2021-04-17 385 views
堂食...吃了蛋白杏仁茶湯丸, 湯圓皮簿好吃及吃了紫玉園也可以一試, 好爽, 不太甜!外賣...石磨芝麻糊湯丸買回屋企給爸爸吃, 不相信原來入面冇湯丸, 令我非常失望! 我確實給了$30 +$1外賣盒.本想在OpenRice想揾電話號碼聯絡滔滔甜品, 想告訴他們, 但原來冇電話登記, 唯有在這𥚃反應這個問題, 希望不要再發生這個情況!
!

! 我確實給了$30 +$1外賣盒
2021-04-17
$34 (Dinner)
《冰烤🧊紫薯雪糕🍠系列》💖 豆花紫花園 $38裡面有:芋圓 蕃薯圓 黑糖水晶 紫米 -同朋友喺屯門行完山⛰之後搭輕鐵🚟(唔係騎牛🐂㗎)去咗元朗大馬路~ 一路行其實都見到元朗有好多好野食😋😋😋 但我地覺得太熱 出曬汗😓 好想食啲涼浸浸、凍冰冰🧊嘅甜品😆😆😆 所以我地專登去咗試元朗好出名嘅 #高質黃店「滔滔甜品」!!!💛小店地方唔大,而且長期有人排隊等室內嘅位,所以我地決定坐室外嘅枱。坐外面嘅好處係好快就可以有枱,但壞處係環境聲音🔊好嘈雜,同埋食食下會聞到後面路人嘅二手煙🙈😭😭😭 不過好彩我地好快都食完甜品走人 所以無所謂啦 嘿嘿👻👻👻👻-講返個甜品啦 好足料呀喂🥰🥰🥰 我本身係 #煙韌控 好鍾意芋圓 呢度嘅芋圓💜同蕃薯圓🧡都好大粒 好煙韌有嚼口!!! 仲可以食到入面少少芋蓉!!!💜💜💜 🧡🧡🧡 黑糖水晶好滑身💎 紫米同花奶呢個配搭好match 無咩特別 底下嘅豆花都普普通通 正常豆腐花味道 無咩特別comment🤪🤪🤪-最最最值得講嘅一定係 冰烤紫薯雪糕🍠🍨!!!首先見到店家好有心思 灑了一些桂花碎在雪糕表面 賣相好靚🌼🌼🌼 口感方面~ 雪糕比一般雪糕/gelato較為結實 咬到啖啖都有
《冰烤🧊紫薯雪糕🍠系列》💖 豆花紫花園 $38
裡面有:芋圓 蕃薯圓 黑糖水晶 紫米

豆花紫花園
最最最值得講嘅一定係 冰烤紫薯雪糕🍠🍨!!!首先見到店家好有心思 灑了一些桂花碎在雪糕表面 賣相好靚🌼🌼🌼 口感方面~ 雪糕比一般雪糕/gelato較為結實 咬到啖啖都有粒粒紫薯肉😍😍😍 味道方面~ 我鐘意等到雪糕半溶嘅時候 混合其他一齊食 味道超級棒!其實口感咁豐富 都已經好完美㗎啦🥳 唯一可以挑剔嘅地方就係 雪糕唔夠凍 如果再凍啲就好啦☃️

滔滔甜品
📍元朗康樂路8號康樂廣場地下9號舖
  • 《冰烤紫薯雪糕系列》豆花紫花園
2021-04-10 309 views
元朗一帶有好多好嘢食, 食完晚餐就緊係要食埋甜品! 揀左呢間主打傳統&台式甜品既小店試下! 可能係星期六既關係都比較多人排隊, 而且餐廳唔係好多坐位, 等左差唔多半個鐘頭先入到去食.. 餐廳環境裝潢到好似70-80年代既風格, 幾特別!椰香西米紫米露 $22聽聞呢間甜品台出名食芋圓, 所以加錢加料試下佢芋圓好有咬口好煙韌, 食到淡淡芋頭味同埋蕃薯味而西米紫米露唔會好甜,紫米露十分濃郁香甜,西米煮到剛剛好~~推介~~木瓜雪耳燉桃膠 $30呢個幾足料, 雪耳,木瓜,桃膠份量都幾多下而且唔會好甜, 食完呢碗野覺得好養生好健康, 哈哈

椰香西米紫米露 $22
聽聞呢間甜品台出名食芋圓, 所以加錢加料試下佢
芋圓好有咬口好煙韌, 食到淡淡芋頭味同埋蕃薯味

木瓜雪耳燉桃膠 $30
呢個幾足料, 雪耳,木瓜,桃膠份量都幾多下
而且唔會好甜, 食完呢碗野覺得好養生好健康, 哈哈
2021-04-02
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$30 (Last Night Supper)
2021-03-03 888 views
無知點解食飽飯就好想搵糖水舖,但係又冇上網做功課,咁岩經過滔滔糖水絕對係天意黎㗎!老天都唔放過一個要減肥嘅人,睇左餐牌就揀左出面好少見嘅椰子糊啦,我先生就係千年不變嘅芒果西米露。芒果西米真心抵食又好味,足料又唔會太甜,最重要嘅係芒果堅甜椰子糊加左芋圓其實係加分嘅,不過係我先生擅自幫我落單加埋,如果冇芋圓可能會有d悶,但老實講呢間嘅芋圓冇乜特別,雖然彈牙但係唔夠芋頭地瓜味,有點可惜!椰子糊本身好濃味,又唔死甜~
絕對係天意黎㗎!

芒果西米真心抵食又好味,足料又唔會太甜,最重要嘅係芒果堅甜

鮮製椰子糊

• 鮮製椰子糊
成日去西營盤同元朗兩間分店,好抵食嘅台灣甜品!最鍾意嗰度嘅叁元豆花!一大碗有豆腐花、芋圓、地瓜圓、黑糖珍珠,🀄️可以自己四揀一,多個香草雪糕、愛玉、紅豆、芒果!先三十蚊多d,又豐富又抵食!店面比較細,晚餐時間通常要等陣位,不過店面好有特色,staff都好nice講真,平時我飽飽地,呢個都可以當一餐店入面除左凍嘅甜品,仲有唔少熱甜品嘅好選擇,冬天夏天食幾多都無問題!呢間絕對係我去過最方便而去抵食嘅甜品店
講真,平時我飽飽地,呢個都可以當一餐
2020-10-20
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$35 (Dinner)
  • 叁元豆花
終於有機會一試元朗國必食甜品店之一點了皇牌冰烤紫薯雪糕系列– 豆花紫花園芋圓、黑糖水晶、紫米色彩繽紛,絕對是打卡able的賣相可惜吃不到一絲冰烤紫薯有什麼特別而主角芋圓雖然有Q彈煙韌的口感但黑糖水晶味道過份濃烈,搶去大部分味道冰烤紫薯雪糕系列 – 豆花紫花園 $38
終於有機會一試元朗國必食甜品店之一
點了皇牌冰烤紫薯雪糕系列– 豆花紫花園
芋圓、黑糖水晶、紫米色彩繽紛,絕對是打卡able的賣相

可惜吃不到一絲冰烤紫薯有什麼特別
而主角芋圓雖然有Q彈煙韌的口感
但黑糖水晶味道過份濃烈,搶去大部分味道

冰烤紫薯雪糕系列 – 豆花紫花園 $38
元朗國甜品店|芋圓控表示質素一般
2021-02-11
2021-01-31 546 views
椰汁西米配包心芋圓 ($29)• 有冷熱供選擇,熱的那款是配上黑糖薑茶,相對暖胃的口味,較適合嚴寒期間飲用。• 而椰汁西米味道較為清爽,椰汁味非常突出而濃郁,甜度亦恰到好處。• 包心芋圓的味道有三款:紫薯、地瓜圓及另一款芋圓奶黃餡。三款同樣煙韌有口感,芋圓的味道較一般吃到的濃郁,加上內裡呈泥狀的餡料,味道和口感更加有層次。• 糖水會包括一些紅豆,如果不愛吃的話落單時可要求店員剔除。• 十分適合下午茶或是飯後甜品。
椰汁西米配包心芋圓

椰汁西米配包心芋圓 ($29)

糖水會包括一些紅豆,如果不愛吃的話落單時可要求店員剔除。

• 十分適合下午茶或是飯後甜品
2021-01-28 320 views
我嘅愛店之一 滔滔甜品~一間賣港台式甜品嘅店🍮最巔峰時期平均一星期去足兩次!非常豐富嘅一款甜品 ❶仙草底 滑捋捋唔會太散❷蜜紅豆大大粒 食落甜甜地 我以前係唔食紅豆嘅都覺得好食🤣❸黑糖水晶份量多 QQ彈彈增加口感❹芋圓反而麻麻 冇乜味另一款包心芋圓更好食 下次再介紹佢~❺紫薯雪糕我嘅最愛💜就係為咗佢先食呢款入面有啲紫薯粒粒 好香紫薯味 啱曬我呢啲🍠星人味道較甜 溶溶地撈埋仙草食 一流👍🏻佢地嘅份量都大 可以當正餐食價錢同其他台灣過江龍比底食好多店舖環境走❖懷舊風❖店鋪偏細 位置較窄但充滿人情味而且滔滔一向出名黃 食物質素又好真心推介大家嚟到元朗國可以試下💮
我嘅愛店之一 滔滔甜品~
一間賣港台式甜品嘅店🍮
最巔峰時期平均一星期去足兩次!
🍠仙草紫草園

非常豐富嘅一款甜品
❶仙草底 滑捋捋唔會太散
❷蜜紅豆大大粒 食落甜甜地 我以前係唔食紅豆嘅都覺得好食🤣
❸黑糖水晶份量多 QQ彈彈增加口感
❹芋圓反而麻麻 冇乜味
另一款包心芋圓更好食 下次再介紹佢~
❺紫薯雪糕我嘅最愛💜就係為咗佢先食呢款

店舖環境走❖懷舊風❖店鋪偏細 位置較窄
但充滿人情味而且滔滔一向出名黃 食物質素又好
真心推介大家嚟到元朗國可以試下💮
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$30 (Tea)
🍠仙草紫草園
  • 仙草紫草園
2021-01-20 276 views
📍香港📍元朗📍滔滔甜品📍元朗康樂路8號康樂廣場地下9號舖📍星期一,三至日 16:30~01:00見好多人介紹先專登去試,但都幾失望🙍🏼可能唔同分店質素唔同啦😾價錢抵食但味道一般,服務態度一般😹仲不停聽到員工之間無止境咁嘈交😅😅🦄 叁元豆花 $35🦄 評分: 6/10呢個足料程度黎講價錢系幾抵食既!最底嘅豆腐花幾滑👍🏻 配頂頭甜甜地嘅香草雪糕幾好食既🙌🏻 芋圓幾煙韌但無咩味🤨🦄 木瓜雪耳燉桃膠 $30🦄 評分: 4/10眼見都系幾足料有唔少雪耳木瓜桃膠食🤪但飲落好淡無乜味…我諗放多少少冰糖會好啲🧐#foodieschu元朗~~~~~~~~~~~~~~~~~~~#元朗美食#香港美食#糖水#木瓜雪耳燉桃膠#木瓜#雪耳#桃膠#豆腐花#芋圓#雪糕#香草雪糕#珍珠
📍香港📍元朗

🦄 評分: 6/10

🦄 木瓜雪耳燉桃膠 $30
🦄 評分: 4/10

#foodieschu元朗
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Type of Meal
Tea
2020-11-30 882 views
平時食黎食去都係芋圓難得見到有間有包心芋圓於是就買左個外賣黎試試椰汁西米配包心芋圓 外賣 $30椰汁西米露入面除左有六七粒包心芋圓仲有d紅豆係入面 有d意外驚喜但唔食紅豆既人可能要小心包心芋圓入面係芋泥但芋頭味呢粒就係奶皇餡 正👍🏻
平時食黎食去都係芋圓

包心芋圓入面係芋泥

但芋頭味呢粒就係奶皇餡 正👍🏻
TakeAway
2020-11-25 526 views
為左可以一次過滿足晒食芋圓同清心丸嘅願望 黎到元朗滔滔等左十五分鐘左右有位疫情關係 店員不斷提點要有野食先可以除口罩 另外用過嘅紙巾要自己帶走叫左個熱腐竹馬蹄清心丸加芋圓地瓜圓芋圓好有芋頭味 地瓜圓就冇乜味腐竹馬蹄清心丸似食緊馬蹄羹 清清地 幾好食清心丸口感一流 好煙韌 美中不足係太甜 食多幾粒開始甜到有啲辛苦 唔知係落太多糖 定浸得太耐糖水 好耐之前食過唔係咁甜 今次有d失準
為左可以一次過滿足晒食芋圓同清心丸嘅願望 黎到元朗滔滔
等左十五分鐘左右有位

叫左個熱腐竹馬蹄清心丸加芋圓地瓜圓
芋圓好有芋頭味 地瓜圓就冇乜味
腐竹馬蹄清心丸似食緊馬蹄羹 清清地 幾好食
2020-11-21 364 views
呢間見佢元朗都已經有2間,初初試外賣,今次就試堂食,今次試愛玉,朋友就試椰子楜,檸檬愛玉就酸酸甜甜都幾清新既感覺,好岩食完肥膩既dinner再食甜品,感覺唔會好飽好heavy,不過就覺得冇檸檬既愛玉好食d,另外椰子糊都幾香,不過個人唔多好糊類覺得好飽好濟咁,另外就試左芋圓, 芋圓熱食幾新鮮,軟軟地,整體都唔錯
2020-11-20 364 views
上次試左深水埗深深甜品,今次試滔滔甜品,其實係同樣嘅嘢食☺️位置都好易搵,van仔站附近。門面行懷舊FEEL今次試紫薯雪糕我叫左個蜜紅豆加左$10@4粒包心芋圓個紫薯雪糕有少少失望,唔重紫薯味😖有少少紫薯粒,冇咩特別。個包心芋圓煮到啱啱好,口感一流☺️朋友試左雪糕細珍珠西米,個香草雪糕配椰汁好夾入面好細,一般甜品小店嘅規模。入面嘅職員得兩三個,但好有禮貌。呢間會有下次,經過會想食。
上次試左深水埗深深甜品,今次試滔滔甜品
其實係同樣嘅嘢食☺️

位置都好易搵,van仔站附近。
門面行懷舊FEEL

今次試紫薯雪糕

我叫左個蜜紅豆加左$10@4粒包心芋圓
個紫薯雪糕有少少失望,唔重紫薯味😖
有少少紫薯粒,冇咩特別。
個包心芋圓煮到啱啱好,口感一流☺️

朋友試左雪糕細珍珠西米,個香草雪糕配椰汁好夾
入面好細,一般甜品小店嘅規模。
入面嘅職員得兩三個,但好有禮貌。
呢間會有下次,經過會想食。
2020-11-11 337 views
呢一日嚟到元朗附近有超多黃店好嘢食💛今次首先介紹呢間甜品店 主打一啲傳統同埋台式甜品 小店座位唔算太多 去多數要等一陣位❗️~~💜仙草紫草園 $38睇餐牌見到呢個烤紫薯雪糕已經比佢吸引住🤩 果然冇令我失望雪糕味道好特別 真係好似食緊燒番薯咁 有一浸燒嘅香味 中間仲會食到啲脆口嘅紫薯粒🍠 好特別😆配料都好豐富 我就揀咗要仙草 仙草滑溜好食👍🏻另外仲有黑糖水晶 細細粒 入口好Q彈😋 芋圓地瓜圓口感煙韌 紅豆大大粒🤤 整體撈埋食真係好豐富☺️~~總結1)高質有驚喜甜品 值得一試~~評分📈味道 8/10環境 7/10性價比 8/10
💜仙草紫草園 $38

評分📈
味道 8/10
環境 7/10
性價比 8/10
本身想食叁元豆花但賣曬😭因為咁意外發現另一樣口感味道都係perfect match嘅甜品😍✅豆花紫花園 (5分滿分,推薦程度: 🌕🌕🌕🌕🌖)⭐️冰烤紫薯雪糕除左有紫薯香味,食起嚟會食到小小粒嘅紫薯,多一層口感😍⭐️黑糖水晶超級有咬口,黑糖味足,呢個配料有驚喜⭐️紫米露中上水準⭐️芋圓口感十足,但可惜無芋頭味或甜味,所以我係雪糕+ 芋圓 + 紫米露咁食,令味道中和返總括嚟講,雖然芋圓控嘅我有少許失望,但佢其他配料真係好高質,尤其放埋一齊食,會覺得口中充滿紫薯+黑糖味,甜度適中而好有口感,絕對彌補到芋圓嘅缺點🤤

✅豆花紫花園
(5分滿分,推薦程度: 🌕🌕🌕🌕🌖)

⭐️冰烤紫薯雪糕
除左有紫薯香味,食起嚟會食到小小粒嘅紫薯,多一層口感😍

⭐️黑糖水
超級有咬口,黑糖味足,呢個配料有驚喜

⭐️紫米露
中上水準

⭐️芋圓

2020-11-07
Waiting Time
25 Minutes (Dine In)
$38 (Last Night Supper)