2023-08-14 161 views
呢一日走入沙田,唔覺意去左沙田站上面的citylink , 唔行上黎都唔知原來呢度咁多野食😛,見到有間拉麵🍜店,上網查下評分都ok, 而且見餐廳🍴門口又唔洗等位,而且好耐都無食拉麵🍜啦,所以試吓先。店舖裝修光猛乾淨,呢間餐廳除咗有拉麵🍜、仲有丼飯,點拉麵或飯類都可以加錢跟套餐!點餐的時候店員會問拉麵🍜要咩硬度,我喜歡硬啲,所以選擇了硬麵。最後我地點了:豚骨拉麵🍜原味 $68豚骨拉麵🍜香辣🔥 $72再追加套餐 +$40+餃子🥟炸雞🍗套餐(餃子🥟3個,炸雞🍗3件)拉麵🍜價錢合理,算是平民價,唔算貴。拉麵🍜味道整體都ok, 值得一讚嘅係超快送上,真係快靚正!非常適合趕時間的人士!👍🏻香辣味對於我黎講可能太辣🔥,但我老公喜歡辣,所以整碗連湯都飲埋😂👍🏻炸雞🍗即炸,所以好熱🥵,要小心燙嘴啊!📍Tonkotsu 8 by 三田製麵所 (Citylink) (沙田)地址:沙田沙田車站圍1號Citylink1樓111號舖

最後我地點了:
豚骨拉麵🍜原味 $68
豚骨拉麵🍜香辣🔥 $72
再追加套餐 +$40
+餃子🥟炸雞🍗套餐
(餃子🥟3個,炸雞🍗3件)

拉麵🍜價錢合理,算是平民價,唔算貴。
拉麵🍜味道整體都ok, 值得一讚嘅係超快送上,真係快靚正!
非常適合趕時間的人士!👍🏻
炸雞🍗即炸,所以好熱🥵,要小心燙嘴啊!

地址:沙田沙田車站圍1號Citylink1樓111號舖
2023-08-11 86 views
黃金牛肉丼飯 大盛 😀牛肉幾有口感,唔算好熱夾埋溫潤既白飯,咬勁十足。我地叫左大盛,原來係加大白飯同牛肉嘅份量,絕對夠哂飽!但如果你正常食量,一份既牛肉都好足夠,重牛味,煮得好夠入味,仲有小小洋蔥夠淋又索左D牛肉汁,幾香甜。珍珠米軟硬岩岩好,淋D牛肉汁夾埋牛肉一齊食,都幾惹味。香辣撈面🤪今次我就咁撈,唔落佢地跟埋既湯,發現仲香好多,特別係佢地個辣肉碎香味更加突出,同埋因為冇咩湯,所以食起上黎口感更加有咬口! 再叫多份烚蔬菜,簡單既晚餐就係咁easy

2023-08-08 98 views
今日經過連城買嘢,見到呢間拉麵店幾吸引,同埋好耐都冇食拉麵,一於入去試吓😋柚子鹽湯拉麵:見到係新登場,一於試吓😋揀咗正常麵質,湯底帶少少柚子嘅清香同少少酸,食落去味道幾清爽😋而呢碗拉麵嘅麵質比較粗身嘅,叉燒大塊又唔會乾柴👍🏻豚骨拉麵黑麻油:好香濃嘅麻油味😌食落口又唔會覺得油膩😋,加埋佢嘅一滴辣醬好正呀。另外呢碗拉麵嘅麵係同柚子鹽湯拉麵唔同,係較幼身少少嘅。配搭埋流心蛋真係一流呀😋另外我哋加咗$32變套餐,有蟹肉忌廉薯餅同凍綠茶。蟹肉忌廉薯餅脆卜卜,入面嘅蟹肉忌廉好creamy😋最後飲返杯凍綠茶解下膩👍🏻

凍綠茶
凍綠茶
2023-07-31 107 views
原來沙田嘅citylink 係幾多野食喎,見op都幾多人好評呢間拉麵,而且唔使等位,一於食佢啦!店雖然唔大,但整齊乾淨。一睇餐牌發現,唔止有拉麵食,仲有丼食添我叫左醬油拉面,面底係特製粗面,我選擇左正常硬度。放心一啲都唔硬,非常有實在感。醬油湯底好香,唔會過度濃,都唔會黏住個嘴朋友叫左吉列豬扒丼,估唔到都幾大塊喎,而且豬扒唔會炸到好乾。忌廉蟹肉薯餅見到支蘋果汁好吸引,似有氣蘋果汁,爽呀呢個期間限定都好吸引,似乎好適合夏天食啊

店雖然唔大,但整齊乾淨。

一睇餐牌發現,唔止有拉麵食,仲有丼食添

醬油湯底好香,唔會過度濃,都唔會黏住個嘴

忌廉蟹肉薯餅

見到支蘋果汁好吸引,似有氣蘋果汁,爽呀

呢個期間限定都好吸引,似乎好適合夏天食啊

2023-07-26 81 views
豚骨拉麵原味😀menu寫住係由濃縮豚骨精華美味香氣嘅高湯搭配自家製細麵。湯底豬骨味幾香,鮮中帶甜,麵條我地選擇左偏淋,好掛湯! 最精華係叉燒上面果一點辣油,成碗麵既味道多一種層次! 另外再加多份粟米,口感更加有咬口!😋平時拉麵店都好小有撈麵選擇,緊係要會一會佢。香辣撈麵🥰拉麵夠哂彈牙滑身,軟硬岩岩好!,而且配上辣肉碎 生雞蛋 紫菜碎 栗米粒 撈埋一齊食,真係好香口,為左豐富我呢個拉麵,另外再叫左一份蔬菜 同2塊叉燒。叉燒雖然有D薄,但食落唔鞋口~ 撈哂呢D食材,成碗麵即刻豐富哂。👅👅如果6點前落單,仲有下午茶,都幾抵食嫁!❤

如果6點前落單,仲有下午茶,都幾抵食嫁!❤
2023-07-18 114 views
放工同朋友黎沙田車站Citylink食野,最後揀左呢間,見有拉麵2人餐,就試下啦😁🔸 二人餐(HK$198)🔸 黑麻油豚骨拉麵黑麻油湯底味道夠重口味,麵質可以揀要硬/適中/軟,入面有一片大豚肉同埋溏心蛋🍜🔸香辣豚骨拉麵整體唔會好辣,唔食辣嘅朋友都可以試試,食落無咁膩🤓🔸自家製炸雞即叫即炸,熱辣辣,外皮香脆~🔸自家制煎餃子餡料正常,個皮煎得有少少硬,可以沾埋醬油就更有味🥟

🔸 二人餐(HK$198)
🔸 黑麻油豚骨拉麵

🔸香辣豚骨拉麵
整體唔會好辣,唔食辣嘅朋友都可以試試,食落無咁膩🤓

🔸自家製炸雞
即叫即炸,熱辣辣,外皮香脆~

🔸自家制煎餃子
餡料正常,個皮煎得有少少硬,可以沾埋醬油就更有味🥟
2023-07-11 115 views
連城廣場上高有唔少食肆,今次試呢間拉麵店。雖然舖位唔算大,但翻枱速度快,輪候時間只需要5-10分鐘。拉麵款式選擇數量屬中等,當然餐牌仲有飯。座位尚算舒適,服務態度屬正常操作。整體感覺不過不失。離得拉麵店當然想試麵,今次叫左個炸雞撈麵同黑麻油豚骨拉麵。一個罐裝可樂單叫$14,價錢偏貴。炸雞撈麵炸雞非常出色,加少少沙律醬味道更好。呢個餐仲伴個清湯,但飲落去只屬普通味精湯。黑麻油豚骨拉麵,望落好似幾好食。食落稍嫌湯底太濃。而豚肉稍嫌乾身,份量足夠,整體感覺屬於不過不失。整體餐廳觀感6.5/10,埋單每人平均$100,以食物質素而言,價錢可以平D。

2023-07-08 84 views
下午茶時間幾抵👍🏻嗌咗兩個醬油味拉麵同一個黑麻油豚骨拉麵。同好多拉麵店一樣,麵可以自己揀軟硬味道上都唔錯,$40左右,整體嚟講性格比幾高。可能會之後再食。味道:3.5/5推薦:4/5
下午茶時間幾抵👍🏻嗌咗兩個醬油味拉麵同一個黑麻油豚骨拉麵。
同好多拉麵店一樣,麵可以自己揀軟硬

味道:3.5/5
推薦:4/5
2023-07-04 155 views
新登場滋味丼🥕黃金牛肉丼$68⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️本身🐰想叫2倍肉肉,可惜得番1份了,所以就冇得2倍啦~不過1份d牛都幾夠下幾多,非常重牛味又煮得夠入味,洋蔥夠晒淋又非常鮮甜,珍珠米軟硬適中,淋上牛肉汁再配上牛肉一齊食真係好正。🥕叉燒醬油拉麵$88⭐️⭐️⭐️⭐️☆叉燒醬油拉麵配上特製粗麵,粗麵要左硬身的,硬度剛好有咬口夠彈牙。叉燒有4塊,炆得非常入味不會太鹹,湯底鹹香中帶點鮮甜。🥕北海道蜜瓜大福$18(3件)⭐️⭐️⭐️⭐️☆食完拉麵最後食番個冰涼涼既甜品作總結都不錯,糯米皮偏厚身煙煙韌韌,不會太甜。======詳情======Tonkotsu 8 by 三田製麵所 (Citylink)沙田沙田車站圍1號Citylink1樓111號舖👣沙田站A2出口步行約1分鐘================
新登場滋味丼

👣沙田站A2出口步行約1分鐘
================

北海道蜜瓜大福
2023-06-25 162 views
今日去左沙田港鐵站上蓋連城廣場 嘅Tonkotsu 8 by 三田製麵所,啲拉麵好食得來CP值好高呀。🔹️豚骨拉麵 黑麻油 $74呢碗拉麵真係好好食😍,黑麻油味好惹味,而且落左大蒜好香口,湯底好濃豬骨味🐖,叉燒和細麵都好好食。🔹️豚骨拉麵 原味 $68比上面介紹嘅黑麻油拉麵清,豬骨味突出🐖,喺枱面上有一樽芝麻,可以磨碎加落去,更加香口。🔹️北海道蜜瓜大福(3件)🍈 $18 一口size,好清香嘅蜜瓜味,都唔錯呀。

🔹️豚骨拉麵 黑麻油 $74

🔹️豚骨拉麵 原味 $68

🔹️北海道蜜瓜大福(3件)🍈 $18
一口size,好清香嘅蜜瓜味,都唔錯呀。

2023-06-17 100 views
拉麵湯底比較鹹豚骨湯味不濃櫻花蝦味幾重👍湯底不太油店舖可以選擇面質軟硬果時我選擇適中但食既時候面質較為硬麵條較幼至於叉燒 醃得入口但肉質較為柴沒有肥肉碗面裏面仲有隻半熟蛋入口幾好味熟嘅程度啱啱好仲有佢最後好似係要收服務費定係唔知係收水費因為最後係收咗90.2蚊所以整體嚟講都係唔推介
拉麵湯底比較鹹
因為最後係收咗90.2蚊
所以整體嚟講都係唔推介
2023-06-17
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$90 (Lunch)
2023-05-30 135 views
今日係沙田收工, 自己一個人快閃去行咗陣街, 行行下有d 肚餓, 搵野食醫埋肚先返屋企.可能聽日佛誕紅日happy holiday , 沙田新城市廣場周圍都係人, 間間餐廳都好多人排隊, 於是上咗citylink 到氹個圈, 見到D 間一位即刻有位, 就入咗去食.上次試過個炸雞香辣捞面, 都幾特別, 同好惹味, 不過今日有d 喉嚨痛, 所以冇叫.最後叫左個豚肉拉麵(原味) , 香濃豬骨湯底, 味道適中, 唔太咸, 拉麵煙煙靭靭, 有嚼口👍👍本身個拉麵配有半個隻半熟蛋, 食完覺得好好味, 再encore 多一隻😋🌟快靚正之選🌟

D 間一位即刻有位, 就入咗去食.

🌟快靚正之選🌟
2023-05-19 150 views
今晚同男友係沙田要快啲食完去睇戲 見到連城廣場人山人海 即刻入一間拉麵店先餐廳座位尚算多 上菜速度快 落完單等一陣就有得食 方便晒啲趕時間嘅我哋🍜豚骨湯櫻花蝦拉麵叫左個期間限定 試下先配料豐富 櫻花蝦份量適中 湯底味道超濃郁 帶有油脂 色澤金黃 拉麵係幼麵 麵質較煙韌 索味😋😋🍗炸雞中翼套餐加多少少錢就可以轉套餐 有小食&飲品 呢個係 黑胡椒炸雞翼🍗炸到外層酥脆金黃 內裡仍充滿肉汁濃濃嘅黑胡椒味道 特別惹味可口🤤🤤🥘鐵板咖哩炒飯好少見到餐廳有呢款菜式 😆😆上菜時熱辣辣 (要小心唔好掂鍋邊‼️)炒飯賣相吸引 鋪滿金黃色的蛋漿 咖哩味道濃郁 食落非常惹味💯💯跟餐 還有豆腐海帶湯 配搭炒飯 無咁乾身 😙🍽🍴總結 🍽🍴餐廳上菜效率高 店員服務態度友善 下次都可以再去😋😋☺️

今晚同男友係沙田要快啲食完去睇戲

濃濃嘅黑胡椒味道 特別惹味可口🤤🤤
黑胡椒炸雞翼

🥘鐵板咖哩炒飯
好少見到餐廳有呢款菜式 😆😆
上菜時熱辣辣 (要小心唔好掂鍋邊‼️)
炒飯賣相吸引 鋪滿金黃色的蛋漿
咖哩味道濃郁 食落非常惹味💯💯
跟餐 還有豆腐海帶湯 配搭炒飯 無咁乾身 😙

🍽🍴總結 🍽🍴
餐廳上菜效率高
店員服務態度友善
下次都可以再去😋😋☺️
2023-05-15
$100 (Dinner)
黑胡椒炸雞翼
鐵板咖哩炒飯
今日同個大咗肚嘅朋友去行街,下午茶大家都肚餓就打算食碗拉麵🍜就係Citylink搵到呢間日本麵店!下午茶價錢又幾抵~呢個時候人數又唔多,就行入去食吓啦!因為個朋友係大咗肚嘅,個女侍應居然好細心攞咗杯熱水俾個朋友,呢個舉動好窩心!😋 香辣豚肉拉麵 $60個辣味唔係好重,唔食得辣嘅應該都可以接受,溏心蛋好好食,呢一款係幼嘅拉麵,我就比較鍾意呢種麵質,爽口啲,重點係點菜之前侍應都有問我哋需唔需轉硬/淋/適中既拉麵質地,我哋都係揀適中,黎到覺得岩岩好!‼️好食指數 8.5/10‼️推介指數 8.5/10😋叉燒醬油拉麵 $74呢碗拉麵嘅叉燒都比較多,而佢呢碗嘅麵條呢,就比較粗啲嘅,湯唔係死咸,係好香嘅醬油湯味!‼️好食指數 8.5/10‼️推介指數 8/10估唔到下午茶價錢唔貴,而且都食得好飽!下午茶餐+$6就會有一個罐裝飲品,唔加錢就可以飲熱嘅烏龍茶或綠茶~總括來講呢,我覺得都係一個抵食嘅下午茶,個份量直頭可以當係lunch,好足夠大家食架!🍽️ Tonkotsu 8 by 三田製麵所(沙田)📌 沙田沙田車站圍1號Citylink 1樓111號舖☎️ 2988 8745⏰ 星期一至日11:00 - 22:

😋 香辣豚肉拉麵 $60

‼️好食指數 8.5/10
‼️推介指數 8.5/10

😋叉燒醬油拉麵 $74

‼️好食指數 8.5/10
‼️推介指數 8/10

🍽️ Tonkotsu 8 by 三田製麵所(沙田)
📌 沙田沙田車站圍1號Citylink 1樓111號舖
☎️ 2988 8745
⏰ 星期一至日11:00 - 22:00
2023-05-13 135 views
下午茶時間到訪這家拉麵店 沒想到這個時間也一直有客人呢🙉之前上openrice看過他們應該轉了新餐牌(最後有圖!) 下單時店員也會詢問麵條軟硬度 十分有禮•➸叉燒醬油拉麵 | $74 | 8.5/10醬油是偏鹹口那種 但不會過濃喜歡叉燒偏瘦但不會乾/韌他們一般醬油拉麵好像會有1片(?)叉燒 這款就有5片下單時選了偏硬的麵條 相對也更彈牙🍜溏心蛋 鳴門卷 荀 紫菜都是剛好的搭配這個價錢當正餐吃不錯🫶🏻•➸熱綠茶 | 跟餐免費
下午茶時間到訪這家拉麵店 沒想到這個時間也一直有客人呢🙉

溏心蛋 鳴門卷 荀 紫菜都是剛好的搭配
這個價錢當正餐吃不錯🫶🏻

➸熱綠茶 | 跟餐免費
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$80 (Tea)