2024-07-14 150 views
今日嚟到觀塘工廈嘅呢間Times Coffee,以校園風設計為主,餐廳入面嘅檯凳都同課室嘅書枱櫃桶凳差唔多,加埋牆上面嘅黑板裝置,比人嘅感覺好似返咗學校課室咁🤣餐廳都幾多人食,原本我哋想坐入面,都被通知已經比人book晒了😂我哋今次試咗個蟹籽卡邦尼忌廉蘑菇意粉、黑松露雜菌燉飯、明太子薯條、地瓜球作主食,蟹籽卡邦尼忌廉蘑菇意粉,上面鋪咗一層薄薄哋嘅蟹子,忌廉汁都幾多,黑松露雜菌燉飯都比得好多菇,明太子薯條炸得幾脆,唔錯🫡
今日嚟到觀塘工廈嘅呢間Times Coffee,
以校園風設計為主,
餐廳入面嘅檯凳都同課室嘅書枱櫃桶凳差唔多,
加埋牆上面嘅黑板裝置,
比人嘅感覺好似返咗學校課室咁🤣
餐廳都幾多人食,
原本我哋想坐入面,
都被通知已經比人book晒了😂

蟹籽卡邦尼忌廉蘑菇意粉,
上面鋪咗一層薄薄哋嘅蟹子,
忌廉汁都幾多,
黑松露雜菌燉飯都比得好多菇,
明太子薯條炸得幾脆,唔錯🫡
2024-07-13 94 views
位於觀塘工業大廈嘅Times Coffee,環境裝修以校園為主題🏫播放以前台灣嘅流行歌曲,有種回到過去嘅感覺😆🍴我愛台味($98)係台式All day breakfast,有芋泥麻糬肉鬆吐司🍞台灣腸,番薯條同沙律🥗台灣腸外皮爽脆,味道鹹香👅番薯條炸到金黃色,番薯香甜。麻糬軟糯有米香,配埋芋泥同肉鬆,鹹鹹甜甜幾好食👍🏻🍴下午茶餐-芋泥肉鬆蛋餅配薯條($78)芋泥同肉鬆真係一個唔錯嘅組合,芋泥軟滑,甜度適中👌🏻配埋肉鬆,鹹甜鹹甜,幾滋味😋薯條夠晒熱辣辣🔥外皮香脆。🍴玄米茶鮮奶(跟餐+$24)玄米茶鮮奶比較少見,鮮奶味🥛同茶味🍵突出,帶微微米香,味道都幾夾。🍴蜂蜜青檸梳打(跟餐+$21)酸酸地嘅青檸配上清甜嘅蜂蜜🍯清爽解渴,夏天飲夠晒解暑😆

🍴我愛台味($98)
係台式All day breakfast,有

🍴下午茶餐-芋泥肉鬆蛋餅配薯條($78)

🍴玄米茶鮮奶(跟餐+$24)

🍴蜂蜜青檸梳打(跟餐+$21)
酸酸地嘅青檸配上清甜嘅蜂蜜🍯清爽解渴,夏天飲夠晒解暑😆

2024-07-12 99 views
觀塘工廈 . 隱藏着好多高質餐廳今次呢間好有特式除咗係 歡迎狗狗嘅友善餐廳餐桌椅都用上課室嘅佈置.充滿那些年的回憶✨卡邦尼忌廉蘑菇意粉忌廉加入香濃蛋黃.味道特別香加入煙肉.蘑菇等食材醬汁豐富.口感幼滑Creamy✨酸辣醬炸雞扒漢堡Burger份量巨大.夾著厚厚嘅炸雞扒 同 菠蘿配上酸辣醬汁 仲有香脆嘅薯條✨雙重薄荷朱古力朱古力加上 冰凍幼滑嘅薄荷雪糕球裡面粒粒朱古力.口感豐富✨Latte咖啡同奶比較恰好.味道香酵仲有精緻拉花下次一定要帶埋狗狗再嚟

觀塘工廈 . 隱藏着好多高質餐廳

2024-07-10
Type of Meal
Lunch
2024-07-12 76 views
❤️巴馬臣芝士雞扒 雞扒烤到好嫩滑,搭配濃郁既巴馬臣芝士,每一啖都有濃濃既芝士,非常邪惡!!🧡焦糖燉蛋抹茶冰 面層有塊焦糖脆脆,可以敲醉同抺茶沙冰一齊食,抹茶冰非常香抹茶味~甜度岩岩好,味道香濃又唔會膩,份量唔會太大碗,唔會太heavy💛朱古力鮮奶 濃厚既朱古力味道配上香滑鮮奶,好順滑,而且仲要有個sweet sweet既拉花💚蜂蜜青檸梳打 酸酸甜甜既青檸味道,加上蜂蜜嘅香甜,再配上梳打水嘅氣泡感,飲落非常清新。好適合夏天飲,既解渴又開胃

Times Coffee (觀塘)💥抹茶紅豆冰 $108份量都算好大份要2個人以上食刨冰嘅質感唔錯 口感綿密 唔會有一粒粒硬嘅碎冰抹茶味都幾濃郁微微甘香 唔會好甜仲有啲granola係面有啲脆脆口感另外仲有蕨餅 偏軟糯抹茶雪糕幾滑奶味較重 帶少少抹茶味整體唔錯 💥Earl Grey Latte伯爵茶咖啡伯爵茶比expect濃有著一陣陣伯爵茶嘅柑橘味口感柔滑順口有驚喜!💥blackccino 面頭有好綿密嘅foam飲落好smooth如果唔想飲奶啡又覺得飲americano太單調推薦飲呢款~Times Coffee (觀塘)觀塘興業街18號美興工業大廈A座1樓C1室
Times Coffee (觀塘)

💥抹茶紅豆冰 $108

飲落好smooth
如果唔想飲奶啡
又覺得飲americano太單調
推薦飲呢款~

Times Coffee (觀塘)
觀塘興業街18號美興工業大廈A座1樓C1室
2024-07-12 68 views
觀塘緬懷中學時代cafe好去處👍1. 黑松露雜菌意粉/燉飯 $98超多菇 成碟都係滿滿嘅菇 仲有好香濃嘅黑松露醬係面到 撈埋一齊食就係香濃嘅菇味 個醬都creamy+ 玄米茶鮮奶 $24呢杯唔錯嘅 拉花好靚 而個玄米茶味都幾香濃幾出 飲落又唔太甜 飲得出啲茶味嘅回甘2. 明太子甜不辣 $58份量都ok 有8舊左右 食落煙煙韌韌 有嘅七味粉嘅調味係top 仲有啲紫菜 再加啲明太子醬 個味都好足3. 蜂蜜青檸梳打 $42飲落好smooth好fresh 少少嘅氣泡 少少嘅蜂蜜甜味 再加少少青檸嘅酸味 酸酸甜甜咁📍Times Coffee 觀塘興業街18號美興工業大廈A座1樓C1室
觀塘緬懷中學時代cafe好去處👍

1. 黑松露雜菌意粉/燉飯 $98

+ 玄米茶鮮奶 $24

2. 明太子甜不辣 $58

3. 蜂蜜青檸梳打 $42

📍Times Coffee
觀塘興業街18號美興工業大廈A座1樓C1室

2024-07-11 69 views
Times Coffee 位於官塘工業邨,系一家以校園為主題的餐廳。由於沒有提前預約,今晚被安排在靠近門口的坐位用餐,這個位置比較熱鬧。今天品嚐了黑松露雜菌燉飯,菌類份量充足,口感爽脆,飯汁濃郁,米飯軟硬適中。蟹籽卡邦尼忌廉麿菇意粉,每條意粉都沾上了濃郁的忌廉汁,配上飽滿彈牙的蟹籽,口感層次豐富。明太子薯條外皮酥脆,內裡軟綿,加入了明太子醬和薯條粉,幾惹味。地瓜球外層酥脆,內餡綿密,一份8粒的分量非常實惠。整體來說,Times Coffee 菜品份量充足,價錢大眾化。

地瓜球外層酥脆,內餡綿密,一份8粒的分量非常實惠。

2024-07-11
$110 (Dinner)
2024-07-11 64 views
食物方面:-蟹柳明太子意粉:個汁好濃郁,辣辣地,幾開胃😆配料都好足,同埋好大碟👍🏼👍🏼👍🏼-炸豬排漢堡:豬排好香好林😋包皮會偏硬,同一般包皮唔同,幾有口感😆薯條炸得剛剛好!-薄荷朱古力:濃郁且清新😋加上個杯得意!-白桃冰茶:好fresh😆服務方面:ok環境方面:好有feel性價比方面:抵食如果覺得我寫既食評幫到你既話,記得follow,like,同埋share俾你身邊鍾意食好味嘢既朋友,感謝!😋😋😋😆😆😆
食物方面:

-薄荷朱古力:濃郁且清新😋加上個杯得意!

-白桃冰茶:好fresh😆

服務方面:
ok

環境方面:
好有feel

性價比方面:

2024-07-05
$160 (Lunch)
2024-07-10 57 views
今日繼續跟同事到觀塘尋覓美食,走進工業區去。炎炎夏日,我們走到一家叫Times Coffee。一打開門就被其裝潢所吸引了,原來係一個課室主題。除了用上中小學的桌椅之外,也在旁邊放上不同的卡通figures 和很可愛的卡通油畫,令人回想起讀書時期。由於今天有人點熱,我就點了一杯小甜小冰的蜂蜜青檸梳打。蜜糖味恰到好處,我就二話不說把它喝光了。友人就點了一杯熱的茉香綠茶。天氣熱也影響食慾,因此我們只點了一份蟹籽卡邦尼忌廉蘑菇意粉,濃郁的忌廉包在意粉中,還有很多蘑菇和煙肉配菜,再把蟹籽混合一起,口感不俗和Creamy。甜品都是這家主題店特色,因此食完意粉後,我們再點了份甜品。咁既天氣不如食個靚冰,所以點了一份抹茶紅豆冰。份量真係相當十足,軟綿綿的刨冰都是用抹茶來打磨,夾雜涼粉,配上原粒紅豆再加上甜忌廉,估唔到的是原因配上綠茶雪糕。吃完簡直是透心涼,絕對是炎炎夏日消暑之選!
一打開門就被其裝潢所吸引了,原來係一個課室主題。

今日去咗觀塘工業大廈一間叫「Times Coffee」嘅樓上Cafe食下午茶,餐廳嘅裝修由門面到室內嘅座位都非常有心思,係以前中小學校課室嘅木枱同木凳,感覺好似返返去以前嘅班房咁,而且不停播十幾年前嘅台灣歌,收手都識唱,d回憶返晒嚟!🍊 焦糖燉蛋抹茶冰呢個刨冰絕對係呢間Cafe嘅招牌菜式,上枱時賣相吸引,頂層放咗燒焦後嘅焦糖燉蛋,焦糖火燒後變得香脆,燉蛋口感滑身而不膩,刨冰口感層次豐富,除咗有濃郁嘅抹茶牛奶,仲有好多細粒嘅脆米,夏天食呢一款抹茶冰真係消暑一流!🍊 高纖健康一個營養均衡嘅All Day Breakfast,煙三文魚牛油果醬吐司、紫菜炒滑蛋、時令水果同沙律菜,塊多士嘅份量唔算好大,煙三文魚同牛油果醬嘅配搭非常夾,芒果粒同藍莓都好甜,配柚子醋嘅沙律菜用料新鮮,炒滑蛋食得出加入咗鮮奶,熟嘅程度適中,口感非常嫩滑🍊 宇治抹茶鮮奶買咗主食可以用半價加購飲品,呢杯宇治抹茶嘅抹茶味非常濃郁,配上順滑的鮮奶,仍然可以飲到抹茶嘅甘香,飲之前記得攪勻先📍觀塘興業街18號美興工業大廈A座1樓C1室位置就腳:🍊🍊🍊🍊餐廳環境:🍊🍊🍊🍊🍊食物味道:🍊🍊🍊🍊整體CP值:🍊🍊🍊🍊🍊

🍊 焦糖燉蛋抹茶冰

🍊 高纖健康

🍊 宇治抹茶鮮奶

📍觀塘興業街18號美興工業大廈A座1樓C1室
位置就腳:🍊🍊🍊🍊
餐廳環境:🍊🍊🍊🍊🍊
食物味道:🍊🍊🍊🍊
整體CP值:🍊🍊🍊🍊🍊
今晚同朋友去APM行街,朋友介紹呢間小Cafe,入邊嘅佈置都好中學時代,青春嘅感覺,枱都係有櫃桶嘅學生枱,仲有一盞盞嘅雲朵燈,成個環境都好有心機,好啱打卡!🥗高纖健康包含左煙三文魚牛油果醬吐司、藍莓Yogurt、沙律菜、牛油果、炒蛋。成份好似全日早餐,好豐富,最欣賞佢嘅黑松露炒蛋,非常滑嫩,而牛油果醬都好特別,想食健康啲可以一試!🍧焦糖布甸草莓冰呢個甜品好驚喜,草莓冰非常幼滑,而且草莓份量非常多,冰上嘅cream都好細滑,又唔會過錢, cream裏面仲有一粒粒脆脆,夾埋冰入口,成個口感層次好豐富。而最有心最抵係有布甸,當冰加布甸一齊放入口,係好好味,又唔會過甜!🍹抹茶雪糕豆花豆漿抹茶雪糕濃郁,恰到好處的甜度,而豆花Q彈滑嫩,入口即化,成杯飲品好夾!🍹玄米茶鮮奶玄米茶加鮮奶好夾,鮮奶平衡番玄米茶嘅苦澀感,健康又好飲!

🥗高纖健康

🍧焦糖布甸草莓冰

🍹抹茶雪糕豆花豆漿

🍹玄米茶鮮奶
玄米茶加鮮奶好夾,鮮奶平衡番玄米茶嘅苦澀感,健康又好飲!
👍🏿抹茶紅豆冰 $108 呢個價錢…又唔算好大份 不過刨冰嘅質感系做得幾好嘅😆口感綿密 食落唔會有一粒粒硬嘅碎冰👍🏿本身個刨冰應該落咗抹茶醬 食落抹茶味都幾濃郁💚表面仲沈咗大量嘅抹茶粉 令抹茶味更突出 帶微微甘香~ 啲cream好滑 食到濃郁奶香🥰配搭少量嘅granola有啲脆脆口感都唔錯~ 紅豆量超足!! 不過有啲太甜🥴好彩佢都唔系死甜 系紅豆pure嘅甜味只系個人唔系咁鍾意呢個combination 如果有純抹茶就好😙另外仲有幾舊蕨餅 略嫌質感淋咗啲唔夠煙韌😗 On top有球抹茶雪糕 夠滑而且食到淡淡嘅奶味抹茶味系有嘅但唔夠甘香 略甜咗啲 Overall刨冰幾好食 但其他配料爭咁啲🤏🏿味道: 7.5/10 性價比: 6.5/10👌🏿黑松露雜菌意粉 $98 嗌完先知原來爸爸👨🏻唔鍾意食黑松露🫣呢個女好失策🥴但史努比好鍾意😂😂不過今日呢個松露意粉就普通啦~ 意粉唔算太淋嘅 但做唔到Al dente嘅效果史努比鍾意再硬身啲😗可能因為pasta sauce稍為偏稀黑松露味比較淡薄 不過appreciate佢面頭加咗少少黑松露 叫做搭救下~ 同埋菇菌份量都唔少 多咗啲唔同口感😂但overa
👍🏿抹茶紅豆冰 $108 呢個價錢…又唔算好大份
不過刨冰嘅質感系做得幾好嘅😆口感綿密
食落唔會有一粒粒硬嘅碎冰👍🏿
本身個刨冰應該落咗抹茶醬
食落抹茶味都幾濃郁💚表面仲沈咗大量嘅抹茶粉
令抹茶味更突出
帶微微甘香~ 啲cream好滑
食到濃郁奶香🥰配搭少量嘅granola有啲脆脆口感都唔錯~
紅豆量超足!!
不過有啲太甜🥴好彩佢都唔系死甜
On top有球抹茶雪糕
夠滑而且食到淡淡嘅奶味抹茶味系有嘅但唔夠甘香
略甜咗啲
Overall刨冰幾好食 但其他配料爭咁啲🤏🏿
味道: 7.5/10 性價比: 6.5/10

👌🏿黑松露雜菌意粉 $98
不過今日呢個松露意粉就普通啦~
意粉唔算太淋嘅
但做唔到Al dente嘅效果史努比鍾意再硬身啲😗
可能因為pasta sauce稍為偏稀黑松露味比較淡薄
不過appreciate佢面頭加咗少少黑松露
叫做搭救下~ 同埋菇菌份量都唔少
多咗啲唔同口感😂但overall呢個pasta就一般般啦🤷🏿‍♀️
味道: 6/10 性價比: 7/10
黑松露雜菌意粉
黑松露雜菌意粉

香橙咖啡(凍) $50
平時史努比一向都唔飲嘢除咗純茶同齋啡但今日見橙味咖啡好似幾得意於是乎就慫恿爸爸👨🏻嗌然後可以偷飲一啖😂
Ermmmm咖啡味唔濃 只有微微嘅苦
但唔香橙汁就酸酸甜甜咁兩樣嘢好似mix極都mix唔埋😅
Separate咁兩種味即系咖啡還咖啡 橙還橙幾特別 but not my cup of coffee🤣然後直接fer比爸爸👨🏻😂😂
味道: 6.5/10 性價比: 6/10
香橙咖啡

🔸蜂蜜青檸梳打(凍)
+$21 (原價$42) 嗌主食可以以半價加配飲品~
即刻好似抵好多~
爸爸👨🏻話呢杯好飲啲🤣 - *

*不設加一服務費*

Overall就普通啦雖然main dish唔伏
但冇特別不過刨冰系唔錯嘅 可以一試~
見佢仲有其他口味
如果再食會試其他味🤪其實佢唔系話好貴
但性價比又唔算話高~
服務唔系特別好但唔會話好差順帶一提環境好特別個design整到好似入咗課室咁(睇最後條片)
連啲枱凳都好似🤣所以就令史努比聯想到好多嘢…想知睇下面 整體評分:

整體評分:
抵食: 6.7/10
Dining Offer
Tasting Event
抹茶紅豆冰
觀塘呢間工廈小店,前身係小時光💛,記得以前都有同啲同學仔嚟幫襯過。最近佢哋由全新班底接手,繼續延續校園風格,帶大家走入這校園🏫這班房🎶一入到餐廳,睇擺設、枱櫈同窗框設計,well~ 感覺呢間係貴族學校嚟🤣 又真係幾靚幾夢幻,好啱打卡🍀。知道佢哋最出名係高顏值嘅沙冰系列🍧可以幫呢個熱辣辣嘅夏天降吓温 (痴線最近真係好熱囉🥵),久唔久放縱吓自己先💁🏻‍♀️🍧 焦糖燉蛋抹茶冰 $128沙冰個質感係台式綿綿冰嗰隻,入口就溶唔會有太多冰粒感👌🏻同埋味道都重奶味,食落好似飲緊奶昔咁好舒服又唔會勁凍。入面仲加咗啲脆脆🍪,增加飽肚感。同埋面頭嘅焦糖燉蛋好畫龍點睛✨,幾嫩滑唔太甜,成件事都好夾。⚠️不過啲沙冰真係溶得好快,大家影相打卡要快手啲,唔係就會扁晒🫠🫠🍝 冬蔭功龍蝦汁蜆肉意粉 $128估你唔到有驚喜喎😳呢個冬蔭功口味撈埋咗龍蝦汁去整,食落係有少少辣辣地,我呢啲唔食得辣嘅朋友都接受到。入面除咗有蜆肉,仲有啲菇菌,意粉都整得好入味,味道唔錯👌🏻🤍 桂花白桃冰茶 $20 🤍 朱古力鮮奶 $46

🍧 焦糖燉蛋抹茶冰 $128

🍝 冬蔭功龍蝦汁蜆肉意粉 $128
估你唔到有驚喜喎😳

🤍 桂花白桃冰茶 $20
🤍 朱古力鮮奶 $46
2024-07-02 40 views
校園風台式咖啡店,食物以台西fusion為主,用中學嘅枱櫈裝修,真係好特別,回到過去一樣🍝蟹籽卡邦尼忌廉磨菇意粉賣相吸引,滿滿嘅蟹籽,意粉軟硬適中,忌廉汁好香,每啖都掛汁,份量仲幾多🍔今天吃雞 -酸辣醬炸雞扒漢堡配薯條、沙律菜個名好得意,酸辣醬偏辣,好惹味,炸雞扒好厚好多汁,仲要大塊大菠蘿,配搭嘅薯條熱辣辣好脆🍧焦糖燉蛋抹茶冰好大個刨冰,啲冰好滑好細緻,完全唔似食緊冰,抹茶醬好濃好香,唔太甜,刨冰中間有木糠同脆豆,令到口感更加好,上面有塊燒到半溶嘅焦糖燉蛋,甜甜地加上抹茶味都幾夾🍹香水檸檬冰茶☕️Espresso Tonic叫主菜可以半價加飲品,選擇都幾多,咖啡,非咖啡,連而家好hit嘅香水檸檬茶都有,味道唔錯

🍝蟹籽卡邦尼忌廉磨菇意粉

🍔今天吃雞
-酸辣醬炸雞扒漢堡配薯條、沙律菜

🍧焦糖燉蛋抹茶冰

🍹香水檸檬冰茶
☕️Espresso Tonic
觀塘樓上舖 Times Coffee 以學校課室為主題,除了用上課室枱凳,餐廳更把餐單設計成工作紙的模樣,真的有種回到過去的感覺⏳ 更重要的是,他們播放的都是那些年流行的台灣歌曲,真的是回憶殺啊🥹.焦糖燉蛋抹茶冰 $128刨冰是餐廳招牌之一,也是我是次到訪的原因!店員以直火炙燒焦糖燉蛋醬,蛋香味十足同時有脆脆的口感🔥 抹茶冰味道香甜濃郁,加上脆米、餅碎等配料很好吃🍧🥰.巴馬臣芝士雞扒 $128雖然餐廳裝修偏台式,但他們也提供西式餐點🍴 芝士雞扒一切開非常拉絲,雞肉也很嫩滑🧀.芋泥豆漿 +$20 | 宇治焙茶鮮奶 +$23套餐可半價加配飲品,餐廳的飲品menu非常多選擇,咖啡、鮮奶、茶飲等等應有盡有~ 頗推介焙茶鮮奶,茶味非常濃郁☕️

.焦糖燉蛋抹茶冰 $128

.巴馬臣芝士雞扒 $128