2024-02-18 139 views
🌈Group友介紹既彩虹bagel 🥯中環想搵到岩坐既coffee shop真係唔容易呀,仲要靚環境同非常chill,真係好開心搜羅到呢個地方! 店員真係大家所講既親切friendly, 傾得好舒服✌🏻個bagel 靚得黎,仲要純天然顏色,低糖低油,一定要買返去比老人家配其他嘢食🥯🥯彩虹bagel配火腿芝士蛋 $65 ☕️Chinese ginger tea 地點: 中環藝穗會 the vault cafe 🍽️ ☕️
🌈Group友介紹既彩虹bagel 🥯

店員真係大家所講既親切friendly, 傾得好舒服✌🏻

🥯彩虹bagel配火腿芝士蛋 $65
☕️Chinese ginger tea

拉麵控係唔會放棄任何一個食拉麵嘅機會~ 之前發現中環藝穗會既ᴛʜᴇ ᴠᴀᴜʟᴛ ᴄᴀғᴇ 重開後.會賣拉麵同咖啡.尼個組合又幾新奇🍜☕️中環藝穗會經續約之後主要推廣藝術文化活動既最令人深刻就係紅磚外牆.入到Cafe入面賣既野都好多元化.有衫有手工地氈.行到攰就可以坐低食野.有輕食彩虹Bagel 🥯scone 同拉麵~➿ 特濃蝦湯叉燒拉麵今次試左特濃蝦湯叉燒拉麵.湯頭係2位老闆自家製. 好濃厚嘅蝦湯~面頭有慷慨嘅櫻花蝦.兩者配埋湯底都幾濃郁加上揀左少辣.不過老闆自己愛辣😆🌶所以佢既少辣有後勁對我尼講似譚仔三小辣.所以食完有少少口渴.而大大塊既慢煮叉燒都唔錯.麵條偏粗身➿ ғʟᴀᴛ ᴡʜɪᴛᴇ原先以為咖啡同拉麵未必能2樣都兼顧好.點知咖啡都做得有板有眼😍老闆拉花仲好靚.一個地方食完拉麵順便飲埋咖啡都幾好.店主都係佛系人士.無想試嘅朋友留意番佢嘅營業時間.一至星期六只會營業到六點.(.❛ ᴗ ❛.) foodiepoison👩‍🍳  整體味道: 9/10 💸 性價比: 8/10 📸  打卡指數: 8/10 🤵🏼  環境服務: 7/10 🤔  推薦指數: 8/10
➿ 特濃蝦湯叉燒拉麵
➿ ғʟᴀᴛ ᴡʜɪᴛᴇ
(.❛ ᴗ ❛.) foodiepoison
👩‍🍳  整體味道: 9/10
💸 性價比: 8/10
📸  打卡指數: 8/10
🤵🏼  環境服務: 7/10
🤔  推薦指數: 8/10
$150 (Lunch)
今日嚟到中環諗住周圍影吓相,行到上嚟呢度見到呢個signature既紅磚外牆,先留意到原來呢度入面都有嘢食😂咁就比我發現到呢間有得食拉麵既Cafe☕️👇🏼特濃叉燒蝦湯拉麵(辣味)$120👉🏻配日式溏心蛋Mocha(Hot)$45首先呢度環境好好,都見到有唔少人攞埋個電腦過嚟同朋友一齊食少少light meal🥯特別係佢哋嘅Rainbow bagel都好吸引今日試咗呢款蝦湯拉麵🦐因為係用鮮蝦熬製,所以食落真係好重蝦味,而拉麵份量對於我嚟講啱啱好🍜另外都嗌咗杯咖啡飲飲,第一次是咖啡配搭拉麵🤣感覺都幾特別別,一次過滿足晒我兩個願望😍

👇🏼
特濃叉燒蝦湯拉麵(辣味)$120

👉🏻配日式溏心蛋
Mocha(Hot)$45

平時黎中環呢到都比較少行上去呢面,但我一直都知呢到有個好有歷史文化價值building,今日同埋一個文清friend過嚟先知原來呢度入面都有嘢食😍一嚟到梗係要行咗街先,因為呢度有好多唔同嘅衫賣,而呢個都係我哋嘅目的💃🏻呢度嘅衫全部都好有特色,不過令我驚喜嘅都係呢度嘅Scone❤️Green Tea Scone💰$36👉🏻Americano(Hot)$45English Raisin Scone💰$36👉🏻Latte(Hot)$45Cinnamon Roll我本身都已經好鍾意食Scone,今次試咗兩款,無論係texture定係個cotted cream都正中我下懷🤩另外我哋忍唔住再嗌多咗個肉桂卷share🥐都一樣係好重肉桂味,10分真材實料👍🏼

Green Tea Scone💰$36

👉🏻Americano(Hot)$45
English Raisin Scone💰$36
👉🏻Latte(Hot)$45

Cinnamon Roll

早兩日去開藝穗會附近做嘢,見到門口有新Menu,新推出咗兩款拉麵😍本身我就係拉麵控,所以即刻衝入去!我叫咗特濃蝦湯叉燒拉麵,拉麵上枱夠熱👍🏻好香蝦味,先嚐一口湯頭,好濃厚嘅蝦湯😜飲得出冇味精,新鮮熬製,誠意之作。配上大量日本櫻花蝦,錦上添花。另外慢煮叉燒都好好食,軟嫩juicy。係一碗好高分嘅拉麵。另外要讚嘅係Cafe佈置真係好靚,同平時食拉麵嘅地方完全唔同🤣唔會幻想到係一間咁stylish 嘅Cafe入面可以食到拉麵🍜真係好有驚喜。一定會二訪。

2023-10-03 98 views
今日嚟到中環做嘢,好驚喜地發現咗呢一間隱世文青小店,真心好有驚喜呀😍😍😍其實不嬲都勁鍾意呢一個有紅磚牆嘅藝穗會,影相打卡勁靚,原來而家入面都有嘢食㗎😆😆😆佢呢度係主打蝦湯拉麵,我叫咗小辣,有勁多櫻花蝦鋪喺面,大大塊嘅叉燒,同埋我最鍾意嘅糖心蛋,佢應該係用咗鮮蝦熬製,每一啖都有超香嘅蝦味,好濃郁,但係一啲都唔覺得油膩,正👍👍👍另外最鍾意係佢呢度嘅環境,好舒服,充滿着藝術氣氛,最開心係可以食拉麵配咖啡,正,而且啲杯都好靚😍😍😍 成間餐廳嘅氣氛環境好舒服,嘢食又好,推介❤️👍

2023-09-30 76 views
絕對是個意想不到的組合The Vault的拉麵是小品製作配料有叉燒, 溏心蛋, 櫻花蝦, 木耳絲湯頭是本地合作研發的食材和湯都絕不馬虎喜歡硬麵的話直接告知她們就可以了能悠然自得地吃碗拉麵實屬難得同時亦能放下急促慢慢享受咖啡這種獨特的氣氛就只有這裡做到- 特濃蝦湯叉燒拉麵- Latte
Latte
Latte
2023-09-29 70 views
上星期同屋企人去中環行下,下午茶時間當然要帶佢哋去Tea😜上網揾到藝穗會入面有間Cafe幾精緻,所以過嚟試吓。入到餐廳好有style ,佈置有心思,每處都係打卡位。仲有衫賣🤣係一間Fashion Art Cafe ☕️ 我就叫咗signature 彩虹bagel,見到都開心,店員話全天然色素,而且低鹽低糖👍🏻可以放心食,加埋三文魚同cream cheese,真係好滿足。呢度連擺盤都唔會馬虎,啲餐具好靚,而家出邊天氣咁熱,入嚟嘆吓下午茶真係好舒服。見到Cafe有新Menu,下次可以試埋拉麵。

2023-09-27 68 views
認識這間cafe, 係因為今年收了朋友嘅一盒月餅(蟹皇麻薯月餅)。食了一個,已經要同這位朋友講我嘅食評—》這個月餅,係我今年收到嘅月餅(almost 7 brands),佢係第一位。無論口味、驚喜都係no. 1😋朋友便介紹我去這間cafe。行入去這間cafe, 有一位靚女招呼我哋,介紹了佢哋皇牌嘅拉麵。試了兩款,特燶蝦湯义燒拉麵及豬骨湯义燒拉麵。兩款拉麵都很足料,麵質很好,湯就應該冇落味精,非常好味🥰🥰咖啡都做得好好😊食完嘢,打算埋單。點知見到有幾盒蟹皇麻薯月餅係枱面。靚女話大部份都賣晒了,只係剩返兩盒可以賣。實在太好食,所以叫了朋友買一盒自己食。這間cafe,除了有得食,重有得shopping。最後我哋兩個都有收穫先走。其實這間cafe, 重有bagel 食。下次一定會試。
咖啡都做得好好😊
其實這間cafe, 重有bagel 食。下次一定會試。
2023-09-26
$150 (Lunch)
2023-09-12 103 views
我平時在中環工作,放lunch 的時間都好多人,已經想不到去哪裡食飯,通常都是買外賣,今日和同事一齊去試了這間在藝穗會裡的cafe。我就叫了一碗特濃蝦湯叉燒拉麵,拉麵上到枱熱辣辣的,睇得出有用心去準備,細微的位置都照顧到,另外配料十足,糖心蛋流心,麵條不會太軟,最值得一提的是個湯底很濃厚,味道十足。同事叫了一個班蘭bagel加咖吔醬, bagel 熱熱的很有咬口,味道很匹配,份量都是剛剛好。Cafe的服務也很好,細心的講解和招呼,值得讚讚👍🏻。

Cafe的服務也很好,細心的講解和招呼,值得讚讚👍🏻。
2023-09-11 90 views
店舖裡的裝飾很多姿多彩,是一間融合fashion and art 的cafe。一個不留神就會錯過的小天地,但就是因為如此而特別有驚喜。當天下午因為吃過飯後才經過這間cafe, 所以只點了一杯咖啡在蛋糕櫃前的梳化坐著,原來都挺人來人往,好多人在點餐,也有的在等外賣咖啡。咖啡質數不錯,是用了Ethiopia 的水洗豆。下次會想試試這裡的scone 和🥯rainbow bagel,無論外貌或是味道都相當吸引,會有下次的cafe。👍🏻👍🏻👍🏻

2023-08-14 92 views
一間cafe有拉麵食,都唔會預計係正宗嘅日本拉麵,拉麵只有兩款,我試嘅係豬骨湯拉麵。賣相黎講的確差少少,叉燒比想像中好食,流心蛋味道可以,只係因為向雪櫃攞出黎,中間係偏凍,麵質就一般,份量都係一般,應該足夠女士。間cafe勝在少人,環境清靜,店員樂意用心講解,每一個bagel都有介紹,呢個應該係間cafe嘅主打,顏色豐富,下次有機會應該會試下。

豬骨湯拉麵
2023-08-14
Type of Meal
Lunch
2023-08-10 670 views
藝穗會Cafe原本只賣咖啡及貝果,在2023年8月開始有拉麵供應,拉麵有兩款,分別係特濃豚骨叉燒拉麵($90)及特濃蝦湯叉燒拉麵($120)。這間Cafe除了供應飲品食物外,亦有兼賣衣物、首飾和藝術品,顧客可以一路傾計一路飲食,同時欣賞四周不同的商品。作為拉麵愛好者,當然關心拉麵好吃與否,原本以為這裡供應的與大商場內美食廣場供應的相約,又或者是使用了超級市場內有售的包裝拉麵煮成,不過我吃完覺得拉麵是有板有眼,和外邊的拉麵店提供的似模似樣,我點選了濃厚蝦湯叉燒拉麵及冰美式咖啡,這款拉麵是含有辣油,你可以在點選時事先走辣,辣度我認為有譚仔三小辣程度,辣汁是有點燒滾喉嚨,但兩片咀唇沒有感到火辣或麻痹。這碗拉麵內的櫻花蝦,舆平時外邊的拉麵舖吃到的不一樣,蝦身顯得比較細碎,亦帶有微微的蝦味咸香,沒有外邊吃到的櫻花蝦嗆喉,這個樱花蝦我覺得不錯,問過貨源北海道。至於拉麵的湯頭,職員坦言因為廚房細小,所以没有空間煲湯,所以這裡的拉麵湯頭是使用外出承辦商預製好的湯包,雖然是湯包,但材料豐富,特濃蝦湯有用龍蝦肉及龍蝦殼煮,亦加入了鰹魚乾。麵條浸得耐了不太發脹淋身,慢煮叉燒還算不俗,只是溏心蛋煮得太久蛋黃不

冰美式咖啡

特濃蝦湯叉燒拉麵-北海道櫻花蝦

至於拉麵的湯頭,職員坦言因為廚房細小,所以没有空間煲湯,所以這裡的拉麵湯頭是使用外出承辦商預製好的湯包,雖然是湯包,但材料豐富,特濃蝦湯有用龍蝦肉及龍蝦殼煮,亦加入了鰹魚乾。麵條浸得耐了不太發脹淋身,慢煮叉燒還算不俗,只是溏心蛋煮得太久蛋黃不夠溏心,蛋白非常軟滑,麵湯溫度亦保持良好,整體評分不錯,經過中環蘭桂芳一帶可以一試。

不過要注意,座位只得十零個,部份是要坐梳化的,另外營業時間是星期一至星期五,上午八点至下午六点半,星期六十一点半至下午六点半,星期日休息,這裡沒有晚市經營。

2023-08-04
$165 (Tea)
特濃蝦湯叉燒拉麵-北海道櫻花蝦