2019-09-14 344 views
中秋節就當然要食湯圓呀,今日食完晚飯之後就去咗附近嘅翠苑甜品專家食糖水。我哋分別點左合桃加湯圓同埋腐竹薏米加湯圓。合桃糊($22)不是太甜而且好滑。腐竹薏米糖水($19)好清甜而且好足料,可以見到有片片嘅腐竹。每款糖水都可以加湯圓, $4可以有兩粒芝麻湯圓。芝麻湯圓唔會太甜而且好煙靭,煮得啱啱好。讚👍🏻依家香港已經好少地方有得食桑寄生蓮子茶,原來翠苑甜品專門店有賣這種傳統嘅糖水,下次如果媽媽想食的話,可以從這裏外賣給他。

我哋分別點左合桃加湯圓同埋腐竹薏米加湯圓。

合桃糊($22)不是太甜而且好滑。

合桃糊

腐竹薏米

每款糖水都可以加湯圓, $4可以有兩粒芝麻湯圓。

芝麻湯圓

芝麻湯圓唔會太甜而且好煙靭,煮得啱啱好。讚👍🏻

2019-08-02 237 views
很久也沒有吃芝麻糊,中午在翠苑外賣了一個芝麻糊$19。打開後仍然熱得有煙出,吃落微甜,為迎合現今人要吃得健康的飲食觀念,現在的中式甜品亦調校得不會太甜。芝麻糊雖滑但絕對沒有生磨芝麻的感覺,且欠缺芝麻味。只是一碗黑色的粉開糊,味道品質普普通通吧。
很久也沒有吃芝麻糊,中午在翠苑外賣了一個芝麻糊$19。
2019-07-31 161 views
桑寄蓮子蛋茶,不是每一間糖水店都可以吃到的,所以每次由外地返香港渡假,都想去吃一次!相信其他甜品都很不錯的,看到其他食客都看到其他食客都是特別過來吃的。像是特別過來吃的。
2019-07-30
$40 (Dinner)
  • 桑寄蓮子雞蛋茶
出親去食飯,硬係要食個糖水或者甜品收尾先覺得圓滿。食西式甜品🍰食到厭厭地,其實偶爾食下傳統中式糖水🥣都唔錯吖,價錢平而且通常有得熱食,你知啦女仔到左咁上下年紀都要養生啲少食生冷野,唔係好快謝🥀。.北角呢頭都好多糖水舖,直頭有條街名叫糖水道添。我自己就幫襯開翠苑,好鐘意食週末限定嘅腰果糊🥐,磨得好幼滑,每一啖都有濃濃嘅腰果香,又唔會好甜,健脾補腎,廿蚊都唔駛,好抵!.不過今次嚟唔係週末,冇得食腰果糊,所以叫左其他嘢。平時我都好鐘意食嘅薯仔、芋頭同番薯呢啲粉嘢,所以諗住擧手嗌番薯糖水,正想開口嗰刻見到有張紙寫住新推出左自家製芋圓🍡添,加配只需要$5,煙煙韌韌嘅嘢我都啱,一於加埋啦。.《芋圓番薯糖水》$22番薯🍠有好多舊,幾甜又冇渣,糖水嘅薑味適中,唔會太勁冚過晒其他味。至於芋圓,係紫色嘅芋頭味最出,其他冇乜味唔係好知係咩,橙色可能係南瓜/蕃薯啦~如果純粹求煙韌有啲咬口嘅話,可以加$5一戰,反正加完都仲係好平!😌
《芋圓番薯糖水》$22

番薯糖水加竽圓

番薯糖水加竽圓
2019-02-03 265 views
話說晚上7點幾去到食糖水,唔算多人。糖水質素一般,本身叫熱既香芋椰汁西米露,點知佢話得凍嘅,大部份嘅糖水店都有熱嘅,結果我揀咗熱嘅腐竹薏米+3粒湯圓(湯圓仲要逐粒計錢,$4/粒)食完見冇人等位就坐係到禁左陣手機,點知個呀姐問另一個呀姐我地個兩碗糖水幾錢,仲一野收哂我地兩個碗,服務態度勁差,好似想趕我地走咁,明明門口都冇人等緊...... 用咁既方法趕走人真係第一次見😞冇下次!唔會再食呢間野!希望員工服務態度好少少,客人都會食得開心d🧐
希望員工服務態度好少少,客人都會食得開心d🧐

2019-01-13 222 views
今晚食左個early dinner, 去到10點幾,又係時候搵宵夜食下先近近地就落樓下食個糖水啦...芝麻湯丸係我黎翠苑嘅首選..5粒白雪雪嘅芝麻湯丸,配上薑味甜湯,真係正到不得鳥湯丸一咬落去,煙煙韌韌,好溫暖嘅感覺喔每次黎食湯丸,一定會飲埋d湯,一滴不剩😍😍食完埋單,多謝20個大洋...好滿足嘅一晚喔
湯丸一咬落去,煙煙韌韌,好溫暖嘅感覺喔

白雪雪嘅湯丸
2019-01-12
$20 (Last Night Supper)
白雪雪嘅湯丸
2018-11-28 173 views
呢間野甘岩開左係屋企樓下,夜晚晚想食下糖水必定會簡呢間。最鐘意桑寄生蛋茶,每次期期都會飲返碗補下身。今日同男朋友再黎,連佢都話要飲呢樣,睇黎桑寄生蛋茶男女通吃。CP值很高 好平好飲!
2018-08-04 361 views
每次同朋友們食完晚飯都要食番個糖水,咁呢餐飯先叫做完滿。今晚都唔例外,係附近食完飯就搵到呢間中式糖水鋪,其實隔離街都仲有間西式甜品,但經過見到D人坐哂係門口,大熱天時真係咪攪。講番正題,話明中式糖水,當然唔小得芝麻糊、白果腐竹同合桃糊...每款都各點左一碗,先講芝麻糊,應該唔係開粉既,但口感有D怪怪地,好結,冇乜芝麻味,唔太甜。白果腐竹,呢碗算係真材實料,腐竹份量很多很清甜,有種家既感覺。合桃糊,比較甜,味道普通,又可能係熱既關係,佢冇芝麻糊果種咁結既口感。總結:價錢同味道中規中矩啦。

總結:價錢同味道中規中矩啦。

2018-08-04
$20 (Dinner)
2018-08-02 200 views
今晚跟朋友北角吃完飯,經過糖水道以為真的整條街都是糖水鋪,見到有間疑似老字號中式糖水,現在專門賣中式糖水店鋪買少見少,內裡不算多食客,又不用排隊,不得不入去試試,共點了三款腐竹糖水、合桃糊、芝麻糊。先說腐竹糖水,這是我朋友點的,吃了一口,覺得非常普通,媽媽弄的好食點。合桃糊 點了熱的,很糊口,味道略有點甜。芝麻糊 點了熱,都是很糊口,不是用粉開成的,還可以,不過不失。總結:一分錢一分貨,但可以做得更好。

合桃糊 點了熱的,很糊口,味道略有點甜。

總結:一分錢一分貨,但可以做得更好。
2018-08-01
$18 (Last Night Supper)
最近在HKUSPACE 報讀了短期課程,由於糖水店鄰近地鐵站,是上課前必經的搵食之處。這天吃過晚飯,時間尚早未夠鐘上課,就去食糖水。之前試過杏仁糊,很香、滑、濃而不甜。今天要試傳統的「腐竹鷄蛋糖水」。腐竹略嫌太爛,已經溶掉,找不到一塊完整腐竹。薏米份量足,有咬口。鷄蛋略嫌不夠入味,鷄蛋白沒有沾上這個糖水的色澤或者味道。整體味道不錯,腐竹薏米味香濃,不過偏甜,如果冰糖的份量稍為減少一點,感覺會更好。價錢方面,可算是經濟抵吃,抗通帳價格!

腐竹雞蛋糖水

價錢方面,可算是經濟抵吃,抗通帳價格!
腐竹雞蛋糖水
2018-06-24 109 views
對女人嚟講 ,甜品係一餐飯完美嘅終結,所以當一堆女仔friends食完晚餐之後,一定會第一時間搵下附近有咩甜品舖。今次我同朋友起北角食完晚餐之後,有朋友想食中式甜品,於是即刻上openrice睇下附近有咩甜品舖,見依間又多好評又近我地食野附近,就走咗過嚟試。嚟到見唔算多人,餐牌大部分甜品唔過$25,價錢都算ok。我地分別叫咗燉蛋、合桃糊燉奶同芝麻糊燉奶,3個都係凍嘅。我食嘅係合桃糊燉奶,燉奶好滑,奶羶味唔太重,好香奶味,合桃糊好滑,唔太甜,合桃味唔算好濃,同燉奶非常之夾。不過依度d staff可能想做多幾輪客,但係明明出面冇客等,都成日好似想趕d客快d走咁,唔多適合想坐低慢慢食慢慢傾計嘅人。

合桃糊燉鮮奶

$21 (Last Night Supper)
合桃糊燉鮮奶
2018-06-15 99 views
這兒的芝麻糊燉奶很好吃,次次經過都會吃一碗,芝麻糊香滑,和燉奶混著吃,正!星期六、日才有的腰果糊也很香甜好吃。合桃糊也不錯。渣咋、白果薏米腐竹、蕃薯糖水也很足料。還是喜歡傳統的糖水舖。
星期六、日才有的腰果糊也很香甜好吃。合桃糊也不錯。
渣咋、白果薏米腐竹、蕃薯糖水也很足料。
還是喜歡傳統的糖水舖。
芝麻糊燉奶
芝麻糊燉奶
2018-05-08 90 views
同朋友起北角食完晚餐,口淡淡,想食埋甜品,搵左好耐,發現北角冇咩甜品,於是就是但搵左間近近地既食,好快就搵到個地址一睇餐牌,就覺得價錢好平,十幾蚊都有d傳統糖水,我叫左個冰花燉蛋,好似係十六蚊。我一order,店員就起雪櫃攞出黎,完全唔洗等,適合心急想食甜野既我。味道我覺得一般,但咁平就絕對抵食。我覺得可以再甜少少。我兩個friends叫左合桃燉奶同芝麻燉奶,佢地話個奶幾香,份量都好足夠,佢地食到好飽!
冰花燉蛋

2018-05-07
$20 (Last Night Supper)
冰花燉蛋
2018-05-05 52 views
飯後甜品對於很多人,是晚飯後不可決少的項目,幾飽也可以食得落,這樣的晚餐才為之完美,我當然也不例外,我是中式甜品控,一年四季我也是喜愛一碗熱騰騰的糖水,今晚在筲箕灣食完串燒,相約了朋友在北角這交收一點東西,完事後突然好想食芝麻糊,於是就去左中式糖水很出名的翠苑甜品之家,太約9:30,店內已爆滿,我們倆口子大約等了5分鐘就有位,旁邊買外賣的人龍人流不絶👍🏻坐低後不要考慮就點左芝麻糊加2粒芝麻湯圓,老闆就揀左熱冰花燉蛋冰花燉蛋 $18😋😋😋😋老闆話蛋很滑,不太甜啱哂佢口味芝麻糊 $18 加芝麻湯圓2粒$8 😋😋😋😋😋芝麻糊即磨的,很滑很好味,仍能吃到磨得細細芝麻口感,至於湯丸真的是不得了,皮的厚簿和軟淋度剛好,一咬開芝麻流沙餡很多很多,餡濃香細滑,真的很好味,怪自己追加兩粒實在太少了🤓走的時候問了湯圓可以生買回家$40 有10粒,下次準備好羗和片糖一定會買回自家煮🤓

冰花燉蛋 $18😋😋😋😋老闆話蛋很滑,不太甜
啱哂佢口味

芝麻糊 $18 加芝麻湯圓2粒$8 😋😋😋😋😋

2018-05-04
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$23 (Last Night Supper)
2018-01-17 185 views
同朋友食甜品,雖然係冬天,但我都照叫楊枝甘露,我朋友食熱野。甜品不貴,我個楊枝甘露都好食,冬天食到甜甜的芒果很神奇,西米露一粒粒煮得分別,仲食到少少酸酸的西柚。不過服務真係麻麻,見到舉曬手都唔行埋黎,叫左好多次先過黎食完就走啦,攰嫁嘛
食完就走啦,攰嫁嘛