2019-10-19 238 views
由正宗泰國師傅主理的泰地道,雖地方不大,但環境亦十分舒適,加上熱情招待的老闆娘及員工的良好服務,每次都留下好印象!今晚點了每次都叫既鹽燒盲曹,加上自家調製的醬汁,好惹味!炸蝦餅炸得剛好,唔會太油。泰式咸魚炒芥蘭不會太鹹,味道剛好,非常好味!蟹肉炒飯炒得粒粒分明,不油膩又香。
今晚點了每次都叫既鹽燒盲曹,加上自家調製的醬汁,好惹味!

炸蝦餅炸得剛好,唔會太油。

泰式咸魚炒芥蘭不會太鹹,味道剛好,非常好味!

蟹肉炒飯炒得粒粒分明,不油膩又香。
炸蝦餅
鹽焗盲曹
咸魚炒芥蘭
蟹肉炒飯
鹽焗盲曹
咸魚炒芥蘭
蟹肉炒飯
2019-10-17 198 views
午餐時間四圍搵嘢食,見到呢間門口都有幾個人等位,於是就等埋一份,試下佢啦~午餐選擇都算多,有7款選擇,包1杯飲品,仲有碗湯1個人嘅午餐,叫左個泰式海南雞飯雞肉去左骨,夠滑漏,個醬汁少少辣,好醒胃,仲有杯泰式凍奶茶,味道幾特別,有啲香葉味道

午餐選擇都算多,有7款選擇,包1杯飲品,仲有碗湯

1個人嘅午餐,叫左個泰式海南雞飯

2019-10-15 162 views
今晚去了樓下一間泰國菜食飯,住了這裡咁多年經過🈚️數次但是第一次去這間店食飯,竟然有驚喜,估不到如此好食,首先點了生蝦(超新鮮好味個汁好👍👍),老板還介紹個咖哩炒花甲配蒜茸包(欠影相)我之前食過好幾間但未食過咁好食蒜茸包(我諗只有這間先有),雖然小舖經營但食物質素真👍👍,今次只有2人所以點餐有限,下次再約多D人來試其他菜式,大家有機會不妨試試。
2019-10-15
Type of Meal
Dinner
  • 生蝦,蒜茸包
2019-10-15 94 views
今晚和朋友在佐敦相聚,沒有特別想去什麼餐廳,路經看泰國菜,即管一試!原來見一家很用心經營的泰國菜,每款也很岩口味! 本來想吃燒白鱔,可惜今晚已經冇晒啦,下次要早啲嚟!於是老闆娘推介燒鱸魚,起初我都抗拒,驚會好鞋,老闆娘話好滑嘅,叫我地試吓,咁就好啦,果然真係好滑呀! 個金邊粉好正宗,仲有冬陰公是喝過最岩我哋口味! 串燒夠地道, 個醬好正! 多口一問,原來個廚師都係大有來頭的泰國師傅,唔怪得知啲餸菜咁有泰國口味啦!簡直去咗泰國嘅感覺!staff 及老闆娘也好nice ,好親切,值得推介!

2019-09-11 158 views
行開佐敦呢邊行左好多條街都諗唔到食咩好經過呢間泰國菜 見幾企理又唔洗等 就入去試下星期日晚都唔算多人 三四台左右環境幾舒服 好坐老闆娘好親切 服務好好 兩個人叫左幾款野食 全部都有水準最驚喜係啲醬汁 自家調製 真係好惹味 可以送到幾碗飯!因為太好味 所以忍唔住問老闆娘加醬 佢地好親切即刻加比我地 原來係佢地自己調既味 好得!燒雞肉質都好好 燒得岩岩好冬蔭公魚個湯都夠味 仲可以添串燒夠大串 汁又係好好食個菜就正常發揮!總括黎講 值得encore!
行開佐敦呢邊
行左好多條街都諗唔到食咩好
經過呢間泰國菜 見幾企理又唔洗等 就入去試下

星期日晚都唔算多人 三四台左右
環境幾舒服 好坐

老闆娘好親切 服務好好

兩個人叫左幾款野食 全部都有水準
最驚喜係啲醬汁 自家調製 真係好惹味 可以送到幾碗飯!

燒雞肉質都好好 燒得岩岩好

冬蔭公魚個湯都夠味 仲可以添

串燒夠大串 汁又係好好食

個菜就正常發揮!

總括黎講 值得encore!
2019-09-04 127 views
今日同男朋友去K11 想去試好西,點知咩都未開勁肚餓情況下去附近又可以泊車既地方食飯咁就去左文英樓附近食! 估唔到有間咁優質既小店,食物質素好好,我見到隔離枱個蒜蓉包勁正,可惜我生酮唔食得!串燒燒得勁香好好味!男朋友勁like!生菜包都好地道泰味濃!員工親切有禮貌總括來講係值得一試
今日同男朋友去K11 想去試好西,點知咩都未開
勁肚餓情況下去附近又可以泊車既地方食飯
勁正,可惜我生酮唔食得!串燒燒得勁香好好味!
男朋友勁like!生菜包都好地道泰味濃!
員工親切有禮貌總括來講係值得一試
2019-09-02
$150 (Dinner)
2019-08-02 254 views
突然想吃泰式食物,叫了他陪我。來到了佐敦,沒看openrice便亂進一間。基本上很多泰國餐廳會用「泰」食字,當然亦顯示自己是泰國餐廳。我承認是很肚餓,隨便便叫了。哈哈,太好食,忘記了拍照,是咖喱炒花甲,$128。還有點了鮮蝦西柚沙律,$98,亦都是好味。可惜的是招牌蒜蓉包已賣晒,唯有點白飯。但店員琳琳超好,將私伙2件送了給我們吃,真的止到痕。環境不錯的說,當日亦有不少人光顧。我會再來吃的,很想試其他。
突然想吃泰式食物,叫了他陪我。

來到了佐敦,沒看openrice便亂進一間。

我承認是很肚餓,隨便便叫了。

哈哈,太好食,忘記了拍照,是咖喱炒花甲,$128。

還有點了鮮蝦西柚沙律,$98,亦都是好味。

可惜的是招牌蒜蓉包已賣晒,唯有點白飯。

但店員琳琳超好,將私伙2件送了給我們吃,真的止到痕。

環境不錯的說,當日亦有不少人光顧。

我會再來吃的,很想試其他。
2019-07-12 221 views
今日同朋友去圓方,路過呢間泰國餐廳,好似好好食就決定一試。我叫咗泰式冬陰功海鮮湯金邊粉 (lunch hour HKD 65) 冬陰功湯好夠味,唔係太濃所以無搶走海鮮嘅鮮味。不過湯頭偏酸,甜、酸、辣嘅比例做到唔係咁好。海鮮種類豐富,蝦同魷魚都係大大隻,越食越開胃。我好鍾意食茴香,覺得茴香提升咗成碗麵嘅口感同味道。加上價錢貼地而份量又多,好食之如又划算。隱世小店,環境舒服,服務好,老闆娘親力親為。不過店舖唔大,雖然座得舒服但係唔適合成大班人嘅聚會。

2019-02-01 702 views
話說今天男朋友陪我去見工(他真的是超級疼我), 然後見完打算在附近找點吃的, 不過他真的很細心, 在我面試的時候, 他怕我會餓就預先把餐廳找到了, 而他真的很了解我, 知道我想吃泰國菜!!! 我們找這家店也用了一點點時間, 店裡環境衛生還不錯, 看到來吃的都是附近的住客, 有種家的感覺。一上來就是冬蔭功湯, 真的很不錯, 很地道泰國味, 不像那些為了迎合港人怕辣的味道而加很多糖, 這個很合我胃口 不過整碗的份量不算多, 材料十足, 特別是海鮮, 蝦亦算爽口,但湯就顯然不夠, 兩個人才吃就剛剛好泰式生蝦, 我覺得質素就真的差了一點點吃生蝦最重要是吃得出爽口那一下快感, 這裡的卻沒有, 而荃灣有一家真的每次吃, 每次都特新鮮!馬拉盞炒椰菜苗, 很有鍋氣, 味道很好可是椰菜苗愈咬,兩邊的牙就愈累, 椰菜苗的質感有別於我想像, 可惜沒有通菜, 不然味道一定一級棒!! 感覺有點小貴海南雞飯, 這個一般, 飯不重雞油的香味, 而雞肉的質感和味道都是可接受, 但說不出是好味, 試一次就足夠最後, 必須要提提這杯龍眼冰, 味道簡直一流, 十分清甜又解渴, 是我喝過最好喝的一杯

冬蔭功湯

泰式生蝦, 我覺得質素就真的差了一點點
泰式生蝦

馬拉盞炒椰菜苗, 很有鍋氣, 味道很好

馬拉盞炒椰菜苗

海南雞飯

龍眼冰

2019-01-30
冬蔭功湯
龍眼冰
2018-09-27 906 views
雖然說泰國菜也是比較正宗 味道好食 是泰國師傅主理餐廳環境亦是有些裝修 相對其他比較舒服但與同區的餐廳比較價錢略高公眾假期的午餐係一個飯再加一碗湯 $65飲品要另外收費 會有套餐價 不用再加一有一碗湯係送嘅都係比較平常嘅老火湯不過味道都幾鹹叫咗一個青咖喱牛腩飯青咖喱味道都幾香 少辣牛腩嘅份量都夠仲有泰國茄子係裡面另外係一個海南雞飯雞肉並唔係太滑無咩特別杯咖啡幾好飲係越南咖啡的味道先叫一杯凍飲 要加$7再叫咗杯熱嘅都好似係$5
雖然說泰國菜也是比較正宗

係越南咖啡的味道
先叫一杯凍飲 要加$7
再叫咗杯熱嘅都好似係$5
青咖哩牛
朋友生日飯, 餐牌好多野揀, 我地睇左好耐都無催落單, 跟住老闆娘好用心介紹左3,4樣好野食, 但無hardsell迫你叫, 又會落單時問在場有無人唔食得辣/牛, 所以以下ge 餸都唔會好少辣, 嗜辣之人可響落單時表明叫左佢推介ge 燒牛扒(第2橫行左邊, 餐牌唔見, 直接問佢就得), 5成熟, 切好左, 好香好嫩滑, 外層燒到微脆, 點埋個少少辣ge 汁好惹味, 推介串燒/蝦醬通菜/生蝦都水準之上燒豬髀(無影)好食, 外皮油脂香口易溶, 難得在內層肉都唔會燒得韌/鞋, 反而一樣咁林, 加埋底個汁, 甜得尼好好食冬蔭功都抵讚, 叫左個$138大碗ge, 佢寫3-4人份量,6個人都夠飲(每人大半碗), 足料ge 蝦同菇菌, 少少辣, 多多香甜酸魚(左下)都好食, 外脆內鮮, 不過份量稍細青咖哩雞就一般, 唔夠濃味, 雞都可以再嫩滑d, 反而用尼餸咖哩ge 蒜蓉包就100分, 唔知$38定$58, 夠厚切, 鬆脆, 蒜香味勁夠, 點尼淨食已超好食因為個包食得太開心, 無點餸過個咖哩,再點左個蝦醬炒飯, 但都係太好味, 就咁食哂, 個青咖哩被比下去好可憐 XD自攜生日蛋糕, 收$50切餅費(
串燒/蝦醬通菜/生蝦都水準之上
甜酸魚(左下)都好食, 外脆內鮮, 不過份量稍細
自攜生日蛋糕, 收$50切餅費(一檯計), 合理, 老闆娘仲偷偷問我席上邊位生日, 好surprise 咁唱住生日歌拎出尼, 好有心思同誠意

總括尼講係好愉快ge 一餐飯, 人情味濃厚, 價錢唔係最平但物超所值, 下次尼要試埋個燒生蠔
2018-09-14
$250 (Dinner)
Celebration
Birthday
  • 冬蔭公
  • 蒜蓉包
  • 燒牛扒
2018-09-08 442 views
點了泰式燒雞(半隻)燒雞嫩滑,配上特製的醬汁,帶點香辣,別有一番風味。還有小食拼盤,款式多,份量亦不少,而且帶有水準,另外還點了沙嗲串燒,單吃串燒已帶有甜味,肉吃上來不會先覺得乾。泰式燒肉炒芥蘭炒菜夠鑊氣,蟹肉炒飯有驚喜,比想像中要香,炒飯粒粒分明,又不膩😍誠意推介冬陰公海鮮湯金邊粉,湯底又香又多層次,海鮮料多又新鮮。蒜蓉金菇包夠哂蒜味好滋味,最後以椰青做結束😍😍美味既一餐,埋單700百餐廳菜餚款式多,份量又夠,價錢又公道🙆🏻❤️❤️值得再食😃🐽🐽
餐廳菜餚款式多,份量又夠,價錢又公道🙆🏻❤️❤️
值得再食😃🐽🐽
2018-09-01 352 views
老闆娘人又nice,服務又好,由訂枱到用餐每個環節都完美得無可挑剔。樣樣食物都好好味,尤其是蠔(拳頭咁大)同燒鱔,勁juicy,一試難忘😋😋另外,蒜蓉包設計好貼心,對女仔嚟講真係好周到😄😄配咖哩汁真係天衣無縫。甜品都好特別,糯米飯用斑蘭葉同蝶豆花製作🤗
甜品都好特別,糯米飯用斑蘭葉同蝶豆花製作🤗
真心要寫反個食評推薦一下係香港要食泰國菜五難 但要搵到咁地道。真心冇幾多間今次終於係香港搵到一間超地道既泰國菜叫左幾個菜都好出色燒蠔 燒完出黎五會縮水 依然超大隻😍😍三文魚沙拉 超正 啲汁好出色 言語已經形容五到🤦🏽‍♂️🤦🏽‍♂️重點既係 店員既服務同推介一流👍👍👍
真心要寫反個食評推薦一下

係香港要食泰國菜五難
但要搵到咁地道。真心冇幾多間
今次終於係香港搵到一間超地道既泰國菜
叫左幾個菜都好出色
燒蠔 燒完出黎五會縮水 依然超大隻😍😍
重點既係 店員既服務同推介一流👍👍👍
係佐敦番intern嘅一個月入面,泰地道係我encore左幾次嘅餐廳!環境唔錯,而且味道正宗~我最愛的泰式奶茶今次我同朋友嗌左個喇沙同泰式肉碎飯share~肉碎超級香口!可惜冇影到相添喇沙都唔錯,非常足料食到一半,老闆娘熱情同我地講今日有「芒果糯米飯」,話係每日數量有限,好多熟客專程過黎都買唔到!見係intern最後一日,我同朋友決定試埋佢地既甜品慶祝一下~同其他餐廳唔同,佢地既芒果糯米飯除咗有一般常見既糯米,仲有加左蝶豆花同埋斑蘭嘅飯。食落果然唔係得個樣,食到蝶豆花同我最愛既斑蘭既清香!推介推介!如果大家黎記得問下有冇芒果糯米飯呀~

環境唔錯,而且味道正宗~

我最愛的泰式奶茶

泰式奶茶

今次我同朋友嗌左個喇沙泰式肉碎飯share~
肉碎超級香口!可惜冇影到相添
泰式喇沙面

喇沙都唔錯,非常足料

芒果糯米飯

如果大家黎記得問下有冇芒果糯米飯呀~
泰式奶茶
泰式喇沙面