2022-04-19 40 views
雖然九龍城俾香港人譽為「小泰國」,但其實九龍城都有好多唔同種類嘅食肆😝。今日我同朋友嚟咗 THE YELL-OWL SEAFOOD AND GRILL,一入門口就見到一個大大嘅貓頭鷹嘅燈🦉,好吸引路人🤩 餐廳環境舒適,乾淨衛生🌟初嘗嗰到嘅Lunch Set🥰每一份Lunch Set都會送上一人份嘅餐湯,牛角包🥐同蔬菜沙律🥗。以味道估計餐湯應該係蘑菇湯,一入口有濃郁嘅蘑菇香味,味道不算太鹹,非常適合餐前飲用😋 牛角包🥐食得出係新鮮出爐嘅,外表好酥脆,內表很鬆軟。另外,蔬菜沙律🥗很開胃,沙律菜好爽口,好清甜😝加上有沙律醋嘅調味,酸酸甜甜嘅味道,適合喺餐前食用!1. 雙層芝士和牛漢堡配薯條🍔🍟 $128點餐嘅時候,已經對依個和牛漢堡🍔好有期望🤣當餐點送上嚟嘅時候,和牛嘅香氣漂漂😌外觀非常吸引😍麵包外皮🥯好有光澤✨麵包有查牛油並烘底,令味道更上一層樓!和牛嘅肉質好綿,入口即溶,食完之後令人回味無窮🥺雖然和牛嘅外皮有少少鹹,但夾埋麵包🥯同埋蔬菜🥬就啱啱好😋唔會太膩另外,薯條係即叫即炸嘅🤤 外脆內軟✨沾埋蕃茄醬就更加開胃😋 雙層芝士和牛漢堡值得一試😝 喺香港好難以咁便宜嘅價錢食到一個高質嘅和牛漢堡

初嘗嗰到嘅Lunch Set🥰

1. 雙層芝士和牛漢堡配薯條🍔🍟 $128
點餐嘅時候,已經對依個和牛漢堡🍔好有期望🤣當餐點送上嚟嘅時候,和牛嘅香氣漂漂😌外觀非常吸引😍麵包外皮🥯好有光澤✨麵包有查牛油並烘底,令味道更上一層樓!和牛嘅肉質好綿,入口即溶,食完之後令人回味無窮🥺雖然和牛嘅外皮有少少鹹,但夾埋麵包🥯同埋蔬菜🥬就啱啱好😋唔會太膩另外,薯條係即叫即炸嘅🤤 外脆內軟✨沾埋蕃茄醬就更加開胃😋 雙層芝士和牛漢堡值得一試😝 喺香港好難以咁便宜嘅價錢食到一個高質嘅和牛漢堡。

2. 香蒜牛油芝士焗原隻龍蝦配扒鮑魚(2隻)配香草薯角及蘆筍 $198
食物嘅外觀好吸引😍隻龍蝦真係大大隻!龍蝦一咬落去好彈耳,加上有芝士嘅配搭,芝士味又唔會太濃,唔會覆蓋龍蝦的味道!另外,佢哋嘅鮑魚係有醬油調製過,好入味!
2022-04-19 24 views
喺餐廳林立嘅九龍城 入邊, 充滿著各式各樣 唔同風味嘅餐廳, 有一間可以食到all day breakfast ,而且門口傳出一陣陣香濃咖啡味嘅餐廳, 所以決定入去一試超級貓頭鷹全日餐必定必定必定要食嘅超級貓頭鷹全日餐, 用全隻新鮮波士頓龍蝦, 龍蝦味十足,蝦肉新鮮彈牙, 廚師好細心地將龍蝦殼 硬嘅部分輕輕敲碎, 令食家容易去殼, 加上班尼迪蛋,蟹肉牛油果多士, 香煎嘅英式香腸, 仲有多汁大啡菇, 鮮甜蕃茄, 咸香嘅煙肉,好fresh嘅沙律, 甜美嘅粟米, 香脆可口嘅薯餅等, 仲勁過攞你命3000, 每樣配菜都獨當一面, 係真正嘅全日餐, 一碟食足三餐煎石斑柳配香草薯角及露筍香煎過嘅石斑柳, 一刀切落去滲出魚油香味, 啖啖肉冇魚骨,加上香草薯角,仲有露筍,成個餐都好豐富食完一餐咁豐富嘅all day breakfast, 係咁優雅寧靜嘅餐廳 慢慢咁享受返一杯 香濃咖啡味 嘅榛子Latte, 一邊同朋友慢慢傾計, 一邊回味緊剛剛落肚嘅盛宴

煎石斑柳配香草薯角及露筍

終於有機會試到傳說中嘅全日早餐果然無失望😌不過我覺得自選早餐性價比更高😎✨Super owl set✨ $248🦞比想像中更大碟其實🤩龍蝦肉質結實味道都唔錯👍🏻都算幾大隻💪🏻望到都開心😃蟹肉牛油果多士好味個醬好creamy🥰多士夠脆班尼迪蛋都好正🥚其他配料都係合格以上👏🏻✨自選全日早餐✨ 🍳🥓🥗呢個真心好正🥳可以自己揀配料砌一個屬於你自己嘅all day breakfast出嚟🙆‍♀️喺2x款配料之中最少要揀4款我表示0難度✌🏻因為樣樣都想食🤪✨炒蛋✨ $25🐤炒得好滑🥰炒蛋控一定唔會失望✨紐西蘭肉眼(4oz)✨ $78高度推介👏🏻😍估唔到咁高質牛扒肉味香濃肉質又腍無筋仲要好juicy😳😳😳👍🏻✨煙三文魚✨ $28正常發揮👍🏻✨香草雜菌✨ $12炒得幾香口好味😋✨牛油果 ✨ $25 🥑夠熟☺️好滿足

終於有機會試到傳說中嘅全日早餐

✨牛油果 ✨ $25 🥑

夠熟☺️好滿足

• 自選配搭全日早餐
2022-04-09 74 views
今日係特登慕名而來食The Yell-Owl Seafood and Grill☺️想趁假期既尾巴黎Chill下~~我係衝住呢度好出名既All Day Breakfast 而黎🤣黎到見到呢隻貓頭鷹🦉就知去岩地方啦 咁就坐低即刻叫野食啦!All Day Breakfast - Super Owl Set超級貓頭鷹全日餐🍳當中最矚目嘅一定係龍蝦🦞不過我地選擇左半隻 因為知道成個餐份量一定好多 龍蝦除左睇得都好鮮甜😋 依個餐入面仲有蟹肉牛油果多士🥑、班尼迪蛋、英式豬肉腸、大啡菇、蕃茄、煙肉、薯餅、沙律🥗、焗豆、牛油粟米🌽個班尼迪尼一切開就爆蛋汁好正啊!多士都好脆而且蟹肉牛油果呢個配搭好夾!另外叫左雙層芝士和牛漢堡配薯條🍟仲有配埋餐湯、沙律、牛角包🥐每次見到🍔都會好想食 實在太邪惡啦!不過份量都真係好大 呢個和牛漢堡雖然唔係爆汁好誇張個種 但係好重牛味 加上濃厚既芝士😍完全滿足到我!薯條熱辣辣好脆女仔係有兩個胃 梗係會叫埋甜品先走啦 叫左Tiramisu 賣相別緻 食落唔會好膩 又捧住個肚走啦😂

黎到見到呢隻貓頭鷹🦉就知去岩地方啦 咁就坐低即刻叫野食啦!

另外叫左雙層芝士和牛漢堡配薯條🍟
仲有配埋餐湯、沙律、牛角包🥐

同女朋友食過唔少all day breadfast,The Yell-Owl可以話係最好味嘅。款式豐富,食材新鮮,即叫即煮,而且味道調教得好,值得讚揚👍🏻。.😍自選全日早餐 $125揀咗六款食材,加上三種pre set食材:.黑松露炒蛋即叫即炒,配上香蔥同黑松露,又滑又香,女朋友都讚好👍🏻;.香草雜菌份量多,以牛油炒香入味,突顯本菇同秀珍菇啲爽口口感;.雞胸肉唔乾身,味道似煙燻過,表面有沙律醬,令雞胸肉味道提升;.原隻扒蕃茄新鮮開胃,經過調味及微溫香煎,每次都會order😆;.😍燒紐西蘭羊架配薯條$168Today Special 燒羊架賣相吸引,紐西蘭羊羶味唔高,脂肪比例較低,大塊肉厚,能夠鎖住肉汁,性價比高。🤤.跟餐仲有南瓜湯、沙律、餐包同餐飲。.📍The Yell-Owl Seafood and Grill (九龍城)九龍城福佬村道5-9號地下C號舖
😍自選全日早餐 $125
揀咗六款食材,加上三種pre set食材:

😍燒紐西蘭羊架配薯條$168

跟餐仲有南瓜湯、沙律、餐包同餐飲。
九龍城福佬村道5-9號地下C號舖
2022-04-04
$150 (Tea)
  • 燒紐西蘭羊架配薯條
2022-04-06 67 views
呢間已經係第二次食啦因為真心好食大份足料夠熱,而且性價比超高,全部即叫即整,另外All Day breakfast 重可以自選早餐(4款起)岩晒鍾意選擇嘅大家,呢到啲擺盤超靚,飲品都沖得好好味,我上次試熱朱古力,今次因為太熱,所以飲凍嘅朱古力,一樣好味座近門口張枱,重有落地玻璃窗,當太陽光射入來個時超靚勁Chill~ 呢個貓頭鷹🦉係佢地嘅Logo~睇吓朱古力上面啲cream同埋啲顏色沖出嚟勁正每份Lunch都會跟一份餐湯同牛角包,沙律~牛角包好食~熱辣辣超鬆軟呢到最出名嘅超級貓頭鷹全日餐我第二次食啦,淨係賣相已經相當吸引龍蝦鮮甜重要有膏其他配料都係熱辣辣推介呢個係Lunch 龍蝦牛油果蟹肉沙律配多士Lunch食龍蝦真係好似好過份,但$168咋,噤抵食~唔食點對得住自己
呢間已經係第二次食啦
因為真心好食
座近門口張枱,重有落地玻璃窗,當太陽光射入來個時超靚
勁Chill~
呢個貓頭鷹🦉係佢地嘅Logo~
睇吓朱古力上面啲cream
同埋啲顏色沖出嚟勁正

呢到最出名嘅超級貓頭鷹全日餐
我第二次食啦,淨係賣相已經相當吸引
龍蝦鮮甜重要有膏
其他配料都係熱辣辣
推介

呢個係Lunch 龍蝦牛油果蟹肉沙律配多士
Lunch食龍蝦
真係好似好過份,但$168咋,噤抵食~唔食點對得住自己
2022-04-06
$210 (Lunch)
  • 超級貓頭鷹全日餐
間唔中都會落九龍城買吓嘢,途經福老村道見到一隻黃色的貓頭鷹,好得意,決定入去試下。超級貓頭鷹全日餐$248~除了有全隻龍蝦外,還有蟹肉牛油果多士,班尼迪蛋;英式豬肉腸;大啡菇;蕃茄;煙肉;薯餅;沙律;焗豆和牛油粟米,好豐富啊!全隻龍蝦和友人一人一半,肉質爽彈鮮甜,啖啖肉,好好味呀!班尼迪蛋~切開蛋漿四溢,口感濃稠順滑,蛋味香濃,正!煙肉表面微脆,但亦保持肉的柔軟,英式豬肉腸很有肉香,咬落口脆卜卜,好味。大啡菇的菇味很濃郁,而且十分多汁,加少許pepper更滋味。蟹肉牛油果多士~多士鬆脆,上面鋪滿厚厚的牛油果醬和蟹肉,極為鮮味。卡邦尼意粉$98~表面鋪滿濃郁的芝士,煙肉,洋葱碎和蕃荽,口感柔滑creamy, 充滿芝士味和蛋香,意粉彈牙爽口,十分美味。榛子Latte香滑順喉,熱檸水解腻清爽,很不錯啊!

超級貓頭鷹全日餐$248~

全隻龍蝦和友人一人一半,肉質爽彈鮮甜,啖啖肉,好好味呀!

班尼迪蛋~切開蛋漿四溢,口感濃稠順滑,蛋味香濃,正!

榛子Latte香滑順喉,熱檸水解腻清爽,很不錯啊!
2022-03-21
Type of Meal
Lunch
  • 卡邦尼意粉
  • 超級貓頭鷹全日餐
終於試到呢間好出名既All Day Breakfast,就係位於九龍城既The Yell-Owl Seafood and Grill~餐廳環境潔淨寬敞,梳化卡位坐得好舒適。下午茶時間既All Day Breakfast包餐飲,自選組合夠哂彈性,可以揀選自己鍾意既食材。可於接近30幾款既食物中,揀選最少4款即可。最後我就揀咗黑松露炒蛋、紐西蘭肉眼、煙三文魚、雞胸肉、扒露筍、香草雜菌同牛油果。仲附送沙律菜、粟米同焗豆,賣相真係好吸引!尤其推薦黑松露炒蛋,大大份嘅炒蛋嫩滑多汁,入口充滿蛋香,加埋黑松露既點綴,口感層次豐富~紐西蘭肉眼肉質嫩滑又多汁,雞胸肉細嫩唔乾柴。蝦膏蟹肉車厘茄意粉LUNCH SET包餐湯、沙律、牛角包、餐飲,都幾抵食!上枱賣相吸晴,香氣十足,口感豐富得黎好CREAMY,意粉煮得岩岩好,彈牙有嚼勁,好Al Dente~飲品加錢轉咗Iced Mocha同Rose Latte,Rose Latte個拉花好靚,香醇咖啡夾雜香甜玫瑰香,正。
終於試到呢間好出名既All Day Breakfast,

餐廳環境潔淨寬敞,梳化卡位坐得好舒適。

下午茶時間既All Day Breakfast包餐飲,
自選組合夠哂彈性,可以揀選自己鍾意既食材。
可於接近30幾款既食物中,揀選最少4款即可。

最後我就揀咗黑松露炒蛋、紐西蘭肉眼、
煙三文魚、雞胸肉、扒露筍、香草雜菌同牛油果。
仲附送沙律菜、粟米同焗豆,賣相真係好吸引!

尤其推薦黑松露炒蛋,大大份嘅炒蛋嫩滑多汁,
入口充滿蛋香,加埋黑松露既點綴,口感層次豐富~
紐西蘭肉眼肉質嫩滑又多汁,雞胸肉細嫩唔乾柴。

蝦膏蟹肉車厘茄意粉
LUNCH SET包餐湯、沙律、牛角包、餐飲,都幾抵食!
上枱賣相吸晴,香氣十足,口感豐富得黎好CREAMY,
意粉煮得岩岩好,彈牙有嚼勁,好Al Dente~

飲品加錢轉咗Iced Mocha同Rose Latte,

2022-03-28
Type of Meal
Tea
2022-04-02 54 views
今天睡得很好,下午才醒來,已經過了早餐時間,不過又想吃早餐,便來到這間九龍城有全日早餐的食肆。英式全日餐$82,炒蛋,英式豬肉腸,香草雜茵,煙肉,薯餅,沙律,焗豆,牛油粟米,牛角包🥐。炒蛋很有蛋的香氣,又嫩又滑,更加有層次感。另外煙肉包着英式豬肉腸,亦很有肉味,外脆內軟,對於這個全日早餐,沒有令人失望。素食全日餐$82,多士,大啡菇,秋葵,扒蕃茄,牛油果,沙律,焗豆,粟米🌽。喜歡吃素的,這個素早餐,是最佳的選擇,沒有肉類,只有蔬菜類,其中以大啡菇和牛油果🥑的味道最為香甜。煙三文魚牛油果意大利軟包$62,牛油果的軟糯,和煙三文魚的鹹香煙燻味道,加上香脆可口的麵包,這個組合,非常好味。橙汁$10,今餐可以另加$10 ,便享用這個不是鮮榨的橙汁。

2022-03-31 140 views
放假就係食好西嘅時候,今次嚟到九龍城一間幾多人幫襯嘅Cafe,叫咗貓頭鷹全日餐($118)同鮮蝦蟹肉蕃茄蛋漢堡配薯條($118)😛扒類、意大利飯等等會跟餐湯(南瓜湯)、沙律同細細個牛角包🥐其實佢最出名嘅係龍蝦all day breakfast,見到隔離枱都有叫,賣相真係好吸引,不過我決定為荷包著想忍下口😂南瓜湯味道濃郁,仲飲到啲紅蘿蔔味,沙律同全日早餐嗰份一樣,配上黑醋汁,酸酸甜甜好開胃,沙律菜幾爽脆、唔會霉😋牛角包喺全日早餐都有出現,酥脆得嚟牛油味香濃,就算擺咗陣都仲係脆卜卜⭐️食物嚟到之後,發現漢堡包真係抵過全日早餐好多,大大份又爆餡,有5片開咗邊嘅蝦肉同好多蟹肉碎,雖然有扒刀但都係用手食先得🤣麵包表面烘到脆身,但入面保持到鬆軟🍞薯條唔算好脆不過比較粗身,所以食到多啲口感🤔全日早餐最觸目嘅當然係班尼迪蛋,蛋白熟咗但仍然有震騰騰嘅感覺,英式鬆餅表面焗到微微脆,配埋原片煙三文魚,芝士同鮮嫩嘅蛋汁,食落非常順口🥰焗大啡菇、蕃茄、茄汁豆呢啲就正正常常啦,唔想話好特別😂英式腸仔唔係好脆嗰款、口感紮實,個人嚟講就鍾意脆嘅多啲🙈煙肉煎走咗好多油,香脆得嚟唔會太燶🥓薯餅有粒粒口感,就算留到最後食都依

鮮蝦蟹肉蕃茄蛋漢堡

全日早餐最觸目嘅當然係班尼迪蛋,蛋白熟咗但仍然有震騰騰嘅感覺,英式鬆餅表面焗到微微脆,配埋原片煙三文魚,芝士同鮮嫩嘅蛋汁,食落非常順口🥰焗大啡菇、蕃茄、茄汁豆呢啲就正正常常啦,唔想話好特別😂英式腸仔唔係好脆嗰款、口感紮實,個人嚟講就鍾意脆嘅多啲🙈煙肉煎走咗好多油,香脆得嚟唔會太燶🥓薯餅有粒粒口感,就算留到最後食都依然好脆,炸得唔錯😌
貓頭鷹全日餐

兩個套餐都配茶或咖啡,加$10可以轉cappuccino或者latte,所以就試試佢嘅拉花latte,見到咖啡師咁有心機整個圖案,心情都特別靚😝
拉花latte
鮮蝦蟹肉蕃茄蛋漢堡
  • 鮮蝦蟹肉漢堡配薯條
2022-03-31 452 views
九龍城除咗泰國菜出名之外,估唔到呢度都有間主打all day breakfast 嘅西餐廳😆超級貓頭鷹全日餐份量真係好大份,適合兩個人,好豐富,包括有班尼迪蛋、英式豬肉腸、煙肉、薯餅、沙律、焗豆、牛油粟米、大啡菇、扒蕃茄、蟹肉牛油果多士,最吸引嘅一定係大大隻嘅龍蝦🦞我哋叫咗全隻龍蝦,好多膏,食完好滿足,呢度仲有得自選搭配全日早餐🤤飲品方面,我哋叫咗玫瑰咖啡,拉花好靚~甜品方面我哋叫咗New York Cheese Cake,芝士味香濃🤤我哋揀咗下午茶時間過嚟食,餐廳環境好闊落,最啱同朋友舒服咁一齊食吓嘢傾吓計😆

超級貓頭鷹全日餐

飲品方面,我哋叫咗玫瑰咖啡,拉花好靚~
Rose Latte

New  York  Cheese  cake

2022-03-22 646 views
元朗站📍 The Yell-Owl Seafood And Grill-朝早食完早餐,到晏就想tea一tea,呢間餐廳就唔適合tea😹因為份量好鬼多!下次要唔食早餐黎!貓頭鷹全日餐($118)我就簡簡單單要個all day breakfast,不過食落都好鬼飽。有egg benedict、豬肉腸、牛角包🥐、大啡菇、蕃茄、煙肉、薯餅、沙律、焗豆同粟米,夠晒豐富。最欣賞egg benedict😻切開隻蛋d蛋汁流晒出黎,配埋煙三文魚、芝士不得了🙌🏻另外大啡菇都好juicy。(女朋友話好易整,聽日整比我食😹我等。。。)燒西冷扒($168+$25)女朋友竟然食扒=我都有得食(睇佢個衰樣都食唔晒啦!)一上台見到塊扒,我古我有2/5食😹對女仔黎講塊扒都算大,尤其食左早餐嘅佢。塊扒叫左7成熟,如果我就叫5成。西冷都算厚身,目測2cm厚(帶定個⛑),不過外層比較硬身,內層就恰到好處,唔會韌。本身個set有兩個配菜,我要左一份雜菜沙律,另外加左$25要芝士瘋薯。芝士瘋薯有普通薯條同番薯條,配埋芝士夠晒邪惡,熱辣辣食不得了👍🏻(女朋友最後只係食左1/2塊扒,另外個一半我ko😎)柚子汁脆炸雞翼(跟lunch

貓頭鷹全日餐($118)

燒西冷扒($168+$25)

柚子汁脆炸雞翼(跟lunch set加$38)
其實兩個人食黎講,唔需要再加野食😂呢5隻雞翼飽到上心口。雞翼外皮好同香脆,配埋柚子汁好開胃。不過女朋友話炸得脆左d,對我黎講當然岩岩好😹😻(最後都只係食到4隻…….因為都飽到想嘔)

兩個set都另外加左$10要杯凍嘅cappuccino同lattee。

環境黎講,餐廳企理衞生,坐得舒服。唔少人都嚟慢慢飲杯咖啡食個tea。如果今日唔係咁熱會坐戶外,但今日真係不了🔥
貓頭鷹全日餐
小西冷扒(加配芝士瘋薯)
柚子汁脆炸雞翼
貓頭鷹全日餐
小西冷扒(加配芝士瘋薯)
柚子汁脆炸雞翼
2022-03-17 59 views
九龍城出名多美食,抗疫一段時間,難得出去九龍城,要填飽肚子,當然要找間用心經營的餐廳。餐廳座位舒適,絕對合適同朋友傾計的好地方,餐廳最出名的是全日早餐all day breakfast, 特別是超級貓頭鷹全日餐$248,另加$10可以嘆杯咖啡,包括有蟹肉牛油果多士,豬肉腸,軒肉,沙律,班尼迪蛋,大啡菇,薯餅,牛油粟米,黃豆和蕃茄。當職員端上枱面時,真係嘩一聲,因為好大盤,食物好豐富好吸引。我們也另外叫貓頭鷹全日餐$118,同樣有我最愛的薯餅和班尼迪蛋。龍蝦肉鮮甜多肉,整份全日早餐的份量都非常豐富。性價比非常高。食極都好似食唔完咁,所以下午茶食完飽到晚上唔洗食晚餐。

2022-03-17
2022-03-16 68 views
越來越喜歡吃all day breakfast,這次慕名來到「The Yell-Owl Seafood and Grill」,為的是⋯⋯「龍蝦」和「自選」😍.。Super Owl Set 超級貓頭鷹全日餐:我選了半隻龍蝦那份,龍蝦鉗的肉汁很多,而冄非常鮮甜超讚~~另外,蟹肉牛油果多士亦都很出色,餡料很creamy,配上脆脆多士,好吃😋.。自選全日早餐:很少地方的all day breakfast可以自選菜式,很有吃自助餐的感覺,一流!
。Super Owl Set 超級貓頭鷹全日餐:
我選了半隻龍蝦那份,龍蝦鉗的肉汁很多,而冄非常鮮甜超讚~~
。自選全日早餐:
2022-03-14
$200 (Tea)
2022-03-15 55 views
九龍城一間食all day breakfast 出名的餐廳,門面同餐廳裡面都有貓頭鷹🦉圖案超級貓頭鷹全日早餐$228比起其他餐廳的all day breakfast價錢會貴少少,因為有原隻龍蝦🦞大大隻,龍蝦肉唔會霉,咬落仲彈牙,計埋呢隻龍蝦即時唔覺得貴,仲幾抵添!特別仲有Egg Benedict, 個人幾鐘意食,荷蘭醬充足,加埋三文魚好豐富~另外仲有牛油果蟹肉多士,法包夠脆,牛油果醬入面仲有果肉口感幾好,整體來講呢個全日早餐我好滿意😊雙層芝士安格斯漢堡配薯條$108漢堡肉多肉汁,肉味濃郁,burger有兩塊車打芝士同千島醬,加上麵包酥脆,勁好食,高質👍🏻

超級貓頭鷹全日早餐$228

雙層芝士安格斯漢堡配薯條$108