3 day(s) ago 0 views
平日lunch 時間,店舖來不算太多人點了一杯咖啡,一個沙嗲牛肉牛角包最後等咗半個鐘先至有嘢食有嘢飲。期間去跟進一下進度,因為真係有啲耐。想前一問,店員就回答;「整好左既時候,你手上既號碼牌就會響」也不願,再多作回應。我心諗我梗係知啦,但係我等咗半個鐘囉,不過冇特別回應佢,因為態度真的很一般,再說下去也沒有什麼意思。附件上的圖片,那個牛角包值$88 ,不值
平日lunch 時間,店舖來不算太多人
點了一杯咖啡,一個沙嗲牛肉牛角包
最後等咗半個鐘先至有嘢食有嘢飲。

附件上的圖片,那個牛角包值$88 ,不值
2024-09-18 72 views
今日黎~饒宗頤文化館~玩~~~~~天氣熱熱地就入黎食個tea~~~~~佢嘅happy hour tea set連星期六日假期都有提供~~~~可惜~Juicy脆脆炸雞球 配黑松露蟹肉醬~咁早就冇晒🙈~~~~~最後唯有揀咗另外兩款~美式炸薯條配沙律 ~香酥雞塊配酸青瓜他他醬~仲加埋雪糕~~~~~飲品就~荔枝梳打茶~~~~雞塊同薯條都炸得啱啱好👍荔枝梳打茶就一般般🙈~~~~~總括嚟講加埋環境性價比都尚算可以😊~~~~~

今日黎~饒宗頤文化館~玩~~~~~
天氣熱熱地就入黎食個tea~~~~~

飲品就~荔枝梳打茶~~~~
雞塊同薯條都炸得啱啱好👍荔枝梳打茶就一般般🙈~~~~~
總括嚟講加埋環境性價比都尚算可以😊~~~~~
2024-09-18
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$80 (Tea)
Timeless Cafe 大自然文青打卡Café ☕️位美孚新村背山後的 Timeless Cafe,帶文青又帶歐陸風情。店內設有多個打咭位,每個角落也有不同擺設, 現代, 懷舊,文青也有。而一入門口有很多綠葉和田園擺設,巳好吸引🥰。除可以享受咖啡外還可以享受都市中的寧靜 和 大自然Ice Cappuccino $49Americano $42咖啡味道平均 , 在炎炎夏天下飲下立即減暑降溫。📍荔枝角青山道800號饒宗頤文化館G座地舖. 港鐵荔枝角站C 出口
Timeless Cafe 大自然文青打卡Café ☕️

而一入門口有很多綠葉和田園擺設,巳好吸引🥰。

除可以享受咖啡外還可以享受都市中的寧靜 和 大自然

Ice Cappuccino $49
Americano $42

咖啡味道平均 , 在炎炎夏天下飲下立即減暑降溫。

2024-09-08
$50 (Tea)
Celebration
Birthday
Dining Offer
Coupon, Voucher
2024-07-03 309 views
落住大雨來到饒宗頤文化館參加非遺展覧和分享會。時間許可,到館內一間cafe搵啲輕食兼避雨。菠菜酥餅配沙律份量細細件,酥皮比較油膩,餅底過火己燶底。餡料尚算ok。Cappuccino 咖啡味濃厚,但餘韻味稍為弱,整體不錯。

菠菜酥餅配沙律
份量細細件,酥皮比較油膩,餅底過火己燶底。餡料尚算ok。

Cappuccino
咖啡味濃厚,但餘韻味稍為弱,整體不錯。

2024-07-01
2024-02-06 854 views
Lunch hours 在荔枝角區唔想排隊同人逼,Timeless是個好選擇。make time to breathe in the city place /大啡菇burger $120🍔🧀唔會整得太乾,漢堡扒同芝士配搭恰到好處雖說價位偏高,但勝在環境佈置綠色一片,舒緩都市壓力一流市區中的花草樹木環境提供一個休憩空間。臨近新年仲有個市集(至年三十晚),有興趣也可來湊熱鬧。#Timeless #饒宗頤文化館#荔枝角🧧

大啡菇burger $120🍔🧀
唔會整得太乾,漢堡扒同芝士配搭恰到好處
雖說價位偏高,但勝在環境佈置綠色一片,舒緩都市壓力一流

#Timeless
#饒宗頤文化館
#荔枝角

🧧
2024-01-30 511 views
呢間Timeless Cafe位於饒宗頤文化館入面,店舖內外都充滿住各式各樣嘅打卡位!參觀完饒宗頤文化館之後,來呢到坐低慢慢嘆返杯咖啡或者茶就最好不過啦~Ice Mocha💰HK$55朱古力味同咖啡味嘅比例控制得幾好,唔會太苦,朱古力味比較重,適合初學品嚐咖啡嘅新手~Hot Chamomile Citrus Tea💰HK$58見到洋甘菊同柑桔呢個咁新奇有趣嘅配搭,即刻忍唔住叫來試下,淡淡嘅洋甘菊味同柑桔味估唔到原來又幾夾啵~

Ice Mocha💰HK$55

2024-01-28
$60 (Lunch)
幾年前都係與同一位姊妹來👭 饒宗頤文化館📍很有特色,每次來到都感到心曠神怡🍀原來呢度有得搞婚禮呢👰🏻‍♀️由當年的CoffeeFlow轉為Timeless Cafe,我地一樣當free flow咁飲coffee☕️🤭喜歡Timeless的日系裝潢,有tatami🤍亦有高枱,不過我們選擇了tatami🤍更舒適。感覺與世隔絕嘅環境,可以去到靜坐、睇書、閒談,渡過慢活嘅時光⏳一場來到,我試杯special drink☕️ 「有人喜歡藍」💙 藍柑橘鮮奶咖啡不過呢杯只有凍飲的~🧊加杯expresso就冇咁藍架喇🥹打卡要在之前呀📸好姊妹飲Matcha Latte🍵熱的拉花很美🤩其實我也一樣喜歡綠💚💚所以我地甜品叫咗杯Affogato係matcha味🍵💚好特別,未試過食雪糕咖啡係抹茶味🍵所以我認為好值得試👍🏻👍🏻至於點解有第4杯咖啡呢?☕️店員沖多咗杯貌似latte嘅dirty😆好啦,accepted ✔️精神啲都好☕️☕️☕️☕️女士圍埋一齊點少得甜品🍮所以除咗Affogato, 仲叫了waffle🧇唔會太巨型,啱晒2位女士食👭朱古力蜜糖牛角酥waffle🧇配vanilla ice cream🍨我最愛冰火交融嘅口感

喜歡Timeless的日系裝潢,有tatami🤍

亦有高枱,不過我們選擇了tatami🤍更舒適。

一場來到,我試杯special drink☕️
「有人喜歡藍」💙 藍柑橘鮮奶咖啡

不過呢杯只有凍飲的~🧊
加杯expresso就冇咁藍架喇🥹

打卡要在之前呀📸

好姊妹飲Matcha Latte🍵
熱的拉花很美🤩
其實我也一樣喜歡綠💚💚

所以我地甜品叫咗杯Affogato係matcha味🍵💚
好特別,未試過食雪糕咖啡係抹茶味🍵
所以我認為好值得試👍🏻👍🏻

至於點解有第4杯咖啡呢?☕️
店員沖多咗杯貌似latte嘅dirty😆
好啦,accepted ✔️
精神啲都好☕️☕️☕️☕️

女士圍埋一齊點少得甜品🍮
所以除咗Affogato, 仲叫了waffle🧇
唔會太巨型,啱晒2位女士食👭
朱古力蜜糖牛角酥waffle🧇
配vanilla ice cream🍨
我最愛冰火交融嘅口感😋

甜品之前,其實都食咗鹹點呢。😌

Menu同上一手cafe好似,都係有龍蝦包,今次就試龍蝦🦞pasta🍝

另外輕食menu有黑松露蟹肉醬多士,配沙律🥗
但係一啲都唔輕食囉🤣 有成8塊toasts🍞

Last but not least, 明太子雞翼,高度推薦💯
即叫即炸,熱辣辣,聽店主講,佢嘗試過唔同溫度、時間咁研製,比我地食呢款係好juicy, 一食真係爆汁,好滿足😋😋
2023-09-16
$300 (Tea)
  • 有人喜歡藍
  • 黑松露醬配多士
  • Waffle
  • Matcha  Latte
2023-08-09 675 views
城市慢活文化咖啡店Timeless接手咗饒宗頤Cafe個位重新佈置分開室內同室外兩個部份室內除咗用餐區另外仲有生活小品Corner 🌂出售文儀精品、服飾、杯子等家品🧢另一邊就有間迷你二手小書店📚仲有一個亮點係吧檯旁邊放咗組Locker 🔐打開入面會有勵志歌歌詞特別為DSE 同學仔打打氣呢🎶室外部份模仿草地野餐Style🏕️放置咗好幾組露營餐檯椅🌿可以一邊吹吹風一邊睇吓風景🌆餐單以小食、沙律、Pasta為主🍟另外亦有幾款甜品同蛋糕🍰🔖 German Cheese Cake 🧀賣飛佛嘅芝士蛋糕款式~近年流行半熟芝士蛋糕一街都係已經好一陣子無遇上呢日超驚喜😍喜歡佢忌廉芝士同海綿蛋糕口感輕盈食落去唔會太甜太膩👍🏻🔖 「有人喜歡藍」💙藍柑橘鮮奶咖啡☕️(終於唔係蝶豆花、謝天謝地🙏🏻)自己咖啡自己倒, I Like it! ❣️ 山區啲蚊好鬼餓、坐室外要注意🦟

城市慢活文化咖啡店Timeless接手咗饒宗頤Cafe個位

重新佈置分開室內同室外兩個部份
室內除咗用餐區另外仲有生活小品Corner 🌂
出售文儀精品、服飾、杯子等家品🧢
另一邊就有間迷你二手小書店📚
仲有一個亮點係吧檯旁邊放咗組Locker 🔐
打開入面會有勵志歌歌詞
特別為DSE 同學仔打打氣呢🎶

室外部份模仿草地野餐Style🏕️
放置咗好幾組露營餐檯椅🌿
可以一邊吹吹風一邊睇吓風景🌆
餐單以小食、沙律、Pasta為主🍟
另外亦有幾款甜品同蛋糕🍰

🔖 German Cheese Cake 🧀
賣飛佛嘅芝士蛋糕款式~
近年流行半熟芝士蛋糕一街都係
已經好一陣子無遇上呢日超驚喜😍
喜歡佢忌廉芝士同海綿蛋糕口感輕盈
食落去唔會太甜太膩👍🏻

🔖 「有人喜歡藍」💙
藍柑橘鮮奶咖啡☕️
(終於唔係蝶豆花、謝天謝地🙏🏻)
自己咖啡自己倒, I Like it!

❣️ 山區啲蚊好鬼餓、坐室外要注意🦟
星期日約咗朋友喺荔枝角,諗住去Flow Cafe,點知執咗。而家開返一間叫做Timeless。餐牌冇乜點變,叫咗啲甜品同埋凍飲。質素都保持到。電子支付淨係可以用Alipay,但係又唔可以用消費券……!結果要俾現金,搞到要行返落美孚撳錢!裝修咗,外面多咗露天座位。但天氣熱,加上落雨,所以坐返室內。但係室內裝修咗,坐得比較辛苦。有啲枱,張凳好矮,要屈住對腳坐。最入邊嗰度變成榻榻米,又係要繞住腳食。好彩有人用完張大枱,我哋立刻轉左過去坐。如果唔係根本坐唔耐。新格局,好定唔好,真係見仁見智。可能天氣涼啲,會試吓坐出外面嘅……而家就咪搞啦。

餐牌冇乜點變,叫咗啲甜品同埋凍飲。質素都保持到。
電子支付淨係可以用Alipay,但係又唔可以用消費券……!
結果要俾現金,搞到要行返落美孚撳錢!

新格局,好定唔好,真係見仁見智。
可能天氣涼啲,會試吓坐出外面嘅……而家就咪搞啦。
朱古力窩夫
朱古力窩夫
2023-07-27 277 views
由Coffee Flow手上接棒Timeless 保留部分家具一些寫在枱面牆上的金句仍得以保留包括這一句「先處理情緒 再處理事情」不禁回想電視劇「和解在後」中葉志凡也不止一次引類似「先處理心情 再處理事情」繁忙的都市節奏總令人只為生存而忘掉享受生活煩惱太多享受太少這裡稍為遠離喧鬧去沉澱一下也不錯🔅 煙三文魚潛艇堡🔅 炒蛋火腿牛角酥🔅 藍柑橘鮮奶咖啡
由Coffee Flow手上接棒
Timeless 保留部分家具
一些寫在枱面牆上
的金句仍得以保留
包括這一句
「先處理情緒 再處理事情」

不禁回想電視劇「和解在後」
中葉志凡也不止一次引類似
「先處理心情 再處理事情」

繁忙的都市節奏
總令人只為生存