2021-10-17 1795 views
觀塘The Wave 成座野都有好多好質素嘅食肆,4樓嘅The Stadium係其中一間,餐廳走美式風格,坐位寬敞舒適,食物質素亦相當唔錯嘅,而且仲大大份,不過店內人多都幾嘈,如果想同朋友靜靜地傾下計就麻麻啦,重點店內員工服務質素麻麻,呢個絕對係我下次再黎要考慮因素😑。
2021-10-14 1356 views
雖然唔係話好老,做咗好多年嘢但有時都不免懷念學生年代無憂無慮,成班人柴娃娃熱熱鬧鬧出去玩同食飯(尤其加班時)今日一行4人去食飯;朋友屬於比較活潑類型,咁就去間熱鬧d嘅餐廳啦!可能因為4個人啦,所以有卡位坐;可以感受餐廳氣氛得黎又有返少少私人空間因為係美式餐廳,其實。。。大約都係叫果d嘢叫咗:豬手:整得好好,唔會死鹹得嚟裡面又唔會乾爭爭小食拼盤:應有盡有,簡直係熱氣嘅極致!有buffalo wings, onion rings, calamari, nuggets, cheese sticks, 同埋薯仔球;雖然唔係剛剛炸起;但仲係接受到嘅溫度~吃嘅不亦樂乎!(大學時才不怕暗瘡不怕肥呢!)海鮮意粉:因為唔係白汁關係,唔算好滯; 海鮮都俾得足;因為我哋4個人分。。。都唔會有要就住就住分海鮮嘅感覺黑松露野菌pizza : 剛剛整起;仲可以拉絲!黑松露味都幾濃;自欺欺人咁覺得懶健康咗啦再加咗個炸雞塊 :呢個係送啤酒用嘅; 但說真的,就無乜特別;不過就有2款sauce 可以點!飲品就各叫各,我倒覺得叫hoegarden 黎襯都唔錯~本來呢間餐廳有好多games 可以玩;但可能疫情關係;全部都無得
雖然唔係話好老,做咗好多年嘢

因為係美式餐廳,其實。。。大約都係叫果d嘢
叫咗:
豬手:整得好好,唔會死鹹得嚟裡面又唔會乾爭爭

飲品就各叫各,我倒覺得叫hoegarden 黎襯都唔錯~

本來呢間餐廳有好多games 可以玩;但可能疫情關係;全部都無得玩。。。。
2021-06-27
2021-10-09 1330 views
中午約了朋友吃Lunch,諗住食返之前食晚飯個間The Statium,但Lunch想食set lunch ,所以入去前問清楚才入去。入去之也先安心及嘟體溫。坐位舒服、環境也想當大,可容納很多,也諗緊下次多人聚會也可首選之一。我們三人起初叫了三個set,但後來又想食炸魚條,所以就叫多一個set。每款賣相也很吸引,特別是寬條麵及意粉🍝,都是味道濃郁,份量🍤🧀也很足料。
香燒辣蝦寛條麵
茄汁肉腸意粉
露絲瑪莉檸檬燒原隻春雞配露筍芝士迷你薯餅
炸魚薯條
2021-10-09 849 views
The Stadium都幫襯過幾次,因為餐廳好受歡迎,如果夜晚黎食最好早少少卜位。試過burger, 意粉, pizza, 全部都好好味, dinner set份量適中, 凍飲亦好大杯跟餐白湯蕃茄海鮮意粉👍🏻Burger都唔錯,配菜有沙律菜同薯條,薯條仲有茄汁同他他醬。不過有次塊漢堡扒就燶得滯,食落直頭苦苦地,但我地唔想浪費食物就無同侍應講了夢幻蝶豆花飲品,打卡靚😁總括而言,係一間非常唔錯嘅餐廳,價錢亦唔貴,啲位都擺得好鬆動,我會再黎嫁☺️

跟餐白湯

蕃茄海鮮意粉👍🏻

夢幻蝶豆花飲品,打卡靚😁

2021-10-08 559 views
地址-The Stadium觀塘興業街4號The Wave 4樓💋特色炸物拼盤,佢個拼盤勁多野食,但記得一定要先食左個芝士條先,我就係一開始就食佢,可以做到拉絲效果,勁正,灘凍左就冇了,咁當然要小心辣親啦,佢個水牛雞翼醬汁做到酸酸甜甜咁,幾開胃,魷魚圈就爽脆彈牙,配埋佢個醬簡直係絕配!💋黑松露薯條,佢個薯條都係岩岩炸起,勁正,好脆口,加埋海量的芝士粉係上面,直頭想叫多個黎食,配埋佢個黑松露醬真係不得了,更何況我係黑松露的SUPER FANS,所以食唔停口,有失儀態,嘻。💋煙三文魚沙律,佢個沙律除左有煙三文魚外,仲有D烤雞胸,好抵咁XD,佢冇落醋,反而另配醬汁比你,我覺得咁樣安排都唔錯,有D懶健康的人可以根據需要蘸多定少醬,而我就唔理咁多,蘸多D,最多之後再KEEP,但諗深一層,都有咁多菜,都唔怕啦XD。💋海鮮扁意粉,佢個份量偏少左D,唔太夠我地分,但配料就唔合比例地多,有青口同肉肉,佢個扁意粉煮的時間剛好,幾有咬口,配上佢個醬汁,只可以話佢的缺點係份量太少,唔夠喉囉!如果多一點會開心好多。💋茄汁肉丸意粉,鑑於扁意粉份量太少了,我地一致通過需要追加意粉,係精挑細選下就揀左佢個茄汁意粉,試
地址-The Stadium
觀塘興業街4號The Wave 4樓

💋茄汁肉丸意粉,鑑於扁意粉份量太少了,我地一致通過需要追加意粉,係精挑細選下就揀左佢個茄汁意粉,試下唔同種類,冇咁DRY嘛,佢肉丸好X大粒,味道都幾好,幾有肉味,我以為佢似I記咁的味道,但原來唔係喎,佢質感比I記彈牙唔少,幾好,佢兩碟意粉加埋就等於正常份量的意粉啦。

💋美式烤豬肋骨(半條),要呃LIKE又點少得呢D大堆頭食物,更何況有得叫冇理由唔叫下 XD,佢雖然只得半條,但份量都唔講得少,大條得黎肉都唔少,佢個醬汁酸酸甜甜,食完好想再叫,但睇到價錢…. 都係算,留返機會比其他食物XD。

💋美國特級肉眼扒,另一個必點呃LIKE食物當然係肉眼扒啦,上碟一刻人人都口水直流,紛紛搵紙巾抹咀仔XD,佢賣相真係好討好,今次呢塊都唔算太肥,都幾適中,幾厚下,可以滿足佢地食肉獸的慾望,但薯角反而有點失色,可能炸完後擺耐左,有點淋,最後都冇食晒佢,可惜。

💋炭烤羊排,好怕食D好有膻味,但好彩呢碟唔算太勁,屬於可以接受的範圍,佢雖然只有3件,但都好厚身,都夠我地幾個食,佢咬落口感都唔錯,唔會話烤得太耐,搞到柴晒,佢跟個醬汁唔係平時我地食個D跟薄荷醬,反而都可以提升羊排的味道,幾好。

💋夏威夷特色薄餅,佢地食咁多野都未夠飽,貼心如我當然提議加多個澱粉野,實行質飽佢地的大肚子,咁佢呢個一上碟就首先一層厚厚的芝士進入眼簾,勁正,加埋菠蘿,火腿等材料,佢又係用左厚批底,焗得鬆化香口,比P記的好食好多,仲可以玩埋拉絲,勁正!

2021-10-07
$350 (Dinner)
  • 黑松露薯條
2021-09-04 1987 views
約朋友午餐,阿仔提議嚟呢間,因為,我都好鍾意試唔同嘅菜色,唔同嘅餐廳菜館,於是我係....第一次嚟幫襯。環境好寬敞,坐得好舒服,如果鍾意睇波,應該更爽。有outdoor 座位,秋冬季應該更正。食物質素,中規中矩,價錢以工業大厦,仲係樓上舖嚟講....唔平,不過,以環境補返,可以合格,值唔值?見仁見智吧!如果趕時間,食完即走,我會覺得貴咗D,如果可以坐下傾下,都值嘅❗服務員態度ok,我哋坐好耐,都久唔久叫佢哋攞呢樣嗰樣,完全冇黑面,冇唔耐煩,呢方面要比讚👍❗

2021-08-25 1394 views
放工同朋友去Happy Hour+晚餐, 原來呢到就有CBD啤酒試~朋友叫左杯Stella, 只係 $38, 非常抵飲, 食物叫左個小食拼盆, 三文魚沙律, 美國黑毛豬, 黑松露薄餅, 全部份量都好足料~好抵食, 味道都唔錯, 香口野配下啤酒, 唯一問題係環境有D嘈, 同朋友傾偈有少少唔方便, 唔怕熱的話坐戶外會靜少少
放工同朋友去Happy Hour+晚餐,
原來呢到就有CBD啤酒試~
朋友叫左杯Stella, 只係 $38, 非常抵飲,
食物叫左個小食拼盆, 三文魚沙律,
美國黑毛豬, 黑松露薄餅, 全部份量都好足料~
好抵食, 味道都唔錯, 香口野配下啤酒,
唯一問題係環境有D嘈, 同朋友傾偈有少少唔方便,
唔怕熱的話坐戶外會靜少少
2021-08-18 1723 views
呢間位於觀塘活化工廈美式餐廳,一直系我bucket list 入面一想搵機會去食一次。適逢有事要出觀塘,而觀塘出曬名人山人海,系午飯時間上到去呢間餐廳,難得唔洗等位,感就展開左今次美式西餐體驗。呢間餐廳空間幾大,可以坐到好多枱客人,裝修走美式粗曠豪邁的工業風,牆上掛上籃球衫,座椅多樣化亦度身買入戲院凳,別具特色。餐廳播住西洋潮流樂曲醫同時播放球賽,配搭埋多樣化食物同酒精飲品,適合大群人用餐。回歸翻今次午餐,叫左兩個餐分別系安格斯牛肉漢堡同8安士rib eye 配薯菜。 漢堡分量超級大份,麵包明顯有漢過,牛肉似系有精心手打好重肉汁香味,用料好齊全,有番茄洋蔥生菜煙肉大啡菇跟沙律醬同重口味芝士,非常足料好飽滿。薯條系即炸系粗身個種,熱辣辣好重薯仔香。有特別配搭茄汁同他他醬點薯條,唔會淨系一隻味感悶。沙拉菜有用黑醋調過味,食落口好新鮮。Rib Eye叫左7成熟,燒得幾香口,略微不足系有少少根位難切開。薯菜系蔬菜薯餅跟紅蘿蔔翠玉瓜跟甜粟米。另外有配搭燒烤醬點肉。飲品就叫左凍Americano 同熱寧茶,正常發揮。總結野食唔錯,地方大坐得耐,夜晚氣氛應該更好。可以再戰。

飲品就叫左凍Americano 同熱寧茶,正常發揮。

總結野食唔錯,地方大坐得耐,夜晚氣氛應該更好。可以再戰。

2021-08-16
$150 (Lunch)
  • 安格斯牛肉漢堡
返工做到隻狗咁,想放工同班同事#relax 下,隊下#啤酒 睇吓波,今次介紹嘅餐廳可能幫到您😎好喇,入正題,今次我哋試咗以下三款:特級肉腸配薯蓉($128)好多人以為肉腸係普通香腸,無乜特別,不過咁諗就錯喇!以歐美地區人士嚟講,腸仔係佢哋其中一樣嘅主食嚟 (仲有鹹豬手㗎🐷)。美國珍寶腸就唔多講,大把人食過。反而隻Cumberland sausage 真心推介,因為係英國🇬🇧叫得Cumberland sausage,豬肉含量必須多過90%先可以用這個名稱,而且呢隻腸係英國傳統食品,邊個話英國淨係得劣食㗎!沾埋個Burgundy sauce (唔係酒呀😂)味道和口感都好夾!而個薯蓉出乎意料地滑,唔錯!誠意推介炸魚薯條 ($118)食過英國傳統食品Cumberland sausage,點可以唔食埋另一款英國傳統食物,#fishandchips ?份量巨型,對得住個價錢,而魚嘅質素就不過不失啦,魚肉尚算juicy,唔係魚乾,炸皮唔厚,夠鬆脆如果可以俾客人選擇用咩魚炸,例如#cod , #haddock 仲正🤤。薯條就厚切嘅,上到枱面仲感受到鼓熱氣,正👍🏻安格斯牛肉漢堡($138)邪惡!好邪惡!

好喇,入正題,今次我哋試咗以下三款:

特級肉腸配薯蓉($128)

炸魚薯條 ($118)

安格斯牛肉漢堡($138)
邪惡!好邪惡!大大塊漢堡扒,肥瘦適中,肉汁豐富,加一大塊美式煙肉和芝士和蘑菇襯托,好美國style,仲荒死你唔膽固醇超標,再加多兜薯條,好喇….我哋去#跑步 先🏃🏻🏃🏻‍♀️

而今次吸引到我哋嚟嘅最大誘因仲有…..$38杯清爽嘅Stella Artois Draft Beer @stellaartois 同埋充滿花香嘅Hoegaarden @hoegaarden 生啤!完全係#糧尾恩物,#業界良心🥲
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
2021-07-25 2284 views
放工同朋友去左觀塘𝚃𝚑𝚎 𝚂𝚝𝚊𝚍𝚒𝚞𝚖相聚下☻︎餐廳主題為⚽️🏀🎾🎱入面有幾部電視’岩晒睇波⚽️既朋友仔❣️我地三個人坐好大張枱👏🏻環境唔錯’員工態度麻麻😆有待改善.食物既份量幾多’我地三個咁大食都食唔晒😆介紹下食物先➪美國特級肉眼扒 $258 🌕🌕🌕🌕🌗牛扒叫左五成熟‘肉質半熟Juicy‘好香牛味!正! 黎到要一定要試ت🧡芝士薯條 $68 🌕🌕🌕🌕🌗雖然好熱氣‘但薯條是不可缺少的🍟’加埋最愛既芝士‘炸到金黃色脆卜卜*yummy!!!‘😆意式香菇手搓粉 $138 🌕🌕🌕🌗🌑口感幾特別‘有dd似細細條螺絲粉咁加埋香菇既味道‘唔錯!但個人比較中意食意粉多𝚍再來一杯𝙼𝚘𝚌𝚑𝚊!☕️‘➪ℂ𝕒𝕡𝕡𝕦𝕔𝕔𝕚𝕠𝕟賣相𝚏𝚊𝚒𝚕 🚫❗️
放工同朋友去左觀塘𝚃𝚑𝚎 𝚂𝚝𝚊𝚍𝚒𝚞𝚖
相聚下☻︎
環境唔錯’員工態度麻麻😆有待改善.
食物既份量幾多’我地三個咁大食都食唔晒😆

🌕🌕🌕🌗🌑

再來一杯𝙼𝚘𝚌𝚑𝚊!☕️
‘➪ℂ𝕒𝕡𝕡𝕦𝕔𝕔𝕚𝕠𝕟賣相𝚏𝚊𝚒𝚕 🚫❗️
2021-07-22 1685 views
在這個新舊交替的觀塘工廠區會屹立著一座讓我喜愛的活化工廈, The Wave.來 The Wave 很多次了, 這一次終於走入空間感很大的 The Stadium.  之前已有人一直向我推介The Stadium.  第一次的光顧, 留下了很好的印象.平日很多餐廳 set lunch 只做到2:30pm, 但 The Stadium weekend set lunch 時間都比較長, 好像是去到3:30pm, 非常配合我自己家庭的生活時鐘.這一天, set lunch menu 都有好幾樣選擇, 但大家都竟然只想吃牛扒.  於是乎便一人一個牛扒 main course.餐湯非常濃郁, 不是假西湯, 入口時滲著鮮磨菇香氣.餐廳廚師手勢很好, 做到了我們要求的5成熟牛扒.  牛扒肉吃著時有質感, 又夠 juicy, 不是乾柴.  希望餐廳可以保持這水準.跟牛扒的配菜有海量氣派的薯角, 連我家中男人也說吃不消.  餐前就只有熱湯, 所以我覺得如果將一半薯角份量改為是一個小餐包或兩片香口多士, 整個午餐的性價比就會被提高了.期待著下一次的用餐!  希望食物水準不會變.

餐湯非常濃郁, 不是假西湯, 入口時滲著鮮磨菇香氣.

期待著下一次的用餐!  希望食物水準不會變.

$180 (Lunch)
2021-07-15 1486 views
我今日好開心終於搵到一間可以寫負評嘅餐廳。講真而家想搵差嘅餐廳都幾難嘅,都係照舊啦唔會講假話,只會真實可以睇CCTV!一入門口超過30秒係冇人Service搞咗一大輪門口有個玩緊電腦嘅唔係招呼,係求其為一send條靚仔喂Service下啦!之後我就好似監犯咁,行過嗰邊掃碼,語氣有啲似差佬。我估啊可能係「更新」。咁我就行咗一邊掃咗碼,之後又行去另一邊探熱。我一路行一路仲講,今日香港係咪死咗幾百人咁緊張嘅呢?我就坐露台位,一出到去就問嗌唔嗌,都唔叫埋嘢飲,大佬呀Menu都未睇嗌乜嘢嘢飲?有報告再報告!
我今日好開心終於搵到一間可以寫負評嘅餐廳。

一入門口超過30秒係冇人Service

搞咗一大輪門口有個玩緊電腦嘅唔係招呼,
係求其為一send條靚仔喂Service下啦!

咁我就行咗一邊掃咗碼,之後又行去另一邊探熱。

我一路行一路仲講,今日香港係咪死咗幾百人咁緊張嘅呢?

有報告再報告!
2021-07-01 2179 views
第一次黎食,因為太肚餓,所以17:30 左右黎到,冇咩人唔使等位,員工態度一般般,做到基本服務。今次叫左個意粉同安格斯漢堡,大約$130一份,份量比出面既西式餐廳多,味道都唔錯,意粉唔會太鹹,burger 好好食,中間舊安格斯幾厚身又juicy,仲有磨菇好大舊好有口感,包皮係脆底,仲有薯條好多😂應該係我食過份量最多既一間,配酸瓜醬或者茄汁都好味。重點係,$38就有500ml既啤酒,非常抵。最後埋單$334,坐得舒服,幾chill,食物質素又好,下次再黎。

E兩日都要去觀塘做嘢,觀塘出曬名多人,好驚去得太遠要等位返唔切去做嘢,所以近近哋去附近嘅The Wave食,朋友就介紹咗我食e間The Stadium😜😜✨少少感受:💛食物🔹忌廉汁三文魚意粉✅忌廉汁夠「傑」身,撈完之後可以每條意粉都有汁掛住😋✅意粉軟硬度幾啱我口味,我自己就唔鍾意啲意粉太淋身,e度嘅意粉都算幾有咬口🤣✅份量都算幾大兜,而且三文魚都有4-5件,夠曬飽🤭🟢三文魚味道淡咗少少🤫🔹Hot Chocolate🟢熱朱古力真係唔太熱,最多只可以話係暖🙈❤️餐廳環境✅人流唔算多,都坐得好舒服🧡店員✅中規中矩,無話特別太好服務,又唔係差

✨少少感受:

💛食物

🔹忌廉汁三文魚意粉

✅忌廉汁夠「傑」身,撈完之後可以每條意粉都有汁掛住😋

✅份量都算幾大兜,而且三文魚都有4-5件,夠曬飽🤭

🟢三文魚味道淡咗少少🤫

🔹Hot Chocolate

🟢熱朱古力真係唔太熱,最多只可以話係暖🙈

❤️餐廳環境

✅人流唔算多,都坐得好舒服

🧡店員

✅中規中矩,無話特別太好服務,又唔係差
依度裝修幾靚 亦有得坐露台員工服務態度正常 唔好亦唔差依個burger係超級好食 食到好香芝士味 亦都好足料海鮮扁意粉 意粉太淋 個汁亦唔夠惹味勝在啲海鮮真係足料又好食 啱啱好合格個湯係用菇煲 再打碎飲得出好足料 鍾意食菇嘅朋友應該幾鍾意我自己就麻麻哋因為本身唔鍾意食軟殼蟹意粉賣相靚 個汁同埋個意粉都係同一個問題軟殼蟹炸得幾好薯仔好食菇正常鵝肝就麻麻哋 食唔出有香味 而且有啲腥個扒味道正常有肉味 叫三成熟煮得啱啱好但係就好多肥膏 成塊扒有三份一都係肥膏 咬都咬唔難另外叫咗杯Mojito 幾好飲但係太重酒味Mojito本身應該係淡啲嘅
依度裝修幾靚 亦有得坐露台
員工服務態度正常 唔好亦唔差