2024-08-31 3834 views
今日帶大家一齊返去讀書嘅時光🤣🤣🤣今日去開觀塘工廈區嗰邊行街,上網見到附近工廈呢間餐廳,環境好靚好舒服,一推開門真係有返學上堂嘅感覺🥹真係返去十幾年前,時光真係過得好快😳下次可以約埋中小學朋友仔一齊集體回憶點多啲食物🥰要試埋甜品係時候要交report啦,”美食report”黑松露雜菌意粉🍝黑松露忌廉汁非常濃郁,加埋雜菌好有口感,調味剛剛好,又唔會唔夠味或過咸,而且份量好充足,我同個女share食都好夠👍玄米茶鮮奶第一次飲玄米茶鮮奶,初時以為店員搞錯左,俾左抹茶鮮奶😹笑死😆拉花係心型圖案🥰飲落比抹茶香,而且唔會澀口,好醇又順滑,幾好飲😋藍莓乳酸梳打呢杯係小朋友最愛,果味十足,仲有粒粒藍莓係入面🫐蜜糖芥末薯條🍟小朋友最喜愛薯條,份量正常,醬汁味道較出面食淡,但炸到金黃色,香脆可口,個女係咁食,好快食晒😆仲有locker📍Times Coffee (觀塘)觀塘興業街18號美興工業大廈A座1樓C1室#timescoffee #回到小時候 #回憶 #返學回憶 #環境舒適 #美食推介 #觀塘美食 #工廈美食推介 #聚會好去處 #同學仔 #foodie #美興工業大廈 #性價比高 #打卡熱點 #相機
係時候要交report啦,”美食report”

黑松露雜菌意粉🍝

玄米茶鮮奶

藍莓乳酸梳打
呢杯係小朋友最愛,果味十足,仲有粒粒藍莓係入面🫐

蜜糖芥末薯條🍟
仲有locker

📍Times Coffee (觀塘)
觀塘興業街18號美興工業大廈A座1樓C1室

#timescoffee #回到小時候 #回憶 #返學回憶 #環境舒適 #美食推介 #觀塘美食 #工廈美食推介 #聚會好去處 #同學仔 #foodie #美興工業大廈 #性價比高 #打卡熱點 #相機食先 #打卡必去餐廳
2024-08-29
Dinner
  • 黑松露雜菌意粉
  • 玄米茶鮮奶
2 day(s) ago 0 views
今日又去左觀塘工廈搵野食真係點都搵到岩食工廈離地鐵站都好近 好容易就會搵到好有聖誕🎄氣氛既西餐廳入到去 裝修充滿驚喜係小學生用既台凳呀!!! 十分有趣大大既聖誕樹打Card位好有Heart❤️今次晚餐想輕食下 所以每人叫左個Set原條鰻魚南瓜燉飯鰻魚烤得好香 又無暗骨 每粒飯都有甜甜既南瓜汁包圍住🍝`蟹籽卡邦尼意粉🍝滿滿既蟹籽粒粒 加上Creamy既卡邦尼汁食落口感大增冬冰冰既天氣 我自已叫左杯暖暖既 🫚桂花黑糖薑蜜🫚辣辣既薑味 飲完成身都熱曬 好養生朋友就好怕熱 叫左杯凍飲🍹鹹檸話梅梳打 🍹酸酸地 好開胃
今日又去左觀塘工廈搵野食

朋友就好怕熱 叫左杯凍飲
🍹鹹檸話梅梳打 🍹
酸酸地 好開胃

3 day(s) ago 0 views
📍Times Coffee (觀塘)💥 蟹籽卡邦尼意粉意粉面頭好多蟹籽😆卡邦尼味好濃稠調味亦都啱啱好 唔會太咸!意粉啱啱好 夠曬兩個人分🙆🏻‍♀️💥 巴馬臣芝士雞扒呢道菜賣相好特別好似芝士火山咁🗻🧀濃濃既巴馬臣芝士醬配調味好既雞扒真係一流!呢個十分推介!👍🏻💥 玄米茶鮮奶& 紅柚乳酸梳打玄米茶味道比想像中冇咁苦反而甜甜地咁 令人想一飲再飲🍵暖暖既玄米茶好啱系冬天嚟一杯❄️紅柚乳酸梳打就記得攪勻咗先好飲飲落去味道好清新 可以解膩!🥰Times Coffee (觀塘)觀塘興業街18號美興工業大廈A座1樓C1室
📍Times Coffee (觀塘)

💥 蟹籽卡邦尼意粉
意粉面頭好多蟹籽😆
卡邦尼味好濃稠
調味亦都啱啱好 唔會太咸!
意粉啱啱好 夠曬兩個人分🙆🏻‍♀️

反而甜甜地咁 令人想一飲再飲🍵
暖暖既玄米茶好啱系冬天嚟一杯❄️
紅柚乳酸梳打就記得攪勻咗先好飲
飲落去味道好清新 可以解膩!🥰

Times Coffee (觀塘)
2024-12-14 0 views
餐廳位於觀塘一間工廈內,裝修好特別,係用中學桌椅,令人感覺回到學生時代,而且播著台灣的舒情音樂,很有氣氛。桌下櫃桶有一本筆記簿📒,可以畫畫及寫作留給下一位客人睇,好攪笑。餐廳主打咖啡飲品,主食及甜品。黑松露醬蘑菇意粉🍝好濃既黑松露,味道好香,而且較為多醬好juicy。配蘑菇清清地幾好👍原條鰻魚飯個飯底唔係普通白飯,係黃色的有少少甜味;原條鰻魚無暗骨,配照燒汁好味🤤抹茶鮮奶🍵超濃抹茶味,亦有層厚身奶泡,好好飲。

黑松露醬蘑菇意粉🍝

原條鰻魚飯

抹茶鮮奶🍵
超濃抹茶味,亦有層厚身奶泡,好好飲。
  • 抹茶鮮奶
  • 原條鰻魚飯
2024-12-13 0 views
本身滿懷期待book位見好多人都推介餐廳叫左個2人餐 埋單400幾蚊沙津係前所未有咁難食 菜唔新鮮 有怪味 食左2啖就冇食小食叫左台灣腸同甜不辣,得呢樣野食係正常 雖然條台灣腸都太多油個明太子意粉得1條蟹柳 個明太子汁完全唔好食 意粉又太硬 完全唔值得加錢叫叫多左個鰻魚南瓜燉飯,個燉飯就正常,但鰻魚超級多骨 真係好失望 條鰻魚都已經係唔好食然後服務態度 期間有問店員拎碗仔 同埋單 但係店員一句野都冇出聲 完全冇回應希望店員可以更有禮貌完全唔值呢個價 完全不推介
本身滿懷期待book位

見好多人都推介餐廳
叫左個2人餐 埋單400幾蚊
沙津係前所未有咁難食 菜唔新鮮 有怪味 食左2啖就冇食

希望店員可以更有禮貌

完全唔值呢個價 完全不推介
明太子意粉
2024-12-13
$200 (Dinner)
2024-12-12 0 views
🍽️食物方面:🦀炸軟殼蟹肉燥飯💲179大份 幾夾 肉燥夠汁 有紫菜碎7味粉 🐟他他醬炸魚柳漢堡配薯條沙律菜💲132插住🎄籤好cute 炸嘢好脆 兩塊魚柳🍵玄米茶鮮奶濃味又夠奶🍯蜂蜜青檸梳打清爽重蜂蜜味🍧太飽無試限定款刨冰1️⃣抹茶草莓聖誕樹(🌟蠟燭)2️⃣伯爵茶聖誕鹿📷打卡方面:門口有m&m 頭頂啲雲燈好靚多聖誕裝飾 兩邊嘅窗唔同style 🔈環境方面:播台灣歌 似課室有黑板locker💬其他資訊:📍Times Coffee 觀塘興業街18號美興工業大廈A座1樓C1室💰Dinner人均💲156
🍽️食物方面:

濃味又夠奶

🍯蜂蜜青檸梳打
清爽重蜂蜜味

🍧太飽無試限定款刨冰
1️⃣抹茶草莓聖誕樹(🌟蠟燭)
2️⃣伯爵茶聖誕鹿

📍Times Coffee
💰Dinner人均💲156
  • 炸軟殼蟹肉燥飯
2024-12-12 15 views
一走進餐廳, 課室的黑板和桌椅映入眼簾,令我忘卻了背後的工廠大廈,只關注著眼前久違的青春環境。對,離開校園的我,竟然可以回到課室裡吃飯,真是有趣。雙腸搗蛋 $108好一個All day breakfast, 兩條香腸和碟的直徑一樣長,配上必有的太陽蛋。還有半塊煎香雞扒、三角薯餅、烤脆了的煙肉和沙律,是學生都喜好的全日早餐。蟹籽卡邦尼意粉 $98黏濃的醬汁掛滿每一條意粉,配有蟹籽、蘑菇和煙肉一起食,份量剛好。雙重薄荷朱古力 跟餐$28很薄荷的雪糕慢慢溶入凍朱古力,在冬天飲真的是雙重薄荷涼快。榛子可可鲜奶 跟餐$21熱朱古力鮮奶是冬天必選的熱飲,甜甜的又溫暖。

對,離開校園的我,竟然可以回到課室裡吃飯,真是有趣。

雙腸搗蛋 $108

蟹籽卡邦尼意粉 $98

雙重薄荷朱古力 跟餐$28
很薄荷的雪糕慢慢溶入凍朱古力,在冬天飲真的是雙重薄荷涼快。

榛子可可鲜奶 跟餐$21
熱朱古力鮮奶是冬天必選的熱飲,甜甜的又溫暖。

Dinner
2024-12-08 28 views
👫🏻二人套餐 ($328)1️⃣Salad(4選1):* 時令蔬菜沙律🥗2️⃣Snacks (11選1):* 地瓜球+甜不辣🍠非常推介呢個小食😋地瓜球炸得外脆內軟,入面係紫薯嚟,味道甜甜地之餘仲好鬆軟,甜不辣外面灑左香粉,炸得好香,咬落好煙靭✨3️⃣Main (4頁menu選2):* 冬陰功龍蝦汁蜆肉意粉🍝 冬陰公蝦汁味濃帶有少少酸,意粉入面夾雜左蜆肉、菇、翠肉瓜粒等等,味道尚可✨* 蜜糖芥未醬鰻魚漢堡配薯條、沙律菜🍔推介🌟鰻魚好大條,同蜜糖芥末醬都好夾,咬落個漢堡完全唔乾,薯條係我最中意嘅大大條粗薯,而且仲有埋沙律菜,heavy得黎又比你健康返😆4️⃣Dessert (8選1):* 焦糖碎餅🍰份量比較細份,但味道係幾好食嘅,外面係薄薄嘅餅皮包住中間有蛋糕同埋忌廉,甜度適中,都值得一試~5️⃣Drinks (2頁menu選1):* 荔枝玫瑰冰茶🍹* 培茶鮮奶🍵

👫🏻二人套餐 ($328)
1️⃣Salad(4選1):
* 時令蔬菜沙律🥗

2️⃣Snacks (11選1):
* 地瓜球+甜不辣🍠

3️⃣Main (4頁menu選2):
* 冬陰功龍蝦汁蜆肉意粉🍝

* 蜜糖芥未醬鰻魚漢堡配薯條、沙律菜🍔

4️⃣Dessert (8選1):
* 焦糖碎餅🍰

5️⃣Drinks (2頁menu選1):
* 荔枝玫瑰冰茶🍹
* 培茶鮮奶🍵

2024-12-06 250 views
嚟到呢間校園風十足嘅times coffee!門口已經有打卡位,可以同朋友一齊打卡,做一日學生!😂環境充滿課室嘅感覺~ 入到去就有一塊大黑板,可以同一群知己好友聚餐,重拾讀書時嘅感覺啱晒!另外仲比唔同嘅聖誕裝飾吸引,就嚟聖誕,店舖入面充滿聖誕氣氛!炸雞好香脆!比較似唐揚炸雞嘅感覺🤣🤣幾推介呢個肉燥飯,軟殼蟹幾大隻,配埋中華海草食啱晒!軟殼蟹+肉燥飯,一個好新奇嘅組合,但配搭好和諧,值得一試!兩杯飲品賣相都唔錯,抹茶鮮奶上面嘅拉花幾靚,薄荷朱古力飲品上面仲好大球雪糕添!偏甜,嗜甜嘅朋友啱晒~
嚟到呢間校園風十足嘅times coffee!
門口已經有打卡位,
可以同朋友一齊打卡,
做一日學生!😂
環境充滿課室嘅感覺~
入到去就有一塊大黑板,
可以同一群知己好友聚餐,
重拾讀書時嘅感覺啱晒!
另外仲比唔同嘅聖誕裝飾吸引,
就嚟聖誕,店舖入面充滿聖誕氣氛!

炸雞好香脆!比較似唐揚炸雞嘅感覺🤣🤣
幾推介呢個肉燥飯,軟殼蟹幾大隻,
配埋中華海草食啱晒!
軟殼蟹+肉燥飯,一個好新奇嘅組合,
但配搭好和諧,值得一試!

兩杯飲品賣相都唔錯,
抹茶鮮奶上面嘅拉花幾靚,
薄荷朱古力飲品上面仲好大球雪糕添!
偏甜,嗜甜嘅朋友啱晒~
2024-12-03 293 views
今日就同朋友去左Times Coffee, 餐廳用咗校園枱凳佈置, 食物選擇都唔少炸軟殼蟹burger包身鬆軟, 夾住超大隻軟殼蟹, 仲有沙律同薯條等配菜, 配搭豐富脆炸軟殼蟹肉燥飯原隻軟殼蟹炸得香脆, 咬落外脆內嫩,肉燥撈左半肥瘦既豬肉, 濃郁嘅醬汁索滿每粒飯粒宇治焙茶鮮奶入口順滑, 有好香既焙茶味, 仲有靚靚嘅拉花紅柚Tonic咖啡清新嘅紅柚果香, 同Tonic水融合, 酸中帶甜的口味完美平衡咖啡的甘醇, 飲落層次豐富

炸軟殼蟹burger

脆炸軟殼蟹肉燥飯

宇治焙茶鮮奶
入口順滑, 有好香既焙茶味, 仲有靚靚嘅拉花

紅柚Tonic咖啡
價錢親民既coffee,人均一百左右,性價比高,一分錢一分貨!用左班房做主題,有少少青春回憶🤓 今次同朋友揀個2款主食,份量都算足~.⭐️黑松露雜菌意粉黑松露味幾濃~ 意粉比較淋身,勝在雜菌份量多,都滿足到,極多cream既汁,食到後段都仲有好多汁係底!⭐️炸魚柳Burger他他醬炸魚柳漢堡配薯條、沙律菜,炸魚炸得好脆,無油膩感!薯條都係即炸,沙律菜就正正常常,少有炸魚夾漢堡但炸皮無淋~
⭐️黑松露雜菌意粉

⭐️炸魚柳Burger
2024-12-03 248 views
呢間Cafe都想試咗好耐,今日你觀塘就有機會過嚟試吓。佢係一樓,其實行樓梯上一樓會直接啲。入面個裝修好似小學,枱都係小學上堂嘅枱同埋凳。由於就嚟聖誕節,入面仲好多聖誕裝飾同埋有棵聖誕樹添。都好肚餓,叫咗酸辣醬菠蘿炸雞扒漢堡配炸薯條沙律,同埋一杯蜂蜜青檸梳打。個漢堡最鍾意嗰薯條,堅係脆,仲要係熱辣辣。漢堡塊吉烈雞扒好大塊又juicy,雞扒上面有一片原片菠蘿,減低油膩感,下便就係泰式辣醬。麵包好軟腍,而且好香。配起脆卜卜嘅炸吉列雞扒就無得彈。

Lunch
我們這晚來到位於觀塘美興工業大廈裡的一間cafe,門口充滿童真趣味,擺放著3張色彩繽紛的椅子💛🧡🩷,還有個M&M的模型,太可愛了吧~🥰一打開門口,想不到餐廳的地方也很寬敞,喜歡掛在天花板上的發光白雲☁️和亮了的裝飾燈💫,感覺夢幻舒適~✨🫧我們這晚吃的是鹽酥雞南瓜燉飯、😋吉列炸蠔肉燥飯、蜂蜜青檸🍋‍🟩梳打、玄米茶鮮奶;最後還點了焦糖燉蛋培茶甜品🍮。平時常喝抹茶味的鮮奶,🍵第一次喝玄米茶味的鮮奶,濃濃的玄米茶味,很特別!🙆‍♀️這裡的甜品很吸引,😍這次點了焦糖燉蛋培茶冰,🤎很少吃到培茶味的刨冰,🍧上面甜甜的的焦糖燉蛋,突出了少苦澀但清爽風味的培茶冰~💫Info店名:Times Coffee地址:觀塘興業街18號美興工業大廈A座1樓C1室

一打開門口,想不到餐廳的地方也很寬敞,

我們這晚吃的是鹽酥雞南瓜燉飯、😋
吉列炸蠔肉燥飯、
蜂蜜青檸🍋‍🟩梳打、
玄米茶鮮奶;
最後還點了焦糖燉蛋培茶甜品🍮。

平時常喝抹茶味的鮮奶,🍵
第一次喝玄米茶味的鮮奶,
濃濃的玄米茶味,很特別!🙆‍♀️

這裡的甜品很吸引,😍
這次點了焦糖燉蛋培茶冰,🤎
很少吃到培茶味的刨冰,🍧
上面甜甜的的焦糖燉蛋,
突出了少苦澀但清爽風味的培茶冰~💫

Info
店名:Times Coffee
地址:觀塘興業街18號美興工業大廈A座1樓C1室
2024-12-03 200 views
📆呢間係喺觀塘區嘅coffee shop, 呈校園風📚📘📕係以學生時代嘅學生枱為主, 好有時代感覺呀⏰🥗叫左個lunch set 今日想食啲輕盈啲所以叫左Burger/Bagel🫓忌廉芝士貝果配雜果穀物乳酪、沙律🫔一個暖暖地bagel 上搽滿晒cream cheese啖啖都好滋味🥗仲有新鮮既鮮果沙律夠哂營養另外仲有一碗雜果穀物乳酪🍒上面有啲麥皮 好健康配左杯抹茶🍵latte 個拉花幾靚 double hearted 💕味道都幾好係正宗既味
📆呢間係喺觀塘區嘅coffee shop,
呈校園風📚📘📕
係以學生時代嘅學生枱為主,
好有時代感覺呀⏰
🥗叫左個lunch set 今日想食啲輕盈啲
所以叫左Burger/Bagel🫓
忌廉芝士貝果配雜果穀物乳酪、沙律🫔
一個暖暖地bagel 上搽滿晒cream cheese

個拉花幾靚 double hearted 💕
味道都幾好
係正宗既味
2024-12-02 183 views
夜晚收工諗起呢間台式cafe,裝修又靚又特別,價錢合理,決定要二訪!.✨ 原條鰻魚南瓜燉飯賣相好吸引,南瓜味道香甜,飯粒軟糯入味,鰻魚燒得幾好👍🏻✨蟹籽卡邦尼意粉蟹籽提升咗意粉嘅口感!卡邦尼醬汁creamy ,意粉爽口🥰✨青桔仔氣泡特飲✨桂花鮮奶咖啡拉花好靚👍🏻有淡淡嘅桂花香,同咖啡味道好match🫶🏻🫶🏻🫶🏻.📍 Times Coffee (觀塘)觀塘興業街18號美興工業大廈A座1樓C1室
✨ 原條鰻魚南瓜燉飯
賣相好吸引,南瓜味道香甜,飯粒軟糯入味,鰻魚燒得幾好👍🏻
✨蟹籽卡邦尼意粉
蟹籽提升咗意粉嘅口感!卡邦尼醬汁creamy ,意粉爽口🥰
✨青桔仔氣泡特飲
✨桂花鮮奶咖啡
📍 Times Coffee (觀塘)