜主菜都有龍蝦湯老公最喜愛喝這個湯因為龍蝦味十足,還有幾粒龍蝦肉, 即使要加錢都覺得值得香蒜橄欖油炒野菌野菌的種類不算多不過都炒得幾香龍蝦芝士焗通粉有一隻龍蝦鉗,伴隨通粉都有不少粒粒龍蝦肉, 通粉的龍蝦汁都幾濃郁而且芝士有焗過的焦香,味道不錯烤雞肉野菌焦糖洋蔥燒烤醬pizza這個pizza沒有想像中的甜本身還擔心有焦糖又燒烤將會過甜,食落反而烤雞中和了甜味,野菌和洋蔥增強了口感, pizza烤得很香,而且皮很薄,因此食落感覺很多雞肉,味道不錯西柚汁非常值得一讚
食過好幾次今晚又再來, 二人餐真的很抵食,而且前菜主菜都有

龍蝦湯

非常值得一讚
  • 龍蝦湯
  • 龍蝦芝士通粉
2021-11-09 227 views
今次係第n次食呢間餐廳,因為係The One,好容易就經過,如果唔多人排隊,我都會揀去食。今日星期四,又係放工去The one 行下,見唔洗排隊又walk-in 去食🤣可能食過好幾次,本身已經諗好大約食啲咩,所以好快就叫左個ham platter、white wine clams、lobster risotto 、仲有一杯白酒、一支啤酒🍻Ham platter4/5⭐️呢個意大利火腿拼盤,有四款火腿,應該係唔同age,所以我由淡到濃食,有時配芝士,有時配橄欖食,唔錯,火腿都好柔軟,味道都好濃厚,又唔係得死咸,唔錯👍🏼 如果多啲芝士就更好🤣White wine clams4.3/5⭐️呢個White wine clams真心有驚喜,個蜆勁大隻,好飽滿,份量都唔少,食落口好鮮甜,煮得啱啱好,肉質鮮嫩,完全冇沙,只計個蜆,我會比4.5/5分,雖然個白酒汁都唔錯,但咸左少少扣分,但整體好滿意,推介🤤Lobster risotto3.9/5⭐️相對White wine clams,呢個Lobster risotto就略有失色,雖然比個龍蝦鉗吸引,煮得都啱好,肉質都鮮甜,但唔多龍蝦肉,不過我滿意個意大利

Ham platter
4/5⭐️

White wine clams
4.3/5⭐️

Lobster risotto
3.9/5⭐️
相對White wine clams,呢個Lobster risotto就略有失色,雖然比個龍蝦鉗吸引,煮得都啱好,肉質都鮮甜,但唔多龍蝦肉,不過我滿意個意大利飯,係我鐘意既煙靭度,可試👍🏼

2021-10-21
$300 (Dinner)
  • 香蒜辣椒白酒煮蜆
最近真係食蟹食上癮!蟹王三重奏~~~係秋天呢一個咁啱食蟹嘅季節真係完全唔想比佢停。~~~是日加班加到超攰,收工就捉大舊過嚟同我食過大閘蟹宴放肆一下,平衡身心。~~~兩個人食,total$598加一,飲品或者酒都有半價,尖沙咀黎講呢個價錢都算fair。~~~首先講下湯同前菜,個湯好濃郁,南瓜味好重,都幾多蟹肉,炸飯團就好得意,第一次食幾特別。~~~之後嘅但係主食,披薩好高質餡料豐富,上面有大大隻軟殼蟹,而且好多芝士,有拉晒芝嘅效果,打卡唔錯。~~~第一客主食係固定嘅披薩,第二客就可以自由選擇,由於我哋都鍾意食肉,唔鍾意食太多澱粉,就揀咗香煎三文魚配蟹肉沙沙,味道不錯,三文魚鹹香鹹香的,擺盤都靚靚,令人又忍唔住相機先食。~~~最後嘅甜品我哋就兩個都揀咗泡芙,因為我哋兩個都咁啱鍾意食泡芙(另外一個選擇就係布朗尼,不過要另外加錢),泡芙凍冰冰,甜得黎又無過火,加埋草莓🍓中和一下,食完都無感覺太飽膩,不錯。
最近真係食蟹食上癮!蟹王三重奏
~~~
係秋天呢一個咁啱食蟹嘅季節真係完全唔想比佢停。
~~~
🍽The Point - Pizza & Pasta 🔍尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓409號舖-----前幾日先同屋企人食完中式大閘蟹放題,今日又有朋友約我食大閘蟹,由於食中式食到悶嘅關係,今次就試下食個西式嘅。.大閘蟹盛宴-兩位用($598)SOUP & STARTER🥣 PUMPKIN SOUP WITH CRABMEAT ✨蟹肉南瓜湯👉🏻質地濃稠,加上少許橄欖油,頗幼滑,底部亦有絲絲蟹肉增添口感,甜中帶鮮。.🥗ARANCINI WITH CRAB ROE SALSA✨意大利炸飯糰配蟹粉沙沙👉🏻炸飯糰頗乾身不油膩,沙律菜及蟹粉沙沙亦酸爽開胃,但個人更愛平時食開嘅全蟹肉餅多過中間係飯嘅質感。.PIZZA🍕 TRIPLE CRAB PIZZA(CRABMEAT, CRAB ROE, SOFT SHELL CRAB)✨蟹王三重奏披薩(蟹肉、蟹粉、軟殼蟹)👉🏻全晚最讚嘅食物,芝士與蟹肉、蟹粉互相交融,加上脆炸原隻軟殼蟹,仲有香甜車厘茄等等,整體味道配搭豐富,另外,乾身綿密嘅餅底亦都係加分位。.PASTA/MAIN (5選1)🐟 PAN-SEARED SALMON WITH AS
🍽The Point - Pizza & Pasta
🔍尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓409號舖
-----
大閘蟹盛宴-兩位用($598)

SOUP & STARTER
🥣 PUMPKIN SOUP WITH CRABMEAT
✨蟹肉南瓜湯

🥗ARANCINI WITH CRAB ROE SALSA
✨意大利炸飯糰配蟹粉沙沙

PIZZA
🍕 TRIPLE CRAB PIZZA
✨蟹王三重奏披薩(蟹肉、蟹粉、軟殼蟹)

PASTA/MAIN (5選1)
🐟 PAN-SEARED SALMON WITH ASPARAGUS SAUCE & CRAB ROE SALSA
✨香煎三文魚配蟹粉沙沙鮮蘆筍汁
👉🏻 Pizza出色,另一主菜三文魚亦不示弱,魚皮紙薄香脆,蟹粉沙沙鮮蘆筍汁解膩有特色,蟹味說不上濃郁,但有為整個汁起到增鮮提味之用。

DESSERT
🍫VANILLA PROFITEROLES
✨雲呢拿泡芙
吉士醬香軟幼,無過凍太實身,亦無室溫放太耐嘅過溶過淋,恰到好處嘅甜度及凍度,為晚餐收了個美滿嘅結尾。