2022-08-27 322 views
🎈新蒲崗崇齡街81-83號崇齡大廈8及9號鋪#時代冰室 入面環境乾淨 menu都係冰室茶餐 碟頭飯 薯條炸脾之類既野豆腐火腩飯 + 熱奶茶 $48飯正常size 睇肉得4舊 仲有勁多d汁😅豆腐味濃 火腩肥瘦適中 份量超少味道真係唔好食 真係唔浪漫椒鹽豬扒飯 + 熱奶茶 $48豬扒好夠味 多炸蒜蓉喺面
🎈新蒲崗崇齡街81-83號崇齡大廈8及9號鋪

味道真係唔好食 真係唔浪漫

椒鹽豬扒飯 + 熱奶茶 $48
豬扒好夠味 多炸蒜蓉喺面
2022-08-02 367 views
嚟到新蒲崗食早餐😀,終於可以試下時代冰室!打開餐牌,見到有好多款早餐,花多眼亂。因為好肚餓所以叫咗個份量幾大嘅歐陸早餐!有一塊炸魚枊,一份炒蛋,一條司華力腸,一個牛角包,同一份沙律,加多杯熱飲,一共四十七蚊。另外再加咗七蚊有碗小通粉。佢嘅炸魚都香脆,入面嘅魚肉唔乾,嫩滑。炒蛋就應該加咗牛奶?都係好滑嘅口感。條腸一啲都唔頹,係好食嘅司華力腸。牛角包就普通餐廳牛角包,冇咩特別。火腿通都無乜特別。成個餐食完係超級夠飽😆!味道同環境Overall都唔錯,想食個靚早餐可以考慮。🤭

今日難得出嚟新蒲崗呢邊outing😍又見到 #時代冰室🐶衝入去食先即炸豬扒麵🐷 $44即炸豬扒真係即炸 豬扒大塊同埋夠厚食落去好有口感 啖啖肉🐽表皮香脆 豬扒唔鞋口食得出係即炸 夠熱勁好食(食完喉嚨痛🤣)煎雙蛋+牛油多士🍳好lucky咁揀有孖蛋黃 🍳🍳🍳希望你每日都lucky 蛋無特喇 煎得幾靚多士應該係預先整好 唔脆唔熱🍞 😔蔥油滑雞🐥 $37見到同事嗰塊豬扒咁大塊 心諗都唔會少雞嘩 見到真係失望到嗨auntie 🥵🥵雞有4小舊 仲要係啲雞骨多商雞肉有舊仲要得皮同骨🥵 真係嚇左一跳 同灰左😵‍💫😵‍💫😵‍💫雖然係💛店 但……咁既份量都好難睇得出有良心🥺然後我同佢講…真係食到既都係得一舊肉佢就拎左去加多兩舊…只能說無下次了🥺🥺或者唔會揀雞😔希望呢間佢地老闆認真檢討下 唔好做壞💛呢個名麵味道算正常 但係絕對唔值呢個價錢其實呢個價錢都可以食到好食既早餐難得既outing心情被破壞了😢
今日難得出嚟新蒲崗呢邊outing😍
又見到 #時代冰室🐶衝入去食先

即炸豬扒麵🐷 $44
即炸豬扒真係即炸 豬扒大塊同埋夠厚
食落去好有口感 啖啖肉🐽
表皮香脆 豬扒唔鞋口
食得出係即炸 夠熱勁好食(食完喉嚨痛🤣)

煎雙蛋+牛油多士🍳

真係嚇左一跳 同灰左😵‍💫😵‍💫😵‍💫
雖然係💛店
但……咁既份量都好難睇得出有良心🥺
然後我同佢講…真係食到既都係得一舊肉
佢就拎左去加多兩舊…
只能說無下次了🥺🥺
或者唔會揀雞😔
希望呢間佢地老闆認真檢討下
唔好做壞💛呢個名
麵味道算正常 但係絕對唔值呢個價錢

其實呢個價錢都可以食到好食既早餐
難得既outing心情被破壞了😢
2022-07-03 299 views
禮拜日。晴今天與家人到了新蒲崗的時代冰室食午餐,現在良心店買小見小,實在要支持👍一行四人各自點了不同的餐,要贊的是 #份量十足 👍👍蔥油。即炸豬扒三眼煎蛋飯簡評:份量夠哂大1,豬扒大過我隻手掌😂味道:蔥油配鼓油汁,感覺是咸了點;味道不過不失推薦度:⭐⭐⭐千島炸魚漢堡拌和風Shake Shake薯條味道:也是份量十足,薯條有點淋,似外賣薯條,有點失望🥲味道偏咸😶推薦度:⭐⭐全日常餐:板燒蜜糖烤雞扒味道:算是比較正常的一味菜式,味道不算有太大驚喜推薦度:⭐⭐⭐⭐5cm 2層特厚西多士味道:個人不太喜愛食太重花生味的西多士,推薦度:⭐⭐總結:有點失水準,相比其他分店;希望新蒲崗點未1來能改善,特別味道方面,做好良心店。⭐⭐⭐
禮拜日。晴

蔥油。即炸豬扒三眼煎蛋飯
簡評:份量夠哂大1,豬扒大過我隻手掌😂
味道:蔥油配鼓油汁,感覺是咸了點;味道不過不失
推薦度:⭐⭐⭐

千島炸魚漢堡拌和風Shake Shake薯條
推薦度:⭐⭐

全日常餐:板燒蜜糖烤雞扒
味道:算是比較正常的一味菜式,味道不算有太大驚喜
推薦度:⭐⭐⭐⭐

5cm 2層特厚西多士
味道:個人不太喜愛食太重花生味的西多士,
推薦度:⭐⭐

⭐⭐⭐
2022-06-29 201 views
王牌厚切焗豬扒飯 🐷 ($59)即叫即焗,要等十分鐘到,夠哂新鮮係值得等嘅,份量都唔細,有好多芝士🧀,呈半溶狀態,撈飯一流,而d飯🍚夠乾身,粒粒分明👍🏻,佢個茄醬同出面唔同,真係落左好多鮮蕃茄🍅,比較鮮味,而且豬扒都夠淋身凍檸茶🍋 (+$3)最緊要夠凍同夠茶味👍🏻
王牌厚切焗豬扒飯 🐷 ($59)

凍檸茶🍋 (+$3)
最緊要夠凍同夠茶味👍🏻
2022-06-27 147 views
呢間#時代冰室 開左都一段日子今日終於過嚟食啦😋板煎蜜糖烤雞扒 $55咁多個餐,呢個抽選最正常,薯餅有少少乾😞其餘嘅都叫做正常推薦度:⭐️⭐️⭐️千島炸魚漢堡包 伴和風Sheak Sheak薯條🍟 $48薯條明顯就係返炸,乾身到好硬☹️魚柳漢堡包嗰塊魚柳喊到飛起😭最後都要拎咗出嚟冇食到😞推薦度:⭐️蔥油。即炸豬扒三眼煎蛋飯 $61個豬扒好鹹☹️一定要撈飯食😂唔同飯一齊食就會喊都食唔到推薦度:⭐️⭐️5cm兩層特級厚西多士(下午茶) $32呢個叫做正正常常🫣推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️食完比錢滿$50就會送雪糕🍦啦🫣👍🏻不過呢度聽人講其他分店幾好食嫁🫣但係唔知點解新蒲崗店特別唔好食😭令到我有少少失望😭時代冰室 (崇齡街) (新蒲崗)📍新蒲崗崇齡街81-83號地舖我既評分(5⭐️為滿分)環境:⭐️⭐️食物:⭐️⭐️服務態度:⭐️⭐️⭐️推薦:⭐️⭐️
呢間#時代冰室 開左都一段日子
今日終於過嚟食啦😋

板煎蜜糖烤雞扒 $55
咁多個餐,呢個抽選最正常,薯餅有少少乾😞其餘嘅都叫做正常
推薦度:⭐️⭐️⭐️

千島炸魚漢堡包 伴和風Sheak Sheak薯條🍟 $48
薯條明顯就係返炸,乾身到好硬☹️
魚柳漢堡包嗰塊魚柳喊到飛起😭

5cm兩層特級厚西多士(下午茶) $32
呢個叫做正正常常🫣
推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️

食完比錢滿$50就會送雪糕🍦啦🫣👍🏻

時代冰室 (崇齡街) (新蒲崗)
📍新蒲崗崇齡街81-83號地舖

我既評分(5⭐️為滿分)
環境:⭐️⭐️
食物:⭐️⭐️
服務態度:⭐️⭐️⭐️
推薦:⭐️⭐️
2022-06-14 211 views
今日下午去新蒲崗食午餐,行吓行吓就見到有間時代冰室,記得之前喺其他地方食過,都算幾多選擇,幾好食,今次就搵佢醫肚啦。••••••••••••••••••••••••••••••午市套餐我揀咗一個咖喱牛腩飯,個飯好快到,但係咖喱就有啲太酸,我就叫佢換第二樣嘢俾我,乾炒牛河,諗住實冇死喇。點知,個乾炒牛河都炒得幾唔好食,牛肉超級乾,河粉炒到有啲燶,有啲失望,點解食物會差左咁多。同埋我哋三個人去,啲卡位真係超級迫,坐得好辛苦。••••••••••••••••••••••••••••••
2022-06-12 209 views
住喺黃大仙都好耐冇嚟過呢邊食嘢,咁啱老豆帶我嚟先發現呢間餐廳🍴芝士撈丁+生炸大雞髀🍗+雜果沙律🥗 $56生炸大雞髀真係山炸,食得出勁新鮮勁好食😋啖啖肉😚 個雜果沙律同平時食嗰啲罐頭沙律差唔多😂 我細細個成日都食,不過個芝士撈丁麻麻哋因為啲芝士同個面分開咗,如果融合埋一齊會好啲🙈照燒豚腩片冷烏冬 $55個團腩片嘅照燒汁幾好食,不過咸咗少少🤏冷烏冬係胡麻醬嚟,不過不失👍🏻跟餐配熱奶茶同凍美祿恐龍🦖,佢熱奶茶☕️茶底好濃我鍾意呢個茶底💚個美祿就淡咗少少,不過勝在上面有啲朱古力粒粒可以加返分😌消費滿$50就有雪糕送,但係佢係限時優惠黎,今日好好彩仲有雪糕送✌🏻總括而言 (5個🧡係最高)好味指數 : 🧡🧡🧡🤍🤍服務態度 : 🧡🧡🧡🤍🤍環境打卡 : 🧡🧡🤍🤍🤍回頭指數 : 🧡🧡🧡🤍🤍📍#時代冰室 🏢新蒲崗崇齡街81-83號崇齡大廈地下8及9號舖🕗星期一至日 07:00 - 22:30

芝士撈丁+生炸大雞髀🍗+雜果沙律🥗 $56

照燒豚腩片冷烏冬 $55

總括而言 (5個🧡係最高)
好味指數 : 🧡🧡🧡🤍🤍

照燒豚腩片冷烏冬
芝士撈丁+生炸大雞髀🍗+雜果沙律🥗
2022-06-06
2022-06-09 119 views
$61只得咁少 仲要係啲雞骨同雞胸多雖然佢係一間良心店但係咁嘅份量都好難睇得出有良心,唔知係店舖嘅標準、淨係比員工偷食,同佢講話我之前食過唔係咁少,佢話係咁少跟住轉頭拎返嚟只係撥開啲肉就算。可唔可以唔好當啲客係水魚,小到咁佢隔離街食好過啦… 會唔會又貴過大x樂份量有小過大x樂, 只能說無下次。之前食開其他分店都唔會咁樣。希望呢間嘅員工唔好再偷食人啲雞喇😂(red rice 新蒲崗都唔會咁少),留返啲好薄嘅雞胸同埋雞翼尖俾客人。好客氣咁同你講想玩返正常你就hea人 撥翻開啲雞肉就算數
$61只得咁少 仲要係啲雞骨同雞胸多

2022-04-11 304 views
今天去完九龍城看中醫,本想在哪邊找吃,但記起時代有優惠焗飯,便走去試試。下午二時至六時供應,「焗芝士豚肉飯」$32能有多大份?不跟餐飲。與飯碗差不多大小的不銹鋼湯碗,盛載的一碗小小的飯,五花肉三數片,外貌是是正正,味道比較重,而且飯少汁濃,口渴。個人感是迷你版的焗飯,不是餐牌說的中size ,配料有多少,芝士 .....以後不會再點這個。二月份幫襯,是吃下午茶餐,正正常常的,往後都不敢隨便更改。曾在一月底幫襯的外賣三餸餐,網上看到的餐單與致電下單時已不同,想點的沒有了,便轉吃侍應推介的「粟米斑塊」,魚肉薄,與炸粉的比例是1:3,魚肉是一,炸粉是三,另「薑蔥霸王雞」只有七件,網上看到別人食評是一大碟的,「生炒骨」好一點,味道ok 及有些配菜。加錢跟白飯,例湯,餐飲。食物有改善空間,祈望做回剛開業時的份量與水準,日後有機會再幫襯!如在附近,情願去工廠區哪邊的紅x 吃。

個人感是迷你版的焗飯,不是餐牌說的中size ,配料有多少
,芝士 .....以後不會再點這個。

,另「薑蔥霸王雞」只有七件

如在附近,情願去工廠區哪邊的紅x 吃。

2022-03-09
2022-03-29 199 views
咩玩法?用刀叉食海南雞!定係只係得我覺得正常會跟筷子?63蚊得4件雞,有冇再過份d?!用佢呢個份量,我估一隻雞可以分到10盒飯,小棠菜同啲雞差唔多咁大,啲飯幾份量夠晒多,用啲飯塞飽你🤦🏼‍♀️味道算正常,但係絕對唔值呢個價錢,呢個價錢喺新蒲崗買到好多唔同款式又好味道嘅飯之前食過慈雲山果間都算正常(其他款式架飯),唔知係呢個飯定係呢間舖嘅問題撇除呢兩個問題,個飯味道尚算正常,如果分量多番啲會合理好多囉

TakeAway
2022-03-24 171 views
茶記永遠是趕時間之選。平時很少來新蒲崗,對這區零認識;只知道這裏很多小街、多食肆。來到這區,走在街上迷了路😁過了lunch hour,要醫肚;走著走著在街上繞了幾圏,來到這裏,見有位,就選這裏啦😄🥘XO醬厚切豬扒炒油麵 $47⭐️⭐️⭐️⭐️三星是味道,因為分量超多,加多一星。很快上枱。侍應放下後,嚇了一跳👉🏻超級大份!!!!!! 不但是碟子大😆麵還鋪滿整隻碟!豬扒不但是真的厚切,而且超多,有7塊!很香、顏色不錯,一看便知有加老抽爆炒,火侯十足。整體味道偏鹹,喜歡濃味的會很喜歡,我個人就覺得淡少少會比較好味。豬扒非常入味,有少少肥,分量超級多,配搭炒香的洋葱同吃,好惹味。油麵麵質不會過腍,炒得乾爽。我盡量吃,分量真的很多,剩下少量麵吃不完。🍹凍檸茶 +$3⭐️⭐️⭐️⭐️檸檬茶少甜少冰。同樣分量多,很大杯👏🏻👏🏻👏🏻茶底不澀,幾好味;少甜少冰,很合我口味!總括而言,一個餐才四十多元,分量這麼多,抵食夾大份。以茶記來說,地方大、環境乾淨,不錯!
茶記永遠是趕時間之選。

🥘XO醬厚切豬扒炒油麵 $47
⭐️⭐️⭐️⭐️
三星是味道,因為分量超多,加多一星。

XO醬厚切豬扒炒油麵

很香、顏色不錯,一看便知有加老抽爆炒,火侯十足。

油麵麵質不會過腍,炒得乾爽。

我盡量吃,分量真的很多,剩下少量麵吃不完。

🍹凍檸茶 +$3
⭐️⭐️⭐️⭐️
XO醬厚切豬扒炒油麵

檸檬茶少甜少冰。同樣分量多,很大杯👏🏻👏🏻👏🏻

茶底不澀,幾好味;少甜少冰,很合我口味!

XO醬厚切豬扒炒油麵+凍檸茶

$50 (Tea)
XO醬厚切豬扒炒油麵+凍檸茶
  • 凍檸茶
2022-01-25 192 views
因為夜晚6:00無左堂食,又提早下午茶時間食晚餐。Order左炸雞脾配厚蛋治。雞脾皮脆肉嫩,厚蛋治既包同蛋都好厚,而且係至愛既滑蛋,茶餐來講真係大件抵食,如果係平時既下午茶呢個餐都夠2人食,衣家一個食完真係唔使食晚餐😆
因為夜晚6:00無左堂食,
又提早下午茶時間食晚餐。
Order左炸雞脾配厚蛋治。
雞脾皮脆肉嫩,
厚蛋治既包同蛋都好厚,
而且係至愛既滑蛋,
茶餐來講真係大件抵食,
如果係平時既下午茶呢個餐都夠2人食,
衣家一個食完真係唔使食晚餐😆
Type of Meal
Tea
2022-01-22 129 views
知道時代冰室同埋米飯主題餐廳都係同一個集團,所以都好期待佢哋嘅食物,因為兩間都係我鍾意嘅餐廳,鍾意係因為食佢哋嘅沙律、魚柳、三眼仔蔥油豬扒飯、全日早餐、大大杯嘅嘢飲都係我嘅主打,這最初疫情開始佢哋重大派搓手液,我覺得良心食店唔係淨係做生意,而係應該對普羅大眾都有多多少少關愛,咁呢間餐廳係做到嘅!所以我係長期嘅粉絲,亦都係我同屋企人長期飯堂,咁當然都有要改進嘅地方例如有時餐牌嘅嘢未必可以叫,因為冇貨,可能好好賣掛!哈哈!😬😬😂😂😇😇
咁話說兩公婆食個晚餐姐,使唔使搞到咁行呀!打開個餐牌諗住食啲簡單嘢啦,點知花多眼亂,又唔想食飯又想食啲肉咁樣,咁咪叫個鐵板餐囉,因為佢寫得好勁叫做海陸空鐵板餐原來嚟到嚇你一跳,係有一隻蝦半隻細乳鴿一條好幼嘅牛仔骨,就係咁空聊聊好空虛嘅鐵板到睇吓張相就知啦!完全係成個餐廳性價比最低嘅一個餐,食完過嚟有少少失落㗎,唔講咁多!希望餐廳注意下啦。