2023-02-26 577 views
平時冇喺葵芳買咖啡飲,咁岩經過有間小店諗住支持下企左喺度一陣店員見到我同朋友完全無視左我地繼續做自己野到佢「得閒」take order / 收錢 黑口黑面 好似阻住佢做野咁 非常冇禮貌 可能好似佢門口個牌話齋 “You can’t buy happiness, but you can buy coffee” lol
平時冇喺葵芳買咖啡飲,咁岩經過有間小店諗住支持下
企左喺度一陣店員見到我同朋友完全無視左我地繼續做自己野
2023-02-06 448 views
想order杯咖啡,店員服務態度差,好串,話好忙唔得閒,仲有好多碟意粉未整,幾杯咖啡沖,鍾意就等,心諗得你一個人忙都冇計,但洗唔洗咁串,禮貌少少唔得咩,我專登過黎幫襯,仲要受你氣。
2023-02-05
2022-09-26 693 views
約咗肥妹去葵芳,我早到咗所以上網就睇吓葵芳附近有無d特式cafe俾我坐住等.竟然俾我搵到呢間好特別嘅綠色cafe @Timecoffee,網上面見到D相都幾靚,好啦,趁有時間就行過去試吓啦! 小店位置有點隱蔽,係學校區和舊街舖附近,不過位置係街上的轉角位,而且店舖外面牆油上樹綠色,係一條舊舖林立嘅街上( 小店隔離有間五金舖)就顯得好突出 店舖小小,坐位不多,有bar 枱位,而巷上亦有長櫈,menu都幾豐富,又有多款特式咖啡飲品,不同種類嘅既Bagel,輕食為主 🔮綠色係小店嘅signature colour,所以我就叫咁杯綠色飲品,Matcha Latte,🍵抹茶味濃,奶香滑!Good! 🔮Salmon Bagel 🥯 Bagel 外面煙靱,裡面軟綿,夾住煙三文魚和蕃茄生菜,食落感覺好清新 配埋小店環境,真係有種好fresh既感覺

店舖小小,坐位不多,有bar 枱位,而巷上亦有長櫈,

🔮Salmon Bagel 🥯
配埋小店環境,真係有種好fresh既感覺
2022-07-16
2022-07-02 628 views
有日黎開葵芳做嘢,難得朝早黎到緊係睇下有冇咩特別可以試下,然後搵到呢間綠色小小咖啡店。小店逢星期一至日都開,最早8點已經開門架啦;除左坐bar枱,旁邊亦有少量座位,背後仲有道文青風既牆添!店鋪小小但Menu都幾豐富架,例如有奄列、bagel、沙律、甜品、意粉等等🍳.Seasonal bagel HKD68當日朝早想食bagel既心情,店員推薦左太陽蛋煙肉比我🥯個bagel好特別,係芝士味,鹹鹹地好開胃,口感煙韌!太陽蛋煎得好靚,吉穿之後既蛋漿,連埋帶微微酸辣既自家製burger醬一齊食,配搭perfect🤩Hot chocolate HKD45杯朱古力還可以,唔知點解黎到已經好多泡,拉花有進步空間☕️.Time Coffee 地址 |葵芳榮芳路79號葵樂大廈地下F1號舖

Seasonal bagel HKD68

Hot chocolate HKD45
杯朱古力還可以,唔知點解黎到已經好多泡,拉花有進步空間☕️

Time Coffee
地址 |
葵芳榮芳路79號葵樂大廈地下F1號舖
Type of Meal
Breakfast
2022-05-11 464 views
𝐄𝐧𝐣𝐨𝐲𝐢𝐧𝐠 𝐭𝐡𝐞 𝐜𝐨𝐦𝐛𝐢𝐧𝐚𝐭𝐢𝐨𝐧 𝐨𝐟 𝐛𝐚𝐠𝐞𝐥 𝐰/ 𝐤𝐚𝐲𝐚 𝐛𝐮𝐭𝐭𝐞𝐫 𝐟𝐨𝐫 𝐭𝐡𝐞 𝐟𝐢𝐫𝐬𝐭 𝐭𝐢𝐦𝐞 🥯🧈𝐚𝐧𝐝 𝐢𝐭 𝐰𝐚𝐬 𝐬𝐮𝐫𝐩𝐫𝐢𝐬𝐢𝐧𝐠𝐥𝐲 𝐚 𝐜𝐮𝐭𝐞 𝐜𝐨𝐦𝐛𝐨 🥰𝗞𝗮𝘆𝗮 𝗕𝘂𝘁𝘁𝗲𝗿 𝗕𝗮𝗴𝗲𝗹 (𝗰𝗵𝗼𝗶𝗰𝗲 𝗼𝗳 𝘄𝗵𝗲𝗮𝘁 𝗯𝗮𝗴𝗲𝗹) $𝟱𝟬𝗟𝗼𝗻𝗴 𝗕𝗹𝗮𝗰𝗸 $𝟯𝟱𝗘𝘅𝗽𝗿𝗲𝘀𝘀𝗼 𝗧𝗼𝗻𝗶𝗰 $𝟱𝟬

𝗘𝘅𝗽𝗿𝗲𝘀𝘀𝗼 𝗧𝗼𝗻𝗶𝗰

𝗟𝗼𝗻𝗴 𝗕𝗹𝗮𝗰𝗸 $𝟯𝟱

𝗟𝗼𝗻𝗴 𝗕𝗹𝗮𝗰𝗸

𝗘𝘅𝗽𝗿𝗲𝘀𝘀𝗼 𝗧𝗼𝗻𝗶𝗰 $𝟱𝟬

𝗘𝘅𝗽𝗿𝗲𝘀𝘀𝗼 𝗧𝗼𝗻𝗶𝗰
𝗟𝗼𝗻𝗴 𝗕𝗹𝗮𝗰𝗸
2022-04-27 325 views
開完工梗係整返杯啡先啦XD好記得個時佢地岩岩開,飲過佢地的DIRTY都相當唔錯~ 今次再去終於有位可以坐低飲杯野雖然坐低個個位係後巷,但都OK GE店員亦好好,開左風機比我~ 驚我熱XD不過我好黑仔,因為咁岩撞正佢呢度前多DD個個位係度執梗垃圾~就真係有垃圾味了SOSAD~~~我叫左杯FLAT WHITE ($45)個奶打得好,細滑,同咖啡好夾,唔錯~ 不過就係因為個陣垃圾味所以坐左一陣就走了...其實呢度仲有意粉、蛋糕同BAGEL~不過我去個時就係正正無位先坐左後巷位XD 所以下次再黎食過啦XDFollow IG : _trente.six_
開完工梗係整返杯啡先啦XD
好記得個時佢地岩岩開,飲過佢地的DIRTY都相當唔錯~

今次再去終於有位可以坐低飲杯野
雖然坐低個個位係後巷,但都OK GE

店員亦好好,開左風機比我~ 驚我熱XD
就真係有垃圾味了SOSAD~~~
Flat White

我叫左杯FLAT WHITE ($45)
Flat White

個奶打得好,細滑,同咖啡好夾,唔錯~
不過就係因為個陣垃圾味
所以坐左一陣就走了...

Follow IG : _trente.six_
2022-04-26
$40 (Lunch)
2022-04-21 244 views
一直飲開這間的咖啡,覺得幾香,啲豆岩口味。但最近兩次,唔知係唔係天氣熱,一次飲凍cappuccino,一次飲熱cappuccino ,兩次飲完返去都肚屙。懷疑啲奶出事,希望多注意一下。
2022-03-27 236 views
上午飲左一壺普洱都頂唔緊~今日真係好眼瞓咁!三點幾要飲返杯咖啡幫幫手🙃要去葵芳買嘢,可以順手試葵芳區嘅咖啡店!今次試呢間小店叫Time Coffee~呢區黎講少有嘅特色街頭小店!Flat white (Oat milk)$45哈~雖然拉花賣相就爭左啲,但咖啡味都幾香濃,係我鍾意嘅味道黎嘅!拉花唔靚唔緊要啦,好飲就得啦!另外,介紹返呢度除左咖啡/飲品仲有意粉、Cake、bagel呢啲食,下次冇咁飽應該會試下叫Cake食😅
上午飲左一壺普洱都頂唔緊~今日真係好眼瞓咁!
三點幾要飲返杯咖啡幫幫手🙃
要去葵芳買嘢,可以順手試葵芳區嘅咖啡店!
今次試呢間小店叫Time Coffee~
呢區黎講少有嘅特色街頭小店!

Flat white (Oat milk)$45
拉花唔靚唔緊要啦,好飲就得啦!

2022-03-27
$45 (Tea)
2022-02-08 229 views
自從2019年之後,鐘意飲咖啡既我就捨棄了連鎖咖啡店,因此想尋求其他選擇。見到葵芳開左間咖啡店,加上大部分食評都讚口不絕,因此慕名而來。可惜令人印象深刻既唔係咖啡,而係男店員(定係老闆?)既趕客態度。因為曾經係其他咖啡店外賣時發生烏龍野,係等侯咖啡期間,問清楚外賣事項,該男店員可能誤會左我講既野,態度不太耐煩,一副包拗頸既態度,一定要拗贏我咁。明明係早上非繁忙時間,得我一個客人,正常既問題都咁唔耐煩,賣所謂精品咖啡既人既態度仲差過做茶餐廳,同其他食評所寫既野截然不同,實在教人不敢恭維。本身滿心期待既咖啡因為一肚氣都飲唔出佢既好滋味。其實呢幾年都儘量響應支持小店,但可惜我冇貼錢買難受既興致,咁有態度既小店,我真係高攀不起!
2022-02-08
2022-02-01 165 views
超級開心!初一都有咖啡飲。每年初一忙住周圍拜年,忙足一日,中間必須一杯咖啡叉叉電,但最苦惱嘅地方係好難搵一杯好飲嘅咖啡,往往求其飲杯M Cafe就算數🤷🏻‍♀️。今年認真search下,發現葵芳呢一間小小的coffee shop竟然有開門,即刻去探一探佢。店面小小,但睇下佢嘅裝飾,都幾有心思喺呢個時勢,呢句說話好啱聽。叫咗兩杯Hot Latte, 等咗一陣,冷風下拎住一杯熱騰騰的咖啡,幸福感培增。試飲一啖,👌。不能說是完美,但比連鎖店的好太多了!加上在年初一,有一杯有心思嘅咖啡飲,夫復何求。行咗幾步,聽到個一把男仔聲:「唔記得咗個[體]字點寫。😆😆
超級開心!初一都有咖啡飲。

喺呢個時勢,呢句說話好啱聽。

行咗幾步,聽到個一把男仔聲:「唔記得咗個[體]字點寫。😆😆
2022-02-01
TakeAway
$40 (Lunch)
每逢weekend 假日去到葵芳 兩個商場 葵涌廣場 同 新都會廣場都例牌 #人山人海想搵個地方chill 吓 呢兩個商場真係選擇唔多 依家有good news 啦😉行多幾步 穿過葵涌廣場➡️去運動場方向可以搵到係路邊 揸🚗幾朋友買外賣夠方便 甚至泊係旁邊 chill 返杯coffee都得😌#flatwhite $40賣相方面 講真 佢地嘅 #拉花 真係差啲啲😅不過味道先重要 夠滑 溫度ok 咖啡味都好香比較nutty #Latte $40相對flat white 奶嘅比例多啲~不過同樣都飲得出nutty 咖啡味#icedamericano $40唔算好濃 dry身啲 因為nutty 豆地方雖少 不過亦都係咁 店員好nice 會同你吹幾句水而且都見好多係熟客有啲人行過都會打聲招呼👍🏻呢到相對兩個商場 完全係兩個mood 可以坐底chill 吓 傾吓計 就咁慢慢地渡過一個下晝=====================
每逢weekend 假日去到葵芳

不過味道先重要 夠滑 溫度ok 咖啡味都好香
比較nutty
Flat  white

#Latte $40
相對flat white 奶嘅比例多啲~
不過同樣都飲得出nutty 咖啡味

呢到相對兩個商場 完全係兩個mood
可以坐底chill 吓 傾吓計 就咁慢慢地渡過一個下晝

=====================
2022-01-22
$40 (Tea)
Flat  white
Iced  americano
葵芳終於有𝗖𝗼𝗳𝗳𝗲𝗲喝啦~位置遠離繁囂的地鐵站以一身墨綠色 默默地守候在舊街角中☕️是日光滿滿的一天喔🌅✨-☕️ | 𝗗𝗶𝗿𝘁𝘆 $𝟰𝟬 |味道和溫度都很好🥯 | 𝗞𝗮𝘆𝗮 𝗕𝘂𝘁𝘁𝗲𝗿 𝗕𝗮𝗴𝗲𝗹 $𝟱𝟬 |𝗕𝗮𝗴𝗲𝗹 烤得十分香脆而咖央醬也不算很甜 不錯美味☺️🌟7/10-📍𝗧𝗶𝗺𝗲 𝗖𝗼𝗳𝗳𝗲𝗲葵芳榮芳路79號葵樂大廈地下F1號舖

葵芳終於有𝗖𝗼𝗳𝗳𝗲𝗲喝啦~
位置遠離繁囂的地鐵站

🌟7/10

📍𝗧𝗶𝗺𝗲 𝗖𝗼𝗳𝗳𝗲𝗲
葵芳榮芳路79號葵樂大廈地下F1號舖
2021-10-25 497 views
《Time Coffee》Kwai FongTime Coffee 其實已經開左一段時間,位於葵芳近學校既後街,地點比較靜只有少數座位,另設有長櫈既小巷子,有點文青感😅深綠色既舖面,喺小街中都幾令人注目,所以都唔算難揾😏假日比較人多,所以一直末有機會試到😶終於平日放假,可以坐底一嘗🥰Nutty 口味比較喜歡,拉花都不錯💕今日試左Mocha $45 同 Flat White $40🍫Mocha 不會太甜,不錯😊☕Flat White 好smooth 💕
《Time Coffee》Kwai Fong

Time Coffee 其實已經開左一段時間,
位於葵芳近學校既後街,地點比較靜

Nutty 口味比較喜歡,拉花都不錯💕
🍫Mocha 不會太甜,不錯😊
☕Flat White 好smooth 💕

Mocha

Mocha
2021-10-25 205 views
Dropped by for a coffee. The bean isn’t as nice as before for some reason.Not sure if its becoz they are not as freshly roasted or it has to do with the grind, there is a little stale to it. It’s quite disappointing coz we went out of the way to go there. There was a stronger aroma last time i went. Since this is a little coffee shop at the corner with limited seats, its quite cozy to go in this cooler weather. They have light snack menu such as cake and bagel. The staff is always friendly and there’s a nice vibe there.
2021-08-10 384 views
有事到葵芳一遊,時間未到唯有遊走於街中打發時間。路經過某後街時被街角呢間綠色既咖啡小店吸引住所以停低腳步望下。.咖啡店只有幾個bar 檯位置,後巷都擺左幾張檯方便客人歇腳。以為純賣咖啡,但睇Menu 都見有賣唔少輕食,例如Bagel, Salad, Waffle, Soba 等等,真係估佢唔到。嚴格黎講佢似岩做外帶多少少,因為總覺後巷環境麻麻都唔太適用餐😅.Dirty 💲40⭐️3.8/5一向飲開熱啡但呢到得室外位置怕熱,叫左杯會微凍既Dirty 消磨時間。門鯡漢唔識品評,但咖啡都幾香幾順口。.不專業食評 nei.foodie
Dirty 💲40
⭐️3.8/5