2017-10-17 581 views
假期回來, 公司枱上一大堆文件要處理 ,冇時間出去食lunch,同事買了唐記點心 - 糯米雞,燒賣,山竹牛肉, 彌補我想去飲茶的慾望。糯米雞好大隻, 餡料多,有冬菇、臘腸、雞翼、叉燒、 鹹蛋黃……, 味道跟一般酒樓不遑多讓, 略嫌糯米過於濕軟,如果可以乾硬些, 口感更好。燒賣加上紅色杞子賣相頗為吸引,但太多油, 味道沒有什麼特出, 跟街邊魚蓉燒賣分別不大。山竹牛肉生粉太多,黏口, 喼汁味淡, 但份量夠。可以醫到肚又滿足到飲茶的慾望, 夫復何求!

2017-10-16
2017-01-08 1455 views
mtr出黎買早餐 揀左蕃薯包,但係覺得可能一個包有d唔夠,所以問店員果個豆漿係咪無糖架,佢話係低糖,我相信了就買左蕃薯包(7蚊):餐牌上標有高纖字樣,可能相對健康,幫助排便(但糖分會相對高),蕃薯香味都幾濃,蕃薯泥甜甜地,包很鬆軟 熱辣辣,食完一個好滿足,仲想繼續食第二個,但係食兩個就會爆卡路里同埋糖分應該超標啦!黑芝麻豆漿(9蚊):好大支,黑芝麻味有小小,但係有d甜。600毫升,相對711盒裝豆漿咁佢係算抵既,但係一隻太大,一個人早餐飲唔洗,51kcal每100毫升,即係話成支豆漿有300kcal,作為女仔唔洗飲咁多,而且每100毫升5.6g糖,糖分有d高啦!醫生建議每人每天糖分攝入唔超過24g,但如果飲洗成支豆漿,唔單止卡路里超標,糖分5.6*6=33.6都超標,仲未計其他野食中既糖分(比如蕃薯包),所以尼支野試一次就夠,試下味,雖然無咩特別,但下次我都會買711果d盒裝豆漿,份量正好,尼個份量太多了不過唐記一直五毫子咁加價⋯越來越貴啦

不過唐記一直五毫子咁加價⋯越來越貴啦
2016-12-30
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$16 (Breakfast)
2015-11-20 1154 views
今日早餐決定食蕃薯包,$6一個,吾好見個包細細,其實真係好飽。啲蕃薯蓉好多,雖然甜咗啲,但有蕃薯絲,感覺好真實,而且好香。冬天食熱騰騰嘅包做早飯真係吾錯。等我下次試埋其他包同飯先,聽聞章魚飯都吾錯。
2015-08-31 953 views
早餐又食香芋包啦,樓下唐記新鮮出爐香芋包好吸引,經過忍唔住又食,佢個芋泥味非常好食,又唔會太甜,食食下仲會食到一粒粒芋頭,果然真材實料,口感好軟身外d餡亦好夠份量,包身鬆軟而且好大個,食落暖笠笠,一個健康醒神包包。

香芋包
香芋包
2015-05-30 1143 views
冬天總是想食熱辣辣的中式蒸包,愈開愈多的唐記包點自然是首選,返工前在地鐵站買包,食完後整個人都會暖。菜肉比例適中,不過餡料略嫌不足,包和餡之間的空間頗多,勝在外皮柔軟,帶點點香甜味道。雞包味道比菜肉包濃郁,食到雞粒口感,香菇吸收肉汁,兩者加起來非常好食。
菜肉包
$5.5
雞包
$5.5
2015-04-29
Waiting Time
1 Minutes (TakeAway)
$10 (Breakfast)
菜肉包
$ 5.5
雞包
$ 5.5
2014-10-24 662 views
路經觀塘港鐵站,看見這間有盅飯和飽點其中見有芋頭和奶黃飽深感興趣,遂上前買,唯收銀員表示奶黃飽已售罄,唯有單點兩個芋頭飽,不需一回,芋頭包已包裝好,攞上手熱烘烘的,飽子大個咬開很多芋泥又不太甜非常好味。
2014-10-24
2014-09-30 377 views
估唔到呢道又有唐記, 見到又想買2個包食下叫左個香芋同菜肉包, 感覺幾有營養, 有菜有肉, 同埋都飽肚依舊好快就有得食, D包都OK熱今次個菜肉飽D菜肉好多汁, 流到個包既肉農都咸咸地好好味, 同埋肉的份量唔細, 食落都OK飽, 另外個香芋包就之前食過, 個味好似, 但感覺上個芋容冇以前咁濃, 希左, 但食落甜甜地, 仲係好味, 同埋個面包都有小小清香的味道, 不錯的!
估唔到呢道又有唐記, 見到又想買2個包食下
依舊好快就有得食, D包都OK熱
2014-09-25
2014-09-03 327 views
十五十六買香芋包還是蕃薯包好,之前吃過香芋包很不錯,這次決定試下蕃薯包  $5.5 圖片是隨便拍來傳給友人的,所以有點模糊。紫色外貌的包新鮮熱辣辣,咬一下 很軟熟,good!中間的蕃薯蓉也很多,但沒有蕃薯味,而且很甜,應該是後期加工 添加了很多糖吧!不愛吃太甜的我 吃了幾口後 便將這些蕃薯蓉撥開,只吃包,反而更好味!平時很愛吃這裡的燕麥饅頭,抵食也健康!

圖片是隨便拍來傳給友人的,所以有點模糊。

紫色外貌的包新鮮熱辣辣,咬一下 很軟熟,good!

平時很愛吃這裡的燕麥饅頭,抵食也健康!
2014-09-03
2014-08-12 444 views
好味not bad!!!!HKD$22, 想點???雖然唔夠餸D餸so sobut D飯+soy sauce 真係蒸飯嗰隻味菜係extra!!!service ok!new decorated! nice!
好味
not bad!!!!
HKD$22, 想點???
雖然唔夠餸
D餸so so
but D飯+soy sauce 真係蒸飯嗰隻味

菜係extra!!!
service ok!
new decorated! nice!