2022-07-13 33 views
平日晚上六點幾一黎到,就見到有個西裝骨骨嘅外國人自己一個坐喺度食。雖然間鋪係太古坊對面,但外國人都識黎後巷小店,勁!原來晚上6至9有Sip of Chinese Wine, 堂食客人都可以有免費白酒一杯試飲;再唔係都有凍啤酒,青島大樽裝($36)仲有買一送一優惠。大排檔風味原煲煲仔菜 - 招牌酸菜魚($148)落單時我點少辣,對我嚟講啱曬。酸菜魚以煲仔上,有好多塊魚肉,魚肉大舊又淋又滑。大大碗羊肉湯麵 ($78)真係超級超級大碗,有好多好多羊肉片!湯底都有羊肉味~ 叫多個清雞湯薯粉($28),自家製漢果茶(無加糖)$9/杯。300蚊有找,已經好飽飽。

300蚊有找,已經好飽飽。
Type of Meal
Dinner
o係呢度返工左幾年, 同居冇咩四川餐廳, 最中意食辣既我平時lunch就食呢間紅館!一直都覺得好出色~ 今晚約左屋企人試下晚餐小菜, 平時我可以食開好辣, 不過今次為左就返老人家所以叫左bb辣餐廳環境乾淨企理, 老板娘都好好人, 價錢親民, 平時出去食四川菜真係冇咁抵,呢度唔算貴!好啱食☺️==============================🥢白酒。🥢香噴噴臘味飯。🥢開胃咕嚕肉。🥢紅館必食口水雞。🥢可樂🥢老板娘送既白酒,未食之前DEP一DEP 好有風味🥢開胃咕嚕肉 > 平時出去食D咕嚕肉好多都係得炸左既粉,冇肉, 今次呢個啖啖肉,亦都好開胃,味道都是酸酸甜甜,好味到配料都食晒!睇得出廚師冇馬夫,佢D配料月肉肉粉量都一樣多!🥢紅館必食口水雞 >口水雞可以係話MY FAVOURITE之一,今次呢個口水雞味道都剛剛好,而雞既肉質都算唔差,出面好多都有雪味,但呢度D雞件好滑,我叫左BB辣岩晒屋企老人家口味,睇相都見到大量香蔥芝麻加左入去D雞件度,好食到清晒!🥢香噴噴臘味飯 >今次我地冇叫白飯,老人家見到餐牌有臘味飯話好耐未食過所以就叫左,估唔到佢咁好味!我地仲食到清晒成個煲,好有鑊氣!而
今晚約左屋企人試下晚餐小菜,
平時我可以食開好辣, 不過今次為左就返老人家所以叫左bb辣
呢度唔算貴!
好啱食☺️

🥢老板娘送既白酒,未食之前DEP一DEP 好有風味
🥢香噴噴臘味飯 >今次我地冇叫白飯,老人家見到餐牌有臘味飯話好耐未食過所以就叫左,估唔到佢咁好味!我地仲食到清晒成個煲,好有鑊氣!而且D飯一粒粒咁,臘味多又唔咸,我都好耐冇食過咁出色既臘味飯!超正😋😋食完好滿足!

開胃咕嚕肉

紅油口水雞

食晒<3
香噴噴臘味炒飯
2022-07-07
$100 (Dinner)
開胃咕嚕肉
紅油口水雞
香噴噴臘味炒飯
  • 口水雞 臘味炒飯 咕嚕肉
2022-07-10 33 views
鰂魚涌雖然比較舊,但都有唔少新的商業大廈,新的酒店。今次來到呢邊食川菜紅館。紅館環境雖唔算好大,但整潔明亮。雲吞雞煲朋友特別愛,有雲吞,雲吞咬即見大大隻蝦🦐,雞肉香辣嫩滑,另外伴有少量青菜,好豐富。羊肉麵大大碗,麵質口感佳,羊肉香而不蘇,雖然選了清湯,但味道足夠回味。好耐無食過如此滋味的羊肉面啦。炒時菜可選菜心同椰菜,材料雖只是菜,但都香噴噴,微帶清甜,咬落去爽口。白酒有驚喜,餐廳送兩杯瀘州老窖菠蘿🍍白酒。整體而言,食物滋味,服務好。

紅館環境雖唔算好大,但整潔明亮。

雲吞雞煲

羊肉麵

炒時菜

白酒
有驚喜,餐廳送兩杯瀘州老窖菠蘿🍍白酒。

整體而言,食物滋味,服務好。
朋友住鰂魚涌,成日話有好多好嘢食,今次帶我黎一間隱蔽小店,食完好有驚喜😍😍份量又足夠,就算唔食辣嘅朋友都食到以下菜式😍😍🐮京蔥炒牛肉 $108超多京蔥同洋蔥,勁有鑊氣,牛肉非常之淋又有肉味,加埋超好食☺️🍆家鄉魚香茄子 $88超級惹味,唔食辣都食到,茄子吸晒所有精華送飯一流呀😍🌶爽蝦紅油抄手 $72 六粒每粒都非常之大粒仲要有好多蝦好足料😍醬汁好麻好正,舌頭好刺激🤣六粒兩個人食都唔覺得好多啱啱好🫖自家製羅漢果茶 $9食完飲番杯羅漢果茶,健康哂!除咗自家製羅漢果茶,仲有好多冰凍酒類可以選擇😍味道 | ❤️❤️❤️❤️抵食 |❤️❤️❤️❤️環境 | ❤️❤️❤️❤️服務 | ❤️❤️❤️❤️❤️推薦 | ❤️❤️❤️❤️5個❤️為滿分

🐮京蔥炒牛肉 $108

🍆家鄉魚香茄子 $88
超級惹味,唔食辣都食到,茄子吸晒所有精華送飯一流呀😍

🌶爽蝦紅油抄手 $72 六粒

服務 | ❤️❤️❤️❤️❤️
推薦 | ❤️❤️❤️❤️
5個❤️為滿分
2022-07-05 42 views
地址-紅館 (海堤街)鰂魚涌海堤街18-22號地下D10號舖💋招牌酸菜魚,佢上碟時熱辣辣,佢呢個酸菜魚有勁多酸菜,鐘意食酸菜的朋友應該好滿足,正,味道唔會太濃,就係因為咁而食到魚味,魚肉勁多,每件都好滑,仲要好厚切,食到勁爽,我朋友叫左個薯粉配黎食,D薯粉爽滑彈牙,索盡湯汁,勁正!💋麻婆豆腐配豬肚,呢個豆腐份量都唔少,D豆腐好滑溜,豬肚食落彈牙,佢辣度十足,麻香味勁重,食到我地滿頭大汗,所以如果唔太食得辣的朋友,揀選辣度方面要小心D喔,不過佢配埋白飯食都好正。💋自家製羅漢果茶,食完咁多濃味的食物後,飲返杯羅漢果茶作結都係一件唔錯的事,呢杯茶的味道唔會話太甜,幾健康下,哈,係呢個炎炎夏日飲返杯羅漢果茶黎清熱解暑。
地址-紅館 (海堤街)
鰂魚涌海堤街18-22號地下D10號舖

2022-06-29
$100 (Dinner)
Celebration
Birthday
2022-07-05 41 views
去到太古坊附近估唔到都有大排檔風味既小店係條小行行入去, 都有少少隱蔽我地平日夜晚就算好小人不過見好多人叫外賣, 應該係附近office OT既必食之選我地2個人所以都叫唔到太多樣餸叫左一個煲仔菜, 一個湯麵同小食真係係好驚喜!!因為好多冇heart既鋪頭只會做一種辣味, 就算叫唔同既餸都會食到同一款辣味我地叫左3個餸, 3款辣味既層次都有變化😲食得出佢地個用心招牌酸菜魚係無骨魚黎既~酸菜落個份量都好多都好足料, 不停"不"都未食得哂羊肉湯麵"必食"呢個真係最"叮"一聲個羊肉有特別處理過, 肉質好嫩我會為左呢個麵再幫襯紅油抄手甜味都好出, 而且我幾鍾意佢地有得揀叫3隻定5隻, 2個人食唔驚會浪費
去到太古坊附近估唔到都有大排檔風味既小店
係條小行行入去, 都有少少隱蔽
我地平日夜晚就算好小人

我地2個人所以都叫唔到太多樣餸
叫左一個煲仔菜, 一個湯麵同小食
我地叫左3個餸, 3款辣味既層次都有變化😲食得出佢地個用心

係無骨魚黎既~酸菜落個份量都好多
都好足料, 不停"不"都未食得哂

羊肉湯麵"必食"
呢個真係最"叮"一聲
個羊肉有特別處理過, 肉質好嫩
我會為左呢個麵再幫襯

紅油抄手
  • 大大碗羊肉湯麵
2022-07-04 74 views
點樣食推介✨⭐️親民小店⭐️⭐️鰂魚涌川菜⭐️紅館地址:鰂魚涌海堤街18-22號地下D10號舖🍖招牌酸菜魚 $148 (7.3/10)小店本身做開外賣,依家租埋以前小娘惹嘅舖位做埋堂食,依度係結合左港式大排檔同四川菜嘅家庭小館,幾乎所有菜式都係辣嘅👅💦,黎依度不外乎都係食佢地嘅招牌菜:椒麻雞、酸菜魚、水煮牛肉,今次就試左佢嘅酸菜魚~裏面有激多酸菜、芽菜同埋魚!上碟嘅時候仲係滾住上,gulugulu聲咁款,用一個瓦煲仔咁燒認真正,夠曬香,今次嗌左小辣冇咁過癮,建議大家要食中辣以上🤣🤣,魚肉肉質腍身冇骨,份量夠曬兩個人食,如果再酸d同埋冇咁油就會完美🍖鑊氣鼓椒炒蜆 $108 (7.5/10)真係冇改錯名,認真夠曬鑊氣,鼓椒汁夠濃味,重蒜重辣椒勁惹味,又夠多蜆肉,只要買藍妹啤酒一支就可以加$68換購,絕對抵食!🍖黃金炸饅頭 $88 (7.5/10)通常依碟野得酒樓先食到,係類似大排檔嘅小店食到特別開心❤️,有成八個咁多可以當主食😂,炸得又夠酥脆,點埋煉奶食就係人間美味回頭指數: 🍧🍧🍧🍧 (滿分:🍧🍧🍧🍧🍧)好坐指數: 🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️ (滿分:🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️)老闆
點樣食推介✨

⭐️親民小店⭐️
⭐️鰂魚涌川菜⭐️

紅館
地址:鰂魚涌海堤街18-22號地下D10號舖

🍖招牌酸菜魚 $148 (7.3/10)

🍖鑊氣鼓椒炒蜆 $108 (7.5/10)

🍖黃金炸饅頭 $88 (7.5/10)

回頭指數: 🍧🍧🍧🍧 (滿分:🍧🍧🍧🍧🍧)

老闆娘仲送左一shot茅台酒🤣
2022-07-04 423 views
位於鰂魚涌小巷入面嘅真.隱世小店😳提供多款地道川菜同大排檔風味煲仔菜🌶鍾意辣野同惹味野嘅絕對唔可以錯過!!-🐟招牌酸菜魚 $148酸菜魚平時都食得唔少 用煲仔上真係第一次!用煲仔上菜可以保持溫度 令魚肉更入味~餐廳用上龍脷柳 肉質嫩滑 魚肉份量係超多!!我地仲加咗薯粉($14) 食完超飽飽🤰🏻🤣-🍗四川椒麻雞 $98/半隻椒麻雞同口水雞都係呢度嘅主打之一🐤我地食唔到太辣 所以嗌咗椒麻雞雞肉上層舖上海量嘅蔥 滿滿椒麻油香味🤤食落口麻而不辣 非常過癮!! 底層仲有大量爽口芽葉 吸晒啲汁勁惹味!-餐廳仲送每位堂食客人限量中國白酒一小杯 🍶我地呢杯係瀘州老窖大曲酒 有成52%酒精度😳雪凍咗嘅白酒較易入口 帶點菠蘿乾香味🍍大啖飲真係有種火燒喉嚨嘅感覺😂真心同川菜係夾既 有種充滿韻味嘅感覺🤓如果真係搞唔掂咁高酒精濃度 呢度都有啤酒我見青島大樽裝仲做緊買一送一添🍻久違嘅大排檔風味 麻甩bellofood真係覺得 爽啊!
位於鰂魚涌小巷入面嘅真.隱世小店😳
提供多款地道川菜同大排檔風味煲仔菜🌶
鍾意辣野同惹味野嘅絕對唔可以錯過!!
🐟招牌酸菜魚 $148
酸菜魚平時都食得唔少 用煲仔上真係第一次!
用煲仔上菜可以保持溫度 令魚肉更入味~
餐廳用上龍脷柳 肉質嫩滑 魚肉份量係超多!!
我地仲加咗薯粉($14) 食完超飽飽🤰🏻🤣

🍗四川椒麻雞 $98/半隻
椒麻雞同口水雞都係呢度嘅主打之一🐤
我地食唔到太辣 所以嗌咗椒麻雞
雞肉上層舖上海量嘅蔥 滿滿椒麻油香味🤤
食落口麻而不辣 非常過癮!!
底層仲有大量爽口芽葉 吸晒啲汁勁惹味!

餐廳仲送每位堂食客人限量中國白酒一小杯 🍶
我地呢杯係瀘州老窖大曲酒 有成52%酒精度😳
雪凍咗嘅白酒較易入口 帶點菠蘿乾香味🍍
大啖飲真係有種火燒喉嚨嘅感覺😂
真心同川菜係夾既 有種充滿韻味嘅感覺🤓
如果真係搞唔掂咁高酒精濃度 呢度都有啤酒
我見青島大樽裝仲做緊買一送一添🍻
久違嘅大排檔風味 麻甩bellofood真係覺得 爽啊!
Type of Meal
Dinner
2022-06-26 90 views
原來公司附近有間食麻辣嘅好地方,以家庭式經營,食物好味又有人情味🙌🏻 試咗佢哋好細shot 既瀘州老窖,酒精味濃烈,未鹹帶有酸黑豆同菠蘿乾嘅香氣,配上川菜食味道更佳,酒味會更加平衡,醇香柔同口感得以釋放🍶紅油口水雞 $108口水雞嫩滑,少少辣得來帶點麻香味,食到最後又會有少少咸香味,送飯食一流。上面既花生都唔好睇小,炸得好香好脆,我食哂😂香辣牛肉炒鴛鴦 $88推介!❤️ 炒得好有鑊氣,好有係內地食既麻辣炒麵味。紅薯粉加炒麵兩撈會有少少彈牙同柔軟嘅口感,配上牛肉食到舔舔味。上湯杞子娃娃菜 $78哩個少少油,不過個上湯味道好濃郁,娃娃菜夠淋😜其實鰂魚涌附近真係冇咩川菜,如果想食川菜我應該會推薦哩間🥢❤️

紅油口水雞 $108

香辣牛肉炒鴛鴦 $88

上湯杞子娃娃菜 $78
哩個少少油,不過個上湯味道好濃郁,娃娃菜夠淋😜

• 香辣牛肉炒鴛鴦
2022-06-21 71 views
位於鰂魚涌的四川麻辣菜館,地方不大,自家經營的家庭式小店,一邊是廚房,另一邊則是枱及座位。餐牌都是主打麻酸辣的小菜、粉麵等,菜式都是紅噹噹的,很適合嗜辣人士。餐廳最近更加推廣高酒精濃度的中國白酒,晚市客人可免費享用一小杯白酒。開胃前菜:麻辣豬肚絲豬肚爽彈,醬汁鹹香辣,加上芫茜及芝麻,還浸著乾洋蔥絲。開胃前菜:招牌麻辣大波波魚蛋三粒大魚蛋,就是長洲那款大魚蛋。彈牙魚肉,反而這個麻辣醬汁的辣度蠻高。一人份量湯粉:重慶酸辣粉紅油酸辣粉,酸酸辣辣,十分惹味,薯粉較平日幼細,但依然彈牙,滑溜,高掛湯力。材料簡單,榨菜、花生、蔥花及燒腩肉粒,多重口感。紅館必食推介:四川椒麻雞(半隻)滿滿的蔥花鋪滿碟,把雞肉都遮蓋著。份量也相當多。味道越吃越麻,主要是麻多於辣,那種麻痺感相當上癮,麻痺至嘴唇也是微微躍動。雞件厚肉,嫩滑。墊底有大量芽菜把醬汁精華吸收,不過吃到底會有點油膩。
開胃前菜:麻辣豬肚絲

豬肚爽彈,醬汁鹹香辣,
加上芫茜及芝麻,還浸著乾洋蔥絲。
開胃前菜:招牌麻辣大波波魚蛋

三粒大魚蛋,就是長洲那款大魚蛋。
彈牙魚肉,反而這個麻辣醬汁的辣度蠻高。
一人份量湯粉:重慶酸辣粉

材料簡單,榨菜、花生、蔥花及燒腩肉粒,多重口感。
紅館必食推介:四川椒麻雞(半隻)

滿滿的蔥花鋪滿碟,把雞肉都遮蓋著。份量也相當多。
墊底有大量芽菜把醬汁精華吸收,不過吃到底會有點油膩。
2022-06-20 67 views
🌶麻辣小店 - 紅館🌶位於鰂魚涌海堤街小巷嘅紅館,主打四川重慶麻辣菜式+煲仔菜,可以自選辣度+麻度….. 食辣BB班嘅我都啱食☺️🥢四川椒麻雞 ($98/半隻)🤤👍🏻依個好味!依個菜麻而不辣,大量香蔥芝麻花椒鋪喺面,皮爽肉滑嘅雞件,超香口,仲有大豆芽墊底,送飯一流,超正😋😋<食到一半個咀好麻好過癮😬>🥢招牌酸菜魚 - 麻辣煲仔菜$148因為係原個煲仔上,上菜時都仲係熱辣辣出哂煙,夠熱嘅餸就多數好味!魚塊+配料份量好多,魚柳口感軟滑,食完好滿足。味道都是重麻小辣小酸,非常惹味。🥢麻辣大波波魚蛋 $27/3粒 爽口彈牙!🍶最近做送白酒嘅優惠,當日試了一隻叫瀘洲老窖大曲酒,酒精度數52%。一見到個%有啲嚇親,但飲落味道香醇帶點菠蘿甜味,完全無烈酒嘅苦味,又幾好飲😍😍價錢親民份量足,特別推介椒麻雞 + 自家制羅漢果茶😋 支持用心經營嘅小店☺️
🌶麻辣小店 - 紅館🌶

🥢四川椒麻雞 ($98/半隻)🤤👍🏻

🥢招牌酸菜魚 - 麻辣煲仔菜$148

🥢麻辣大波波魚蛋 $27/3粒
爽口彈牙!

$160 (Dinner)
  • 四川椒麻雞
約埋三五知己飯局想啤啤佢🍻梗係要搵返間貼地又夠重口味嘅小菜館 今次捐窿捐罅嚟到鰂魚涌呢間別有風味 價錢仲好親民嘅❤️【紅館】 有名你叫❤️【紅館】麻辣菜式當然屬必點之選啦🌶️ 我哋點咗開胃前菜 ❣️招牌麻辣大波波魚蛋 $27/3粒 魚蛋大大粒 有長洲大魚蛋feel 爽口彈牙 既香又麻 惹味開胃😋仲有餐廳🌟必食推介 ❣️重慶水煮嫩滑牛肉 $148 辣度分大/中/小辣 今次點咗中辣🌶️ 對我嚟講啱啱好🥰 一見到紅紅嘅水煮湯底 已經令人垂涎三尺🤤 呢個菜式絕對稱得上係有誠意、有水準 湯底熱辣辣 牛肉入味辛香麻辣 份量夠曬多 口感仲要鮮嫩滑溜完全唔韌  入面配有大量芽菜 無論價錢、份量及味道都講得上係性價比超高 誠意推介俾大家🥰 鍾意❤️重口味嘅朋友一定唔可以錯過另外仲特意點咗 ❣️清雞湯薯粉 $28 配上水煮嫩滑牛肉一同進食 簡直係天衣無縫😋我一向都鍾情酸菜魚今次點嘅呢個 ❣️招牌酸菜魚 $148 以煲仔菜形式呈上又係別具風味 餐廳選用龍脷柳做酸菜魚 食落啖啖肉 無骨又滑溜 味道酸酸好開胃 完全無油膩感 真係會連酸菜都清埋❣️野生椒炒牛柏葉 $118 呢個做法嘅牛柏葉 我都係第一次食到 味道豐富有層次 會
約埋三五知己飯局想啤啤佢🍻

❣️招牌麻辣大波波魚蛋 $27/3粒
仲有餐廳🌟必食推介
 入面配有大量芽菜 無論價錢、份量及味道都講得上係性價比超高
誠意推介俾大家🥰 鍾意❤️重口味嘅朋友一定唔可以錯過
另外仲特意點咗
我一向都鍾情酸菜魚今次點嘅呢個
❣️招牌酸菜魚 $148 以煲仔菜形式呈上又係別具風味
❣️野生椒炒牛柏葉 $118
呢個做法嘅牛柏葉 我都係第一次食到 味道豐富有層次 會食到香辣酸甜 好開胃
 加上牛柏葉非常爽口入味 真係愈食愈過癮
整體食物質素有水準、果然係滿載驚喜嘅小店🌈
依家餐廳🍴仲會送上限量中國白酒一小杯 🍺
晚市時段青島啤酒🍻更享買一送一優惠
2022-06-17
$250 (Dinner)
  • 重慶水煮嫩滑牛肉
  • 野生椒炒牛柏葉
2022-06-19 43 views
紅館 (海堤街) 隱身細巷既麻辣小店食麻辣,要麻又辣又要好食,唔係單純死辣呢度做到食材與麻辣既平衡,食到食材既味道,又食到迷人既辣勁小店黎講出色又好食,除左麻辣小碟同粉麵,仲有小菜煲仔菜呢度近似大排檔風味,超級有風味,先上煲仔麻辣雲吞雞4份1隻雞,熱到燙口既雞湯,雞肉仍然嫩溝,雲吞鮮味蝦肉彈牙個雞湯拎黎做湯飯一流,好好食,味道豐富,雞嫩湯鮮帶點辣,仲有菜底食,夠健康!另一款小菜,魚香茄子,夠辣夠濃味,有咸魚粒,又食到肉碎,茄子走油岩岩好,細心出品,每樣食材都岩味拿來撈飯真係一絕,當然可以飲返杯,白酒52度,酒香未食已醉人
紅館 (海堤街) 隱身細巷既麻辣小店
食麻辣,要麻又辣又要好食,唔係單純死辣
呢度做到食材與麻辣既平衡,食到食材既味道,又食到迷人既辣勁
小店黎講出色又好食,除左麻辣小碟同粉麵,仲有小菜煲仔菜
呢度近似大排檔風味,超級有風味,先上煲仔麻辣雲吞雞
4份1隻雞,熱到燙口既雞湯,雞肉仍然嫩溝,雲吞鮮味蝦肉彈牙

連Error 肥仔同廖碧兒都幫襯既家庭式川菜館😍.位於鰂魚涌既大排檔紅館,其實已經開咗8年,深受一眾街街坊OL 喜愛走親民家庭式路線😊環境乾淨企理,個vibe重好warm 🏡老闆娘勁nice,價錢親民,又有酒飲,放工尼chill就岩哂.入正題啦叫佐孜然羊肉芙蓉蛋,招牌酸菜魚,麻婆豆腐牛肉.孜然羊肉芙蓉蛋香港少有川菜做既菜式,仲要係家庭式小店做,羊肉同芙蓉蛋係神奇地夾,港島區嘅朋友一定要黎試。我自己都已經想再食.招牌酸菜魚好鍾意佢用魚柳而唔係薄魚片,做到濃而不油膩,酸菜同配料都係好食到一野食曬.麻婆豆腐牛肉豆腐細嫩,每食一啖都想食多碗白飯,選配牛肉比豬肉黎得更加香濃。食指大動之作.依架重送限量中國白酒一小杯青島啤酒買一送一優惠
連Error 肥仔同廖碧兒都幫襯既家庭式川菜館😍
入正題啦
叫佐孜然羊肉芙蓉蛋,招牌酸菜魚,麻婆豆腐牛肉
孜然羊肉芙蓉蛋
麻婆豆腐牛肉
依架重送限量中國白酒一小杯
青島啤酒買一送一優惠
🍪【#鰂魚涌】紅館 The Red Cuisine🌶️8年外賣店逆市變餐廳 麻得過癮四川椒麻雞🌶️.🍪紅館本來係專做外賣嘅街坊小店,及後擴展生意變成餐廳,經營達8年多!呢間川菜館主打麻辣重慶水煮菜式🌶️,亦有拿手煲仔菜♨️,食物有辣有唔辣迎合各人口味!😆✧From an unassuming takeaway counter to a restaurant that caters for more, the Red Cuisine has been in business for 8 years. Even in difficult times as 😷COVID challenges the food industry, the resilient business is managing to get through. The Sichuan eatery surely offers authentic hot and spicy dishes, and at the same time includes clay pot dishes in the menu for those who
🍪【#鰂魚涌】紅館 The Red Cuisine
🌶️8年外賣店逆市變餐廳 麻得過癮四川椒麻雞🌶️
✧From an unassuming takeaway counter to a restaurant that caters for more, the Red Cuisine has been in business for 8 years. Even in difficult times as 😷COVID challenges the food industry, the resilient business is managing to get through. The Sichuan eatery surely offers authentic hot and spicy dishes, and at the same time includes clay pot dishes in the menu for those who are not so used to eating spicy food😋
~~~~~~~~~~~~~
🐔四川椒麻雞(半隻) $98(4.5/5)
Sichuan Pepper Chicken (half)
四川椒麻雞

⭐重點推介椒麻雞!愈食愈麻愈上癮!呢款菜只麻不辣,怕辣嘅朋友都可以放心食🤩
碟上佈滿澎湃香蔥,花椒濃郁,鹹香滿溢!😍
連我呢個所有食物都走蔥嘅人,都覺得超級惹味,好神奇!🤣
雞肉滑溜不韌,有微微彈性,半隻雞份量足,名副其實啖啖肉!
最低有芽菜墊底,好味道!🤭
✧ A recommendable dish that awakens your taste buds in every possible way😛! Delightfully numbing and not at all spicy, the chicken is for everyone to enjoy. The freshness of spring onions shines through and it is really mind-blowing for me, who normally skip this vegetable all the time, to find it yummy and without much pungent smell. The meat stays firm yet tender throughout, with a pleasantly cohesive consistency☺️. The portion is big and fulfilling. The bean sprouts are a delicious side to complement the meat.
🐠招牌酸菜魚 $148 (4/5)
Signature Boiled Fish with Pickled Cabbage and Chili
招牌酸菜魚

足料又熱辣辣酸菜魚!好多件軟滑魚塊,配以酸菜、芫茜、花椒、芝麻調味,非常醒神開胃!😁
仲有好多芽菜食!叫小辣味道唔錯,下次可以挑戰食酸啲🥳
✧The boiled fish looks promising and is indeed hearty and piping hot🔥! The pot is injected with excessive pickled cabbage, coriander, peppercorn, and sasami, making it so fragrant and refreshing! Again we have the tasty bean sprouts for the dish. We opted for a mildly spicy version and it was all good, gonna order a more sour one next time! 🤟🏻
本月餐廳推廣52度中國白酒,客人凡於每晚6-9點堂食,即可免費享用15ml白酒一杯!烈酒都係留返俾男士。
Limited-time offer: every customer can get a FREE glass of Chinese wine (15ml) when dining between 18:00 and 21:00.
中國白酒

~~~~~~~~~~~~~
🍪餐廳空間不大,但佈局整齊企理,好有家常感覺。想食川菜就嚟呢間試下啦!👊🏻
✧The neat interior works up a casual and approachable vibe. Check the place out if you are craving richly-flavored Sichuan cuisine!

味道 Taste:🍪🍪🍪🍪/5
環境 Ambience:🍪🍪🍪🍪/5
💸消費 Spending:$152 /人 Person
🔥推介度 Recommendation:4/5
📍 紅館 The Red Cuisine
@the_red_cuisine
🍪#hungrycookie_good
Follow me on IG/FB: hungrycookie15
2022-06-14
$152 (Dinner)
四川椒麻雞