2021-06-03 519 views
在紅磡這邊的確有很多不同的餐廳但是午餐時間我多數也會選擇這間聚寶廚坊由於佢嘅餐牌種類選擇很多而且小炒也很有鑊氣最令我欣賞嘅就係他的每個客人都會附送一碗熱辣辣的老火湯相信好多香港人都會缺乏飲湯水,聚寶廚坊 他的湯水每一天有時都不一樣,有時係青紅蘿蔔煲豬,有時係唔知乜嘢豆煲豬骨反正就很足料而且很好飲,在午餐到之前就可以靜靜地飲一碗老火湯大家不好意思由於我飲得太快啦太好飲 所以冇影到碗湯俾大家睇😆😆大熱天時絕對唔想等位,聚寶廚坊 座位有很多而且冷氣非常充足職員也很好態度 ,對於經常光顧嘅客人基本上是10分熟悉,見到已經馬上打招呼同埋安排座位之前我就會食豬仔比咖喱飯,不是開玩笑真係好好吃,茶餐廳 來講他真的味道非常不錯而且很有心機,今日就食午餐A 海南雞飯49元 招牌去骨海南雞飯真係一舊骨都冇㗎啱晒我哋呢啲唔鍾意吞骨嘅人本身海南雞下面嘅油飯,好香,如果唔夠食又可以叫佢多煩唔需要另外加錢,海南雞本身就冇乜味道但係啲雞唔算太肥亦都好多舊雞,點左醬汁之後真係冇得頂我強烈推介大家吃中間嗰一格醬汁係泰式辣醬酸酸甜甜非常開胃,我每次都叫職員比多一大碟俾我🤣🤣這個醬汁 職員又真係俾好大碟我 這間聚寶廚坊

在紅磡這邊的確有很多不同的餐廳
但是午餐時間我多數也會選擇這間聚寶廚坊

由於佢嘅餐牌種類選擇很多
而且小炒也很有鑊氣
最令我欣賞嘅就係他的每個客人都會附送一碗熱辣辣的老火湯
相信好多香港人都會缺乏飲湯水,
聚寶廚坊 他的湯水每一天有時都不一樣,
有時係青紅蘿蔔煲豬,有時係唔知乜嘢豆煲豬骨
反正就很足料而且很好飲,
在午餐到之前就可以靜靜地飲一碗老火湯

大家不好意思由於我飲得太快啦
太好飲 所以冇影到碗湯俾大家睇😆😆

大熱天時絕對唔想等位,
聚寶廚坊 座位有很多而且冷氣非常充足

之前我就會食豬仔比咖喱飯,不是開玩笑真係好好吃,
茶餐廳 來講他真的味道非常不錯而且很有心機,
今日就食午餐A 海南雞飯
49元

招牌去骨海南雞飯真係一舊骨都冇㗎
啱晒我哋呢啲唔鍾意吞骨嘅人

海南雞本身就冇乜味道
但係啲雞唔算太肥亦都好多舊雞,
點左醬汁之後真係冇得頂
我強烈推介大家吃中間嗰一格醬汁
係泰式辣醬酸酸甜甜非常開胃,

我每次都叫職員比多一大碟俾我🤣🤣
這個醬汁
職員又真係俾好大碟我

這間聚寶廚坊 吃過無限次,沒有100次,也有60次,現在才想起幫她寫個食評

照片沒有影得太有心機,反正好食就係啦
  • 無骨海南雞飯
2020-12-20 589 views
茉莉花的誘惑,茉莉很想您啊!可能是我再一次的選擇錯誤。難得跟幾位同事百忙中抽空共膳,何解都係逃不開食三餸飯架?真係陰功豬咯,每人叫一個餸分享,食得高興。開會商議後,大家一至通過肉肉菜。真開心新餐牌上架,樣樣都想食呢!到今日才發現有重慶魚鍋食,不過價錢貴得要命!餐牌寫著叻沙,同喇沙唔同?嬸嬸我唔係熱飲加 $2 蚊比唔起,而係我飲餐湯已足夠,無需要再加餐飲,唔洗妙我嘴既。熱齋啡,滾水太熱酸酸的。熱檸水,簡單地清清味蕾。我已問嬸嬸仲有無蒸餸,猶豫地話有。我再問依兩個蒸餸仲有無?再次猶豫地答蒸蛋有,那我就要蒸蛋。嬸嬸再明問要什麼餐茶,我心諗有餐飲送?唔洗錢就要求其熱檸水,原來要加 $2 蚊。最後另一個阿姐過黎通知無蒸蛋,我完全無失望,因為預計之內。眉豆豬骨湯,眉豆的甜味,豬骨的香味,濃濃的好好飲。甘筍木瓜湯,偏油但味道唔錯。青紅蘿蔔豬骨湯,有蕃薯味既?莫非係蜜棗?濃郁香甜,清爽濃郁一飲而盡,仲有脆卜卜南北杏添。蓮藕湯,中湯最緊要熱辣辣,暖暖地的味道已大打節扣。清香脫俗的蓮藕味道,開胃消滯使我更加肚餓。合掌瓜湯,滾熱辣太過美味極好飲,立即灌入直通腸臟暖笠笠。白飯夠熱,飽滿不過濕,飯香濃郁忍不住要

眉豆豬骨湯,眉豆的甜味,豬骨的香味,濃濃的好好飲。甘筍木瓜湯,偏油但味道唔錯。青紅蘿蔔豬骨湯,有蕃薯味既?莫非係蜜棗?濃郁香甜,清爽濃郁一飲而盡,仲有脆卜卜南北杏添。蓮藕湯,中湯最緊要熱辣辣,暖暖地的味道已大打節扣。清香脫俗的蓮藕味道,開胃消滯使我更加肚餓。合掌瓜湯,滾熱辣太過美味極好飲,立即灌入直通腸臟暖笠笠。白飯夠熱,飽滿不過濕,飯香濃郁忍不住要扒多兩啖。木瓜瘦肉湯,清甜味濃非凡,但我真的對木瓜煲湯味道不喜歡,怪怪的甜味。

星洲肉骨茶,喜見我至愛的肉骨茶,最後失望而回。清滾排骨湯?湯底淡、藥材淡、肉味淡、氣味淡,跟正宗新加坡肉骨茶差天共地。杞子圓肉,極淡的湯汁,無味的排骨,骨多肉少乾鞋,豆卜腐竹全部都好淡,好采有碟黑糖豉油添味!白飯轉雞油飯好味乾爽嚥韌一粒粒。

海南雞拼紅燒豬手飯,薑油、薑蓉、黑糖豉油、甜酸醋,混埋一齊連雞撈飯不得了!滿分無機會投訴無機會挑剔。去骨海南雞肥瘦適中,皮光肉滑,雞甜味濃厚,皮爽肉滑多汁,藏著啫喱狀膠原蛋白,紅磡區珍品!靚雞配三汁躺在香氣撲鼻油味飯,好食到不能說話。火喉十足慢炆去骨紅燒豬手,濃稠紅燒汁原全滲透,皮黏膠彈,肉嫩軟綿鬆化,啖啖肉滾上甜酸醋跟大大啖油味飯享用,驚喜不已!

招牌去骨海南雞飯,新食法三合一混醬撈飯!對面位後生仔何解學我倒晒蔥油、黑豉油及酸醋落碟飯度呢?食唔慣千奇不要免強喎。油味飯香噴噴充滿斑葉的芳香,雞油甜美已被嚥韌乾爽彈彈的飯粒吸收,不濕不爛,每口都散發著飯香,高質美味!去骨雞肉非常健美,無肥膏而皮薄肉靚,有著淡淡難得的雞甜味,肉質結實彈滑細緻,淋上混醬就更加開胃醒神!油味飯特香,斑蘭葉併雞油味道非常出色,乾爽嚥韌飽滿的飯粒,搭舊嫩滑靚雞再三汁齊驅無得頂!

麻辣雞煲,微辣中帶濃濃甜香,味道滿意!只爆炒不是炆不是煲,骨多肉少都正常。紫洋蔥、辣椒乾、洋蔥、指天椒,香口一試無妨。枝竹冬菇羊腩煲,雪藏貨草腩骨多肉少,只有兩舊瘦腩其他肥膏一舊舊,好采只有微弱羶味,微溫無鑊氣無氣氛。黏厚湯汁濃郁,不過有點單調,味道及香氣稍削。生菜、冬菇、枝竹、羊腩沾滿腐乳醬撈飯,乳香醒胃,完全停唔到口成碗飯清得乾乾淨淨。

鮮茄豬扒,厚粉肉質結實,醃味清淡,全靠茄汁的微甜及酸度濃,洋蔥味重,整體不錯。老干媽豆腐蒸排骨,老干媽淡淡麵醬味,食不到辣味,咸香略乾鞋排骨連汁撈飯還可以。菠蘿咕囉肉,厚厚的甜酸汁夠濃郁,漿漿黏黏的,微脆嚥韌炸豬肉可口滿意。臘腸炒芥蘭,臘腸貌似台灣腸多於傅統臘腸,蒸得太耐使到顏色都變淺了,油脂同時流失,入口不肥膩,軟腍腍的肉腸片。芥蘭葉甘甘的,莖部爽嫩無渣合格。

咸菜魚腐豬肚湯,湯汁完全只有咸菜味道,非常單調!幸好酸咪咪都十分開胃,如果添上白胡椒真心會好味百倍。必定要快食,凍掉變得十分咸濁。咸菜要啤水耐一點,現在狀態太咸。鮮腐吸收湯汁後美味非常一咬爆湯,皮香口肉彈滑好好食。大大舊豬肚浸得軟綿綿,沒有腥嗅沒有苦澀,處理得宜。

魚香茄子斑腩煲,看似平平無其靜蠅蠅但一兜噴煙,不是馬虎的畢畢餸,熱騰騰有鑊氣新鮮即造的煲仔菜呢!香噴噴咸魚肉鬆氣味直腦袋,食肉大振!切角茄子有別於切條,腍中帶爽滑溜多汁,炆得全熟不生。斑腩薄薄炸粉,半濕半脆滑嘟嘟,高質到可遇不可求,魚肉咸香不腥不青估您唔到!黏上大量咸魚肉鬆汁撈飯直入舌齒之間,翻滾幾下,無得頂﹗份量堅多,半條茄子再加四五牛斑腩幾粒草菇,非常扺食,最緊要好味道﹗

川味回鍋肉,大火快炒轉眼送上,一試鑊氣迫人!價錢差不多而比紅磡街市更有功架,味道香辣惹味,香噴噴使我興奮莫名!椰菜葉軟綿索汁,椰菜莖爽脆,第一片五香腩肥美膠黏,瘦肉有咬口肉香吸引,再來二三四五片都乾乾硬硬,要扣分喇!大量菜肉菜肉撈汁再搭少少飯,感覺良好。

夏威夷焗豬扒飯,從夏威夷空運到港,要耐心等候啊﹗幸好不用 10 分鐘就熱騰騰著陸,熱氣澎湃新鮮出爐﹗見到個賣相已知道就係您喇,寶城個焗鮮茄豬扒飯收埋去,淨賣炸髀算罷!鮮艷橙紅色表面甘黃焦香,奪目耀眼,輕煙飄起香噴噴,食指大動!穩住情緒,不慌不忙將茄汁撈得均勻即大大啖塞入口,殺呀﹗雖然沒有鮮番茄,不過有著豐富的味道,不單調有深度的調配,襯托著蛋香乾爽炒飯使我回味無窮舔舔嘴!厚厚的微軟略鬆的焗豬扒,肉汁輕滲醃味濃郁開胃,加上酸咪咪的茄汁那有不好食的埋由,還有薄切焗菠蘿,加添清新果香更是開胃。本來我都不太餓,忍不住差少少全部消滅,份量超足料,好飽好滿足啊﹗

老幹媽涼瓜炒牛肉,爽脆厚切涼瓜,甘甜多汁不苦不澀,輕醃牛肉原汁原味,牛味誘惑,瓜肉齊送飯可口呀。黑椒牛仔骨,估唔到會係熱騰騰煲仔菜,亦估到要成 $50 蚊,明白牛仔骨來貨不平的。青椒夠熟滾熱辣,爽甜爆汁全數消滅。熱到燙嘴的牛仔骨,食得更開心!曾走過油使得表面微脆格外香口索汁,少少鬆可接受,黑椒夠香辣還帶有甜甜餘韻好送飯。

腐乳通菜炒牛肉,反樸歸真清清地,忘記要求加椒絲,可以更惹味香口。師傅可以炒到三種唔同溫度,真正廚藝高手!滑牛凍暖熱有齊,通菜每條熱熱燙嘴非常好,但欠點鑊氣。乳香飄飄混著嫩滑鬆牛肉送飯蠻開胃,幼幼的水通未夠多汁未夠菜甜,尚算達標全部消滅。

豉汁蒸魚腩,其實我都唔肚餓,已經要求少飯但都係好多喎。飯粒乾爽飽滿嚥韌,香噴噴使得我好想夾餸食。何解不能將豉汁塗得均勻一點呢?只一篤求其撻在魚身上那會平均入味啊。親手將豉油豉汁魚汁撈撈更美味,蒸得出色熱烘烘出場!魚肉保持多汁嫩滑,魚肚魚三角啖啖肉微微膠,挑骨淨肉淋上魚汁豉油,多多肉配少少飯塞入口幸福滿瀉咯!
青紅蘿蔔豬骨湯
黑椒牛仔骨
腐乳通菜炒牛肉
豉汁蒸魚腩
2019-04-08
$60 (Lunch)
魚香茄子斑腩煲
老幹媽涼瓜炒牛肉
腐乳通菜炒牛肉
$32海南雞飯+熱檸茶(+2)好耐之前食過尼渡嘅茶餐!覺得佢比起以前差咗跟餐飲要額外加$2!比起之前差!下午茶餐~海南雞飯~飯偏乾,無以前咁好食!而雞份量偏少花生🥜好脆不過環境一般
2020-11-15
2020-10-24 275 views
記起這間海南雞出名四人限聚令下,我們四人仍可食飯叫了三人餐中湯太甜,似落糖太多早知唔加$30轉蠔仔粥。少飯,蠔無蠔味海南雞半隻,質素一般其他小菜無特別下次無興趣再食晚飯
記起這間海南雞出名

四人限聚令下,我們四人仍可食飯

叫了三人餐
中湯太甜,似落糖太多
早知唔加$30轉蠔仔粥。少飯,蠔無蠔味
海南雞半隻,質素一般
其他小菜無特別

2020-10-19
Type of Meal
Dinner
2020-05-12 489 views
經過呢間鋪好多次,都未有幫襯過,今日試吓先。呢度嘅下午茶餐由$30-32,叻沙豬扒米送到,有陣椰香味飄過,除咗米粉,配料有2片魚皮半隻熟蛋,少許芽菜,豬扒另上,正,叻沙湯雖不算濃厚帶少許辣,味道唔錯。食得過
經過呢間鋪好多次,都未有幫襯過,今日試吓先。
呢度嘅下午茶餐由$30-32,

2020-04-07 409 views
今日點咗招牌孖寶套餐,孖寶包括炆豬脾及海南雞,有菜及例湯送。菜嘅美味正常,例湯味道不錯,但係d炆豬牌及海南雞我有可能相信係全香港其中一間最難食嘅食店之一。豬脾有怪味,海南雞味道更惡劣,如果閉上雙眼,你大概不會知道自己正在食雞。雞肉同皮之間仲有雪櫃造成嘅啫喱,令吃者十分無趣。但係除咗例湯好飲,飯落咗香茅,绝對係有驚喜,本來豬脾及海南雞都唔好食係死罪,因為招牌菜都唔好食,但係由於服務及食物賣相不錯,加埋油飯超出期望,我可以比3分。
2020-03-30
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2019-11-08 568 views
其實圈圈⭕️本身好鐘意食咖喱飯🍛但吾係間間都整得好食架麻🤔🤔於是男神就推介我食🌟聚寶廚坊🌟聽日到去坐低可能係因為平日既關係吾需要等都有卡位坐可以舒舒服服食個晏😆男神推介我試🔺咖喱豬頸肉飯咖喱汁又香口又濃郁啲汁多到每食一啖飯個口都充滿住咖喱既香味😋👍🏻再配上爽口彈牙既豬頸肉將兩者攪拌之後 簡直係完美☺️☺️☺️午餐仲會附上一碗老火湯架真係好符合香港人既口味至於熱飲☕️就需要加3蚊~~~
其實圈圈⭕️本身好鐘意食咖喱飯🍛
再配上爽口彈牙既豬頸肉
將兩者攪拌之後 簡直係完美☺️☺️☺️
午餐仲會附上一碗老火湯架
真係好符合香港人既口味
至於熱飲☕️就需要加3蚊~~~
2019-08-24 514 views
雖然住喺呢區多年,亦經過聚寶N次,但都無幫襯過,今日終於記得佢....亦獻上我第一次在開飯寫食評。星期六接近下午2點的時間,完全不用等位...還有卡位可以比我坐得舒舒服服。印象中這餐廳的招牌菜是海南雞,第一次來沒理由不試試吧﹗但豬髀飯好像也蠻吸引的,幸好可以雙併,一次過試兩款,正﹗﹗﹗上菜超快,賣相亦算不錯,雞食落都算滑,豬髀亦淋,但略嫌唔夠味....4款醬料的出現就非常幫到手,豬髀點了醬後好味得多啦..這個lunch set盛惠$54大元,包雙併飯及1個例湯,熱飲另加$2...埋單$56...價錢算適中...如果$54包埋熱飲會覺得抵食D...問了侍應,原來下午茶下午2點半才開始,特選炒粉麵飯只要$30...抵食好好好好好多.................>.< 等下次有機會再來試試佢地的下午茶..

午餐︰海南雞+豬髀飯

2019-08-24
午餐︰海南雞+豬髀飯
红磡邨附近的这家乍一看不起眼的餐厅,最近变成了我们的“饭堂”。这家店可以打边炉,也可以只叫饭菜。一进门就能闻到一股特别有食欲的香味,一落座就能听到肚子呱呱的叫。相对于下午茶来说,晚市的价格会有一点点高。菜品非常丰富,有密密麻麻的写满各色美食的好几张菜单,选择困难症大概可以纠结很久。当选不好的时候,从招牌下手可以减少踩坑的概率。我们两个人点了一份招牌去骨海南鸡套餐(HKD62),包括一份去骨海南鸡、一份细的老火汤、一碗香茅油饭、一大盘蚝油生菜;另外还点了一份冰梅酱烤猪颈肉加饭加老火汤。果然两样菜都完全好评!之前有写过觉得君悦咖啡厅的海南鸡饭大概是全港最好吃的海南鸡饭,没想到这家店是藏在民间的高手啊!这里的“招牌去骨海南鸡饭”是第八及第十届食神争霸战的得奖作品!选用A级黄麻鸡,精心去骨(真的完全没有鸡骨残留),鸡皮与鸡肉看似分离却在某一些地方相连,一筷子夹起来一定是带皮带肉的,肉质十分细腻,鸡皮完全不腻也没有任何毛残留,做的十分干净。而香茅油饭香而不腻,饭粒颗颗饱满,紧实,咸淡适中。另搭配三种蜜汁酱汁,有姜丝、蒜蓉、特制酱油。可酱除酱油外的其他两种料均匀洒在鸡肉上,等充分融合后,夹起一筷鸡

加饭加老火汤。

招牌去骨海南鸡

而香茅油饭香而不腻,饭粒颗颗饱满,紧实,咸淡适中。
海南鸡的秘制酱料

另搭配三种蜜汁酱汁,有姜丝、蒜蓉、特制酱油。
招牌去骨海南鸡

可酱除酱油外的其他两种料均匀洒在鸡肉上,等充分融合后,夹起一筷鸡肉,蘸一点酱汁,整块入口,简直赞!

冰梅酱烤猪颈肉,猪颈肉的份量挺多的,切的厚度也十分均匀,肉质松软,味美易嚼不嵌牙。
冰梅酱烤猪颈肉

但我个人觉得冰梅酱有一点点太甜了,可每次蘸取少许,但是猪颈肉吃多了也会觉得有一点点腻啦~

饭前暖胃老火汤,这一碗营养到位,火候到位的汤也是强烈推荐的,应该没有放味精,因为喝完之后不会觉得嘴巴干。
老火汤

但口感非常鲜美,咸淡适中!
耗油青菜
冰梅酱烤猪颈肉
  • 老火汤
2019-07-08 276 views
啱啱清緊電話嘅舊相發現原來有間餐廳影咗相但未打食評,而家趁得閒,就寫返個食評呢到有分午市小菜套餐同埋精選午市套餐,其實我都唔知有咩分別!😅😅😅咁我今日就揀咗午市小菜套餐入面嘅v4 霸皇辣子雞,呢個餐係跟個老火湯嘅,飲品要咗杯凍檸茶就加$3 😚😚😚而家大多數餐廳都係湯或者飲品二揀一,呢到係有齊兩樣,真係唔錯!嘢食到了!餸同飯係分開裝,幾好,唔似一般碟頭飯裝埋一碟,影響賣相!辣子雞其實係四川菜,用咗花椒和辣椒炒!呢到將雞肉炸得勁酥脆,配埋啲椒,麻辣味夠濃,真係辣得過癮!

2019-06-12
2019-06-30 195 views
場地夠闊,唔洗等位就可以即時入座。餐牌簡而精,但又多選擇。點左豬手滷水,汁夠入味,可惜啲肉未夠入味。好似兩者味道分開左。另外叫左酸辣魚,唔係好辣,但入味。要待別讚下檸檬茶少甜,真係好少甜。因為去不同餐廳叫少甜都係好甜,而呢間做到飲落去真係好少甜,小驚喜

2019-06-30
$53 (Lunch)
2019-04-27 237 views
幾年前我敢講響香港食過其中一間雞煲就係聚寶,不過佢地搬左新鋪,大間左,水準比以前差左少少,但都好味既。# 雞煲 # ***** *** 8/10以前既水準我會比10分,依家淨返8分。雞係嫩滑既,但可以炒/泡油得燶少少,會再香啲。多啲芫荽會再香啲。不過老實講,其實都仲係好好味! # 烏冬 # ***** ** 7/10唔算好煙un, 但係好掛汁,正。# 蟹籽墨魚滑 蝦滑 # ***** ** 7/10夠鮮,唔腥,好大份。# 芋絲 # ***** ** 7/10芋絲無野好講,正常。# 菜 # ***** ** 7/10新鮮,但有一點黑色野響其中一塊菜度,唯有拎走佢.....其實我記得小儀同金剛既街坊㕑神有介紹過佢地舊店,好懷念以前果種味道!

# 雞煲 # ***** *** 8/10

# 烏冬 # ***** ** 7/10
唔算好煙un, 但係好掛汁,正。

# 蟹籽墨魚滑 蝦滑 # ***** ** 7/10
夠鮮,唔腥,好大份。

# 芋絲 # ***** ** 7/10
芋絲無野好講,正常。

# 菜 # ***** ** 7/10
新鮮,但有一點黑色野響其中一塊菜度,唯有拎走佢.....

• 雞煲
2019-03-22 241 views
下班在家附近找吃的,然後路過鶴園街就看到這家飯店,然後搜了一下想吃玻璃咕嚕肉了,還有黃金魷魚,就下車跑去了,菠蘿肉味道還可以,但是魷魚不算很好,沒什麼金沙,份量一般
2019-03-17 167 views
紅磡返工,想食泰國海南雞飯,選擇少之有少。無意中發現了這間抵食好味的海南雞飯,非常值得回頭一試。原本想叫海南雞飯,但加$5可以食到相并海南雞加豬脾飯。餐廳用的是油飯,加上配上3隻傳統醬汁,非常有誠意。海南雞是去骨的,吃落香滑,完全沒有冰鮮味,豬脾也是ok的,但可能海南雞太出色,反覺味道沒海南雞美味。但整體而言,lunch來說,性價比如此高的餐廳,可以再來一試哦!
2019-03-09 151 views
看看午市介紹,就試招牌雙拼飯:去骨海南雞、豬脾配油飯。送例湯,味道一般。加$3,有熱檸蜜。以$50多元來講算足料的。碟頭飯來說都算很多餸,去骨海南雞,不愧是招牌,雞肉又嫰又滑,仲有雞味,好吃。配埋多款醬汁,雞肉蘸不同的醬汁,仲更好味之餘亦有提鮮呢。至於油飯,好乾身的有味飯,吃落一啲都唔覺油。另一招牌紅燒豬脾,份量也很多,有成8-10塊,啖啖肉。不過豬脾肉嚡,無乜味,個醬汁好似茨汁咁,淡而無味,並未有增味的作用,所以雖多也沒法吃光。

碟頭飯來說都算很多餸,去骨海南雞,

至於油飯,好乾身的有味飯,吃落一啲都唔覺油。

$57 (Lunch)
  • 去骨海南雞