2021-03-05 170 views
閒日下午諗住搵間cafe飲杯野睇下書點知坐坐下侍應突然走埋黎殺出一個"45分鐘"限時規定......眼都突埋,事前完全冇講總之有客黎就趕人走......佩服想隨便買杯咖啡takeaway還可以但就唔好俾個門面厄左如果想搵地方hea下打卡就去第間算,畢竟西環大把選擇未試過特登寫review但今次真係忍唔住.....講真做生意一係就先小人後君子講明人多最多坐幾耐。如果真係好想turnover多啲嘅就搵間細舖做takeaway算啦好心....
閒日下午諗住搵間cafe飲杯野睇下書

總之有客黎就趕人走......佩服

想隨便買杯咖啡takeaway還可以
但就唔好俾個門面厄左
如果想搵地方hea下打卡就去第間算,畢竟西環大把選擇

未試過特登寫review但今次真係忍唔住.....
Chicken croffle combo $138好難食....本身店員話等10分鐘但等左20分鐘...望住佢地即刻整 但遞到上黎係唔熱同唔暖的即刻整 但都可以係凍嘅...佢1個係辣 1個係甜兩個都唔好味😖雞唔香同甜味唔夾再加埋啲紫菜同芝麻 好奇怪呀個組合🙈 辣個個啲雞都係唔香又唔脆淋淋的.. 同埋都有啲難切唔好食 所以覺得好貴🥲 佢個啲雞球 supermarket都有得買 係屋企用氣炸唔加任何醬都好味過佢咁整仲要同朋友1人叫左1個 食得好辛苦..另外個(waffle/croissant ?)定包底發得唔夠好 咬落去好厚 (睇相就見到喇)同有啲硬 整體黎講:好難食,味道唔夾,即刻整但黎到係凍🤮Latte不過不失~佢地店有個位係3角形嘅 1邊就低啲長凳另1邊就高嘅長凳,如果你係坐係三角形個角位 你同坐高啲個排係會面對面/佢地嘅鞋係對住你膝頭.... 所以坐嘅時候要就下位 都坐得唔算舒服(仲要角位人地飲完嘅水唔收 盆栽後面又鋪哂塵...)*最憎啲cafe淨係識用啲外觀靚嘅餐具..切toast真係好難切...隻碟又輕 1切隻碟轉黎轉去 跟住啲野食係秒速散哂.......可以讚嘅位:

Chicken croffle combo $138
即刻整 但都可以係凍嘅...

佢1個係辣 1個係甜兩個都唔好味😖
雞唔香同甜味唔夾再加埋啲紫菜同芝麻 好奇怪呀個組合🙈

辣個個啲雞都係唔香又唔脆淋淋的.. 同埋都有啲難切

仲要同朋友1人叫左1個 食得好辛苦..

Chicken croffle combo

另外個(waffle/croissant ?)定包底
發得唔夠好 咬落去好厚 (睇相就見到喇
)同有啲硬

Chicken croffle combo

整體黎講:好難食,味道唔夾,即刻整但黎到係凍🤮

Latte
不過不失~

(仲要角位人地飲完嘅水唔收 盆栽後面又鋪哂塵...)

可以讚嘅位: 店顏色襯得幾好
2021-02-17
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
2021-02-08 290 views
🤍TlL Today Is Long🤎最深印象是Cafe的環境很多都用弧形設計💕挺特色!最近留意到很多cafe也用拼色塊的設計,磚紅色和白色色調是TlL的特色。室內空間比我想像中細,大約只有6至7個座位,但座位也是挺舒服的。cafe 是Pet friendly 的喔🐶 平日去不會太多人,我去的時候不用等位喔!食物方面主要是麵包🥯 toast, cake, pie為主,我最想吃的抹茶蛋糕原來平日不供應🤦🏻‍♀️,如果想吃,記得打電話去問一下有沒有供應喔!——————————————Avocado 🥑 and egg croissant 🥐 牛油果配牛角包🥐比起配toast,味道更香口!我喜歡牛角包一層一層超級薄脆,不會太油膩,吃了半個就很飽了🙆🏻‍♀️但包底有點太硬,要用啲牙力🤣我想切開和朋友分享,只能說第一,二刀絕對切不開啦!Latte ☕️拉花很漂亮🤍是帶酸的咖啡,不會太酸,不愛酸的我覺得可以接受!很濃咖啡味!但份量算是細杯☕️——————————————TIL Today Is Long (西環)西環西營盤皇后大道西172號建興樓地舖#flywithme_cafe#flywithme_西營
🤍TlL Today Is Long🤎

——————————————
Avocado 🥑 and egg croissant 🥐

Latte ☕️
但份量算是細杯☕️

——————————————

TIL Today Is Long (西環)
西環西營盤皇后大道西172號建興樓地舖

#flywithme_cafe
#flywithme_西營盤
在西環想飲咖啡都幾多選擇,這間由大清早開到夜晚,顏色就像太陽落山的黃昏時間,配搭圓弧線條充滿設計感,坐著邊喝咖啡邊看著人來人往很寫意。TIL Today Is Long 就在西營盤地鐵站 A1 出口正對面,交通非常方便,唔係住附近過來飲咖啡都唔會好難搵。店面不大但設計很有心思,並善用三角形角落劃出兩排座位,牆上以白色大圓形呼應弧形大窗。店內其本上只有8個座位,這天我是平日十二點左右過來,剛好是人流不多的時間,蠻多客是買咖啡或輕食外賣帶走,所以座位都任我坐,又可以拍很多空景照片。架上有澳洲咖啡豆和環保杯子等產品,油畫是藝術家Anna Salenko的作品,她的特色是用鏟子作畫,油彩線條有趣。又話說我飲完咖啡那天有機會參加她的油畫工作坊,沒想到先在這邊見到,也算是有緣分喎。這邊有咖啡飲也有提供輕食。想食得健康低碳有沙律碗,入面好似係無碳水既。牛角包、多士和手卷都有一款無肉版,另外也有各種甜食。咖啡分「Short Day」和「Long Day」兩大類,睇你諗住坐幾耐再揀。 Avovado and Egg Croissnt HK$60 / Latte HK$40店內都以輕食為主,我覺得無檯

這邊有咖啡飲也有提供輕食。

想食得健康低碳有沙律碗,入面好似係無碳水既。

牛角包、多士和手卷都有一款無肉版,另外也有各種甜食。

店內都以輕食為主,我覺得無檯的關係都唔適合食太複雜。這款牛角包三文治夾左牛油果醬和水煮蛋,牛油果醬有點灰灰的,應該要落多點檸檬汁。夾水煮蛋我覺得都幾特別,仲以為會係炒蛋添,原來水煮蛋都幾好食。

咖啡味道都幾有層次,中間帶堅果香。順帶一提,轉植物奶是不用加錢的。

西環咁多間咖啡店你試左晒未?我覺得這間都幾可以Encore,下次再約朋友來影相。
2021-02-05
2021-01-29 343 views
今日個女話想食甜品, 同埋佢指定要去呢一間試下, 因為去到已經下午五點, 原味cheese cake都買曬, 佢哋個靚女職員 介紹我食 Nutella with Banana Croffle. 佢哋啲職員全部都係後生仔女, 服務態度好,又有熱誠。 我喺等候期間, 坐喺梳化度, 真係覺得悠閒寫意, 佢哋嘅外賣盒都好有外國feel, 簡樸自然。Croffle 喺韓國非常流行,即是牛角包和窩夫合併, 喺香港比較難找。 佢地整得幾好, 甜度適中, 如果未試過都值得試下。 今次都係外賣, 希望下次可以坐喺度慢慢歎。
Nutella with Banana Croffle
Nutella with Banana Croffle
2021-01-28 278 views
如果沒有咖啡嘅一日,我相信每一日都係漫長嘅一天~Today Is Long😝西營盤新開Cafe~喺地鐵站A出口大約1分鐘就到啦~見到橙白色設計,喺呢一區好突出~感覺好似去左外國咁🤩本來上一次都想試但係實在太多人排隊~琴日好好彩唔使排隊就有位坐啦🤩店內嘅設計都係走簡單風~幾舒服不過就空間唔大~由於限聚令,入面淨係坐到三檯2人~如果係假日就要預咗要等😬我鍾意餐牌係比較簡短~因為個人有選擇困難症大家有冇發現到佢哋個logo係好似藥丸咁🤔叫咗兩杯flat white~拉花都算唔錯☺️不過係偏細杯的😬係用陶瓷杯所以拎嗰陣要小心熱啊😝咖啡都算濃~屬於偏酸的~我個人就唔好酸😶牛油果蛋牛角包🥐牛油果味唔算話太香濃,牛角包個底就有啲硬,普普啦,不過幸好我唔算太肚餓😂不過飲完咖啡都有滿足嘅感覺😆

本來上一次都想試但係實在太多人排隊~
琴日好好彩唔使排隊就有位坐啦🤩

店內嘅設計都係走簡單風~幾舒服

不過就空間唔大~
由於限聚令,入面淨係坐到三檯2人~
如果係假日就要預咗要等😬

我鍾意餐牌係比較簡短~因為個人有選擇困難症
大家有冇發現到佢哋個logo係好似藥丸咁🤔
Flat  white

Flat  white

係用陶瓷杯所以拎嗰陣要小心熱啊😝
咖啡都算濃~屬於偏酸的~
我個人就唔好酸😶
Avocado   Egg  crossitant

Avocado egg croissant

牛油果蛋牛角包🥐

Flat  white  &  avocado  egg  croissant

不過飲完咖啡都有滿足嘅感覺😆

2021-01-06 390 views
呢間新開coffee shop, 實在多人,不停有人打卡,我weekdays 去,由5pm坐到6pm都係滿座, 好難影唔到其他人呢⋯⋯BTW, 咖啡好啱我,好nutty, 好飲!有室外和室內,坐室外比較舒服,反而坐入面有啲侷促。
2020-12-26 508 views
一個寧靜的聖誕,boxing day 也無乜嘢做。三時左右便和朋友再去這店飲咖啡和食些東西。已是第三次去。我們叫了一杯long black, 一杯espresso, 再叫了一件綠茶芝士疍糕,一件三文魚 beet root wrap. wrap要$88, 但喜出望外,因足料, salmon大大舊和新鮮。好好味,值得一讚,要試。咖啡夠濃但遍酸和甘味,因是澳洲風情咖啡。
咖啡,餅,三文魚wrap
2020-12-15 468 views
Magic ——味道非常好。但是拉花呢???因為點了紙杯外賣裝,就可以這樣奉客了?拜託只是因為疫情不想使用瓷杯罷了。barista連蓋奉上,打開簡直驚嚇!簡直連鎖店的風格。
Magic ——

味道非常好。但是拉花呢???

簡直連鎖店的風格。

又一間特色咖啡店,位在西營盤站皇后大道西,這個位置就是咖啡客太多咖啡店太少。TIL咖啡在水準之上,食物也美味,店面的設計有記憶點也是間不錯的打卡店,希望長做長有。環境西營盤站的新咖啡店,跟對面的wintons 一樣是主打澳式咖啡,不過色調很不一樣,TIL 採用明亮的橙色跟白色為主,予人活力愉快的感覺,印象中香港比較少咖啡店用橙色,這樣也不失為突圍而出的好方法。除了用色大膽外,店的設計也很聰明,香港地少店面積少,此店設有店外座位,用大玻璃連接店內跟店外的座位,也延伸了店內的空間。食物先談咖啡,連combo的選擇也很多,我點了個用single origin (另可選house blend) 的 1 espresso + 1 piccolo,我忘了咖啡豆是什麼,只記得espresso 一喝下去酸度蠻高,但出奇地易入口。Piccolo 很順滑,加奶後酸度沒那麼明顯,反而帶點點堅果香。食物點了個croffle combo,試了全部共兩款口味,maple syrup with bacon 跟nutella with banana。Croffle 就是croissant和waffle 的合體,很酥脆

食物
食物點了個croffle combo,試了全部共兩款口味,maple syrup with bacon 跟nutella with banana。Croffle 就是croissant和waffle 的合體,很酥脆。兩款口味都配搭得很好,maple syrup with bacon 屬於鹹點,另一款就是甜點 。

croffle combo and espresso + piccolo

2020-12-10
$143 (Tea)
  • coffee combo
  • croffle
2020-12-10 409 views
最近火紅既cafe. 一個星期三既上午都keep住有客,可惜既係佢鋪仔細細,限聚令下,室內淨係可以坐4-6人,室外亦係得4個位,唔少人黎到只可以買外賣。我覺得最出色既係Mocha,真係好好飲,朱古力味夠濃!另外,試左Magic,佢係一種墨爾本牛奶咖啡,比起flat white少啲奶,但係都幾滑,唔錯。Magic既份量比較細既食物大概要15分鐘先上菜,但係見到廚房真係即叫即製,呢個Avocado & Chicken Wrap見住佢係啱啱俾火槍燒完個皮脆左先拎出嚟!牛角包都好脆,但係配牛油果有少少heavy.其實本身喺IG見到佢既baked cheesecake都覺得好吸引好想試,但係只限weekend供應,唯有下次啦!

我覺得最出色既係Mocha,真係好好飲,朱古力味夠濃!
Mocha

Magic

Magic既份量比較細既
Chicken  and  Avocado  Wrap

Avocado  and  Egg  Croissant

牛角包都好脆,但係配牛油果有少少heavy.

Mocha
Magic
Chicken  and  Avocado  Wrap
Avocado  and  Egg  Croissant
2020-12-08 257 views
經過西灣,見到開了一間新的咖啡店,便行入去想試試。地方細細,無枱無凳,如想坐下,便隨意坐在長椅便可。飲咖啡便有13款可選擇,我點了double espresso 和Latte 也是濃的咖啡而不是那些淡淡無味那些,不過帶有酸的咖啡,我找了很久,終於找回這咖啡味。也有些輕食,我叫了個綠茶芝士餅,好特別,送咖啡好好味。再看看menu, 如有幾個朋友可叫幾杯不同的咖啡,計起來比單平。我鍾意,有著數,haha. 嘆完杯咖啡,想去廁所因店舖細便問問有無。counter 姐姐便叫我行入去,牆上有個design 原來是店TIL 的全寫=Today is Long, 幾有design特式,唔講都唔知。新coffee shop, 簡而清,幾好。可試試,I like.
咖啡,輕食

咖啡,輕食
2020-12-01 2667 views
📌 TIL Today Is Long~西營盤上個禮拜去咗呢間西營盤新開嘅澳式咖啡店🇦🇺喺大街上都幾搶眼 同附近嘅建築物有好大嘅對比😂以鮮明嘅橘紅色同白色為主調 顏色醒目🧡運用了很多拱型線條 店內兩張長凳呈三角形圓弧設計風格很特別 令人印象深刻😍大片落地玻璃滲透着陽光 採光度十足角落更擺放盆栽點綴室內空間 感覺寫意😌位置相對上比較少 而且坐得不是特別舒服但星期六下午去到人流都不算太多😎主要提供輕食同咖啡 芝士蛋糕好似係週末才提供同埸加映 @f.o.v_ 嘅Coffee Guide😍個個都輪着拎嚟睇最興奮嘅係當日見到兩隻超級可愛嘅柴犬🐶佢哋一嚟到即刻變成成間店嘅明星 個個爭住同佢地影相任影唔嬲 超級乖🥰 @shiba_momomia_mann 令我這天的咖啡遊心情更加愉悅❤️1️⃣ 𝗛𝗼𝗷𝗶𝗰𝗵𝗮 𝗕𝗮𝘀𝗾𝘂𝗲 𝗕𝘂𝗿𝗻𝘁 𝗖𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲𝗰𝗮𝗸𝗲 $𝟱𝟱 (𝟴.𝟱/𝟭𝟬)來自 @hemma.hk 嘅芝士蛋糕焙茶味好香濃 芝士味非常突出🧀口感鬆軟幼滑 好creamy‼️冇諗到咁好食😋2️⃣ 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲 $𝟰𝟬 (𝟴/𝟭𝟬)用上澳洲烘焙的咖啡豆🇦🇺陶瓷杯美美的 比較細杯 咖啡濃郁 偏nutty☕️ 口感順滑
📌 TIL Today Is Long~西營盤

來自 @hemma.hk 嘅芝士蛋糕
焙茶味好香濃 芝士味非常突出🧀
口感鬆軟幼滑 好creamy‼️
冇諗到咁好食😋

2️⃣ 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲 $𝟰𝟬 (𝟴/𝟭𝟬)
用上澳洲烘焙的咖啡豆🇦🇺
陶瓷杯美美的 比較細杯
咖啡濃郁 偏nutty☕️
口感順滑 較容易起泡~

3️⃣ 𝗠𝗼𝗰𝗵𝗮 $𝟰𝟱 (𝟴/𝟭𝟬)
呢杯Mocha入口也很順滑

環境服務🥂: 8/10
推薦指數👍🏻: 8/10
🍴: TIL Today Is Long
📍: 西環西營盤皇后大道西172號建興樓地舖
🔍: 07:00-18:30(Mon-Sun)

☟︎ 同地區餐廳
#hkhungryfoodie西營盤
☟︎同類型餐廳
#hkhungryfoodie西式
☟︎ 同款式餐廳
#hkhungryfoodiecafe
  • 𝗛𝗼𝗷𝗶𝗰𝗵𝗮 𝗕𝗮𝘀𝗾𝘂𝗲 𝗕𝘂𝗿𝗻𝘁 𝗖𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲𝗰𝗮𝗸𝗲
2020-11-24 475 views
西營盤新開嘅澳洲風咖啡店☕️裝修行簡約風格,以白色、啡色為主色調。落地玻璃滲透窗外陽光好舒服☀️不過位置較少,假日經過都見到要排隊。今次都係買takeaway。買咗杯Dirty ($40) kill blue monday,Dirty嘅奶夠凍,espresso夠熱,口感好舒服。亦好有咖啡香,不過我中意濃味重啲,如果咖啡味再重啲更好另外朋友叫咗杯Americano ($35)亦一啲都唔馬虎!咖啡順口得嚟,唔會太酸。最啱一早起身買嚟返工飲

Dirty

2020-11-23