2010-05-05 29 views
真係唔入黎都唔知道原來有糖水食喎!我呢個甜魔好少唔識喎~假假地個個禮拜6都會係TST流連嫁嘛!今次又係等男朋友收工去睇葉問2,點知好多地方都full,咁就揀d少人睇d既戲院啦哈哈~估唔到港威真係仲有位!等埋朋友收工,10點後只有12:10一場,唔知去邊到hea,果時11點幾就近近地係附近行下...發現左呢間店~真係好奇怪,點解我唔知既呢?今日諗住打食評先知道原來OR係-123分...難怪從來都唔知道啦~係門口望一望MENU,見到唔係中式就諗都冇諗入去嚐鮮啦見到MENU第一版就介紹木桶豆腐花~$88蚊,都幾大桶我諗要多幾個人先食到...個部長話多數D人都係叫豆腐花想必是招牌就點了楊枝甘露豆腐花:X2chopstick:$22之前上錯左楊枝甘露...之後再去叫部長改返係有豆腐花既,發現佢用返呢碗加返豆花比返我地,所以果碗豆腐花比其餘2碗甜一點~!實在太特別了~其實本應我拍左短片,但原來OR只支援UTUBE...所以睇唔到個效果上黎既時候,佢係用一個碗盛住,用左乾冰同水..搞到煙霧迷漫~諗住好正啦~冰火喎!我試左男朋友呢碗,芒果唔甜,整體都唔夠甜,,,豆腐花唔滑又係杰杰地咁...同埋唔夠凍榴
真係唔入黎都唔知道原來有糖水食喎!
唔知去邊到hea,果時11點幾就近近地係附近行下...
發現左呢間店~真係好奇怪,點解我唔知既呢?
係門口望一望MENU,見到唔係中式就諗都冇諗入去嚐鮮啦
見到MENU第一版就介紹木桶豆腐花~
$88蚊,都幾大桶我諗要多幾個人先食到...
部長話多數D人都係叫豆腐花
想必是招牌就點了
楊枝甘露豆腐花:X2chopstick:$22
榴槤豆腐花
見到有榴槤又忍唔住揀左佢..不過同明記一樣,通病可能係因為榴槤同豆腐花根本就唔夾?
榴槤雖得一嚿,但食得出係金枕頭~味道甘甜~可能係當造既關係啦~但豆腐花又係一d都唔甜冇落糖水而且杰杰地..唔滑食落去我覺得好怪,,,汁又少,唔juicy囉~感覺好似乾哽咁..而且都係唔夠凍,,

不過講真,食物質數令我留唔到印象..
但係環境價錢地方同服務我覺得可以再黎
下次或者我會叫佢地既榴槤酥皮卷..希望好過發記啦~
total計埋茶$都係27蚊一位~抵!剩係睇冰火都抵啦..食物唔係差,不過唔係好食囉~
不過我覺得整體付出咁少可以有咁過癮同hea既地方我會再黎囉~
同埋佢有點心..下次去tst要試下先~不過我諗佢地收1點左右..
睇佢menu先知原來呢間野日本有好多間店~hk只得一家咋~
裝潢都好唐朝感覺幾high..不過原來係咁平..
其實都幾多人食..點解or呢間野仲要差到得-123分呢???
2010-05-01
$27 (Last Night Supper)
(Non-member)
2010-04-16 2 views
今日同朋友2人去左糖朝食LUNCH都幾多人要等位一去到門口有個女仔黑色衫咨客姐姐態度勁勁唔好有位俾我地上,123就俾左個餐牌我地問佢拎套餐紙又唔睬我地係咁係度就我地上上面個層上到去同個侍應姐姐講個咨客態度勁唔好佢又搵左個唔知咩人,仲之就係佢上司呢個男上司,竟然一句對唔住唔好意思都冇個個侍應既態度仲好過佢同佢講過帶位咁,佢一D誠意都冇係咩有心包庇個咨客,亳無悔意之後勁怒咁叫左個套餐D野等左好耐,又唔係好食下次唔會再黎
今日同朋友2人去左糖朝食LUNCH
都幾多人要等位
一去到門口有個女仔黑色衫咨客姐姐
態度勁勁唔好
有位俾我地上,123就俾左個餐牌我地
問佢拎套餐紙又唔睬我地
係咁係度就我地上上面個層
上到去同個侍應姐姐講個咨客態度勁唔好
佢又搵左個唔知咩人,仲之就係佢上司
呢個男上司,竟然一句對唔住唔好意思都冇
個個侍應既態度仲好過佢
同佢講過帶位咁,佢一D誠意都冇
係咩有心包庇個咨客,亳無悔意

之後勁怒咁叫左個套餐
D野等左好耐,又唔係好食
下次唔會再黎
2010-04-16
$36 (Lunch)
2010-04-14 4 views
假日食完飯. 唔加個甜品係唔夠滿足gei~咁岩經過糖朝就去試試la~坐低睇menu 先知..原來得丁咁多係甜品..好多都係點心ar..小菜ar..朋友要了陽枝金露豆腐花 and 雜果西米露.我要了個陽枝金露~unfair..朋友要的都有用乾冰盛著~ 賣相好吸引的~!偏偏我的就沒有乾冰盛著..連芒果也是超酸...但係佢地話自己食d生果都好甜ga..真係我咁unlucky..~總結:好處係 難得一間唔駛等位gei糖水鋪~ d糖水的確放左好多料~賣相特別~壞處係 食個糖水要上一層樓梯.甜品不夠多選擇..又加茶錢.又加一.不化算~
假日食完飯. 唔加個甜品係唔夠滿足gei~
咁岩經過糖朝就去試試la~
坐低睇menu 先知..原來得丁咁多係甜品..
好多都係點心ar..小菜ar..
朋友要了陽枝金露豆腐花 and 雜果西米露.
我要了個陽枝金露~
unfair..朋友要的都有用乾冰盛著~ 賣相好吸引的~!
偏偏我的就沒有乾冰盛著..連芒果也是超酸...
但係佢地話自己食d生果都好甜ga..
真係我咁unlucky..~

總結:
2010-04-01
2010-04-08 3 views
糖水舖開到一街係…【糖朝】好耐好耐冇黎…廣東道哩間兩層舖依然爆晒棚…外藉遊客慕名黎o既亦多…除左黎食糖水之外…晚飯小菜/點心o既選擇亦多…今晚我地就純為黎食飯後甜品…香芒糯米卷 ($28)…鮮芒夠甜但主要講技巧係個椰絲糯米皮…一般, 吾算軟滑…芒果珍珠西米露 ($22)…朋友叫的, 我試左一匙…我係芒痴, 芒味係夠, 但好甜!!!...相信好多糖…蓮子杏仁露 ($22)…我偏愛熱食…所以點左哩個滋潤養顏的(呵呵!!)…蓮子足又夠粉…杳仁香…但又係…好甜好甜…雪糕西米凍豆腐花 ($22)…朋友的份…我只看, 亦冇心試食…但我想像哩三樣野o既”合體”吾會太出色…質感味覺亂大龍!! (哩項吾入食評o既一部份, 嘻!)…註: 朋友都食吾晒, 亦冇讚播!!

今晚我地就純為黎食飯後甜品

香芒糯米卷
芒果珍珠西米露
蓮子杏仁露
雪糕西米凍豆腐花
2010-04-02
$42 (Last Night Supper)
2010-04-05 16 views
四月一日 (星期四)吃過拉麵,我仍覺得不太飽於是嚷着老公仔再吃甜點才回家,於是便選了附近的糖朝選了兩款,一是豆腐花,另一是鮮湯雲吞鮮湯雲吞雲吞包得很精緻,但餡料充足加上鮮湯,是一大享受豆腐花之前都吃過,頗滑的但質地就較硬,有點像布甸的感覺終於飽了,我們終於可以捧腹而回!
四月一日 (星期四)

吃過拉麵,我仍覺得不太飽
於是嚷着老公仔再吃甜點才回家,於是便選了附近的糖朝

選了兩款,一是豆腐花,另一是鮮湯雲吞

鮮湯雲吞
雲吞包得很精緻,但餡料充足
加上鮮湯,是一大享受

豆腐花
之前都吃過,頗滑的
但質地就較硬,有點像布甸的感覺

終於飽了,我們終於可以捧腹而回!
豆腐花
2010-04-01
2010-04-01 13 views
因女友二姊突然想食豬腸粉,可是尖沙咀又好像沒有這香港地道小食。這時剛好在廣東道,想到糖朝可能豬腸粉,於是進內一試。可惜糖朝只得豬腸粉甜品,但不竟有點肚餓,於是決定照舊光顧。因二家姐是素食者,我們點了大量齋菜。不過平心而論,糖朝的粥麵及點心只屬普通水平。飯後,我們點了看似很有名的原桶豆腐花。$88的原桶豆腐花可裝滿八大碗,豆腐花滑而熱,可算是好食又抵食,屬所有菜式最好的。或許糖朝最好的始終是甜品!http://hk.myblog.yahoo.com/chicken-goal/article?mid=3712

原桶豆腐花 - $88
2010-01-31
原桶豆腐花 - $88
  • 豆腐花
  • 粥麵
2010-03-01 7 views
看戲前,女友先到選左黎呢到食野。要左雞絲腸粉,唔係皮簿果款,不過水準係可以架。燒賣,一般般啦,同普通酒樓質素差唔多。蝦子海哲撈麵,蝦子鹹味唔夠,麵有少少鹼水味,不過海哲很爽,有驚喜,配麵食意想不到,係今日既意外收獲。女友要了個芒果珍珠豆腐花,上菜果陣視覺效果一流,睇門口張poster,間野推介豆花,水準其實很一般。服務有待改善,不過坐沙發很舒服。埋單每人$80蚊,整體黎講係可以俾ok面。
看戲前,女友先到選左黎呢到食野。

要左雞絲腸粉,唔係皮簿果款,不過水準係可以架。
燒賣,一般般啦,同普通酒樓質素差唔多。

服務有待改善,不過坐沙發很舒服。
埋單每人$80蚊,整體黎講係可以俾ok面。
雞絲腸粉
真的是即叫即蒸嗎?
蝦子海哲撈麵
視覺效果一流
芒果珍珠豆腐花
$80 (Tea)
2010-02-08 18 views
出左名既糖朝,服務確實認真出名差,本來不想費神提及這回事,但今天至電糖朝取年糕,竟然沒有現貨,說明天才有貨!!!我之前重畀晒錢買佢d卷,請問是否當客人是乞丐?真是不知所謂!而最令我氣憤的是前幾天的事,當我追食物時沒有員工跟進,相隔時間47分鐘(請參考付件圖片),然後埋單跟收銀員表示取消籮蔔糕及星洲抄米,她說: call第一次後,回覆說食物己到,介不介意食完再走或外帶。我是來享受食物,不是做個任務要去完成食物。call第二再三次,好啦,已經取消,我叫收銀員叫條經理落黎,又要等.....第一次call....第二.....第三次callllllll.....等....然後我把幾火大聲叫有冇主管有冇話事人落黎!!!終於落左一位區主任,他說: 亦沒有同我講對唔住,更同我狡辯溝通問題,但我之前一直睇住收銀員用對講機對話,我重想同個收銀員拎部call機,不過佢唔畀,我已經寫好晒投訴信,點知個區主任同我講投訴信係由經理處理,咁即係冇喇,跟住我把幾火撕爛張投訴紙,所以我先至係哩個網到講,咁樣個經理處理唔到啦瓜,等大家都知道佢間野d衰野,真係唔該糖朝個老細睇清楚,然後請你地d管理層好好簽討!

我之前重畀晒錢買佢d卷,請問是否當客人是乞丐?真是不知所謂!而最令我氣憤的是前幾天的事,當我追食物時沒有員工跟進,相隔時間47分鐘(請參考付件圖片),然後埋單跟收銀員表示取消籮蔔糕及星洲抄米,她說:[請等等,我叫主管取消。] call第一次後,回覆說食物己到,介不介意食完再走或外帶。我是來享受食物,不是做個任務要去完成食物。
終於落左一位區主任,他說:[我不是經理
] 亦沒有同我講對唔住,更同我狡辯溝通問題,
我已經寫好晒投訴信,點知個區主任同我講投訴信係由經理處理,咁即係冇喇,跟住我把幾火撕爛張投訴紙,所以我先至係哩個網到講,咁樣個經理處理唔到啦瓜,等大家都知道佢間野d衰野,真係唔該糖朝個老細睇清楚,然後請你地d管理層好好簽討!!!!
落單收據
埋單收據
2010-02-02
$42.5 (Tea)
落單收據
埋單收據
2010-02-06 5 views
由於食完pizza hut 個肚都重有d空洞,朋友提議食甜品,於是去咗最就腳的糖朝我食咗個芒果西米露哩個特別之處個漿無任何椰子汁,或奶,全部係芒果汁而且芒果真係太少好唔好就見人見志,我就比較鐘情發記
我食咗個芒果西米露
哩個特別之處個漿無任何椰子汁,或奶,全部係芒果汁
而且芒果真係太少
好唔好就見人見志,我就比較鐘情發記
2010-02-05
2010-02-06 31 views
因為朋友鐘恴食糖朝既甜品, 所以就去咗果度食晚飯+糖水.我哋首先叫咗碗艇仔粥, 招牌鮮蝦雲吞撈麵同埋羅漢齋腸粉. D食物大約20分鐘就到齊, 速度都算快. 艇仔粥煮得好綿, 粥味好香, 好似阿媽响屋企煮果種味道, 唔錯, 之後試吓腸粉, 腸粉好滑, 只係略嫌D餡料少咗D, 要減分. 再試埋果招牌鮮蝦雲吞撈麵, 雲吞入面D蝦好大隻好足料, 可惜D麵好唔掂, 淋完湯都仲係好鬼硬, 仲要係有勁大陣鹼水味, 街邊大排檔煮得仲好過佢!!食完飯抖咗一陣, 我哋就叫糖水. 朋友叫咗杏仁豆花糖水加湯丸, 我就叫咗碗熱紅豆沙! 大約10分左右, 豆花糖水就送上; 但係我果碗紅豆沙竟然等左成45分鐘(以糖朝所print之電腦單所顯示時間來計算). 我哋問咗3-4個侍應生, 佢哋只係答覆"整緊架啦", 我話: 落咗單差唔多成個鐘架啦喎!!! 但係佢哋答完整緊之後都無去CHECK ORDER/追單, 求其應酬吓客人就算! 之後呢碗"千呼萬喚"既紅豆沙到啦, 要整咁耐, 我仲以為有塊千年果皮响入面潻呀, 但望落其實都只係碗普通紅豆沙!!! 呢個時候個侍應走埋嚟勁負氣話: 邊有成個鐘呀! 我答佢話: 阿大嬸, 4
因為朋友鐘恴食糖朝既甜品, 所以就去咗果度食晚飯+糖水.

食完飯抖咗一陣, 我哋就叫糖水. 朋友叫咗杏仁豆花糖水加湯丸, 我就叫咗碗熱紅豆沙! 大約10分左右, 豆花糖水就送上; 但係我果碗紅豆沙竟然等左成45分鐘(以糖朝所print之電腦單所顯示時間來計算). 我哋問咗3-4個侍應生, 佢哋只係答覆"整緊架啦", 我話: 落咗單差唔多成個鐘架啦喎!!! 但係佢哋答完整緊之後都無去CHECK ORDER/追單, 求其應酬吓客人就算! 之後呢碗"千呼萬喚"既紅豆沙到啦, 要整咁耐, 我仲以為有塊千年果皮响入面潻呀, 但望落其實都只係碗普通紅豆沙!!! 呢個時候個侍應走埋嚟勁負氣話: 邊有成個鐘呀! 我答佢話: 阿大嬸, 45分鐘唔係差唔多成個鐘咩? 一碗普通既紅豆沙有咩理由要等45分鐘先上到呀? 我朋友果碗豆花加埋湯丸都只係用10分鐘就上咗啦!!

其實幫我哋落單(食品+糖水)都係同一個阿姐, 個阿姐差度真係好差, 一嚟就扔底張落單紙話: 叫咩自己寫! 再以後叫糖水時, 無晒ORDER紙, 於時揮手落單, 又係個阿姐埋嚟, 再次扔底張落單紙講番果堆嘢, 佢未講完我個FD話: 得啦, 食咩自己寫呀嗎! 落完單, 同佢講明我哋係要熱既糖水, 點知佢又嚟料話: 個餐牌上面寫到明係熱既呢就即係熱. 佢即係講緊廢話! 我哋就係唔想佢落錯單先重申一次, 點知佢竟然答得咁爆!

仲有個爆笑位, 就係個阿姐( 點解又係同一個阿姐我答唔出, 總之個阿姐成日响我哋呢幾張枱附近陪迴啦) 佢埋嚟收我哋d碗碟, 之但係我碗粥仲有好幾啖(7-8啖)先食完, 點知佢竟然捧住成堆碗碟唔行開, 係要收埋我手上隻碗先肯走. 我真係好嬲, 佢唔可以遲D先再嚟收架咩? 我又無URGE佢收碗! 响火嚟既情況下, 好, 我就慢慢食, 要佢等下先囉! 結果我食咗成大半分鐘先至俾隻碗佢, 雖然我咁做好似有d衰, 之但係佢真係態度奇差, 我要出奇制勝 雖然我咁做好似有d衰, 之但係佢真係態度奇差, 我要出奇制勝先掂!

問我有無下次, 有既, 但一定會要求唔要果個阿姐落單囉!
2010-02-05
  • 食物ok得
  • 但甜品唔係特別OUTSTANDING
  • 學其他留言者話齋
  • 服務水準超唔掂囉!!! 到底個老闆唔會唔嚟睇留言呢?
2010-01-30
食完晚餐, 想搵個地方食糖水, 朋友介紹黎糖朝雖然本身係做餐廳生意, 不過唔少人黎食糖水雪榚西米豆腐花, 豆腐花唔滑, 無咩味, 要撈勻黎食楊枝金露豆腐花, 豆腐花一樣係麻麻, 楊枯金露較好麻蓉湯丸, 呢個無試過, 不過睇朋友個表情, 我諗一般混醬腸粉, 呢個應該係最好食, 士多啤梨 + 芒果 + 椰汁榚 ?? 腸粉幾滑, 加埋 d 生果幾好食, 個賣相真係幾似腸粉豆腐花聽講幾出名, 不過真係唔多得, 唔知係咪剩豆花好 d有部份既糖水係以乾冰上枱, 呢個綽頭幾特別星期日至四, 十點後半價, 連埋茶芥, 4 個人都係六十蚊, 幾抵
食完晚餐, 想搵個地方食糖水, 朋友介紹黎糖朝
雖然本身係做餐廳生意, 不過唔少人黎食糖水
雪榚西米豆腐花, 豆腐花唔滑, 無咩味, 要撈勻黎食
楊枝金露豆腐花, 豆腐花一樣係麻麻, 楊枯金露較好
麻蓉湯丸, 呢個無試過, 不過睇朋友個表情, 我諗一般

豆腐花聽講幾出名, 不過真係唔多得, 唔知係咪剩豆花好 d
有部份既糖水係以乾冰上枱, 呢個綽頭幾特別

2010-01-27
$17 (Last Night Supper)
這店已經被列入黑名單.1) 服務態度惡劣, 我當天被一名待應生撞到, 他沒有感覺及沒有致歉.2) 其中一名待應生問我多少位及點菜, 態度有如監獄風雲, 他是獄官, 我是囚犯. (他說...多少位, 吃什麼自己寫紙)3) 我叫一名待應清理桌子上的碗筷, 他說( 沒有空, 你叫其他人吧)4) 我當天是要用手杖扶助走路, 那待應在走廊沒有禮讓給我行動, 反而要我禮讓給他.5) 食品方便, 我點了一客 鴛鴦腸蒸飯, 味道沒有, 溫度不熱, 米飯十分乾, 有一點像監房飯.6) 我又點了一客炸雲飩, 較為可以接受. 不過, 以100分為滿分, 只可以取40分.7) 我的朋友點了粥品, 差..差..差...., 對不起, 我已經不想再寫下去.8) 我結帳的時候, 問站在門口位的主任, 是否可以用電郵方式寫意見書. 她回答可以, 但是在糖朝的網頁, 找不到聯絡方式及電郵地址.還有許多其他的事宜.........對不起, 我已經不想再寫下去.

這店已經被列入黑名單.

2009-12-28
Type of Meal
Dinner
2009-12-24 18 views
琴日我地七人係尖沙咀搵地方食野,度度都咁多人,最後我地去左海港城對面間糖朝,等左一陣都有位了聽朋友講呢間係食糖水出名ge不過連dinner都未食,就係果度叫左d小菜我地叫左七樣餸~~d雞翼都幾脆,士多啤梨骨有點像糖醋骨的味道,不過d士多啤梨好酸炸子雞連埋d海鹽,點少少都夠了,因為都幾鹹下咕嚕蝦球唔錯,初初以為係平時食開d咕嚕肉,不過入面係蝦肉黎揚州炒飯就同平時果d差唔多la,不過乾身左少少叉燒炒麵入面係炸麵黎,對於我黎講就麻麻地了最後的就係e度的招牌甜品豆腐花,都幾大筒下,好彩聽朋友講剩叫一個je都幾滑,加埋d糖漿好食到不得了e度d小菜都ok ge,下次黎e度齋食糖水haha
琴日我地七人係尖沙咀搵地方食野,
度度都咁多人,
最後我地去左海港城對面間糖朝,等左一陣都有位了
聽朋友講呢間係食糖水出名ge
不過連dinner都未食,就係果度叫左d小菜

我地叫左七樣餸~~

d雞翼都幾脆,

士多啤梨骨有點像糖醋骨的味道,不過d士多啤梨好酸

炸子雞連埋d海鹽,點少少都夠了,因為都幾鹹下

咕嚕蝦球唔錯,初初以為係平時食開d咕嚕肉,不過入面係蝦肉黎

揚州炒飯就同平時果d差唔多la,不過乾身左少少

叉燒炒麵入面係炸麵黎,對於我黎講就麻麻地了

都幾滑,加埋d糖漿好食到不得了

e度d小菜都ok ge,下次黎e度齋食糖水haha

炸南乳雞中翼
士多啤黎骨
脆皮炸子雞
咕嚕蝦球
揚州炒飯
叉燒炒麵
大花(豆腐花)
2009-12-23
$90 (Dinner)
Celebration
揚州炒飯
叉燒炒麵
大花(豆腐花)
2009-11-26 6 views
飯後....揭後語是...甜品. 吃完印度咖喱. 行街行到廣東道. 大家甜品癮起. 就近, 來試試糖朝. 入酊來, 發覺廣東道呢幾間店. 裝潢有點華麗, 但又不失地踎感覺. 一向都應為, 呢樹既食肆, 大多數都是打遊客主意. 我們幸運地有個卡位坐, 旁邊的, 就是一檯似係識食, 但實際上連自己食緊乜都未清楚. 我們呢, 擺明是為了食甜品而來. 不過, 一坐低, 熱茶一壺.......咁就俾人屈左茶錢. 近來發現, 我對甜品既喜好, 都係偏向中式, 什麼香蕉PANCAKE, 榴槤PANCAKE, 甚至連楊枝甘露都感覺西化了少少. 一翻開甜品頁, 就指明一個豆腐花杏仁茶, 而齋妹就fashion少少, 叫一個楊枝甘露. 豆腐花杏仁茶, 味道好在就是不太甜. 杏仁茶太甜就失了那杏仁原味, 仲有一樣野因為有豆腐花係底, 那杏仁味撞落個豆腐花味, 第一口已經感覺怪怪地. 不過, 好在食落都接受到.楊枝甘露, 其實並不是糖朝既專長. 不過, 當年的熱潮, 差不多令到間間糖水鋪麵推出楊枝甘露, 相信糖朝, 打遊客招牌的, 既然楊枝甘露已成長香港飲食界既名物, 不得不把這東西放在Menu上. 此楊

楊枝甘露, 其實並不是糖朝既專長. 不過, 當年的熱潮, 差不多令到間間糖水鋪麵推出楊枝甘露, 相信糖朝, 打遊客招牌的, 既然楊枝甘露已成長香港飲食界既名物, 不得不把這東西放在Menu上. 此楊枝甘露, 味道不算突出, 但足料. 不過, 同其他連鎖甜品店既質素差唔多.

不錯的甜品, 但因為收了茶錢而令我們覺得唔係幾抵食. 看見店內, 有不少老外同國鄉. 總結都係呢句, 呢度都係靠老外生活.
2009-11-22 11 views
慕名而來,想一試她馳名的木桶豆腐花......星期六的晚上,已經十時多,還要等位,生意實在相當暢旺不需等候太久,便能入內店內樓底幾高,裝修得幾堂煌,給予食客一種頗有氣派的感覺眼見有不少食客是遊客,日本、台灣、內地也有分店,加上餐牌是中、英、日對照的,所以更相信糖朝的名聲遠近馳名,水準甚有保證.....落單時,我們一行二人放棄了夠三至五人份量的木桶豆腐花,改為點了水果甜腸粉、紅豆士多啤利布甸生果甜腸粉實在教人驚喜,士多啤利、香芒兩種水果伴著白得雪亮的腸粉,腸粉上灑上數粒綠色的啫喱。色彩鮮艷奪目,單計賣相已經相當吸引腸粉十分的滑.... 很久也沒有吃過那樣滑嘟嘟的腸粉了... ... 噢!不是,應該是椰汁「腸粉」才對香滑的椰汁糕,配上士多啤利、香芒,賣相既吸引,似是腸粉又卻是椰汁糕,很是新奇有趣!再加上味道也十分不俗,價錢也不是太貴,只賣三十元,都算值得推薦!相比下,紅豆士多啤利布甸的光芒便被甜腸粉奪去了布甸吃下來一點也不差,但亦未有甚麼特別之處埋單計數,連埋茶錢、加一小費,六十四元找數以糖朝的級數、裝潢、質數,這價錢純對是抵食的翻看其餐牌,一般甜品的價錢也相當公道,例如一碗紅豆沙只賣十八
慕名而來,想一試她馳名的木桶豆腐花......
星期六的晚上,已經十時多,還要等位,生意實在相當暢旺
不需等候太久,便能入內
店內樓底幾高,裝修得幾堂煌,給予食客一種頗有氣派的感覺
落單時,我們一行二人放棄了夠三至五人份量的木桶豆腐花,改為點了水果甜腸粉紅豆士多啤利布甸
相比下,紅豆士多啤利布甸的光芒便被甜腸粉奪去了
布甸吃下來一點也不差,但亦未有甚麼特別之處
埋單計數,連埋茶錢、加一小費,六十四元找數
以糖朝的級數、裝潢、質數,這價錢純對是抵食的
翻看其餐牌,一般甜品的價錢也相當公道,例如一碗紅豆沙只賣十八元、涼粉只是二十元
至於即叫即整的點心,大多均是十數元一份,與一般酒樓價錢相若

本來離開時心想︰下次一定要再次光臨,一試其木桶豆腐花,又或試一試她的點心
返家後,一看糖朝的食評,實在嚇了一驚,怎麼評分是那樣差的?跟我今晚光顧感受到的,完全相反
有不少板友批評糖朝的服務水平欠佳,我又唔太覺得喎
從店外食客輪候的情況、店內座無虛席的景象,實難以想像在網上的評價竟劣評如潮
無論如何,我對這一餐宵夜甜品的評價,以其食物質數、賣相,以至其服務水平、店內裝潢,還是給予正面的
水果甜腸粉
紅豆士多啤利布甸
2009-11-21
$32 (Last Night Supper)
水果甜腸粉
紅豆士多啤利布甸