2018-11-25
食完lunch之後返公司做一陣野,就去咗公司後面一間新開張嘅甜品、糖水、果汁店-告白果屋。小店以白色為主,裝修設計好有文青 Feel,仲附設有枱椅可以坐喺度慢慢食。知道呢間小店超人氣喺葵涌廣場搬到太子再度回歸,當中嘅飲品以足料新鮮生果制作、以及無添加既smoothies🍓、仲有全港首創嘅椰糖珍珠,最近更推出埋手工鮮制大大碗嘅芋圓,健康得黎又好味到爆呀,咁吸引一於去試吓。我就揀選左一份自家製芋圓同埋一杯飲品。呢一碗自家製芋圓,推廣價只係$38,當中有仙草、椰糖珍珠、水果星球同埋兩隻味既芋圓。芋圓好QQ好煙靱,食落真係有芋頭味同番薯味而椰糖珍珠有香香嘅椰奶味而唔太甜仙草好滑嘟嘟同埋軟淋淋,配埋牛奶底好夾,加上唔太甜!最大驚喜係水果星球,大菜糕配火龍果呢個組合好有清新、舒服感覺食完之後感到好新奇好滿足。最後都唔少得叫呢度最有特色嘅招牌飲品-椰糖珍珠鮮奶 爽一爽喉嚨,椰糖珍珠係全球首創,而且係由椰子花汁液慢火熬煮出來的糖份,係眾多糖之中指數最低的一種,難怪咬落去唔會太甜,再配合鮮奶一齊飲,味道非常match!極力推介呢一間有心思嘅小店,經過一定要試吓!
我就揀選左一份自家製芋圓同埋一杯飲品。
芋圓好QQ好煙靱,食落真係有芋頭味同番薯味
而椰糖珍珠有香香嘅椰奶味而唔太甜
仙草好滑嘟嘟同埋軟淋淋,配埋牛奶底好夾,加上唔太甜!
食完之後感到好新奇好滿足。
極力推介呢一間有心思嘅小店,經過一定要試吓!