2019-07-14 113 views
Family time.  Got an order from mum and need to buy some bun for kids. Okok ,go nearby shopAnd refill stock in refrigerator屋企人鐘意食乜都會記住,我家算是無飯家庭架,餓落街買一樣新鮮熱辣好味雞飯20 oly點心一定燒賣啦,包到好多豬肉又大粒蒸飽一次買定好多個,方便家中小朋友來到,自己用微波爐翻熱食得,肉包好似又燒包,雞包同菜肉包等等都好多餡。

雞飯20 oly

點心一定燒賣啦,包到好多豬肉又大粒

2019-07-09 68 views
連去酒樓都唔係間間有既一款懷舊點心,真係見小賣小"鵪鶉蛋",入口軟滑,有肉汁,鵪鶉蛋Q彈!!!雞扎,足料大件!!!鹵肉鹵蛋飯,肥而不膩,甜鹹適中,將鹵汁伴飯食,每一粒米都吸透濃稠既汁!!!我見到肉餅飯有配蛋,我就好奇問下店員,其實其仔野可唔可以加蛋,店員話可以+$2,嘩一聽到好抵食囉,一加就加左四隻,重要係荷包蛋有汁爆出黎個隻,蛋迷記得留意啦,下次可以加+$2一隻蛋!!!咸魚肉餅飯,咸魚香十分出,唔腥,每盒蒸飯都有椰菜附送,食得更健康!!!店内一個個大蒸籠,新鮮熱辣辣!!!重有煎餃!!!等緊野食既時候睇到有推出飯券,比正價平d,除左自用其實重可以送禮,送比有需要既人一份小心意都可以!!!

雞扎,足料大件!!!

店内一個個大蒸籠,新鮮熱辣辣!!!
重有煎餃!!!

2019-06-28 149 views
喺鑽石山荷里活廣場食完晏上3樓買杯珍珠奶茶飲,啱啱隔離就係哩間唐記。擺住大大個牌寫住是日特價蒸飯只係20蚊😲😲😲 OMG心動價錢!!! 平時其他分店都唔覺有呢個特價優惠🤔今晚就唔煮飯喇!!哈哈😂😂我嗌左章魚肉餅蒸飯,呢個係出色之選,就算唔同分店食過都覺得佢好食。 肉餅厚身,豬肉同章魚嘅比例啱啱好🐷🦑當然唔小心唔少得是日特價嘅鳳爪排骨飯😂 其實佢幾蒸飯真係做得唔錯,餸菜夠多,飯亦夠軟綿,唔會太濕或者太乾, 仲加咗大量椰菜,加埋健康分!巨型糯米雞都係必點嘅!! 入面配料非常之多,叉燒冬菇仲有原隻雞翼等等,絕對抵過去酒樓食 😂😂 點心就試左金錢肚, 非常惹味!!正😋我再嗌多咗兩個香芋包一個即食,一個留返就早餐 😝😝就算隔咗夜燉返熱佢都好好味,超軟心!!!

2019-06-28 56 views
I went to supermarket and shopping. Then I go home and decided to buy take away food. Because I am too lazy to cookAll right , today tried strictly rice dumpling. have lot of meat wrapped inside dessert has 馬拉糕,like sponge cake but has more airless hole

2019-06-27 56 views
星期六日大家都鐘意去茶樓飲杯茶食個包,但係我就冇呢個習慣啦!不過唔緊要,唔一定要去茶樓先歎到既唐記一樣幫到你飲茶時燒賣當然必點啦,呢度都一樣架,而且仲有好特別既鵪鶉蛋燒賣,係出面已經好少有架啦,所以係媽媽既至愛。好香既肉味,一啖擺哂入口!黎一個自製燒賣雙併叫埋另一款燒賣,肉質比鵪鶉蛋燒賣實,有蝦,仲有杞子點綴今日仲揀左2個特色客飯試下豬軟骨飯,豬軟骨整得好軟熟,肥瘦均勻,而且入口即溶,仲有入哂味既蘿蔔。咖哩雞飯,微微既辣超級惹味,咖哩汁送飯一流。薯仔都入哂味,雞既份量都好足夠,又抵食又好味!黑芝麻湯圓就食得多,但就第一次食佢呢個又抵又香既黑麻蓉包可以係另一中式甜點之選!
不過唔緊要,唔一定要去茶樓先歎到既
唐記一樣幫到你

黎一個自製燒賣雙併
叫埋另一款燒賣,肉質比鵪鶉蛋燒賣實,有蝦,仲有杞子點綴

今日仲揀左2個特色客飯試下

咖哩雞飯,微微既辣超級惹味,咖哩汁送飯一流。
薯仔都入哂味,雞既份量都好足夠,又抵食又好味!

黑芝麻湯圓就食得多,但就第一次食佢呢個又抵又香既黑麻蓉包

可以係另一中式甜點之選!
2019-06-23
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$50 (Dinner)
$2)
2019-06-23 59 views
$20 daily special steam rice. Today is mushroom chicken. everyday has a special rice on discount. so nicebesides. I love siu mai very much so order 2 set. love it with lot of pork ad shrimp. taste good ad feel like I am eating dim sum in tea restaurant

2019-06-20 65 views
唐記包點主打點心、蒸包、蒸飯.....另仲有啲大眾化嘅客飯,每日亦有款特價飯....可以話滿足到鐘意去茶樓同茶餐廳午餐嘅人!今日我吔一家三口就簡簡單單每人買個飯當午餐,可以話係方便之餘仲好好味。雞蛋牛肉飯 - 實物似係煎蛋配肉餅飯,煎蛋係全熟蛋,簡單得嚟又唔馬夫喎。滷蛋滷肉飯 - 好夠味,仲有一整隻滷蛋 (常見嘅通常只有半隻),只係覺得啲滷肉有點太油膩。咖喱雞飯 - 睇落好似只係好細份,原來都有唔少雞肉,咖哩汁亦好夠濃味,真係估唔到做開蒸飯嘅唐記都有咁好味嘅咖喱飯。
唐記包點主打點心、蒸包、蒸飯.....

另仲有啲大眾化嘅客飯,每日亦有款特價飯....
可以話滿足到鐘意去茶樓同茶餐廳午餐嘅人!

2019-06-13
2019-06-19 108 views
唐記就像7-11 一樣, 總有一間係你隔離, 呢家中沒人煮飯,放工當然唔想煮,所以就決定買唐記番家企吃lor~~登登~~ 鳳爪排骨飯--是日特價飯, 最喜歡唐記的飯唔會重味精, 而且盒飯勁大盒仲配埋椰菜TIM!燒賣豬肉塞滿滿好實在, 杞子明目養神, 適合勞碌工作的我-滷肉滷蛋飯是我最喜歡的台式料理,估唔到唐記都有得食, 肥美的豬肉加上香濃的醬汁,超下飯, 而且仲幾美味!-我還順道買多幾個包點作隔天的早餐啊叉燒包-新鮮熱騰騰, 叉燒肥瘦適中, 包皮軟滑剛剛好香菇雞包香菇雞包有菇、有木耳,啲雞肉亦好實在, 有咬口菜肉包有菜有肉, 口感一流, 絕對是飽肚之選香菇蔬菜包食得肉多都要食番個蔬菜包, 欣賞唐記的素包唔會太寡, 都唔覺個包係無肉係入面 奶皇包最後仲叫左甜包奶皇包當甜品. 熱騰騰的包,裡面流出金黃色的奶皇,正!
登登~~ 鳳爪排骨飯

燒賣

豬肉塞滿滿好實在, 杞子明目養神, 適合勞碌工作的我

滷肉滷蛋飯

是我最喜歡的台式料理,估唔到唐記都有得食,
肥美的豬肉加上香濃的醬汁,超下飯, 而且仲幾美味!

我還順道買多幾個包點作隔天的早餐啊

叉燒包

新鮮熱騰騰, 叉燒肥瘦適中, 包皮軟滑剛剛好

香菇雞包

香菇雞包有菇、有木耳,啲雞肉亦好實在, 有咬口

菜肉包

有菜有肉, 口感一流, 絕對是飽肚之選

2019-04-28 140 views
#小秘書 下晝四五點先去食咗個 late lunch,所以睇怕正常 #晚飯時間 都食唔落嘢😅 不過又驚死自己晏啲會肚餓,所以都係買定啲嘢食打個底😝#唐記包點 隨咗賣包之外,原來而家連 #蒸飯 同 #中式點心 都賣埋。最開心嘅係每日都出一個 #特價蒸飯,呢日就有 $20 一個 #鳳爪排骨蒸飯 🤩 以今時今日嘅 #高生活指數,實在令人興奮🥰 呢盒 #鳳爪排骨蒸飯 份量都唔少㗎,女士們就一定夠食,而且入面除咗 #鳳爪、#排骨 之外,仲有 #椰菜 做伴菜👀 算係健康之選👍🏻

2019-04-27
TakeAway
$20 (Other)
2018-07-19 790 views
唐記一向是我這種窮等人家填飽肚子的首選。分店幾乎都是地鐵附近,購買方便。有各式包點和豆漿,甚至有多種口味的蒸飯可供選擇,售價從5元至23元不等,價格親民。用蒸的方式來保存,滿足現代人注重健康飲食的要求。這種以蒸的方式翻熱,更令出品能夠保持一致水準,也節省店鋪清潔的工序。所以近年來分店越來越多。今天買咗白饅頭,5蚊一個,熱氣騰騰,面發得很松軟卻有嚼勁,好味又唔貴👍🏻

2018-05-02 580 views
價錢實在太吸引了吧!雖然如此,包的內餡很多,很足料,而且分量十足!吃兩個已經可以當午餐了。款式方面,有不少選擇!個人比較喜歡菜肉包,出去外面,就算中式茶樓,亦很難找到這種大小的中式點心
價錢實在太吸引了吧!
2017-07-28 1546 views
窮人快餐的沒落唐記包點舊日嘅窮撚中式快餐鳳爪排骨飯鳳爪就有一隻不過劈開左兩部,排骨亦都算多,佢仲會淋啲豉油係面,夾多兩口椰菜,廿幾蚊同中價酒樓價錢一樣,唔好expect有乜嘢驚喜,佢就係一個普普通通嘅鳳爪排骨飯,係可以令你食飽嘅飯。至於你想要啲驚喜啦喎,好啦依家餐廳係冇嘅,佢個餡隨年代減少,好掛住一開始嗰陣時,佢啱啱開幕嗰時嘅抵食
窮人快餐的沒落
唐記包點

舊日嘅窮撚中式快餐
  • 奶黃包
2017-07-06 1014 views
未食午飯,見到$25一個飯咁平就試下。過左午飯時間,無客人幾位員工呀姐自己傾計傾得幾開心,其實無客傾下計又無所謂,不過注意下聲浪好啲,因為搞到我同收銀落單要同佢哋鬥大聲。選擇左店入面中打推介最穩陣的鳳爪排骨飯, 店員會搭埋少少菜同幫你加埋甜豉油,另外再加多個蕃薯包,飯同包都預先整好晒,所以只係入盒,好快手就攞到走人。可能拎返到屋企都隔左一陣,個飯粒偏淋,排骨其實只有三塊而已,個鳳爪染色都幾濃同偏咸,但個排骨無咩味,份量女仔食剛剛好唔會太飽,男仔就應該唔夠喇。想趁熱試埋個包,蕃薯包都好大個下,入面蕃薯蓉份量好足,每一口都會食到,我就覺得個蕃薯蓉甜味多過蕃薯味,有少少似蓮蓉不過又唔會好似蓮蓉咁過甜,如果做早餐應該係唔錯的選擇,希望佢無加太多糖啦。整體如果單單只以味道黎講只係不失不過,個飯麻麻地,包可以一試,但喺香港物價指數咁高,如果想平平地食個飯,都係一個選擇。
未食午飯,見到$25一個飯咁平就試下。

2017-06-18 671 views
下班後,我和內子到荷里活廣場吃晚飯,荷里活廣場人頭湧湧。所有餐廳外都大排長龍,我們也拿了票,正在等候入座,可是等來等去也未到我們。我們於是再逛逛,看到唐記包點,索性買兩個飯盒。 唐記包點快靚正,我們也不用排隊便買了兩個飯盒快速回家 。我們要了鳳爪排骨飯和鹹魚雞飯。鳳爪排骨入味稔滑。而鹹魚雞飯,鹹魚鹹香味濃,雞肉嫩滑,兩種款式都非常可口 。只是飯質較稔,不夠爽口,內子不太喜歡。這方面如果可以改善應該會更好。

唐記包點快靚正,我們也不用排隊便買了兩個飯盒快速回家 。

2017-06-13 375 views
星期日放假想同老豆老媽子去飲茶, 佢地耍手扭頭唔想去茶樓, 想扮下孝子俾個機會我都唔得。唯有去唐記買點心返屋企自製飲茶。買左幾款點心, 鮮竹卷餡料豐富, 好似有加馬蹄, 有d爽口感覺。鵪鶉蛋燒賣依家好少茶樓就依款燒賣, 話鵪鶉蛋膽固醇高wor。鵪鶉蛋燒賣都好味, 燒賣好多肉, 肥肉唔多, 耐唔耐下都唔錯。另外仲買左牛肉球, 牛肉球就麻麻地, 冇咩牛肉味。糯米雞大大隻, 3個人食剛剛好, 餡料豐富, 有叉燒, 雞件, 蛋黃同肉碎等等。糯米好軟林, 加埋肉汁食, 好夠味! 加埋自己沖o既普洱茶, 可解油膩。老豆老媽子唔去茶樓飲茶, 唯有o係屋企自製飲茶, o甘樣都係一個好方法, 而且仲平好多!

Type of Meal
Breakfast