2024-09-29 57 views
幸災樂禍中今日突然食飯又諗返呢間餐廳因為我今日又食串燒因為我又諗返起佢話雞pat pat係臭又諗返佢連菠蘿都可以爛有睇開我食評真係好少俾負評希望佢唔好出嚟再禍害人間阿門
幸災樂禍中

有睇開我食評真係好少俾負評
希望佢唔好出嚟再禍害人間
阿門
2024-06-07 202 views
見咁多正評所以特登book咗枱嚟食見佢特別有個餐單係講雞不同部位於是就叫晒嚟點知就係可怕嘅開始首先叫咗雞尾同埋雞腎兩樣都係臭嘅我哋直程lur出嚟之後好好聲氣同店員講然後店員同我哋講返 話雞尾即係雞pat pat一定係臭?聽到我一頭霧水人生食過咁多雞pat pat都冇一個係臭好啦咁雞pat pat俾你勉強講得通咁雞腎呢?咁當然佢都衰唔晒幫我哋取消咗呢兩串但係惡夢都仲未完菠蘿係爛嘅😀墨魚咀完全冇味但係起碼擺入口唔會lur返出嚟甲羅燒係全晚最好食嘅餸原因因為佢送咗兩塊法包基本上呢餐都係因為麵包所以有嘢落肚多謝呢間餐廳帶俾我咁驚喜嘅一晚我諗最少10年冇食過啲咁難食嘅嘢
見咁多正評所以特登book咗枱嚟食
見佢特別有個餐單係講雞不同部位
於是就叫晒嚟
點知就係可怕嘅開始

首先叫咗雞尾同埋雞腎
兩樣都係臭嘅
我哋直程lur出嚟

之後好好聲氣同店員講
然後店員同我哋講返 話雞尾即係雞pat pat一定係臭?
聽到我一頭霧水
人生食過咁多雞pat pat都冇一個係臭
好啦咁雞pat pat俾你勉強講得通咁雞腎呢?
咁當然佢都衰唔晒幫我哋取消咗呢兩串

基本上呢餐都係因為麵包所以有嘢落肚

多謝呢間餐廳帶俾我咁驚喜嘅一晚
我諗最少10年冇食過啲咁難食嘅嘢

2024-05-10 258 views
未上去,下面有位姐姐不停 sell 我。話好平有特價午餐。$45 包餐飲。上到去,特價午餐已經賣晒,都算,食正常餐。又要加一服務費。又要比人搭枱。食完又要我比現金。估唔到,諗住 $45 食完,埋單要成 $74。食物係 ok,不過 lunch 要加一真係麻麻地。
估唔到,諗住 $45 食完,埋單要成 $74。
食物係 ok,不過 lunch 要加一真係麻麻地。
2024-05-10
$74 (Lunch)
2024-05-03 188 views
星期五中午,其他餐廳排晒隊,見人少少,試吓呢一間日式餐廳,用QR code 落單,點知…….點餐等咗半個鐘,都未嚟….🫠放飯得一個鐘,等餐等咗半個鐘……………吹咗兩三次先嚟,遲過我嚟嘅,都已經有嘢食,上餐次序亂晒籠😓完全理解唔到個管理。叫咗個吉列豬扒烏冬,有湯,有嘢飲又有沙律,烏冬尚算正常,但塊吉列豬扒,得個硬字,又唔好味,真係超級失望…….😵$70ps 好少寫評語嘅我,都要寫…..真心差🥲完全負評,唔會推薦人哋食囉🙅‍♀️

放飯得一個鐘,等餐等咗半個鐘……………

ps 好少寫評語嘅我,都要寫…..真心差🥲
完全負評,唔會推薦人哋食囉🙅‍♀️
店鋪位於觀塘飯堂駱駝漆大廈,主打各款日式料理,午餐主要提供定食。所有餐椅及梳化都非常軟綿綿,坐得非常舒服!!🤗- 滑蛋鰻魚烏冬定食 HK$82 🥚🐟🍜日式風情補身鰻魚!!鰻魚份量相當大條,魚味濃郁肉質細嫩,充分鰻魚獨有濃郁香氣!!滑蛋熟度恰到好處,半流心蛋液融入日式鰹魚汁,帶有濃郁的蛋香,滿滿幸福感!!底部洋蔥絲吸收了鰹魚汁所有精華,搭配飯或烏冬一起食用都味道一流!!烏冬使用了粗身急凍烏冬,有微微彈性。定食還包含蟹籽沙拉及味增湯,性價比不錯!!- 照燒雞扒飯定食 HK$59 🐣🍚- 咖哩吉列豬扒飯定食 HK$62 🐷🍛- 咖哩牛肉飯定食 HK$66 🐂🍛
滑蛋鰻魚烏冬定食

- 滑蛋鰻魚烏冬定食 HK$82 🥚🐟🍜
照燒雞扒飯定食

- 照燒雞扒飯定食 HK$59 🐣🍚
咖哩吉列豬扒飯定食

- 咖哩吉列豬扒飯定食 HK$62 🐷🍛
咖哩牛肉飯定食

- 咖哩牛肉飯定食 HK$66 🐂🍛
$90 (Lunch)
滑蛋鰻魚烏冬定食
照燒雞扒飯定食
咖哩吉列豬扒飯定食
咖哩牛肉飯定食
人生最差生日飯-thanks to @tosucatering 農曆生日飯走去觀塘工業區食壽喜燒,本想讚呢度性價比高又座位舒服。點知讚得過早,食食下壽喜燒,墊煲塊木板出現小蟑螂🪳我揮手致意店員過來,佢顧著傾計聽唔到,我唯有大聲講有蟑螂🪳佢先快快手過來說:得得得,再煮過俾你。跟住我的下巴、頸、腳就開始敏感,等唔到20分鐘佢個壽喜燒,問店員可否轉其他煮快點的食物,我皮膚過敏想快點走,店員勁為難講,壽喜燒煮緊啦,咁唔通浪費左佢咩? 不如我幫你轉個位坐啦。跟住又話(可能收到後台指示):咁你想轉咩呀?你都要同我架。後來換左個定食,我見事情完結,好聲好氣同佢反映,老實說你間店態度好差,出咁大件事一句道歉都沒有。個店員就火來了,大大聲話佢有講唔好意思,唔好屈佢,全場可以作證,閉露電視可以作證。覺得唔好食你咪走囉!本來只是想批評一句,你有無考慮,客人進食中途發現食物有蟑螂🪳係咩感受呀? 委屈🥹在明明佢間店有錯在先,佢店員仲聲大夾惡過我本受害人。無語😓其他客細細聲講點解我發現蟑螂🪳仲唔走繼續食?我本來真係諗住俾多次機會佢地,息事寧人,但真係食左一肚氣。 你句唔好意思真係唔係大曬囉,日文唔好意思係すみませ
農曆生日飯走去觀塘工業區食壽喜燒,
本想讚呢度性價比高又座位舒服。
點知讚得過早,
食食下壽喜燒,墊煲塊木板出現小蟑螂🪳
我揮手致意店員過來,佢顧著傾計聽唔到,
我唯有大聲講有蟑螂🪳
佢先快快手過來說:得得得,再煮過俾你。
跟住又話(可能收到後台指示):咁你想轉咩呀?你都要同我架。

本來只是想批評一句,你有無考慮,客人進食中途發現食物有蟑螂🪳係咩感受呀? 委屈🥹在明明佢間店有錯在先,佢店員仲聲大夾惡過我本受害人。無語😓其他客細細聲講點解我發現蟑螂🪳仲唔走繼續食?我本來真係諗住俾多次機會佢地,息事寧人,但真係食左一肚氣。 你句唔好意思真係唔係大曬囉,日文唔好意思係すみません、但你件事應該要講申し訳ごめんなさい 鄭重道歉啦。你一間蚊型cafe 咁少位跟,食物安全都唔睇緊點⋯都幾無心。經驗教訓:遇食安問題即場起身走人。
圖二為 食到一半的壽喜燒轉做定食烏冬,因為事出突然,無拍照留底,想睇既問佢店員拎cctv 睇啦

2024-02-23 298 views
觀塘有為數不少在工業大廈內特色小店,能試好多不同款式,今次經朋友介紹,見網上訂位都幾full,幸好早去店員能安排即時入座,一人一份晚市套餐,每份套餐除左配白飯外,還有沙津、甜品、飲品,點了以下套餐:1. 壽喜燒牛肉鍋定食配橙汁:大量白菜鋪底,上面放滿牛肉及一隻雞蛋,肥牛幾好食,滾住幾好食。2. 泡菜豚肉鍋配熱檸檬茶:同上有大量菜鋪底,放滿豚肉片及泡菜,肉質唔厚口感唔錯。3. 蟹鉗海鮮鍋定食配橙汁:海解有蟹鉗外,還有日式魚蛋及蠔,亦有白菜鋪底,面頭有小棠菜及金菇。沙津菜新鮮好食,而甜品是一粒泡芙,冇什麼特別。服務態度唔錯,上餐速度快,讚讚讚!!!

2024-02-18
$154 (Dinner)
2024-02-22 202 views
午市定食套餐有75折,吉列豬扒味道很不錯,牛肉份量很多。鰻魚比較薄,份量累少。套餐有沙律、湯、飲品,呢個價錢,以日本定食來講,絕對抵食,值得再次幫襯。唯一問題是等lift太耐😓
唯一問題是等lift太耐😓
2024-02-05 1014 views
工廠區入邊都有好多隱世美食,今次就嚟到呢間隱世嘅高質日本料理,有傳統和食又有揚物串燒鍋物一品料理,種類非常多▫️魷魚圈 $58炸得好香脆,又唔會太油,入邊個魷魚好足料同嫩口▫️芝士明太子蛋卷 $42個蛋捲煎得好嫩滑,配埋鹹香嘅明太子同邪惡嘅芝士,一舊已經好滿足▫️鹽燒牛舌 $38牛舌好厚身,食落口感好有咬口,入邊有好嫩滑▫️燒羊架 $58羊架即叫即燒入口熱辣辣,而且用炭火燒香,油脂啱啱咇出嚟,好嫩口,推介之選▫️松葉蟹甲羅燒 $148甲羅燒次次都會想叫😍入邊有超多蟹肉同蟹膏,上面會有蟹子,食落會脆口,仲配有鵪鶉蛋黃,記得要撈埋,食落會更滑,會跟2塊蒜蓉多士放上去比你一齊食,夾埋中和返啲鹹味,又食到蟹蟹肉同蟹膏嘅鮮味,口感豐富▫️清酒煮蜆 $88一嚟到已經聞到好大陣清酒味,飲個湯底好香酒味但好易入口,應該將酒精都揮發咗,加埋鰹魚湯好好飲,個蜆好好鮮甜同冇沙▫️富士山特飲 $35/杯嚟到梗係叫打卡必備嘅富士山特飲,其實就係雪糕梳打,飲落好解渴,加埋雪糕好creamy鳥棲日本料理📌觀塘開源道60號駱駝漆大廈第三座5樓S室🍳🍴味道: 8.5/10👩👨服務: 8/10🏠💺環境: 8.5/10💰💸抵食: 8.5

▫️魷魚圈 $58
炸得好香脆,又唔會太油,入邊個魷魚好足料同嫩口

▫️芝士明太子蛋卷 $42
▫️鹽燒牛舌 $38
牛舌好厚身,食落口感好有咬口,入邊有好嫩滑

▫️燒羊架 $58

🍳🍴味道: 8.5/10
👩👨服務: 8/10
🏠💺環境: 8.5/10
💰💸抵食: 8.5/10
$300 (Dinner)
Celebration
Birthday
  • 鹽燒牛舌
  • 藍桔富士山
  • 香草燒羊架
  • 松葉蟹甲羅燒
dinner時間去食,全部都係散叫#串燒 都係水準之作,火候啱啱🤤但係叫3串野,要第三次先出得啱我地叫嗰3串,等到有啲嬲#原條鰻魚炒飯 係好食嘅😬!個飯落咗青椒炒幾特別,可惜我係蠟筆小新🙈🙈(anti青椒)#燒牛扒 default係7成熟,又係好食😬本來以為有跟飯,點知冇,唔夠飽😂#雞肉烏冬 最後是為了填肚點的...因為食唔飽🤣詞窮:就係雞有雞味😂,稻亭烏冬滑Overall都係好食,但就唔夠飽肚,不適合地盤工😂
dinner時間去食,全部都係散叫

#串燒

#原條鰻魚炒飯

#燒牛扒

#雞肉烏冬
最後是為了填肚點的...因為食唔飽🤣
詞窮:就係雞有雞味😂,稻亭烏冬滑
Overall都係好食,但就唔夠飽肚,不適合地盤工😂
2023-12-12 296 views
又發現一間觀塘區工廈的高質日式料理。有預約來到就可以直接安排入座。先來個牛舌冷盤,大大粒而且很嫩。牛肉鍋抵食,好多菜,牛肉大塊而且又厚又多,配上生雞蛋,sukiyaki 食法。飽肚之選-雞肉烏冬必點飲品 - 富士山特飲配雲呢拿雪糕,有粒閃燈好得意,打卡必點。仲有好多串燒選擇,試了牛舌,雞軟骨,牛肉,明太子雞翼亦不錯。要早點落單,串燒製作需時。餐廳座位闊落,坐靠牆兩邊的卡位較舒服,唔會俾人偷聽到講秘密🤣。
又發現一間觀塘區工廈的高質日式料理。

有預約來到就可以直接安排入座。

先來個牛舌冷盤,大大粒而且很嫩。

飽肚之選-雞肉烏冬

要早點落單,串燒製作需時。

$250 (Dinner)
2023-11-05 289 views
去左駱駝漆大廈搵嘢食,依家呢度真係靜左好多,但好幸運地搵到呢間,D食物好高質,環境亦好舒服,價錢又便宜,大家想靜靜地傾下計嘆好嘢,不妨試試呢度平時唔食鰻魚嘅我,呢度原條出之餘仲非常好味
平時唔食鰻魚嘅我,呢度原條出之餘仲非常好味
原條鰻魚炒飯
2023-11-04
原條鰻魚炒飯
2023-10-01 299 views
𝒥𝒶𝓅𝒶𝓃𝑒𝓈𝑒 𝑅𝑒𝓈𝓉𝒶𝓊𝓇𝒶𝓃𝓉 𝒾𝓃 𝒦𝓌𝓊𝓃 𝒯𝑜𝓃𝑔駱駝漆大廈買野順便搵食有冇人會好似我咁係門口睇左𝘮𝘦𝘯𝘶先入😅見到五樓呢間日式餐廳食物有幾多選擇環境幾靚又有梳化坐咁舒服啱晒行街行到攰去食˚✧₊日式燒飯團 🍙見係餐廳推薦所以試下真係有驚喜飯團混有櫻花蝦、紫菜、木魚加上燒過有少少飯焦暖暖地又好香口🤤˚✧₊五花腩串燒 🍡半肥瘦、邪惡但好味˚✧₊黑豚荔枝卷荔枝清甜加埋豚肉一齊食好𝘫𝘶𝘪𝘤𝘺好夾˚✧₊鳥棲和牛串燒🐮夠淋夠味 ˚✧₊心太軟真係做到外脆內軟同流心而且朱古力味好濃郁如果鍾意食甜d仲可以加少少忌廉一齊食📍鳥棲日本料理 𝐓𝐨𝐬𝐮觀塘開源道60號駱駝漆大廈第3座5樓S室@tosu_catering

駱駝漆大廈買野順便搵食
有冇人會好似我咁係門口睇左𝘮𝘦𝘯𝘶先入😅
見到五樓呢間日式餐廳食物有幾多選擇
環境幾靚又有梳化坐咁舒服
啱晒行街行到攰去食

˚✧₊日式燒飯團 🍙
見係餐廳推薦所以試下
真係有驚喜
飯團混有櫻花蝦、紫菜、木魚
加上燒過有少少飯焦

📍鳥棲日本料理 𝐓𝐨𝐬𝐮
觀塘開源道60號駱駝漆大廈第3座5樓S室

@tosu_catering
2023-09-27 219 views
呢間位於觀塘工業大廈嘅日式餐廳,餐牌入邊嘅選擇頗多,除咗有主打嘅燒物,仲有小食、沙律、烏冬、炒飯同多款特式甜品。餐廳訂價亦非常合理,食物質素唔錯,算得上係抵食之選。軟殼蟹沙律($78)- 分量相當大,軟殼蟹炸得香脆,配搭沙律菜食,味道清新,亦好醒神。味醂魚乾($38)- 魚乾入口脆香,熱辣辣,點埋沙律醬食,作為餐前小食真係一流。手打免治雞肉棒($48)- 睇賣相已經夠晒吸引,免治雞肉棒夠晒入味,點埋蛋漿,味道唔錯。牛肉稻庭烏冬($82)- 牛肉份量都唔少,稻庭烏冬入口夠晒煙靭彈牙,鍾意食烏冬嘅朋友絕對可以一試。日式燒飯團($48)- 飯團燒得好香,帶少少飯蕉味。入邊仲有炒米、櫻花蝦等,令到質感同味道都好豐富。朱古力心太軟($38)- 呢個超有驚喜,朱古力味濃郁,切開蛋糕,入邊嘅朱古力醬流晒出嚟。配埋cream一齊食,味道非常夾。朱古力控必食。

2023-09-25 137 views
駱駝漆大廈真係好多美食!今次又嚟咗呢幢大廈覓食, 試咗呢間日本料理小店~ 平日夜晚大約7pm過嚟唔算太多人, 可以坐梳化位置🛋, 舒服啲~𓌈˒˒ 壽喜牛肉鍋🥩牛肉油脂豐厚, 肉質柔嫩, 而且充滿油脂香!用壽喜燒食法品嘗牛肉, 更能食到牛肉本身嘅鮮嫩同美味, 鹹鹹甜甜的, 滑順又多汁~ 蘸上蛋液後, 入口會多一份滑嫩嘅蛋香感🤤!𓌈˒˒ 鹽燒牛舌牛舌爽彈, 調味唔錯👍🏻!𓌈˒˒ 手打免治雞肉棒 - 雞肉肉質軟嫩, 裡面夾雜著少量雞軟骨, 再沾上日本蛋黃🥚, 增添濕潤感, 口感豐富!𓌈˒˒ 阿波尾雞手羽 - 燒到外皮微脆, 內裡仍能夠鎖住肉汁, 好Juicy

𓌈˒˒ 壽喜牛肉鍋

𓌈˒˒ 鹽燒牛舌
牛舌爽彈, 調味唔錯👍🏻!

2023-09-25
$150 (Dinner)