2022-12-07 43 views
沙田既拉麵店唔算多選擇咁岩見到三田製麵所原來沙田都有間拉麵分店..佢地既沾麵就相當有保証今次一於就試下佢地既拉麵質素先位置就響車站樓上商場..地點方便👍同朋友叫左個優惠二人餐套餐可選兩碗拉麵+兩款小食+兩款飲品落單時店員仲會問想要咩麵質(軟/適中/硬),相當貼心日式餃子煎到皮脆內軟,表層金黃色好香口個餡係豚肉同香蔥..好juicy黑胡椒雞翼雞翼size 好大隻食落甜甜地加有小小蜜糖香再配上黑胡椒調味 黑麻油豬骨拉麵黑麻油再加上豬骨湯底又香又濃!黑麻油味道好出!朋友都飲左差唔多一大半碗湯香辣豬骨拉麵辣度唔算高,不會搶喉配埋濃郁既豬骨湯,非常香湯頭比較濃郁我揀左麵既硬度係適中..拉麵身都好掛汁而拉麵各配有一塊叉燒同半隻糖心蛋糖心蛋好滑好好食 叉燒雖然只得一塊但就無肥膏,厚薄適中
沙田既拉麵店唔算多選擇
咁岩見到三田製麵所原來沙田都有間拉麵分店..
佢地既沾麵就相當有保証
今次一於就試下佢地既拉麵質素先
位置就響車站樓上商場..地點方便👍

同朋友叫左個優惠二人餐
套餐可選兩碗拉麵+兩款小食+兩款飲品
落單時店員仲會問想要咩麵質
(軟/適中/硬),相當貼心

日式餃子
煎到皮脆內軟,表層金黃色好香口
個餡係豚肉同香蔥..
好juicy

黑胡椒雞翼
雞翼size 好大隻
食落甜甜地加有小小蜜糖香
再配上黑胡椒調味

黑麻油豬骨拉麵
黑麻油再加上豬骨湯底
又香又濃!黑麻油味道好出!
朋友都飲左差唔多一大半碗湯

香辣豬骨拉麵
辣度唔算高,不會搶喉
配埋濃郁既豬骨湯,非常香
湯頭比較濃郁
我揀左麵既硬度係適中..
拉麵身都好掛汁

而拉麵各配有一塊叉燒同半隻糖心蛋
糖心蛋好滑好好食
叉燒雖然只得一塊
但就無肥膏,厚薄適中

2022-12-02 31 views
天氣轉涼,食碗下午茶拉麵同丼先返工。迷你日式咖喱牛肉食 $33 + $5 +$20就係正餐如果唔加錢就係好迷你,所以加大變一碗飯先得,哈哈!牛肉份量幾多,估唔到既!肥肉唔算多,肉比例大嘅!日式咖喱就係唔辣帶甜香,配飯一流暖下胃!迷你名古屋風味撈麵 $39 +$12 半熟玉子應該有1/3碗大既拉麵。有大量香蔥、肉碎、紫菜同玉子。麻油味幾重幾香口,玉子整爛混入拉麵當中幾掛蛋汁同肉碎少少提鮮辣,下午茶嚟講幾過口引!熱飲有得揀烏龍茶同埋綠茶凍飲就得 +$5依到既餐具可能疫情原因都係一次性,茶杯貼心用左熱杯設計保護隻手!
天氣轉涼,食碗下午茶拉麵同丼先返工。

迷你日式咖喱牛肉食 $33 + $5
+$20就係正餐

日式咖喱就係唔辣帶甜香,配飯一流暖下胃!

迷你名古屋風味撈麵 $39

+$12 半熟玉子

應該有1/3碗大既拉麵。

有大量香蔥、肉碎、紫菜同玉子。

熱飲有得揀烏龍茶同埋綠茶
凍飲就得 +$5
Type of Meal
Tea
2022-11-25 28 views
🥰@tonkotsu8_hk @mitaseimenjo_hk Tonkutsu8 by 三田製麵所突然間好想食日本嘢,但係又食厭咗壽司同埋拉麵。點算好呢?今日我哋就嚟試吓拉麵嘅兄弟-撈麵啦😂炸雞撈麵$88今次係我第一次試日本嘅撈麵,平時營多撈麵芝士撈麵就食得多,唔知道日本撈麵又啱唔啱我口味呢?拎到上嚟我已經俾佢炸雞嘅份量嚇親,冇諗過只係$88都可以食到咁多炸雞🍗。我覺得呢度啲炸雞好正,真係炸得好酥脆同埋冇雪味,另外雞肉都好嫩滑,一啲都唔柴,配上沙律醬,簡直完美。另外佢嘅配菜仲有粟米,蔥,同埋紫菜,都幾多料🥰講返個面先入邊係有辣嘅肉燥嘅,唔食得辣嘅朋友可以點肉燥另上,咁就可以自己控制辣度。個人嚟講覺得辣咗少少,但係口感同埋風味都一流,值得一試。😘如果大家有興趣都可以試吓佢哋嘅下午茶,唔使$60就有嘢食㗎喇真係好抵!🥰另外呢度全港只有兩間分店一間係沙田一間喺機場,如果大家有興趣,就記住去試吓啦。Tonkotsu 8 by 三田製麵所 (Citylink) (沙田)沙田沙田車站圍1號Citylink 1樓111號舖Tonkotsu 8 by 三田製麵所 (香港國際機場機場一號客運大樓) (
🥰

Tonkutsu8 by 三田製麵所

炸雞撈麵$88

沙田沙田車站圍1號Citylink 1樓111號舖

Tonkotsu 8 by 三田製麵所 (香港國際機場機場一號客運大樓) (赤鱲角)
赤鱲角暢達路1號香港國際機場機場一號客運大樓5樓抵港層接機大堂(非禁區)

#hkfoodie #foodiehk #foodie #foodinsta #foodinstagram #foodblogger #foodbloggerhk #foodhk #foodinhk #eatinhk #hkig #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodinsta #whattoeatinhk #hkeat #eathk #hkcafe #cafehk #desserthk #香港美食 #香港好去處 #美食 #美食日記 #美食推薦 #美食達人 #好食 #食好西 #拉麵
2022-11-23 35 views
想食日本拉麵,今次就專程去沙田的三田製麵所食返個靚拉麵。🥰 呢度環境裝修簡潔有幾個bar枱位,好有日本feel, 近日見咁多人去咗日本,我哋都當自己去咗日本。😆今次order左原味豚骨拉麵、黑麻油豚骨拉麵、其中一個配套set可有個小食同埋汽水,小食要咗日式餃子。😍原味豚骨拉麵個湯底非常濃郁厚實,好有新鮮豬骨味道,骨膠原十足,拉麵係幼身拉麵,每一條麵都容易沾到湯嘅鮮甜,加上肉質頂級嘅豚肉,真係冇得輸。😋黑麻油豚骨拉麵大致上同原味豚骨拉麵差吾多,但就係多左黑麻油,個湯底再香濃左,而且令拉麵口感更上一層樓。😋日式餃子外脆內軟,煎得表層金黃色好香口,而且內裏肉汁被鎖住,又有豚肉鮮味。😋

三田製麵所旗下既分支店除左沾麵之外沙田呢間專門賣拉麵1. 叉燒醬油拉麵 $88 (7.5/10)叉燒份量超級足料大大塊叉燒 有肉又吾會得個肥字🥹拉麵吾會有鹼水味流心蛋係半熟狀態夠哂入味🥚2. 炸雞香辣撈麵 $88 (8/10)撈麵賣相好靚大大個蛋黃加上香辣蒜香味好吸引日式撈拉麵我都係第一次食撈埋一齊食簡直係大滿足每一啖都係衝擊味雷炸雞炸得好香好金黃酥脆得黎D雞肉都好嫩滑拉面🍜質地好彈牙食到口渴仲有昆布湯飲
三田製麵所旗下既分支店
除左沾麵之外
沙田呢間專門賣拉麵
1. 叉燒醬油拉麵 $88 (7.5/10)
叉燒份量超級足料
大大塊叉燒
有肉又吾會得個肥字🥹
拉麵吾會有鹼水味
流心蛋係半熟狀態夠哂入味🥚
2. 炸雞香辣撈麵 $88 (8/10)
撈麵賣相好靚
酥脆得黎D雞肉都好嫩滑
拉面🍜質地好彈牙
食到口渴仲有昆布湯飲
2022-11-13 27 views
今晚須要上堂。須要一個快食填肚。經過沙田一個商場見到間拉麵店。入到去舖子細細。五臟俱全。見到舖面裝修真係好特別。不須要考慮就展步而入。豚骨拉麵-豚骨湯味道濃厚,麵質彈牙。滑喉可口。叉燒味道香口。流心雞蛋重質重量。入口美味甜美。使到成碗豚骨拉麵更添精彩。完全同原味豚骨拉麵好誓言不同。入口香口。令湯味更濃。小食。炸雞翼。本人加了個套餐。小小地有兩隻雞翼。但皮脆肉滑。雞肉汁滿瀉。一間小小麵舖能做得面面俱到。實足誠意。

使到成碗豚骨拉麵更添精彩。
完全同原味豚骨拉麵好誓言不同。入口香口。令湯味更濃。

2022-11-07
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$120 (Dinner)
Celebration
Birthday
2022-11-11 20 views
路經沙田, 見到呢間日式拉麵餐廳坐滿人, 目測應該唔錯,決定入去試吓!兩個人嗌咗兩個拉麵兩個小食 - 香辣豚骨拉麵 - order嘅時候,侍應會問你想要嘅麵質如何, 我揀咗medium。 上枱時,個麵不會太硬,不會太腍, 唔錯係因為有選擇! 糖心蛋同埋塊叉燒,味道可口,配埋個香辣湯,爭啲連個湯都飲埋!炸雞叉燒拉麵 - 炸雞同埋叉燒嘅份量都幾多,炸雞放咗落個湯度唔會因為個炸粉淋左而變得唔好食,唔錯。豬骨湯底味道香濃, 用嚟配拉麵真係好正!炸雞中翼 - 不過不失嘅一個雞中翼,雞肉有肉汁,而香辣醬亦唔會過辣, 味道啱啱好,唔食得辣嘅人都可以試試!煎餃子 - 一般喺出邊日式餐廳小小嘅煎餃子一樣,冇特別!
兩個人嗌咗兩個拉麵兩個小食 -

煎餃子 - 一般喺出邊日式餐廳小小嘅煎餃子一樣,冇特別!
2022-11-10 41 views
沙田新城市美食選擇太多,今次就同老公試下三田製麵所旗下的拉麵🍜店舖裝修木系裝飾簡約不花巧,而且食物種類選擇不多適合選擇困難的我。✨豚骨拉麵 (原味) 🍜一碗拉麵的精髓在於湯底,原味豬骨湯底夠濃郁,叉燒肉質爽口,口感豐富,再加埋半隻流心蛋錦上添花,而拉麵質地幼身彈牙夠入味。✨豚骨拉麵 (辣味) 🍜嗜辣的我當然就要豬骨湯底加辣,而且辣度有得選擇,嘗了小辣其實都覺得不辣,下次可以挑戰大辣,其他都不錯👍🏿兩份配餐小食✨炸雞中翼套餐 🐔炸雞中翼外脆內軟,厚厚的雞皮好香口而且面有少少胡椒粒,雞翼都算好大隻跟餐都吸引。✨餃子炸雞套餐🥟🐔餃子有多款醬汁可選擇,味道不錯,炸雞🍗炸得夠脆不油,但略嫌雞肉不夠厚身大件。

✨豚骨拉麵 (原味) 🍜

豚骨拉麵 (原味)

✨豚骨拉麵 (辣味) 🍜

豚骨拉麵(辣味)
豚骨拉麵

兩份配餐小食
炸雞中翼套餐 🐔

炸雞中翼套餐

✨餃子炸雞套餐🥟🐔

餃子炸雞套餐
豚骨拉麵套餐

2022-10-24
$110 (Dinner)
豚骨拉麵(辣味)
炸雞中翼套餐
餃子炸雞套餐
豚骨拉麵套餐
2022-11-08 18 views
Lunchtime 咁啱見到呢間嘢好似幾吸引咁就試吓🍴 沙田呢間除咗室內座位之外,仲可以去個露台到食嘅~🍜 原味豚骨拉麵 $68拉麵可以揀返自己鍾意嘅軟硬度,啲拉麵都好有咬口😋 而個湯底都好香,同埋唔會太鹹!但個份量就比較細,女仔食完可能都會唔夠飽🍗 炸雞香辣撈麵$88呢碗嘅份量就多好多!撈麵嘅麵底都係拉麵嚟嘅,都係可以揀返軟硬度。佢嘅配料好豐富,啲炸雞都幾酥脆,但因為加咗沙律醬,所以都有少少漏。但整體嚟講都幾抵食👍🏻🦀 跟餐 蟹肉忌廉薯餅&飲品+$32呢個蟹肉忌廉薯餅幾好食,炸得好香口而且味道啱啱好🤣 加埋個類似章魚小丸子嘅汁就更加好味!日式拉麵嚟講呢個價錢都算ok,味道都唔錯,只係個湯拉麵份量少咗啲,推薦大家試吓😋-味道: 7.5/10服務: 7/10環境: 6.5/10回頭率: 7/10總評: 7/10-📍 Tonkotsu 8 by 三田製麵所沙田沙田車站圍1號Citylink 1樓111號舖

🍜 原味豚骨拉麵 $68

總評: 7/10
📍 Tonkotsu 8 by 三田製麵所
沙田沙田車站圍1號Citylink 1樓111號舖
2022-11-07 29 views
今晚收工相約朋友聚一聚,因為朋友住大圍,我地就揀左沙田雙方都就腳既地方。飯前飲杯咖啡後,就係新城市行吓睇吓有咩食,見到連城有一層餐廳,想食日本嘢,就黎到Tonkotsu 8 by三田製麵所。好快有得入座,我地叫咗一碗醬油拉麵🍜,鐵板炒飯,另加一個餐,有野飲可樂同小食忌廉蟹肉薯餅,另外獨立再加一款小食餃子。😋上菜速度都幾快,拉麵軟度要左適中,口感不錯,薯餅炸物亦都炸得新鮮脆口,朋友亦都滿意鐵板炒飯,份量亦多。另外職員服務態度好,價錢經濟實惠。

鐵板炒飯
醬油拉麵
忌廉蟹肉薯餅
鐵板炒飯
醬油拉麵
忌廉蟹肉薯餅
2022-11-06 30 views
✨Set A ($29)叫左章魚丸子燒+自家製煎餃子,估唔到下午茶想食輕便野食都有章魚燒選擇,每粒淋上美乃滋同柴魚片,外表非常吸引。餃子足料,餃子煎得香脆。✨迷你日式牛肉飯 ($33)佢size係一碗飯碗既量,但牛肉好多,裝滿成碗飯,每塊牛都係濃濃日式牛肉湯。✨迷你名古屋風味炸雞撈麵 ($47)賣相相當吸引,撈麵上面擺滿粟米,蔥,另外仲有炸雞,炸雞脆卜卜,麵中間仲有生蛋,同美乃滋,麵撈埋一齊,好食,份量亦相當飽肚。✨日本直送大福 ($18)蜜瓜味既日本產品都好好食,而依個蜜瓜味大福,每口都滿滿蜜瓜cream, 好好食,而蘋果味道甜甜地,係真蘋果味,絕對唔係香精味。佢既下午茶餐有好多款野食選擇,價錢亦便宜,值得一試。
✨Set A ($29)

✨迷你日式牛肉飯 ($33)

✨迷你名古屋風味炸雞撈麵 ($47)
賣相相當吸引,撈麵上面擺滿粟米,蔥,另外仲有炸雞炸雞脆卜卜,麵中間仲有生蛋,同美乃滋,麵撈埋一齊,好食,份量亦相當飽肚。

✨日本直送大福 ($18)

佢既下午茶餐有好多款野食選擇,價錢亦便宜,值得一試。
2022-11-05 26 views
沙田citylink不嬲都多野食,睇完戲就直接過黎食拉麵,夜晚六七點時段都比較多人排隊,等左大概5-10分鐘就有位。呢間拉麵喺日本有好多分店,制麵機全部都係日本運過來,所有都係自家製麵條,而且湯底都熬左成12個鐘㗎。叫左個黑蒜油豚肉拉麵,黑蒜油好香但唔油膩,好惹味,麵質揀硬身幼麵。香辣豚肉拉麵🌶其實辣度唔高,濃郁豬骨湯,幼身麵揀左偏硬,煮得好合我心意,半隻糖心蛋,加咗野菜(包括芽菜,蔥同埋包菜)加翻入啲湯一齊食,吸晒精華。

81元的拉麵,得半隻蛋,一塊豬肉(薄片), 無其他餸了! 第一次食到得一塊豚肉的豚肉拉麵!份量:就算加上麵,全碗都是兒童餐的量,麵又硬(我選適中)................81元唔包飲品,凍水任飲真是要記住佢唔會再返黎.................佢系肚餓唔可以去的食店................真系唔知點形容佢............食到一肚氣,仲要再搵第二間店填飽個肚...........真系無語..............

2022-11-04
$82 (Other)
今日收工遲左,食得飯都八點😮‍💨偏偏唔想簡單食外賣,就係想食拉麵搵一搵,最就腳既地方,沙田連城就有間Tonkotsu8👍🏻平日八點幾去到都滿座,好彩岩岩好有位😆用木做主題既裝修,都幾有日本既感覺。位比平時食開果d拉麵店多,座位闊落,坐得舒服😌餐牌選擇都唔少,除左拉麵🍜仲有撈麵、丼飯揀,而且價錢都比平時既拉麵黎得平👍🏻我地叫左碗炸雞叉燒拉麵加溏心蛋同埋吉列豬排飯炸雞叉燒拉麵既炸雞炸得幾好,皮脆肉嫩有肉汁😋😋叉燒拉麵既幾塊叉燒都唔錯,厚度夠,size唔細,肉質紮實但又唔會柴豬骨湯濃郁,夠咸夠香拉麵我地揀左偏硬身,幼身既麵食食下就好快林,偏硬身既質地上就岩哂溏心既味道同熟度都係標準,流心而且咸甜適中。整體黎講都做得幾好,好食到encore配丼飯食🤤🤤🤤吉列豬排飯既飯量多,大大碗食唔哂吉列豬排炸得夠,厚身但酥脆感強雖然唔係肉汁豐富,但肉質都係偏林偏軟,唔會柴哂畢d飯浸一下拉麵既豬骨湯,雙重澱粉質,非常好食既日式食法,夠滿足😍😍❤️比起一百蚊碗,只係坐到十個人既拉麵店,呢間選址連城既拉麵店,更加似係方便上班族既拉麵店。而且性價比高,可以滿足到想食碗唔太貴既拉麵又想地點就腳既人👍🏻😋🍜店名全名其實係
今日收工遲左,食得飯都八點😮‍💨
偏偏唔想簡單食外賣,就係想食拉麵

我地叫左碗炸雞叉燒拉麵加溏心蛋同埋吉列豬排飯
炸雞叉燒拉麵既炸雞炸得幾好,皮脆肉嫩有肉汁😋😋

豬骨湯濃郁,夠咸夠香

吉列豬排飯既飯量多,大大碗食唔哂
吉列豬排炸得夠,厚身但酥脆感強

雖然唔係肉汁豐富,但肉質都係偏林偏軟,唔會柴哂

店名全名其實係叫Tonkotsu 8 by三田製麵所。三田製麵所,經過行過就好多次,食就一次都冇食過。不過見佢地呢間拉麵店都唔錯,下次就去試下三田❤️👍🏻
2022-10-21 39 views
男朋友成日間唔中就話想食拉麵🙈今日同佢出咗沙田行街睇戲,就順便搵下附近有無拉麵店,又真係搵到😅❤️豚骨拉麵黑麻油加海苔 💰7️⃣4️⃣➕💰1️⃣0️⃣叉燒肥瘦適中,但係得一塊略嫌少咗啲😅麵條質地男友揀咗適中,店員話口感會比較硬,但我地覺得岩岩好👍湯底既麻油同蒜味都濃郁,好香!🫢食完唔會太口渴,性價比不錯👏🏻⭐️鐵板咖喱炒飯 💰7️⃣4️⃣如果有得揀我通常都會揀一飯一麵😂鐵板炒出嚟帶少少飯焦特別香口😙配料都算多,咖哩炒飯平時較少見,味道都幾特別😊飯粒分明口感煙韌😀#沙田美食 #拉麵推介 #豚骨拉麵 #叉燒拉麵 #黑麻油拉麵 #鐵板炒飯 #日式咖喱飯 #tonkotsu8 #ramen #japaneseramen #curryrice #friedrice
男朋友成日間唔中就話想食拉麵🙈

❤️豚骨拉麵黑麻油加海苔 💰7️⃣4️⃣➕💰1️⃣0️⃣

叉燒肥瘦適中,但係得一塊略嫌少咗啲😅

湯底既麻油同蒜味都濃郁,好香!🫢
食完唔會太口渴,性價比不錯👏🏻

⭐️鐵板咖喱炒飯 💰7️⃣4️⃣

如果有得揀我通常都會揀一飯一麵😂

鐵板炒出嚟帶少少飯焦特別香口😙
配料都算多,咖哩炒飯平時較少見,味道都幾特別😊

飯粒分明口感煙韌😀

2022-10-21
$87 (Dinner)
  • 鐵板咖喱炒飯
  • 豚骨拉麵黑麻油