2014-06-18 487 views
打完波去奧海城行街,行到又累又餓終於可以去食野! 一行入food court就見到蕃滿門喇,聽朋友講唔錯,就無再睇其他食肆都成5點喇, 與其一人一碗, 不如2個人share大大碗雜錦鏍絲粉!個碗真係好大! 同個tray差唔多! 入面都幾多料,有滑蛋,冬菇,牛腩,丸,西蘭花,豆卜... 同好多蕃茄! 以2個人下午茶黎講,份量尚算可以! 每人都食到2-3碗仔,湯夠濃,連埋湯一齊食yummy! d料都唔算差架, 隻蛋仲幾滑添~咁大碗都係$56, 抵呀!

咁大碗都係$56, 抵呀!
$28 (Tea)
  • 大大碗雜錦鏍絲粉
2014-05-26 489 views
food court開左間tomato club,同其他餐廳比,感覺健康D,而且各式各樣既蕃茄set好吸引。蕃茄滑蛋濃湯餐,可以揀配料,都幾多選擇,重可以揀公仔麵,意粉,螺絲粉同飯。一見到個蕃茄意粉,就諗起華星既重口味,賣相有幾分相似。先食滑蛋,當然同華星差好遠,但絕對唔差,都算滑同有蛋香。蕃茄湯好出色,有啖啖蕃茄肉,味道好濃郁,好fresh既蕃茄味,同勝香園有得比 個人鍾意li個清甜既蕃茄味多過華星真係好重味既重口味。蕃茄湯有唔辣,微辣,小辣等等,其實係加辣椒醬,微辣都唔錯,幾香,同蕃茄味都幾夾。泡菜餃子,原來係炸,重以為係湯餃子,放埋係湯入面上。少少油,外層都幾脆,但完全唔係泡菜,係咖喱豬肉。food court黎講真係好食,蕃茄湯同炒蛋都係一早準備好,叫就but落碗到,但味道保持得幾好。而且好抵食,$40有找。服務都唔錯添
蕃茄滑蛋濃湯

個人鍾意li個清甜既蕃茄味多過華星真係好重味既重口味。

2014-05-23
$39 (Dinner)
蕃茄滑蛋濃湯
2014-05-16 543 views
不論是馳名中環的蕃茄通 還是在家附近的蕃茄湯米線總之就是對蕃茄湯類的食品情有獨鍾偶爾一個完成工作的晚上到奧海城走走 居然又讓我看到心頭好想不到沒有來Food Court一陣子 居然進註了這位新力軍說的是以蕃茄湯作主打的蕃滿門名字沒有改錯 滿門蕃茄餐牌上的都是以蕃茄湯炒蛋為主的主食 再配以不同的麵類 以及配菜跟男友分吃了一客香酥雞扒蕃茄螺絲粉份量很充足 如果兩人都不太餓 一碗的份量足以分享蕃茄湯走保守派路線 是以罐裝蕃茄蓉開成的湯底不太酸 比較甜一點但正好符合大眾口味 讓我吞掉了大半碗湯底而蛋的口感跟看上去一樣滑蛋味也不被蕃茄味搶過 可算是畫龍點晴配菜選了香酥雞扒 (還有好多特別選擇如脆豬手, 炆牛肚等)即是類似台灣的鹽酥雞扒說到酥 雞扒的樣子真的夠酥 外表一流一看就知道香脆可口 而入口外脆內嫰 肉汁都鎖住了每一口都讓人吃得好滋味啊想不到Food Court都能有如此水準同時也難怪蕃滿門愈開愈多分店呢蕃茄迷必定要試試!
不論是馳名中環的蕃茄通 還是在家附近的蕃茄湯米線

不太酸 比較甜一點
但正好符合大眾口味 讓我吞掉了大半碗湯底

而蛋的口感跟看上去一樣滑
蛋味也不被蕃茄味搶過 可算是畫龍點晴

配菜選了香酥雞扒 (還有好多特別選擇如脆豬手, 炆牛肚等)
即是類似台灣的鹽酥雞扒
說到酥 雞扒的樣子真的夠酥 外表一流
一看就知道香脆可口
而入口外脆內嫰 肉汁都鎖住了

每一口都讓人吃得好滋味啊

想不到Food Court都能有如此水準
同時也難怪蕃滿門愈開愈多分店呢
蕃茄迷必定要試試!

2014-05-15
  • 香酥雞扒
2014-05-15 238 views
依間野都開左一個月啦試過一次覺得幾好味佢地主打蕃茄湯底既麵, 配一份肉我記得我叫了雞排, 好大份, 同炸得很脆, 調味都適中, 有d似台式炸雞排起依個 food court 來講, 算是水準不錯的選擇
依間野都開左一個月啦

試過一次覺得幾好味

佢地主打蕃茄湯底既麵, 配一份肉

起依個 food court 來講, 算是水準不錯的選擇
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
$40 (Dinner)