2009-12-22 62 views
之前睇過雜誌介紹十勝庵紅豆魚仔餅已經覺得好吸引今日專登行過黎禾輋一試紅豆魚仔餅 $13可惜....凍冰冰既一個餅(唉我又唔醒水叫個店員幫我翻熱)個皮已經凍到有少少靭紅豆份量又少我覺得大判燒仲好味佢可能係我食得唔合時,食左d凍冰冰既賣剩餅又可能如果個魚仔餅係熱辣辣,會好味好多不過我諗再食機會都幾微
之前睇過雜誌介紹十勝庵紅豆魚仔餅已經覺得好吸引
今日專登行過黎禾輋一試
紅豆魚仔餅 $13

可惜....
凍冰冰既一個餅(唉我又唔醒水叫個店員幫我翻熱)
個皮已經凍到有少少靭
紅豆份量又少
我覺得大判燒仲好味佢

可能係我食得唔合時,食左d凍冰冰既賣剩餅
又可能如果個魚仔餅係熱辣辣,會好味好多
不過我諗再食機會都幾微
2009-12-19
$13 (Tea)
2009-10-06 42 views
中秋晚上,決定去串得起玩燈籠賞月,之前去左新城市睇D9,睇完就去吉之島買支靚酒今晚出發﹗肚子餓餓的,在吉之島門口見到呢0的魚餅,睇雜誌知道之前在旺角定唔知銅鑼灣十分流行,大排長龍,我呢0的outdate既地盤工人決定在唔洗排隊既日子一試﹗要了個朱古力味,而工友就食紅豆味。餅身焗出來的味道有點似雞蛋仔,鬆化而帶蛋香,中間是一行味道濃烈的朱古力醬,我雖一向不愛食甜野但都覺得味道不錯。值唔值十幾一塊就見人見致,不過貪得意食一次也不為過的﹗

要了個朱古力味,而工友就食紅豆味。

值唔值十幾一塊就見人見致,不過貪得意食一次也不為過的﹗
$14 (Tea)
2009-08-08 25 views
豆沙餅$13特登行番禾輋商場,翻新過,有好多大連鎖店,麥記都就開,好多細舖都冇咗,仲繼續開嗰啲,就裝修咗,啲租實貴,羊毛出在羊身上,買嘅嘢貴晒,樓下開吉之島,同埋其他嘢食舖,將個街市縮細咗,啲路窄咗,叧方面睇個商場新淨咗,有吸引力增加咗人流,變得有競爭力個餅皮帶啲韌性,有甜味,餡食到粒狀,有紅豆味唔過甜,佢啲紅豆放得均匀,餅尾都有紅豆餡真係好懷念以前八佰半,地下有公仔燒餅賣,細細圓圓,個餅皮好食,餡係紅豆蓉,好多人一打半打咁買,而家食唔番

2009-08-02
2009-08-02 13 views
相信沙田友很少踏足頗隔涉的禾輋邨(居民除外啦當然),近期忽然熱鬧起來了,吉之島外,還有多間食肆在禾輋商場插旗,驟眼望去重同歷史悠久,感覺較古舊的禾輋格格不入(之前怎聯想得到MOS Burger會在禾輋).特登由新城市廣場行去禾輋,必經之路-長長的行人天橋當勾起不少童年回憶,以前覺得要行好耐,山長水遠的,現在像幾步就到......商場無咩特色,地下一層就是新開發地點(以前係咩唔記得lu),看見十勝咩,外形趣緻的魚形餅睇介紹見得多,但就真係未試過,我估同以前新城市廣場間八伯伴賣的燒餅差唔多味啩,要了一客吉士味,揸上手,唔凍唔熱,食入口,OS!!咩嚟架?我未食過魚仔餅,正宗,好味的魚仔餅應該係點架(抑或呢樣根本就係唔好味嘅食物)?斷估唔係外皮略韌,咬得開入口就即散(嗰種散法好似去沙灘砌嘅城堡推少少就成個倒塌傾潟落嚟),好粉,內裡吉士少得可憐,由內至外都淡戌戌冇厘味道,好難食好難食.以後恐怕聞魚色變
2009-07-26
2009-08-01 8 views
吃 了 焦 糖 味 鯛 魚 兒沒 有 甚 麼 味 道 的, 但 又 未 到 難 食因 為 filling 太 少 了未 食 前, 會 想 到 應 該 同 銅 鑼 灣 一 間 的 差 不 多但 係 手 感 好 像 是 這 間 的 比 較 細 條 (只 是 感 覺 而 已, 真 實 可 能 是 一 樣 大 條 的)有 比 較 下, 這 間 的 filling 是 差 點 了, 少 得 很只 有 中 間 一 氣 手 指 粗 的 filling, 其 他 的 都 是 粉 漿, 不 是 薄 薄 的 脆 皮 所 以 吃 下 時 的 口 感 不 是 太 好(雖 然 銅 鑼 灣 那 間 我 吃 過 一 條 燶 的, 但 口 感 的 確 是比 較 好)如 果 同 另 一 間 的 大 判 燒 比, 一 樣 是 粉 漿, 但 大 判 燒 的 filling 是 多 好 多而 service 就 幾 好 的, 因 為 我 買 的 魚 是 放 左 架 上 有 一 段 時 間, 所 以 不 是 熱 的員 工 都 主 動 問 要 唔 要 幫 我 烘 熱, 加 上 她 們 的 態 度 是 很 誠 懇 的感 覺 到
吃 了 焦 糖 味 鯛 魚 兒
沒 有 甚 麼 味 道 的, 但 又 未 到 難 食
因 為 filling 太 少 了

感 覺 到 是 比 其 他 店 舖 好
2009-07-31
(Non-member)
2009-07-23 13 views
今日我女朋友同我講話想食鯛魚燒咁我以為會都銅鑼灣嗰間喇~點知佢話係禾嶚嗰間.諗住都係沙田.咁辟辟地都去走左轉.一去到見倒間鋪好ok睇落啲野食有燈照住個樣好吸引.見到成六種味.我就一次買左紅豆,吉士,白色嗰隻(各$13)~重有兩串唔同味嘅小團子(名$12)~先講鯛魚燒白色嗰隻個皮淋到好似未熟咁.紅豆唔香又唔甜重好似有啲咸咸地.啲吉士淺黃色隻色已經唔似吉士(重差過啲奶黃包)又係唔夠甜.其實係人都知日式甜點係以份量小極甜而建見稱如果想迎合香港人口味整淡啲咁不如改個冇咁地道嘅名.全部又凍又唔脆我同我女朋友食左一半全部掉哂.啲小團子又係一人食左一粒都係頂唔順我重刻吐番出黎.唔甜又冇味可能擺得奈連一啲糯米味都冇.完全其實係哂錢.以後唔會再食.....
2009-07-23
$30 (Other)
  • 要食不如去沙田食大判燒啲質好佢好多
2009-07-22 6 views
講起Taiyaki,就令我想起あゆあゆ月宮 亞由 以「うぐぅ」為口頭禪,在北國小鎮相遇的少女。以前和祐一在鎮上見過面,在他再次來到這個小鎮時和七年不見的他重逢。似乎和祐一就讀不同的學校,以「僕(ボク)」自稱(日語中男性常用的第一人稱)。長髮及肩,戴着大紅色的髮箍,喜歡用有着翅膀的背包。最喜歡鯛魚燒。常常跟攤販點了大量鯛魚燒之後發現沒帶錢包而因故逃走,逃走時常常和祐一撞上。很害怕黑夜、幽靈、鬼之類的可怕東西。是有朝氣、常笑、常跌倒、常哭又笨手笨腳的女孩子,因此常被祐一捉弄。總是在街上找東西,但是自己也不記得自己到底在找的是什麼東西。 掌握全劇關鍵的重要人物。所以點都要回味一下,Taiyaki只是微暖,外皮軟晒,不過紅豆依然好味,不會甜得過火.如果新鮮熱辣食會好味好多
講起Taiyaki,就令我想起あゆあゆ

月宮 亞由

掌握全劇關鍵的重要人物。

所以點都要回味一下,
如果新鮮熱辣食會好味好多
2009-07-22
$13 (Other)
2009-07-18 7 views
紅豆魚魚餅$13打正十勝旗號做招牌,加上本人偏愛紅豆,我就試佢紅豆魚魚餅2個字"失望"1 個餅唔係熱(我經已係即買即食)但我已經起買嘅時候叫話要熱嘅老實講呢D小食如果係唔熱嘅話味道係爭好遠(魚蛋、燒賣唔熱都會唔好食啦)個姐姐冇用個心去做2 唔熱嘅話就會令個皮變硬,裡面嘅紅豆幾好都冇用雖然D紅豆唔錯、紅豆份量都唔少,都係冇幫助 Summary:請注視客人對食指嘅要求,雖然只係$13

紅豆魚魚餅$13

打正十勝旗號做招牌,加上本人偏愛紅豆,我就試佢紅豆魚魚餅

2個字"失望"

1 個餅唔係熱
(我經已係即買即食)但我已經起買嘅時候叫話要熱嘅
老實講呢D小

食如果係唔熱嘅話味道係爭好遠(魚蛋、燒賣唔熱都會唔好食啦)
個姐姐冇用個心去做

2 唔熱嘅話就會令個皮變硬,裡面嘅紅豆幾好都冇用
雖然D紅豆唔錯、紅豆份量都唔少,

都係冇幫助

Summary:請注視客人對食指嘅要求,雖然只係$13
2009-07-18
2009-07-13 12 views
早幾日上網睇yahoo見到十勝庵終於開左喇~之前一直都無機會所以星期六決定要特登入去沙田試下。間舖好易搵,基本上一入吉之島就會見到~當時5點半左右又唔算太多人,我地就叫左一個原味(紅豆)鲷魚燒同埋一個豆奶味既~可惜,個皮真係好一般~好"un"呀...點解一d都唔脆既? 明明係新鮮見住佢地做架...點解唔熱既...可能,新開舖,員工未熟習用料份量?可能,十勝庵既特色?下次...新開既舖都係睇定d「開飯」既report先去試...因為專登由九龍去禾輋仲會麻麻地好食...蝕左

可能,新開舖,員工未熟習用料份量?

可能,十勝庵既特色?

個皮..超"un"呀~~
2009-07-11
$15 (Tea)
2009-07-13 8 views
個職員特意為我重新烘熱個餅,唔知係咪睇左上手個食評呢我食 豆奶&紅豆豆奶d皮似雪米糍皮,好食,軟軟地紅豆則外脆內軟,是另一風味哦用張紙包住,幾特別
個職員特意為我重新烘熱個餅,唔知係咪睇左上手個食評呢

我食 豆奶&紅豆

豆奶d皮似雪米糍皮,好食,軟軟地
紅豆則外脆內軟,是另一風味哦

用張紙包住,幾特別
紅豆
2009-07-06
紅豆
  • 鯛魚餅
2009-07-07 14 views
小時侯接觸得鯛魚燒最多的是在卡通片內~還記得小新經常和父母爭拗究竟吃鯛魚燒應該由頭吃起還是由尾吃起~!??令人哭笑不得~~在港也偶然會吃到鯛魚燒~但也是靠彩數~特別是由關西回來之後~徹底地掛念著外脆內軟的鯛魚燒~還得一定要配上十勝紅豆啊!一知道有日本老店進駐新開的吉吉島~也有特別的鯛魚燒~當然立刻就拉著大比來試一下~!這間十勝庵在日本有超過二百間分店也有著數十年的歷史~大抵都不會差吧~以十勝紅豆為招牌~見鯛魚燒也做得好像有一手~雖然同列的有小比最愛的焦糖也有吉士~豆奶~豆沙等餡料~但還是要了個紅豆餡的~另外還是新興的豆奶外皮配上豆奶jelly-liked餡~也要了一個~期待期待用紙盒盛著的兩尾小魚~小比轉個頭就為食的打開盒要大咬一口了~可惜~~~~~是凍的~~~可惜~~~~~是比大判燒餅還要淋的~~~可惜~~~~紅豆餡帶點粗粗糙糙~~可幸的是減了甜不會死甜一邊頸~但失望遠多於預期的~是日本師傅教授下來的功夫~當店的店員未能掌握得完全而致嗎?接下來就吃豆奶的~餅皮用上豆奶製作~個人還是較喜歡原味皮~因為這個白白魚其實可說是淡味得很~而內裡的豆奶餡比外皮來得出色~想不起有甚麼實質的例子~或

用紙盒盛著的兩尾小魚~小比轉個頭就為食的打開盒要大咬一口了~可惜~~~~~是凍的~~~可惜~~~~~是比大判燒餅還要淋的~~~可惜~~~~紅豆餡帶點粗粗糙糙~~可幸的是減了甜不會死甜一邊頸~但失望遠多於預期的~是日本師傅教授下來的功夫~當店的店員未能掌握得完全而致嗎?接下來就吃豆奶的~餅皮用上豆奶製作~個人還是較喜歡原味皮~因為這個白白魚其實可說是淡味得很~而內裡的豆奶餡比外皮來得出色~想不起有甚麼實質的例子~或許最接近的是美味棒內的餡料吧~~兩尾小魚軟弱無力~冷冰冰的很可憐~~若是新鮮做起的又會否是水準之作?

當店還有Ohagi, Mochi和小團子~~一串串的小團子賣相美得像模型~小比站在counter前看了又看~問了大比三次也分不出是模型還是真的~最後憑每盤不同數量~就得悉原來是真的啊~~haha~已經沒有胃試Ohagi了~紅豆蓉反包著糯米~記憶中是個可口的味覺享受~但鯛魚燒的水準確是一個可惜~再行過之時見店員在製作中~吸引了不少途人圍觀~但乍看之下就發覺粉漿與做法都和大判燒餅的差不多~是蛋糕質地的原因?外皮不脆的迷也解開了~就算平時吃雞蛋仔~反轉模後也會再烘得脆一點才起出來嘛~但這店員就分別把2邊的魚魚模裝得大半滿~然後在一邊放餡~到兩邊差不多冒起泡泡要熟的時候就合上模具痴實好兩邊~立即就上架了~~這樣一來就沒有了乾烘的時間~希望可以改善一下吧~這次只好給您一個喊~但再試的機會又不盡是零的~說到底都只是開業數天~改善的空間是需要的