2017-03-25 866 views
伙計轉了,不是以前那班人經營,雲吞不是以前的雲吞味,沒有那麼大隻,沒有那麼好味,麵也沒有那麼好食豆漿太甜。有點失望。小籠包還可以,皮夠薄,有汁但不夠多。價錢不算平。

小籠包還可以,皮夠薄,有汁但不夠多。價錢不算平。
2017-01-31 962 views
新年周圍都冇餐廳開,見到呢間叫番薯苗嘅上海菜就去試下啦。上海菜首選小籠包,佢個小籠包,皮做得幾薄,不過入面啲肉汁就唔算好多,味道都可以。砂鍋雲吞雞,這個砂鍋雲吞雞半隻雞分量都幾足料,湯底都幾清甜。炒鱔糊 ,雖然炒得好香,但係牙菜太多冇乜鱔肉。酥炸蝦,蝦肉都幾新鮮食落去彈牙,外表炸得啱啱好,唔會太厚粉,皮帶少少鹹味,送酒一流。松子甜酸魚,肉質無比油炸到走曬啲味,外皮炸到脆卜卜 入面啲魚肉好香,好好味。
新年周圍都冇餐廳開,見到呢間叫番薯苗嘅上海菜就去試下啦。
炒鱔糊 ,雖然炒得好香,但係牙菜太多冇乜鱔肉。
2016-12-05 779 views
食物比以前貴左,食物少左,仲有好多菜不過食物味道沒變食物比以前貴左,食物少左,仲有好多菜不過食物味道沒變食物比以前貴左,食物少左,仲有好多菜不過食物味道沒變食物比以前貴左,食物少左,仲有好多菜不過食物味道沒變
2016-09-04 964 views
我個人覺得小龍包好正....炒豆苗....皮旦豆腐...個豆腐我未試過入口即融,有個燒魚,都好正,都過咁多次..!每次既水準都好食.....可以去食下.....
TakeAway
2016-08-31 1068 views
已經係第三次嚟幫櫬小店。先講講。我係。。住起官塘嘅。我係果種,揸車去揾好嘢食嘅人。第一 次入小店,係因为店員講店铺開至零晨三點。心想,一流可以慢慢嘆。因为,我入去果時都成11點。。先叫咗個酸辣湯先,有分二個size , 大$48,小$43叫咗個小嘅都幾大碗呀。可以装到飯碗3至4碗,而且,湯底夠酸又夠麻,而且好足料下蒜泥白肉粉皮$55用甜豉油再加蒜泥,淋上白肉上,配合得好好。蒜蓉炒蕃薯苗,呢個必叫蕃薯苗好難炒得又淋又好味。呢個餸哦呢道係必叫嘅。排骨粗炒呢個排骨比較失色,又好重嘅淹粉味下次唔會再叫小龍包即叫即做,皮薄,肉質鲜嫩,好味!窩貼好味!煎到個底濃濃哋二個人食咁咁好下次再去要試下呢個餐先。。中午或晚上,都有客飯呀,一個人又想食得平平哋,都係一個好選擇嚟呀

先叫咗個酸辣湯先,有分二個size , 大$48,小$43
叫咗個小嘅
蒜泥白肉粉皮$55
用甜豉油再加蒜泥,淋上白肉上,配合得好好。
蒜蓉炒蕃薯苗,呢個必叫

蕃薯苗好難炒得又淋又好味。
呢個餸哦呢道係必叫嘅。
排骨粗炒
呢個排骨比較失色,又好重嘅淹粉味
下次唔會再叫
小龍包
即叫即做,皮薄,肉質鲜嫩,好味!
窩貼
好味!煎到個底濃濃哋
二個人食咁咁好
下次再去要試下呢個餐先。。

2016-08-30 568 views
對北角餐廳一點都不熟悉,搜尋OR也沒什麼頭緒。下大雨的夜晚,只想跳進一間有熱食的餐廳,門口看看了餐牌,是上海菜,加上老闆娘的熱情招呼,便決定跳進去了。两個人,六樣菜。蒸素餃,小籠包,湯年糕,拍黃瓜,五香牛,上湯津白。蒸素餃,沒想過是像粤式點心一樣,用澄麵做皮? 希望我沒吃錯,餡不算太油,味道可以的。小籠包,應該要趁熱食,眼見友人暖食湯汁也好像少了,深明不能和爆汁小籠包相比的,但對我而言已足夠了。拍黄瓜,瓜脆汁多,我也是淺嘗就算,高鈉容易水腫,少吃少吃。湯年糕,好大的一碗,很是足料,有娃娃菜,冬菇絲,年糕,肉絲,友人只吃這碗已叫飽。湯頭油不多,也不算太咸,平淡卻有家的味道。五香牛,要求麻辣醬汁分開上,所以朋友覺得無味,牛應該係冰鮮貨,食唔到鮮味,但價錢經濟亦能明白。六樣菜式賣單2百多,想簡單食一餐,呢間家庭小店亦可以選擇。

拍黄瓜,瓜脆汁多,我也是淺嘗就算,高鈉容易水腫,少吃少吃。

六樣菜式賣單2百多,想簡單食一餐,呢間家庭小店亦可以選擇。
2016-08-18
$250 (Dinner)
  • 上海湯年糕
2016-08-20 317 views
2016-08-20
$45 (Lunch)
Soup
noodles  minced  meat
2016-06-03 702 views
像往常一樣放工後一見巴士就上結果來到北角來到北角忽然想起蕃薯苗數數手指,足足十六年沒有再來過了雖然蕃薯苗以菜飯著名來過了幾次也吃了幾次但也不喜歡吃菜飯因為口感有點怪怪的明明是最好的到最後也揮之不要也許年少無知越有營養、越好的東西往往不懂得珍惜事過境遷物是人非轉眼十六年了特首換了幾次新光戲院也起死回生電車亦宣佈冷氣化就連當時在此結伴對食的我倆也各自有着自己的事業、家庭和未來但唯一不變的就是當時的那份感覺和情懷還有一直去到今天還未完全散去的愧疚。。。多謝妳!更祝福妳!
像往常一樣

但也不喜歡吃菜飯
因為口感有點怪怪的
明明是最好的到最後也揮之不要
也許年少無知
越有營養、越好的東西往往不懂得珍惜

事過境遷
物是人非
轉眼十六年了
特首換了幾次
新光戲院也起死回生
電車亦宣佈冷氣化
就連當時在此結伴對食的我倆
也各自有着自己的事業、家庭和未來
但唯一不變的
就是當時的那份感覺和情懷
還有一直去到今天還未完全散去的愧疚。。。

多謝妳!
更祝福妳!
2016-06-02
2016-05-12 1160 views
今日刻意來到北角,沒有甚麼理由,只是四周圍閒逛。逛逛下餓了就找吃的,就來到蕃薯苗小館,食番個下午茶。店內頗具有中式格局,貼滿了不同菜式,並註有日文菜名。打開餐牌,滿是京滬菜式,於是從中挑選合人意的的菜式。嫰雞煨麵是親愛的主食,雞肉順滑而醃製過,湯底亦覺清甜,較某連鎖店的同款煨麵較好。家鄉炒飯上桌時,全被醬油覆蓋,沒有太多料伴炒,只有蒽花一併炒起。雖然如此,但是卻又沒半點太鹹,味道適宜,而且米飯粒粒分明。上海生煎包一客四件,份量不太大,略小。內裡沒有爆汁效果,只是有鮮肉在內,但是卻又保留了肉汁,鮮甜美味。豆漿的甜味不同,略有類似䉀糖的甜味,而且富有豆味,不會放得太多水在內。簡單的下午茶,份量剛好,沒有午市的那麼豐富。

簡單的下午茶,份量剛好,沒有午市的那麼豐富。
2016-04-03
$61 (Tea)
2015-11-04 462 views
三點幾去春英街街市買完野,找地方食個下午茶.誤打誤撞入去試下下午茶來計,價錢吾算貴我食酸辣湯面,30大元就要讚下,抵食加份紅燒肉很失望,雖說圖片只供參考,但也差太大了加份豆沙窩餅一般豆漿ok
酸辣湯面
好似叫擔擔面
紅燒肉
豆沙窩餅
豆漿
三點幾去春英街街市買完野,找地方食個下午茶.
誤打誤撞入去試下
下午茶來計,價錢吾算貴

我食酸辣湯面,30大元就要讚下,抵食
加份紅燒肉
很失望,雖說圖片只供參考,但也差太大了
加份豆沙窩餅一般
豆漿ok
Other Info. : 豆漿有豆香,但偏甜. 套餐的確係抵食,有小食跟,而且出品吾錯 下次吾好叫套餐以外的食物
2015-11-02
$150 (Tea)
Dining Offer
Tasting Event
酸辣湯面
  • 酸辣湯
2015-10-07 563 views
那天跟老公出來突然餓了想吃東西,看到街邊的小店好像還不錯的樣子,就進去了。因為是週末去的,沒有平時的午餐set,不過還有客飯,一份38塊!好便宜啊⋯⋯⋯我點了紅青椒炒牛肉,老公點了回鍋肉,都好好味!而且菜,飯是分開上的,飯還是配的青菜粒,好健康的!以後還會去的

以後還會去的
2015-03-27 1029 views
星期日傍晚同男朋友去維園睇花展 ,行勻成個展覽已經7點几,又係時候要食晚飯嘞!我地行去天后覓食,但睇極唔啱心水,唯有再行遠些少去北角喇……記得屋企附近有間"蕃薯苗小館",平日經過都會見到店内人頭滿滿的,相信必定有番咁上下水準,我地一於膽粗粗走去試下 !"蕃薯苗"位處北角春央街街市附近,沿電車路線往北角站轉入街市方向但唔入去街市,而係靠左邊街行, 有一系列既小店林立: 糖水舖、藥房、西餅及小食店等,你會發現其中一間就係"蕃薯苗"。細細間既小菜館,門口有餐牌,賣既係京滬川粵既家鄉風味菜式: 有小菜、客飯、小食、甜品等,價錢公道,豐歛由人,頗能吸引人呢 !雖然館子細,手指數得哂得几張枱,畢竟兩個人比較易揾位,侍應姐姐望一望,就揮手召我地入去坐,我地棄卡位而坐三人枱,舒服d呀麻 !行左咁遠水路,巧肚餓添,見到有羊腩煲巧想食呀 ,點知侍應姐姐話無得order ,唯有再揀……有巧多小菜啊,價錢由$5x~$1xx不等。仲有菜飯添,價錢超抵呀 $38一客,麥記、快餐店都唔止喇! 就叫兩客來食下先 ,再加個甜品: 高力豆沙,咁就perfect嘞!點知侍應姐姐又話呢款甜品賣哂 ,  真掃
星期日傍晚同男朋友去維園睇花展
,行勻成個展覽已經7點几,又係時候要食晚飯嘞!

行左咁遠水路,巧肚餓添,見到有羊腩煲巧想食呀
,點知侍應姐姐話無得order
$38一客,麥記、快餐店都唔止喇! 就叫兩客來食下先
,  真掃興!其他我地又無興趣,咁點豆漿算啦,又得凍飲,男朋友點一杯,我有濕疹底,都係飲免費熱茶得了。
客飯
1.回鍋肉菜飯
: d腩肉切得薄薄既,好似熏蹄咁,巧爽口又唔肥膩,配上椰菜、青椒、豆腐乾同炒,辣味到位,下飯一流
回鍋肉菜飯
2.宮保雞丁菜飯
: 微麻辣,雞肉超嫩滑又入味,搞到好開胃
,扒多几啖菜飯呢!
宫保雞丁菜飯
唔知係米肚餓既關係,真係覺得好味兼飽肚,估唔到個菜飯仲超大碗好抵食,不過一人一碗都俾我倆完全KO哂
, 巧味呀麻!
侍應姐姐好貼心,經常為我地添茶,坐多一陣又唔會趕客,態度良好,值得一讚!
好滿足既晚餐啊!
2015-03-22
$42 (Dinner)
客飯
回鍋肉菜飯
宫保雞丁菜飯
  • 回鍋肉菜飯,宫保雞丁菜飯
2015-03-27 701 views
由於1年1度在維園既花卉展覽已經開始了  已計劃好同女朋友係22號星期日下午去一去維園觀光花展,看完花展,我地就由銅鑼灣拍拖行回家啦  女朋友仔話肚仔餓,一路行一路搵地方食好野  行到女朋友屋企北角附近了,竟然發現一間名叫蕃薯苗小館,望入店內好多食客,我地就望一望門口既餐牌有咩食啦  我同女朋友不約而同地想試食一下菜飯,哪我地便入店內試食了 場內環境裝飾美觀,牆壁仲有好多大大既四川菜食物相片比食客觀賞添。  美味食物一覽無遺              門面非常美觀,有餐牌,食物相片給客人觀看。 1。回鍋肉菜飯:回鍋肉唔會太薄都幾厚,不過回鍋肉份量少左d,有少許辣好入味,又夠新鮮,椰菜,青椒,辣椒食落好爽脆。 2。醬爆雞丁菜飯:雞肉香噴噴,份量好多勁抵食 肉質巧滑,加上特別既醬汁,有少許辣,食落唔會覺得太油膩                                                                                               我地食完埋單之後,我同女朋友講,嘩妳住北角咁多年,屋企附近有間咁好食既四川菜
 美味食物一覽無遺

門面非常美觀,有餐牌,食物相片給客人觀看。
回鍋肉
2。醬爆雞丁菜飯:雞肉香噴噴,份量好多勁抵食
肉質巧滑,加上特別既醬汁,有少許辣,食落唔會覺得太油膩
                                                                                              我地食完埋單之後,我同女朋友講,嘩
妳住北角咁多年,屋企附近有間咁好食既四川菜小館妳竟然唔發覺
為食既妳今次真係老貓燒鬚了
所以食評主題本人名叫(遠在天邊近在眼前)
Other Info. : 食店時常滿坐
2015-03-22
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$40 (Dinner)
Celebration
Anniversary
Dining Offer
Voucher
  • 醬爆雞丁菜飯
2015-03-08 512 views
水煮牛幾時都係我既最愛,但唔係間間煮得好食.呢度既出品首先就係足料,牛肉超級多,可以話幾有誠意,而且肉質好軟~亦有粉皮係底,配料亦有木耳.可以話係非常飽肚.不過整個水煮汁既辛辣感不算好高,而且香料味不夠重,層次感亦不足.或者係所用到既辣椒唔夠味道.粉皮亦浸到無哂口感.建議改用薯粉.如果能改善味道層次呢點,相信會令到我再次回頭.最少呢度夠抵食
水煮牛幾時都係我既最愛,但唔係間間煮得好食.

2015-02-18
$80 (Lunch)
2014-07-17 885 views
街坊店子小小久未光顧 依然能保持水準午餐時段也不是太多人叫了大千雞 家常豆腐 咕嚕魚塊全部配菜飯送豆漿餸菜全部熱辣辣大千雞少少辣而不油膩  非常下飯惟飯的質地較遜色$38 一份都算超值!另外街坊小店來說 地方也夠整潔服務員姐姐態度殷勤見到有一汗如雨下的外籍女士光顧直去廚房門外那張枱坐下姐姐會以有限英語說: very hot!    怕客人更熱細心程度值得一讚!
街坊店子小小久未光顧 依然能保持水準
午餐時段也不是太多人
叫了大千雞 家常豆腐 咕嚕魚塊
全部配菜飯送豆漿
餸菜全部熱辣辣
大千雞少少辣而不油膩  非常下飯
惟飯的質地較遜色
$38 一份都算超值!

另外
街坊小店來說 地方也夠整潔
服務員姐姐態度殷勤
見到有一汗如雨下的外籍女士光顧直去廚房門外那張枱坐下
姐姐會以有限英語說: very hot!    怕客人更熱
細心程度值得一讚!
2014-07-15
$38 (Lunch)