2018-10-26 44 views
俾門口個米之連吸引左,lunch time 入去試下,入面係high chair 對住個chef 睇佢煮麵,都幾有Japanese style. 叫左個照燒雞湯拉麵,普通size. 仲加左個煎餃子,見到師傅用部機黎煎,都幾high tech個麵黎喇,啲湯好濃雞味,原本以為冇咩驚喜,點知個湯底好好味,啲麵都軟硬適中,啲雞其實冇咩特別,不過個湯仲有啲沙律菜,都幾得意。用機器煎既餃子唔會overcook, 岩岩好夠juicy 價錢唔經濟但都唔算貴,會再食呢

用機器煎既餃子唔會overcook, 岩岩好夠juicy
價錢唔經濟但都唔算貴,會再食呢
2018-10-12
$140 (Lunch)
  • 照燒雞拉麵
米 芝 蓮 一 星 拉 麵 店 🍜必試難忘! 作 為 拉 麵 控 嘅 你 必 去 啊 👍今次去咗銅鑼灣店食🍜 好耐無食拉麵了😙我最鍾意呢度嘅湯底同溏心蛋😍😍環境一眼睇曬,開放式廚房睇住師傳由煮拉麵到上枱睇到師傅煮麵成個過程都好嚴謹同好仔細👍👍👍另外店員同拉麵師傅每個都好熱情招待每一位客人👍 ··🔼照燒雞味玉雞白湯拉麵 ⭐⭐⭐⭐⭐好香濃嘅雞湯😋 鍾意濃湯嘅你必食👍照燒雞肉好大塊,雞肉嫩滑食落好Juicy 溏心蛋好正, 真係好正 😍 已經重覆講左3次😂 ··🔼醬油叉燒味玉拉麵 ⭐⭐⭐⭐⭐湯底清清地唔錯岩岩好😋食完成碗拉麵飲埋啲湯好滿足啊❤ ··🔼煎餃子 ⭐⭐⭐⭐⭐食拉麵配啲小食成餐先夠滿足㗎嗎😛煎餃子新建熱辣好脆口, 佢有辣醬for鍾意食辣嘅你,點辣醬都好惹味😋唔食辣可以試下原味咁食都好好味 再唔係又可以點醬油食有3種口味咁食正呀🍴至於飲品都好多種類,有果汁汽水,清酒手工啤等等🍶 🍺 🍷 ☕ 🍵 ·我就點咗Coedo啤酒,Chill住食拉麵😛
米 芝 蓮 一 星 拉 麵 店 🍜
必試難忘! 作 為 拉 麵 控 嘅 你 必 去 啊 👍
今次去咗銅鑼灣店食🍜 好耐無食拉麵了😙
我最鍾意呢度嘅湯底同溏心蛋😍😍
環境一眼睇曬,開放式廚房睇住師傳由煮拉麵到上枱
睇到師傅煮麵成個過程都好嚴謹同好仔細👍👍👍
另外店員同拉麵師傅每個都好熱情招待每一位客人👍 ·

🔼照燒雞味玉雞白湯拉麵 ⭐⭐⭐⭐⭐
好香濃嘅雞湯😋 鍾意濃湯嘅你必食👍
照燒雞肉好大塊,雞肉嫩滑食落好Juicy
溏心蛋好正, 真係好正 😍 已經重覆講左3次😂 ·

🔼醬油叉燒味玉拉麵 ⭐⭐⭐⭐⭐
湯底清清地唔錯岩岩好😋
食完成碗拉麵飲埋啲湯好滿足啊❤ ·

🔼煎餃子 ⭐⭐⭐⭐⭐
食拉麵配啲小食成餐先夠滿足㗎嗎😛
煎餃子新建熱辣好脆口,
佢有辣醬for鍾意食辣嘅你,點辣醬都好惹味😋
唔食辣可以試下原味咁食都好好味
再唔係又可以點醬油食有3種口味咁食正呀🍴

至於飲品都好多種類,有果汁汽水,
清酒手工啤等等
🍶 🍺 🍷 ☕ 🍵 ·
我就點咗Coedo啤酒,Chill住食拉麵😛

2018-10-22
  • 醬油味玉叉燒拉麵
2018-10-21 50 views
我係一個極喜愛食拉麵嘅人,但不是專業的,所真係好少有我覺得唔好食嘅拉麵。但依間真係不予置評。一心本著佢有米芝連一星嘅心態去試下佢有幾正,入到去見到個餐牌都已經呆左,一碗麵最平$9x,最貴竟然可以去到$14x-$16x 😦 anyway 我鐘意濃味,就叫左個味噌湯,我男朋友就叫左鹽味。味噌味都無乜事嘅,味道幾濃,啲拉麵唔算淋但就無乜口感。之後我見我男朋友個鹽味食淨半碗,我問佢乜事,佢答我頂唔順🤭我一試😖我都頂唔順,成碗野無味得個咸字,加埋啲菜又有青味,難怪佢食唔落。埋單差唔多三舊水,真係無下次🤮
但依間真係不予置評。
味噌味都無乜事嘅,味道幾濃,啲拉麵唔算淋但就無乜口感。
之後我見我男朋友個鹽味食淨半碗,我問佢乜事,佢答我頂唔順🤭
埋單差唔多三舊水,真係無下次🤮
味噌玉子拉麵
鹽味叉燒拉麵
2018-10-20 62 views
今日好難得約左呀妹出街食飯呀妹話想食日本野隨即上網search 見到呢間米芝連一星的拉麵就揀左呢間場內環境都幾整齊乾淨大家齊齊圍住師傅坐我叫左 醬油叉燒拉麵 $134呢碗係得獎作品飲一啖湯底真係同平時的唔一樣侍應介紹呢碗係用雞肉、魚乾同蜆熬製而成Mix埋黑松露 香氣撲鼻🍲岩晒對湯底有追求的人😎麵底係煙韌既👍🏻 份量都幾多下大推的係我妹揀既 照燒雞辛辣拉麵 $116肉質直逼BB雞🤤嫩滑多汁\(//∇//)\湯底係原隻雞連骨煲的湯底辣味層次分明 似落左七味粉的辣度呀妹話下次再黎食過😋
今日好難得約左呀妹出街食飯

大家齊齊圍住師傅坐
我叫左 醬油叉燒拉麵 $134

呢碗係得獎作品
飲一啖湯底真係同平時的唔一樣
侍應介紹呢碗係用雞肉、魚乾同蜆熬製而成
Mix埋黑松露 香氣撲鼻🍲

辣味層次分明 似落左七味粉的辣度
呀妹話下次再黎食過😋
2018-10-19
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
照燒雞辛辣拉麵
  • 醬油拉麵
2018-10-18 36 views
世界第一碗米之蓮一星拉麵,見到出面個廣告都覺得非常吸引。以為好食既拉麵會係好up dup,同舊式細細間家庭式經營?相信食過呢間會令大家對拉麵店有另一個睇法。舖頭光猛又寬敞,食拉麵都可以坐得舒舒服服架!睇番個menu,除左有基本既叉燒拉麵,仲會有照燒雞拉麵,對於成日食拉麵既朋友又多個新鮮感。不過我都係選擇番叉燒拉麵對於軟綿綿既叉燒我絕對係無法抗拒,呢個湯底就係拎米芝連既重點!清新既味道再加埋面頭既松露醬溏心蛋煮得岩岩好,係估唔到佢會爆哂d蛋汁出黎!個蛋係好想好想追加架,出面蛋白亦都非常入味

「世界第一碗米芝蓮一星拉麵」,是我第一眼看到此店門面的朵。豪氣,卻也真。 「蔦 Tsuta」來自東京,是當地米芝蓮一星拉麵店,在舊年登陸銅鑼灣,旋即得到「2018 港澳米芝蓮車胎人美食推介」,甚氣勢如虹: 店子座位是吧枱設計,可以望到師傅們煮麵的情況: 說真,小弟不是「日本控」,卻甚愛吃日本拉麵;在沒怎麼胃口的情況下吃飯,拉麵是不錯的選擇。我尤愛喝湯底,乃師傅心血所在,正所謂「一湯入魂」: 這晚我先吃新品「白湯」系列,即是用上清雞湯做湯底。「照燒雞味玉拉麵」$125 慣例先喝湯,有些像家裡弄花膠煲雞湯的濃郁版,很清甜,喝得出有下過功夫: 照燒雞塊甚大片,有焦香感: 麵條富彈性,掛湯力不錯: 其餘配菜有粟米粒、蘑菇、洋蔥、流心玉子等,很快就被我 K.O.了! 吃一碗似乎不夠喉,吃多個「照燒雞辛味玉拉麵」$131 比之前的「白湯」,它有多一重醇厚的刺激感。貼士是在吃時撈些附上的蕃茄膏,可增強層次感和甜美度,會更好吃: 堅流心的玉子: Side dishes 點了些小吃,四人互相分享。「日式煎餃子」$45 「日式水煮餃子」$45 香脆鬆化「日式炸雞塊」$4

店子座位是吧枱設計,可以望到師傅們煮麵的情況:

照燒雞塊甚大片,有焦香感:

麵條富彈性,掛湯力不錯:

吃一碗似乎不夠喉,吃多個「照燒雞辛味玉拉麵」$131

堅流心的玉子:

「日式水煮餃子」$45

香脆鬆化「日式炸雞塊」$45,吃前擠些青檸汁在面,可提香和減少油膩感:

最後甜品「抺茶紅豆奶凍」$22:

吃後感:登龍街現已成為「拉麵戰場」,像拉麵橫汀似的。「蔦 Tsuta」始終水準紮實,它那門前的朵,也可不是浪得虛名。

2018-10-08
$312 (Dinner)
  • 照燒雞味玉拉麵
  • 照燒雞辛味玉拉麵
  • 日式炸雞塊
2018-10-17 29 views
Tsuta已經開咗一段時間,初初每日排長龍,聽聞拉麵🍜每日賣完即止,之後行街經過已見人龍消失,口碑好似麻麻地!今晚唔知食咩,行到登龍街見唔需要等位所以試一下。🥢照燒雞辛味拉麵$98,友人食話湯底唔太咸,辛辣味適中,有照燒雞兩片、沙律菜、粟米🌽、磨菇🍄、洋蔥及蕃茄醬🍅。🥢我係松露控,當然叫醬油味玉拉麵🍜$113,因為入面有松露醬、叉燒一片、味玉蛋🥚、荀乾及日本大葱。個人覺得湯底少少咸,黑松露醬味道一般,混入湯底內已經食唔出黑松露的香味。拉麵軟硬度適中。叉燒味道一般,無咩驚喜。唯獨最鍾意隻味玉蛋,蛋味醃得剛好,唔太咸又夠入味,咬開蛋入面係糖心半熟蛋👍🥢日式煎餃子🥟$45,同一般日式餐廳一樣,無特別,可以唔試。總括而言,我唔會再去,如果唔需等位就一試無妨。

總括而言,我唔會再去,如果唔需等位就一試無妨。
2018-10-16
Type of Meal
Dinner
放工後和友人來到登龍街 吃拉麵, 記得第一次來被長長的人龍嚇到,今晚好運來到人龍沒有出現, 立即有位。今晚想試新品 $125 有別於有些拉麵店可以自由配搭,這碗照燒雞拉麵的材料已預定好 。 照燒雞四片,糖芯蛋, 沙律菜,栗米,蘑菇, 洋蔥。照燒雞出奇好食, 於是好奇問店員照燒雞的做法,原來先以日本燒酌醃過, 再以焗爐烤熟。因為用上雞腿肉, 所以雞肉更顯嫩滑,雞皮薄脆香口; 酒味突出, 雞肉也非常入味,真心好好味。 湯底顏色深,濃厚的雞湯底,無豬骨湯咁膩口。糖心蛋色澤亮麗,名符其實的糖心麵條較軟吸湯能力一流,  而我自己喜歡硬小小的麵條。日式炸雞 (5件) $45即點即炸,炸粉厚咬落卜卜脆,加小小檸檬汁吊味,同時減去油膩感, 可以一試。 抹茶奶凍 最後輕嚐了香滑抹茶紅豆甜品,令我有點意猶未盡。
放工後和友人來到登龍街 [蔦] 吃拉麵, 記得第一次來被長長的人龍嚇到,今晚好運來到人龍沒有出現, 立即有位。

今晚想試新品 [照燒雞味玉拉麵] $125

照燒雞四片,糖芯蛋, 沙律菜,栗米,蘑菇, 洋蔥。
照燒雞出奇好食, 於是好奇問店員照燒雞的做法,
原來先以日本燒酌醃過, 再以焗爐烤熟。

湯底顏色深,濃厚的雞湯底,無豬骨湯咁膩口。

糖心蛋色澤亮麗,名符其實的糖心

麵條較軟吸湯能力一流,  而我自己喜歡硬小小的麵條。

日式炸雞 (5件) $45

抹茶奶凍

最後輕嚐了香滑抹茶紅豆甜品,令我有點意猶未盡。
2018-10-04
$180 (Dinner)
  • 照燒雞玉子拉麵
2018-10-09 35 views
Since Tsuta opened, there are now two branches.At Causeway Bay, they have just launched the new Teriyaki Chicken Soba and Teriyaki Spicy Chicken Soba along with Deep fried chicken and some gyozas.Chicken is much nicer compared to pork so I had to try it and the soba they use is slightly different to ones they use in the Shio Soba as it is thinner.Same as the other sobas, you can choose how many pieces of chicken, egg etc in your soba.IT IS CONFUSING HERE BECAUSE THE CHINESE MENU SAYS RAMEN WHERE

IT IS CONFUSING HERE BECAUSE THE CHINESE MENU SAYS RAMEN WHEREAS THE ENGLISH MENU SAYS SOBA.
ANYWAY FOR THE CHICKEN THE ENGLISH MENU SAYS SOBA.

[Teriyaki Chicken Soba]

[Teriyaki Spicy Chicken Soba]

[Deep fried chicken]

To summarize, the Teriyaki Chicken is quite sweet and the non spicy one has a stronger chicken taste in the broth.
For the spicy one, this one was interesting, if you eat it just as it is you get the spiciness but after you add the tomato paste in the broth it becomes more appetizing and brings out the chicken!!!!!
The fried chicken was good for sharing if one ramen isn't too enough for you but then they also have large ramens.
2018-10-09 48 views
銅鑼灣登龍街真係有好多拉麵店,其中一間比較吸引嘅就係因為佢出面寫住係日本米之蓮嘅拉麵推介。除咗有最基本嗰幾隻拉麵味道之外,仲有一啲比較新同埋有特色嘅拉麵🍜有清水提供照燒雞味玉拉麵$107細照燒雞(兩片),味玉蛋,沙律菜,粟米,蘑菇,洋蔥湯底就主要係雞嘅香味,因為係用成隻雞肴製而成。裏面嘅照燒雞都比較香,而且啲肉質非常之滑,加上不同的配料襯托,比較出色嘅有糖心蛋,又甜又滑。拉麵嘅面嘅口感彈牙。醬油味玉拉麵$113細叉燒一片,味玉蛋,筍乾,日本大蔥,松露醬醬油味原來就係攞過米之蓮推介嘅拉麵,湯底嘅醬油味又真係幾清新喎!配搭埋黑松露醬,簡直係一流嘅味道,呢個真係一定要試!日式煎餃子$45香煎豬肉豆腐餃子,配以秘製醬油汁外皮比較香脆而且質感唔厚,裏面有好多碎濕濕嘅豬肉同豆腐味道夠晒香啦。

有清水提供

照燒雞味玉拉麵$107細
照燒雞(兩片),味玉蛋,沙律菜,粟米,蘑菇,洋蔥

湯底就主要係雞嘅香味,因為係用成隻雞肴製而成。

醬油味玉拉麵$113細
叉燒一片,味玉蛋,筍乾,日本大蔥,松露醬

!配搭埋黑松露醬,簡直係一流嘅味道,呢個真係一定要試!

日式煎餃子$45
香煎豬肉豆腐餃子,配以秘製醬油汁
2018-10-08 28 views
放工約左朋友去銅鑼灣睇戲,入場前梗係要去搵食啦。登龍街拉麵間間都咁出名,但係我地今次揀左呢間來自東京既米芝蓮拉麵TSUTA.我揀既係東京醫油拉麵,個湯底好清,好香。雖然黑松露濃烈既香氣搶左不少風頭, 但係始終都搶唔走湯底既清新氣息。麵底絕對是值得一讚,係食得出好香既蛋味,同用上好靚既麵粉先整到出黎。溏心蛋好入味,加上入口即溶既口感,令呢碗拉麵可以用完美黎形容。我FRD子叫左味噌拉麵,雖然唔係摘星既湯底,但我都試左一啖,濃厚味噌配上呢到既麵底,都足以贏過好多拉麵店了。我地仲叫多左個日式炸雞小食,新鮮炸出黎,熱辣辣脆卜卜,食完真係好幸福既感覺。

2018-10-04
$130 (Dinner)
2018-10-07 25 views
銅鑼灣登龍街有眾多餐廳,而且不少是得獎餐廳,這天趁著人少少就到「蔦」。鹽味拉麵湯底頗清甜,拉麵彈牙,食材簡單,有薄薄的叉燒、大蔥、荀乾、松露醬。個人覺得原本的湯底已經不錯,加了松露則完全蓋過原本的鮮味,可能配醬油湯底更合適。因不太餓,所以份量剛好。燒烤梅花肉入口味道不太濃,慢慢品嚐就感受到肉香。配著洋蔥更美味,提昇了味道的層次。總括來說,味道沒有驚喜,這個價位來說,性價比不太高。
鹽味拉麵
燒烤梅花肉
總括來說,味道沒有驚喜,這個價位來說,性價比不太高。
2018-10-07 18 views
今日放工突然間想試吓日本嘅拉麵,上OpenRice先發現原來香港多咗好多唔同嘅日本拉麵餐廳,各有特色,真係揀嘅都揀唔到朋友就介紹咗我嚟銅鑼灣V point地下嘅呢間蔦,原來佢米之蓮餐廳,一定有返咁上下水準一坐到埋位就覺得佢嘅枱面、廚房,每一個角落都一塵不染,呢種咁乾淨嘅感覺真係好難得,要做到咁乾淨一定好考廚師同埋樓面嘅細心佢冇面雖小,但高貴嘅感覺就收到收唔埋,餐廳入邊仲有一個開放式嘅製麵小工場,見到麵嘅製作過程,食嘅時候就更安心啦佢嘅格局真係好日式,一個餐一個托盤,真係好似身處喺日本嘅拉麵餐廳咁我就叫左一個照燒雞拉麵,佢嘅照燒雞總共有四片咁多,重有少少蜜糖味,佢既湯底濃得黎唔會油,唔會好似其他拉麵餐廳嘅湯底咁,越食越鹹而且拉麵入邊嘅蛋真係流心㗎,而且隻蛋都好入味朋友叫左一碗鹽味味玉叉燒拉麵,仲有黑松露啊原來黑松露同鹽味係咁合拍,叉燒仲大大舊,食得出係高品質嘅叉燒黎佢嘅麵質都唔錯㗎,唔會太硬亦都唔會太淋,呢個位應該係拉麵師傅控制時間控制得非常好冇理由食拉麵唔飲嘢㗎嘛?所以我哋兩個都加咗10幾蚊嘅一杯日本茶,雖然可以添飲,但咁嘅價錢都覺得有少少貴諗深一層可能飲汽水會比較抵
而且拉麵入邊嘅蛋真係流心㗎,而且隻蛋都好入味
朋友叫左一碗鹽味味玉叉燒拉麵,仲有黑松露啊
諗深一層可能飲汽水會比較抵
2018-09-28
$120 (Dinner)
2018-10-07 27 views
因為男朋友話好耐無食過拉麵,所以今晚去咗銅鑼灣登龍街既蔦拉麵。我哋之前都去東京食過哩間米之蓮推介拉麵店,令我地一試難忘,依家拉麵店最出名嘅係鹽味拉麵亦即係以雞肉湯拉麵首先上菜既係燒烤梅花肉,開放式廚房可以見到師父好有心機地將一早烹調好既梅花肉一片一片砌成一個塔一樣,再加上特別調製既牛油醬。食落個醬酸酸地,配豬肉幾開胃。之後就係醬油味玉拉麵,入面包括叉燒一片,糖心蛋,松露醬,筍乾,日本大蔥。賣相吸引。第一啖湯飲落鹹味適中,絕對唔會太鹹,撈勻左松露張之後成碗麵散發住好香嘅松露味,飲落唔會太搶,平衡得啱啱好。佢嘅糖心蛋絕對係必試,首先佢嘅糖心蛋非常之入味,連蛋黃都都變埋色,配拉麵絕對係一絕。雖然略嫌不夠流心,但係非常之好味。佢嘅叉燒係豬肩肉,食落好淋又有豬肉味,同其他連鎖拉麵店相比佢嘅叉燒做得比較好。筍乾亦係我喺香港拉麵店食過最好嘅。我食既係味噌味玉拉麵,湯底比醬油湯底較鹹,有好香味噌味。配菜有叉燒一片,糖心蛋,紫洋蔥,辣醬,牛肝菌蘑菇油,粟米,西洋菜。佢係新派嘅拉麵,配菜亦都係喺其他拉麵比較少見嘅,配搭起嚟幾新鮮,亦都幾好食。最後試咗個抹茶奶凍,抹茶奶凍好有抹茶味唔太甜,配上又甜又香既紅豆

最後試咗個抹茶奶凍,抹茶奶凍好有抹茶味唔太甜,配上又甜又香既紅豆蓉同埋忌廉, 係值得推介既甜品

蔦拉麵黎左香港之後水準同東京本店差唔多,而且裝修得好靚,坐得好舒服。唔使去日本就有更高級享受,絕對會再返黎食。
2018-10-01 28 views
今日同朋友行完銅鑼灣,決定黎依間米芝連一星拉麵食晚餐,鋪內地方到好大,類似開放式既廚房,座位大約得20幾個到,變相個空間感大d,可以欣賞下個環境,睇廚師整每一碗拉麵,可能係平日既關係,入到去唔洗點等,好快就就位。岩岩開個陣到有黎食過,個陣得2款拉麵都已經食過,依家就多左好多款可以新野試,咁我就叫左個辛辣既照燒雞味玉拉麵,雞扒又香口入面又好嫩滑,仲有好多既配菜,配埋d麵好有口感,最重要係隻流心蛋,岩岩好唔會過有d熟,湯低應該係雞湯黎,非常濃郁既雞同醬油味,唔夠辣佢仲有另上既辣醬比你自己慢慢加,而我個朋友就叫左味噌味玉叉燒拉麵, 叉燒既厚度岩岩,唔好話太厚好韌,同樣到係有好多既配菜湯低有好濃既味噌味,鐘意濃湯低既朋友應該會鐘意依間拉麵店朋友同我都好滿意今次既晚餐,有機會試埋其他款既拉麵
今日同朋友行完銅鑼灣,
決定黎依間米芝連一星拉麵食晚餐,
鋪內地方到好大,
類似開放式既廚房,
座位大約得20幾個到,
變相個空間感大d,
可以欣賞下個環境,
廚師整每一碗拉麵,
可能係平日既關係,入到去唔洗點等,好快就就位。

岩岩開個陣到有黎食過,
個陣得2款拉麵都已經食過,依家就多左好多款可以新野試,
咁我就叫左個辛辣既照燒雞味玉拉麵,
雞扒又香口入面又好嫩滑,
仲有好多既配菜,
配埋d麵好有口感,
最重要係隻流心蛋,
岩岩好唔會過有d熟,
湯低應該係雞湯黎,
非常濃郁既雞同醬油味,
唔夠辣佢仲有另上既辣醬比你自己慢慢加,

而我個朋友就叫左味噌味玉叉燒拉麵,
叉燒既厚度岩岩,
唔好話太厚好韌,
同樣到係有好多既配菜
湯低有好濃既味噌味,
鐘意濃湯低既朋友應該會鐘意依間拉麵店
朋友同我都好滿意今次既晚餐,有機會試埋其他款既拉麵
  • 味噌味玉叉燒拉麵