2024-07-25 2345 views
最近真係好鐘意食餃子呀❣️ 今次想同大家推介旺角一間本地餃子店除咗平時常見嘅唔同口味嘅煎餃、湯餃外佢地仲推出咗好多特色又有創意餃子料理有啲仲意想唔到咁正 鐘意餃子嘅朋友真係不容錯過🙌🏻******************************🍲今次大鍋喇 餃子鍋物餐廳近期推出嘅得意作 以呢個價錢嚟講好抵食呢裡面有招牌湯餃子貳8隻、蔬菜、香菇同豆腐我哋另外再加咗竹輪同溫泉蛋食完呢個已經好飽肚!湯底有啲韓風feel 少少辣但可接受餃子就好似小籠包咁 豬肉好香好多肉汁而將佢浸入湯中 索滿湯汁 更覺惹味重點係呢個湯唔油膩 係健康又美味嘅選擇❣️🔥火焰醉雞翼會喺客人面前將雞翼淋上烈酒點火一刻記得捕捉喇 香口嘅燒雞翼 酒味唔算濃 點埋柚子蜜真係一流🍢為酒而炸雞軟骨串面上灑上椒鹽粉 充滿咸香味雞軟骨燒得香脆爽口 軟骨容易咬開🧀泡菜芝士玉子燒餃子好有驚喜嘅作品❣️芝士輕鬆拉絲 面層舖滿泡菜蛋薄煎成餅狀 非常香口 入口充滿蛋香味餃子皮略略煎香 唔會太熱氣幾樣野拼埋一齊 異常地夾且好有層次感🥬甘煮野菜好似關東煮咁 好多種菜放埋一齊有芋絲、香菇、椰菜同白蘿蔔湯汁清甜 帶少少咸咸地咁 🍻餃子之酒店主限時為每位客人
最近真係好鐘意食餃子呀❣️
今次想同大家推介旺角一間本地餃子店
除咗平時常見嘅唔同口味嘅煎餃、湯餃外
佢地仲推出咗好多特色又有創意餃子料理
有啲仲意想唔到咁正 鐘意餃子嘅朋友真係不容錯過🙌🏻

🍲今次大鍋喇 餃子鍋物

餐廳近期推出嘅得意作 以呢個價錢嚟講好抵食呢
裡面有招牌湯餃子貳8隻、蔬菜、香菇同豆腐
我哋另外再加咗竹輪同溫泉蛋
食完呢個已經好飽肚!
湯底有啲韓風feel 少少辣但可接受

餃子皮略略煎香 唔會太熱氣
幾樣野拼埋一齊 異常地夾且好有層次感

🥬甘煮野菜
好似關東煮咁 好多種菜放埋一齊
有芋絲、香菇、椰菜同白蘿蔔
湯汁清甜 帶少少咸咸地咁

• 火焰醉雞翼
  • 泡菜芝士玉子燒餃子
  • 甘煮野菜
2024-07-03 2530 views
我老婆好鐘意食餃子,朋友介紹呢間餃子店好味,今晚早放工就一於黎試下🤟🏻餐廳以日本酒場做賣點,除左有多款餃子選擇之外,仲有清酒、手工酒飲,裝修都幾好有特色,座位整齊得黎枱與枱之間都唔會太迫🍻火焰醉雞翼($52)店員會係我地面前淋清酒再點火,都真係幾有驚喜㗎,雞翼火灸完之後好香口,而且充滿清酒味道,雞翼點埋柚子醬,可以完全中和酒嘅辣味,意想不同係咁夾,而且雞翼D肉好嫩好多汁,我自己好鐘意食呢個小食🔥泡菜芝士玉子燒餃子 ($68)呢個係餐廳必食推介,呢個做法真係好有創意,店員會係我地面前用火槍燒溶D芝士,火焰芝士味道再溶入餃子,個底係厚厚嘅玉子燒,而面頭鋪滿芝士、韓式辣醬同泡菜,餃子有十隻,賣相成個pizza咁,極邪惡,我地揀左雙拼 (加$4)一半係粟米豬肉餃,一半係招牌餃子,粟米餃較甜,招牌餃子就較鹹,兩款餃子都好夾🥟🍕今次大鍋啦~餃子鍋($68)另加竹輪($6)呢個餃子鍋物好豐富,裡面除了餃子仲有滑豆腐,鴻喜菇,芽菜和蔬菜,餃子有8隻,皮薄餡多,肉質新鮮,吸滿清甜湯汁,唔使點醬料已經好夠,竹輪都好大條,有魚味,食完真係好飽😋蘇格蘭蘋果酒(HK$39)⭐️現惠顧任何食物可以每人送一杯清酒🍶飲

火焰醉雞翼($52)

泡菜芝士玉子燒餃子 ($68)

今次大鍋啦~餃子鍋($68)另加竹輪($6)

蘇格蘭蘋果酒(HK$39)
⭐️現惠顧任何食物可以每人送一杯清酒🍶飲完唔夠喉我地加多一支蘋果味果酒,容易入口,6.7% 酒精度,炎熱夏天來一杯真係好爽呀🍺

餐廳無論小食同餃子都好有創意,份量又大,價錢又唔貴。絕對係抵食之選👍🏻
2024-06-25
Dinner
  • 泡菜芝士玉子燒餃子
  • 火焰醉雞翼
  • 清酒
2024-06-15 2085 views
💪🏻 泡菜芝士玉子燒餃子 ($68)呢個係餐廳最新嘅創意料理,餃子底係厚厚嘅玉子燒,而面頭鋪滿芝士、韓式辣醬同泡菜,極邪惡🤤 雖然芝士唔係好拉絲,但泡菜同芝士味道都幾出。而家餃子係用咗醉墨雞餃,味道同泡菜芝士都好夾,唔會撞味!💪🏻 火焰醉雞翼 ($52)雞翼火灸完之後好香口,而且充滿清酒味道。將雞翼點埋甜嘅柚子醬,就完全中和咗酒嘅辣味,非常夾😋💪🏻 日shake炸餃 ($25)ShakeShake炸餃係餐廳另一創意料醬,將炸餃子配埋紫菜粉一齊shake😂 好玩,但味道正常!💪🏻 三一炸雞、吉列炸蠔、為酒而炸雞軟骨串 ($42, $46, $45)餐廳嘅炸物都好出色,送酒一流🤩 炸雞全部都大大舊,而頭薄薄一齊炸漿,但炸得金黃!而且雞肉好Juicy😛 另外,炸蠔都非常出色!炸蠔酥脆,而且蠔嘅鮮味仍然保留到,好好食🤤 炸雞軟骨都炸得好脆身!💪🏻 墨醉雞餃、韮菜蝦皮豬肉餃 ($52-10隻)墨醉雞水餃食得出好香嘅酒味,係好食嘅醉雞餃子😋 而韮菜餃因為加咗蝦皮,所以除咗韮菜亦食到好香蝦味!💪🏻 日本清酒二段酵母仕込 ($48)清酒好清爽,飲落順口!💪🏻 蘇格蘭Thistly Gross Whis

💪🏻 泡菜芝士玉子燒餃子 ($68)

💪🏻 火焰醉雞翼 ($52)

💪🏻 日shake炸餃 ($25)

💪🏻 墨醉雞餃、韮菜蝦皮豬肉餃 ($52-10隻)

💪🏻 日本清酒二段酵母仕込 ($48)
清酒好清爽,飲落順口!

💪🏻 蘇格蘭Thistly Gross Whisky Cask Cider ($39)
平時唔太好Whisky,但呢支Whisky出奇地好飲😍 蘋果香提升咗本身Whisky嘅橡木香,亦中和咗Whisky嘅哽味。

💪🏻 甘煮野菜 ($29)
用開東煮呢昆布湯底去煮,滿滿日本風,蘿蔔好淋入味!

味道:9/10
墨醉雞餃,韮菜蝦皮豬肉餃
三一炸雞
  • 韭菜蝦皮豬肉餃
2024-11-13 154 views
甘煮野菜 湯底清甜 配上冬菇、芋絲、椰菜、溫泉蛋、蘿蔔等等☝🏻配料豐富又健康關東煮仲有竹輪 丸類 冬菇 魚片頭 蘿蔔等等 一碗入面有唔同嘅口感同配料 食落好滿足😌仲送一小杯清酒 口感醇厚 而且好清爽 店舖仲有各款手工啤酒🍻當然唔少得主打嘅餃子🥟新出咗餃子鍋 同醉雞煲 無論係煎餃水餃定湯餃咩都有 下次一定要試吓

2024-11-12 128 views
放工約咗朋友喺旺角行街…經過依間餃子店…見到入邊都幾多人…仲有狗店長….就吸引咗我哋入去幫襯依間餐廳🥰🥰🐾 黑白松露豬肉湯餃🥟依款餃子個性價比都幾高….入口有好香濃嘅松露香味…. 肉嘅份量岩岩好….係必食推介….🐾 醉炸雞翼🍗我自己就唔係好食得到有酒香味…但如果以炸雞翼嚟講….都算做得唔錯…外皮香脆….雞翼肉質鮮嫩…😊依間餐廳特別嘅地方係會免費為每位客人送上一杯小小嘅燒酒….等大家享用餃子嘅同時…..亦都可以小酌一杯☺️☺️幾吸引….狗店長仲會時不時走過嚟….視察行情….睇下我哋有冇食曬啲嘢食🤪🤪好可愛🥰

🐾 黑白松露豬肉湯餃🥟

🐾 醉炸雞翼🍗

2024-11-04 127 views
[ #旺角美食 #caloriefoodie旺角 ] • 三 一 餃 子 •🐿-可能係全港𝚖𝚊𝚛𝚔𝚎𝚝𝚒𝚗𝚐最好嘅餃子店🥟😹有別於傳統餃子店得湯餃同煎餃揀呢度嘅餃子款式夠晒創意 有鍋物、冰花餃等下次再嚟已經𝚋𝚘𝚘𝚔𝚖𝚊𝚛𝚔咗要試大阪燒餃🎌店家營造餃子酒場氣氛 人人都有免費清酒飲👅仲有多款佐酒小食添 食餃子都可以食得更有趣-\🍶 入座店家送每人一杯免費清酒‼️/當日清酒係二段酵母仕込✨-🍲 今次大鍋啦 💰$68起~店家新品🆕即係餃子鍋物 配8隻招牌餃子貮另外可以加配配料 我哋加咗溫泉蛋同竹輪用鍋熱食 食到個人暖笠笠 啱晒秋冬時節🍂湯底係日式豬骨湯配上韓式辣醬混合大醬所以食落會有超輕微少少辣辣地🤏🏻 -🧀 泡菜芝士玉子燒餃子 💰$68推薦🌟可以揀加唔加韓式辣醬 加一半都得!店員席前用火槍炙燒芝士 食到拉絲芝士🧀玉子燒口感就似韓燒時嘅爐邊蛋 一共有10隻餃子 粟米豬肉餡料 幾有口感✨-🐥 火焰醉雞翼 💰$52見到張圖已經覺得好吸引😳原來係脆炸雞翼淋上清酒 店員再點火🔥燒焦嘅位置有啲微苦 配上清甜柚子醬中和同認知中嘅傳統中式醉雞好唔同~-🍰 自家製巴斯克蛋糕 💰$42好彩時就會遇見嘅巴斯克蛋糕😳
[ #旺角美食 #caloriefoodie旺角 ]
• 三 一 餃 子 •
🐿
可能係全港𝚖𝚊𝚛𝚔𝚎𝚝𝚒𝚗𝚐最好嘅餃子店🥟😹
有別於傳統餃子店得湯餃同煎餃揀
呢度嘅餃子款式夠晒創意 有鍋物、冰花餃等
下次再嚟已經𝚋𝚘𝚘𝚔𝚖𝚊𝚛𝚔咗要試大阪燒餃🎌
店家營造餃子酒場氣氛 人人都有免費清酒飲👅
仲有多款佐酒小食添 食餃子都可以食得更有趣

\🍶 入座店家送每人一杯免費清酒‼️/
當日清酒係二段酵母仕込✨
🍲 今次大鍋啦 💰$68起~

店家新品🆕即係餃子鍋物 配8隻招牌餃子貮

另外可以加配配料 我哋加咗溫泉蛋同竹輪
用鍋熱食 食到個人暖笠笠 啱晒秋冬時節🍂
湯底係日式豬骨湯配上韓式辣醬混合大醬
所以食落會有超輕微少少辣辣地🤏🏻
🧀 泡菜芝士玉子燒餃子 💰$68

推薦🌟可以揀加唔加韓式辣醬 加一半都得!
店員席前用火槍炙燒芝士 食到拉絲芝士🧀
玉子燒口感就似韓燒時嘅爐邊蛋
一共有10隻餃子 粟米豬肉餡料 幾有口感✨
🐥 火焰醉雞翼 💰$52

見到張圖已經覺得好吸引😳
原來係脆炸雞翼淋上清酒 店員再點火🔥
燒焦嘅位置有啲微苦 配上清甜柚子醬中和
同認知中嘅傳統中式醉雞好唔同~
🍰 自家製巴斯克蛋糕 💰$42

好彩時就會遇見嘅巴斯克蛋糕😳✨
因為自家製嘅關係 所以數量有限 賣晒就無
餃子店嘅巴斯克蛋糕都做到口感綿密柔滑
中間軟心嘅部份𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖𝚢 重雲尼拿味~
🍸 鹹檸七𝙷𝚒𝚐𝚑𝚋𝚊𝚕𝚕 💰$35

香港本地酒竟然有鹹檸七味 青檸味濃🍋
📍 旺角通菜街71號地舖
#caloriefoodie
2024-10-27 292 views
🐯餃子的N種食法 ⭐️按「更多」睇詳細食評😋懶惰二人組呢日去左旺角食餃子😂 呢間店舖店面細細,不過就俾我地見到原來餃子都可以有好多種食法架!🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟食物仲未些枱,我地坐響度等緊都聞到香味!《今次大鍋啦(餃子鍋物)8隻》HK$ 68呢隻係招牌餃子二。餃子唔算係郁十分脹卜卜。餃子味道係淡口味,點辣椒醬會好食啲。至於個湯,裡面都有啲唔同既蔬菜配料,好似金菇咁。不過個湯就唔算太濃味喇,而且有少少流於表面,真係好似先煮熟個餃子,然後將佢放落啲湯度咁。不過有樣要讚,就係佢可以keep到個溫度。《泡菜芝士玉子燒餃子》HK$68我地點左一半加辣醬一半唔加。上枱時,店員會先點火!有辣醬既比較好食。原味既就中規中矩啦!芝士玉子燒口感同口味都幾特別。不過就甜左少少!《日shake炸餃》 6隻(和風海苔粉)HK$38呢個味道都係唔太濃味。本身諗住會crispy,不過食落口感就一般,少少似炸物放得耐潮氣左既感覺?!《火焰醉雞翼》6隻 HK$52另一道上枱會點火既菜,賣相唔錯!小心熱呀!雞翼食落會有啲苦味,所以會配埋柚子糖醬去平衡返個口味。🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟整體 ❤️食物
🐯餃子的N種食法 ⭐️按「更多」睇詳細食評😋

🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟

食物仲未些枱,我地坐響度等緊都聞到香味!

《今次大鍋啦(餃子鍋物)8隻》HK$ 68

呢隻係招牌餃子二。

不過有樣要讚,就係佢可以keep到個溫度。

《泡菜芝士玉子燒餃子》HK$68
我地點左一半加辣醬一半唔加。
上枱時,店員會先點火!

有辣醬既比較好食。原味既就中規中矩啦!
芝士玉子燒口感同口味都幾特別。
不過就甜左少少!

《日shake炸餃》 6隻(和風海苔粉)HK$38
呢個味道都係唔太濃味。

《火焰醉雞翼》6隻 HK$52
另一道上枱會點火既菜,賣相唔錯!
小心熱呀!
雞翼食落會有啲苦味,所以會配埋柚子糖醬去平衡返個口味。

🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟
整體
❤️食物味道方面,餃子本體口味偏淡,不過勝在花款多,好多都幾有特色,而且價錢唔貴!性價比算係唔錯!不過如果味道上面可以有少少調整會更好,始終個餃子先係本體。
💚環境方面,店面細細,牆上都貼左好多唔同動漫既海報,有年紀活力既感覺。
💛服務方面,員工都係年輕有活力,而家都有禮貌。要攞位既朋友,記得要先同店員講低人數,拎左號碼先排隊呀!

Rating:
懶惰鼠😻😻😻
懶惰虎 🤩🤩+0.5

📍三一餃子
旺角通菜街71號地舖

⏰營業時間:12:00-21:30
💰人均消費:$113
#懶惰在香港 #lazifooday #香港美食  #香港餃子 #旺角餐廳 #旺角美食 #hkfoodie #hkfood #食在旺角  #mkrestaurant #hongkongtravel #旺角女人街  #香港好去處  #香港旅行 #香港特色 #留港消費
$113 (Dinner)
🥟餃子係我老公至愛😍,因為佢係北方人,由細食餃子食到大,所以對餃子都好有要求,今日同佢去食間日式餃子店,店入邊裝修好特別,有好多雜誌做裝飾,亦有留言板。🤵‍♂️客人可以隨心留言,店員仲好細心講解每一隻清酒嘅特性,而呢間餃子款式勁多選擇!有湯有煎有炸,種類好多!!但老公如一都係喜歡食韮菜餃!佢大讚呢間味道同質素唔錯,我就食咗其他餃子!!食物介紹:🍶餃子の酒 員工好好服務,叫我試吓新出清酒!完全同餃子好夾,甜甜的清酒!🥟今次大鍋啦-餃子鍋物 8隻 配溫泉蛋$77湯味較濃,可以一啖湯一啖餃子,份量比較較多,芽菜滿滿,亦有菇同豆腐,餃子選擇韭菜,同濃湯非常夾!好食👅👅👅👅👅🈵🥟日shakeK炸餃-和風海苔物 6隻 $38香炸咗嘅餃子,餡料係粟米豬肉餡,外邊炸到勁脆,再撈埋海苔粉,超級香,亦都好特別!可以食多幾兜🤩好食👅👅👅👅🥟餃子蝦皮豬肉餃 10隻 $48最傳統嘅烚餃子係最高分, 必定要加醋同辣椒油,三一啲辣椒油係極之夾餃子,辣椒似係炒過,所以比較香口!超級高質好高質,好想問店員有冇得買,辣度唔太辣,極之推介辣椒油加餃子同醋一同食!必推🙌🏼好食👅👅👅👅👅🈵🥟餃子大阪燒 $58呢個大阪燒餃子,煎到

食物介紹:

🥟今次大鍋啦-餃子鍋物 8隻 配溫泉蛋$77

🥟日shakeK炸餃-和風海苔物 6隻 $38

🥟餃子蝦皮豬肉餃 10隻 $48

🥟餃子大阪燒 $58
呢個大阪燒餃子,煎到勁脆,個皮好薄,配埋沙律醬木魚乾勁有日本風味,要加點醋仲好食呀!

🍢關東煮 $38
一般關東煮嘅材料,白蘿蔔,冬菇,獅子狗,溫泉蛋,炸魚肉,炸魚蛋,湯亦比較濃,滿分嘅關東煮!精髓係個湯,記得連湯一齊食!
好食👅👅👅👅👅

🍗三一炸雞 $48
炸雞唔乾,呢個送啤酒一流,三五知己可以叫你舉杯談心,雞入味又嫩口,唔錯嘅小食!

🥬甘煮野菜 $29
材料都好多,有大大嘅白蘿蔔,冬菇,芋絲,椰菜,湯亦都很清甜!

🍗醉炸雞翼 $42
呢個真係要讚一讚,咬落去好有醉雞嘅味道,苦入味,好香醉酒味,所以極推介鍾意醉酒雞嘅人士選擇!推介必叫🙌🏼

🍢為酒而炸雞軟骨串 $45
如叫酒飲,必叫雞軟骨串!
好食👅👅👅👅

🍺香港 Young Masier SALTED LIME HIGHBALL $33
鹹檸味嘅手工啤酒,有少少鹹檸味,好夠梳打氣,有甜味唔苦,酒味唔太重,女士啱飲🤗
好飲👅👅👅👅

🍶日本清酒2段酵母任込 $48
估唔到清酒可以配餃子非常夾,最夾係脆口餃子,炸餃子或者大阪燒,再配清酒,可以首選!
好飲👅👅👅👅👅🈵

6️⃣三一炸雞 $48
7️⃣甘煮野菜 $29
8️⃣醉炸雞翼 $42
9️⃣為酒而炸雞軟骨串 $45
1️⃣0️⃣香港 Young Masier SALTED LIME HIGHBALL $33
1️⃣1️⃣日本清酒2段酵母 $48
==$504/2人,人均$252
#彩虹𣄃 #好食店 #高分 #有質素
2024-10-18 342 views
好鍾意食餃子~呢間餃子都幫襯咗4-5次,今次同幾個朋友一齊食,一次過試咗幾款唔同味嘅餃子😆下午茶時間$5x-$6x已經有6隻煎餃再加一碗粉麵,算抵食,仲會送一杯清酒~!今次大家都係揀煎餃~餃子皮薄,煎得好香,啲餡仲有肉汁,唔會嚡,不過餡可以再多啲。黑白松露豬肉餃:好香松露味粟米豬肉餃:粟米好甜韭黃墨醉雞餃:真係有酒味,不過遮咗啲韭黃味~招牌餃子貳號:正常肉餡個人認為黑白松露味最好食,朋友就覺得粟米豬肉餃好啲。個烏冬揀咗豆漿蝦湯,淡淡嘅豆漿味,上面有紅蝦油,仲有少少櫻花蝦係底,烏冬份量女仔泥講啱啱好,呢個價錢性價比算高。仲另外加咗個小食:醉炸雞翼,外面炸到好脆而雞肉仲好嫰滑多汁,鍾意食雞翼嘅朋友真係要試下👍🏻

黑白松露豬肉餃:好香松露味
粟米豬肉餃:粟米好甜
韭黃墨醉雞餃:真係有酒味,不過遮咗啲韭黃味~
招牌餃子貳號:正常肉餡

個人認為黑白松露味最好食,朋友就覺得粟米豬肉餃好啲。

• 醉炸雞翼
  • 黑白松露豬肉煎餃
2024-10-02 487 views
店主會送每人一杯清酒,有兩款清酒,易入口vs 濃味,第一次清酒配餃子😋幾match又幾特別!.🥣泡菜芝士玉子燒餃子🥣:💰$72粟米餃仲可以雙拼招牌餃子貮號!可辣或不辣,係即場燒芝士,記得趁熱食,泡菜加添左風味餃子肉味濃,底係厚煎蛋,不同口感有fusion feel🙈🥣黑白松露豬肉餃🥣:💰$52湯底係豆漿忌廉雞湯,雞鮮味出又甜甜地。湯餃10隻可雙拼墨魚韭黃醉雞餃,餃子皮滑身唔厚,雞餃餡添加左墨魚滑口感,較彈牙,黑白松露餃味濃好出,讚!🥣關東煮🥣:💰$38兩粒菇好清甜,墨丸彈牙,白蘿蔔冇榨清甜,仲有獅子狗同炸魚角,仲有隻溫泉蛋,一碗好多料呀。🥣吉列炸蠔🥣:💰$46一盤4隻,炸至好酥脆,隻隻肥美蠔鮮,咬開粒蠔會爆汁添🙈🥣為酒而炸雞軟骨串🥣:💰$45有5串,每串份量多,粒粒軟骨夠脆口,椒鹽味出,配酒一流!🍰自家制巴斯克芝士蛋糕🍰:💰$42可以叫埋飯後甜品,蛋糕好滑口 又creamy ,口感厚實且芝士味香濃,為呢餐畫上一個完美句號。
🥣泡菜芝士玉子燒餃子🥣:💰$72

🥣黑白松露豬肉餃🥣:💰$52

🥣關東煮🥣:💰$38

🥣吉列炸蠔🥣:💰$46
一盤4隻,炸至好酥脆,隻隻肥美蠔鮮,咬開粒蠔會爆汁添🙈

🥣為酒而炸雞軟骨串🥣:💰$45
有5串,每串份量多,粒粒軟骨夠脆口,椒鹽味出,配酒一流!

🍰自家制巴斯克芝士蛋糕🍰:💰$42
2024-09-22 522 views
💛三一餃子 Trinity Dumpling💛去過幾次,啲餃子出色🥟😋Lunch set有餃子+飯/烏冬/米線/菜底不過我每次都會選菜底😂😂個湯都好出色,個人嚟講比較鍾意豆漿蝦湯😋😋佢地有趣之處係「水好貴,大家飲多啲酒」,會送杯清酒比大家飲🤣🤣仲有好欣賞佢地個服務態度,啲職員好有禮貌又 helpful👍🏻👍🏻👍🏻今時今日有咁平又好食,仲要職員又有禮嘅食店都好難得嘅事😃
💛三一餃子 Trinity Dumpling💛
去過幾次,啲餃子出色🥟😋
Lunch set有餃子+飯/烏冬/米線/菜底
不過我每次都會選菜底😂😂
個湯都好出色,個人嚟講比較鍾意豆漿蝦湯😋😋

今時今日有咁平又好食,仲要職員又有禮嘅食店都好難得嘅事😃
2024-09-18 517 views
這家以餃子 x 酒場作賣點嘅餐廳的確係一個很好的選擇. 店家自家設計創意餃子Menu,配搭新奇又唔伏,喺介紹各種食物嘅時候,旁邊都會用咗一啲好口語化嘅句子來做解說,更加多一份攪笑地道的親切咁!話明係日式酒場,當然有勁多款清酒俾客人選擇啦,仲有好多不同手工啤,每款酒係個drink list 到都有詳細解說,可以話係食一餐上一課呀~我地叫咗兩款幾特別的酒來試試🔮小江戶毬花手工啤屬於IPA啤酒類,味較濃而甘,麥味濃郁,更帶有白葡萄味和辛辣柑橘味,喜歡濃味啤酒的朋友們,值得一試🔮蘇格蘭萍果酒以威士忌酒桶釀出來的萍果酒,果香撲鼻,入口清爽香甜,細嚐之下,果香餘韻猶存,女仕們應該會幾鍾的🔮餃子窩物以蔬菜,豆腐,菇菌,芽菜等做出來的湯底,入口相當清甜,一窩有8隻餃子,大大窩份量十足;餃子皮薄得來餡料又飽滿,肉質鮮滑,,而且吸引哂湯頭的味道,唔洗蘸任何醬汁都已經味道十足呀~🔮冰花抄手以粉漿煎成冰花網紋的模樣,微燶的底紋,賣相很吸引,煎餃上面有紅油抄手既配料,辣辣地既蒜蓉,咬落趣卜卜,十分香口,韭菜味濃,肉質鮮味, 一句講晒,皮薄餡靚,重口味人至愛!🔮火焰醉雞翼上菜前會淋上少少酒,再點火,十分有睇頭,醉

我地叫咗兩款幾特別的酒來試試

🔮小江戶毬花手工啤

🔮蘇格蘭萍果酒

🔮餃子窩物

🔮冰花抄手

🔮火焰醉雞翼
上菜前會淋上少少酒,再點火,十分有睇頭,醉雞翼醃得非常入味,很有清酒香,肉質嫩滑,再蘸一些旁邊的柚子醬,甜甜甘甘的,味道也不錯呵

🔮吉列炸蠔
🔮為酒而炸的雞軟骨串
來到酒場,總要叫少少炸物來送吓酒的;每款炸物都係即叫即炸的,炸蠔外表十分香脆,蠔鮮味十足,外脆內軟,口感十足;個雞軟骨串見到個菜名真係好攪笑,炸到剛剛好之後,上面再灑上一上椒鹽,勁惹味呀~送酒一流呀~
2024-09-14 545 views
有時候一個人食飯還蠻好的,想吃什麼就吃什麼,不用考慮別人🤭今天就突然想吃煎餃,想吃就吃立刻找看看囉🥰最終決定來到這間三一餃子吃看看,原因是餃子店居然有巴斯克芝士蛋糕🤩阿婆要吃🤭點了一份日韓混合的煎餃子,選擇了一半要辣醬一半不要,店員會當著你面前用火烤熔芝士拉絲的效果還是很誘人的🔥濃郁芝士混合韓式泡菜加上日式玉子燒既製法,令口感十分豐富♥️餃子餡是粟米豬肉,也是十分的百搭🌟自家製去巴斯克蛋糕一入口就是濃郁的芝士香味🔥香濃細滑的口感,阿婆表示滿意♥️啤酒屬於口感偏清,啤酒花味和甘苦味達到很好的平衡🌟一口啤酒一口餃子,有一種身置日本餃子屋的感覺🥰現在還有在做送一杯清酒的活動,阿婆要了一杯「日本清酒二段酵母仕込」,入口順滑不嗆喉,表示驚喜🔥
泡菜芝士玉子燒餃子
餃子餡是粟米豬肉,也是十分的百搭🌟
自家制巴斯克芝士蛋糕
自家制巴斯克芝士蛋糕
日本小江戶瑠璃手工啤酒
甘煮野菜
  • 日本清酒二段酵母仕込
好難食!啲肉好霉,嗌芫荽餃啲芫荽完全冇味,啲皮都係好霉好爛唔知係擺咗勁耐定係點成隻餃係無咬口一pat嘢咁唔會再嗌,唔明白點解可以有咁多好評難食到我係要特登上嚟打評語🥲
好難食!啲肉好霉,嗌芫荽餃啲芫荽完全冇味,啲皮都係好霉好爛

唔知係擺咗勁耐定係點
成隻餃係無咬口一pat嘢咁

唔會再嗌,唔明白點解可以有咁多好評

難食到我係要特登上嚟打評語🥲

Delivery
2024-09-11 575 views
呢次係我第一次幫襯呢間餃子店,勁鍾意佢嘅氛圍🤣 店主好用心啊,連餐牌嘅description都係非一般地搞笑,而家仲推出咗「餃子酒場」嘅活動,幫襯餃子就送清酒一杯,都幾特別😝今次大鍋啦真係俾個名吸引咗,好想知呢個大鍋入面有咩🤩 入面有八隻餃子,有兩款可以選擇,我哋揀咗招牌餃子貳🥟 鍋底係泡菜口味,少少辛辣,帶點刺激😋 除咗餃子,入面仲有豆腐、芽菜、菇菌等等嘅配料,真係夾埋係一大鍋嚟㗎。我地仲額外加一隻溫泉蛋,蛋汁同個鍋底都好夾🍳 雙拼煎餃呢個係日式嘅煎餃,有一大片嘅脆脆喺餃子嘅底部😗 雙拼都只係加$4,梗係一次過試晒兩隻味啦😌 蒜芯豬肉餃,食落幾清新,蒜味都好突出。粟米豬肉餃,粟米嘅甜味配埋Juicy嘅豬肉,味道唔錯。小食♦️火焰醉雞翼呢個雞翼本來已經炸得好脆,上碟時,店員會先將清酒淋上雞翼,再點火,淨係呢個過程已經勁有feel🔥 令到呢個雞翼帶點酒嘅香味,更加可以做到燶邊效果😍 雞翼仲可以點埋側邊嘅柚子蜜,少少甜味更能帶出雞翼嘅鮮味。♦️吉列炸蠔一份有四隻,炸到外脆內軟,隻蠔仲好Creamy啊😎 個人覺得如果再配埋少少日式蛋黃醬就更加正🤪♦️為酒而炸雞軟骨串雞軟骨串一份有五串,每粒雞軟骨都

雙拼煎餃
雙拼煎餃

小食
♦️火焰醉雞翼

♦️吉列炸蠔

♦️為酒而炸雞軟骨串
雞軟骨串一份有五串,每粒雞軟骨都係大大粒,而且簡單用鹽調味已經好好味喇,都幾推介大家嗌呢個🐥
為酒而炸雞軟骨串

飲品
本來店員同我講食餃子會送一杯清酒,本來以為餃子同清酒唔會夾,但係呢度嘅餃子係偏向日式嘅,呢一個配搭有出奇地有新意🍶 我哋另外試咗日本小江戶琉璃手工啤酒,麥味幾香,又唔會好苦🍻 凍豆漿都係餃子嘅好拍檔,加配飲品價錢都唔貴😙
清酒
日本小江戶琉璃手工啤酒
凍豆漿

估唔到呢間餃子店有咁多特別嘅菜式,特別欣賞佢哋將酒同餃子拉埋一齊,真係好鍾意呢啲有心思嘅小店啊😍
Lunch