|芝士燒牛肉丼|$58|.牛丼加芝士呢個組合可以話係夠晒邪惡😈而呢個飯都有驚喜.店面係連鎖日食丼飯店風格坐係吧檯對住個 Open Kitchen真係有身在日本既錯覺.除左自家特色燒汁之外個飯既靈魂一定係上面果層厚厚芝士🧀因為佢竟然有炭燒香味!🔥呢個真係有驚喜將個飯提升左去另一個層次.芝士系列仲有豚肉丼可以選擇下次一於試埋佢🤣
|芝士燒牛肉丼|$58|

將個飯提升左去另一個層次

芝士系列仲有豚肉丼可以選擇
下次一於試埋佢🤣
2023-11-08 89 views
呢間燒牛肉飯開左一段時間,每次經過都想入去食😂坐位都好多唔駛點等位就可以入座食野,落單都係用QR code,食物都好多款式,今次就揀左燒牛肉 丼配溫泉蛋,燒牛肉堅正,牛肉岩岩好熟唔會老,加埋溫泉蛋撈飯一流🤩仲可以+10蚊轉大飯,一般都會好夠食,值得推薦👍🏻
2023-11-06 74 views
當我站在鋪頭外面看下menu之際有群年青人高高興興的進入店內,直覺感到應該係唔錯的。店內除了年青人大都是上班一族。除了牛丼、豚丼還而定食及小食等。這裡用QR code選餐,我選了一客 生薑燒豚肉定食,這包括有麵豉湯,日式沙律,一碟豚肉及一個白米飯。生薑燒豚肉份量頗多,薑片切得很薄而且吸收了肉的味道唔會太辣,豚肉也是薄薄的,有點點肥,食落比較香口。個醬汁惹味帶少少甜送飯之選。日式沙律菜我不常吃,但今日試過也覺得新鮮爽脆,加入少量沙律醬也算可口。

2023-11-06 51 views
日本過江龍為我們提供日式元祖燒牛丼,又經濟又好味。他們說無論店舖裝修、食品來源以至烹調手法都跟似日本。就以燒牛肉演變的款式都有好多種,「🧀️芝士燒牛肉丼」真係有驚喜,面層有mozzarella 芝士碎同巴馬芝士粉以火槍燒至半溶,夾起芝士如瀑布,份量好多,下層是用鐵板即烤的牛肉,少少焦香加上甜甜的洋蔥和醬汁,好一個芝士牛肉丼。吃牛肉丼我喜歡配個泡菜,小小的一碟但已足夠,泡菜除了增強味覺外泡菜還含有益生菌,有益健康。餃子也是必吃,皮薄香脆要趁熱吃才最好味。

日本過江龍為我們提供
日式元祖燒牛丼,又經濟又好味。
他們說無論店舖裝修、食品來源
以至烹調手法都跟似日本。

就以燒牛肉演變的款式都有好多種,
「🧀️芝士燒牛肉丼」真係有驚喜,
面層有mozzarella 芝士碎同
巴馬芝士粉以火槍燒至半溶,
夾起芝士如瀑布,份量好多,
下層是用鐵板即烤的牛肉,
少少焦香加上甜甜的洋蔥和醬汁,
好一個芝士牛肉丼。

吃牛肉丼我喜歡配個泡菜,
小小的一碟但已足夠,
泡菜除了增強味覺外泡菜
還含有益生菌,有益健康。

餃子也是必吃,
皮薄香脆要趁熱吃才最好味。
2023-10-28 70 views
之前聽朋友介紹食呢間日式丼飯,今次試咗鐵板,都覺得幾正,香港食都有身在日本嘅感覺啊!🍴野菜燒牛肉定食 $70定式有一個味噌湯,椰菜絲沙律,鐵板加飯,飯嘅份量好多,食量大嘅朋友都唔使怕食唔飽,燒牛肉醬香味濃,野菜主要就係椰菜,加埋牛肉汁都幾好食,上菜嘅時候鐵板都係吱吱聲,令到成個味道更加惹味,呢個配搭非常之送飯,沙律醬有少少芝士嘅味道有啲驚喜,仲可以加配唔同小食添。我就加咗$16飲綠茶,飲品選擇可以更多!

🍴野菜燒牛肉定食 $70

我就加咗$16飲綠茶,飲品選擇可以更多!
🥘🥢🇯🇵日本過江,一般快餐店▫️QR code點餐☑️鐵板野菜燒牛肉定食 -$70又估唔到咁大份,牛肉同墊底嘅椰菜份量都好多,椰菜翠綠,唔會好淋,幾爽口。個汁都ok,唔會好鹹。跟餐嘅除咗白飯,仲有一碗椰菜絲沙律同埋一碗麵豉湯。白飯用上珍珠米口感剛好。椰菜絲沙律有紫椰菜、綠椰菜加粟米粒,配上沙律醬幾清新。麵豉湯亦都正常,有海帶同埋腐皮作配料。☑️餃子3件 -$18餃子個底煎得幾脆,而且個皮幾薄,配燒汁幾好食。🔘咖喱飯配唐揚炸雞 - $60個咖喱汁都ok,偏甜唔會好辣,但係份量較少,多一份咖喱汁要$5,炸雞唔得,唔熱之餘仲要好硬,唔知翻炸過幾多次,又擺左幾耐⋯⋯🔘唐揚炸雞3件 -$18以為好食,叫多咗,後悔已經太遲了。
🥘🥢🇯🇵
日本過江,一般快餐店

▫️QR code點餐

☑️鐵板野菜燒牛肉定食 -$70

☑️餃子3件 -$18
餃子個底煎得幾脆,而且個皮幾薄,配燒汁幾好食。

🔘咖喱飯配唐揚炸雞 - $60

🔘唐揚炸雞3件 -$18
以為好食,叫多咗,後悔已經太遲了。
咖喱飯配唐揚炸雞

2023-10-22
Type of Meal
Lunch
  • 餃子
2023-10-22 49 views
路經奶路臣街The Forest總喜愛逛逛店舖有冇新的產品,就算買唔成也來個window shopping。在The Forest 地下鋪有我喜愛的日式燒牛丼店,選擇的配搭有很多,有燒汁的、有鹽燒的,有芝士的更有鐵板的,價錢大眾化。一段時期冇來吃牛丼,今天選了燒牛肉丼配溫泉蛋,另外加配一客小吃泡菜。香噴噴的牛丼上面有青綠的菠菜,牛肉加上洋蔥也是配佳配搭,增香解膩,灑上白芝麻,飯量也不少,要慢慢吃把它吃完。吃了兩三口原味的再加入溫泉蛋,肉更滑,蛋液加上燒汁和泡菜令味道更濃郁,更有層次。

2023-10-20 44 views
旺角有間大眾化的日本元祖級燒牛丼店,登陸香港已有一段時間,午餐時段要稍稍排隊因為好多打工一族和學生們過來用膳。點了一個 生姜燒豚肉定食($65) ,套餐跟一個麵豉湯、新鮮爽口的菜絲沙律和一個日本白米飯。好大碟的生姜豚肉,當中的日本洋蔥香甜軟滑,把半肥瘦的豚肉變得更可口,加入生姜更能提介味道,如果生姜的份量可以增加一些就更好。好喜歡日本白米飯那樣口感,軟軟糯糯的,用筷子夾起來送口中。今天有點餓,追加了一客3件的餃子($18) 皮薄及味道清甜。這裡也是自助點餐,上餐的速度也算快,真係符合香港人的要求。

這裡也是自助點餐,上餐的速度也算快,真係符合香港人的要求。
2023-10-15 50 views
今日又一個人食飯一個人食飯又唔使等位睇餐牌又可以慢慢睇上次食咗雜菜牛丼 ,原本都想食返上一次嗰個點知慢慢睇餐牌 畀我發現咗仲有另一個 有趣嘅選擇上次揀雜菜牛肉丼,冇曬溫泉蛋另外加咗個泡菜點,知今日見到個餐牌有一個選擇係有蛋又有埋泡菜……嘩……正叫「旨辛燒牛肉定食」 有齊曬蛋同泡菜都只係78蚊嘩…今餐真係好豐富牛肉份量有好多👍今次呢一個嘅泡菜係同啲底嘅蔬菜炒埋一齊,所以畀起之前淨係雜菜底就更加濃味, 而且泡菜份量仲多過單點上面嗰個蛋勁正我吉穿咗佢然後點埋啲牛肉食,有一點壽喜燒嘅感覺泡菜雖然炒過但係仍然都好好味菜底即刻冇咁淡味沙律唔算好大份,但係食完有種清新的感覺店舖咁大都坐滿曬人
今日又一個人食飯

一個人食飯又唔使等位

睇餐牌又可以慢慢睇

上次食咗雜菜牛丼 ,原本都想食返上一次嗰個
點知慢慢睇餐牌 畀我發現咗仲有另一個
有趣嘅選擇
上次揀雜菜牛肉丼,冇曬溫泉蛋
叫「旨辛燒牛肉定食」 有齊曬蛋同泡菜都只係78蚊

嘩…今餐真係好豐富

牛肉份量有好多👍

上面嗰個蛋勁正
我吉穿咗佢然後點埋啲牛肉食,有一點壽喜燒嘅感覺

泡菜雖然炒過但係仍然都好好味
菜底即刻冇咁淡味

沙律唔算好大份,但係食完有種清新的感覺

店舖咁大都坐滿曬人

2023-10-10
$94 (Dinner)
  • 旨辛牛燒肉定食
2023-10-12 53 views
#東京チカラめし 終於有時間食,整體嚟講我覺得都OK,反而個咖喱真心係有啲失望 @ #旺角 #牛肉丼 $146/2人燒牛肉丼配沙律,我選了鹽燒,沒想到味道真心幾濃郁,還好過其他幾間牛肉飯,牛肉都軟熟唔硬身,飯份量都10分足夠, 10分飽肚。沙律方面就味道正常不大特別,但都新鮮咖喱飯配牛肉,咖喱應該是沒有辣到,比較濃味,沒有咖喱味,所以有點失望。牛肉和飯和另一碗的牛肉飯差不多,所以就不用再講餃子三隻,其實口感和味道都唔錯但就偏凍咗少少

餃子三隻,其實口感和味道都唔錯但就偏凍咗少少
2023-10-10 66 views
📍 Tokyo Chikara Meshi(mk )日本過江龍丼飯,由一搬到落黎香港🇭🇰己經好吸引,太多人排隊既關係,所以推遲到今日先食到,果然有驚喜~水準拍得住日本既味道~🔸 燒豚肉丼(配溫泉蛋)香噴噴的燒豚飯,令我深深愛上😍薄片豬五花浸漬烤香微焦脆,加入日式醬油,沾裹蛋液,享受豚肉被蛋黃包裹的濕潤。一口氣可以扒多幾啖日本珍珠米~🔸 咖喱吉列豬扒飯香脆Juicy豬扒配上啖啖香濃咖哩,惹味到不得了,咖喱偏甜,岩哂香港人口味,豬扒炸得好有温度,好鬆化,非常好味😋🔸 追加左份燒牛肉,煎到外脆内軟,非常軟嫩,入口即溶!
📍 Tokyo Chikara Meshi(mk )

🔸 燒豚肉丼(配溫泉蛋)

🔸 咖喱吉列豬扒飯

🔸 追加左份燒牛肉,煎到外脆内軟,非常軟嫩,入口即溶!

2023-10-09 61 views
之前食過另一間牛丼,經常性排長龍,食完發現好一般,相信排隊都係為咗一個字,平!$29個牛丼真係好吸引嘅,不過嚟到呢間就$48起跳,唔洗排冇隊直入鹽燒豚肉丼配唐揚雞2件 $ 58鹽燒豚肉丼係冇汁嘅,所以飯嘅比例太多而食唔晒。肉量亦唔算多,亦聽過客人問,店員回覆「肉100g:飯400g」唐揚雞真係好唔掂外層炸漿雖薄但係好硬,雞肉唔熱而且乾晒,仲食到啲炸粉果種黏黏嘅口感燒牛肉丼 $ 48汁水反而夠多,但牛肉有少量筋位咬唔開,飯底唔似係珍珠米,過淋連呀婆都食到😅但係以份量同質素計都只係同$29平手。。。質素價錢唔合比例,唔會再去第二次🥱
鹽燒豚肉丼配唐揚雞2件 $ 58
唐揚雞真係好唔掂

燒牛肉丼 $ 48

質素價錢唔合比例,唔會再去第二次🥱
2023-10-06
$53 (Dinner)
2023-09-30 58 views
想靜靜地搵個地方小休小食,餐廳坐得幾舒服位置夠闊落。先嚟瞓沙律沙律醬有淡淡嘅芝士味,沙律菜食起上嚟好新鮮好fresh ,再嚟有個煎餃子外皮煎得香脆,入邊嘅餡都唔會話太細份,食起上嚟惹味可口😁到主角豚肉雖然較肥,但入口油脂感十足,食起上嚟好香口,而且佢仲有啲醬汁同洋蔥,夾埋一齊食都唔會話好鹹,仲有甜甜嘅味道😀最後嚟多份泡菜,都好夠辣!餐廳位置真係好方便,附近亦都有好多商場同舖頭可以行,絕對係方便之選

2023-09-28 51 views
係附近行街行到咁上下,咁岩見到呢間平時排哂隊,門口冇長龍,係要衝入去試下~ 主打牛同豬丼飯仲有咖哩同多款日式小食,食物選擇都幾多,因為想食飽D,就叫左個大既芝士燒豚肉丼,先講講真係好大碗,飯量十足~ 豚肉較多脂肪,可能因為要燒既關係唔會太瘦,再加上芝士,呢個絕對係增肥之選,口感會勁滿足~ 而且豚肉教多油脂,所以都唔會覺得太嚡口同干身,芝士都算幾香幾重味道,所以食起黎都好滿足,好飽肚。另外再叫多份玉子同泡菜,送飯一流,又可以去左豚肉既油膩感。

另外再叫多份玉子同泡菜,送飯一流,又可以去左豚肉既油膩感。
2023-09-24 1172 views
去開旺角想食牛肉飯,諗都唔使諗,一定會去來自東京嘅 「東京チカラめし」,因為好喜歡佢哋獨有嘅鐵板燒牛肉,即叫即烤,再加上微焦的特製醬汁,非常入味,啖啖肉又熱辣辣,丼飯仲可以隨意追加味噌湯、椰菜絲沙律、泡菜、溫泉玉子、餃子,唐揚炸雞等小食,價錢都係係$10起,超抵食,食幾多完全唔會覺得肉痛🤣🤣🧀▪️芝士燒牛肉丼 (並) $ 58🍳溫泉玉子 $ 15🍲味噌湯 $ 10🥗菜沙律 $ 12每次我一定都係會食呢一個芝士燒牛肉丼,燒得焦香既拉絲芝士,加上洋蔥燒牛肉,真係好食到癲,仲要牛肉份量超級多,配埋特製燒汁和日本珍珠米飯一齊食,超級好食,今次我仲追加咗溫泉玉子,蛋黃流進飯內,更加美味,終極大滿足,另外味噌湯和椰菜絲沙律都係必須追加的,一樣係滿滿日本風味👍🏻🐮▪️野菜燒牛肉定食 $ 70(已包沙律和味噌湯 )這個定食套餐真係抵食到嚇親人,包埋湯同沙律都係$70,份量超級大,用鐵板盛載住炒野菜,吸收咗牛肉嘅味道,非常惹味,鐵板燒牛肉當然一樣咁好味,配合白飯真係冇得輸🥟▪️餃子3件 $ 18傳統日本餃子,椰菜豬肉餡,沾上酸醋汁,味道非常唔錯

🧀▪️芝士燒牛肉丼 (並) $ 58
🍳溫泉玉子 $ 15
🍲味噌湯 $ 10
🥗菜沙律 $ 12

🐮▪️野菜燒牛肉定食 $ 70
(已包沙律和味噌湯 )

🥟▪️餃子3件 $ 18
傳統日本餃子,椰菜豬肉餡,沾上酸醋汁,味道非常唔錯

• 芝士燒牛肉丼
  • 鐵板野菜燒牛肉定食