2022-05-11 2662 views
來到啟德郵輪碼頭平台,感覺超棒的~遇上了日落黃昏時分💗眼前有九龍和香港島金黃醉人維港美景!一轉身有我們這晚的餐廳~The Old Hangar,感覺情調滿滿的。這是一間以「熱帶花園」為題的打咭餐廳。樓底高高的店,四處掛滿了綠色植物🍀像極了在玻璃溫室裏~旁邊有金屬旋轉樓梯,站在/坐在樓梯上打卡好有Feel喔。牆上紫色霓虹燈寫著「來一趟不用飛的旅行」💗真的!在這裏感覺就像去了一趟小旅行,讓人忘掉了正身處在繁囂的都市。這裏供應西式料理,先來2杯Cocktail 🥂「TOH signature」 有清新橙橘香,果味濃郁易入口。朋友則點了一杯清新透涼的「Gin Tonic」。「法式忌廉粟米湯🌽」中間放了一片脆脆蒜蓉包,蒜香味濃,賣相美美。然後嚐了「特級肉眼配薯蓉」,點了五成熟,火候恰恰好,肉眼軟嫩有濃郁牛味,超juicy美味😋份量也很大喔。再來一客「辣味大蝦茄汁意粉」,入口甜酸微辣,也很不錯。最後點了「拖肥蛋糕」💗口感軟滑細膩有層次,也為這晚餐完美作結。

再來一客「辣味大蝦茄汁意粉」,入口甜酸微辣,也很不錯。

2021-10-17 2476 views
點會諗到喺啟德郵輪碼頭入面會有間tropical garden風格既主題餐廳一入去已經被滿滿植物🌴🌿包圍住,餐廳內超多打卡位仲有樓梯位可以影相📸連table mat都好有心思重點係食物質素一啲都唔普通!!▪️法式忌廉粟米湯係我最中意既粟米湯‼️除左有粒粒粟米,仲有多蒜又好味既蒜蓉包▪️黑松露雜菌意大利飯充滿濃郁既黑松露香,意大利飯唔會過腍,入口煙韌,仲好creamy▪️特級肉眼配薯蓉叫左medium都唔會好似出面咁變左medium well😛仲要好厚,肉汁豐腴,海鹽充份提升肉質既味道!▪️TOH signature清新西柚味既cocktail,酒味唔會太濃,帶點苦澀之餘又有回甘,賣相滿分💯▪️紅絲絨蛋糕 <Red velvet>蛋糕鬆軟,有朱古力味既甜但一啲都唔膩,仲帶有微微既酸味,吸晴又好味☺️呢間仲要係同coffeeflow聯乘既餐廳,下次黎到點都要飲杯咖啡!晏晝去既話仲可以有日光照射到落地大玻璃影靚相添

一入去已經被滿滿植物🌴🌿包圍住,餐廳內超多打卡位

仲有樓梯位可以影相📸

連table mat都好有心思

重點係食物質素一啲都唔普通!!

▪️法式忌廉粟米湯

特級肉眼配薯蓉
TOH  signature
紅絲絨蛋糕
2021-09-29 3840 views
去左啟德郵輪碼頭,見到呢間餐廳,我地就入左去享用晚餐🍽️同埋係碼頭附近行下影左好多靚人靚景相呢🌃..餐廳樓底好高,落地玻璃大窗,擺放多個植物盆栽,下午趁住有日光來影相真係超靚! 而夜晚卻是另一番光景,更添寧靜浪漫,靜靜地品嘗也不錯☺️ 呢度主打西式菜,我地叫左:..🥩特級肉眼伴薯蓉 (10安士)好大塊好厚既肉眼牛扒,烤得好軟熟,肉味好濃,無點醬汁食都好好味! 另外配上特製燒汁,好惹味,旁伴有少許意大利粗海鹽,點少少已經提昇左味道😋..🍄黑松露雜菌意大利飯好creamy既意大利飯,加埋黑松露既香同香滑忌廉,好夾~ 不過如果黑松露再多D濃D會更好🤩..🐚白酒香草煮青口伴薯蓉見到一大鍋青口就流口水了🤤 青口肉質肥美,加埋秘製白酒忌廉汁,食落去好入味!!..🌽法式忌廉粟米湯 及 沙律我本身係勁鍾意飲粟米湯的~今次飲呢道湯都覺得好正! 超多粟米!! 出面好多餐廳唔會飲到啖啖粟米~而粟米湯極鮮甜而且creamy! 好飲! 隨湯仲附上了一塊法國蒜蓉包,好香好脆,點一點湯再食好味! 而沙律方面有唔少菜,配埋汁食好fresh!.🍰 焦糖燉蛋 及 白色紅乾果蛋糕兩樣甜品擺埋一齊再加一D水果既裝飾,好靚既擺盤呀
🥩特級肉眼伴薯蓉 (10安士)
🍄黑松露雜菌意大利飯
🐚白酒香草煮青口伴薯蓉
🌽法式忌廉粟米湯 及 沙律
🍰 焦糖燉蛋 及 白色紅乾果蛋糕
兩樣甜品擺埋一齊再加一D水果既裝飾,好靚既擺盤呀! 焦糖燉蛋幾香,唔會太甜,不過食落感覺味道同麵包布甸又有少少似,幾得意! 而白色紅乾果蛋糕幾特別,質地有少少似甘荀蛋糕,微甜,裡面夾左一D水果,幾清新!.
☕ Mocha
呢間餐廳係同 coffeeflow 聯乘,所以咖啡都唔錯! 本身想飲佢地既招牌cocktail,可惜當日bartender無返工,無得享用cocktail呢,唯有叫返杯mocha嘆下! Mocha唔會甜,咖啡味濃,都幾啱女仔飲
2021-09-19
Type of Meal
Dinner
  • 特級肉眼伴薯蓉
  • 法式忌廉粟米湯
2021-09-29 1610 views
Lunchtime 去咗郵輪碼頭新開西餐廳試一試,好有泰國Cafe小清新嘅感覺!好似去咗旅行咁!望住出面嘅郵輪,真係希望我都可以就咁上去出海玩返日!👦🏻 見到Wedding MC Tim喺度同人哋傾搞婚禮嘅意見, 邀請我哋去嗰條樓梯上面打卡,唔知佢係咪呢度嘅老闆呢?其他店員都好Nice~🥢 Food試業menu set:明太子釀雞翼& Suntory啤酒$88 :雖然佢個明太子唔係一般嘅味, 有少少辛辣麵嗰種辣粉嘅味道,不過雞翼都好多汁好食,下面都有咗好多沙律菜,加多杯啤酒都夠飽。真係好chill唔想走啊!辣味鮮蝦茄汁意粉$128 :食落有啲似日式茄汁意粉甜甜地,啲蝦都係分開煎完擺上去,雖然蝦肉係爽嘅,不過意粉個汁就冇乜蝦味,還好。黑松露炒蛋貝果包拼沙律$88: 有好多蛋同埋黑松露都好香!不過啲蛋偏油,包入邊除咗蛋冇其他配料,食食吓有啲跩,不過份量都幾大價錢合理!而家加$20仲有杯柚子蜜添!

🥢 Food
試業menu set:

而家加$20仲有杯柚子蜜添!

2021-09-23
  • 明太子釀雞翼
2021-09-27 1349 views
♥️The Old Hangar 全新裝修後試業中,假日早早到訪為了來午膳和拍照~今次和 @coffeeflow cafe 聯乘,Tropical Garden 主題設計做得好出色,極高開陽樓全玻璃外牆,陽光明媚,照射佈滿室內和天花的植物,如置身溫室一樣,感覺好舒服和寧靜~同家人、朋友、愛人來感受下都適合不過~而食物亦相當有質素,今次來只試了主菜,主菜暫時選擇不多,也有小食餐單,不過由於主菜實在份量偏多,所以最後沒有點甜品吃~⭐️卡邦尼意粉👍🏻推介(濃郁creamy,配料足,意大利粉偏結實,有咬口)⭐️辣味鮮蝦茄汁意粉🍝(本身味道可以重一點,而辣味側會一路吃一路透出來,蝦肉🦐大大隻)⭐️柚子蜜
♥️The Old Hangar 全新裝修後試業中,
假日早早到訪為了來午膳和拍照~

今次和 @coffeeflow cafe 聯乘,
Tropical Garden 主題設計做得好出色,
極高開陽樓全玻璃外牆,陽光明媚,
照射佈滿室內和天花的植物,
如置身溫室一樣,感覺好舒服和寧靜~
同家人、朋友、愛人來感受下都適合不過~

而食物亦相當有質素,今次來只試了主菜,
主菜暫時選擇不多,也有小食餐單,
不過由於主菜實在份量偏多,所以最後沒有點甜品吃~

⭐️卡邦尼意粉👍🏻推介
(濃郁creamy,配料足,意大利粉偏結實,有咬口)
卡邦尼意粉

⭐️辣味鮮蝦茄汁意粉🍝
辣味鮮蝦茄汁意粉

⭐️柚子蜜
柚子蜜

卡邦尼意粉
柚子蜜
2021-09-16 692 views
呢個疫情真係搞到大家好耐冇去旅行,掛死了😭 呢度無論係location還是裝潢都好似離開左香港的感覺haha 同店面的打卡霓虹燈簡直襯晒^來一趟不用飛的旅行🧳歐陸色彩加上暖和的燈光,感覺好放鬆我特別鍾意佢地的餐墊,係墨綠的啞色兼印左燙金字句「好好享受遠離繁囂的時光」、「偶爾的儀式感是必要的」頭盤係南瓜蓉配法包湯^ 味道濃稠,如果蒜蓉包係另上就更加好,唔怕Jim係堂上軟左☺️主菜叫左1)燒春雞 - 燒雞皮脆肉嫩,D肉醃得好入味,而且因為皮下脂肪好少,追求健康既人都可以連皮食🤤2)牛扒 - 份量唔算好多,不過牛肉味好重,你見切開後肉既顏色都好粉嫩,證明廚師既火候控制得好好,配埋黑椒汁食一流👍🏻甜品既部分有兩款,一邊係朱古力雪糕,一邊係人人都愛既法式焦糖燉蛋好滿足的一餐!

歐陸色彩加上暖和的燈光,感覺好放鬆

主菜叫左

好滿足的一餐!
2021-09-16 402 views
聽講位於九龍灣啟德碼頭⛵️將會新開嘅餐廳🍴嚟到原來係咁Chill嘅,佢大自然熱帶雨林嘅設計用玻璃屋打造室內環境,令到空間感十足,而餐廳出面可以一望無際仲有個空中花園添,除咗食物質素高之外仲有好多打卡位,短短逗留喺餐廳幾個鐘,真係好似佢餐廳門口個標題咁,來一次不用飛的旅行🧳一嚟到就贈送兩個小食:番薯🍠薯條🍟甜番薯味,夠晒特別😎一口芝士波💋外皮熱熱辣辣鬆脆,一啖咬落留心濃郁味芝士。🦋法式忌廉粟米🌽湯 飲落淡淡新鮮粟米粒,湯味鮮甜。辣味大蝦🍤茄汁意粉🍝多大蝦,意粉彈牙入味,辣度啱啱好,呢碟主菜夠晒刺激👍🏻鍾意食辣嘅一定唔好錯過。黑松露雜菌意大利飯👯‍♀️❤️黑松露味道濃郁,意大利飯彈牙可口。Ice Mocha☕️ 濃郁咖啡味,啱晒我口味。
聽講位於九龍灣啟德碼頭⛵️將會新開嘅餐廳🍴

一嚟到就贈送兩個小食:
番薯🍠薯條🍟
甜番薯味,夠晒特別😎

一口芝士波💋
外皮熱熱辣辣鬆脆,一啖咬落留心濃郁味芝士。

🦋法式忌廉粟米🌽湯
飲落淡淡新鮮粟米粒,湯味鮮甜。

辣味大蝦🍤茄汁意粉🍝

黑松露雜菌意大利飯👯‍♀️❤️
黑松露味道濃郁,意大利飯彈牙可口。

Ice Mocha☕️
濃郁咖啡味,啱晒我口味。
【牛扒特輯 - 啟德隱世森林風餐廳】本身係從來無黎過啟德郵輸碼頭,因為賀真係唔知可以去做咩,但最近見到好多網紅都去左呢間餐廳度打卡,我都唔執輸要去影下相試下佢地d野食先!首先佢地餐廳相當難搵, 我搵左半個鐘先搵到, 因為呢度真係超大, 我係佢個平台度搵餐廳時都順便影左好多相, 呢度真係好靚。生平第一次踏足啟德郵輪碼頭,就係黎呢間9月10號先開張嘅新餐廳 Coffeeflow x The Old Hangar 。 今次試呢一款就係Old Hangar 最引以自豪嘅牛扒。ig : mr.travelgenius【法式忌廉南瓜湯】有一片好香軟嘅蒜蓉包,浸係個南瓜湯度真係好好味好香😍【特級肉眼牛扒拌薯蓉】牛扒煎得好香,好大塊,質感好鬆軟好腍,唔會死死實實,5成熟,非常好火喉,仲見到一坑坑嘅焦網紋,證明係明火燒類牛扒。食落表面有牛肉焦香味,但肉汁味道偏清淡,有微微香甜感,滿口肉汁。調味醬汁有黑椒汁/燒汁,仲有海鹽伴碟。海鹽非常粗大粒,唔小心沾多左鹽,好易咸到變酸梅婆婆嘴😗好咸但可能因為半生,我覺得牛肉香味始終爭d。我係一個偏向7成熟嘅牛扒愛好者,不過5成熟的確容易咀嚼,而且佢完全無筋,非常好入口
【牛扒特輯 - 啟德隱世森林風餐廳】

今次試呢一款就係Old Hangar 最引以自豪嘅牛扒。

ig : mr.travelgenius

【法式忌廉南瓜湯】
有一片好香軟嘅蒜蓉包,浸係個南瓜湯度真係好好味好香😍

【特級肉眼牛扒拌薯蓉】

但可能因為半生,我覺得牛肉香味始終爭d。
我係一個偏向7成熟嘅牛扒愛好者,不過5成熟的確容易咀嚼,而且佢完全無筋,非常好入口。

牛扒食評分數:7分/10分滿分

【法國燒春雞伴薯蓉】
肉質偏結實,低脂,味道較單一,無乜層次感同驚喜。
但我呢類減肥健身人仕,就可以揀呢款。

【TOH Signature】
以橙汁+西柚汁+Vodka調製而成,相當清新消暑!

甜品 焦糖燉蛋伴雪糕】
客觀黎講,焦糖燉蛋好香甜好好味,不過太高糖份啦😅我健身減肥好有罪惡感,但我都係忍唔住食哂⋯⋯⋯⋯

呢度環境好靚呀,仲有好多個打卡位,任影唔嬲,佢場地主要比人做wedding party,平時如果想黎食野可以check下有無比人包場先,因為要過黎啟德郵輪碼頭都唔係簡單架,所以問清楚好d😋

The Old Hangar
地址: 啟德郵輪碼頭B區2樓
2021-09-13
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$300 (Dinner)
Celebration
Birthday
  • 特選肉眼牛扒
  • TOD SIGNATURE
2021-09-13 441 views
餐廳了解鍾意飛嘅香港人心意💕 ~來一趟不用飛的旅行無得飛,都可以嚟呢間別緻嘅玻璃屋餐廳,入面佈滿植物,仲有旋轉樓梯等,盡是打卡位🥰除咗餐廳,仲可以嚟睇住靚景飲番杯🍹,另外亦可以做婚宴場地👰🏻🤵🏻‍♂️🎃法式忌廉南瓜湯 特濃又順滑,香甜唔膩,仲有塊好香嘅蒜蓉包🍝辣味大蝦🍤茄汁意粉🌟推介呢款意粉,香辣大蝦🍤,惹味又彈牙,醬汁份量啱啱好,令意粉都咗沾滿醬汁又唔會太稀。🥗TOH招牌有機沙律沙律材料好豐富,軟腍香口嘅煙鴨胸、香甜爽滑嘅桃肉、伴著蔬果及酸甜沙律醬,十分開胃。🍮焦糖燉蛋配雪糕 及 紅絲絨蛋糕🍰蛋糕真係好靚😍 食落濕潤又滑溜😋🍹TOH signature 有橙及柚子兩款味揀,香甜,酒味亦香濃

餐廳了解鍾意飛嘅香港人心意💕 ~來一趟不用飛的旅行

🎃法式忌廉南瓜湯
特濃又順滑,香甜唔膩,仲有塊好香嘅蒜蓉包

🍝辣味大蝦🍤茄汁意粉

🥗TOH招牌有機沙律

🍮焦糖燉蛋配雪糕 及 紅絲絨蛋糕🍰
蛋糕真係好靚😍 食落濕潤又滑溜😋

🍹TOH signature
有橙及柚子兩款味揀,香甜,酒味亦香濃
  • 法式忌廉南瓜湯
  • 辣味大蝦茄汁意粉
  • TOH招牌有機沙律
  • TOH  signature
啟德 ⛴ 玻璃屋森系餐廳🪴採光好好☺️ 好多打卡位天花都有一半係玻璃窗🪟陽光☀️照入黎好好拍照📷.♡.加上音樂,環境令人好舒服😌🍃有種遠離煩囂,去左小旅行既感覺🔸- 法色忌廉南瓜湯好濃郁嘅南瓜湯,啖啖都有南瓜蓉🎃上面有一塊好多蒜蓉嘅蒜蓉包,每口包配南瓜湯都好味😋😂仲要好大碗🔸- 辣味大蝦茄汁意粉🍝都幾辣下,好惹味~~ 大蝦煎得好香,又彈牙,蕃茄好開胃😋 如果食得小辣既你一定要試下!🔸- 法國燒春雞伴薯蓉薯蓉既伴碟好靚🌸🌼有少許花瓣,正中少女心😆 但無配汁,口感有d乾~燒春雞啖啖肉,燒得都唔錯🔸- 焦糖燉蛋配朱古力雪糕🥰🥰香滑燉蛋,配上金黃香脆焦糖烤面🍮 黑朱古力雪糕,少苦+朱古力粒,好正!食到好飽既我都食哂成個甜品😋 好想再食🔸- Drinks 🥂TOH Signature係vodka+橙汁, Lime Soda口感好清新🌱
啟德 ⛴ 玻璃屋森系餐廳🪴

採光好好☺️ 好多打卡位
天花都有一半係玻璃窗🪟
陽光☀️照入黎好好拍照📷

.♡.

加上音樂,環境令人好舒服😌
🍃有種遠離煩囂,去左小旅行既感覺

🔸- 法色忌廉南瓜湯

🔸- 辣味大蝦茄汁意粉