2022-10-17 320 views
昨日中午去了大埔超級城食午餐,可能是星期日的缘故,所以很多食肆都要排隊,因為太肚餓了,經過C區一樓的船皇,見不用排隊,於是便入去試一試這店的船麵。泰式香濃沙嗲湯底配豬紅豬大腸河粉稀寥寥的湯底, 只有一點點的沙嗲味, 豬紅口感尚可,但豬大腸畧嫌韌了點。船皇牛骨湯底配魷魚鬚柱侯牛筋腩金邊粉。湯底夠濃郁,不過少了牛骨的香味,魷魚鬚比較韌, 牛筋腩畧嫌不夠淋。泰式秘製滷水雞髀撈蛋麵滷水雞髀淡而無味,幸好蛋面夠爽口煙韌。總括來說,對這間食店的食物有點失望
泰式香濃沙嗲湯底配豬紅豬大腸河粉
船皇牛骨湯底配魷魚鬚柱侯牛筋腩金邊粉。
泰式秘製滷水雞髀撈蛋麵
滷水雞髀淡而無味,幸好蛋面夠爽口煙韌。
總括來說,對這間食店的食物有點失望
2022-09-28 117 views
🔺龍蝦海陸套餐澎湃的海鮮還有滿滿的肉品,先從青木瓜沙拉開始說,酸酸辣辣的青木瓜絲很清爽,非常道地的味道,我好喜歡💕湯頭選擇的是酸辣口感的東央鍋還有爽口香甜的海南椰汁鍋😋海鮮都蠻新鮮,肉品的肉質也都不錯👍🏻-總評:店面的裝潢跟氣氛都非常好,以及店員態度也很親切,雖然用餐方式都是以雙人套餐為主,價格也稍高,不過我覺得實際份量真的滿多的,三個人共享也可以🤣蠻適合小家庭來用餐,可以點更多的特色餐點(ꕤ ॑꒳ ॑*)ノ-
🔺龍蝦海陸套餐

2022-08-31 222 views
假日流流忽然船麵癮起,都唔知區內有咩鋪頭有得食,平時船皇得小貓三四隻,懷住試伏嘅心態,都係去一去試下。正宗船麵真係細細碗嘅,一兩啖食完,但今次都係食番大碗N3。牛腩+牛肉片+牛肉丸金邊粉份量唔少,先試一啖湯頭,唔會太鹹,有香料味。牛腩煮得頗腍,而牛肉片同牛丸就只係普通貨色。金邊粉連埋船麵湯底最襯,因麵條係幼身容易吸湯。如果食得到辣啲,枱面有三種調味料可自行加料。另外套餐都揀左蝦卷,薯絲包裹住蝦肉,炸得香脆可口。食完覺得未至於中伏,只係人手唔夠令出品有所影響。

正宗船麵真係細細碗嘅,一兩啖食完,但今次都係食番大碗N3。

食完覺得未至於中伏,只係人手唔夠令出品有所影響。
Type of Meal
Tea
2022-08-19 182 views
泰式風情TukTuk車🛻周末去咗大埔船皇食午餐周末都有午市套餐☺️包碗麵、餐飲同小食~✪ 和牛湯麵套餐 ⌫💲88湯底濃稠,味道好香好吸引!和牛薄切,上枱時仲見到少少粉嫩顏色。口感好滑嫩,仲吸咗好多湯汁,真係好惹味。 單骨泰妹雞翼炸得香脆,點埋泰式酸辣醬,仲好味。升級咗泰仔奶茶,口感奶滑香甜。✪ 船麵 × 車仔麵 (三餸) ⌫💲48上次食都未有呢個車仔麵叫。今次就試下先。湯底揀咗泰式香濃沙爹湯。配料就揀咗滷水雞翼,柱侯牛筋腩,竹笙。竹笙吸收哂沙嗲汁精華,好香。柱侯牛筋腩好入味。【 船皇 】📌大埔安邦路3號大埔超級城C區1樓539-541號舖
泰式風情TukTuk車🛻周末去咗大埔船皇食午餐
周末都有午市套餐☺️包碗麵、餐飲同小食~

✪ 和牛湯麵套餐 ⌫💲88

✪ 船麵 × 車仔麵 (三餸) ⌫💲48

【 船皇 】
📌大埔安邦路3號大埔超級城C區1樓539-541號舖
2022-08-14 216 views
因為趕時間這一間不用排隊所以才試。裡面有一半空,附近的都在排隊,已心覺不妙,但老人家不吃肉這間可以自選車仔麵所以才大膽一試。服務是自助式,點餐取餐要自己到櫃檯點,餐具仍有水並不太衛生。點了海南雞,船麵,串燒,自選車仔麵,通菜,飲品等,坦白說沒有一樣合格而且招牌船麵超難食,船麵湯底有難聞的生水味,蛋麵沒有質感,金邊粉像擔擔面,肥牛完全是劣質肥肉,丸也是沒有一點肉味。串燒叫了四種不同的,樣子看來OK,但吃下去完全不成,牛柳粒像橡膠糖…. 最後很難完全吃完當晚回程途中,已經有一位要急去廁所肚瀉我因為比較忙極少寫食評,這次不得不如實報道,提醒其他人小心中伏。

當晚回程途中,已經有一位要急去廁所肚瀉

2022-08-13
Type of Meal
Dinner
2022-08-13 91 views
【大埔•船皇】————————————————————————諗起泰國🇹🇭食野好似唔使錢咁掛住芒果糯米飯 掛住船麵🍯|牛腩+牛肉片+生肉丸船麵/撈麵|HKD52麵底有四款選擇 蛋麵/米粉/金邊粉/河粉當然揀咗最地道嘅金邊粉 牛骨湯底味道濃郁 帶少少酸味 真材實料熬製8小時揀咗少辣 超級索汁 食哂成碗得返少少湯呢三款配料都幾好食 仲要有除炸豬皮🍯|泰式龍眼冰|HKD18食完濃味船麵 飲杯龍眼冰清清喉嚨 🍯|滷水雞髀|HKD32隻雞髀真係好大隻 加上甜甜嘅滷水汁 🍯|串燒沙嗲雞肉|HKD14串燒一定會叫沙嗲雞串 因為夠軟淋容易咬。🍯|串燒沙嗲牛肉|HKD14估唔到牛串都唔韌 沙嗲汁仲要幾好味。餐廳環境:📸📸📸📸服務質素:😊😊😊😊😊食物味道:👅👅👅👅性價比:💰💰💰💰💰消費 HKD132
【大埔•船皇】

服務質素:😊😊😊😊😊
食物味道:👅👅👅👅
性價比:💰💰💰💰💰消費 HKD132
2022-08-12 69 views
已經三年無返我嘅鄉下泰國啦,間唔中我都會食泰國嘢,船麵係我其中一樣我鍾意食嘅泰國嘢。大埔呢間方便我,所以我間唔中都會落嚟食,今次我order 咗二人餐,$198非常之抵,可以揀兩個主食,1個小食,1個秘醬通菜,同埋兩杯飲品加$30仲有個芒果糯米飯🍜 船皇湯麵$58(單點價)**配料非常足,有牛腩、牛丸、牛肉片、雞翼、雞絲、豬肉、豬肉丸、豬潤😆同埋最重要嘅炸豬皮。。船麵個湯底做得唔錯,好濃又唔會一味得個鹹,又冇腥味,好香牛肉味。船麵有幾款面底可以選擇嘅:蛋麵、米線、河粉、金邊粉。我今次就揀咗蛋麵,麵身做得幾彈牙,同埋有淡淡的蛋味,完全吸收晒湯嘅精華👍🍜泰式滷水豬仔脾飯$72(單點價)**泰國米配三隻豬仔脾,雖然隻豬仔脾唔係好大隻,但係煮得都好淋,同埋個滷水汁都好入味,又香口,配合泰國米同埋個汁幾好食😁🐖 泰式串燒4串串燒牛舌、沙嗲雞肉、沙嗲豬肉、牛柳粒😊- **秘製沙嗲醬汁做到好有泰式味道,少少辣少少椰汁味,燒到啱啱好,唔會太熟。幾好食👍**芒果糯米飯甜品芒果糯米飯超大碟,佢個椰汁調教到幾似泰國食到嘅味道,幾正宗、少少鹹少少甜,又好香椰香味。食完呢個真係好飽,呢個二人餐真係超值。

🍜 船皇湯麵$58(單點價)

🍜泰式滷水豬仔脾飯$72(單點價)

🐖 泰式串燒4串
串燒牛舌、沙嗲雞肉、沙嗲豬肉、牛柳粒😊
- [x] **秘製沙嗲醬汁做到好有泰式味道,少少辣少少椰汁味,燒到啱啱好,唔會太熟。幾好食👍

**芒果糯米飯
𖦹 船皇船麵 / 撈麵 餐 $78 呢度嘅招牌船麵亦有牛腩、牛肉片、牛肉丸、雞絲、雞翼、豬肉、豬肉丸同豬潤多種配料,非常豐富,其中以牛腩最為出色,其貌不揚成舊黑色嘢但超腍超入味。湯底充滿濃郁嘅牛肉香氣,加上可以自己揀辣度,連麵底都有金邊粉、蛋麵、河粉、米粉四款選擇。金邊粉索滿湯汁,很美味,個人鐘意船麵多過撈麵,無咁乾。𖦹 泰式炸春卷 網狀嘅脆餅包住原條炸蝦,脆卜卜,充滿泰式風味。𖦹 泰妹雞翼 單骨雞翼食起上嚟好方便,啲肉都算juicy。𖦹 青檸梳打/ 柚子檸檬梳打 +$8 兩杯特飲都係用泰國嘅銀色碗嚟裝住,得意又有特色,清新消暑。
𖦹 船皇船麵 / 撈麵 餐 $78
𖦹 泰式炸春卷
網狀嘅脆餅包住原條炸蝦,脆卜卜,充滿泰式風味。

𖦹 泰妹雞翼

單骨雞翼食起上嚟好方便,啲肉都算juicy。

𖦹 青檸梳打/ 柚子檸檬梳打 +$8
兩杯特飲都係用泰國嘅銀色碗嚟裝住,得意又有特色,清新消暑。
2022-08-02
$80 (Lunch)
  • 船皇船麵
2022-07-31 76 views
大埔泰國親民價船麵✨有多款選擇,而家價錢抵吃。《牛腩、牛肉丸、牛肉片船麵》$52有四款麵底可以選擇,包括:金邊粉、蛋麵、米粉、河粉。而我選了金邊粉,粉量也不少,軟熟度適中好吃。牛肉丸是泰式那種細細粒那款,彈牙的,而牛肉片和牛腩也有多件。飲品方面也具有特色,是用寬口的銀圓碗子裝飲品,有個人風味!《泰仔奶茶》$21很有泰國風味的奶茶味道,是香甜順滑的口感。《串燒牛柳粒》$18《串燒魷魚鬚》$15以每串形式計算,且可選擇醬汁,有:燒烤汁和沙嗲汁等等。總結:抵吃的泰國船麵。
大埔泰國親民價船麵✨

有多款選擇,而家價錢抵吃。

《牛腩、牛肉丸、牛肉片船麵》$52

飲品方面也具有特色,是用寬口的銀圓碗子裝飲品,有個人風味!
《泰仔奶茶》$21
很有泰國風味的奶茶味道,是香甜順滑的口感。

《串燒牛柳粒》$18
《串燒魷魚鬚》$15
以每串形式計算,且可選擇醬汁,有:燒烤汁和沙嗲汁等等。

總結:抵吃的泰國船麵。

2022-07-30 69 views
就算係weekend嘅大埔,都係咁人山人海,大家都想食得精緻啲大胃就去食個麵,反而飯堂式嘅餐廳就冇咁多人原來呢度嘅雞髀都好出名,果然名不虛傳,炸得好脆,咬開肉汁四濺,肉質好熱好嫩,火候控制得好完美船麵亦係呢度嘅招牌,有牛腩、牛肉片、牛肉丸、雞絲、雞翼、豬肉、豬肉丸同豬潤,分分鐘抵食過車仔麵麵底都有四款選擇,金邊粉超索湯汁,彈牙又開胃東南亞嘅表表者,海南雞飯又點可以唔叫呢?仲要係黃油飯,今日好難抗拒。雞肉份量都幾多,而且唔太肥,不妨一試估唔到呢度嘅串燒都幾有一手,燒牛舌有兩大片,燒汁好惹味,而且質感好煙靭佢哋嘅飲品都幾得意,係用碗嚟裝住,打卡值爆燈,泰茶好有茶香好冰凍,完全冇冰,所以唔會怕溝淡菠蘿冰以為佢會好甜,但原來都唔係好甜,而且果肉好多,算係幾健康嘅一杯飲品

大胃就去食個麵,反而飯堂式嘅餐廳就冇咁多人

炸雞髀

船皇船麵

麵底都有四款選擇,金邊粉超索湯汁,彈牙又開胃

海南雞拼黃油飯

串燒牛舌

泰仔奶茶

泰式菠蘿冰

2022-07-30
$114 (Tea)
炸雞髀
船皇船麵
海南雞拼黃油飯
串燒牛舌
泰仔奶茶
泰式菠蘿冰
  • 船皇湯麵
2022-07-22 90 views
估唔到呢間泰國嘅過江龍🇹🇭竟然可以用咁抵嘅價錢 食到正宗船麵🍜船皇船麵配料好豐富有:牛肉片、牛腩、牛丸、豬肉丸、豬肉片、炸豬皮、豬潤、雞翼同雞絲🐮🐷🐔寬河粉超有咬口 仲掛滿晒濃郁嘅牛骨湯 真係好好食😋
2022-07-14 114 views
住大埔咁耐都係第一次去上飲料個刻有驚喜,皆因佢係用錫碗上,好有風味,飲品味道正常。我地亦都點咗小食拼盤,不過不失。同行朋友最欣賞嘅係我地任坐唔嬲😅 夏日炎炎可以係度涼下冷氣都唔錯!
住大埔咁耐都係第一次去
我地亦都點咗小食拼盤,不過不失。
2022-06-17 125 views
今日同兩老行完大埔中心搵地方醫肚,想食粉麵🍜🍜。於是選擇船皇。海南雞飯🐥🐥拼黄油飯🍚🍚$78,由於家父口味比較清淡。於是轉左白飯🍚🍚。見到碗白飯🍚🍚嚇親我。非常大碗。雞味🐥🐥唔算好濃。但隻雞🐥🐥做到好滑身。泰式滷水豬仔脾飯🐷🐷$72,滷水豬仔脾🐷🐷份量都算多。足足有三大舊。豬仔脾🐷🐷🐷都入味。滷水汁滲晒入豬仔脾🐷🐷入面。好juicy💦💦。正宗泰國船麵x車仔麵系列🍜🍜(兩餸)$42,湯底叫左正宗船皇牛骨湯配米粉。分別叫左雞翼同雞腎。湯底🥣🥣好濃郁。牛骨味🐮🐮好重。米粉份量都好多。牛魔王拼盤🐮🐮$88,2串牛柳粒,2串牛舌同埋2串沙嗲牛肉。沙嗲牛肉好入味。而且唔會燒得太過籠。凍泰仔奶茶☕️☕️$21,貼近泰國奶茶口味。但比泰國嘅奶茶無咁甜。貼近返香港人口味。值得一讚。泰式紅豆冰🧋🧋$21,椰汁🥥🥥味濃,紅豆🫘份量都好多。熱檸水🍋🍋$18,正常發揮。成間餐廳以自助形式去點餐,而且都坐得幾舒服。價錢親民。

泰式紅豆冰🧋🧋$21,椰汁🥥🥥味濃,紅豆🫘份量都好多。
熱檸水🍋🍋$18,正常發揮。

成間餐廳以自助形式去點餐,而且都坐得幾舒服。價錢親民。
2022-04-29 159 views
之前去過尖沙咀嗰間食過一次,唔錯,最記得個泰式奶茶幾唔錯。大埔呢間個味道都同尖沙咀嗰間差唔多,幾好,但係我去食dinner,冇冷氣,食到成身汗🥵平時次次行過都冇乜人食,我估就係因為冇冷氣囉😎
之前去過尖沙咀嗰間食過一次,唔錯,最記得個泰式奶茶幾唔錯。
平時次次行過都冇乜人食,我估就係因為冇冷氣囉😎
2022-02-18 178 views
今次真係去咗一間好有特色嘅泰國店,非常濃厚嘅泰國風味,就咁睇呢度嘅裝修就已經好掛住泰國嘅地方啦!好推介大家試吓呢一個澳洲和牛船麵!分量超級多,牛肉真係好好食,真係有入口即溶嘅感覺!而且呢度嘅湯底非常香濃,我自己好鍾意因為食得出係每日新鮮食材烹調而成,所以非常入味!