丼吉絕對係👍數一數二知名嘅🇯🇵日式吉列豬排專門店,銅鑼灣🚇呢間店已經屹立廿幾年🤩,係我嘅兒時回憶呀😆!近年佢哋又再🛠️裝修過,變得更加有😎時代感,但食品水準依舊🥰高質穩定,只係價錢有少少🤏貴,不過都值得嘅。入面地方濶落😊,而且卡位又大☺️私隱度又高,用餐🥢環境舒適。佢哋除咗吉列🐖豬扒之外,亦有魚生🐟刺身供應,不過吉列豬扒😍一定係必食嘅,我哋就揀咗個😋二人餐,有晒佢哋主打嘅🤩吉列豬柳同豬扒。佢哋有西柚汁🤤同埋紫菜汁俾你撈🥬椰菜絲一齊食,各有特色😍,而且都帶少少🤏酸十分開胃。而茶就係極上焙茶🍵,入口特別香濃。 佢哋會俾啲😊芝麻你,可以自己稍稍💪碾碎,再加入🥰豬扒汁,用嚟點豬扒餸🍚飯食一流呀!吉列豬柳好厚身👍,肉味比較濃又唔會好肥😋。吉列豬扒🤤比較肥美甘香😍,肉質嫩滑☺️。椰菜🥬絲同埋白飯🍚一如既往可以無限😎添加。跟餐有埋麵鼓湯🥣,熱辣辣又🥰鮮味。因為入面有加蜆😋,足料冇欺埸。個餐有配水果🍉,而且仲配上極上玄米茶🍵,即時肥膩感盡消👍。

吉列豬柳好厚身👍,肉味比較濃又唔會好肥😋。

吉列豬扒🤤比較肥美甘香😍,肉質嫩滑☺️。

椰菜🥬絲同埋白飯🍚一如既往可以無限😎添加。

跟餐有埋麵鼓湯🥣,熱辣辣又🥰鮮味。

因為入面有加蜆😋,足料冇欺埸。

個餐有配水果🍉,而且仲配上極上玄米茶🍵,即時肥膩感盡消👍。
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
  • 吉列豬扒
2023-05-27 119 views
朋友生日飯,話想去世貿食吉列炸物,果然無介紹錯,好味又有水準💯餐廳裝潢好 modern,除左有舒適卡位,仲有bar枱,好有日本feel! 樓底高空間感十足,坐得好闊落,枱與枱之間都有屏風,私穩度比一般餐廳高,啱晒食飯傾心事💕餐前有日本焙茶供應,香氣濃郁,口感清爽,可提升味覺享受。必食炸豬扒,點完菜等食既時候可以玩下磨芝麻,用小木棒慢慢將白芝麻磨碎,芝麻味慢慢散出來好香,再加入豬扒汁混埋,完美醬汁就咁完成。另外定食入面既椰菜絲和白飯都係無限添加嘅!極幼細又新鮮嘅椰菜絲,加入自家調配既西柚汁或紫菜汁一齊食,可以解一解吉列嘅油膩感,幫助消化!🌟吉列深海大蝦、廣島生蠔、豬扒定食 $199吉列炸物熱辣辣上枱,大蝦好長好大條,蝦肉鮮甜爽口彈牙,外脆內軟炸得好完美! 豬扒金黃鬆脆的炸衣相當吸睛,外脆肉嫩口感豐富,厚切保留到肉汁,沾上早前動手製的芝麻醬,非常惹味! 廣島生蠔大大隻,入口鮮甜好juicy! 麵豉湯湯料十足,有昆布豆腐蜆肉,味道不錯!🌟極上雜錦刺身飯定食 $228餐廳除了吉列炸物出色外,刺身都係日日由日本直送,超級新鮮! 賣相好靚😍 刺身有日本海膽,金目鯛,深海池魚,赤身,油甘魚,三文魚

🌟吉列深海大蝦、廣島生蠔、豬扒定食 $199

🌟極上雜錦刺身飯定食 $228

刺身有日本海膽,金目鯛,深海池魚,赤身,油甘魚,三文魚,甜蝦和三文魚子。日本海膽入口甘甜又creamy,壽司飯用正宗日本米飯,粒粒煙韌彈牙粘度特別高,顆粒飽滿圓潤,入口散發出甘甜與芳香! 小食仲有吉列豬扒,大滿足!

餐後仲有玄米茶和粒粒西瓜,中和吉列的油膩,為今餐劃上完美的句號。
2023-05-25 111 views
好多年前,成日都會嚟呢間餐廳一段時間無食依然Keep到咁高水準而且仲多咗好多選擇餐廳寬敞,每枱嘅私隱度好高好適合一家大細 / 三五知己嚟聚會Lunch Set 有唔同款式嘅配搭百零蚊已經享受到.豐富又滿足店員仲主動幫忙再添加珍珠米飯同爽口生菜✨特上刺身定食當中有必食 厚厚嘅豬柳薄薄嘅炸粉令外層酥脆炸完都Keep到肉汁好Juicy加埋自己手磨嘅芝麻同醬汁更香口配搭刺身,每片都厚切好新鮮✨季節生蠔強烈推介日本岩手赤崎生蠔飛機貨直送香港超新鮮忍唔住要叫一隻,爽甜鮮味沾少少酸汁味道更鮮店員都話好多人專登過嚟食生蠔同豬扒餐後仲會送上水果 同 玄米茶食完炸野可以中和一下...好貼心✨特盛抺茶餡蜜忍唔住加多個甜品抺茶同紅豆係完美嘅配合為今餐劃上完美嘅句號

好多年前,成日都會嚟呢間餐廳
一段時間無食

依然Keep到咁高水準
而且仲多咗好多選擇

餐廳寬敞,每枱嘅私隱度好高
好適合一家大細 / 三五知己嚟聚會

厚厚嘅豬柳
薄薄嘅炸粉令外層酥脆
炸完都Keep到肉汁好Juicy
加埋自己手磨嘅芝麻同醬汁更香口

配搭刺身,每片都厚切好新鮮

✨季節生蠔
強烈推介日本岩手赤崎生蠔
飛機貨直送香港超新鮮
忍唔住要叫一隻,爽甜鮮味
沾少少酸汁味道更鮮

抺茶同紅豆係完美嘅配合

為今餐劃上完美嘅句號
2023-05-25
2023-05-25 104 views
係香港食日式吉列豬扒,首選一定係「Tonkichiとん吉」。1995年已經係銅鑼灣世貿中心開第一間餐廳。世貿中心返新之後,搬咗上13樓重開為旗艦店。午市套餐相對平啲,炸物唔超過二百蚊,係呢個環境嘅高級餐廳一啲都唔過份。一入門口有幾塊大型LED牆播著日本四季嘅風景都幾吸晴。入面啲卡位私隱度都幾高,仲有啲窗口位望到海景添。叫咗招牌吉烈上級豬扒定食豬扒好厚身,肉有彈性但唔會柴。食時可以將豬扒汁加入芝麻一齊攪成蓉沾嚟成,來自日本嘅高麗菜絲可以放海苔汁或者柚子汁食,兩者都係酸酸地,好開胃。醃菜同味噌湯都係好嘢,食完仲有西瓜粒同埋一杯麥茶作結。成個體驗好好。

2023-05-24
Type of Meal
Lunch
  • 吉列豬扒
  • 吉列豬扒定食
世貿中心嘅Tonkichi Tonkatsu Seafood 一踏入餐廳門口已經令人有耳目一新嘅感覺! 因為入口兩旁都有LED燈屏幕播放住櫻花樹嘅影片,心境都即刻暢快起嚟🌸我最鍾意食丼吉嘅吉列豬柳🐷同吉列生蠔🦪🐷吉列豬柳係用特別嘅麵包糠包裹,然後再用熱油炸至金黃色。炸好之後,豬柳外皮酥脆,內裏嫩滑,口感十分豐富,吃落鬆脆爽口。豬柳內部嘅肉質非常嫩滑,帶有豬肉特有嘅甜味,非常美味。除咗豬柳本身,丼吉仲會配上啲特別嘅醬汁,醬汁帶有微微嘅酸甜味,同埋啲芝麻粒令味道更加豐富。當你將豬柳蘸上啲醬汁之後,味道更加濃郁,可以讓你嘅味蕾完全感受到豬柳嘅鬆脆美味。🦪吉列廣島蠔新鮮肥美,有彈性,包含著濃郁嘅海水鮮味同埋微微嘅甜味,食落非常爽口。除咗蠔肉本身,吉列廣島蠔仲有啲特別嘅沙律醬汁,令味道更加豐富。當你將蠔肉蘸上啲醬汁之後,味道更加濃郁,可以讓你嘅味蕾完全感受到蠔嘅鮮甜味同埋醬汁嘅美味。我同朋友所點嘅午餐定食🍱都當然有呢兩款必食Items 啦♡︎♡︎🔸有一個定食餐係滑蛋豬柳飯配吉列廣島蠔($179)。滑蛋嫩滑,醬汁有微微嘅甜味,同埋香綿嘅日本米,啖啖oishi ଘ(੭ˊᵕˋ)੭🔸另一個定食係吉列深海大蝦

我最鍾意食丼吉嘅吉列豬柳🐷同吉列生蠔🦪

🔸另一個定食係吉列深海大蝦、廣島生蠔、豬柳伴凍烏冬($179)凍烏冬麵條有咬勁,口感爽滑。濃郁嘅柴魚、鰹魚醬汁組合埋一齊,為炎熱嘅夏天帶嚟清爽嘅感覺🎐

丼吉(世貿分店)嘅午市定食好多選擇,地方又寬闊舒適,Lunch Time又多一個好去處啦!꒰⌗´͈ ᵕ `͈⌗꒱

滑蛋豬柳飯配吉列廣島蠔定食
吉列深海大蝦、廣島生蠔、豬柳伴凍烏冬
滑蛋豬柳飯配吉列廣島蠔定食
吉列深海大蝦、廣島生蠔、豬柳伴凍烏冬
  • 吉列生蠔
2023-05-20 221 views
“鹿兒島特等厚切豚肉定食”, 寫到明厚切但就一年薄過一年, 剛剛五月頭係銅鑼灣旗艦店食嘅基本上只等於其他同類餐廳例如Porker或大戶屋嘅正常厚度, 甚至更薄豬扒偏瘦, 外面層炸粉同件豬扒上嘅時侯已經甩開咗一半, 點完豬扒醬之後完全分離白飯只係微暖,接近室溫, 但Refill時嗰碗飯又好熱喎。即係第一碗飯係裝定哂, 放係盤度放到涼咗先上俾客人。 呢個問題基本上幾家Tonkichi分店都一模一樣, 流水作業, 浪費食材究竟係我對一個都成三百幾蚊嘅定食要求太高, 定係餐廳集團對自己出品越嚟越冇要求?

鹿兒島特等厚切豚肉定食

鹿兒島特等厚切豚肉定食

2023-04-30
$350 (Lunch)
吉列深海大蝦、廣島生蠔、豬扒定食$199特選壽司定食熱烏冬定食$183好味指數:😋😋😋😋😋抵食指數:💲💲💲💲💲環境舒適:😌😌😌😌環境衛生:🧹🧹🧹🧹🧹服務質素:💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️推介原因:姐姐要準備回英國🇬🇧了。在她離開香港前。把握機會再見見她,午飯時間走到銅鑼灣跟她用餐。去了她常去的日本餐廳。餐廳主要吃吉列食物,但有其他食物,如壽司🍣、刺身、沙律、前菜等。午市有套餐,心跟姐姐每人點了一份。吉列深海大蝦、廣島生蠔、豬扒定食可同時試到3款吉列食物。全部炸得好脆口。大蝦跟沙律醬好夾。生蠔🦪大隻又creamy。厚厚的豬扒肉質嫩又沒什麼肥膏。用木棒磨碎芝麻,再加點吉列醬汁跟吉列豬扒吃,香香甜甜的,好好味。明明已經飽了,還再多吃2-3件😆麵豉湯濃而不咸。爽口椰菜絲可以任吃。另一份定食有沙律🥗,而沙律竟然有現在較難買到的白飯魚!😍這份定食量很多,有9件壽司🍣,包括3件加州卷、吞拿魚壽司、三文魚壽司、甜蝦壽司、油甘魚壽司、池魚壽司、赤身壽司。除了9件壽司,還有1件吉列豬柳及一碗烏冬。女士們應該比較難吃得完一整份吧。烏冬是幼身那種,口感不錯。2份定食另有一小杯西瓜🍉粒,可以清一清熱
好味指數:😋😋😋😋😋
抵食指數:💲💲💲💲💲
環境舒適:😌😌😌😌
環境衛生:🧹🧹🧹🧹🧹
推介原因:

2份定食另有一小杯西瓜🍉粒,可以清一清熱👍🏻

喜歡侍應的服務,有為我們逐一介紹檯上的醬汁。吃完熱食,又主動為我們換一壺新的熱茶。
2023-05-11 269 views
餐廳位於銅鑼灣世貿中心,地點非常方便,一出lift口見到個餐廳裝修非常之靚,令人哋有一種好舒服,好高格調嘅感覺。二人套餐吉列帶子,豬柳,豬扒套餐。餐前有個芝麻俾我哋磨,加入特別嘅醬汁,到時係可以點肉。帶子咬落去,非常鮮甜,唔會食到太多炸粉。 吉列豬柳 ,肉質好鮮嫩,高溫炸完之後,仲可以保留到原有嘅肉汁。吉列豬扒,咬落去有驚喜,仲可以保留豬扒濃濃嘅香味,吉列粉又唔會太油膩,完全冇油膩感,中間仲可以食埋菜加埋沙律汁間場,完全保持清新,配埋珍珠米真係送飯一流。最後餐廳送埋個水果,水果係西瓜,可以清清口腔,對於今餐可以喺高級餐廳享受美食,非常滿足。
二人套餐
2023-05-10 204 views
📌TONKICH’Tonkichi丼吉‘以吉列豬扒聞名⛩️主要提供多款吉列菜式,必食嘅有吉列豬扒定食,點餐後店員奉上芝麻,磨碎後加入醬油自製豬扒醬汁☺️過程店員服務細心有禮,值得一讚🤗 🔖吉列上級豬扒定食定食包括白飯、味噌湯、漬物、椰菜絲🍱吉列豬扒外皮酥脆,內裡肉質嫩滑,口感不錯✨而且油脂分佈平均,少許肥肉更帶來油脂香🥹搭配豬扒醬汁、芥末、檸檬汁等調味料,味道更豐富🤗而白飯同椰菜絲都可以免費追加,椰菜絲配上紫菜汁及柚子醋,感覺清新🫶🏽🔖醋蕃茄蕃茄口感清爽🍅酸酸甜甜,清新解膩飯後店員送上西瓜及解膩嘅玄米茶,細節位都體現佢地嘅細心,整體感覺好好❣️
📌TONKICH

’Tonkichi丼吉‘以吉列豬扒聞名⛩️

🔖吉列上級豬扒定食
定食包括白飯、味噌湯、漬物、椰菜絲🍱

搭配豬扒醬汁、芥末、檸檬汁等調味料,味道更豐富🤗

🔖醋蕃茄
蕃茄口感清爽🍅酸酸甜甜,清新解膩

2023-05-08 195 views
世貿裝修咗之後多咗好多餐廳 今日去到13樓呢一間專食吉列豬扒嘅餐廳試吓先😊叫咗鹿兒島特等厚切豬扒定食鹿兒島豬相信大家都唔會陌生 係世上最頂級嘅豚肉之一😍果然係肉質鮮嫩多汁 呢份定食限定㗎 有別於一般豬扒 推介大家一定要試吓😍定食仲有麵豉湯 白飯同埋椰菜🥬係日本椰菜 味道特別清甜爽脆 配以秘製紫菜芝麻汁或者柚子汁口 份外清新 仲可以減低食炸嘢內疚🤣同吉列豬扒簡直係完美組合😍食完非常滿足 最後總會有西瓜做飯後果同埋玄米茶🍵 完全體驗日本餐廳細心嘅表現😊特別一題佢嘅裝修同埋座位都非常之寬敞闊落 啱晒同朋友一齊食好嘢享受一下😊

叫咗鹿兒島特等厚切豬扒定食
2023-04-22 437 views
4月11號去尖沙咀食午餐,覺得不錯4月21號再去銅鑼灣世貿中心食午餐感覺差遠了。點的套餐1個嚴選壽司,大蝦,生蠔 定食熱烏冬$338壽司魚生不夠新鮮,有腥味,還好沒有肚瀉。2.吉列大蝦,生蠔,豬柳冷烏冬。烏冬面不夠煙韌。冷面湯沒有鰹魚湯味道感覺和尖沙咀店比較差很多。請問入貨不是同一家公司訂購嗎?3.吉列豬排定食質量和尖沙咀一樣下次會再去尖沙咀店看看味道是否保持一樣其實這店早就幫襯很多年了。感覺銅鑼灣搬到樓上座位舒服很多。服務員招呼很好
4月11號去尖沙咀食午餐,覺得不錯
4月21號再去銅鑼灣世貿中心食午餐感覺差遠了。
點的套餐1個嚴選壽司,大蝦,生蠔 定食熱烏冬$338
壽司魚生不夠新鮮,有腥味,還好沒有肚瀉。
感覺和尖沙咀店比較差很多。
請問入貨不是同一家公司訂購嗎?
3.吉列豬排定食質量和尖沙咀一樣
下次會再去尖沙咀店看看味道是否保持一樣
其實這店早就幫襯很多年了。感覺銅鑼灣搬到樓上座位舒服很多。
服務員招呼很好
2023-04-21
$400 (Lunch)
2023-04-16 439 views
世貿裝修之後,因為好耐都冇食過呢間餐廳,中午得閒就去再試下。新餐廳要上一層,再搭升降機。平日Lunch set比正價餐牌抵食,$200內就食到(未計其他費用)最後叫左5號餐,有豬排,大蝦同甜蠔。食物賣相好吸引蝦:好大隻,外層炸粉好脆,蝦肉爽彈豬排:比正價細一半,外層炸粉都脆,但豬排質素一般,好多肥肉,咬唔開蠔:不過不失最推薦都係吉列蝦😋食物質素無問題,問題係生意手法。食完所有野之後,會上一杯西瓜同一杯玄米茶,唔係一入黎比你個杯,係另一杯。原來最後試個杯玄米茶要收$9,無飲都要收錢。味道無咩特別,同一入嚟俾你個杯差唔多,但茶牌無寫要收茶錢,雖然$9唔多,但感覺唔太良好,好似被人屈咁,要硬食。後尾睇返原來其他舖都有人咁講,第一次去日本餐廳要收茶錢再另加一,唔知係咪正常?!

最後叫左5號餐,有豬排,大蝦同甜蠔。

食物賣相好吸引

蝦:好大隻,外層炸粉好脆,蝦肉爽彈
蠔:不過不失

最推薦都係吉列蝦😋

食物質素無問題,問題係生意手法。

$228.8
  • 吉列大蝦
2023-03-24 596 views
幾個朋友推介咗呢間嘅吉列豬扒好耐今日終於都試到喺網上睇到窗口嘅卡位好似好舒服不過可惜已經比客人訂咗侍應帶我哋入房坐都好光猛又有梳化位都好舒服其實一入餐廳門口已經比佢幅電腦畫吸引住好似有好高檔嘅感覺見到原來有 set lunch 叫咗食物之後當然即刻開始好勤力咁磨d芝麻我哋叫咗兩個餐一個跟烏冬一個跟飯豬扒好食就預咗估唔到蠔同蝦更好味椰菜絲同白飯都係免費添加椰菜絲好新鮮跟埋沙律醬食更加好味食完主菜之後侍應攞兩杯熱茶過嚟係好香嘅玄米茶之後仲上埋甜品係新鮮西瓜朋友話梅子梳打係超正嘅下次一定要叫嚟試吓
幾個朋友推介咗呢間嘅吉列豬扒好耐

係新鮮西瓜

朋友話梅子梳打係超正嘅
下次一定要叫嚟試吓
2023-03-24
$218 (Lunch)
2023-03-15 638 views
大時大節周街既餐廳 都會藉住特別日子加價本身仲喺度頭痕緊聖誕節食咩好俾我發現到呢間餐廳到聖誕節都係仲做緊平時個價錢毫不猶豫就打電話留位我哋訂咗6:00 早咗10分鐘上去,已經開始見好多人都排緊隊我哋叫咗個二人餐$508 (吉列豬扒 豬柳 帶子定食)一開始職員會比一碗白芝麻俾我哋自己慢慢中碎佢然後到上菜 全部都好的骰一份份咁樣坦白講,我覺得個豬柳係好食過豬扒 豬柳個口感會嫰滑好多 炸帶子都係比較罕見嘅食物 出邊好少餐廳願意同你炸 但係原來食落嘅口感真係不太好果然帶子都係適合刺身食咁多年來,佢都保持一貫嘅質素 下次有機會想試吓佢個海老
大時大節周街既餐廳 都會藉住特別日子加價
本身仲喺度頭痕緊聖誕節食咩好
俾我發現到呢間餐廳到聖誕節都係仲做緊平時個價錢
毫不猶豫就打電話留位

我哋叫咗個二人餐$508 (吉列豬扒 豬柳 帶子定食)

一開始職員會比一碗白芝麻俾我哋自己慢慢中碎佢
然後到上菜 全部都好的骰一份份咁樣
坦白講,我覺得個豬柳係好食過豬扒 豬柳個口感會嫰滑好多
果然帶子都係適合刺身

咁多年來,佢都保持一貫嘅質素 下次有機會想試吓佢個海老
2022-12-25
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$300 (Dinner)
Celebration
Christmas
2023-02-20 849 views
今天黃昏時分來臨該餐廳享餐,本人點了吉列帶子豬扒定食,配菜份量充足而十分之飽滿,炸得香脆美味,口感爽脆彈牙,真的很有正宗日式風味,而且員工們有配合過客人不同之需,服務態度上好有優質之級數,真的要好珍惜他們。
2023-02-19
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$49 (Dinner)
Dining Offer
Voucher